- Nauka -

NASA uhvatila snimke jakih solarnih oluja (FOTO)

U sredu su zabeležene dve veoma jake solarne oluje, od kojih je druga bila najintenzivinija od decembra 2008. godine kada je počeo novi Sunčev ciklus, saopštila je NASA.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Upozorenje RGZ SRB: Intenzivna solarno-geomagnetska oluja

Ove solarne oluje, koje mogu poremetiti rad komunikacijskih satelita, GPS i električnih mreža detektovala je i fotografisala Solarno-dinamička observatorija, deo američke Svemirske agencije (NASA).

Prema Svemirskom centru za vremensku prognozu (SWPC), ove erupcije X kategorije ometale su na skoro jedan sat na Zemlji visokofrekventne radio-komunikacije i niskofrekventne komunikacije koje se koriste za navigaciju, javlja AFP.

Trenutni solarni ciklus, koji je počeo u decembru 2008. godine, pokazuje da su aktivnosti u opadanju, otvarajući put do "solarnog minimuma".

Solarni ciklus u proseku traje oko 11 godina, a u krajnjoj fazi erupcije postaju sve ređe, ali i dalje mogu biti veoma snažne.

Solarne oluje nastaju kao rezultat akumulacije magnetne energije na jednom mestu. Ovi mlazevi jonizujuće materije otpuštaju se velikom brzinom u aktivnim regionima oko Sunčevih pega.

Nauka

Doktorka iz Srbije među devet najboljih forenzičara na svetu

Dr Dragana Zgonjanin Bosić iz Centra za sudsku medicinu, toksikologiju i molekularnu genetiku Kliničkog centra Vojvodine (KCV) na nedavno održanom Međunarodnom Kongresu Društva za forenzičku genetiku u Seulu uvrstena je među najbolje naučnike u oblasti forenzičke analize u 2017. godini.

Nauka nedelja 14.01. 15:50 Komentara: 9
strana 1 od 155 idi na stranu