Zaboravite Teslu X, vrata na ovom automobilu su čudesna

Uprkos brojnim pokušajima da se uvedu nova rešenja, vrata kroz koja se ulazi u automobil zadržala su manje-više isti dizajn kakav su imala i pre jednog veka.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

13:44

Default images
YouTube Screenshot

Najnoviji primer revolucije u ovoj oblasti predstavljaju takozvana "falcon" vrata na električnom krosoveru Tesla Model X.

Vrata koja se otvaraju nagore, poput ptičjih krila, odavno nisu neka novost u auto-industriji.

Ipak, rešenje na Modelu X je specifično zbog dvostrukog zgloba i ugrađenih senzora, pa je vrata moguće otvoriti i na tesnim parking mestima.

Kako to izgleda u praksi, pokazao je prvi čovek Tesla Motorsa, Ilon Mask na prezentaciji novog modela: Iako veoma skupo, rešenje sa Modela X je svakako praktično, inovativno i zanimljivo.

Američka kompanija Jatech svojevremeno je predstavila još interesantnija i praktičnija vrata koja se uvlače u pod automobila.

Prednosti ovog sistema demonstrirane su na jednom modifikovanom Lincolnu iz devedesetih godina: Sličnu tehnologiju primenio je BMW na serijskom modelu Z1 iz 1989. koji je proizveden u 8.000 primeraka: Ipak, ma koliko bila praktična za ulazak putnika u vozilo, ova rešenja nisu masovno komercijalizovana iz više razloga, kao što su visoka cena i dodatni mehanizam koji povećava ukupnu masu vozila.

Poseban problem predstavljaju skupe popravke ako dođe do kvara ili fizičkog oštećenja, a kod većih automobila, kao što je pomenuti Lincoln, postavlja se i pitanje bezbednosti u slučaju udesa, zbog nedostatka centralnog krovnog nosača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: