Život

Četvrtak, 30.11.2023.

12:39

Zašto je važno što je Srbija kupila dokument Hitlerove direktive iz 1941. godine? VIDEO

Republika Srbija kupila je važan istorijski dokument – zloglasnu direktivu broj 25 kojom je Adolf Hitler 27. marta 1941. godine naredio napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, a gosti u emsiji "Jutro na Prvoj" otkrivaju zbog čega je važno to što država nastoji da predmete od istorijskog značaja za Srbiju vrati u našu zemlju.

Izvor: Prva

Zašto je važno što je Srbija kupila dokument Hitlerove direktive iz 1941. godine? VIDEO
Foto: Shutterstock/Sandra Moraes

Reč je o jednom od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda, koji je označio početak Drugog svetskog rata na području naše zemlje, a zbog čega je važno da je on u vlasništvu Srbije otkrio je Stefan Radojković, istoričar.

"Vreme je da sa reči pređemo na dela. Poslednjih 30 godina mi volimo da kažemo da smo bili žrtva nacističke Nemačke, da smo postaradali u Drugom svetskom ratu od strane NDH i to je sve tačno. Ali kada vas neko direktno pita šta smo mi konkretno uradili, da li imamo dokumenta, memorijale itd. tu su rezultati bili mešoviti, da ne kažem negativn", objašnjava Radojković i dodaje.

"Ovo govori da mi kao ozbiljna država moramo da imamo dokumentaciju, da u svakom trenutku možemo da pokažemo originalna dokumenta, što govori da sa reči prelazimo na konkretna dela. Ne možemo doveka pisati članke ili feljtone u novinama i vrteti jednu te istu priču iznova, već treba raditi na tome da imamo institucionalno pamćenje, a ovo je jedan vid insituacionalnog pamćenja."

Stevica Deđanski, ispred Centra za razvoj međunarodne saradnje istakao je da zadnjih godina Republika Srbija nastoji da obeleži sve datume koji su bitni za srpsku istoriju.

"Ovo je nastavak nečega što se već radi godinama unazad. Počeli smo sa obeležavanjem bitnih datuma vezanih za stradanje Srba. Ne možemo da kažemo da smo stradali od ovih ili onih, a da mi sami prvi tome ne dajemo na značaju. Stalno smo mi u zapadnim medijima osuđeni u negativnom kontekstu, a pola miliona Srba nema u krajnama, na primer. Počeli smo sa obeležavanjem NATO agresije, što da se stidimo, pa nismo mi krivi. Podižemo spomenike našim velikanima, snimanjem filmova, nedavno smo kupili sliku Paje Jovanovića. Naravno da ne možemo sve da uradimo preko noći, za sve to je potreban novac, ali ovo pokazuje da mislimo o tim stvarima", rekao je Deđanski.

Detaljnijne pogledajte u video-zapisu u nastavku teksta:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: