Spojen most na Adi Ciganliji

Most preko Save kod Ade Ciganlije, koji urbanističkim, saobraćajnim, ekološkim i estetskim kvalitetima predstavlja najnovija dostignuća u oblasti mostogradnje, spojio je 8. avgusta čukaričku i novobeogradsku obalu reke.

Izvor:

Spajanju čukaričke i novobeogradske strane mosta na Savi prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da most na Adi nije samo beogradski, već regionalni most, koji će rešiti problem na najkompleksnijoj saobraćajnoj tački - Beogradu.

Nakon što je podizanjem poslednjeg segmenta čeličnog elementa glavnog raspona spojen most kod Ade, Tadić je mnogobrojnim novinarima rekao da je to veoma važan momenat za Srbiju, njene građane, kao i čitav region.

Tadić je istakao da Srbiji pripada da gradi mostove koji su inženjerski i naučni izazov i da je to uloga i misija Srbija i njenih graditelja.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je most na Adi napravljen za generacije koje dolaze i da ne pripada nijednoj vlasti niti partiji već svim građanima Beograda i Srbije.

Đilas je posle spajanja mosta na Adi preko Save kojim su povezane čukarička i novobeogradska obala rekao da treba svi da budu ponosni na novi most i kao i na to što je napravljen takav objekat za koji svi kažu da je najlepši u Evropi.

Gradonačelnik se zahvalio graditeljima koji su radili na mostu, na minus deset i plus 40 stepeni Celzijusa, po svim vremenskim uslovima, i posebnu zahvalnost izrazaio pokojnom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću za njegovu viziju i radu koji je imao za izgradnju mosta preko Ade.

Most će, prvog vikenda nakon zvaničnog otvaranja, biti otvoren za građane koji žele da prošetaju od čukaričke do novobeogradske strane Save.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, prva vozila preći će preko njega 15. decembra, kada će biti završen i deo pristupnih saobraćajnica.

Most će kompletno biti završen tokom 2013. godine. Most preko Save će omogućiti građanima da sa jedne na drugu stranu reke pređu bez velikih saobraćajnih gužvi i da uštede oko 30 minuta, dok će intenzitet saobraćaja preko sadašnjih mostova i Bulevarom vojvode Mišića biti smanjen za 40 odsto.

Dosadašnje studije pokazale su i da će vožnjom preko novog mosta, umesto kroz centar grada, putnička vozila dnevno uštedeti 11 tona goriva i preći 100.000 kilometara manje.

Most kod Ade Ciganlije, kao sastavni deo unutrašnjeg magistralnog prstena, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko-biciklističke staze.

Gradonačelnik Beograda više puta je isticao da je taj most najvažniji projekat u Beogradu, mada je bilo i onih koji su tvrdili da je cena izgradnje previsoka. Naime, prema Đilasovim rečima, most, bez pristupnih saobraćajnica, košta oko 120 miliona evra.

Glavni izvođač radova na mostu je austrijska građevinska kompanija PORR. Gradnja mosta na Adi počela je u decembru 2008. godine.

Sredstva za izgradnju mosta grad je uzeo iz kredita, od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, na grejs period od tri do pet godina i uz kamatu od dva odsto, dok je drugi deo novca obezbeđen iz domaćih izvora. Novi beogradski most, sa centralnim stubom visokim 200 metara, dugačak je ukupno 969 metara i širok 45 metara, sa šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.Radovi na mostu bi trebalo da budu završeni do kraja 2011. godina, a na prilazima mostu u 2012. godini.

Most na Savi deo je unutrašnjeg magistralnog prstena koji će, kada bude završen, povezati opštine Palilula, Zvezdara, Čukarica i Novi Beograd i rastereti saobraćaj u centru prestonice.

O novom beogradskom mostu snimljen je i dokumentarni film, koji je u julu premijerno prikazan na američkom kanalu Diskaveri u okviru nove sezone popularnog serijala "Vrhunsko graditeljstvo".

Jednosatni dokumentarni film snimljen je u Beogradu u decembru 2010. godine, a na Diskaveriju su istakli da je taj most najveći projekat mostogradnje u Evropi i prvi mega projekat u Beogradu posle devedesetih.

Zoranov i Nenadov most?

Predsednik Tadić predložio je da se most preko Ade Ciganlije zove po ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću i bivšem gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću, jer bez njihove vizije i insistiranja da se on gradi, tog mosta ne bi ni bilo.

"Najviše vezujem ovaj most za Nenada i Zorana i bio bih najsrećniji kada bi se tako i zvao, ali moramo pitati i građane", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da su mnogi dali doprinos izgradnji tog mosta i posebno naglasio ulogu predsednika SANU Nikole Hajdina, koji je, kako je istakao, bio ideja vodilja i duhovna snaga za realizaciju tog projekta.

"Vazno je u trenucima kada je teško podići lestvice koje treba da preskočimo, to su ovi ljudi,koji su dali doprinos izgradnji mosta i učinili", ocenio je Tadić.

Most na Adi: Najmlađi most Beograda

Prikazana emisija o mostu na Adi

Aktuelno

Renault 16 slavi 50. rođendan

Jedan od najprepoznatljivijih i najuspešnijih modela u istoriji francuskog proizvođača, Renault 16, lansiran je 1965. godine. U eri dominacije limuzina, "šestnaestica" je bila jedan od prvih porodičnih hečbek automobila srednje klase.

Aktuelno nedelja 24.05. 10:29 Komentara: 47

Otkrijte sve tajne kamuflaže Opelovih prototipova

To je neprestano nadmetanje - bitka između proizvođača automobila i špijunskih fotografa. Jedna strana će učiniti sve što je u njenoj moći da sakrije najnovije kreacije od radoznalih očiju, dok druga razvija sve kreativnije tehnike da bi došla do što boljeg snimka svog motorizovanog plena i prvih fotografija prototipa.

Aktuelno četvrtak 21.05. 12:04 Komentara: 2

Kako je prošao Audi Q5 u sudaru sa malim preklapanjem?

Od kada je američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS) uveo testove sudara sa malim preklapanjem, vera u pojedne modele koji su se do tada smatrali veoma bezbednim ozbiljno je poljuljana. To se najpre dogodilo limuzinama uglednih svetskih proizvođača, a zatim i sa SUV vozilima.

Aktuelno četvrtak 21.05. 09:52 Komentara: 21
strana 1 od 196 idi na stranu