Život

Subota, 10.02.2024.

09:46

Bivši premijer Holandije i njegova supruga eutanazovani

Bivši premijer Holandije ( od 1977. do 1982.) Dris van Agt preminuo je eutanazijom, saopštila je organizacija za ljudska prava koju je osnovao.

Izvor: B92

Bivši premijer Holandije i njegova supruga eutanazovani
Foto: Profimedia

Isti postupak je obavljen i na njegovoj supruzi. Oboje su imali 93 godine.

Forum za prava izvestio je da je par preminuo u ponedeljak i da će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji u gradu Najmegenu na istoku zemlje.

"Umro je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom Eugenie van Agt-Krekelberg, njegovom podrškom i sidrom više od 70 godina i koju je uvek nazivao 'mojom devojkom'", navodi se u saopštenju neprofitne organizacije.

Oboje su već neko vreme bila slabog zdravlja. Van Agt je 2019. godine doživeo krvarenje u mozgu dok je držao govor na komemoraciji Palestincima i nikada se nije potpuno oporavio.

Holandski premijer Mark Rute, koji je Van Agta nazvao svojim "pradedom na funkciji“, pohvalio je bivšeg političara.

"Svojim jedinstvenim jezikom, jasnim ubeđenjima i impresivnom prezentacijom, Dris van Agt je dao boju i sadržaj holandskoj politici u vreme polarizacije i obnove stranke“, rekao je on.

Pohvalila ga je i kraljevska porodica.

"Preuzeo je administrativnu odgovornost u turbulentno vreme i uspeo je da inspiriše mnoge svojom upečatljivom ličnošću i živopisnim stilom“, rekli su kralj Vilem-Aleksandar, kraljica Maksima i princeza Beatriks u zajedničkoj izjavi.

Van Agt je bio poznat po svojim arhaičnim referencama i grandioznom jeziku, kao i po svojoj strasti za biciklizmom. Nakon posete Izraelu 1999. postao je sve glasniji u pogledu svoje podrške palestinskom narodu. Svoje iskustvo putovanja nazvao je "preobraćenjem“.

Godine 2009. osnovao je Forum za prava, koji se zalaže za "pravednu i održivu holandsku evropsku politiku po pitanju Palestine i Izraela”.

Iza njega je ostalo troje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: