Nauka -

Da li ćemo za sedam godina svedočiti novom poglavlju klimatskih promena? VIDEO

Arktik ostaje bez leda do 2030. godine, makar je tako najavio direktor nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu u SAD-u.

Izvor: B92
Podeli
Foto: NicoElNino/Shutterstock
Foto: NicoElNino/Shutterstock

Da li ćemo zaista za sedam godina svedočiti novom poglavlju klimatskih promena i suočiti se sa posledicama globalnog zagrevanja? I šta bi otapanje leda u ovoj regiji značilo za ostatak planete? O svim klimatskim promenama koje nas očekuju, ali i o zimskoj sezoni u Srbiji, govorio je u 150 minuta Vladimir Đurđević, klimatolog.

"Pre 30 godina, kada su klimaktolozi najavljivali ovakav razvoj situacije, delovalo je da to nije blizu, ali pošto je u međuvremenu su sve te nelagodnije nteme vezane za klimu postale jako blizu, a neke od njih se vež dešavaju i one su posledice toga što manje -više nismo ništa uradili", navodi Vladimir Đurđević.

Da li će transformacija ka zelenim izvorima energije pomoći u očuvanju životne sredine i zaustavljanju nagle promene klime?

"Zanmljivo je da je u toku prošle ali i ove godine proizvedeno više energije iz obnovljivih izvora, nego što su pojedinačni izvori bazirani na fosfornim gorivima".

Šta je klimatolog Vladimir Đurđević još rekao kao i kakvi zimsku sezonu predviđa, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu