Mazda 3

„Back to life, back to reality“ bila je prva pesma koja je krenula sa CDa čim sam ubacio ključ u bravu i dao kontakt. Ovo i nije najadekvatnija pesma obzirom na to da se nalazim u Lisabonu i pripremam za prvu vožnju u okviru evropskog predstavljanja nove Mazde 3.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2009.

23:06

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Portugal je zemlja obasjana suncem, namenjena ljubiteljima vina, dobre hrane, zemlja za uživanje... Lisabon je grad čiji su pločnici ukrašeni mozaicima, fasade zgrada keramičkim pločicama... grad u kojem svi suše veš na prozorima iako imaju terase i grad u kojem se putnici prevoze starim malim žutim tramvajima.
Bairro Alto
Već sam nekoliko puta čuo mišljenje da su Portugalci slični Srbima – užasno voze, impulsivni su, obožavaju fudbal i vole da hvataju krivine u svemu što rade.

To je možda tačno, ali za razliku od nas, Portugalci su izgleda jednog dana skupili hrabrost i počeli da primenjuju svoj (poboljšani) sistem rada - ne idu u kancelariju pre 10h a radno vreme je razbijeno brojnim pauzama koje se provode po kafićima i u šetnjama gradom. Mi smo još uvek u kancelarijama i na Facebooku.
Rossio
Ipak, i pored tolike opuštenosti, stanovništvo Lisabona doživljava kompletnu transformaciju onog trenutka kada sedne za volan.

Blago rečeno, voze kao ludaci.

Pokušajte da vozite brzinom od oko 120km/h na autoputu i bićete najsporiji. Pri ovoj brzini čak su me i mali Smartovi preticali. U gradu morate biti veoma odlučni prilikom promene trake, odnosno, ukoliko vidite da postoji oko pola metra između dva auta morate hrabro smotati volan i ubaciti se u drugu traku, nema puno milosti i niko ne prašta.
Baixa
Malo sam se koristio činjenicom da vozim auto koji još uvek nije u prodaji i izgleda prilično atraktivno, pa kada bih video da se drugi vozač zagledao u Mazdu 3, koristio bih priliku da se prestrojim.

Mazda 3, inače treba da predstavlja mešavinu sportskih ambicija i sofisticiranosti na točkovima. Tri parametra uticala su na razvoj ovog modela: izražajan dizajn, dobre performanse u vožnji i bezbednost (sa očuvanjem čovekove sredine).
Kada je reč o izražajnom dizajnu, posmatran od napred ovaj auto izgleda kao da je čuo jako dobar vic. Zakošeni farovi i ogromna maska hladnjaka zaista odaju utisak nasmejanog lica.

Osim keza, na prednjem delu Mazde 3 treba spomenuti i brojna ispupčenja i linije koje naglašavaju oblik haube i krila, odnosno potenciraju sportski duh auta. Te linije nasleđene su od Mazde RX-8 i kako mi je objašnjeno na prezentaciji, ostaće u familiji i na modelima koji slede.
heèbek - širina: 1,75m; (2,00m sa retrovizorima), dužina: 4,46m, visina: 1,47m
U ponudi će biti dva oblika karoserije: sedan i hečbek. Karavan izostaje bez nekog konkretnog opravdanja.

Dizajn zadnjeg dela hečbeka relativno je slično rešen prethodnoj generaciji trojke, tako da predstavlja evoluciju i igra na kartu prepoznatljivosti. Zadnji deo limuzine jako je sličan aktuelnoj generaciji Mazde 6 i po mom mišljenju uspešnije je rešen, tako da sam tokom test vožnji radije vozio ove modele.
limuzina - širina: 1,75m; (2,00m sa retrovizorima), dužina: 4,58m, visina: 1,47m
Prvo sam se opredelio sa model opremljen 1.6 benzinskim motorom i petobrzinskim menjačem a sledećeg dana za 2.0 benzinac sa automatskim menjačem.

Posle petnaestak kilometara vožnje, uživanja u okolini Lisabona i borbe sa lokalnim vozačima shvatio sam da nisam stekao nikakav utisak o vožnji. Ova izjava nema lošu konotaciju. Obično kada sednete u kola koja ranije niste vozili, ugasiće vam se pri polasku, možda ćete cimati pri promeni stepena prenosa, osećaćete se nesigurno jer je preglednost slaba. Sve u svemu biće vam potrebno neko vreme da se prilagodite.

Ti problemi su iz nekog razloga izostali, jednostavno sam počeo da vozim kola i da razmišljam o drugim stvarima.
zapremina: 1.6 (benz); snaga: 105KS; CO2: 149g/km. zapremina: 2.0 (benz); snaga: 150KS; CO2: 175g/km
Prosečna potrošnja u gradu je iznosila 8.0 litara na 100km, dok je na otvorenom bila oko 6 l.

Nisam imao prilike da dugo vozim po lokalnim putevima, tako da prenosim samo prvi pozitivan utisak – elastičan motor ne zahteva česte promene stepeni prenosa, relativno rano se može prebaciti u visoke stepene prenosa i na taj način štedeti gorivo. Umerenom vožnjom kroz krivine ne dolazi do naginjanja karoserije. Auto veoma dobro reaguje na komande upravljačem.
zapremina: 1.6 (dizel); snaga: 109KS; CO2: 119g/cm. zapremina: 2.2 (dizel); snaga: 150-180KS; CO2: 144-149g/cm
Na autoputu motor je svojom bukom počeo da se meša u razgovor vođen u kabini pri brzini od 100 km/h. Tu brzinu ostvaruje u petom stepenu prenosa na 3000 obrtaja, što meni govori da nedostaje još jedan stepen prenosa za duga putovanja i da će se više osećati kod kuće u urbanijim sredinama.

Kada sa 2.0 izađete na autoput, tišinu u kabini ništa ne narušava. Krstarenje brzinom od 120 km/h izuzetno je prijatno i nezahtevno, ako izuzmete portugalce koji samo zuje pored vas. Jači dvolitarski motor sa automatskim menjačem u stanju je da potroši i 12l / 100km ukoliko vas uhvati saobraćajna gužva. Lisabon je prilično brdovit grad, tačnije prostire se na sedam brda, tako da ovaj podatak o potrošnji je sasvim očekivan.

Pored ovih motora još postoje i dizeli zapremine 1600 i 2200 kubika.
U unutrašnjosti testiranih vozila postoje zanimljive inovacije. Znate kako vozači kače eksterne GPS uređaje na sredinu vetrobrana, a proizvođači uporno ekrane takvih sistema postavljaju na sredinu centralne konzole... što nije baš dobro rešenje jer od vozača zahteva da skreće pogled kako bi video gde tačno mora da skrene.

Mazda je odlučila da displej postavi veoma blizu vetrobrana i da na taj način pruži informacije o kretanju u okviru vozačevog vidnog polja. Displej jeste manji od mnogih koji se mogu naći u vozilima drugih proizvođača ali je sasvim dovoljan.
Kako se displej nalazi van domašaja vozača, komande navi uređaja smeštene su na upravljač i sastoje se od ukupno 6 tastera. Na upravljaču se nalaze još i komande audio uređaja i tempomata.
Sve ostale komande na centralnoj konzoli organizovane su tako da prilikom upotrebe zahtevaju što manje vozačeve pažnje - različitih su oblika, velikih dimenzija i reljefne su.

Prilikom organizacije enterijera gledano je da se komande podele po zonama, tako da je i ručica menjača bliža vozaču dok je ručna kočnica pomerena prema suvozačkoj poziciji.
Materjali kojima je vozač najviše izložen veoma su kvalitetni dok su neki zamerili da je tepih tanji nego što su očekivali.
Veoma koristan sistem ugrađen u Mazdu 3 je RVM, odnosno sistem koji prijavljuje vozila u mrtvom uglu. Ukoliko uključite ovu opciju tokom vožnje, svaki put kada pored vas prolazi neko vozilo uključiće se mali narandžasti signal u gornjem uglu spoljašnjeg retovizora. Ukoliko vam je u tom trenutku uključen i pokazivač, oglasiće se i zvučno upozorenje.
Aktivna bi-ksenonska svetla takođe su opcija.

Šta je to?

To su svetla koja ne koriste klasičnu halogenu sijalicu u svom faru, već posebnu sijalicu napunjenu gasom u kojoj su elektrode umesto vlakana. Takve sijalice bolje osvetljavaju put, duže traju i nude se sa funkcijom koja prati okretanje upravljača i osvetljava onaj deo puta koji vam je najpotrebniji.

Ukoliko su farovi „bi-ksenonski“, to znači da su i duga i oborena svetla ksenonska, za razliku od „ksenonskih“ svetala kod kojih je samo oboreno ksenonsko a dugo halogeno.

Na putu ćete takva svetla prepoznati po svetlosti koja možda najviše podseća na blic fotoaparata. Kada sam se vratio iz Lisabona u Beograd, dok sam izlazio iz aviona na hladnu i mokru surčinsku pistu ponovo mi se u glavi javila pesma sastava Soul II Soul: „Back to life, back to reality“ samo što je ovog puta bila najadekvatnija moguća.



Lisabonske vožnje za novinare iz Srbije održane su 23. i 24. marta dok je srpska premijera Mazde 3 odžana 25. marta uveče u Grand kazinu. Uskoro ćemo vam ovaj model predstaviti detaljnije u rubrici našeg sajta „Vozili smo“.
Cene na našem tržištu biće u rasponu od 16.200 evra do 24.000 evra a prodaja počinje 15. maja.

Upoznajte se sa detaljima Mazdinog nastupa na Sajmu automobila u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: