Ford Kuga Euro NCAP Crash Test

Novi Fordov model Kuga postigao je najbolju kombinaciju ocena i tako se našao na vrhu liste malih terenskih automobila sa pogonom na sva četiri točka koji su se do sada našli na Euro NCAP testovima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2008.

11:00

Default images

Uz maksimalnih pet zvezdica za bezbednost odraslih putnika, ovaj model može se podičiti i ocenom od četiri zvezdice za bezbednost dece u vozilu i sa tri zvezdice za zaštitu pešaka.

"Ford Kuga pridružuje se grupi vozila sa dokazano visokim standardima bezbednosti i performansi," kaže Džo Bejkejdž, potpredsednik za program globalnih proizvoda Ford Motor Kompanije i potpredsednik za razvoja proizvoda u diviziji Ford Evropa i dodaje: "Euro NCAP testovi samo su dodatno potvrdili rezultate naših strogih internih postupaka testiranja. Budućim kupcima Kuge šalje se snažna poruka, koja dolazi od jedne visoko renomirane i nezavisne organizacije."

Bezbednost kao standard

Osnovu bezbednosti novog modela predstavlja Fordov inteligentni sistem zaštite (IPS), koji kombinuje optimalnu konstrukciju karoserije u smlislu čvrstoće i absorpcije energije sudara sa najmodernijom sigurnosnom opremom, uz dodatne uređaje koji vozaču pomažu da zadrži kontrolu nad vozilom i koji smanjuju opasnost od povreda u slučaju sudara. Zahvaljujući primeni čelika velike čvrstoće (HSS), dobijena je sigurnosna ćelija putničke kabine velike krutosti, koja je u isto vreme i lagana, čime se obezbeđuje dobra zaštita u slučaju čeonih i bočnih sudara. Čvrstoća sigurnosne ćelije putničke kabine dodatno je pojačana upotrebom elemenata od takozvanog dvofaznog DP čelika na ključnim mestima, bez ugrožavanja performansi i ekonomičnosti vozila zbog delimičnog povećanja težine.

Noseći sistem prednje osovine Ford Kuge konstruisan je tako da se u slučaju snažnog čeonog sudara odvoji od vozila. Model Kuga je zabeležio 100 postotan učinak na Euro NCAP testovima bočnog sudara, a krutost putničke kabine Kuge ocenjena je i više nego pozitivno na testu udara u čvrstu prepreku.

Ford inteligentni sistem zaštite na Kugi obuhvata ukupno šest vazdušnih jastuka. Uz čeone i bočne vazdušne jastuke za putnike na prednjim sedištima, tu su i vazdušne zavese za zaštitu glave i ramena putnika na prednjim i zadnjim sedištima, kao i sedišta sa konstrukcijom protiv uranjanja i naslonima za glavu podesivim po visini za sve putnike. Osim toga, prednja sedišta opremljena su i pirotehničkim pred-zatezačima i ograničavačima opterećenja sigurnosnih pojaseva.

Visoka ocena od tri zvezdice koju je Ford Kuga dobio za zaštitu pešaka postignuta je zahvaljujući čitavom nizu namenskih detalja i postupaka koji su uvedeni od samog početka projektovanja vozila. Tu spadaju branici od mekih materijala, ugradnja posebnog materijala za absorpciju energije između branika i prednjeg venog lima i hladnjaka, prelomljivi farovi, prednji blatobrani od reciklirane plastike i brižljivo oblikovana ivica poklopca motora. U zonama potencijalnog udara srećemo delove koji su pažljivo konstruisani, kao što su "lomljive" poluge brisača i "preklopive" šarke poklopca motora.

"Ocene sa Euro NCAP testova visoko se cene - kako od strane naših kupaca, tako i od strane konkurencije. Ford Kuga postigao je odlične rezultate u sve tri kategorije Euro NCAP testova – zaštita odraslih putnika, zaštita dece u vozilu i zaštita pešaka. Naše ekipe stručnjaka posvetile su mnogo vremena i truda u razvoj svake od navedenih kategorija, što se na kraju isplatilo u vidu rezultata koje je Kuga postigao", kaže Gisbert Geb (Gisbert Gaeb), rukovodilac analitičkih svojstava u diviziji Ford Evropa.

U skladu sa velikim brojem elemenata pasivne bezbednosti, svi modeli Kuge opremljeni su i čitavim nizom savremene opreme za aktivnu bezbednost. To su uređaji koji pomažu vozaču da u kritičnim situacijama zadrži kontrolu nad vozilom i izbegne potencijalnu opasnost od sudara. Spisak standardne opreme za aktivnu bezbednost obuhvata:

- Sistem protiv blokade točkova prilikom kočenja (ABS)
- Program elektronske stabilnosti (ESP) sa funkcijom za sprečavanje prevrtanja vozila (ARM)
- Sistem za kontrolu pogona (TCS)
- Elektronsku raspodelu sile kočenja (EBD)
- Pojačanje sile kočenja u kritičnim situacijama (EBA)
- Sistem za očuvanje stabilnosti prikolice (TSA)

Kuga kao lider

Dvolitarski Duratorq TDCi motor sa 136 KS, u standardnoj verziji opremljen sa filterom za zadržavanje čestica čađi (DPF), uz specifična podešavanja Kugi obezbeđuje izuzetne performanse i ekonomičnost. Kuga sa integralnim pogonom odlikuje se količinom od 169 g/km CO2 u izduvnim gasovima i potrošnjom u kombinovanom ciklusu od samo 6,4 litra goriva na 100km.

I dok su spoljašnje dimenzije Kuge kompaktne, unutrašnjost kabine osmišljena je i uređena tako da pruži obilje prostora i udobnosti za petoro odraslih putnika. Uređenje unutrašnjosti Kuge takođe je prošlo nezavisno testiranje od strane nemačke TÜV Rheinland grupacije, koja mu je dodelila pečat 'Anti-alergijskog uređenja unutrašnjosti', što ga čini sedmim modelom Ford Evropa koji dobija ovaj certifikat. Fordovi automobili bili su prvi u svetu koji su zadovoljili ove izuzetno stroge TÜV standarde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: