Utorak, 17.02.2009.

12:00

Evropski debi Honde Insight

Honda Insight svoj evropski debi imaće na predstojećem Salonu automobila u Ženevi.

Izvor: B92

Default images

Novi Insight konstruisan je kao praktični porodični automobil sa pet sedišta, male potrošnje goriva i niske emisije CO2 i drugih štetnih gasova.

Hondino najnovije hibridno vozilo oživljava ime „Insight“ koje je prvi put upotrebljeno 1999. godine. Pored toga, ono označava i Hondin povratak proizvodnji hibrida u specijalizovoj aerodinamičnoj karoseriji, konstruisanoj za optimalnu primenu efikasne benzinsko – električne pogonske grupe.

Insight predstavlja kombinaciju optimizovanog i-VTEC motora radne zapremine 1,3 litra i kompaktnog, tankog elektromotora. Ovaj elektromotor pruža podršku benzinskom motoru kada je potreban povećani učinak, a istovremeno služi i kao generator prilikom usporavanja i kočenja. On omogućava i kretanje samo na električnu energiju u pojedinim stanjima sporog ili umereno brzog kretanja.
Insight je osmišljen tako da ostvari niske emisije štetnih gasova i malu potrošnju goriva u stvarnim životnim uslovima. Njegov ključni element je sistem Eco Assist koji predstavlja standardni deo opreme. Gornja grupa instrumenata, kojoj pripada i brzinomer, poseduje mogućnost promene boje ambijentalne svetlosti, koja je zelena kada je vožnja ekološka, plavo – zelena kada je u granicama prihvatljivog, i plava kada se ne vodi računa o potrošnji goriva.

Ekran u središtu pokazivača broja obrtaja pokazuje koliko agresivno vozač ubrzava ili koči i ohrabruje ga da ostane u srednjoj zoni, sa manjim korišćenjem pedala kočnica i gasa.

Da bi napredak u načinu vožnje bio ilustrovan, prilikom svake vožnje se na ekranu pojavljuju listovi na ikonici biljke u središnjem mernom instrumentu, ukoliko vozač zadovoljava idealne ekološke uslove vožnje. Ukoliko vozač duže vreme ne zadovoljava ove parametre, biljka će početi da vene. Na kraju svake vožnje, vozač dobija brojčani rezultat, koji će se tokom vremena sabirati, pa će za trajnu ekološkvu vožnju biti nagrađen simbolom trofeja.
Insight poseduje pet mesta za sedenje i prtljažnik zapremine 408 litara sa podignutim zadnjim sedištima. Nova organizacija IPU (Inteligentne poginske jedinice) i akumulatorskih baterija znači se sedišta modela Insight mogu preklopiti skoro u ravni sa podom, povećavajući kapacitet prtljažnika na 1017 litara.

Insight ostvaruje emisiju CO2 od 101 g/km i kombinovanu potrošnju goriva od samo 4,4l/100km prema kombinovanim procedurama testa EU.

Honda će započeti prodaju modela Insight u Evropi od kraja marta 2009. godine, a cene će biti objavljene u vreme Salona automobila u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: