Mala cena, veliki problem

Pojava "Low-cost" taksija izazvala je lavinu negodovanja i ogorčenja među "običnim" prestoničkim taksistima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

08:56

Default images

Kompanija "Low-cost" prevozi građane po fiksnim, unapred dogovorenim cenama po principu linijskog prevoza, ali predstavnici taksi udruženja tvrde da je reč o "nelojalanoj konkurenciji koja ugrožava njihovo poslovanje".

Ova kompanija registrovana je za linijski prevoz, a vožnja se uvek zakazuje telefonom. Kada mušterija pozove i kaže dokle ide, dispičeri joj saopšte koliko će to koštati. Pre vožnje, klijent potpisuje ugovor. Za razliku od klasičnog taksija, "Low-cost" vozači ne smeju da koriste žute trake i ne mogu se zaustaviti na ulici, a nema ni taksimetra.

Većina prestoničkih udruženja taksista jedinstvena je u osudi novog vida prevoza. Predstavnici sindikata taksista i autoprevoznika "Nezavisnost" smatraju da ova kompanija koristi "rupe" u zakonu i tako ugrožava funkcionisanje taksi prevoza.

Da je reč o nelojalnoj konkurenciji, mišljenje je i Nenada Glavičića iz "Maksis taksija". On ističe da se "Low-cost" kompanija krije iza paravana "linijskog prevoza", kako bi izbegla obaveze koje zakon propisuje za taksiste.

"Pre svega, nije u redu da za njih ne važi standard "evro 3" koji su nama nametnuli", smatra Glavičić, "Low-cost prevozi mušterije automobilima iz osamdesetih godina sa kojima nijedan taksista ne bi smeo da izađe na ulicu. Takođe, nemaju ni polisu osiguranja za putnike, pa ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da dođe do nesreće".

Cenovnik

Cene prevoza automobilima preduzeća "Low-cost" su fiksne i zavise od destinacije. Vožnje do dva kilometra koštaju 235 dinara, dok je cena za širi centar grada 385 dinara. Put od aerodroma i do njega, kao i rute duže od 15 kilometara, mušterije će koštati 750 dinara.

Izvor - Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: