Brus Vilis: Holivudska legenda koja je odustala od glume

Brus Vilis je dobro poznati holivudski glumac, pevač i producent koji se povukao iz sveta glume zbog zdravstvenih problema.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2023.

16:40

Brus Vilis: Holivudska legenda koja je odustala od glume
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Ova vest rastužila je mnoge fanove širom sveta, posebno kada je reč o glumcu čije su role u akcionim filmovima ostavile duboki trag kada je reč o tom žanru, ali i u okvirima svetske kinematografije.

Brus Vilis - filmovi

Brus Vilis je rođen je 19. marta 1955. godine, a glumom je počeo da se bavi tokom osamdesetih godina prošlog veka. Ostvario se u žanrovski najrazličitijim delima, međutim u njegovom opusu uglavnom preovladavaju akcije i trileri, ali pubilka ga je sa uživanjem gledala i u dramama i komedijama. Uspešni holivudski glumac je prvi komercialni uspeh ostvario u filmovima poput "Umri muški“, "Petparačke priče“ i "Peti element“.

Film "Umri muški“ je svetlost dana ugledao 1988. godine, a zatim su usledila još četiri nastavka zaključno sa poslednjim filmom koji je premijerno prikazan 2013. godine. Vilis u ovoj akcionoj franšizi tumači lik njujorškog policajca Džona Meklejna koji spašava taoce iz zgrade koju su preuzeli teroristi na Badnje veče.

Uloga koju je Vilis ostvario u ovim filmovima se i danas smatra jednom od onih koje su definisale likove koje je glumac tumačio u kasnijim ostvarenjima.

Film "Petparačke priče“ holivudskog reditelja Kventina Tarantina Brusu Vilisu donosi ulogu boksera čiji je lik veoma važan za sam tok čitave radnje ovog filma. Čuveni su dijalozi koje ima sa likom kog tumači Semjuel El Džekson, ali ostali akteri filma. Ovo ostvarenje se smatra komercijalnim ali i finansijskim uspehom,a Vilisu je doneo mogućnst da privuče pažnju javnosti na svoje glumačke sposobnosti.

"Peti element“ je film koji je premijeru doživeo 1997. godine, a radnja filma smeštena je u relativno daleku budućnosti. Brus Vilis igra bivšeg specijalca koji je postao vozač taksija i koji sticajem okolnosti upoznaje misterizonu mladu devojku koju u filmu tumači Mila Jovović, i ubrzo se nalazi u prilici da zajedno sa njom spasi svet od propasti. Filmski kritičari su hvalili hemiju između glavnih likova koju je bilo nemoguće ne registrovati, a Brus Vilis je dobio i posebne pohvale zbog načina na koji je izneo ovu fizički zahtevnu ulogu.

Takođe, treba napomenuti da je Brus Vilis u više navrata nominovan za “Zlatnu malinu”, nagradu koja se dodeljuje za najgori film. Koliko filmska javnost nije bila zadovoljna sa njegovom glumom, govori i činjenica da je Brus Vilis 2021. godine dobio i zasebnu kategoriju pod imenom "Najgora izvedba Brusa Vilisa u filmu iz 2021. Godine". Razlog za to je bio što je nominovan za “Zlatnu malinu” za čak osam filmova.

Ljubavni život Brus Vilisa

Foto: EPA/JUSTIN LANE
Brus Vilis važi za holivudskog “srcelomca” i iza sebe ima brak sa glumicom Demi Mur, a trenutno je u braku sa modelom Emom Heming. Brus Vilis i Demi Mur upoznali su se 1984. godine na snimanju filma, a tri godine posle, odnosno 1987. godine su se i venčali.

Ovaj brak je bio medijski veoma propraćen jer je javnost izuzezno interesovao privatni život čuvenog holivudskog dua. Brus Vilis i Demi Mur su tokom braka postali i roditelji tri devojčice, a javnosti je poznato da su nekadašnji bračni partneri i nakon razvoda ostali u dobrim odnosima i da su zajedno gajili i vaspitavali svoje tri ćerke.

Ema Heming i Brus Vilis upoznali su se 2007. godine na jednoj privatnoj zabavi, a već 2008. godine su se verili. Sudbonosno da britanska manekenka je rekla popularnom glumcu na privatnoj proslavi koju su organizovali za najužu porodicu i prijatelje 2009. godine.

Par ima dve ćerke i važi za jedan od parova koji pažljivo čuva svoju privatnost, ali s obzirom da su često viđeni zajedno na raznim događajima javnost smatra da je njihova veza jaka, a ljubav velika. Sadašnja supruga Brusa Vilisa je čak imala i priliku da sarađuje sa glumcem jer je igrala u filmovima "Red“ i "Red 2“.

Brus Vilis i deca

Kao što smo već napomenuli Brus Vilis ima petoro dece, iz braka sa Demi Mur ima tri ćerke a u sadašnjem braku sa Emom Heming ima dve devojčice. Iako se brak sa Demi Mur završio, Brus Vilis je ostao posvećen svojim ćerkama i u brojnim intervjuima veoma je često isticao kakav značaj u njegom životu ima očinstvo i porodica.

Brus Vilis je, takođe, promenio i testament, po kome će njegovo bogatstvo od 250 miliona dolara otići porodici, dok će ćerkama koje ima sa Demi Mur, ostaviti milion dolara.

Bolest Brusa Vilisa

Javnost je postala veoma sumnjičava kada je primetila da velika holivudska legenda sve češće prihvata uloge u niskobudžetnim filmovima koji se ne mogu meriti sa ostvarenjima u kojima je ranije igrao. Do medija su često dolazile informacije da glumac na snimanju ne može da se seti dijaloga, da se ne pojavljuje na vreme na setu i da reditelji i ostatak filmske ekipe imaju teškoće tokom rada sa njim.

Nedavno je potvrđeno da je glumcu dijagnostifikovan početni stadijum demencije, a potvrđeno je da se Vilis za sada uspešno bori sa oboljenjem. Ovu vest javnosti je otkrio je reditelj filmova "Plan spasa“ i "Preživeti do zore“ koji se oglasio na društvenim mrežama komentarom kojim objašnjava da je tokom prethodnih par godina bilo izuzetno teško raditi sa Brus Vilisom zbog stanja u kom se našao.

Nedavno je do medija došla informacija da je Brus Vilis potpisao ugovor o prodaji svog lica za potrebe kreiranja "digitalnog blizanca“.

Ovaj proces funkcioniše tako što se lice određene osobe pripaja telu i glavi dublera te se u krajnjem proizvodu stiče utisak da je sam glumac učestvovao u određenoj sceni, no to je samo posledica odlične obrade video snimka uz korišćenje veoma napredne tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: