Prodaja kokaina za rekreativnu upotrebu: Da li je moguće i u Srbiji? VIDEO

Politika prema upotrebi droga širom sveta se zbog socio-zdravstvenih i kulturoloških praksi menja, a među najnovijim primerima je Bern u kojem se ispituje pilot program kojim bi se dozvolila prodaja kokaina za rekreativnu upotrebu.

Život

Izvor: B92, Prva

Sreda, 10.01.2024.

19:46

Prodaja kokaina za rekreativnu upotrebu: Da li je moguće i u Srbiji? VIDEO
Foto: Profimedia

Ovaj potez rezultat je kritike pojedinih političara i stručnjaka da je potpuna zabrana neefikasna. Šta ovo tačno znači i koliko je izvesno da se ovakav potez realizuje i u Srbiji? O tome su u emisiji 150 minuta govorili gosti dr Snežana Alčaz , specijalista neuropsihijatrije i Boža Spasić, bivši obaveštajac.

Na pitanje koliko je zapravo potrebno vremena da bi upotreba kokaina prešla u zavisnost, doktorka Snežana Alčaz kaže da se to ne zna tačno.

"Kaže se da kod nekih ljudi može odmah izazvati zavisnost, dok kod nekih posle par puta uzimanja."

Boža Spasić, bivši obaveštajac kaže da neke države zapravo priznaju da su izgubile borbu protiv narkomanske mafije.

"U bukvalnom smislu reći, ako vi legalizujete nešto, što zapravo nemate gde da kupite, vi ustvari priznajete da ste izgubili rat. To je veoma loša poruka. Međutim, postoje određene zemlje u svetu, koje pokušavaju na određeni način... U Nemačkoj vi nemate slobodnu prodaju narkotika, jer je država regulisala da će zavisnicima staviti na raspolaganje određenu količinu, ako su registrovani. I onda imate spisak, vi se u određeno vreme javljate u tu kancelariju, ispred nje stoji Hitna pomoć, i on vam da tu dozu za koju ste se vi prijavili".

Po svemu sudeći, cilj Švajcarske vlade je da rekreativna upotreba ide ka tome da se smanjuje broj zavisnika.

"Ovo je vrlo kompleksna tema i pitanje je kako je zamišljen ovaj projekat upotrebe droge u rekreativne svrhe. Sve je to za sada na nekom nivou predloga, ali Švajcarska ima zaista veliki problem. Najviše kokaina se koristi u Švajcarskoj, koji je, prema podacima koji su mi dostupni, tamo jako jeftin i košta negde oko 1.200 dinara, pojedinačna doza. Tako da, oni sada smišljaju šta će", navodi doktorka Snežana Alčaz.

Šta su još rekli gosti emisije, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: