Ljubimac -

Preporučuje se da ih imate i po nekoliko: Zašto je posedovanje kućnih ljubimaca dobro za um i telo?

Posedovanje kućnih ljubimaca ima brojne pozitivne efekte kako za pojedince, tako i za celu porodicu.

Izvor: B92, klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Bachkova Natalia
Foto: Shutterstock/Bachkova Natalia

Kako navodi Gardian, naučna istraživanja pokazuju da interakcije ljudi i životinja mogu imati snažan uticaj na mentalno, fizičko i socijalno zdravlje pojedinaca i porodica, kao i čitave zajednice. Ustvari, ima toliko prednosti posedovanja kućnih ljubimaca da se preporučuje da imate više kućnih ljubimaca.
 
Naime, kućni ljubimci mogu da oslobode stres i pomognu u rešavanju socijalne izolacije. Zdravstveni radnici sve više preporučuju kućne ljubimce i uključuju ih u dugotrajno lečenje mentalnih bolesti.

 

Istraživanja pokazuju da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni pritisak, veća je verovatnoća da će postići preporučenu količinu dnevne fizičke aktivnosti i manje je verovatno da će biti gojazni. Pored toga, veća je verovatnoća da će deca sa kućnim ljubimcima biti fizički aktivna.

 

Kućni ljubimci imaju koristi od svog bliskog odnosa sa ljudima isto koliko i mi. Vlasnici kućnih ljubimaca svoje ljubimce smatraju važnim delom porodice i spremni su da za njih značajno promene način života.

Pročitajte još:

Da li je i vaš pas na listi? Ove rase žive najduže

Da li treba uvesti bolovanje za negu kućnih ljubimaca? VIDEO/ANKETA

Kreće lov na neodgovorne vlasnike pasa: Kazne do 500 evra

Prema anketi, 61 odsto vlasnika kućnih ljubimaca promenilo bi svoj smeštaj da bi primilo kućnog ljubimca, a 45 odsto bi promenilo posao kako bi provodilo više vremena sa svojim ljubimcima.
 
Kada je u pitanju životna sredina, kućni ljubimci indirektno pomažu i tu jer sastojci proizvedeni tokom obrade ljudske hrane, koji bi inače bili odbačeni, bezbedno se koriste u hrani za kućne ljubimce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu