Automobili

Petak, 17.06.2016.

14:48

Četvrt veka od trijumfa rotacionog motora na Le Manu

Dok zaljubljenici u automobilizam s nestrpljenjem čekaju nedelju i ovogodišnje izdanje "24 časa Le Mana", u Mazdi se prisećaju rezultata od pre 25 godina koji je ispisao istoriju ove japanske kompanije, ali i jedne od najpoznatijih automobilskih trka.

Izvor: B92

Četvrt veka od trijumfa rotacionog motora na Le Manu

Tada je na ovoj čuvenoj trci izdržljivosti trijumfovao automobil sa startnim brojem 55, bleštavo narandžaste i zelene boje te jedinstvenog "vriska" koji je ispuštao njegov motor sa četiri rotora.

Nakon 21 sata trke i duge borbe s favorizovanim Mercedesima i Jaguarima, Mazda 787B po prvi je puta preuzela vođstvo. Bila je to pozicija koju autsajder više neće ispustiti - tri časa kasnije, protivno svim očekivanjima, Johnny Herbert je ispred 250.000 gledalaca kao prvi prešao preko ciljne linije.

Mazdina pobeda u Le Manu prva je i još uvek jedina pobeda nekog azijskih proizvođača na ovom takmičenju, koje je ujedno najstarija aktivna trka izdržljivosti (prvi put održana je daleke 1923. godine), a generalno se smatra i najtežom.

Takođe, to je i jedina pobeda automobila koji nije bio pogonjen uobičajenim višecilindarskim motorom, već rotacionom jedinicom R26B ugrađenom u model 787B - koja je koristeći ubrizgavanje u bočne usisne otvore i tri svećice po rotoru isporučivala 522 kW (710 KS) pri 9.000 o/min.

Za volanom su se smenjivala trojica vozača - Britanac Herbert, Nemac Folker Veidlera i Bertrand Gachot iz Luksemburga. Inače, sve tri Mazde koje su učestvovale u trci - dve nove 787B i jedna 787 iz prethodne godine - završile su trku, i to na prvom, šestom i osmom mestu ukupnog poretka. Besprekorno funkcionišući, pobednik je prešao 362 kruga (4.932 km) sa prosečnom brzinom od 205,34 km/h.

Pobednički automobil sa startnim brojem 55, penzionisan je naredne godine i nalazi se u Mazdinom muzeju u Hirošimi, nakon promenjenih pravila koja su stupila na snagu 1992. godine, ograničavajući zapremninu motora i praktički onemogućavajući nastup rotacionih motora na 24 časa Le Mana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: