Nauka 1

10.07.2024.

10:35

Evropska raketa "Ariane 6" uspešno lansirana

Evropska raketa ''Ariane 6'' započela je svoju prvu svemirsku misiju lansiranjem iz svemirskog centra u Francuskoj Gvajani, nakon nekoliko godina odlaganja.

Izvor: Tanjug

Evropska raketa "Ariane 6" uspešno lansirana
Profimedia

Podeli:

Osoblje centra aplauzom je pozdravilo trenutak kada se raketa vredna četiri milijarde evra vinula u nebo, preneo je BBC.

Nakon što je raketa bez problema dostigla željenu visinu i rasporedila jedan broj malih satelita, na njenom gornjem delu došlo je, međutim, do anomalija na samom kraju leta.

Kompjuteri su doneli odluku da prevremeno isključe jedinicu za pomoćno napajanje koje drži pod pritiskom propulzioni sistem.

Zbog toga gornji deo rakete nije mogao da dobije pogon koji bi je izbacio izvan orbite i pripremio finalni zadatak misije, a to je lansiranje dve kapsule za povratak.

Kontrolori leta nisu mogli da poprave situaciju, ali je Arijanin let ipak proglašen uspešnim.

"Laknulo nam je, vrlo smo uzbuđeni", izjavio je generalni direktor Evropske svemirske agencije Džozef Ašbaher.

On je dodao da je ovo istorijski momenat i da se lansiranje ovakve rakete događa jednom u 20 ili možda 30 godina.

Uspešno lansiranje ''Ariane 6'' nakon četiri godine odlaganja omogućiće Evropi da pošalje svoje satelite u svemir bez plaćanja kompanijama, kao što je SpaceX biznismena Ilona Maska.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: