Renault Laguna II

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2006.

22:16

Default images

Vozilo predstavlja više od 10 hiljada delova sastavljenih u funkcionalnu celinu, i svaki deo ima svoj vek trajanja koji zavisi od velikog broja faktora. Veliku većinu tih delova nismo u prilici da vidimo, pa o njihovom stanju možemo suditi samo posredno, na osnovu ponašanja vozila. U tekstu Saveti za kupovinu polovnjaka pokušali smo da skupimo mudrost u vidu niza uputstava za dijagnostikovanje stanja vozila. Upućeni posetioci su kroz svoje komentare obogatili sadržaj teksta, te je ovo danas dobar vodič za kupovinu. Dotični tekst je još uvek otvoren za unapređivanja.

Visina investicije

Cena Lagune za prve 3 godine može pasti i 50% - vrhunski oèuvana ipak ima i vrhunsku cenu
Ipak, postoje stvari koje je veoma teško videti i iskusnom oku. Da bi se proniklo u stanje pojedinih sistema neophodno je imati adekvatne uslove i alat. Da malo pojasnimo: merenje kompresije u cilindrima ili pouzdano utvrđivanje kilometraže nije posao koji se može uraditi na ulici ili na placu za prodaju. Znači li to da od ovoga treba odustati? Nikako, naš savet je da to ipak učinite i to odlaskom u servis u čije znanje i opremljenost ne sumnjate.

Većina njih je spremna da za određen iznos, (pojedini i besplatno) izvrši uvid u stanje vozila i unapred vas pripremi za ulaganja koja vas očekuju u skorijoj budućnosti. Tek tada ćete znati o kakvoj veličini investicije donosite odluku. Ljudi su skloni da se zalete u kupovinu i napregnu svoj budžet do granica pri kupovini polovnog automobila. Nije tako retko da se finansijska konstrukcija zatvori i pozajmicama. Sva neophodna ulaganja koja slede pretvaraju se tada u noćnu moru i ulazak u dalje zaduživanje. Ovakva je pozicija definitivno za izbegavanje.

U fokusu

obratite dobro pažnju na nosaè motora – pukotina na njemu rðav je znak
Postupak provere stanja vozila ilustrovaćemo na konkretnom primeru novijeg automobila jer je tu teže utvrditi kvalitet održavanja. Za ovaj put odabrali smo Renault Lagunu, (test) model koji granice naše zemlje prelazi u priličnom broju i sve češće se nalazi u oglasima. Vozilo proizvedeno 2003. godine sa srednjim nivoom opreme, pod nazivom Expresion, kod nas se nudi za iznose oko 9.500 € što je daleko niže od 23.000 € koliko sa PDV-om košta novo vozilo. Navedena razlika može biti kombinacija niskih cena na evropskom tržištu i dovitljivosti naših uvoznika polovnih vozila, ili pak, nečeg drugog što bi svakako trebalo utvrditi pre kupovine.

Prodaja ovog modela je počela oktobra 2001. godine i ispunjava Euro 3 norme. Do nas najčešće stiže sa dizel 1.9 dci motorom. Postoje dve osnovne varijante ovog motora: prva sa 100 KS koji se isporučuje sa 5-ostepenom transmisijom i druga sa 120 KS koji dolazi uparena sa 6-ostepenim manuelnim menjačem. Već u svojoj osnovnoj opremi Authentiqe, Laguna na spisku opreme ima ABS, 6 vazdušnih jastuka, karticu za startovanje motora sa daljinskom komandom centralne brave, imobilajzer, elekto podesive retrovizore, elektropomična stakla prozora, putni računar... Ovako udešena, ona raspolaže sa mnoštvo mamaca koji zaslepljuju kupca i skreću pažnju sa eventualno prisutnih mana. Naš savet je da emocije ostavite po strani sve dok ne dobijete spisak nedostataka i prostudirate ga.

Dokumentacija o održavanju

sistem oslanjanja je osetljiv na udarne rupe – Laguna je ipak projektovana za evropske puteve
Kako se radi o prilično novim vozilima, planski održavana vozila imaju uredno popunjenu servisnu knjižicu i njihovi servisi bi trebali biti evidentirani u informacionom sistemu servisera. Nevolja je što se kod nas mogu naći falsifikavane knjižice, no ovlašćeni servisi mogu potvrditi ili pobiti verodostojnost ovog dokumenta.

Dijagnostički pregled

Pregled vozila može da bude različite detaljnosti, od osnovnog na dizalici, do onog koji propisuje sam Renault. Proizvođač definiše postupak utvrđivanja vitalnosti vozila pri kom se kontrolišu čak 103 pozicije na vozilu, kako vizuelno, tako i upotrebom kompjuterske dijagnostičke opreme. U okviru ovog testa konstatuju se mnogobrojni parametri uključujući aktiviranost vazdušnih jastuka, ispravnost sistema klimatizacije, funkcionalnost brojnih senzora, stvarno pređenu kilometražu, pa čak i pritisak vazduha u rezervnom točku.

Za naše podneblje apsolutno se preporučuje kontrola stanja:

- ventila za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR ventil – cena nove komponente oko 180 €),

- donje kugle točka (preosetljivost na loše puteve – cena oko 34 €/kom) i

- turbopunjača (komponenta osetljiva na lošu upotrebu - cena oko 580 €).

Ukoliko odlučite da snosite troškove utvrđivanja stanja u kom se vozilo nalazi, nema razloga da prodavac to odbije osim u slučaju da nešto krije.

Važno

EGR ventil – veoma je bitno da ova komponenta bude ispravna
Evo i bitnih uputstava za upotrebu motora sa turbopunjačem. Neposredno nakon startovanja motor ne treba podizati u visoke obrtaje! Kako je broj obrtaja vratila turbopunjača ekstremno visok neohodno je obezbediti njegovo adekvatno podmazivanje, što odmah po startu nije slučaj. Problemi se mogu javiti i pri učestalom naglom gašenju motora po stizanju na odredište. Preporuka je da se motor koji je radio u zoni povišenih obrtaja ostavi u praznom hodu još neko vreme (proizvođač navodi podatak od 3 minuta).

Ova uputstva se nalaze vidno istaknuta na novim vozilima (uz natpis "VAŽNO"), no kako je reč o nalepnicama kupci ih po isčitavanju uklanjaju, pa svi naredni vlasnici ostaju uskraćeni za ove bitne informacije.

Kartica umesto ključa

Uz vozilo treba da dobijete 2 kartice za ulazak u vozilo i startovanje motora. Naime, postoji i rezervna koja takođe ima sve sposobnosti kao i original. Ukoliko dobijete samo jednu, veoma je bitno da izradite kopiju u najkraćem roku kako bi ste onemogućili zloupotrebu rezervne. U ovlašćenom servisu se potom kopija kodira i sinhronizuje sa računarom vozila. Nakon toga, nedostajuća kartica više nije u funkciji jer u memoriji računara ima mesta samo za 2 aktivne kartice, te je opasnost od zloupotrebe otklonjena. Pored hitnosti posla postoji i finansijska strane koja se iskazuje sa oko 11.000 dinara koliko košta sama kartica.

Cene održavanja

ovlašæeni servisi imaju sve uslove za detaljan uvid u stanje vozila
Redovan servis (proizvođač: na 30.000 km, preporuka za naše podneblje: na 20.000 km):

- filter ulja = 680,00 din

- filter goriva = 1.100,00 din

- filter vazduha = 1.925,00 din

- filter polena = 2.800,00 din

- ulje Elf exc.synt (5,5 l) = 4.125,00 din

materijal = 10.630,00 din

usluga = 2.124,00 din

UKUPNO = 12.754,00 din

Veliki servis (proizvođač: na 5 godina ili 120.000 km, preporuka za naše podneblje: na 80.000 km)

- set (zupčasti kaiš i zatezači - španeri) 12.000,00 din

- PK kaiš = 1.650,00 din

- filteri i ulje = 10.630,00 din

materijal = 24.280,00 din

usluga = 5.522,00 din

UKUPNO = 29.802,00 din

Ukoliko se pregledom utvrdi da su zatezači zupčastog kaiša u dobrom stanju, umesto seta menja se samo zupčasti kaiš koji košta 5.120,00 din. Kako je za to potrebno manje rada, cena usluge je takođe manja.

Izvor: Master Group doo Novi Sad, ovlašćeni distributer i serviser Renault vozila

Pregled u ovlašćenom servisu obično košta oko 1.200,00 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: