- Vesti -

Greta Tunberg poziva na jednakost, doniraće 100.000 evra Kovaksu

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg pokloniće Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 100.000 evra za nabavku vakcina protiv koronavirusa u siromašnim državama.

Izvor: B92, Beta/AP
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Greta Tunberg izjavila je da vlade, proizvođači vakcina i međunarodna zajednica moraju da učine više u borbi protiv neravnopravne raspodele vakcina u svetu i najavila da će iz svoje fondacije dati 100.000 evra za program Kovaks.

Švedska tinejdžerka, koja je inspirisala nastanak međunarodnog ekološkog pokreta za borbu protiv klimatskih promena "Petkom za budućnost", navela je da je u bogatim zemljama svaka četvrta osoba primila vakcinu protiv kovida, a u siromašnim samo jedna od 500.

Greta Tunberg je rekla da je "potpuno neetično da zemlje sa visokim dohotkom sada vakcinišu mlade i zdrave ljude" na štetu rizičnih grupa i onih koji se nalaze na prvoj liniji odbrane protiv pandemije u siromašnim zemljama.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je prošle nedelje u svetu registrovano 5,2 miliona novih slučajeva zaraženih kovidom, što je novi maksimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu