Aktuelno

Četvrtak, 16.01.2014.

12:01

Da li znate kako se koristi set za krpljenje guma?

Izvor: B92

Da li znate kako se koristi set za krpljenje guma? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 2 godine

Ako se guma ne napumpa za 15 minuta zovite pomoć ako je rupa malo većeg prečnika zovite pomoć ako je oštećena felna zovite pomoć ako imate rezervnu šta god je u pitanju zameniš za 15 minuta i nastavljaš put kao normalan čovek meni kao profesionalnom vozaču je jasno da je bolje imati rezervnu makar ćopavac od bilo kog seta za krpljenje

Ivan

pre 2 godine

Ako se guma ne napumpa za 15 minuta zovite pomoć ako je rupa malo većeg prečnika zovite pomoć ako je oštećena felna zovite pomoć ako imate rezervnu šta god je u pitanju zameniš za 15 minuta i nastavljaš put kao normalan čovek meni kao profesionalnom vozaču je jasno da je bolje imati rezervnu makar ćopavac od bilo kog seta za krpljenje

Undertaker

pre 10 godina

Moje iskustvo! Ugradio auto plin, kupio set za krpljenje, zbog većeg prtžljnika ostavio rezervnu gumu kući. Na proputovanju kroz Bosnu naletim na kamen, iskrivi se alu felna, pakao.. Set za krpljenje mi ne radi posao, srećom pa su me neki ljudi vozili do prvog grada, vulkanizeri neće da ispravljaju alu felnu, boje se da je ne polome! Da skratim, nekako je ispravio i nastavio put. Poslije ovoga ni u Wc bez rezervnog točka.. Kakvi setovi za krpljenje..

Bob

pre 10 godina

Mislim da je, kada zatreba, mnogo bolje imati rezervni točak a želeti da imaš set za krpljenje nego obrnuto... a može se postaviti i pitanje ako recimo usred noći negde na drumu već jedanput promenite točak, a Marfi ponovo bude na vašoj strani... pa možda nije loše imati i jedno i drugo

HDi

pre 10 godina

Ko vam pise ovakve clanke?!
1. Ako guma „pukne“ kao sto ste napisali (pocepa se, isece i sl.), nikakav set za reparaciju ne moze pomoci.
Niti vam pomaze lupanje glavom o haubu vozila koje ste izabrali za svog ljubimca, a niste proverili ima li rezervni tocak. Ovo je narocito bitno ljudima koji se upucuju na duza putovanja, inostranstvo….
2. Proces reparacije koji ste opisali nije isti kod svih proizvodjaca vozila koji imaju vozila bez rezervnog tocka.
3. Sistem za brzu reparaciju je opravdan kod vozaca koji i onako ne bi znali sta ce sa rezervnim tockom i da ga imaju (oni kojima je pozivanje auto-moto saveza jedino resenje problema). Drugim recima – ne sluzi nicemu…

swedenonline

pre 10 godina

Meni majmun pre 5-6 godina naplatio kaznu od 5000 din sto nemam rezervni tocak. Otiso sutradan kod komandira da mi isti potvrdi da je on jos veci majmun a ja ispao najveci jer sam dosao u Srbiju sa autom koji ima samo kompresor i limenku za popravku. Od tada dolazim iskljucivo avionom a prevozim se samo taxijem. Nezelim da dopustim sebi da imam ikakve kontakte sa maloumnicima!

Bre!

pre 10 godina

Ako je neko iz autoindustrije imao nekad prilike da vidi kako izgleda kad eksplodira guma bilo bi mu odmah jasno da set za reparaciju u tim situacijama nema sta da reparira?! Znate li vi koliko kosta slep kod nas a tek preko grane?
Nepotreban tekst ako mene pitate.

dakar

pre 10 godina

zauzima vise mesta!? neka hvala bez dodatnog para obuce i peskira za plazu u gepeku cu da prezivim kad idem na more,ali bez gume-jok!
to vam je kao da krenete u planinu i neko vam ponudi gps na telefonu i kompas-sta biste izbrali!

ns posmatrac

pre 10 godina

Mali tocak (copavi) je resenje za krace puteve i po gradu. Za dalje puteve i pogotovu u inostranstvo treba imati tocak punih dimenzija.
Sprejevi mogu samo da budu dodatna oprema uz rezervni tocak pogotovu ako auto koristi lepsi pol da probaju da se snadju. Mada video sa jedu damu koja bez problema menja tocak i koja mi se zahvalia na ponudjenoj pomoci :)

Bojan

pre 10 godina

Ne znam kako se koristi i ne zanima me. U automobilu imam rezervni tocak punih dimenzija i to nista ne moze da zameni.

(Rezervni Tocak Zakon, 16. januar 2014 21:19)
Kupi "ćopavca" i drzi ga u gepeku. Ne zauzima mesta kao tocak punih dimenzija, a sa njim moze normalno da se vozi (doduse sporije).

Bob Rock

pre 10 godina

Kako se to od Golfa I koji je bio težak nešto preko 750Kg stiglo do Golfa VII koji je težak oko 1200KG. Golf VI je bio težak oko 1350Kg. U šta je ugradjena razlika od 400-600Kg? Koliko je ta razlika u kilaži, kod svih proizvodjača automobila na svetu, koštala korisnike benzina, dizela, gasa, biodizela... jer je poznato iz fizike da ukoliko je težina veća, potrebno je više energije za njeno pokretanje i kretanje. Koliko su na razlici u težini zaradile naftne kompanije? I, sada vam je kriv za sve rezervni točak?!?! 'Ajmo njega da izbacimo, pa da vodimo računa o Zemlji i zagadjenju, efektu staklene bašte, i da budemo "korporativno odgovorni"
Ovo je vrhunsko licemerstvo!
(Petrolhead, 16. januar 2014 13:02)

Interesantno je samo u celoj tvojoj prici da taj golf 6, koji je 400-600 kila tezi od stare jedinice, trosi skoro duplo manje goriva nego jedinica..

O bezbednosti i udobnosti u voznji da i ne govorimo...

c.o.a.

pre 10 godina

@petrolhead

evo da ti pojasnim... pre svega, cak je i golf 3 duzi, siri i visi od golfa 2, a kamoli golf 6. uz vece dimenzije dolazi i veci komfor, sto dovodi do vecih sedista, vece kontrolne table, vise plastike i tapacirunga i to sve dodaje masu vozilu.
druga stavka je motor. oba imaju 1.6l motor, s tim sto je u 6ici dosta veci i jaci. plus ima jos mnogo dodatih sistema bezbednosti, senzora, kompjutera itd. veci rezervoar goriva. golf 2 nema klimu. snazniji motor i svi ti sistemi komfora i bezbednosti zahtevaju jaci akumulator. a jaci akumulator je i tezi.
da predjemo na pneumatike? ti na golfu 2 imas, lupam, 175/65 R13, dok golf 6 ima min. 195/65 R15, a ide cak i na 205/55 R16, pa i vece.
ima tu jos mnogo stavki, ali da ne duzim dalje.

boki

pre 10 godina

Guma je guma, ovo je totalno lose i ja u golfu 5 imam ovaj set ali kako zakrpiti gumu ako se rasijece malko vise??? nikako zovi pomoc plati slep,vulkanizera,novu gumu 100 komplikacija radi obicne gume tako da kad idem malo dalje na put ja ubacim u gepek rezervu,dizalicu i kljuc.Ipak je ovo Balkan nemogu dozvoliti da mi klinci u nekoj vukojebini cekaju slepu cijelu noc.

kiki

pre 10 godina

...devedesetih, vreme sankcija, ušao iz GR u MK. Noć, izbegavam šleper u mimoilaženju i skrećem u desno ka ivici kolovoza. Zaslepljen farovima, ne vidim prvi mostić posle granice... Posle udarca u bankinu,obe desne gume prazne!!!
Sve u svemu, sudbina je čudo. Neki put nije dovoljno ni oba sredstva da pomognu.
Najbolje je da ih nikad ne isprobamo.
Ne bih da budem kao oni Ameri sto se sad prpremaju za nuklearnu katastrofu... ali treba se dobro pripremiti za sasvim obicne dogadjaje poput busenja gume, a u mom slučaju i dve odjednom...
Pozdrav i srećan i čist put.

DinoNYC

pre 10 godina

Te pjene i slicni marifetluci su bacanje novca i lazna sigurnost u 99% slucajeva. Oba auta mi imaju onu "krofnicu" (mali rezervni tocak), ali kad negdje idem na duzi put, ubacim u kombi kojim idemo rezervnu gumu normalne velicine.

A to da se eto kao imalo znacajno stedi na tezini auta izbacivanjem rezervnog tocka (???) je totalna debilana.

Nerazumni

pre 10 godina

I ja sam za rezervni tocak pravih dimenzija, ali vidim ovde gomilu zanimljiviha primera. Sta ako ovo, sta ako ono, planina, mobilni itd. Pa sta ako se u toj istoj planini 2 gume poseku istovremeno? (posto vidim da se ovde gomili vozaca stalno desava da skroz bocno poseku gumu, zaista ne znam kako) Sta onda?

Bojan

pre 10 godina

Nisam do sada imao ovih problema ali zanimljiva tema, meni pada na pamet kao moguce resenje. Ko ima dva seta, letnje i zimske gume, ako ide na put negde dalje moze da ponese jednu od tih guma koje nisu montirane.

Rezervni Tocak Zakon

pre 10 godina

Desilo mi se da sam se vracao iz Grcke i nakon sto sam usao u Srbiju iz Makedonije cuo sam cudan zvuk na autu. Kad sam pogledao prednju desnu gumu ona je bila izduvana. Pokusao sam da je naduvam, ali se skroz podklobucila. Bilo je oko 2 nocu i zato sto moj auto nema rezervni tocak morao sam da zovem slep sluzbu koja me je vukla u najblizi servis (Nis) da tamo rese problem. Cekao sam do 9 ujutru da se otvori servs, oni nisu imali dimenziju pa su trazili svuda i nasli neku polovnu gumu pribleznih dimenzija cisto da nekako stignem do BG-a. Od tada imam uvek strah kad putujem u inostranstvo bez rezervnog tocka, a moj auto fabricki nema mesta za bilo kakav rezervni tocak. U nekim takvim situacija set ne pomaze, tako da je jos uvek rezervni tocak pravo resenje.

veki

pre 10 godina

Bio sam svedok na autoputu kod Soluna,na +40 C jedna je vektra sa BG tablicama bespomoćno stajala jer je čovek imao set za krpanje a isekao je zadnju desnu gumu.Tako da bez rezervnog točka na put nikada.Primera radi kod C4 Picassa rez.točak je bio opcija (doplata oko 200 eu) ali mi nije žao za doplatu,tim više što se nalazi ispod automobila i spušta se uz pomoć sajle i poluge u gepeku tako da ne morate da vadite ni jedan kofer iz gepeka,super stvar.

glory

pre 10 godina

Moj glas ide za taj kit. Slazem se da je pravi rezervni tocak bolje rjesenje, ali samo onda kada treba. Ja u svojih 30ak godina vozackog staza, nisam imao takav slucaj. Ne pravim puno km godisnje. Sada imam auto koji nema rezervni tocak, a u bunkeru, na mjestu gdje je predvidjen taj rezervni tocak, imam krasan prostor za dodatni tovar, stane dosta toga (Merc GLK). I to koristim cesto. Znam, prvi put kada mi bude trebao taj rezervni tocak, vrlo brzo cu promjeniti misljenje (najvjerojatnije), ali do tada, igram na kartu srece. Napominjem da sam pri kupnji auta imao izbor: hocete li ili necete rezervni tocak (bez nadoplate). Ne znam da li dileri i dalje imaju takvu praksu, da kupac moze birati. Ako to i dalje postoji, onda procjenite sami.

maki87m@gmail.com

pre 10 godina

Rezevni tocak je zakon. Sto se glupiraju. Lo vozi zna da je bar jednom pocepao gumu. Meni se juce bas to desilo. Kupio sam pre 2 meseca 4 zimske gume. juce sam nagazio ekser koji mi je posekao gumu sa strane da je vulkanizer morao da mi stavi unutrasnju gumu. sto znaci. nikakav set nece pomoci ako pocepas gumu bogu iza nogu... dizalica, rezervni tocak, pumpa I osnovni alat svaki auto treba da ima.

mile

pre 10 godina

imam utisak da dosta ljudi ovde nije koristilo set za reparaciju. U autu imam i set za reparacinu i normalan rezervi tocak. Pre mesec dana sam imao gumi defekt i set me je spasio izvlqcenja svih stvari iz gepeka, vadjenja alata, tocka, dizanja auta, odsrafljivanja zapeklih srafova... Prosto sam navrnuo cevku na ventil, sipao sadrzaj boce u gumu, sacekao minuta i lagano krenuo ka vulkanizeru. Nisam koristio kompresor, vulkanizer mi nije naplatio dodatno "ciscenje".
Evo par saveta:
1) ne morate vaditi predmet koji je u gumi, dovoljno je proveriti da li je bocni zid ispravan.
2) u zavisnosti od pene, upotreba kompresora na licu mesta nije neophodna
3) neki set zahteva da venti bude "na 12 sati" prilikom sipanja pene

Sto se mene tice, set mi stedi novac i vreme, a imam i rezervni tocak, za slucaj

T.

pre 10 godina

Celicna felna + najjeftinija Tigrova guma moze da kosta max 100e za najskuplji auto. Tako da ako niste dobili "regularni" rezervni tocak, moze lako da se napravi u domacoj radinosti.

Fliper

pre 10 godina

Bane NS
U potpunosti se slažem sa tobom, osim jedne stvari. "Ćopavac" nikako ne ide na pogonsku osovinu, u protivnom ti je diferencijal stalno ukljucen i možeš da se slikaš. Nije neko izmislio čisto radi reda da točkovi na istoj osovini moraju biti istih dimenzija, ne samo prečnika. Uostalom, baš to pitanje mi je palo na polaganju vozačkog ispita.

Aca

pre 10 godina

Sprej je nevidjena glupost i potpuno beskorisna stvar. Vece rupe ne moze da zakrpi, a za one male rupice na kojima ima dejstvo nije portebno nista koristiti nego je potrebno samo gumu naduvati. Svaka guma koja odjednom ispusti ne moze se krpiti sprejom, a ostale koje polako ispustaju dovoljno je doduvati do prvog vulkanizera. Na kraju niko vam nece reci da koriscenjem spreja 95% su sanse da vam senzor pritiska u gumi zalepi i morate kupiti drugi, a to saznate posle kupovine gume i placene montaze sa balansiranjem!

chubby checker

pre 10 godina

ne toliko davno mi se desilo: u inostranstvu, na nekih 300km od kuće mi se totalno iskrivila felna od rupetine na putu. noć između subote i nedelje, mrak, pada sneg. najbliže selo nekih 30km a čak i da nađem vulkanizera koji radi pitanje da li može da popravi felnu i koliko bi me odrao.. da nisam imao rezervni točak šlepanje auta i prenoćenje za 4 osobe bi me koštalo par stotinu evra minimum! ovako, pošto sam prvi put menjao točak na ovom autu trajalo je "čitavih" 15 minuta nakon čega sam nastavio put.. za par dana su mi popravili felnu za 1000 din, guma hvala Bogu nije ni oštećena. tada sam rešio da ću nabaviti novu felnu, a ovu oštećenu/popravljenu koristiti kao rezerni točak, dok će mi fabrički ćopavac da služi kao +1 rezervni točak kada nemam puno prtljaga! a proizvođači sprejeva i šlep službe neka zarade na budalama koji veruju ovim pričama da rezervni nije potreban!

Goran

pre 10 godina

Na zapadu skoro svaki vlasnik automobila uz obavezno osiguranje kupuje i osiguranje u slucaju kvara na putu koje je prilicno jeftino ili cesto deo polise osiguranja, drugim recima besplatna pomoc i slep sluzba u slucaju kvara su ukljuceni u cenu. Naravno da je pouzdanije zameniti probusenu gumu rezervnim tockom, jedini problem je sto rezervni tocak smanjuje dragoceni prtljazni prostor, a dodatna tezina je irelevantna. Primena seta za reparaturu ne zahteva skidanje tocka tako da u vrlo kratkom roku mozete da ga primenite. U slucaju da ne funkcionise pozovete slep sluzbu i pravac vulkanizer. Onima kojima nedostaje rezervni tocak mogu isti da kupe za male pare, stave u gepek i resen problem.

kolos

pre 10 godina

Izbacice tocak,ali auto nece biti laksi jer ce umesto te ustede u tezini ugraditi neki novi elektronski uredjaj bez koga necemo moci da prezivimo u voznji ni dva kilometra.Naravno to sokocalo cemo debelo platiti,ukljuciti jednom da se pohvalimo drugarima i drugi put da pokazemo kupcu kad ga budemo prodavali.Dugo vozim a gume su mi se busile retko kad.Medjutim kad se prisetim tih situacija i sada se preznojim pri pomisli da sam imao tu igracku za krpljenje umesto rez.tocka.Ako stvarno hocete da olaksate sebi zivot pri busenju gume,a vesti ste ,kupite kod Kineza set za krpljenje probusenih guma,sa onom pantljikom koju vam vulkanizer posebnom iglom sa spoljne strane utisne u gumu,a zatim visak izvuce napolje i odsece ga.Kolega na parkingu je izvukao ekser i gurnuo to cudo.Mesec dana vec vozi i sve je ok.

stefan

pre 10 godina

Ja imam u gepeku sprej za krpljenje, posto imam plin i toroidnu bocu. Jos nisam na srecu imao prilike da probam koliko je delotvoran ali posto mi je 99% voznja po gradu sve i da ne funkcionise za najvise 15 min neko ce mi doneti rezervni...ipak za neku dalji put stavim rezervni tocak u gepek. Iako sam imao muka sa menjanjem tocka kada je zapekla alufelna i nisam mogao da je skinem. Morao je neko da donosi wd sprej i naravno cekic....:) tako da preporucujem da se u gepeku i cekic i wd nadju kao deo obavezne opreme:)

dzigi

pre 10 godina

Desilo mi se da sam na Đerdapu naleteo na "kamičak" al' granitni, oštar kao žilet, koji je dovoljno pocepao gumu da je bila za bacanje. Fabrički imam normalan rezervni točak. U Đerdapskoj klisuri ni dan danas nema signala (ni rumunskog, kamoli nekog našeg) tako da me zaobiđite sa tim setovima i "ćopavim" točkovima.

Joca 011

pre 10 godina

Oštećivanje boka gume malo koji majstor hoće da radi.
Upravo me ovo zadesilo, na gumi od 16 inča, koja košta oko 8.500 din. I morao bih menjati ne samo nju već i istu takvu, ispravnu, na istoj osovini. Ali, našao sam majstora sa 40 god. vulkanizerskog iskustva, koji je i takav kvar popravio i ispitao, i s tom gumom evo vozim več drugu godinu, pa i do 180 km/h, i sve OK.
.

Veoma iskusan

pre 10 godina

..."Dakle, čuli ste neki zvuk tokom vožnje ili ste jednostavno osetili da je guma pukla. Najpre treba da bezbedno zaustavite vaše vozilo, najbolje je da to bude na nekom odmorištu ili proširenju pored puta kako ne biste remetili tok i bezbednost saobraćaja...."

Dok se dovezete do "odmorišta ili proširenja" vozićete (ma koliko sporo)po probušenoj i ispumpanoj gumi, i usput remetiti tok i bezbednost saobraćaja. Možete se sa tom gumom pozdraviti i baciti je zajedno sa setom za reparaciju koji neće imati šta da krpi. Verovatno ćete se pozdraviti i sa felnom, bar na našim putevima. A kući ćete doći mnogo kasnije nego što ste planirali.

Doduše, ušteda postoji, ali ne za vas nego za proizvođače automobila.

Ni mali točak (popularno nazvan ćopavac) nije rešenje. Kako je jedan komentator primetio - šta zimi, kako na njega staviti lance - ipak to nije nerešivo. Ćopavac sa stavi na točak koji nije pogonski a na pogonski se stavi taj dobar točak. Dakle zabava je, zimi, u snegu, kompletna. I opet ćete se do cilja dovesti mnogo kasnije nego što ste planirali i uz to još i smrznuti. Ima još mnogo tako zabavnih situacija.

Dakle, rezervni točak normalnih dimenzija je zakon.

Igor

pre 10 godina

Razlika u težini je ugradjena u razliku u dužini koja iznosi 55cm i razliku u širini od 19cm + kompresor od klime. Što se mene tiče, potpuno opravdan razlog :-)

blabojzna

pre 10 godina

Igrom slučaja pre par godina meni se probušila guma po boku u kanjonu Morače. U prvom trenutku nisam mogao da odredim gde je pukla, a pošto je auto bio natovaren, umesto rezervnog točka uzeo sam tu bočicu sa penom koju držim u kolima čisto da se nađe. Rekoh, da mi bude lakše. Međutim, rupa po boku gume je bila velika tako da punjenje nije imalo nikakve šanse. Zato je usledio istovar celog automobila da bih došao da "ćopavog" rezervnog točka (koji me inače strašno nervira) na dnu prtljažnika. Zamenio, seo u kola i kod prvog vulkanizera posle nekih 30km kupio drugu spoljašnju gumu. Da nisam imao ni ovaj "ćopavi" rezervni točak, morao bih da pozovem šlep službu. To bi me koštalo kao nova guma i alu felna zajedno plus što bih morao i još jednu gumu da kupim. Tako da, propisao bih zakonom da u kolima mora da bude točak istih dimenzija kao i ostali na automobilu. Kakve uštede ili neke druge gluposti. Platiću auto 200€ skuplje da ima normalan točak.

popovicvl

pre 10 godina

@Petrolhead-e, prijatelju, kad si zadnji put vozio ili se bar vozio u Golfu I? Nedaj ti se boze. Kad Golf VI lupi Golfa I, nastaje prostim sabiranjem Golf VII.

Petrolhead

pre 10 godina

"Da li je rezervni točak stvar prošlosti?" "Oni (proizvodjači automobila) sve manje razmišljaju o rezervnom točku, najpre zbog potrebe da se smanji težina automobila i emisije štetnih gasova."
Da bi (proizvodjači) smanjili težinu automobila, moraju prvo da objasne zašto su povećali težinu istih u zadnjih 25. godina.
Kako se to od Golfa I koji je bio težak nešto preko 750Kg stiglo do Golfa VII koji je težak oko 1200KG. Golf VI je bio težak oko 1350Kg. U šta je ugradjena razlika od 400-600Kg? Koliko je ta razlika u kilaži, kod svih proizvodjača automobila na svetu, koštala korisnike benzina, dizela, gasa, biodizela... jer je poznato iz fizike da ukoliko je težina veća, potrebno je više energije za njeno pokretanje i kretanje. Koliko su na razlici u težini zaradile naftne kompanije? I, sada vam je kriv za sve rezervni točak?!?! 'Ajmo njega da izbacimo, pa da vodimo računa o Zemlji i zagadjenju, efektu staklene bašte, i da budemo "korporativno odgovorni"
Ovo je vrhunsko licemerstvo!

Tubeless Era

pre 10 godina

Najefikasnije rešenje bilo bi imati rezervnu unutrašnju gumu i ručnu (nožnu) pumpu za pumpanje guma. Nažalost, to više ne postoji, jer proizvođačima ne donosi željeni profit.

blu

pre 10 godina

pazite kada kupujete set za reparaciju,sprej pena za gumu moze biti sa isteklim rokom trajanja pa napravi jos veci problem i nastane sapunica u gumi,prosao kroz to.

Bane NS

pre 10 godina

Naravno da je mnogo bolje rešenje rezervni točak, kao što ste i sami napisali set za reparaciju može pomoći do izvesne granice, u određenom broju slučajeva, kada je oštećena felna, guma pocepana sa strane ili je probušeni deo veći od 5 mm set ne pomaže. U svakom od prethodno opisanih slučajeva mnogo je bolje imati pri ruci rezervni točak. Ja sam jednom imao priliku da koristim set za reparaciju....u suštini je glupost, ta pena je zapravo tečnost koja kada se pod pritiskom upumpava u gumu pretvara se u penu (kao pena za brijanje) i nakon izvesnog vremena se ponovo pretvara u tečnost. Istina je da se ne sme duže vreme voziti niti preko 80 km/h jer kada se pretvori u tečnost nakon izvesnog vremena krene da trese jer praktično imate vodu u točku. Onda morate kod vulkanizera, on vam skine gumu i praktično iz nje prospe nešto kao sapunicu.

Sve u svemu taj set je teška glupost, ja sam za to da se vrati rezervni točak pravih dimenzija, jer nikada se ne zna gde i u kakvim uslovima vas može zadesiti defekt sa točkom pa da morate da se patite sa onim malim, lupam desi vam se u planini da vam se neki od pogonskih točkova probuši ili pocepa treba da idete do vulkanizera kroz dubok sneg...kako ćete vi da stavite lanac ako morate na mali točak....tako da jednostavno proizvođači moraju da ti omoguće da ako imaš defekt sa gumom možeš da staviš isti takav točak.....nikakve prva pomoć improvizacije ne dolaze u obzir....

Vladimir

pre 10 godina

Totalno beskorisna stvar,rezervni točak ne može ništa da zameni.Ako mi u sred noći u nekoj nedodjiji pukne guma,i ja treba da se maltretiram sa ovim,da pregledam točak da nadjem rupu,pa ako slučajno ima ekser mora da ga iščupam a za to trebaju klešta pa onda ako može da zakrpi,krećem u krpljenje,a ako ne može shvatim zbog čega je rezervni točak nezamenjiv a ceo prokleti set bacim.
Skineš točak staviš drugi i teraj,deset minuta posla i ne razmišljaš.

Mladen

pre 10 godina

Moje misljenje je sledece - ko se vozi po gradu i ima plin , bezbedan je samo sa ovim kompletom . Ali sa druge strane , niposto ne bih kretao na duzi put , narocito ne u inostranstvo bez normalnog tocka u punoj velicini , pa makar morao da imam i krovni nosac da imam za prtljag .

čunga lunga

pre 10 godina

Ovo je jedno od najvećih masla u autoindustriji. Prvo jeftinije je za kupca da ima rezrvni točak. Ako ode guma stavite rezrvni točak i kupite novu gimu, jedan trošak. Ako imate ovaj magični set onda kad vam ode točak morate da kupite novu gumu + novi magični zaptivač.

P.S Ako vam ode cela guma jedino što vam preostaje da se nadate da niste tamo gde nema dometa, mislim na mobilni telefon.

Petrolhead

pre 10 godina

"Da li je rezervni točak stvar prošlosti?" "Oni (proizvodjači automobila) sve manje razmišljaju o rezervnom točku, najpre zbog potrebe da se smanji težina automobila i emisije štetnih gasova."
Da bi (proizvodjači) smanjili težinu automobila, moraju prvo da objasne zašto su povećali težinu istih u zadnjih 25. godina.
Kako se to od Golfa I koji je bio težak nešto preko 750Kg stiglo do Golfa VII koji je težak oko 1200KG. Golf VI je bio težak oko 1350Kg. U šta je ugradjena razlika od 400-600Kg? Koliko je ta razlika u kilaži, kod svih proizvodjača automobila na svetu, koštala korisnike benzina, dizela, gasa, biodizela... jer je poznato iz fizike da ukoliko je težina veća, potrebno je više energije za njeno pokretanje i kretanje. Koliko su na razlici u težini zaradile naftne kompanije? I, sada vam je kriv za sve rezervni točak?!?! 'Ajmo njega da izbacimo, pa da vodimo računa o Zemlji i zagadjenju, efektu staklene bašte, i da budemo "korporativno odgovorni"
Ovo je vrhunsko licemerstvo!

čunga lunga

pre 10 godina

Ovo je jedno od najvećih masla u autoindustriji. Prvo jeftinije je za kupca da ima rezrvni točak. Ako ode guma stavite rezrvni točak i kupite novu gimu, jedan trošak. Ako imate ovaj magični set onda kad vam ode točak morate da kupite novu gumu + novi magični zaptivač.

P.S Ako vam ode cela guma jedino što vam preostaje da se nadate da niste tamo gde nema dometa, mislim na mobilni telefon.

blabojzna

pre 10 godina

Igrom slučaja pre par godina meni se probušila guma po boku u kanjonu Morače. U prvom trenutku nisam mogao da odredim gde je pukla, a pošto je auto bio natovaren, umesto rezervnog točka uzeo sam tu bočicu sa penom koju držim u kolima čisto da se nađe. Rekoh, da mi bude lakše. Međutim, rupa po boku gume je bila velika tako da punjenje nije imalo nikakve šanse. Zato je usledio istovar celog automobila da bih došao da "ćopavog" rezervnog točka (koji me inače strašno nervira) na dnu prtljažnika. Zamenio, seo u kola i kod prvog vulkanizera posle nekih 30km kupio drugu spoljašnju gumu. Da nisam imao ni ovaj "ćopavi" rezervni točak, morao bih da pozovem šlep službu. To bi me koštalo kao nova guma i alu felna zajedno plus što bih morao i još jednu gumu da kupim. Tako da, propisao bih zakonom da u kolima mora da bude točak istih dimenzija kao i ostali na automobilu. Kakve uštede ili neke druge gluposti. Platiću auto 200€ skuplje da ima normalan točak.

Veoma iskusan

pre 10 godina

..."Dakle, čuli ste neki zvuk tokom vožnje ili ste jednostavno osetili da je guma pukla. Najpre treba da bezbedno zaustavite vaše vozilo, najbolje je da to bude na nekom odmorištu ili proširenju pored puta kako ne biste remetili tok i bezbednost saobraćaja...."

Dok se dovezete do "odmorišta ili proširenja" vozićete (ma koliko sporo)po probušenoj i ispumpanoj gumi, i usput remetiti tok i bezbednost saobraćaja. Možete se sa tom gumom pozdraviti i baciti je zajedno sa setom za reparaciju koji neće imati šta da krpi. Verovatno ćete se pozdraviti i sa felnom, bar na našim putevima. A kući ćete doći mnogo kasnije nego što ste planirali.

Doduše, ušteda postoji, ali ne za vas nego za proizvođače automobila.

Ni mali točak (popularno nazvan ćopavac) nije rešenje. Kako je jedan komentator primetio - šta zimi, kako na njega staviti lance - ipak to nije nerešivo. Ćopavac sa stavi na točak koji nije pogonski a na pogonski se stavi taj dobar točak. Dakle zabava je, zimi, u snegu, kompletna. I opet ćete se do cilja dovesti mnogo kasnije nego što ste planirali i uz to još i smrznuti. Ima još mnogo tako zabavnih situacija.

Dakle, rezervni točak normalnih dimenzija je zakon.

Bane NS

pre 10 godina

Naravno da je mnogo bolje rešenje rezervni točak, kao što ste i sami napisali set za reparaciju može pomoći do izvesne granice, u određenom broju slučajeva, kada je oštećena felna, guma pocepana sa strane ili je probušeni deo veći od 5 mm set ne pomaže. U svakom od prethodno opisanih slučajeva mnogo je bolje imati pri ruci rezervni točak. Ja sam jednom imao priliku da koristim set za reparaciju....u suštini je glupost, ta pena je zapravo tečnost koja kada se pod pritiskom upumpava u gumu pretvara se u penu (kao pena za brijanje) i nakon izvesnog vremena se ponovo pretvara u tečnost. Istina je da se ne sme duže vreme voziti niti preko 80 km/h jer kada se pretvori u tečnost nakon izvesnog vremena krene da trese jer praktično imate vodu u točku. Onda morate kod vulkanizera, on vam skine gumu i praktično iz nje prospe nešto kao sapunicu.

Sve u svemu taj set je teška glupost, ja sam za to da se vrati rezervni točak pravih dimenzija, jer nikada se ne zna gde i u kakvim uslovima vas može zadesiti defekt sa točkom pa da morate da se patite sa onim malim, lupam desi vam se u planini da vam se neki od pogonskih točkova probuši ili pocepa treba da idete do vulkanizera kroz dubok sneg...kako ćete vi da stavite lanac ako morate na mali točak....tako da jednostavno proizvođači moraju da ti omoguće da ako imaš defekt sa gumom možeš da staviš isti takav točak.....nikakve prva pomoć improvizacije ne dolaze u obzir....

Vladimir

pre 10 godina

Totalno beskorisna stvar,rezervni točak ne može ništa da zameni.Ako mi u sred noći u nekoj nedodjiji pukne guma,i ja treba da se maltretiram sa ovim,da pregledam točak da nadjem rupu,pa ako slučajno ima ekser mora da ga iščupam a za to trebaju klešta pa onda ako može da zakrpi,krećem u krpljenje,a ako ne može shvatim zbog čega je rezervni točak nezamenjiv a ceo prokleti set bacim.
Skineš točak staviš drugi i teraj,deset minuta posla i ne razmišljaš.

Mladen

pre 10 godina

Moje misljenje je sledece - ko se vozi po gradu i ima plin , bezbedan je samo sa ovim kompletom . Ali sa druge strane , niposto ne bih kretao na duzi put , narocito ne u inostranstvo bez normalnog tocka u punoj velicini , pa makar morao da imam i krovni nosac da imam za prtljag .

blu

pre 10 godina

pazite kada kupujete set za reparaciju,sprej pena za gumu moze biti sa isteklim rokom trajanja pa napravi jos veci problem i nastane sapunica u gumi,prosao kroz to.

popovicvl

pre 10 godina

@Petrolhead-e, prijatelju, kad si zadnji put vozio ili se bar vozio u Golfu I? Nedaj ti se boze. Kad Golf VI lupi Golfa I, nastaje prostim sabiranjem Golf VII.

dzigi

pre 10 godina

Desilo mi se da sam na Đerdapu naleteo na "kamičak" al' granitni, oštar kao žilet, koji je dovoljno pocepao gumu da je bila za bacanje. Fabrički imam normalan rezervni točak. U Đerdapskoj klisuri ni dan danas nema signala (ni rumunskog, kamoli nekog našeg) tako da me zaobiđite sa tim setovima i "ćopavim" točkovima.

chubby checker

pre 10 godina

ne toliko davno mi se desilo: u inostranstvu, na nekih 300km od kuće mi se totalno iskrivila felna od rupetine na putu. noć između subote i nedelje, mrak, pada sneg. najbliže selo nekih 30km a čak i da nađem vulkanizera koji radi pitanje da li može da popravi felnu i koliko bi me odrao.. da nisam imao rezervni točak šlepanje auta i prenoćenje za 4 osobe bi me koštalo par stotinu evra minimum! ovako, pošto sam prvi put menjao točak na ovom autu trajalo je "čitavih" 15 minuta nakon čega sam nastavio put.. za par dana su mi popravili felnu za 1000 din, guma hvala Bogu nije ni oštećena. tada sam rešio da ću nabaviti novu felnu, a ovu oštećenu/popravljenu koristiti kao rezerni točak, dok će mi fabrički ćopavac da služi kao +1 rezervni točak kada nemam puno prtljaga! a proizvođači sprejeva i šlep službe neka zarade na budalama koji veruju ovim pričama da rezervni nije potreban!

veki

pre 10 godina

Bio sam svedok na autoputu kod Soluna,na +40 C jedna je vektra sa BG tablicama bespomoćno stajala jer je čovek imao set za krpanje a isekao je zadnju desnu gumu.Tako da bez rezervnog točka na put nikada.Primera radi kod C4 Picassa rez.točak je bio opcija (doplata oko 200 eu) ali mi nije žao za doplatu,tim više što se nalazi ispod automobila i spušta se uz pomoć sajle i poluge u gepeku tako da ne morate da vadite ni jedan kofer iz gepeka,super stvar.

maki87m@gmail.com

pre 10 godina

Rezevni tocak je zakon. Sto se glupiraju. Lo vozi zna da je bar jednom pocepao gumu. Meni se juce bas to desilo. Kupio sam pre 2 meseca 4 zimske gume. juce sam nagazio ekser koji mi je posekao gumu sa strane da je vulkanizer morao da mi stavi unutrasnju gumu. sto znaci. nikakav set nece pomoci ako pocepas gumu bogu iza nogu... dizalica, rezervni tocak, pumpa I osnovni alat svaki auto treba da ima.

Rezervni Tocak Zakon

pre 10 godina

Desilo mi se da sam se vracao iz Grcke i nakon sto sam usao u Srbiju iz Makedonije cuo sam cudan zvuk na autu. Kad sam pogledao prednju desnu gumu ona je bila izduvana. Pokusao sam da je naduvam, ali se skroz podklobucila. Bilo je oko 2 nocu i zato sto moj auto nema rezervni tocak morao sam da zovem slep sluzbu koja me je vukla u najblizi servis (Nis) da tamo rese problem. Cekao sam do 9 ujutru da se otvori servs, oni nisu imali dimenziju pa su trazili svuda i nasli neku polovnu gumu pribleznih dimenzija cisto da nekako stignem do BG-a. Od tada imam uvek strah kad putujem u inostranstvo bez rezervnog tocka, a moj auto fabricki nema mesta za bilo kakav rezervni tocak. U nekim takvim situacija set ne pomaze, tako da je jos uvek rezervni tocak pravo resenje.

swedenonline

pre 10 godina

Meni majmun pre 5-6 godina naplatio kaznu od 5000 din sto nemam rezervni tocak. Otiso sutradan kod komandira da mi isti potvrdi da je on jos veci majmun a ja ispao najveci jer sam dosao u Srbiju sa autom koji ima samo kompresor i limenku za popravku. Od tada dolazim iskljucivo avionom a prevozim se samo taxijem. Nezelim da dopustim sebi da imam ikakve kontakte sa maloumnicima!

T.

pre 10 godina

Celicna felna + najjeftinija Tigrova guma moze da kosta max 100e za najskuplji auto. Tako da ako niste dobili "regularni" rezervni tocak, moze lako da se napravi u domacoj radinosti.

Bre!

pre 10 godina

Ako je neko iz autoindustrije imao nekad prilike da vidi kako izgleda kad eksplodira guma bilo bi mu odmah jasno da set za reparaciju u tim situacijama nema sta da reparira?! Znate li vi koliko kosta slep kod nas a tek preko grane?
Nepotreban tekst ako mene pitate.

Bob Rock

pre 10 godina

Kako se to od Golfa I koji je bio težak nešto preko 750Kg stiglo do Golfa VII koji je težak oko 1200KG. Golf VI je bio težak oko 1350Kg. U šta je ugradjena razlika od 400-600Kg? Koliko je ta razlika u kilaži, kod svih proizvodjača automobila na svetu, koštala korisnike benzina, dizela, gasa, biodizela... jer je poznato iz fizike da ukoliko je težina veća, potrebno je više energije za njeno pokretanje i kretanje. Koliko su na razlici u težini zaradile naftne kompanije? I, sada vam je kriv za sve rezervni točak?!?! 'Ajmo njega da izbacimo, pa da vodimo računa o Zemlji i zagadjenju, efektu staklene bašte, i da budemo "korporativno odgovorni"
Ovo je vrhunsko licemerstvo!
(Petrolhead, 16. januar 2014 13:02)

Interesantno je samo u celoj tvojoj prici da taj golf 6, koji je 400-600 kila tezi od stare jedinice, trosi skoro duplo manje goriva nego jedinica..

O bezbednosti i udobnosti u voznji da i ne govorimo...

ns posmatrac

pre 10 godina

Mali tocak (copavi) je resenje za krace puteve i po gradu. Za dalje puteve i pogotovu u inostranstvo treba imati tocak punih dimenzija.
Sprejevi mogu samo da budu dodatna oprema uz rezervni tocak pogotovu ako auto koristi lepsi pol da probaju da se snadju. Mada video sa jedu damu koja bez problema menja tocak i koja mi se zahvalia na ponudjenoj pomoci :)

stefan

pre 10 godina

Ja imam u gepeku sprej za krpljenje, posto imam plin i toroidnu bocu. Jos nisam na srecu imao prilike da probam koliko je delotvoran ali posto mi je 99% voznja po gradu sve i da ne funkcionise za najvise 15 min neko ce mi doneti rezervni...ipak za neku dalji put stavim rezervni tocak u gepek. Iako sam imao muka sa menjanjem tocka kada je zapekla alufelna i nisam mogao da je skinem. Morao je neko da donosi wd sprej i naravno cekic....:) tako da preporucujem da se u gepeku i cekic i wd nadju kao deo obavezne opreme:)

kiki

pre 10 godina

...devedesetih, vreme sankcija, ušao iz GR u MK. Noć, izbegavam šleper u mimoilaženju i skrećem u desno ka ivici kolovoza. Zaslepljen farovima, ne vidim prvi mostić posle granice... Posle udarca u bankinu,obe desne gume prazne!!!
Sve u svemu, sudbina je čudo. Neki put nije dovoljno ni oba sredstva da pomognu.
Najbolje je da ih nikad ne isprobamo.
Ne bih da budem kao oni Ameri sto se sad prpremaju za nuklearnu katastrofu... ali treba se dobro pripremiti za sasvim obicne dogadjaje poput busenja gume, a u mom slučaju i dve odjednom...
Pozdrav i srećan i čist put.

mile

pre 10 godina

imam utisak da dosta ljudi ovde nije koristilo set za reparaciju. U autu imam i set za reparacinu i normalan rezervi tocak. Pre mesec dana sam imao gumi defekt i set me je spasio izvlqcenja svih stvari iz gepeka, vadjenja alata, tocka, dizanja auta, odsrafljivanja zapeklih srafova... Prosto sam navrnuo cevku na ventil, sipao sadrzaj boce u gumu, sacekao minuta i lagano krenuo ka vulkanizeru. Nisam koristio kompresor, vulkanizer mi nije naplatio dodatno "ciscenje".
Evo par saveta:
1) ne morate vaditi predmet koji je u gumi, dovoljno je proveriti da li je bocni zid ispravan.
2) u zavisnosti od pene, upotreba kompresora na licu mesta nije neophodna
3) neki set zahteva da venti bude "na 12 sati" prilikom sipanja pene

Sto se mene tice, set mi stedi novac i vreme, a imam i rezervni tocak, za slucaj

DinoNYC

pre 10 godina

Te pjene i slicni marifetluci su bacanje novca i lazna sigurnost u 99% slucajeva. Oba auta mi imaju onu "krofnicu" (mali rezervni tocak), ali kad negdje idem na duzi put, ubacim u kombi kojim idemo rezervnu gumu normalne velicine.

A to da se eto kao imalo znacajno stedi na tezini auta izbacivanjem rezervnog tocka (???) je totalna debilana.

Aca

pre 10 godina

Sprej je nevidjena glupost i potpuno beskorisna stvar. Vece rupe ne moze da zakrpi, a za one male rupice na kojima ima dejstvo nije portebno nista koristiti nego je potrebno samo gumu naduvati. Svaka guma koja odjednom ispusti ne moze se krpiti sprejom, a ostale koje polako ispustaju dovoljno je doduvati do prvog vulkanizera. Na kraju niko vam nece reci da koriscenjem spreja 95% su sanse da vam senzor pritiska u gumi zalepi i morate kupiti drugi, a to saznate posle kupovine gume i placene montaze sa balansiranjem!

dakar

pre 10 godina

zauzima vise mesta!? neka hvala bez dodatnog para obuce i peskira za plazu u gepeku cu da prezivim kad idem na more,ali bez gume-jok!
to vam je kao da krenete u planinu i neko vam ponudi gps na telefonu i kompas-sta biste izbrali!

boki

pre 10 godina

Guma je guma, ovo je totalno lose i ja u golfu 5 imam ovaj set ali kako zakrpiti gumu ako se rasijece malko vise??? nikako zovi pomoc plati slep,vulkanizera,novu gumu 100 komplikacija radi obicne gume tako da kad idem malo dalje na put ja ubacim u gepek rezervu,dizalicu i kljuc.Ipak je ovo Balkan nemogu dozvoliti da mi klinci u nekoj vukojebini cekaju slepu cijelu noc.

Undertaker

pre 10 godina

Moje iskustvo! Ugradio auto plin, kupio set za krpljenje, zbog većeg prtžljnika ostavio rezervnu gumu kući. Na proputovanju kroz Bosnu naletim na kamen, iskrivi se alu felna, pakao.. Set za krpljenje mi ne radi posao, srećom pa su me neki ljudi vozili do prvog grada, vulkanizeri neće da ispravljaju alu felnu, boje se da je ne polome! Da skratim, nekako je ispravio i nastavio put. Poslije ovoga ni u Wc bez rezervnog točka.. Kakvi setovi za krpljenje..

Bob

pre 10 godina

Mislim da je, kada zatreba, mnogo bolje imati rezervni točak a želeti da imaš set za krpljenje nego obrnuto... a može se postaviti i pitanje ako recimo usred noći negde na drumu već jedanput promenite točak, a Marfi ponovo bude na vašoj strani... pa možda nije loše imati i jedno i drugo

Fliper

pre 10 godina

Bane NS
U potpunosti se slažem sa tobom, osim jedne stvari. "Ćopavac" nikako ne ide na pogonsku osovinu, u protivnom ti je diferencijal stalno ukljucen i možeš da se slikaš. Nije neko izmislio čisto radi reda da točkovi na istoj osovini moraju biti istih dimenzija, ne samo prečnika. Uostalom, baš to pitanje mi je palo na polaganju vozačkog ispita.

Nerazumni

pre 10 godina

I ja sam za rezervni tocak pravih dimenzija, ali vidim ovde gomilu zanimljiviha primera. Sta ako ovo, sta ako ono, planina, mobilni itd. Pa sta ako se u toj istoj planini 2 gume poseku istovremeno? (posto vidim da se ovde gomili vozaca stalno desava da skroz bocno poseku gumu, zaista ne znam kako) Sta onda?

c.o.a.

pre 10 godina

@petrolhead

evo da ti pojasnim... pre svega, cak je i golf 3 duzi, siri i visi od golfa 2, a kamoli golf 6. uz vece dimenzije dolazi i veci komfor, sto dovodi do vecih sedista, vece kontrolne table, vise plastike i tapacirunga i to sve dodaje masu vozilu.
druga stavka je motor. oba imaju 1.6l motor, s tim sto je u 6ici dosta veci i jaci. plus ima jos mnogo dodatih sistema bezbednosti, senzora, kompjutera itd. veci rezervoar goriva. golf 2 nema klimu. snazniji motor i svi ti sistemi komfora i bezbednosti zahtevaju jaci akumulator. a jaci akumulator je i tezi.
da predjemo na pneumatike? ti na golfu 2 imas, lupam, 175/65 R13, dok golf 6 ima min. 195/65 R15, a ide cak i na 205/55 R16, pa i vece.
ima tu jos mnogo stavki, ali da ne duzim dalje.

kolos

pre 10 godina

Izbacice tocak,ali auto nece biti laksi jer ce umesto te ustede u tezini ugraditi neki novi elektronski uredjaj bez koga necemo moci da prezivimo u voznji ni dva kilometra.Naravno to sokocalo cemo debelo platiti,ukljuciti jednom da se pohvalimo drugarima i drugi put da pokazemo kupcu kad ga budemo prodavali.Dugo vozim a gume su mi se busile retko kad.Medjutim kad se prisetim tih situacija i sada se preznojim pri pomisli da sam imao tu igracku za krpljenje umesto rez.tocka.Ako stvarno hocete da olaksate sebi zivot pri busenju gume,a vesti ste ,kupite kod Kineza set za krpljenje probusenih guma,sa onom pantljikom koju vam vulkanizer posebnom iglom sa spoljne strane utisne u gumu,a zatim visak izvuce napolje i odsece ga.Kolega na parkingu je izvukao ekser i gurnuo to cudo.Mesec dana vec vozi i sve je ok.

Goran

pre 10 godina

Na zapadu skoro svaki vlasnik automobila uz obavezno osiguranje kupuje i osiguranje u slucaju kvara na putu koje je prilicno jeftino ili cesto deo polise osiguranja, drugim recima besplatna pomoc i slep sluzba u slucaju kvara su ukljuceni u cenu. Naravno da je pouzdanije zameniti probusenu gumu rezervnim tockom, jedini problem je sto rezervni tocak smanjuje dragoceni prtljazni prostor, a dodatna tezina je irelevantna. Primena seta za reparaturu ne zahteva skidanje tocka tako da u vrlo kratkom roku mozete da ga primenite. U slucaju da ne funkcionise pozovete slep sluzbu i pravac vulkanizer. Onima kojima nedostaje rezervni tocak mogu isti da kupe za male pare, stave u gepek i resen problem.

Bojan

pre 10 godina

Ne znam kako se koristi i ne zanima me. U automobilu imam rezervni tocak punih dimenzija i to nista ne moze da zameni.

(Rezervni Tocak Zakon, 16. januar 2014 21:19)
Kupi "ćopavca" i drzi ga u gepeku. Ne zauzima mesta kao tocak punih dimenzija, a sa njim moze normalno da se vozi (doduse sporije).

Bojan

pre 10 godina

Nisam do sada imao ovih problema ali zanimljiva tema, meni pada na pamet kao moguce resenje. Ko ima dva seta, letnje i zimske gume, ako ide na put negde dalje moze da ponese jednu od tih guma koje nisu montirane.

Joca 011

pre 10 godina

Oštećivanje boka gume malo koji majstor hoće da radi.
Upravo me ovo zadesilo, na gumi od 16 inča, koja košta oko 8.500 din. I morao bih menjati ne samo nju već i istu takvu, ispravnu, na istoj osovini. Ali, našao sam majstora sa 40 god. vulkanizerskog iskustva, koji je i takav kvar popravio i ispitao, i s tom gumom evo vozim več drugu godinu, pa i do 180 km/h, i sve OK.
.

glory

pre 10 godina

Moj glas ide za taj kit. Slazem se da je pravi rezervni tocak bolje rjesenje, ali samo onda kada treba. Ja u svojih 30ak godina vozackog staza, nisam imao takav slucaj. Ne pravim puno km godisnje. Sada imam auto koji nema rezervni tocak, a u bunkeru, na mjestu gdje je predvidjen taj rezervni tocak, imam krasan prostor za dodatni tovar, stane dosta toga (Merc GLK). I to koristim cesto. Znam, prvi put kada mi bude trebao taj rezervni tocak, vrlo brzo cu promjeniti misljenje (najvjerojatnije), ali do tada, igram na kartu srece. Napominjem da sam pri kupnji auta imao izbor: hocete li ili necete rezervni tocak (bez nadoplate). Ne znam da li dileri i dalje imaju takvu praksu, da kupac moze birati. Ako to i dalje postoji, onda procjenite sami.

HDi

pre 10 godina

Ko vam pise ovakve clanke?!
1. Ako guma „pukne“ kao sto ste napisali (pocepa se, isece i sl.), nikakav set za reparaciju ne moze pomoci.
Niti vam pomaze lupanje glavom o haubu vozila koje ste izabrali za svog ljubimca, a niste proverili ima li rezervni tocak. Ovo je narocito bitno ljudima koji se upucuju na duza putovanja, inostranstvo….
2. Proces reparacije koji ste opisali nije isti kod svih proizvodjaca vozila koji imaju vozila bez rezervnog tocka.
3. Sistem za brzu reparaciju je opravdan kod vozaca koji i onako ne bi znali sta ce sa rezervnim tockom i da ga imaju (oni kojima je pozivanje auto-moto saveza jedino resenje problema). Drugim recima – ne sluzi nicemu…

Tubeless Era

pre 10 godina

Najefikasnije rešenje bilo bi imati rezervnu unutrašnju gumu i ručnu (nožnu) pumpu za pumpanje guma. Nažalost, to više ne postoji, jer proizvođačima ne donosi željeni profit.

Igor

pre 10 godina

Razlika u težini je ugradjena u razliku u dužini koja iznosi 55cm i razliku u širini od 19cm + kompresor od klime. Što se mene tiče, potpuno opravdan razlog :-)

Ivan

pre 2 godine

Ako se guma ne napumpa za 15 minuta zovite pomoć ako je rupa malo većeg prečnika zovite pomoć ako je oštećena felna zovite pomoć ako imate rezervnu šta god je u pitanju zameniš za 15 minuta i nastavljaš put kao normalan čovek meni kao profesionalnom vozaču je jasno da je bolje imati rezervnu makar ćopavac od bilo kog seta za krpljenje

Ivan

pre 2 godine

Ako se guma ne napumpa za 15 minuta zovite pomoć ako je rupa malo većeg prečnika zovite pomoć ako je oštećena felna zovite pomoć ako imate rezervnu šta god je u pitanju zameniš za 15 minuta i nastavljaš put kao normalan čovek meni kao profesionalnom vozaču je jasno da je bolje imati rezervnu makar ćopavac od bilo kog seta za krpljenje

glory

pre 10 godina

Moj glas ide za taj kit. Slazem se da je pravi rezervni tocak bolje rjesenje, ali samo onda kada treba. Ja u svojih 30ak godina vozackog staza, nisam imao takav slucaj. Ne pravim puno km godisnje. Sada imam auto koji nema rezervni tocak, a u bunkeru, na mjestu gdje je predvidjen taj rezervni tocak, imam krasan prostor za dodatni tovar, stane dosta toga (Merc GLK). I to koristim cesto. Znam, prvi put kada mi bude trebao taj rezervni tocak, vrlo brzo cu promjeniti misljenje (najvjerojatnije), ali do tada, igram na kartu srece. Napominjem da sam pri kupnji auta imao izbor: hocete li ili necete rezervni tocak (bez nadoplate). Ne znam da li dileri i dalje imaju takvu praksu, da kupac moze birati. Ako to i dalje postoji, onda procjenite sami.

Petrolhead

pre 10 godina

"Da li je rezervni točak stvar prošlosti?" "Oni (proizvodjači automobila) sve manje razmišljaju o rezervnom točku, najpre zbog potrebe da se smanji težina automobila i emisije štetnih gasova."
Da bi (proizvodjači) smanjili težinu automobila, moraju prvo da objasne zašto su povećali težinu istih u zadnjih 25. godina.
Kako se to od Golfa I koji je bio težak nešto preko 750Kg stiglo do Golfa VII koji je težak oko 1200KG. Golf VI je bio težak oko 1350Kg. U šta je ugradjena razlika od 400-600Kg? Koliko je ta razlika u kilaži, kod svih proizvodjača automobila na svetu, koštala korisnike benzina, dizela, gasa, biodizela... jer je poznato iz fizike da ukoliko je težina veća, potrebno je više energije za njeno pokretanje i kretanje. Koliko su na razlici u težini zaradile naftne kompanije? I, sada vam je kriv za sve rezervni točak?!?! 'Ajmo njega da izbacimo, pa da vodimo računa o Zemlji i zagadjenju, efektu staklene bašte, i da budemo "korporativno odgovorni"
Ovo je vrhunsko licemerstvo!

Tubeless Era

pre 10 godina

Najefikasnije rešenje bilo bi imati rezervnu unutrašnju gumu i ručnu (nožnu) pumpu za pumpanje guma. Nažalost, to više ne postoji, jer proizvođačima ne donosi željeni profit.

Vladimir

pre 10 godina

Totalno beskorisna stvar,rezervni točak ne može ništa da zameni.Ako mi u sred noći u nekoj nedodjiji pukne guma,i ja treba da se maltretiram sa ovim,da pregledam točak da nadjem rupu,pa ako slučajno ima ekser mora da ga iščupam a za to trebaju klešta pa onda ako može da zakrpi,krećem u krpljenje,a ako ne može shvatim zbog čega je rezervni točak nezamenjiv a ceo prokleti set bacim.
Skineš točak staviš drugi i teraj,deset minuta posla i ne razmišljaš.

Joca 011

pre 10 godina

Oštećivanje boka gume malo koji majstor hoće da radi.
Upravo me ovo zadesilo, na gumi od 16 inča, koja košta oko 8.500 din. I morao bih menjati ne samo nju već i istu takvu, ispravnu, na istoj osovini. Ali, našao sam majstora sa 40 god. vulkanizerskog iskustva, koji je i takav kvar popravio i ispitao, i s tom gumom evo vozim več drugu godinu, pa i do 180 km/h, i sve OK.
.

swedenonline

pre 10 godina

Meni majmun pre 5-6 godina naplatio kaznu od 5000 din sto nemam rezervni tocak. Otiso sutradan kod komandira da mi isti potvrdi da je on jos veci majmun a ja ispao najveci jer sam dosao u Srbiju sa autom koji ima samo kompresor i limenku za popravku. Od tada dolazim iskljucivo avionom a prevozim se samo taxijem. Nezelim da dopustim sebi da imam ikakve kontakte sa maloumnicima!

Igor

pre 10 godina

Razlika u težini je ugradjena u razliku u dužini koja iznosi 55cm i razliku u širini od 19cm + kompresor od klime. Što se mene tiče, potpuno opravdan razlog :-)

popovicvl

pre 10 godina

@Petrolhead-e, prijatelju, kad si zadnji put vozio ili se bar vozio u Golfu I? Nedaj ti se boze. Kad Golf VI lupi Golfa I, nastaje prostim sabiranjem Golf VII.

Fliper

pre 10 godina

Bane NS
U potpunosti se slažem sa tobom, osim jedne stvari. "Ćopavac" nikako ne ide na pogonsku osovinu, u protivnom ti je diferencijal stalno ukljucen i možeš da se slikaš. Nije neko izmislio čisto radi reda da točkovi na istoj osovini moraju biti istih dimenzija, ne samo prečnika. Uostalom, baš to pitanje mi je palo na polaganju vozačkog ispita.

Bob Rock

pre 10 godina

Kako se to od Golfa I koji je bio težak nešto preko 750Kg stiglo do Golfa VII koji je težak oko 1200KG. Golf VI je bio težak oko 1350Kg. U šta je ugradjena razlika od 400-600Kg? Koliko je ta razlika u kilaži, kod svih proizvodjača automobila na svetu, koštala korisnike benzina, dizela, gasa, biodizela... jer je poznato iz fizike da ukoliko je težina veća, potrebno je više energije za njeno pokretanje i kretanje. Koliko su na razlici u težini zaradile naftne kompanije? I, sada vam je kriv za sve rezervni točak?!?! 'Ajmo njega da izbacimo, pa da vodimo računa o Zemlji i zagadjenju, efektu staklene bašte, i da budemo "korporativno odgovorni"
Ovo je vrhunsko licemerstvo!
(Petrolhead, 16. januar 2014 13:02)

Interesantno je samo u celoj tvojoj prici da taj golf 6, koji je 400-600 kila tezi od stare jedinice, trosi skoro duplo manje goriva nego jedinica..

O bezbednosti i udobnosti u voznji da i ne govorimo...

Veoma iskusan

pre 10 godina

..."Dakle, čuli ste neki zvuk tokom vožnje ili ste jednostavno osetili da je guma pukla. Najpre treba da bezbedno zaustavite vaše vozilo, najbolje je da to bude na nekom odmorištu ili proširenju pored puta kako ne biste remetili tok i bezbednost saobraćaja...."

Dok se dovezete do "odmorišta ili proširenja" vozićete (ma koliko sporo)po probušenoj i ispumpanoj gumi, i usput remetiti tok i bezbednost saobraćaja. Možete se sa tom gumom pozdraviti i baciti je zajedno sa setom za reparaciju koji neće imati šta da krpi. Verovatno ćete se pozdraviti i sa felnom, bar na našim putevima. A kući ćete doći mnogo kasnije nego što ste planirali.

Doduše, ušteda postoji, ali ne za vas nego za proizvođače automobila.

Ni mali točak (popularno nazvan ćopavac) nije rešenje. Kako je jedan komentator primetio - šta zimi, kako na njega staviti lance - ipak to nije nerešivo. Ćopavac sa stavi na točak koji nije pogonski a na pogonski se stavi taj dobar točak. Dakle zabava je, zimi, u snegu, kompletna. I opet ćete se do cilja dovesti mnogo kasnije nego što ste planirali i uz to još i smrznuti. Ima još mnogo tako zabavnih situacija.

Dakle, rezervni točak normalnih dimenzija je zakon.

HDi

pre 10 godina

Ko vam pise ovakve clanke?!
1. Ako guma „pukne“ kao sto ste napisali (pocepa se, isece i sl.), nikakav set za reparaciju ne moze pomoci.
Niti vam pomaze lupanje glavom o haubu vozila koje ste izabrali za svog ljubimca, a niste proverili ima li rezervni tocak. Ovo je narocito bitno ljudima koji se upucuju na duza putovanja, inostranstvo….
2. Proces reparacije koji ste opisali nije isti kod svih proizvodjaca vozila koji imaju vozila bez rezervnog tocka.
3. Sistem za brzu reparaciju je opravdan kod vozaca koji i onako ne bi znali sta ce sa rezervnim tockom i da ga imaju (oni kojima je pozivanje auto-moto saveza jedino resenje problema). Drugim recima – ne sluzi nicemu…

Goran

pre 10 godina

Na zapadu skoro svaki vlasnik automobila uz obavezno osiguranje kupuje i osiguranje u slucaju kvara na putu koje je prilicno jeftino ili cesto deo polise osiguranja, drugim recima besplatna pomoc i slep sluzba u slucaju kvara su ukljuceni u cenu. Naravno da je pouzdanije zameniti probusenu gumu rezervnim tockom, jedini problem je sto rezervni tocak smanjuje dragoceni prtljazni prostor, a dodatna tezina je irelevantna. Primena seta za reparaturu ne zahteva skidanje tocka tako da u vrlo kratkom roku mozete da ga primenite. U slucaju da ne funkcionise pozovete slep sluzbu i pravac vulkanizer. Onima kojima nedostaje rezervni tocak mogu isti da kupe za male pare, stave u gepek i resen problem.

Aca

pre 10 godina

Sprej je nevidjena glupost i potpuno beskorisna stvar. Vece rupe ne moze da zakrpi, a za one male rupice na kojima ima dejstvo nije portebno nista koristiti nego je potrebno samo gumu naduvati. Svaka guma koja odjednom ispusti ne moze se krpiti sprejom, a ostale koje polako ispustaju dovoljno je doduvati do prvog vulkanizera. Na kraju niko vam nece reci da koriscenjem spreja 95% su sanse da vam senzor pritiska u gumi zalepi i morate kupiti drugi, a to saznate posle kupovine gume i placene montaze sa balansiranjem!

maki87m@gmail.com

pre 10 godina

Rezevni tocak je zakon. Sto se glupiraju. Lo vozi zna da je bar jednom pocepao gumu. Meni se juce bas to desilo. Kupio sam pre 2 meseca 4 zimske gume. juce sam nagazio ekser koji mi je posekao gumu sa strane da je vulkanizer morao da mi stavi unutrasnju gumu. sto znaci. nikakav set nece pomoci ako pocepas gumu bogu iza nogu... dizalica, rezervni tocak, pumpa I osnovni alat svaki auto treba da ima.

Bre!

pre 10 godina

Ako je neko iz autoindustrije imao nekad prilike da vidi kako izgleda kad eksplodira guma bilo bi mu odmah jasno da set za reparaciju u tim situacijama nema sta da reparira?! Znate li vi koliko kosta slep kod nas a tek preko grane?
Nepotreban tekst ako mene pitate.

Bane NS

pre 10 godina

Naravno da je mnogo bolje rešenje rezervni točak, kao što ste i sami napisali set za reparaciju može pomoći do izvesne granice, u određenom broju slučajeva, kada je oštećena felna, guma pocepana sa strane ili je probušeni deo veći od 5 mm set ne pomaže. U svakom od prethodno opisanih slučajeva mnogo je bolje imati pri ruci rezervni točak. Ja sam jednom imao priliku da koristim set za reparaciju....u suštini je glupost, ta pena je zapravo tečnost koja kada se pod pritiskom upumpava u gumu pretvara se u penu (kao pena za brijanje) i nakon izvesnog vremena se ponovo pretvara u tečnost. Istina je da se ne sme duže vreme voziti niti preko 80 km/h jer kada se pretvori u tečnost nakon izvesnog vremena krene da trese jer praktično imate vodu u točku. Onda morate kod vulkanizera, on vam skine gumu i praktično iz nje prospe nešto kao sapunicu.

Sve u svemu taj set je teška glupost, ja sam za to da se vrati rezervni točak pravih dimenzija, jer nikada se ne zna gde i u kakvim uslovima vas može zadesiti defekt sa točkom pa da morate da se patite sa onim malim, lupam desi vam se u planini da vam se neki od pogonskih točkova probuši ili pocepa treba da idete do vulkanizera kroz dubok sneg...kako ćete vi da stavite lanac ako morate na mali točak....tako da jednostavno proizvođači moraju da ti omoguće da ako imaš defekt sa gumom možeš da staviš isti takav točak.....nikakve prva pomoć improvizacije ne dolaze u obzir....

blabojzna

pre 10 godina

Igrom slučaja pre par godina meni se probušila guma po boku u kanjonu Morače. U prvom trenutku nisam mogao da odredim gde je pukla, a pošto je auto bio natovaren, umesto rezervnog točka uzeo sam tu bočicu sa penom koju držim u kolima čisto da se nađe. Rekoh, da mi bude lakše. Međutim, rupa po boku gume je bila velika tako da punjenje nije imalo nikakve šanse. Zato je usledio istovar celog automobila da bih došao da "ćopavog" rezervnog točka (koji me inače strašno nervira) na dnu prtljažnika. Zamenio, seo u kola i kod prvog vulkanizera posle nekih 30km kupio drugu spoljašnju gumu. Da nisam imao ni ovaj "ćopavi" rezervni točak, morao bih da pozovem šlep službu. To bi me koštalo kao nova guma i alu felna zajedno plus što bih morao i još jednu gumu da kupim. Tako da, propisao bih zakonom da u kolima mora da bude točak istih dimenzija kao i ostali na automobilu. Kakve uštede ili neke druge gluposti. Platiću auto 200€ skuplje da ima normalan točak.

c.o.a.

pre 10 godina

@petrolhead

evo da ti pojasnim... pre svega, cak je i golf 3 duzi, siri i visi od golfa 2, a kamoli golf 6. uz vece dimenzije dolazi i veci komfor, sto dovodi do vecih sedista, vece kontrolne table, vise plastike i tapacirunga i to sve dodaje masu vozilu.
druga stavka je motor. oba imaju 1.6l motor, s tim sto je u 6ici dosta veci i jaci. plus ima jos mnogo dodatih sistema bezbednosti, senzora, kompjutera itd. veci rezervoar goriva. golf 2 nema klimu. snazniji motor i svi ti sistemi komfora i bezbednosti zahtevaju jaci akumulator. a jaci akumulator je i tezi.
da predjemo na pneumatike? ti na golfu 2 imas, lupam, 175/65 R13, dok golf 6 ima min. 195/65 R15, a ide cak i na 205/55 R16, pa i vece.
ima tu jos mnogo stavki, ali da ne duzim dalje.

Mladen

pre 10 godina

Moje misljenje je sledece - ko se vozi po gradu i ima plin , bezbedan je samo sa ovim kompletom . Ali sa druge strane , niposto ne bih kretao na duzi put , narocito ne u inostranstvo bez normalnog tocka u punoj velicini , pa makar morao da imam i krovni nosac da imam za prtljag .

T.

pre 10 godina

Celicna felna + najjeftinija Tigrova guma moze da kosta max 100e za najskuplji auto. Tako da ako niste dobili "regularni" rezervni tocak, moze lako da se napravi u domacoj radinosti.

mile

pre 10 godina

imam utisak da dosta ljudi ovde nije koristilo set za reparaciju. U autu imam i set za reparacinu i normalan rezervi tocak. Pre mesec dana sam imao gumi defekt i set me je spasio izvlqcenja svih stvari iz gepeka, vadjenja alata, tocka, dizanja auta, odsrafljivanja zapeklih srafova... Prosto sam navrnuo cevku na ventil, sipao sadrzaj boce u gumu, sacekao minuta i lagano krenuo ka vulkanizeru. Nisam koristio kompresor, vulkanizer mi nije naplatio dodatno "ciscenje".
Evo par saveta:
1) ne morate vaditi predmet koji je u gumi, dovoljno je proveriti da li je bocni zid ispravan.
2) u zavisnosti od pene, upotreba kompresora na licu mesta nije neophodna
3) neki set zahteva da venti bude "na 12 sati" prilikom sipanja pene

Sto se mene tice, set mi stedi novac i vreme, a imam i rezervni tocak, za slucaj

Bojan

pre 10 godina

Ne znam kako se koristi i ne zanima me. U automobilu imam rezervni tocak punih dimenzija i to nista ne moze da zameni.

(Rezervni Tocak Zakon, 16. januar 2014 21:19)
Kupi "ćopavca" i drzi ga u gepeku. Ne zauzima mesta kao tocak punih dimenzija, a sa njim moze normalno da se vozi (doduse sporije).

čunga lunga

pre 10 godina

Ovo je jedno od najvećih masla u autoindustriji. Prvo jeftinije je za kupca da ima rezrvni točak. Ako ode guma stavite rezrvni točak i kupite novu gimu, jedan trošak. Ako imate ovaj magični set onda kad vam ode točak morate da kupite novu gumu + novi magični zaptivač.

P.S Ako vam ode cela guma jedino što vam preostaje da se nadate da niste tamo gde nema dometa, mislim na mobilni telefon.

chubby checker

pre 10 godina

ne toliko davno mi se desilo: u inostranstvu, na nekih 300km od kuće mi se totalno iskrivila felna od rupetine na putu. noć između subote i nedelje, mrak, pada sneg. najbliže selo nekih 30km a čak i da nađem vulkanizera koji radi pitanje da li može da popravi felnu i koliko bi me odrao.. da nisam imao rezervni točak šlepanje auta i prenoćenje za 4 osobe bi me koštalo par stotinu evra minimum! ovako, pošto sam prvi put menjao točak na ovom autu trajalo je "čitavih" 15 minuta nakon čega sam nastavio put.. za par dana su mi popravili felnu za 1000 din, guma hvala Bogu nije ni oštećena. tada sam rešio da ću nabaviti novu felnu, a ovu oštećenu/popravljenu koristiti kao rezerni točak, dok će mi fabrički ćopavac da služi kao +1 rezervni točak kada nemam puno prtljaga! a proizvođači sprejeva i šlep službe neka zarade na budalama koji veruju ovim pričama da rezervni nije potreban!

veki

pre 10 godina

Bio sam svedok na autoputu kod Soluna,na +40 C jedna je vektra sa BG tablicama bespomoćno stajala jer je čovek imao set za krpanje a isekao je zadnju desnu gumu.Tako da bez rezervnog točka na put nikada.Primera radi kod C4 Picassa rez.točak je bio opcija (doplata oko 200 eu) ali mi nije žao za doplatu,tim više što se nalazi ispod automobila i spušta se uz pomoć sajle i poluge u gepeku tako da ne morate da vadite ni jedan kofer iz gepeka,super stvar.

Nerazumni

pre 10 godina

I ja sam za rezervni tocak pravih dimenzija, ali vidim ovde gomilu zanimljiviha primera. Sta ako ovo, sta ako ono, planina, mobilni itd. Pa sta ako se u toj istoj planini 2 gume poseku istovremeno? (posto vidim da se ovde gomili vozaca stalno desava da skroz bocno poseku gumu, zaista ne znam kako) Sta onda?

Undertaker

pre 10 godina

Moje iskustvo! Ugradio auto plin, kupio set za krpljenje, zbog većeg prtžljnika ostavio rezervnu gumu kući. Na proputovanju kroz Bosnu naletim na kamen, iskrivi se alu felna, pakao.. Set za krpljenje mi ne radi posao, srećom pa su me neki ljudi vozili do prvog grada, vulkanizeri neće da ispravljaju alu felnu, boje se da je ne polome! Da skratim, nekako je ispravio i nastavio put. Poslije ovoga ni u Wc bez rezervnog točka.. Kakvi setovi za krpljenje..

blu

pre 10 godina

pazite kada kupujete set za reparaciju,sprej pena za gumu moze biti sa isteklim rokom trajanja pa napravi jos veci problem i nastane sapunica u gumi,prosao kroz to.

kolos

pre 10 godina

Izbacice tocak,ali auto nece biti laksi jer ce umesto te ustede u tezini ugraditi neki novi elektronski uredjaj bez koga necemo moci da prezivimo u voznji ni dva kilometra.Naravno to sokocalo cemo debelo platiti,ukljuciti jednom da se pohvalimo drugarima i drugi put da pokazemo kupcu kad ga budemo prodavali.Dugo vozim a gume su mi se busile retko kad.Medjutim kad se prisetim tih situacija i sada se preznojim pri pomisli da sam imao tu igracku za krpljenje umesto rez.tocka.Ako stvarno hocete da olaksate sebi zivot pri busenju gume,a vesti ste ,kupite kod Kineza set za krpljenje probusenih guma,sa onom pantljikom koju vam vulkanizer posebnom iglom sa spoljne strane utisne u gumu,a zatim visak izvuce napolje i odsece ga.Kolega na parkingu je izvukao ekser i gurnuo to cudo.Mesec dana vec vozi i sve je ok.

boki

pre 10 godina

Guma je guma, ovo je totalno lose i ja u golfu 5 imam ovaj set ali kako zakrpiti gumu ako se rasijece malko vise??? nikako zovi pomoc plati slep,vulkanizera,novu gumu 100 komplikacija radi obicne gume tako da kad idem malo dalje na put ja ubacim u gepek rezervu,dizalicu i kljuc.Ipak je ovo Balkan nemogu dozvoliti da mi klinci u nekoj vukojebini cekaju slepu cijelu noc.

stefan

pre 10 godina

Ja imam u gepeku sprej za krpljenje, posto imam plin i toroidnu bocu. Jos nisam na srecu imao prilike da probam koliko je delotvoran ali posto mi je 99% voznja po gradu sve i da ne funkcionise za najvise 15 min neko ce mi doneti rezervni...ipak za neku dalji put stavim rezervni tocak u gepek. Iako sam imao muka sa menjanjem tocka kada je zapekla alufelna i nisam mogao da je skinem. Morao je neko da donosi wd sprej i naravno cekic....:) tako da preporucujem da se u gepeku i cekic i wd nadju kao deo obavezne opreme:)

Rezervni Tocak Zakon

pre 10 godina

Desilo mi se da sam se vracao iz Grcke i nakon sto sam usao u Srbiju iz Makedonije cuo sam cudan zvuk na autu. Kad sam pogledao prednju desnu gumu ona je bila izduvana. Pokusao sam da je naduvam, ali se skroz podklobucila. Bilo je oko 2 nocu i zato sto moj auto nema rezervni tocak morao sam da zovem slep sluzbu koja me je vukla u najblizi servis (Nis) da tamo rese problem. Cekao sam do 9 ujutru da se otvori servs, oni nisu imali dimenziju pa su trazili svuda i nasli neku polovnu gumu pribleznih dimenzija cisto da nekako stignem do BG-a. Od tada imam uvek strah kad putujem u inostranstvo bez rezervnog tocka, a moj auto fabricki nema mesta za bilo kakav rezervni tocak. U nekim takvim situacija set ne pomaze, tako da je jos uvek rezervni tocak pravo resenje.

dakar

pre 10 godina

zauzima vise mesta!? neka hvala bez dodatnog para obuce i peskira za plazu u gepeku cu da prezivim kad idem na more,ali bez gume-jok!
to vam je kao da krenete u planinu i neko vam ponudi gps na telefonu i kompas-sta biste izbrali!

dzigi

pre 10 godina

Desilo mi se da sam na Đerdapu naleteo na "kamičak" al' granitni, oštar kao žilet, koji je dovoljno pocepao gumu da je bila za bacanje. Fabrički imam normalan rezervni točak. U Đerdapskoj klisuri ni dan danas nema signala (ni rumunskog, kamoli nekog našeg) tako da me zaobiđite sa tim setovima i "ćopavim" točkovima.

Bojan

pre 10 godina

Nisam do sada imao ovih problema ali zanimljiva tema, meni pada na pamet kao moguce resenje. Ko ima dva seta, letnje i zimske gume, ako ide na put negde dalje moze da ponese jednu od tih guma koje nisu montirane.

DinoNYC

pre 10 godina

Te pjene i slicni marifetluci su bacanje novca i lazna sigurnost u 99% slucajeva. Oba auta mi imaju onu "krofnicu" (mali rezervni tocak), ali kad negdje idem na duzi put, ubacim u kombi kojim idemo rezervnu gumu normalne velicine.

A to da se eto kao imalo znacajno stedi na tezini auta izbacivanjem rezervnog tocka (???) je totalna debilana.

kiki

pre 10 godina

...devedesetih, vreme sankcija, ušao iz GR u MK. Noć, izbegavam šleper u mimoilaženju i skrećem u desno ka ivici kolovoza. Zaslepljen farovima, ne vidim prvi mostić posle granice... Posle udarca u bankinu,obe desne gume prazne!!!
Sve u svemu, sudbina je čudo. Neki put nije dovoljno ni oba sredstva da pomognu.
Najbolje je da ih nikad ne isprobamo.
Ne bih da budem kao oni Ameri sto se sad prpremaju za nuklearnu katastrofu... ali treba se dobro pripremiti za sasvim obicne dogadjaje poput busenja gume, a u mom slučaju i dve odjednom...
Pozdrav i srećan i čist put.

ns posmatrac

pre 10 godina

Mali tocak (copavi) je resenje za krace puteve i po gradu. Za dalje puteve i pogotovu u inostranstvo treba imati tocak punih dimenzija.
Sprejevi mogu samo da budu dodatna oprema uz rezervni tocak pogotovu ako auto koristi lepsi pol da probaju da se snadju. Mada video sa jedu damu koja bez problema menja tocak i koja mi se zahvalia na ponudjenoj pomoci :)

Bob

pre 10 godina

Mislim da je, kada zatreba, mnogo bolje imati rezervni točak a želeti da imaš set za krpljenje nego obrnuto... a može se postaviti i pitanje ako recimo usred noći negde na drumu već jedanput promenite točak, a Marfi ponovo bude na vašoj strani... pa možda nije loše imati i jedno i drugo

Ivan

pre 2 godine

Ako se guma ne napumpa za 15 minuta zovite pomoć ako je rupa malo većeg prečnika zovite pomoć ako je oštećena felna zovite pomoć ako imate rezervnu šta god je u pitanju zameniš za 15 minuta i nastavljaš put kao normalan čovek meni kao profesionalnom vozaču je jasno da je bolje imati rezervnu makar ćopavac od bilo kog seta za krpljenje

Ivan

pre 2 godine

Ako se guma ne napumpa za 15 minuta zovite pomoć ako je rupa malo većeg prečnika zovite pomoć ako je oštećena felna zovite pomoć ako imate rezervnu šta god je u pitanju zameniš za 15 minuta i nastavljaš put kao normalan čovek meni kao profesionalnom vozaču je jasno da je bolje imati rezervnu makar ćopavac od bilo kog seta za krpljenje