Ljubimac -

Američki kinolozi: Ovo su najbolji psi za stan

Svaki pas, bez obzira na rasu i veličinu, može živeti u stanu, samo ukoliko ima dovoljno prostora i nege.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svakodnevne šetnje i briga o životinjama se ne dovode u pitanje, zato dva puta razmislite pre odluke o kućnom ljubimcu i koja rasa bi bila idealna za vas. Pri izboru psa, najbolje je da se vodite karakterom, a ne veličinom psa. Američki kinološki savez sastavio je listu pasa koji su idealni za suživot u stanu, a kako smo mogli i da pretpostavimo, izbor je pao na manje rase.

Na prvom mestu se našao mops ili pugs koji vodi poreklo iz Kine i veruje se da su pripadnici ove rase preci pekinezera. Većina predstavnika ove male rase su energični i razigrani, pogotovo do treće godine života, kada postaju mirni i manje tvrdoglavi.

Mopsovi su aktivni i vole da učestvuju u svim poslovima vlasnika, nikada nisu agresivni ni stidljivi, što ih čini odličnim ljubimcem i za decu, ali prepreke u izložbenoj karijeri, jer teško da ćete naterati mopsa da stoji mirno u mestu.

Mops se odlično slaže i sa drugim životinjama, uključujući i mačke. Ova rasa ima fizičku snagu i temperament malog psa, ali mu je potrebno i vreme za odmor, za razliku od džek rasel terijera, koji kao da je „uključen na baterije“. Poznati su po ispuštanju neobičnih zvukova kao što je roktanje i hrkanje, jer imaju kratku njušku.

Na drugom mestu našao se bišon, koji izuzetno voli društvo čoveka, inteligentan, odan, smeo, živahan. Lako ga je dresirati i sa njim je lako živeti, jer je veseo i samouveren pas. Voli kada su ljudi oko njega srećni, a najzadovoljniji je kada živi u porodici koja ga vodi svuda sa sobom. Druželjubiv i poslušan zauzeo je zasluženo drugo mesto.

Odlično se slaže sa drugim psima, a posebno sa decom, koja odgovaraju njegovom razigranom duhu i lako uče trikove. Ne treba mu dozvoliti da pati od „sindroma malog psa“, što je česta greška koju vlasnici naprave sa malim rasama, već mu postaviti granice, da ne bi napravili razne probleme u ponašanju.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na trećem mestu našao se kavalirski španijel kralja Čarlsa kao najbolji pas za stan, a osim toga nosi i titulu najslikanijeg psa na svetu. Veseo, živahan i drag pas koji neprestano maše repom.

Odan i inteligentan, pre svega društven, ne voli samoću, pa ga ne ostavljajte dugo samog. Preporučuje se najviše starijim ljudima i deci zbog svoje blage naravi, međutim kako vodi poreklo od lovačkih pasa, treba ga držati stalno na povocu, kako ga njuh ne bi odvukao na drugu stranu i pas se izgubio. Dobri su u takmičenjima poslušnosti.

Četvrto mesto pripalo je rasi ši cu, koji je aktivan, privržen, pametan i pre svega odan. Prijateljski nastrojen i nežan pas, željan pažnje i maženja, savršeno odgovara maloj deci. Ovo je pas svilene dlake, koji se skoro uopšte ne linja, te je tako idealan za stan.

Engleski buldog je kratkodlaki pas, te mu nije potrebno često četkanje, pa ni kupanje. Fizički dosta inertan i lenj, ne zahteva dugačke šetnje, te je idealna rasa za one koji ne vole puno vremena da provode napolju.

Dovoljne su im tri kratke šetnje u toku dana, ipak obratite pažnju na ishranu, jer su skloni gojenju. Veoma inteligentan i umiljat, buldog je odličan pas čuvar, nije prgave naravi, iako tako deluje zbog izgleda na prvu loptu, ukoliko se dresira na pravi način, nije ni previše tvrdoglav.

Francuski buldog je jednostavan za održavanje, čime je zauzeo šesto mesto idealnog psa za stan. Lako ih je dresirati, obožavaju decu, vole da se maze i uvek žele da su blizu vlasnika. Retko laju, te nije ni čudno što spadaju među najpopularnije rase.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kineski kukmasti pas na prvi pogled ne deluje baš da bi se našao na ovakvoj jednoj listi, međutim pripada rasi koja se uopšte ne linja, jer nema dlaku. Postoji i dugodlaka vrsta, ali i oni uz redovno češljanje, čine izuzetno čiste ljubimce. Spadaju u živahne pse, stabilnog karaktera, ne laju puno i blagog su temperamenta, teritorijalni su, te spadaju u odlične čuvare.

Maltezer je savršeni mali pas za stan, ali nikako igračka za decu. Obožavaju da trče za lopticom, veseli su, pametni, ali ono što ih čini idealnim za stan jeste činjenica da se ne linjaju i nemaju miris. Lako ih je dresirati, ali ukoliko odmalena ne reagujete pravilno na lajanje, mogu postati vrlo bučni s godinama.

Hrt se na ovoj listi našao kao jedina rasa koja spada u veće pse. Dobroćudni i uravnoteženi, mirni, skoro nikada ne laju. Hrtovi pripadaju prvim rasama pasa na svetu, a najpoznatije rase hrtova su: irski vučji, škotski jelenji, ruski i avganistanski hrt.

Havanezer ili havanski bišon spada u rasu psa koja ima prilagodljivu narav, odlično se slaže sa decom i sa drugim kućnim ljubimcima, vrlo su privrženi porodici.

Iako je Američki kinološki savez napravio listu na kojoj su skoro svi psi manje rase, osim hrta, moramo napomenuti da veličina psa nije presudna u odabiru. Ovo su psi koji ne zahtevaju duge šetnje, istrčavanje, a kriterijumi u izbori su preovladali za minimum nege, i manje dlake u stanu, što se može preduprediti svakodnevnim češljanjem, koju god rasu psa imali.

Često psi u stanu žive lepši život od pasa u dvorištu, jer oni budu usamljeni, zatvoreni u boksu, ili vezani na lancu, a vlasnici smatraju da zbog dvorišta, pas nema potrebe za šetnjom, što nije istina.

Manje pažnje posvećeno je psima koji žive u dvorištu, nego onima u stanu, te imajte u vidu to kada se odlučujete za psa. Svakom kućnom ljubimcu neophodna je svakodnevna pažnja i nega.

Piše: M. Stakić Izvor: Dnevnik.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu