Vesti -

Najneobičnija sujeverja širom sveta

Da li ste znali da u Rusiji zviždanje u kući donosi lošu sreću, ili da u Danskoj mačke važe za najveće 'tračare'?

Izvor: Business Insider
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovo su neka od najneobičnijih sujeverja sa različitih strana sveta:

- Na Filipinima se veruje da boje mogu da privuku munju, pa se tako odeća crvene boje ne nosi dok traje nevreme.

- Prema široko raširenom predanju u Ruandi, ženama koje jedu kozje meso može da izraste brada ili moguda postanu jako tvrdoglave. Sa druge strane, pripadnice lepšeg pola govore da je prič davno potekla od čoveka koji je želeo ukusno meso samo za sebe.

- U Japanu, slučajno razbijena flaša donosi sreću.

- U Velikoj Britaniji i SAD se veruje da će izgovaranje “zeče, zeče“ ili “beli zec“ svakog prvog u mesecu, uticati na napredak i uspeh u tom mesecu.

- U Danskoj nikako ne smete u javnosti puštati macu iz torbe u kojoj je nosite, niti joj ’pričati’ o svojim privatnim stvarima i problemima, jer se veruje da mačke utiču na brzo razotkrivanje ličnih stvari svojih vlasnika.

- Ime bivšeg predsednika Argentine, Karlosa Menema, se tamo ne sme spominjati. Naime, Karlos je bio toliko loš predsednik, da se veruje da njegovo ime predstavlja kletvu koja nosi neuspeh.

- Na Kubi uvek ima razloga za još jedno piće. Kubanci veruju da, kad izgovorite “ovo mi je poslednje piće“, izazivate sudbinu i prizivate smrt.

- Takozvano zlo oko spominje se u kulturama i sujeverjima širom sveta, ali u Boliviji postoji specifičan način uklanjanja maleroznog efekta ovog simbola. Najpre se živo jaje utrlja preko tela ’žrtve’ zlog oka, zatim se razbija u čašu vode, koja se na kraju stavlja ispod njegovog kreveta.

- U Rusiji se nošenje ili kačenje prazne kante po ulici smatra donošenjem loše sreće.

- U Italiji i Portugalu se veruje da hodanje unazad priziva lošu sreću. Sujeverje se vezuje za priču da hodanje na taj način pokazuje đavolu put kojim će doneti tugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu