Kako je izgledao san mnogih žena: Sulejman Veličanstveni je bio žilav i ćosav FOTO/VIDEO

Tog 7. septembar 1566. u 71 godini umro je turski sultan Sulejman I, zvani još i Kanuni - “Zakonodavac”, a u zapadnom svetu i Veličanstveni. U svoje vreme bio je jedan od najmoćnijih vladara sveta, a sada, zahvaljujući poznatoj turskoj seriji, spada u jedne od najpoznatijih. Kako je on izgledao?

Izvor: Istorijski zabavnik

Četvrtak, 15.09.2022.

12:33

Kako je izgledao san mnogih žena: Sulejman Veličanstveni je bio žilav i ćosav FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Sultan Sulejman I je došao na vlast sa 26 godina, 20. septembra 1520. godine. Vladao je narednih 46 godina i za to vreme učestvovao u deset vojnih pohoda u Evropi i tri u Aziji. Za vreme njegove vladavine zauzet je Beograd 1521. godine, a osvajanjem Rodosa otvoren je pomorski put do Egipta, te su tako Turci imali potpunu kontrolu nad trgovinom Venecije i Đenove u Istočnom Sredozemlju.

Istoričari Sulejmana smatraju za najboljeg vladara kog je Osmansko carstvo ikada imalo, kako zbog velikih ekspanzija i diplomatskih sposobnosti, tako i zbog privrednog i kulturnog napretka carstva u njegovo vreme. Sulejman je izveo velike reforme u sudstvu koje se odnose na društvo, obrazovanje, poreze i krivično pravo, i zbog toga je poznat i kao “Zakonodavac”.

Ipak, sve ovo danas je u senci njegove velike ljubavi sa Hurem, ženom iz harema, pravoslavkom Rokselanom, koja je naknadno prešla u islam i kojom se oženio. Njihov sin Selim II nasledio je Sulejmana nakon njegove smrti 1566.

Zahvaljujući popularnoj turskoj seriji “Sulejman Veličanstveni” danas je reč o jednom od najpoznatijih vladara ove zemlje. U seriji ga je, po oceni kritičara, maestralno igrao turski glumac Halit Ergenč.

Kako je sultan Sulejman zapravo izgledao?

Foto: Profimedia
Na osnovu sačuvanih portreta, kao i opisa koji su ostavili savremenici danas znamo kako je Sulejman zaista izgledao. Venecijanski diplomata Bartolomeo Kontarini ovako ga je opisao iz vremena kada je postao sultan: “Ima samo dvadeset pet godina, visok i mršav, ali žilav, mršavog i koščatog lica. Dlake na licu su primetne, ali jedva. Sultan se pojavljuje prijateljski i dobro raspoložen. Kaže se da Sulejman ima odgovarajuće ime, da uživa u čitanju, da je dobro informisan i da ima dobar razum“.

Kasniji opisi, koji datiraju iz godina zrelosti, opisuje ga kao mršavog i naizgled krhkog, ali “mu je ruka veoma jaka i kaže se da najbolje od svih ume da puca lukom”.

Prva nacrtana slika delo je Albrehta Direra iz 1526. godine. On nikada nije sreo osmanskog sultana, već je sliku zasnovao na opisima venecijanskih trgovaca koji su bili u Carigradu. Sličan crtež je uradio i Hijeronimus Hopfer. U oba slučaja sultan se pojavljuje sa izduženim vratom, lučnim nosom i malim ušima i tako da likom jako podseća na pradedu Mehmeda II.

Zahvaljujući ljubavnoj priči sa Hurem, ali i moći koju je za života imao, Sulejman je postao omiljena tema zapadnih umetnika, pa danas imamo sačuvan veliki broj njegovih portreta i slika iako je većina nastala nakon njegove smrti i od strane umtenika koji ga nikada zapravo nisu videli. Prikazi na tim delima su zato u velikoj meri zasnovani na umetničkoj slobodi.
Foto: Profimedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: