Peugeot 206 1.4 HDI

I dok su „vršnjaci“ u kategoriji gradskih automobila odavno zamenjeni novim modelima ili su pretrpeli bolne hirurške zahvate podmlađivanja, Peugeot 206 izgleda kao književni junak Dorijan Grej, ne stari, ne menja se, „lepši pol“ ne ostavlja ravnodušnim svojim atraktivnim izgledom i svakako još uvek ima šta da ponudi.

Tekst i fotografije: Nemanja Jevtić

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2007.

15:47

Default images

Predstaviti dostojnog naslednika za jedan Peugeot „205“ koji se proizvodio čitavih petnaest godina (1983-98) sa više od 5.2 miliona proizvedenih primeraka i za upravljačem Vatanena, Kankunena i ostalih doneo tokom osamdesetih godina titule u Svetskoj reli seriji i Reliju Pariz-Dakar, izgledalo je teško izvodljivo.

Međutim, uz jedinstven oblik karoserije i smele dizajnerske detalje koji su bili osnova za razvijanje koncepcije kasnijih modela 207, 307 i 407, zatim visok kvalitet izrade i pouzdane agregate, novi 206 koji se pojavio tokom 1998. godine, postigao je uspeh koji je bio iznad svih očekivanja. U mnogim evropskim zemljama dugo je bio „bestseller“, a pretpostavlja se da je do sada proizvedeno preko 6 miliona primeraka uz podatak da će se „206“ proizvoditi verovatno do 2010. godine.
Testirani Peugeot 206 1.4 HDI iz 2005. godine koji nam je ustupljen iz sektora prodaje polovnih vozila u Verano Motorsu, prešao je 83642 kilometara i poseduje X-Line paket opreme koji između ostalog podrazumeva vazdušne jastuke za vozača i suvozača, servoojačivač upravljača koji je takođe podesiv prema visini, elektronsku blokadu motora, električne podizače prednjih stakala, zadnje svetlo za maglu, bočna ojačanja karoserije, sedište vozača podesivo prema visini, tonirana stakla i još po nešto.
Tokom 2003. godine Peugeot 206 je blago redizajniran i osvežen što se uz pažljivije posmatranje može uočiti i na testiranom modelu. Preoblikovani su spojleri i svetlosne grupe, podloga instrument table je sada u beloj boji i deluje više sportski, a primenjeni su i kvalitetniji materijali u enterijeru.

Zvučna izolacija u unutrašnjem prostoru je efikasna, iako dizel agregat nekako prigušeno, ujednačeno „prede“ i pri ubrzavanju i pri vožnji na nižim obrtajima. Na prednjim i zadnjim sedištima nema naznaka istrošenosti, obruč upravljača i ručica menjača su očuvani, a nema ni neprijatne „škripe“ plastičnih komponenti u toku vožnje.

Zadnja sedišta su udobna ali sa ipak nedovoljno prostora za relativno visoke putnike, dok je zapremina prtljažnika od 245 l u rangu proseka.
Međutim, ono što pored dizajna predstavlja glavni adut serije 206 1.4HDI u poređenju kako sa ostalim sestrinskim verzijama tako i sa konkurencijom, jeste common-rail turbo dizel motor od 1398 cm3 i 68 KS koji se na testu u gradskim uslovima vožnje, pokazao štedljivim, izrazito elastičnim i žustrim kada je to potrebno.

Prema fabričkim podacima maksimalna brzina je 168 km/h dok potrošnja u gradu iznosi 5.5 litara dizela, mada je tokom testa pri nešto agilnijoj vožnji premašivala 6 litara. Uz putni kompjuter koji nije deo paketa X-Line opreme i ekonomičniji stil vožnje, potrošnja bi se mogla svesti na razumnu meru i ređu posetu pumpnim stanicama, uz takođe i prilično veliku autonomiju gde je sa rezervoarom od 50 litara pri potrošnji od 5.5 l u gradu moguće preći gotovo 900 kilometara.
Obrtni moment od 150 Nm pri 1750 o/min obezbeđuje primetnu elastičnost koja vozaču omogućava da recimo na ravnom putu u trećem stepenu prenosa „krstari“ brzinom od 30 km/h na svega 1300 o/min, a u četvrtoj brzinom od 60 km/h na 1800 o/min. Ubrzanja od 70-90 km/h koja smo najčešće u svakodnevnom saobraćaju na našim putevima imali prilke da probamo, iznose oko 4.5 sekunde što je vrlo dobar rezultat.

Na uzbrdicama, pritiskom na papučicu gasa turbo dizel reaguje gotovo trenutno i ubrzava bespogovorno, auto je stabilan u krivinama i vlasniku dopušta stil vožnje sa čestim promenama stepena prenosa koji je primereniji benzinskim pogonima. Što se goriva tiče, HDI agregat podnosi i običan dizel do ¼ ukupne količine u rezervoaru, mada bi to trebalo da bude izuzetak. Do 100 km/h ubrzava za 13.2 sekunde, što je za oko sekundu više nego benzinski 1.4 agregat koji je doduše i nešto snažniji sa 75 KS, maksimalnom brzinom od 170 km/h ali i većom potrošnjom.

Menjač je uglavnom precizan i mekan, sa nešto dužim hodom, mada bi trebalo biti pažljiv pri prebacivanju iz pete i četvrtu, jer je „rikverc“ brzina nekako preblizu, te vozaču može da se omakne vrlo neprijatna greška koja može da proizvede nimalo naivne posledice.

Nakon preko 80000 pređenih kilometara, udobno vešanje i meka sedišta uz visoku karoseriju ne bude nikakve sumnje u primereno visok komfor na koji su vlasnici Peugeot vozila navikli. Servo ojačivač upravljača ispunjava sve zadatke koje pred njega vozač iznosi, lagan je i sa malim brojem zaokreta nije teško manevrisati pri parkiranju, vožnji skučenim gradskim ulicama i nema uočljivih nepravilnosti nakon dvogodišnje eksploatacije.

Kočnice su se na testiranom primerku ponašale uverljivo. Iako bez ABS sistema koji nije deo X-Line paketa opreme, pri naglom kočenju sa 60 km/h do 0 km/h, vozilo usporava sigurno, bez nagoveštaja bilo kakvog zanošenja i proklizavanja kako na suvom tako i na mokrom kolovozu. Što se održavanja vozila tiče, kako su nam u servisu Verano Motorsa napomenuli, redovni servisi se obavljaju na svakih 10000 kilometara. Tip A je prvi servis i podrazumeva zamenu ulja i filtera. Posle sledećih 10000 kilometara sledi redovan servis tipa C koji podrazumeva zamenu ulja i svih filtera na vozilu, zatim posle 10000 km ponovo sledi servis tipa A i tako redom.

Posle 80000 km menjaju se kajševi, kontroliše i po potrebi menja vodena pumpa, dok je kod dizel vozila ovakvog tipa pumpa visokog pritiska vrlo izdržljiva, može preći i više od 200.000 kilometara. Motor je uz redovno održavanje i korišćenje originalnih rezervnih delova dugovečan i vlasniku ne pričinjava poteškoće i veće izdatke.

Ukoliko se odlučite za kupovinu polovne 206-tice (kako 1.4Hdi, tako i ostalih verzija), ovašćeni uvoznik nudi automobile stare dve-tri godine koji su direktno uvezeni iz Francuske sa proverenim poreklom i servisnom knjižicom. Kod ostalih prodavaca, kao i u oglasima, nude se vozila iz uvoza različitih godišta koja su nešto jeftinija, mada pri kupovini treba biti vrlo pažljiv jer postoji mogućnost da su prošla „limarske radove“ i „štelovanje“ kilometraže. Polovni modeli „206“, a posebno dizel ovakvog „kova“, drži prilično visoku cenu na tržištu polovnih automobila te je zato vrlo zahvalan za vlasnike koji razmišljaju o daljoj prodaji.

Isplativo rešenje može biti u zavisnosti od okolnosti, kupovina automobila u inostranstvu. Tom prilikom, za preporuku je pozvati Verano servis koji daje informacije o poreklu vozila, poseduje bazu podataka gde se mogu proveriti brojevi šasije i motora, da li ispunjava Euro 3 propise, kada je vozilo proizvedeno i njegova prva registracija, originalna boja, čak i dimenzije pneumatika.

Za one koji se odluče za Peugeot 206 starijih godišta, treba voditi računa da su prvi Euro 3 agregati uvedeni na tržište 2000. godine zajedno sa već postojećim Euro 2. Od 2001. godine Euro 3 propis je postao važeći standard za sve proizvođače unutar EU, samim tim i za Peugeot.
Na kraju, prema rečima servisera troškovi održavanja za Peugeot 206 1.4 sa turbo dizel common-rail motorom nisu veći u odnosu na benzinski 1.4 agregat, tako da odluka šta izabrati zavisi od sklonosti i potreba samih kupaca. Peugeot 206 1.4 HDI je pravi izbor za vozače koji od gradskog automobila očekuju pouzdanost, solidne performanse, nisku potrošnju i prihvaljive troškove održavanja uz sofisticirani stil primereniji višim klasama i udobnost koja se podrazumeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: