Život

Petak, 29.01.2021.

12:22

Hrvatska glumica: "Naš uvaženi glumac probao je nasilno da mi uđe u sobu i pretio mi je"

Žene ovih dana pričaju o pokušajima silovanja, o neprimerenim komentarima, o neželjenim dodirima, o svemu onome o čemu se do sada u Srbiji i Hrvatskoj nije baš često pričalo. Lavinu #MeToo pokreta pokrenula je srpska glumica Milena Radulović, koja se ohrabrila da javno ispriča kako ju je navodno silovao nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić.

Izvor: B92

Hrvatska glumica:
Ilustracija/Foto: Monster/Shutterstock

O svemu tome na RTL govorila je i glumica Sanja Vejnović, koja je istakla da se nada da je njena koleginica Milena Radulović otvorila Pandorinu kutiju.

"Nadam se da je u Pandorinoj kutiji, kao u grčkoj mitologiji, ostala nada. Mi je svi imamo da će se to konačno početi rešavati kako treba", kazala je, te dodala:

"Kada kažemo Milena Radulović, uvek kažemo i njeno zvanje - glumica. Pa cela priča počinje da se vezuje uz naše zvanje. Onda je bila maloletna kada su se zlostavljanja događala. Silovanja je izvršavao dramski pedagog u jednoj školi koju je pohađala kao slobodnu aktivnost. Divim joj se da je snašla hrabrosti i snage da istupi, jer istupanjem sa svojim imenom i prezimenom i imenom i prezimenom zlostavljača, silovatelja, ne možemo više da ćutimo kao društvo", rekla je.

Podsetila je da se nakon toga oformila stranica "Nisam tražila", na kojoj su i hrvatske glumice iznele vrlo potresna svedočanstva o zlostavljanjima i uznemiravanjima.

"Ja sam ih sve čitala ovih dana i kod svih normalnih i empatičnih ljudi to izaziva užas", kazala je.

Smatra da to nije ekskluzivno vezano za glumački poziv, nego toga ima u svim profesijama i na svim nivoima, i da je "to prisutno svugde".

"Ovih dana slušam priče i od dece mojih prijatelja. Neko studira na Medicini, neko na Stomatologiji - vrlo slične priče čujemo, pa neka se i to otvori", kazala je, ali i napomenula da se zlostavljači ne mogu staviti u jedan kalup i oni nemaju obrazac.
Foto: Anna Berdnik/Shutterstock
"Pojavljivaće se u svim slojevima društva i svim slojevima obrazovanja", kazala je.

Otkrila je da je i ona imala sličnih iskustava.

"Počela bih od onih iskustava koja svi potisnemo, a koja se događaju u najranijoj dobi i koji nam postaju tako, mi svi svoje ranice zatvaramo i zaboravljamo, i to je neki obrambeni mehanizam. Ali ove dane razgovarajući sa svim svojim prijateljicama, ne samo glumicama, vraćaju se sećanja na neka događanja pri izlascima u mladosti, pri neprimerenim ponašanjima, pri pokušajima silovanja", kazala je.

"Mogu spomenuti jedan primer koji bi mogao da ilustruje ono što bi trebalo da se promeni i dogodi, prevencija koja je užasno bitna od najranije školske dobi pa sve kasnije, decu moramo naučiti da shvate koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije, što je zlostavljanje i kojih ima vrsta i zašto nešto nije prihvatljivo", kazala je.

"Dok sam bila djevojčica, u pubertetu u osnovnoj školi. U to doba dečaci imaju potrebu ne obuzdavati svoje hormone koje ispoljavaju tako da devojčice hvataju za grudi i mesta koja nisu ugodna. To jedno iskustvo meni nikako nije bilo ugodno, a nije niti mojim prijateljicama u razredu. Požalile smo se razrednoj, koja nam je dala odgovor da su to dečaci, da njima rade hormoni i da je to normalno. Tada sam taj odgovor prihvatila, a sada se pitam da li je to bio odgovor jednog pedagoga", kazala je i dodala da pretpostavlja da bi danas odgovor profesora bio drugačiji.

"Morala sam da izgradim neki obrambeni mehanizam i počela sam da treniram džudo ne bih li naučila da se branim i istučem dečke kada bih se našla u toj situaciji, a branila sam i prijateljice", kazala je.

Doživljavala je, navodi, i svojevrsno zlostavljanje na poslu, u glumačkom poslu u zreloj dobi.

"Ne seksualne prirode, ali mizogino i seksističkih primedbi i raznih vrsti perfidnih zlostavljanja od jednog kolege. Nisam tome bila samo ja izložena, već ceo ženski deo ekipe. Tog kolegu sam prijavljivala, tražila zaštitu, a nisam je dobila. Izborila sam se sama i borila sam se tokom snimanja na svoj svojstven način", kazala je i dodala:

"Odgovor bi bio: show must go on. E pa ne mora uvek. Prekasno je on maknut iz serije i prekasno smo mi bili oslobođeni tog zlostavljanja", kazala je i dodala da je i u mladosti imala primere neprimerenog seksualnog uznemiravanja.
Ilustracija/Foto: kenchiro168/Shutterstock
To je, dodaje, isto sama rešavala. Radilo se o jednom kolegi koji je bio mnogo stariji, a ona je imala svega 20 godina.

"On je imao 25 godina više, oženjen i vrlo poznat i prihvaćen od društva. Svi su ga voleli. Pokojan je pa mu neću reći ime. On je na silu hteo da uđe u sobu kada smo spavali u hotelu na snimanju. Izgurala sam ga, nije se ništa desilo. Rekla sam da ću da vičem i izgurala sam ga iz sobe", kazala je i dodala kako drugo jutro to nikome nije rekla.

"Bila sam srećna da sam ja izvojevala svoju malu pobedu i da sam ga oterala. On se na mene ljutio i sa mnom nije hteo da razgovara. Nije hteo da prođe tekst pre scene i to je rezultiralo pretnjom da sledeći film koji je trebalo da radim, a već sam se dogovorila s rediteljem, kada je čuo da bih trebalo da glumim glavnu ulogu, rekao je da se to neće desiti. I to se stvarno nije desilo", objasnila je i dodala da ona to nije krila od filmske okoline.

"Kada se njegovo ime spomenulo, ja bih uvek ispričala šta se dogodilo i na taj način sam sebi olakšavala to da ipak nekome ispričam", poručila je glumica i rekla da ne smemo da ćutimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: