FIAT-om Tipo oko sveta za 133 dana

Turski novinar Okan Altan prešao je u ovom automobilu 41.000 km, a usput je prošao kroz 22 zemlje i 122 grada.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2017.

10:21

FIAT-om Tipo oko sveta za 133 dana
Foto: FCA

Epsko putovanje započelo je još 13. avgusta, a na put oko sveta Altan je krenuo direktno iz FIAT-ove fabrike Tofaš u Bursi, gde se izrađuje novi Tipo. Interesantno je da automobil nije podvrgnut nikakvim dodatnim tehničkim pripremama za ovaj dug put.

Prva zaustavljanja na svetskoj turneji bila su u Evropi - iz Turske se crveni Tipo sa 4 vrata zaputio kroz Grčku, a zatim Bugarsku, Rumuniju i Ukrajinu pre nego što je ušao na teritoriju Rusije.
Foto: FCA
Automobil i vozač su potom sledili put koji prati najpoznatiju svetsku prugu - Transsibirsku železnicu, putujući u proseku 11 sati dnevno. Vožnja je nastavijena kroz Japan, sve do Jokohame, gde se Tipo ukrcao na brod za Meksiko.

Jedna ovakva avantura nije mogla proći bez nezgoda, pa se desilo da je, zbog birokratskog propusta, Altan morao da čeka 11 dana pre nego što je ušao u tu severnoameričku zemlju.
Foto: FCA
Nakon Meksika, usledilo je 40-dnevno putovanje brodom preko 6.000 km vodenog prostranstva Atlantskog okeana, do Velike Britanije.

Posle iskrcavanja, Tipo je sa svojim vozačem obišao još 14 evropskih zemalja, uključujući i Holandiju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku, Austriju i Italiju. Svetska turneja završila se povratkom automobila i njegovog vozača kući, nakon ukupno 400 sati provedenih za upravljačem vozila.

Poduhvat je ostvaren bez posebnih priprema automobila, čime je FIAT želeo da pokaže da je serijski Tipo sposoban za sve izazove u vožnji po različitim vremenskim uslovima i putnim podlogama.

Pogledajte neke detalje sa ovog putovanja:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: