Lamborghini Estoque

Ovaj Lamborghini je kao nijedan do sada. Koncept sa četvoro vrata je čistokrvni pripadnik kuće iz Sant’ Agate, a nosi ime predmeta koji je došao glave mnogim bikovima u španskim arenama. Naime, Estoque je mač koji matadori i danas koriste za finalni, fatalni udarac.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.11.2008.

16:00

Default images

Lamborghini Estoque je kao koncept prikazan na nedavno završenom Salonu automobila u Parizu, i bez dileme se može reći da predstavlja studiju koja je izazvala najviše pažnje na Mondial de l’Automobile 2008. To je prvenstveno koncept, ali čak i da ne znate o kojoj marki se radi, pogodićete u trenutku da je u pitanju Lamborghini, bez obzira što se ovaj primerak u nekim stvarima prilično razlikuje od ostatka ”ergele”.

DNK poznate marke posebno se ogleda u prednjem delu vozila, sa karakterističnom ”V” formom. Estoque ima naglašeno dugo međuosovinsko rastojanje (3,01 m), dug je 5,15 m, izuzetno je niskog profila, a odlikuju ga čiste površine i definicija, oštra poput žileta. Točkovi su masivni, razmera 22 cola napred, i 23 cola pozadi, sa tragom toliko širokim da bi zauzeo čitavu kolovoznu traku na nekim putevima.
Uz Reventon, i za Estoque možemo reći da predstavlja novu interpretaciju stajlinga koji dolazi iz Sant’ Agate. Prvi primerak sa četvoro vrata iz Automobili Lamborghini zapravo je predstavnik jednog novog segmenta. Mada je nazvan ”super-sportskom limuzinom”, on to u suštini nije, jer ga za ”limuzinu” vezuje samo broj vrata.

Sa motorom smeštenim u sredini, permanentnim pogonom na sva četiri točka i sofisticiranom šasijom, Lamborghini Estoque otvara novo poglavlje, ne samo što se tiče italijanske marke, već i automobilske industrije uopšte. Kao koncept, Estoque predstavlja prvenstveno sve ono najnaprednije što dolazi i Sant’ Agate, a ujedno označava mogućnost lansiranja treće serije modela. Za sada se još uvek ne zna da li će, i kada biti pokrenuta proizvodnja serijske verzije ili pak treće modelne linije italijanske marke.
Ono što Lamborghini Estoque sjedinjuje u sebi je supersportski automobil i potentni Gran Turismo. Kao četvorosed sa dva para vrata, omogućava eksploataciju od strane ljudi koji imaju različite životne navike. Nije ga teško zamisliti kao savršenog saputnika na poslovnim putovanjima, ili pak šepuriti se njime ispred pozorišta.

Upravo tu i leži suština ovog modela, jer konačno dolazi Lamborghini koji svom vlasniku omogućava da zadovoljstvo u vožnji podeli sa više od jedne osobe. Uprkos ekstremno niskom profilu koji jedva iznosi 1,35 m, Estoque je veoma prostran. To može da zahvali veoma dugom međuosovinskom rastojanju, koje bez obzira na poziciju agregata, omogućava udobno, sportsko sedenje. Ulazak i izlazak iz vozila je takođe olakšan velikim vratima koja se široko otvaraju.
Pitanje na koje svi čekaju odgovor je zapravo, koji će se to agregat naći ispod haube motora Lamborghini Estoquea. Opciju čini V10 iz Gallarda LP 560-4, ali sa većim maksimalnim obrtnim momentom i nešto više ”konja”, a alternativa mu je osmocilindarska verzija sa turbo punjačem. Ono o čemu se takođe spekuliše je V8 u hibridnoj verziji i TDI ekstremnih performansi.

Kada se ugleda Lamborghini Estoque strast je istovremeno prisutna. To je dobro, jer se, ipak, radi o modelu koji je vesnik budućnosti, a ta budućnost biće mnogo ”tiša” i ”čistija”, gotovo nesvakidašnja kada su u pitanju četvorotočkaši iz Sant’ Agate, ili pak oni iz Maranella.

I mada se neki tradicionalisti neće složiti, Estoque znači pravo osveženje u svetu super-sportskih automobila. Njegovo prisustvo obradovaće mnoge sa dubokim džepom, ali i nas, koji ćemo o njemu i njemu sličnima moći samo da maštamo.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: