Odlučeno: Zabranjene pilule za abortus

Guverner američke države Vajoming potpisao je zakon kojim se u toj saveznoj državi zabranjuje upotreba pilula za abortus.

Život

Izvor: B92

Subota, 18.03.2023.

17:18

Odlučeno: Zabranjene pilule za abortus
Foto: EPA-EFE/FRANCIS R.

Pilule su već zabranjene u 13 američkih država, a 15 država je ograničilo pristup tabletama. Odluka republikanskog guvernera dolazi nakon što je pitanje pristupa pilulama za abortus ove nedelje postalo centralno na u sudu u Teksasu, preneo je AP.

Tamošnji savezni sudija postavio je pitanja o naporima hrišćanske grupe da poništi decenijama staro američko odobrenje vodećeg leka za abortus, mifepristona. Abortus uz pomoć lekova postao je glavni metod za okončanje trudnoće u SAD i pre nego što je Vrhovni sud preinačio presudu u slučaju "Rou protiv Vejda", koja je štitila pravo na abortus blizu pet decenija.

Zabrana u Vajomingu će stupiti na snagu u julu, ali bi žalba mogla da pomeri početak važenja zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: