Nauka 18

29.03.2024.

17:17

Zašto je ubijena najveća anakonda na svetu? VIDEO

Pre nekoliko dana otkriveno je da je ubijena anakonda koju je pronašao holandski biolog i voditelj emisija o prirodi, Frik Vonk.

Izvor: B92.net/TV Prva

Zašto je ubijena najveća anakonda na svetu? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Grupa naučnika, predvođena profesorom Brajanom Frijem, otkrila je ovu gotovo deset miliona godina staru vrstu uz pomoć domorodačkog naroda Huaorani dok su snimali seriju.

Međutim, ubrzo nakon otkrića nove vrste, anakonda je ubijena, a postavlja se pitanje da li je to bilo neophodno uraditi?

"Imao sam prilike da pored mene prolaze ogromne murine u Crvenom moru, dužine preko tri metra i totalno su bile nezainteresovane za mene. Te životinje treba pustiti da žive na miru", kaže Branislav Jakovljević, upravnik Javnog akvarijuma i tropikarijuma.

On ističe i da iza strahova od životinja stoji neznanje.

"Strahovi nastaju uglavnom iz neznanja. Mi zmijama nismo hrana, a plašimo ih se. Čemu to? Treba ih poštovati i ne treba ih zgaziti, njen jedini način da se odbrani jeste da se okrene i ode ili da nas ugrize", objašnjava Jakovljević.

"Mi smo dali sebi za pravo da osvajamo prirodu, umesto da budemo zajedno sa njom. Da, ta anakonda jeste potencijalno opasna i po ljudski život, ali ajde da osmislimo način kako da se odbranimo, a da to ne bude da je ubijemo", ističe on.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: