Život

Utorak, 08.07.2014.

15:30

Sajber kamp povodom Teslinog rođendana

Multimedijalni međunarodni festival "Nikola Tesla - Secret Connection Summit" biće održan od 10. do 14. jula na Fruškoj Gori, u naučno-obrazovno rekreativnom centru Elektrovojvodine (hotel Norcev), najavio je danas direktor organizacije Tesla global forum Aleksandar Protić.

Izvor: Tanjug

Default images

Time slavimo Teslin rođendan - 10. jul, a i obeležavamo 78 godina od kako je slavni naučnik postao počasni građanin Novog Sada, rekao je on na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

"Tajna veza" iz naslova inspirisana je stihovima Duška Trifunovića. Ideja festivala, započetog prošlog leta, na 70 godina od Tesline smrti, jeste da stvori "sajber kamp" za 100 do 150 talentovanih studenata iz Srbije i sveta, kao i ugledne strane i domaće predavače i počasne goste. Kroz predavanja, radionice i različite kulturne i druge programe oni će se, zajedno sa posetiocima festivala, upoznati sa oblastima kojima se bavio Tesla, sa naučnom, kulturnom i civilizacijskom zaostavštinom tog velikog izumitelja, pronalazača i naučnika i stvoriti jednu "sinergiju znanja", rekao je Protić.

Gost fetsivala je direktor međunarodnog Unesko centra za mir iz Vašingtona Gaj Djokin, rodom iz Kameruna, koji je istakao da je on pre svega aktivista u borbi za socijalnu pravdu.

"Vodim američku federaciju Unesko klubova i sada sam, na putu za Kinu, prvi put u Srbiji. Veoma sam srećan što mogu da upoznam i vašu zemlju i ljude. Tesla je bio veliki naučnik, ali i veliki humanitarac i želim da se pridružim svima koji mu odaju počast", izjavio je Djokin.

On je dodao da su Ujedinjene nacije proglasile 2015. godinu za godinu svetla i svetlosne tehnologije. Ne postoji bolja ličnost od Tesle u tom kontekstu i naša federacija Unesko klubova će tim povodom prirediti događaj njemu u čast.

"Nadam se da ćemo u tome za partnera imati i vaš Tesla global forum", rekao je Djokin.

Na festivalu će učestvovati i popularni muzičar i pisac dr Nele Karajlić (Nenad Janković), koji je istakao da podržava renesansni koncept ovog festivala, spoj nauke, kulture, kreativnosti, zabave, sporta i prirode.

"Podržavam to stvaranje tajne veze između mlade raje koja će jednog dana biti elita, to je ono što nam nedostaje", rekao je on citirajući "mladobosanca" Vladimira Gaćinovića da "Srbin mora da bude i gospodin zapadnih manira, ali i hajduk".

Deo programa biće posvećen obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, kroz književne promocije i okrugli sto na tu temu. Australijska profesorka Nataša Čiča, koja će učestvovaće sa svojim projektom "Tink tent", objasnila je da je to mali šator, poput indijanskog, ali lokalno dizajniranog u svakoj zemlji gde se postavlja.

U njemu će se okupljati zainteresovani za jednosatne razgvore i promišljanja o različitim temama i to u ličnom kontaku, te su mobilni telefoni zabranjeni, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: