Da li znate kako se koristi set za krpljenje guma?

Da li je rezervni točak stvar prošlosti? Ne pitamo se to samo mi, već se sve češće pitaju i proizvođači automobila. Oni sve manje razmišljaju o rezervnom točku, najpre zbog potrebe da se smanji težina automobila i emisije štetnih gasova. Umesto rezervnog točka, vozačima se nudi opcija da sami poprave gumu uz pomoć seta za reparaciju gume.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

12:01

Default images

Izvor - sajt Internet prodaja guma

Ako pitate vozače da li je bolja opcija rezervni točak ili set za reparaciju gume, naići ćete na raznovrsne odgovore. Ipak, među proizvođačima automobila vlada mišljenje da su setovi ipak bolja opcija i to pre svega zato što njima smanjuju troškove proizvodnji.

U slučaju da automobil nije opremljen rezervnim točkom, kada pukne guma na putu, vozač ostaje sam sa setom za krpljenje i svojim znanjem o tom poslu. Ako vam je znanje iz reparacije gume krhko, objasnićemo kako se pomenuti set koristi.

Dakle, čuli ste neki zvuk tokom vožnje ili ste jednostavno osetili da je guma pukla. Najpre treba da bezbedno zaustavite vaše vozilo, najbolje je da to bude na nekom odmorištu ili proširenju pored puta kako ne biste remetili tok i bezbednost saobraćaja. Pre svega, potrebno je da navučete fluorescentni prsluk, zbog sopstvene bezbednosti, uključite sva četiri migavca i povuci ručnu kočnicu.

Kada ste sve to uradili, potrebno je da utvrdite koja je guma oštećena i o kakvom se oštećenju radi. Zapamtite, set za popravku gume ne može vam priskočiti u pomoć u svim slučajevima pucanja gume. Recimo, ako je rupa u gumi šira od 5 milimetara u prečniku, ako je pocepana sa strane ili ako je felna na gumi oštećena, možete odložiti set i pozvati pomoć.

Imajte na umu da tokom popravke gume ekser ili drugo telo koje je izazvalo oštećenje ne treba vaditi iz gume.

Šta se nalazi u setu za popravku gume?

Tu je boca sa penom koja služi da zaptije rupu i kompresor koji nam pomaže da nakon toga napumpamo gumu.

Boca sa penom ima poseban nastavak na čijem kraju je navoj sličan onom na kapici ventila. Ovaj navoj treba prisloniti na ventil gume i zašrafiti. To je važno jer nakon toga, pritiskom na gornji ventil boce, treba ubaciti penu u unutrašnjost gume.

Zatim na scenu stupa kompresor. Njega treba uključiti na utičnicu od 12V koja se, uglavnom, nalazi u kabini vozila i/ili u prtljažniku. Uključite motor vozila i kompresor i tako dopumpajte gumu do propisanog pritiska za vaš automobil.

Kod nekih setova za reparaciju to je jednostavnije rešeno. Boca sa penom sa druge strane ima priključak za kompresor pa se obe radnje, pumpanje i ubacivanje pene, dešavaju u isto vreme.

U svakom slučaju, pre početka krpljenja gume proverite u priloženom uputstvu kog tipa je vaš set i proučite proceduru reparacije. Ako se guma u roku od 15 minuta ne napumpa, moraćete da pozovete pomoć.

U slučaju da sve prođe bez komplikacija i vi popravite probušenu gumu, ipak ćete morati da budete na oprezu. Ne smete voziti brzinom većom od 80 kilometara na čas i izbegavajte nagle promene pravca i nagla kočenja.

Nakon reparacije, majstori preporučuju da se što pre svrati do vulkanizera, jer je zakrpljena guma samo privremeno rešenje i ispomoć da ne ostanete potpuno bespomoćni na putu.

Koja opcija je po vašem mišljenju bolja - rezervni točak ili set za krpljenje? Ako ste imali iskustva sa reparacijom gume, pozivamo vas da ih iznesete u komentarima?

Pročitajte i druge tekstove o automobilskim gumama u našoj rubrici Aktuelno:

Nema odštete od osiguranja bez zimskih guma?
Saznajte šta vozači u Srbiji misle o pravilniku o zimskim gumama.
Pročitajte šta sve treba znati o upotrebi zimskih guma.
Da li je rezervni točak stvar prošlosti?
Polovne gume: Šta dobijamo za njihovu cenu?
Pročitajte šta su to "brze gume".
Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.
Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.
Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.
Pročitajte tekst o trajnosti guma.
Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume.
Pročitajte o novim, "tihim" gumama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: