Ljubimac -

Koji psi imaju osobine mačaka?

Psi i mačke razlikuju se po mnogo čemu - izgledu, karakteru, ponašanju, navikama, odnosu prema vlasniku... Neki bi rekli da su te razlike nepomirljivo velike. Ipak, stručnjaci kažu da postoje rase pasa koje po mnogim karakteristikama, prvenstveno po ponašanju, podsećaju na mačke. Pogledajte o kojim rasama je reč!

Izvor: zivotinje.rs
Podeli

Šiba

Ova rasa danas je jedna od najpopularnijih u svetu, a dolazi iz Japana. Dobar je kućni ljubimac, a njegova najveća prednost je to što drži do čistoće i urednosti. Živahan je i uvek na oprezu. Čak i kada spava, neće mu promaći ni najmanji šum. Baš kao Japanci, ali i kao mačke, ovi psu su nepoverljivi prema strancima, dok prema poznanicima gaje veliko poštovanje.

Basenji

Ovaj pas je veoma čist. Čistoću održava baš kao mačka. Zato je cenjen kao kućni pas, kako u Centralnoj Africi, svojoj matičnoj zemlji , tako u Evropi i u Sjedinjenim Državama. Zanimljivo je da psi ove rase ne laju. Krotak, miran i pomalo uobražen pas koji voli samo svog vlasnika.

Mađarska vižla

Iako je poznata kao lovački pas, mađarska vižla ima jednu karakterističnu osobinu – kada je vlasnik ignoriše ili joj iz nekog razloga ne poklanja dovoljno pažnje, vižle umeju da budu ljute i da „kazne“ vlasnika. Baš kao i mačke! Takođe, velika je maza, pa će uživati kada se sklupča pored vas.

Škotlandski ovčar

Ovaj pas češto menja raspoloženja. Čak je miran, pospan i blag, a već sledećeg trenutka se pretvara u psa od akcije. Ono što ga povezuje sa mačkma je i zanimljiva osobina da je u društvu nepoznatih ljudi stidljiv i krije se između nogu vlasnika, dok se u društvu prijatelja oseća sigurno.

Pudla

Mala, srednja ili velika pudla, nija važno, sve imaju zajedničku osobinu sa mačkama. Kada jednom kroče u vaš dom, pudle su, baš kao i mačke, dominantni gospodari tog prostora. Baš kao i mađarska vižla, ne vole da nisu u centru pažnje, pa se potrudite da ih ne naljutite!

foto: flickr.rcom/jeffreyw

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu