Automobili

Ponedeljak, 09.06.2014.

13:21

BMW ipak preduhitrio Audi

Vozači novog BMW-ovog modela i8 prvi će izaći na put naoružani laserskim farovima.

Izvor: B92

Default images

Na ekskluzivnoj ceremoniji u Minhenu, osmoro prvih srećnika je dobilo ključeve svojih i8, a BMW je postao prvi prozivođač automobila koji je izbacio vozilo sa laserima.

Iz BMW-a su najavili da će to učiniti u avgustu, ali nakon što je Audi "zapretio" da će specijalna verzija R8 LMX izaći na drumove već prvih letnjih dana, njihovi rivali su požurili sa laserskom tehnologijom.

BMW ističe da u poređenju sa LED farovima, laserski troše 30 odsto manje energije i znatno bolje osvetljavaju put. Ako se koristi za duga svetla, laserska tehnologija omogućava osvetljavanje puta i do 600 metara ispred vozila, što je dva puta više u odnosu na domet LED dugih svetala.
Uz to, laserski farovi neće zaslepljivati vozače koji svojim automobilima dolaze u susret, jer će poseban sistem koji funkcioniše zajedno sa prednjom kamerom, kontrolisati svetlosni snop.

Pored toga što su energetski efikasniji i snažniji, laserski farovi su desetak puta manji od standardnih što znači da zahtevaju znatno manje prostora za instaliranje.

Više detalja o trci za prvi automobil sa laserskim farovima možete pronaći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: