Naučnici rekonstruisali lice faraona Ramzesa II (FOTO)

Naučnici iz Egipta i Engleske su sarađivali na novom projektu kako bi rekonstruisali lice farona Ramzesa II na vrhuncu njegove moći uz pomoć 3D modela lobanje i savremenih tehnologija. Ramzes je u istoriji ostao upamćen kao jedan od najdugovečnijih - vladao je 66 godina, zbog čega se većina njegovih podanika plašila da će nakon njegove smrti svi nestati.

Izvor: daily.mail

Utorak, 17.01.2023.

15:33

Naučnici rekonstruisali lice faraona Ramzesa II (FOTO)
Foto: Shutterstock/achiaos

"Na moja maštanja o izgledu Ramzesa II je umnogome uticao izgled njegove mumije. Međutim, rekonstrukcija je pomogla da stvorimo pravo lice i to veoma zgodno ako mene piatate." rekla je Sahar Salim sa Univerziteta u Kairu, koja je napravila 3D model njegove lobanje.

Sloj po sloj

Ipak, sam proces pravljenja 3D modela lobanje nije bio dovoljan, jer je konačan cilj bio rekonstrukcija njegovog lika u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje moći. Stoga su Stručnjaci sa Univerziteta u Liverpulu, predvođeni Kerolajn Vilkinson rešili da vrate vreme unazad i model unesu u bazu podataka nakon čega su stvorili slojeve njegovog lica i dobili lik čoveka u kasnim četrdesetim godinama.

Svrha ovakvih projekata je pre svega da moderni ljudi stvore veze sa istorijskim ličnostima i istraže njihovu zaostavštinu. Posebno interesantna činjenica u vezi ove rekonstrukcije lica je da ona predstavlja prvi naučni poduhvat "oživljavanja" čuvenog vladara, jer su svi prethodni bili zasnovani na izgledu mumije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: