Vesti -

Umro Eliot Ervit, autor najpoznatijih fotografija slavnih ličnosti i državnika

Američki fotograf Eliot Ervit, autor nekih od najpoznatijih fotografija državnika i poznatih ličnosti, ali često i komičnih trenutaka u životu, preminuo je u 95. godini, saopštila je njegova agencija Magnum.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Matteo Chinellato
Foto: Shutterstock/Matteo Chinellato

"Umro je mirno okružen svojom porodicom", objavila je u četvrtak agencija osnovana 1947. godine, a Njujork tajms prenosi da je preminuo u sredu u svom domu na Menhetnu u Njujorku.

"Njegove fotografije su nam pomogle da shvatimo ko smo kao društvo i kao ljudi, inspirisale su generacije fotografa uprkos novim trendovima u industriji“, rekla je predsednica Magnuma Kristina de Midel.

Eliot Ervit je imao poseban dar za snimanje jedinstvenih trenutaka, bilo istorijskih kao što je trenutak napetosti iz 1959. između Ričarda Niksona i tadašnjeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova ili potpuno otkačenih portreta pasa i ljudi koji su suprotstavljeni.

"Čvrsto je verovao da fotografija treba da izazove emocije, više od intelekta"

Rođen 25. jula 1928. u Parizu od roditelja Rusa, Eliot Ervit je odrastao u Milanu, odakle je 1939. sa porodicom emigrirao u Sjedinjene Države. Posle deset godina u Njujorku, preselio se u Los Anđeles, gde se posvetio fotografiji i radio u foto studiju specijalizovanom za portrete filmskih zvezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 223 idi na stranu