Automobili

Utorak, 10.07.2012.

09:31

Lotus Evora 414E Hybrid

Lotus je počeo sa testovima prototipa hibridne verzije modela Evora. Reč je o automobilu kog pokreću elektromotori, dok benzinski motor služi samo kao generator električne energije za dopunu pogonskih baterija.

Izvor: B92

Default images

Hibridna Evora opremljena je sa dva električna motora, od kojih svaki pokreće po jedan zadnji točak. Kombinovana snaga ovih agregata je 414 ks, što omogućava da automobil od 0 do 100 km/h ubrza za manje od 4 sekunde.

Evora ima i 1.2 litarski trocilindrični motor sa 48 ks čija se snaga ne prenosi na točkove. Ovaj agregat služi isključivo za produženje radijusa kretanja automobila.

Ako se kreće samo uz pomoć elektromotora, vozilo je u stanju da pređe do 56 km, dok je autonomija kretanja sa jednim punjenjem baterija i jednim rezervoarom benzina 480 km..
Najveća prednost ovog automobila ogleda se u njegovoj emisiji ugljen-dioksida, koja prema podacima iz Lotusa iznosi samo 55 g/km.

Koncept hibridne verzije Lotusa Evora predstavljen je na sajmu automobila u Ženevi 2010. godine, a britanski proizvođač nedavno je otpočeo sa testiranjem prototipa. Iako testovi nagoveštavaju da Lotus planira serijsku verziju ovog automobila, iz te kompanije još uvek nije stigla zvanična potrvda.

Pročitajte o Lotusu Evora GTC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

16 h

Podeli: