Danas je Svetski dan nauke

Otvaranjem izložbe "Metahousig - naselja prošlosti i gradovi budućnosti", Centar za promociju nauke (CPN) će se ove godine po drugi put uključiti u obeležavanje 10. novembra, Svetskog dana nauke, u okviru Međunarodne nedelje nauke i mira, koju je ustanovio Unesko.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

10:21

Default images

Izložba, koja je letos predstavljena u Londonu na "Međunarodnoj izložbi arhitekture i dizajna" u okviru šireg internacionalnog kulturnog projekta Olimpijade kulture, biće otvorena 10. novembra u Galeriji Nauke i tehnike SANU i trajaće do 29. novembra.

Izložba pruža kritički pristup najprepoznatljivijim aspektima neolitskog i savremenog izgrađenog okruženja u Beogradu, pa tako postavka prikazuje neolitsko naselje u Stublinama pored Obrenovca i segment novobeogradskog bloka 21 - šest solitera poznatih kao "Šest kaplara".

Vinčansko naselje u Stublinama sa više od 200 nadzemnih kuća otkriće je koje omogućava jedinstven pogled na organizaciju neolitskih naselja, dok, s druge strane, ''Šest kaplara'' i blok 21 se ne razlikuje po mnogo čemu od stambenih blokova u drugim evropskim gradovima.

Kako je najavljeno, tokom izložbe biće organizovana i stručna predavanja na temu arheologije i arhitekture, kao i kreativne radionice za decu.
Povodom Svetskog dana nauke, u Novom Sadu je otvorena izložba "CERN u Srbiji".

Ove godine, na desetogodišnjicu proslave Svetskog dana nauke za mir i razvoj, tema događaja je "Nauka za globalnu održivost: povezanost, saradnja, transformacije", a proslavom se želi istaći da je snažna saradnja međunarodne zajednice, uključujući sve vlade, međunarodne organizacije, građansko društvo, naučne zajednice i privatni sektor, jedini način da se postignu opšti razvoj i održivost.

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva.

Tim povodom, UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

Svrha Svetskog dana nauke za mir i razvoj je da obnovi kako nacionalnu tako i međunarodnu posvećenost nauci u funkciji mira i razvoja, a obeležavanjem tog dana nauke naglašava se odgovorna upotreba nauke za dobrobit društva.

U Srbiji je taj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra, a ove godine CPN obeležava Svetski dan nauke s namerom da istakne potrebu za jačanje svesti javnosti o ulozi nauke za mirno i održivo društvo.

Pored Svetskog dana nauke u Srbiji je odlukom vlade 2011. godine, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle, ustanovljen kao nacionalni Dan nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: