Automobili

Sreda, 24.04.2013.

10:31

Prvi Maseratijev dizel motor razvijen je u Ferrariju

Za ljubitelje Maseratija dogodilo se ono što je do nedavno bilo nezamislivo - po prvi put će se u jedan model ovog proizvođača ugrađivati dizel motor. Sada je otkriveno i poreklo ovog agregata, a "krivac" je onaj na koga se najmanje sumnjalo.

Izvor: B92

Default images

Maserati je prilikom predstavljanja modela Ghibli objavio da će paleta pogonskih jedinica ovog automobila obuhvatati i dizel motor. Osim informacije da je reč o 3.0 litarskom V6 turbo-dizelašu, italijanski proizvođač u svom prvom saopštenju nije zalazio u druge detalje o ovom motoru, ostavivši prostor za nagađanja.

S obzirom da FIAT i Chrysler u svom katalogu imaju V6 dizel agregat iste radne zapremine, koji proizvodi italijanska kompanija VM Motori, verovalo se da je reč upravo o tom motoru.

Međutim, australijski magazin Drive objavio je izjavu izvršnog direktora Maseratija, Haralda Vestera (Harald Wester), u kojoj on otkriva da su oba V6 turbo motora (benzinac i dizelaš), koja će pogoniti model Ghibli, zajedničkim snagama razvili timovi Ferrarija i Maseratija. Vester je dodao i da su ovi motori proizvedeni u Maranelu.

On je objasnio da to i nije toliko neobično, jer "uprkos osnovnim principskim razlikama, obe vrste motora imaju mnoge zajedničke tehnologije, poput turbopunjača i direktnog ubrizgavanja, tako da je Ferrari bio prirodan izbor, kako za benzinski tako i za dizel motor".

Nakon modela Ghibli, turbo-dizel motor ugrađivaće se i u budući Maseratijev SUV, a pretpostavlja se da bi mogao da se nađe i u luksuznoj limuzini Quattroporte.

Što se tiče Ferrarijevih automobila i dizel tehnologije, ljubitelji ove automobilske marke mogu da odahnu, s obzirom da je italijanski proizvođač još ranije saopštio da ga dizelaši ne zanimaju i da ostaje veran tradicionalnim V8 i V12 benzinskim motorima.

Pročitajte više o modelu Maserati Ghibli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: