Vesti -

Beogradski sindikat: "Sa Sinana smo prešli na gusle; Srpstvo donosi samo muku i nevolju" FOTO/VIDEO

Ognjen i Feđa, o Love festu, ljubavi, novcu, mukama "Beogradskog sindikata" i kako su postali pretnja po nacionalnu bezbednost jedne zemlje.

Jelena JankovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Love fest
Foto: Love fest

Da ih opišem kao grupu, bend, repere, bilo bi nepravedno. Možda pre kao moderne filozofe koji su svoje životne istine pretočili u stihove koje pamtimo, koje volimo, koji nas bude.

Jer oni su pravac, ne muzički, već egzistencijalni. Dokaz da veru ne moraš prodati za večeru. Dokaz da kad ne praviš muziku za lajk, klik i novac, već iz ljubavi, onda to može biti nešto što menja svest nekoj generaciji koja stasava i uteha onoj koja odlazi. Isti su kao i njihova muzika. Beskompromisni, obrazovani, hrabri, ali dobri momci iz komšiluka. Večiti dečaci, lojalni jedni drugima, lojalni publici, lojalni svojoj muzici.

- Mi održavamo naše zajedništvo. MI smo "sličnomišljenici". Gajimo zdrave odnose i ljubavi i nesporazuma. Mi smo braća i životna filozofija... Mi nismo ni grupa ni bend, mi smo organizam nepromenjen 23 pune godine. Svaki od nas je tu od prvog dana i to je najveće dostignuće koje smo napravili i u ljudskom i u muzičkom smislu.

I važna napomena, ja nisam razgovarala sa muzičarima, nego sa rediteljem i pravnikom, nisam srela lovce na novac i fanove, već ljude koji vole. To je retkost.

Heroji ulice ili pretnja po nacionalnu bezbednost

Da budemo malo trivijalni za početak, možda da rasteramo ove koji ne bi intervju pročitali do kraja... Prvi put ste na Love festu, ali i u Vrnjačkoj banji i delujete mi oduševljeno...

Ognjen: Prvi put smo ovde, godinama dobijamo pozive, ali smo ranije imali drugačiji program, odmarali smo leti. Za nas je Love fest najznačajniji festival jer pridaje ogromnu pažnju domaćim izvođačima, što nama zaista imponuje. Poklopilo se, da naša želja, dugogodišnja, a napominjem da nismo mi čekali da ovaj festival kao naraste da bi se pojavili, jer je od prvog dana ograman iz naše vizure, bude u skladu sa tim da smo posle koncerta na "Tašmajdanu" odlučili da napravimo jedno "sindikalno leto". U tom smislu, zaređali smo po festivalima, pa i ovaj najveći pored Exita naravno.

Feđa: Meni je ovaj lokalitet milina, toplo mi je oko srca kada vidim da se u unutrašnjosti Srbije dešava ovakav festival, sa ovim brojem izvođača i ovakvom posetom.

Kada smo kod ovih tema oko nastupa, putujete za Herceg Novi posle ovoga, da li je to logičan sled posle vašeg angažmana na litijama i uopšte u Crnoj Gori?

Feđa: Očekuje nas koncert na Kanli kuli sa poznatom crnogorskom etno - pevačicom Brankom Zečević, biće tu i mladi guslar Maksim Vojvodić kao i grupa Peče, biće to jedan mali "Tašmajdan" i ne očekujemo nikakve ekscese i probleme, znamo da će to biti fantastičan performans. Biće to omaž slobodi naroda u Crnoj Gori, koji je do pre dve godine živeo pod represijom i stalnim pritiscima. Sigurno će se tu pojaviti i neka manjina, koja će imati nešto protiv "Sindikata" ali što bi Konstrakta rekla, da je citiram: "Sve je to šoubiznis".

Ognjen: Nastupali smo i godinama u Budvi, Nikšiću, pa nikada nismo imali nekih problema.

Osim što vam je nastup u Nikšiću iskorišćen za promo spot DPS-a i Mila Đukanovića...

Ognjen: Pa ja sam na to zaboravio (smeh). Stvarno su to uradili, ali ja verujem slučajno. Tačnije, mi mislimo da je to bio više produkt neznanja nego namere, posebno što je materijal emitovan deset dana pošto nam je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Feđa: Klasičan nemar je u pitanju, a mi smo dobili deset dana pre toga napismeno da smo nacionalna pretnja po bezbednost Crne gore.

Ognjen: I ne samo mi, isto su tretirani mahom svi srpski intelektualci koji podržavaju nacionalni integritet, kao i mnoge eminentne ličnosti iz tih krugova koji vode poreklo iz Crne Gore. Pa jedan Matija Bećković je takođe bio "pretnja" po Milov režim i kao takav je bio sprečen da odlazi tamo.

Feđa: To su bili potezi očajnika. Ja sam čak bio u pravnom timu Nebojše Medojevića. Već tada se glasno govorilo: "Šta će ovaj ovde, treba mu zabraniti ulaz". Čak sam i tužio tadašnju crnogorsku vlast u upravnom sporu. Ali to je politika prošlosti, koju je Milo nazivao "pećinskim nacionalizmom", a sam je uporno praktikovao.

Kaluš orkestra je "Sindikat sa Ali ekspresa"

Davno ste trasirali trend kada ste muziku "Južnog vetra" uspešno involvirali u numeru "Svedok saradnik", scena se pomamila, krenula za vama, pa i danas mnogi koriste segmente narodnjačkih hitova u svojim pesmama. Da li smatrate da će etno i gusle doživeti sličnu sudbinu?

Feđa: Aaaa, ne, verujem za gusle, ne, srpstvo nikada nije nikome donelo pare. Znaš ono "srbujem, makar slamu jeo"... Lepo je rekao Dragoš Kalajić: "Srpstvo donosi samo muku i nevolju, novac nikako".

Ognjen: Ono što je meni zanimljivo to je simbioza Danice Crnogorčević i Sindikata, taj "drill" ritam koji zvuči nekako i pankerski, potpuno novi zvuk.

Feđa: Preglupo je da snimaš dvadeset godina istu pesmu. Kopirali su nas i ovi što su pobedili na Evroviziji. Kako se zovu, e da "Kaluš orkestra". To je neko i napisao - "Beogradski sindikat sa Ali ekspresa".

Imate li želju da se vi pojavite na Evroviziji?

Feđa: Nije da imamo nešto protiv, ali nije naše dvorište. Ovo je naše dvorište, festival ovakav kakav je "Love fest" i ova publika koja će večeras biti na koncertu.

Ognjen: Ali ponosni smo na Konstraktu, koja je pokazala da imamo progresivan zvuk, fantastičan performas. Razbila je stereotipe o tome da smo zaostali, retrogradni.

'De si Spilberže

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Šta vas je kreiralo, čime je inspirisan "Sindikat"?

Ognjen: Pank, mi smo antisistemski, po opredeljenju, mi zaprljamo zvuk muzički da bude malo "pankeraj".

Feđa: Mi smo deca novog talasa, sve je to imalo uticaja na nas. Pogotovu "Šarlo akrobata".

Ognjene hoćeš li da snimaš dokumentarac o fenomenu "Beogradski sindikat", posle uspeha "Zlatnog dečka" to bi bilo realno?

Ognjen: Ne, radije ne bih ja. Možda bi Miloš Škundrić bio idealan čovek za to. Studirali smo zajedno, naš je prijatelj, dečko iz kraja, čovek čiji uspeh sa filmom "Dugo putovanje u rat" je ustvari rezultat čelične volje i još čvršćeg strpljenja.

Feđa: Dok smo bili klinci uvek sam mu se obraćao sa "'De si Spilberže", izgleda da sam mu prorekao uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu