Nauka 5

21.06.2024.

14:58

Meteor pao na Zemlju? Čula se snažna eksplozija

Misterioznu detonaciju koja se čula na Tirenskom moru, severnom "ogranku" Sredozemnog mora, u Toskanskom arhipelagu i na Korzici, a koju su vlasti, stanovnici i turisti pripisali zemljotresu, možda je izazvao meteor, javili su mediji.

Izvor: Beta

Meteor pao na Zemlju? Čula se snažna eksplozija
Shutterstock/Vadim Sadovski

Podeli:

Vlasti italijanskog ostrva Elbe objavile su na Fejsbuku da je seizmološka stanica "refistrovala seizmički i akustički događaj koji su svi osetili" u četvrtak u 14.30 sati.

Korzikanski mediji su javili da se to osetilo i na tom francuskom ostrvu.

Italijanski institut za geofiziku i vulkanologiju odbacio je hipotezu da je reč o zemljotresu.

Italijansko Ratno vazduhoplovstvo je zvanično potvrdilo da ni na koji način nije umešano u to, dok je dnevnik Karijere dela sera, pozivajući se na anonimne izvore iz italijanske agencije civilne zaštite, napisao da je pretpostavka da je detonacija bila povezana s nekim avionom.

Regionalni institut za geofiziku i Univerzitet u Firenci izdali su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da se ono što je izazvalo detonaciju kretalo brzinom od 600 kilometara u sekundi.

"Hipoteza o ulasku meteoroida u atmosferu izgleda najverovatnija i odgovara registrovanim podacima", navodi se u saopštenju.

Ovo nije prvi put da se na ostrvu Elbi čuju misteriozne detonacije, piše Korijere dela Sera. Slično je bilo 2012, 2016. i 2023. i ti događaji nisu objašnjeni.

Ako meteoroid "preživi" prolazak kroz atmosferu i padne na površinu nekog nebeskog tela, te i Zemlje naziva se meteorit.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: