Pale hidžabe, seku kosu: Iranke besne na moralnu policiju nakon smrti mlade Mahse Amini VIDEO

Žene širom Irana seku kosu u znak protesta nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koju je uhapsila iranska policija za moral, jer nije nosila hidžab.

Život

Izvor: B92

Petak, 23.09.2022.

11:51

Pale hidžabe, seku kosu: Iranke besne na moralnu policiju nakon smrti mlade Mahse Amini VIDEO
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Amini preminula je u petak, tri dana nakon što ga je uhapšena.

Moralni policajci imaju sva ovlašćenja agencije za sprovođenje zakona i zaduženi su za sprovođenje strogih kodeksa oblačenja u zemlji za žene, uključujući nošenje hidžaba u javnosti za pokrivanje kose i vrata.

Grupno silovanje devojčice, Priština na nogama: "Država je izneverila žene", "Zapalićemo grad"
Amini je u utorak odvedena u pritvorski centar kako bi se informisala o hidžabu, saopštila je teheranska policija, prenosi CNN.

Ali dok je bila u pritvoru, Amini se srušila i odvezena je u bolnicu, gde je kasnije umrla. Lokalna policija je tvrdila da je doživela srčani udar, dok je njena porodica rekla da nije imala srčanih oboljenja, a svedoci su optužili policajce da su je tukli, prenosi Bi-Bi-Si.
@m0rrigu Replying to @urfavlivwow please support @masih alinejad and stand in solidarity with #iran #justiceformahsa #mahsaamini ♬ Violin - Grooving Gecko
Tokom konferencije za novinare u ponedeljak, komandant policije Velikog Teherana Hosein Rahimi demantovao je tvrdnje da je iranska policija na bilo koji način povredila Amini i rekao da je "sve učinjeno" da se nesrećna devojka održi u životu. On je njenu smrt nazvao "nesrećnom".

Od Aminijeve smrti, širom Irana su izbili protesti, a žene su se suprotstavile moralnoj policiji tako što su sekle kosu, skidale i čak palile svoje hidžabe u javnosti, i oblačile se u muškarce kako bi se borile protiv policajaca.
Video-snimci na društvenim mrežama prikazuju žene kako trče ulicama Teherana, kao i konzervativnijim gradovima, kako uporno protestuju i viču: "Žene, život, sloboda".

Neki čak pale i uništavaju postere sa slikama iranskog vrhovnog vođe, Ajatolaha Alija Hamneja.

U međuvremenu, dokumentovani su i prekidi interneta u zemlji od petka — a tu taktiku lokalna vlada je koristila i ranije da smanji širenje protesta.
@thedaaal Please share this videos and be the sound of Iran. Meanwhile the president of Iran is in United States for United nation and he’s denying everything. #mahsaamini #mahsa_amini #iran #justiceforiran #justice #war #civilian #Iran #iran🇮🇷 #sharethis #viral #viralvideo #fyp #fypシ #fypシ゚viral #iraniangirl #iranianprotests2022 #protest #dictatoship #fightingfreedom #womenpower #power ♬ original sound - em🤍
Aminijeva smrt dolazi usred sve veće kontroverze i odbijanja kodeksa oblačenja za žene — koji se primenjuje od kada napune devet godina i odnosi se na građane svih nacionalnosti i vera koji žive u zemlji, a ne samo na iranske muslimane.

Ovo je počelo mnogo pre uspostavljanja sadašnje Islamske Republike. Godine 1936. Reza Šah, vladar koji je podržavao zapadne zakone i ideale, pokušao je da modernizuje zemlju zabranom nošenja velova i marama, ali su se mnoge žene oduprle. Zatim, 1979. godine, islamski režim koji je usledio nametnuo je nošenje hidžaba, a pravilo je upisano u zakon 1983. godine, nakon čega je osnovana moralna policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: