Honda Jazz 1,4 i-VTEC EX

Na prvi pogled, nova Honda Jazz ne razlikuje se mnogo od svog prethodnika. Forma i filozofija ostale su iste, te hatchback sa petoro vrata i atributima monovolumena, ostaje dobitna kombinacija Honde u B segmentu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2008.

11:00

Default images

Konstatacija o evoluciji, a ne i revoluciji modela Jazz, prave poznavaoce verovatno i ne čudi, s obzirom da je od lansiranja, 2002. godine, japanska marka prodala preko 2 miliona jedinica ovog automobila. I u tom slučaju, dobitnu kombinaciju bolje samo ”doraditi” nego u potpunosti menjati. Ipak, novajliju u odnosu na prethodnika krase oštrije linije sa definisanijom formom što donosi savremeniji izgled i izraženiji karakter.

Promene koje se tiču enterijera naglašenije su nego kada govorimo o spoljašnjem izgledu, mada su one prvenstveno posledica povećanih gabarita vozila. Vetrobran je pomeren više ka napred, a poznate Hondine teze na temu stajlinga i funkcionalnosti su tu. Ono na šta treba staviti akcenat jesu detalji poput tri prekidača za kontrolu ventilacije koji su bliži vozaču, zatim audio uređaj sa velikim kontrolnim tasterima i pregledan displej. Naravno, tu je i CD plejer i utičnice za spoljne audio uređaje, poput iPoda i MP3 plejera.
Sa digitalnim displejom između brzinomera i obrtomera, klaster instrumentacije izgleda bolje u odnosu na konkurenciju koju čine Toyota Yaris, Mazda 2, Suzuki Swift i Hyundai Getz. Ostali ”ukusni” detalji uključuju brojne odeljke za odlaganje stvari i dobro profilisane držače za čaše na obe strane kabine, kojih ima ukupno 10.

Ipak, ono što kvari utisak je tvrda plastika koja nije na nivou ostalih, istina skupljih, modela iz game Honde.

Naglasak na unutrašnjosti

S druge strane, svoju cenu Jazz opravdava stvarima poput odlično stilizovanog upravljača sa audio komandama i kontrolom putnog računara, koji je podesiv po visini i dubini. Prednja sedišta generalno daju dobru potporu za jedno vozilo iz B segmenta, a dobru poziciju za sebe će pronaći i visoki vozači, mada malo više podesivosti po dubini ne bi bilo na odmet.

Sve u svemu, kada govorimo o prostornosti enterijera, tu je Jazz ”svoj na svome”, jer nudi najviše u odnosu na ostatak klase. Mada su zadnja sedišta nalik onima iz prethodnog modela, mnogo su praktičnija jer se obaranje naslona obavlja u jednom potezu, i nema više potrebe da se prednja pomeraju ka napred. Zadnja klupa deljiva je u odnosu 60:40, dok je zapremina prtljažnika 399 litara, što je ne samo najviše u segmentu, već nadmašuje mnoge modele iz C segmenta poput Forda Focusa, VW Golfa i Renault Meganea.

Naglasak na štedljivosti

U vreme kada cene goriva rastu, ekonomičnost postaje jedan od glavnih faktora pri kupovini automobila. To u Hondi vrlo dobro znaju, pa su u ponudu uvrštene verzije sa benzinskim agregatima od 1,2 i 1,4 litra. Oba motora raspolažu sa više snage u odnosu na prethodne verzije, te manji isporučuje 90, a veći 100 KS.

Nekako primamljivije nam deluje verzija sa 1,4-litarskom i-VTEC pogonskom jedinicom, koje se nećete postideti ni na brzom nemačkom ”autobanu”. Jazz opremljen ovim motorom kadar je iz stanja mirovanja do 100 km/h stići za 11,5 sekundi (1,2 i-VTEC - 12,5 sekundi), dok mu je maksimalna brzina 182 km/h (1,2 i-VTEC - 177 km/h).
Oba motora isporučuju se sa petostepenom manuelnom transmisijom, s tim što 1,4-litarska verzija kao opciju ima i novi i-Shift šestostepeni automatizovani menjač Honde, koji vozaču omogućava i manuelnu promenu stepena prenosa putem ručice menjača ili polugica.

U cilju dizanja ekonomičnosti na još viši nivo, je i novi SIL sistem (Shift Indicator Light), prisutan kod manuelnih menjača i sličan je sistemu kod novog Accorda. Obezbeđuje vizuelnu informaciju i preporuku najoptimalnijeg stepena prenosa, naravno, sve u cilju povećanja uštede goriva.

Naglasak na upravljivosti i komforu

Kritike vezane za isuviše ”tvrd” osećaj u vožnji odlazećeg modela sada su stvar prošlosti, jer je novi Jazz na putu osetno prijatniji, u mnogome zahvaljujući povećanom međuosovinskom rastojanju, kao i povećanom tragu točkova. Unapređenje sistema oslanjanja i upravljanja takođe je dalo svoj doprinos, te novi Jazz mnogo bolje ”upija” neravnine, pri čemu ugođaj u vožnji daleko nadmašuje odlazeći model.

Vrhunski paket opreme za model sa 1,4-litarskim agregatom uključuje aluminijumske naplatke od 16 cola, tonirana stakla, tempomat, asistenciju pri startu na usponu, kožni upravljač podesiv po dubini i visini, klima-uređaj, USB priključak i panoramski krov. Poslednje navedeni detalj će zaista pružiti doživljaj putnicima na zadnjoj klupi, tako da ga preporučujemo.

Naglasak na unapređenju

Nova Honda Jazz bolji je automobil od svog prethodnika. Koju god opciju da odaberete, ona će svakako biti bolja u odnosu na odlazeći model, uz naravno, sve ono navedeno što donosi prednost novajliji, poput bogatije i kvalitetnije rešenih odeljaka za odlaganje stvari, većih gabarita i ugodnije vožnje. Ukoliko ste već vlasnik Honde Jazz, i u potpunosti ste zadovoljni njom, kupovina novog modela biće pun pogodak.

Još jedna značajna prednost Jazza je prtljažni prostor koji nadmašuje i skuplje modele iz C segmenta, tako da nije na odmet razmotriti Jazz kao eventualnu kupovinu, mada početna cena od 16.000 evra na našem tržištu gotovo da stavlja ovu Hondu u viši cenovni razred.

Prodaja Honde Jazz u Evropi počela je već u oktobru, dok se njeno pojavljivanje u srpskim prodajnim salonima očekuje do kraja godine.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: