- Vesti -

"Kad pomisliš na muslimana, šta prvo zamisliš?"

Kumail Nanjiani je Amerikanac pakistanskog prekla. Musliman je, komičar i zvezda nove hit serije The Big Sick. Nedavno je gostujući u emisiji Čelzi Hendler diskutovao o svom odrastanju i veri, kao i kakva je percepcija muslimana od strane Amerikanaca.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Twitter Screenshot/@Chelseashow
Foto: Twitter Screenshot/@Chelseashow

"Mislim da je problem to što ne postoji slika u pop kulturi o muslimanu kao nekome otvorenog uma. Kada pomisliš na muslimana, šta zamisliš?“, upitao je voditeljku.

Hendler je odgovorila da zamišlja ozbiljne muškarce sa bradama. Nanjiani je objasnio da je to ono što je deo steretipa - postoji tendencija da se određene demografske grupe stave u određen kontekst i protiv toga se mora boriti.

"Moja žena he htela da napravi stranicu 'Muslimani koji se zabavljaju'. Zato što ih nikada ne vidiš kao takve", rekao je glumac.

"Kada odeš na vašar, vidiš muslimane koji jedu sladoled i vrište na rolerkosteru. Zašto ih nikada ne zamišljamo takve? Zašto uvek pomislimo na muslimane sa vesti kada mislimo o muslimanima?", dodao je on.

Vesti

Za njihova dela znate, ali ne i za čudne navike koje su imali

"Ako ima navike, ima i odvike", glasi jedna od narodnih "mudrosti". Ali evo jedanaestoro velikana iz sveta nauke i umetnosti koji su pružali otpor ovoj umotvorini, čineći tako svoje neobične navike pravim malim ritualima koje su izvodili neposredno pred stvaranje ili činjenje dela - umetničkih, naučnih, ili pak životnih - koja su ih upisala u istoriju.

Vesti utorak 12.12. 20:30 Komentara: 28

Tamara Vučić govorila o ulozi majke

Već od prvog detetovog dana važno je da sa njim neprekidno komuniciramo. Dete kroz igru najviše uči i takvom interakcijom mu omogućujemo da se razvija i napreduje. O načinu na koji komunicira sa svojim petomesečnim sinom Vukanom govorila je i Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije.

Vesti utorak 12.12. 14:55 Komentara: 19
strana 1 od 3600 idi na stranu