Automobili

Sreda, 12.03.2014.

09:49

Samoupravljajuća vozila ugroziće privatnost ljudi?

Kalifornijske saobraćajne vlasti počele su da razmatraju složena pitanja kako regulisati vožnju automobilima kojima upravljaju kompjuteri, a ne ljudi. Jedan od problema mogao bi biti kako zaštiti privatnost vlasnika, odnosno kako onemogućiti zloupotrebu podataka o kretanju vozila za praćenje ljudi u njima.

Izvor: B92

Default images

Kako sada stvari stoje, kompjutersko upravljanje vozilima, što je donedavno bilo u domenu naučne fantastike, moglo bi biti komercijalno dostupno do kraja decenije.

Kompanija Google već je izvela na puteve svoje modele opremljene senzorima, koje testira u realnim uslovima u saobraćaju, a i mnogi veliki proizvodjači automobila takođe isprobavaju svoje test prototipove.

Kalifornijsko odeljenje za motorna vozila zbog toga radi na pravilima koja će urediti na koji način kompanije mogu da isprobavaju novu tehnologiju samoupravljajućih vozila.Ta služba održala javno saslušanje o tome kako integrisati autombile bez vozača u javni saobraćaj, a veći deo rasprave bio je fokusiran na pitanja privatnosti.

Kalifornijski zakon zahteva da vozila bez vozača beleže operacije tako da se ti podaci mogu iskoristiti za rekonstrukciju nesreće, a članovi organizacije za zaštitu potrošača kažu da takvi automobili ne smeju biti još jedan način za praćenje ljudi.

Takođe se raspravljalo o bezbednosti takvih automobila i da li će vlasnici znati kako da ih bezbedno koriste.

Izvor: B92, Beta

Pročitajte i druge tekstove o autonomnim vozilima:
Renault predstavio samoupravljajuće vozilo Next Two
Kako rade Bosch sistemi asistencije u vožnji
100 samoupravljajućih Volvo vozila krstariće Geteborgom
Autonomna vozila biće od pomoći starijim vozačima
Da li biste se vozili u autu koji upravlja umesto vas?
Nissan: Samoupravljajuća vozila do 2020.
Da li je svet spreman za autonomna vozila?
Samoupravljajući Audi stiže 2016.
Toyota ne veruje u autonomna vozila
Autonomna vozila za veću bezbednost
Fordova autonomna vozila
Google: Milion milja bez vozača?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: