Petak, 11.07.2014.

12:35

Oldrin: Video sam NLO na putu do Meseca

Izvor: B92

Oldrin: Video sam NLO na putu do Meseca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

milan-bgd

pre 9 godina

(zatucan, 12.07.2014 15:19)

Kao prvo, sa nepoznatim covekom koji Vas ne psuje, budite na "Vi".
Kao drugo, mala zabuna je oko pojma "sonda". Imamo orbitalne sonde, lendere i rovere. Nisam nikad ni tvrdio da SADA ima aktivnih pokretnih sondi (rovera) na Mesecu. Bila su dva ruska Lunohoda koji odavno ne rade, a i ovaj kineski "Zec od zada" nesto trokira. Tako da ne mogu da Vam dam nikakav link sa snimcima sadasnjih rovera a i ne zanima me da mi podignete spomenik usred Beograda.
Kao trece, americki program istrazivanja Meseca nisam spominjao zbog duzine komentara, a i zbog toga sto bi mi pripisali da slavim Amere a omalovazavam Ruse. Naravno da je let na Mesec pazljivo i dugotrajno pripreman. Ameri su slali sonde iz programa "Rejndzer", "Survejer" i "Lunar orbiter" da bi snimali povrsinu, analizirali je i trazili pogodno mesto za spustanje. Prvi americki rover je bio dzip iz Apola 15, 1971.
Kao cetvrto, CEMU rover na Mesecu? Cena rovera i verovatnoca njegovog uspesnog rada je daleko u nesrazmeri sa orbitalnim sondama, koje mogu dovoljno precizno i dugotrajno da ispitaju ogromne povrsine koje nijedan rover ne bi mogao da predje. "Slike visoke rezolucije" koje sam spominjao - mislio sam na fotografije iz orbite. Pored toga, mozete da ispalite projektil na povrsinu i ispitate njen sastav. Ili da neutronskim spektrometrom trazite vodu u okolini Mesecevih polova. Ili da merite gravitacione anomalije. Samo niko nece da baca pare da bi uverio nepokolebljive STZ.

zatucan @ milan-bg, obavesten

pre 9 godina

Izvini genije, da li mozes da postavis link na kojem mogu videti te slike visoke rezolucije koje su napravile Ruske i Kineske sonde na Mesecu? Da li postoji video zapis visoke rezolucije, bar jedan video klip u trajanju od par sekundi. Znamo da su 1969. prenosili uzivo sa Meseca kao da je poluifinale Brazil-Nemacka, dakle mi zatucani ocekujemo da te Ruske i Kineske sonde nekoliko decenija kasnije imaju bar jednake mogucnosti. Daj mi samo jedan video snimak bilo koje sonde sa Meseca i ja cu ti podici spomenik u sred Beograda. Znaci 1969. direktan prenos, 2014 ni jedna jedina fotografija sa bilo kog rovera ili vozila, jer takvo vozilo ne postoji na povrsini Meseca, sta god "strucnjaci" kao ti govorili. Slike sa udaljenosti od nekoliko desetina i stotina hiljada kilometara me ne zanimaju, dakle hocu sliku sa povrsine Meseca (robota, rovera). Nemate i necete ih imati do 2030. godine a mozda ni tada, to je cinjenica koju ne moze da obori ni jedan od vas genijalaca jer ne vidite dalje od BBC-a i CNN-a. Direktan TV prenos pre 45 godina a sada kazu kako je skupo poslati bar sondu/robota jer nema racunicu. Po tvojoj prici, Ameri nikada nisu imali sondu na Mesecu (samo Rusi i Kinezi), vec su odmah slali ljude tamo, bez prethodnih ispitivanja i anticipiranja eventualnih posledica po zdravlje tih astronauta. Postoje zapisi i snimci, da njihove letelice nisu mogle da funkcionisu ni u poznatim, Zemaljskim uslovima, a NASA je nekako bez proucavanja nepoznate sredine poslala ljude tamo!?

milan-bgd

pre 9 godina

Bilo bi totalno neverovatno, čak i za SAD, da takvu laž plasiraju. Pitanje je zašto kamenčić koji su, na svojoj turneji po svetu, astronauti poklonili predsedniku Holandije ne potiče sa meseca? To je objavio holandski muzej, zar ne? (zoran56, 12. jul 2014 13:48)

Taj "kamencic" iz Rijks muzeja je u odnosu na ono sto su astronauti doneli sa Meseca prava stencuga. Pocetne Apolo misije su donele male kolicine stenja, deo toga je razbijen na opiljke, zaliven u providu plastiku, i sa prigodnom plaketom podeljene mnogim Vladama sveta, medju njima SSSRu i Jugoslaviji. Bilo bi zanimljivo na godisnjicu leta Apola 11 napraviti reportazu o nasem primerku.
S druge strane, "kamen sa Meseca" u Rijks muzeju je komad rude - kamenog uglja iz americkog rudnika, koji je americki ambasador u Holandiji poklonio tadasnjem Premijeru, negde bas u to vreme Apolo podviga. Nigde nije pisalo da je to kamen sa Meseca. Kad je premijer umro, rodbina ga je nasla u zaostavstini, proglasila za Mesecev kamen i poklonila muzeju koji ga je bez ispitivanja uvrstio u svoju zbirku. Kasnije je istina izasla na videlo.
Holandija ima svoj malecki primerak pravog Mesecevog kamena i on se nalazi u jednom drugom muzeju (mislim da je Prirodnjacki muzej u Delftu).

obavesten

pre 9 godina

Zasto sad nakon 45 godina,kad je tehnologija mnoogo naprednija i sofisticiranija i kad se zna da na Mjesecu ima mnogo skupocijenih elemenata za eksploataciju ti isti ponovo ne salju ljudske posade na Mjesec?Odgovor je veoma logican,jer ne mogu i drugi put slagati i obmanuti planetu da su bili tamo,a jos uvijek nemaju razvijenu tu vrstu tehnologije jer je to veoma slozen program,mozda tamo iza 2040. ce mo stvarno biti svjedoci stvarnog skakutanja po Mjesecevoj povrsini a do tad ohladimo malo svi onako kolektivno od ove najvece ali provaljena svjetske zavjere!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Alexander, 11. jul 2014 23:03)
Vidim da pojedinci uporno ne zele da koriste mozak i pocnu da razmisljaju.
Da bi opravdao odlazak na mesecpotrebno je da se dogodi vise stvari.Jedna od njih je da taj odlazak zaista posluzi necemu osim za slikanje,kao sto je to bilo za vreme Apola.Da bi se obavilo bilo kakvo istrazivanje,potrebno je napraviti objekte za boravak ljudi.Kako je sama ekonomska dobit od svega toga upitna,to se nece desiti u skorije vreme.Mars je druga prica,jer nijedno ljudsko bice do sada nije stiglo do njeda i prvi put je bitan.Dokle god na planeti vlada ekonomija kakva je danas,vrlo malo cemo nauciti o svemiru.Pare pokrecu rakete i istrazivanja,a njih ima dovoljno samo kada su ratovi,jer onda cilj opravdava sredstva.U miru je to nemoguce!

zoran56

pre 9 godina

Bilo bi totalno neverovatno, čak i za SAD, da takvu laž plasiraju. Pitanje je zašto kamenčić koji su, na svojoj turneji po svetu, astronauti poklonili predsedniku Holandije ne potiče sa meseca? To je objavio holandski muzej, zar ne?

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 9 godina

(Zatucan 11.07.2014 17:33)
Pre svega to nije konzerva, ispitivana je dugo u Zemljinoj orbiti i pri povratku na Zemlju pre nego sto je poslana put Meseca. Ako je izdrzala sve sile i vibracije i temperaturske sokove pri lansiranju i povratku, onda zasluzuje malo vise postovanja.
Dalje, pri SPUSTANJU Apola 11 je ostalo mozda malo goriva u motoru za SPUSTANJE; ali je zato gorivo u stepenu za USPON bilo netaknuto i dovoljno za svoju svrhu, da podigne astronaute do orbite na visini od 110 km iznad Meseca gde ih ceka komandno-servisni modul. To nije stvar verovanja nas pametnjakovica, vec naucno-inzenjerska cinjenica.
Dalje, odgovor na prosto pitanje, Mars je mnogo zanimljivija sredina od Meseca i zato na njemu ima vise "usr**ih" (kako ih zovete) sondi. Na Mesecu je bilo 3 (2 sovjetske i jedna kineska). Na Mars je spusteno ukupno 4 (sve americke, dve vise ne rade). Dakle, nije daleko vise sondi na Marsu. A za Mesec postoje planovi za slanje nekoliko usr**ih sondi u blizoj buducnosti... Zasto i cemu - to neka odluce oni koji placaju, a ne gnevni srpski teoreticari zavere (STZ). Sto se tice slika sa Meseca, tu imamo slike visoke rezolucije sa orbitalnih stanica, koje mogu da pokriju daleko vecu povrsinu nego bilo koji rover. Na primer indijski Candrajan 1 ili americki LRO koji su snimili i mesta spustanja svih Apolo misija (uz prezrive komentare STZa). Postoje mnogo vaznija ispitivanja Meseca (gravitacione anomalije, prisustvo vode) od slikanja povrsine, ali o tome drugom prilikom.

da, kako da ne

pre 9 godina

@video vanzemaljce, paz' molim te

Jel ti kapiras da smo mi skoro pa okruzeni zemljama EU? I sta sad, treba da ostanemo rupa na mapi? Kao da nam drzava nije dovoljno propala, ajmo jos unazad ....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (West Is The Best, 12. jul 2014 03:40)

Da i zbog toga sto smo okruzeni sa EU moram da verujem i u vanzemaljce ako oni kazu da je to istina.

Zoran

pre 9 godina

Rusi cak ne negiraju i ovo:

"Beginning with the first flight with a primitive capsule, and then getting to the moon, it was a great achievement for humanity," Russian astronaut Sergei Krikalev said.

"Of course, we would have liked to see the first man on the moon be Soviet, Russian, but that's life ... Our own achievements were very many," he told Associated Press Television News.

http://www.usnews.com/science/articles/2009/07/20/russia-still-blue-over-moon-landing-40-years-later

Zoran

pre 9 godina

"Iz dosadašnjih komentara smo saznali da to što Rusi nisu negirali nije dokaz da su Amerikanci stvarno i sleteli na Mesec. I saznali smo dva razloga zašto nisu negirali, a to je zato što je ruskim naučnicima ispod nivoa da se bave time, i zato što su im Amerikanci kapnuli kintu da ćute."

I Kinezima cusnuli kintu? I Indijcima? I Rusima? Pa nije valjda da se braca Rusi tako lako prodaju?

"Inače, postavljeno je i logično pitanje, kako su Amerikanci uopšte leteli pre 50 godina kada sad nemaju para za misije već ih Rusi šlepaju."

Desva se da nekad covek ima para, a nekad nema.

"Saznali smo i da su uslovi poletanja sa Meseca i sa Zemlje identični: za početak gravitacija i otpor vazduha su isti."

Gravitacija na Mesecu je 6 puta manja. Ako na Zemlji mozes da skoci u vis 1 metar na Mesecu ces 6 metara. Otpor vazduha nema, jer ga nema.

"Ima još toliko razloga, ali nekoliko kolega koji ih znaju ne mogu da objašnjavaju jer ovi koji veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec ne bi to razumeli."

Ja isto mogu da kazem da Juriji Gagarin nije obleteo Zemlju, ali ja verujem da je to Rusija prva uradila.

(Marx, 12. jul 2014 01:04)

I trebalo bi da znas da su Ameri vise puta isli na Mesec i vozili vozilo po Mesecu. I niko od Rusa da se nadje da to negira? Sto se mene tice, ne bi bilo para koje bi mogle da me plate da im ja priznam da su bolji od mene i prvi otisli na Mesec.

esi vido patujka

pre 9 godina

Znaci Oldrin priznaje da su 1969. lagali kada su rekli da na tom putovanju nisu pronasli nista, osim malo fine prasine i nekog kamenja. Utvrdili smo znaci da je LAZOV! (kao onaj vic o plavusi koja nece za 20 ali hoce za milion dolara___utvrdili smo ko si, sada se cenkamo). Ali mi glupi i zatucani Srbi, umesto da verujemo dokazanim lazovima, sa pojavom interneta i lakim pristupom informacijama, pocinjemo da sumnjamo. Sram da nas bude!!! Oni iskreno sire demokratiju po svetu, njihova elita uvek je govorila samo istinu, ali sta mi znamo. Zamislite situaciju od pre 100 godina, kada je Nikola Tesla govorio o svojim pronalascima pred hiljadama Amerikanaca a oni ga nazivali paranoicnim ludakom (tako danas kazu "strucnjaci" na ovom forumu za svakoga ko se ne slaze sa Americkom "elitom"). Znaci sama cinjenica da se ne zoves Dzordz ili Nil, za mnoge je ovde dokaz da pripadas zatucanom delu sveta. Prvo su pricali da su sve to originalni snimci sa Meseca, kasnije su rekli da su ih izgubili (tako vaznu stvar izgubiti!), sada pricaju da su godinama lagali i da su zapravo videli vanzemaljce. Da nije smesno bilo bi zalosno. Ovako ni deca u osnovnoj skoli ne lazu. Godinama su na ovom forumu ostavljani komentari o tome kako je NASA tih godina imala susret sa UFO, i da je zbog toga obustavljen svemirski program. Svi koji su tada pisali o takvim TEORIJAMA ZAVERE, spadali su u onu grupu - zatucani, glupi, paranoicni.. ali posto je to izjavio Oldrin a ne neki Mihajlo ili Nikola, mora biti istina.

Zoran

pre 9 godina

Ej genijalci samo mi objasnite 2 stvari:
1.Odakle njihove senke koje ih prate?
2.Odakle vetar koji njise americku zastavu?
Neverovatno kakvi neki naucnici po Srbiji.
(mozak, 12. jul 2014 00:18)

To samo pocetnik pita. Krajnji laik. Ima Sunca i tamo, verovao ili ne. VErovatno ces d apitas a sto nema neba kad dan. Pa nema atmosfere. Vetra nema, u tome je poenta, pa kad zastavu navuces na horizontalnu sipku i ostavis tako ona ce da bude zatalasanapolse 10 godina bas onako kako se zatalasala kada si je prvi put stavio. Da zastavu nisi navukao na horizontalnu sipku, ona bi pala(Mesec ima tezu (1/6 Zemljine) i tako bi stajala vecito, jer vetra nema.

Ima mnogo komlikovanijih pitanja, kako nema prasine na nogarima Apola kada sleteo na Mesec. Ima i za to objasnjnje.

Sad me jos pitaj sto nema zvezda na slici pa da idem da se ubijem od muke. Slikaj nocu nekog kad je zvezdano nebo, ako ti se pojave zvezde na slici evo ja cu da pojedem taj fotoaprat.

West Is The Best

pre 9 godina

@video vanzemaljce, paz' molim te

Jel ti kapiras da smo mi skoro pa okruzeni zemljama EU? I sta sad, treba da ostanemo rupa na mapi? Kao da nam drzava nije dovoljno propala, ajmo jos unazad ....

Marx

pre 9 godina

Iz dosadašnjih komentara smo saznali da to što Rusi nisu negirali nije dokaz da su Amerikanci stvarno i sleteli na Mesec. I saznali smo dva razloga zašto nisu negirali, a to je zato što je ruskim naučnicima ispod nivoa da se bave time, i zato što su im Amerikanci kapnuli kintu da ćute. Inače, postavljeno je i logično pitanje, kako su Amerikanci uopšte leteli pre 50 godina kada sad nemaju para za misije već ih Rusi šlepaju. Saznali smo i da su uslovi poletanja sa Meseca i sa Zemlje identični: za početak gravitacija i otpor vazduha su isti. Ima još toliko razloga, ali nekoliko kolega koji ih znaju ne mogu da objašnjavaju jer ovi koji veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec ne bi to razumeli.

Teorija zavere

pre 9 godina

Ovi sto osporavaju gospodina Oldrina svi zajedno (bukvalno) nemaju skole niti inteligencije koliko ima gospodin Oldrin, po obrazovanju Inzenjer, Astronaut, drugi covek koji je krocio na Mesec. On se zna sta je i ko je.
A ovi sto ovde pricaju protiv su jedni obicni gubitnici kojima bi amerikanci kratko napisali "Get a life". "Izgooglajte" smisao prevoda posto ga vecina vas ne shvata. A mozda i ne treba da poverujete u taj prevod, jer je sa nekog americkog sajta. Aaaa, kako bi bilo da ne idete nikad na interet vi mrzitelji Amerike, jer sta cete tu kad su amerikanci osmislili internet. Ma to su rusi nesto zapoceli a ovi im ukrali ideju :D Jel to imate da kazete, tuzni li ste? Ha ha.

mozak

pre 9 godina

Ej genijalci samo mi objasnite 2 stvari:
1.Odakle njihove senke koje ih prate?
2.Odakle vetar koji njise americku zastavu?
Neverovatno kakvi neki naucnici po Srbiji.

Goran

pre 9 godina

Verovao bih u let na mesec da nije bilo spejs satlova. Kako je moguce da je svaki Apolo dosao do meseca, a dva Spejs satla su eksplodirala iako je tehnologija u medjuvremenu napredovala a spejs satl je leteo najvise oko 400 milja oko zemlje dok je mesec udaljen 380 hiljada milja, znaci hiljadu puta dalje nego sto je otisao bilo koji Spejs satl. Koja je uopste svrha kruzenja na 200-400 milja ako se otislo na 380 hiljada milja. To je kao da neko osvoji Himalaje a posle 10 drugih ekspedicija samo kruze oko podnozja i jos ginu u podnozju.

video vanzemaljce, pa' molim te

pre 9 godina

" ...Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva. .."
(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08)

Ja sam toliki zapadofil da sam evo vec petu godinu na mrskom zapadu na koji sam pobegao upravo zbog takvih kao sto si ti i tebi slicnih .
I mogu ti reci da ne zivim nimalo lose .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki , n.y.c., 11. jul 2014 16:43)

Ako ti je to neki argument, evo ja sam 15 godina radio na zapadu.
Ako si spreman da poverujes u sve ove lazi, pa cak ides dotle da poverujes da je sreo vanzemaljce, onda tamo i ostani. Tamo i pripadas. Oduvek.

Zoran

pre 9 godina

kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?
(Zoran, 11. jul 2014 16:30)

A sto bi to oni radili, jel' bi preneo CNN njihovu reakciju?
(paz' da nije, 11. jul 2014 19:30)

Imas RT(Russia Today na internetu), sto oni ne prenesu sada? To citaju i Ameri i Britanci, samo ti izgleda ne citas, a ja koji sam vise ka Zapadu okrenut citam. Citaj malo RT, mozda objave i ismeju Amere.

Evo ti link, pa citaj: http://rt.com/

Imas i China Daily, citaj, sto ne ismeju Amere?

http://www.chinadaily.com.cn/

Alexander

pre 9 godina

Zasto sad nakon 45 godina,kad je tehnologija mnoogo naprednija i sofisticiranija i kad se zna da na Mjesecu ima mnogo skupocijenih elemenata za eksploataciju ti isti ponovo ne salju ljudske posade na Mjesec?Odgovor je veoma logican,jer ne mogu i drugi put slagati i obmanuti planetu da su bili tamo,a jos uvijek nemaju razvijenu tu vrstu tehnologije jer je to veoma slozen program,mozda tamo iza 2040. ce mo stvarno biti svjedoci stvarnog skakutanja po Mjesecevoj povrsini a do tad ohladimo malo svi onako kolektivno od ove najvece ali provaljena svjetske zavjere!!!

Zoran

pre 9 godina

"Argumenti tipa "zašto ne lete danas" ili "zašto ga nisu naselili" možda važe u Evropi, ali ne i u Ameriki gde je sve u marketingu i zaradi."

A sta je bilo obletanje Gagarina oko Zemlje pre odlaska Amera na Mesec? Cemu to sluzilo? To nije bilo marketing a sletanje na Mesec jeste? Pazi da nije.

Gradjanin Q

pre 9 godina

Odlican tekst da pokaze psihozu spremnu za kolektivno lecenje dobrog dela naroda koji ne veruje u nauku, ali zato veruje masovno teorijama zavere.
Bitno da veruju da HAARP moze da izazove grmljavinu - a da znaju fiziku i kako to funkcionise, sami bi sebi presudili ili bar nikad vise ne bi ni ocemu pred nekim pricali dok ne zavrse skolu potrebnu da bi se pricalo nesto - negde, bilo gde.

Jelena

pre 9 godina

Zakljucak nakon citanja komentara:
1) Srbi ne veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec.
2) Srbi misle da je Mesec planeta.
3) Samo komunjare veruju da je covek sleteo na Mesec (?!).
4) Ruski naucnici ne opovrgavaju sletanje na Mesec, jer je to ispod njihovog nivoa.
Zakljucak zakljucaka: Amerikanci su, zapravo, komunjare, a Rusi su...ehm, valjda suprotno od toga.
I jos da citiram druga Tita: "S ovakvom omladinom, ne moramo da brinemo za buducnost nase zemlje." Ode u p.m.

Tafkal

pre 9 godina

Zatucan @ Jakov: Ako se dobro secam Mershceskog i Cioklovskog i njihovih formula, potrebno je za povratni put najvise 2.71^6 puta manje goriva... i jos cak mnogo manje jer sam samo gledao gravitaciju, a ulazi i masa tu jer je mnogo manja nego na Zemlji, samo taj broj 2.71^6 puta manje bi bio za celo ono cudo sa rampe, a on odbaci vecinu mozda cak i 90% mase, prvo diferencijalni racun, visa matematika, i dobro znanje fizike, barem fizika1 i 2 na ozbiljnijem tehnickom fakultetu kao minimum.

Cosmo

pre 9 godina

@simo vrlo lako su došli do meseca on je svega 330 000 km udaljen, a sletanje i poletanje sa njega je još lakše jer je gravitacija samo 1/6 zemljine. Ljudi se posle toga nisu vraćali na mesec jer nema apsolutno ništa korisno na njemu a tehnološki smo suviše daleko od nekog isplativog eksploatisanja potencijalnih ruda koje možda imaju na njemu.

milan-bgd

pre 9 godina

(putnik, 11. jul 2014 17:32)

Meni se cini da bi nekom drugom bile potrebne osnove fizike i astronomije... U cemu je problem to shvatiti - visestepene rakete, ubacivanje u orbitu, meko spustanje, povratak na Zemlju? Dzinovska Saturn V raketa je mogla da posalje 30 tona tereta u orbitu oko Meseca. To je trostepena raketa - prvi stepen nosi do nekih 65 km, drugi do 180, a treci stepen, jedini koji se aktivira dvaput, u prvom paljenju ubacuje teret u nisku orbitu od 190 km; u drugom ga izbacuje put Meseca...
Tih godina se MOGLO mnogo stosta uraditi... Rusi su npr. jos 1959. sondom Luna 2 pogodili Mesec, a Luna 9 se 1966. meko spustila na Mesec i poslala slike. Luna 16 je 1970. poslala uzorke Mesecevog tla na Zemlju. Venera 3 je 1966. pogodila Veneru, prvi objekat sa Zemlje koji je dostigao drugu planetu, a Venera 7 je 1970. prva poslala merenja sa njene paklene povrsine. Namerno navodim samo sovjetske uspehe da ne pomislite da sam slepi amerikanofil. U to vreme se neverovatno ulagalo u svemirsku trku i mnogo se raketa svake godine ispaljivalo sa promenljivim rezultatima! To je bilo doba velikih saznanja i razvoja svih grana industrije koje su imale imalo veze sa svemirskim programom! A sto se tice boravka ljudi, troclana posada Apola 7 je cak 11 dana boravila u orbiti jos 1967. utiruci put za visednevni put do Meseca i nazad. Apolo 8 je prva ljudska posada koja je obletela Mesec, a Apolo 10 sespustio na 15km od njegove povrsine. I tog 20. jula 1969. je sve bilo spremno...

obavesten

pre 9 godina

(kacam rasan @ obavesten, 11. jul 2014 19:28) ,

Svemirski programi uzasno kostaju.Finansiranje takvih poduhvata zahteva pre svega povoljnu politicku klimu,neku vecu krizu ,sukob ili rat.Tada se na novac ne gleda vec je samo cilj bitan.
Amerika je proizvela prvu atomsku bombu.To je kostalo stravicno.Upotrebili su je.Par godina posle i rusi su je imali.
Rusi su poslali prvi satelit u svemir,zatim prvog coveka i zenu .
Svemirski programi su tada bili u fazi razvoja i bilo je veoma bitno postaviti cilj,ma koliko on izgledao nerealan ili sulud.Cilj je bio mesec!
Sa ekonomske strane,ovo je bio sulud cilj,ali je ta pobeda u hladnom ratu ,bila vise nego znacajna,iako nije imala nikakvu prakticnu vrednost.Kada se sumira cela prica,zakljucak je da je najveca vrednost ovakvog poduhvata u ubrzanom razvoju tehnologije sa obe strane ,koja se u gotovo neizmenjenom obliku koristi i danas.Da nije bilo trke na mesec ,taj razvoj bi trajao znacajno duze.
Sto se tice samog odlaska na mesec,postavlja se pitanje zasto bi ga lazirali ,kada su imali tehnologiju da odu tamo?
Tu tehnologiju imaju i danas,ali nemaju love!
Sve te rakete ne pokrece samo gorivo,vec novac!

nameless 1984

pre 9 godina

stara škola :)

http://www.youtube.com/watch?v=1wcrkxOgzhU

Možda je Stelney Kubrick imao šta da kaže o posjeti na Mjesec. Buzz se jako dobro drži sa obzirom na godine, očigledno na njega radijacija u svemiru utiče pozitivno.

Invisible Resident

pre 9 godina

Njegova čuvena rečenica povodom spuštanja na mesec je počela sa: We aliens... Interesantnije od navodno viđenog NLO-a je ritual koji je Oldrin izveo na površini Meseca, a o kom je progovorio tek posle pola veka.
Upravo čitam knjigu bivšeg astronauta i jednog od ljudi koji su se spustili na Mesec, Edgara Mičela, The way of the explorer, u kojoj on govori o školovanju, pripremama, eksperimentu izvršenom na površini, svojim mističnim iskustvima i td. Između ostalog u jednom trenutku opisuje njegovu razočaranost i zbunjenost sa dva najčešća pitanja koja su mu novinari i ostali postavljali po povratku: kakav je osećaj hodati po Mesecu i kako ste vršili nuždu?
Dakle, na svim mestima postoje ljudi koji ne shvataju značaj i veličinu izvršenog poduhvata, bilo da ne veruju da je iko uopšte bio tamo, bilo da veruju, a da ih zanimaju potpuno marginalne stvari.

vlada

pre 9 godina

Davno je ta priča i započeta i završena. Ispostavilo se da je u pitanju tečnost koju brod automatski izbacuje sa smećem iz letilice.
Manite se odmah teorija zavere...

kacam rasan @ obavesten

pre 9 godina

Ti si obavesten kao Kostunica. Vidim da si dobio mnogo pluseva, ali to je prijatelju zbog toga sto umes lepo da srocis te duge recenice. Vidi se da si zavrsio neki Mega-Bleja ili Sega-Mega fakultet, pa mislis da je dovoljno biti elokventan da bi te nazvali naucnikom. Da nisi neki nas ministar? Po tvojoj logici Amerikanci su imali bolju tehnologiju pre 40-50 godina nego danas. Danas ne mogu da odu ni do svemirske stanice, pa moraju da ih prevoze Rusi, a ti meni pricas kako su oni isli na Mesec pre 45 godina. Rusi nisu osporili i to je dokaz, jel da? Naravno da nisu kada su dobili silne pare (nisu ni bombardovanje Srbije osporili zbog par milijardi), a i sami su lazirali dosta toga tih godina. U 21. veku covecanstvo nema ni robota na Mesecu (ne trazim zivog coveka), ali zato planira da naseljava Mars i da spusta robote na Jupiterove i Saturnove satelite. To je isto kao kada bi covek mogao da podigne 200kg ali nekim cudom ne moze 2kg. Kada budu imali svoju svemirsku stanicu i svoju sondu na Mesecu onda mozes da mi pricas o NASA-inim projektima. Na Marsu, koji je udaljen 300 miliona km, odnedavno se nalazi Curiosity, a na Mesecu koji nam je hiljadu puta blizi, jos uvek nemamo robota/sondu. Zasto? Znamo da se za robote ima para (Curiosity). Ne osporavaju nasi ugledani profesori i politicari mnoge cudne doktorate, ali to ne znaci da nisu prevara. Inace, Amerika je poznata kroz istoriju kao zemlja u kojoj nikada nije bilo lazi i prevara (nisu ni Rusi bolji, da ne pomislis svasta).

paz' da nije

pre 9 godina

kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?
(Zoran, 11. jul 2014 16:30)

A sto bi to oni radili, jel' bi preneo CNN njihovu reakciju? Ja bi im recimo trazio neku paru zauzvrat. Znam da su ruski naucnici ignorisali celu igranku, imaju nivo.

Ja pricam o roku trajanja jedne lazi. Ovoje je rok istekao 90'ih godina. U tim ste godinama izgleda i vi zapadofili ostali.

Najvise zacudjuje sto, eto, covek video vanzemaljce, zemlja pukla silne milijarde ni za sta i plus poslali ljude, rizikovali im zivote, bez predhodne probe. I vi nigde ne nadjete eticke probleme cak i da ovo nije laz. A laz je. A u lazi su kratke noge.

Bog je jedino objasnjenje

pre 9 godina

Mi smo jos uvek "zarobljeni" na planeti I za sada ne postoji ni nagovestaj da postoji druga civilizacija, sa druge strane niko I ne sluti srazmere prostranstva "tamo negde" tako da je sigurno da nismo sami.Bojim se da posle Tesle (citaj pionir) ozbiljnijih naucnika skoro pa I nema...

Zurkolomac

pre 9 godina

Kakavi Rusi, ta država se polako i sigurno raspada, da im nije plina već bio se velika većina na istočno ruskih republika odvojilo od Rusije. Ništa od Rusa i od njihovog puta na mjesec... Zaboravite na to!

legionar

pre 9 godina

Vidim ovde se ljudi svadjaju oko Rusa i Amerikanaca,a oni su jedni drugima prosledili uzorke mesecevog tla.Rusi iz svojih automatskih objekata "Lunohoda",a ovi njima iz Appolo misija.
Ne budite glupi oni su previse veliki da bi ste se vi svadjali.

Sima

pre 9 godina

To kako su se pripremali, namestili platformu na zemlji i uspesno poleteli u svemir mi je jasno. Jedino mi nije jasno kako su sa meseca poleteli i vratili se na zemlju?
A sto se tice vanzemaljaca verujem da je to samo prica da se skrene paznja sa toga kako vrse eksperimente na ljudima, znate kao nadjen bez bubrega, oteliga vanzemljaci... :0

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Rusi nikad nisu sumljali u Amere da su bili na mesecu. Cak u dubokom dobu hladnog rata. Jer su imali tehnologiju da prate desavanja. Nazalost izgubili su bitku. A teorije zavere ce uvek kruziti, a naj lakse je sve negirati, umesto baciti se na literaturu tj. Analizirati istorijso-politicke cinjenice tog doba. U Apollo misiji su i ucestovali 10 naucnika poreklom i Srbije.

Munja

pre 9 godina

Pogledajte dokumentarac na Youtube "Tajanstvene priče - Mesec: Neka druga stvarnost". https://www.youtube.com/watch?v=BEfbM8YZ3qI U njemu se spominje baš ovo o čemu je oldrin govorio.

Odgovor: nikako

pre 9 godina

(miki , n.y.c., 11. jul 2014 16:43)

Tebi da je stvarno tako lepo ne bi imao potrebe da postavljaš komentare o tome nego bi uživao u životu. Stvarnost je drugačija, zar ne? I još nešto. Amrikanci nisu bili na Mesecu. Mogao bih to i da obrazložim ali nema smisla. Kako ubediti komunjare preobučene u odelo liberala da nisu u pravu?

Electromagnetic beings

pre 9 godina

Kad dodju,tj kad se pojave bice ko u filmu 4.jul,harvest time. Ljudi su na dnu lanca ishrane a ni svesni nismo. Zivimo u njihovom svetu,na najnizem nivou ljudskog postojanja,trecoj dimenziji.Dali smo svu svoju moc i energiju onima koji bi samo da nas uniste,a mi im i dalje sluzimo, gledamo fudbal,igramo igrice, citamo neke nebitne i idiotske stvari. Svaka misao je energija,gledas fudbal svu svoju moc dajes njemu. Soul childrens,Electromagnetic beings,to smo mi,deca sunca,a pali smo na nivo da budemo niko i nista,jer je to ceo koncept zivota da budes rob,da das svu svoju moc,jer djavo(negativni entitet na planeti) zeli samo da te porobi,da budes rob,slave.Djavo nemoze da prezivi ako mu nedas zivot(energiju). Vise ljudi i neveruju u nista koliko im se sranja servira,kao sta bude bice, Mi mladji smo rodjeni sa svom moci da promenimo ovu realnost i dosli smo sa zadatkom,a ispali smo budale,zatvorene u ogranicenjima ovog tela i igrama ovog sveta,i diskonektovali se od citavog univerzuma,tako nam i treba.

zatucan @ Jakov

pre 9 godina

Genijalac si ti i tebi slicni, zato sto verujete da su sleteli na drugu planetu u onoj konzervi, navodno je priliom Apollo 11 misije ostalo 150 litara goriva u rezervoaru i to je bilo dovoljno za povratak na Zemlju. Da bi se posada preko lansirne rampe lansirala u svemir, potrosi se i do 500000 litara goriva, jer je potrebna ogromna snaga da bi se prevazisla gravitacija i napustila nasa planeta. E sada, vi pametnjakovici verujete da za povratak na Zemlju sa Meseca, nije potrebna lansirna rampa, i da je dovoljno goriva koliko stane u Yugo Floridu, samo zbog cinjenice da je gravitacija 6 puta manja. Te price kako smo mi zatucani, paranoicni... to je jedino sto vam ostaje jer nemate cinjenice. Odgovorite samo na prosto pitanje. Zbog cega danas ne postoji opremljena sonda na povrsini Meseca a postoji na Marsu? Potpuno ste u pravu, ne treba zbog nas zatucanih balkanaca da salju ljude "ponovo" tamo, ali zasto ne posalju jednu usr**u sondu? Zbog cega u 2014 nemamo fotografije sa povrsine Meseca a imamo sa Marsa? Nemoj samo da mi kazete da je to skupo i komplikovano, jer ako su pre 40 godina slali ljude nekoliko puta bez problema, trebalo bi da je slanje jedne sonde bez posade pi**in dim (sve je vec poznato). Imaju para da salju na Mars, koji je 1000 puta udaljeniji od Meseca, ne vidim problem da se posalje sonda na "smesnih" 384000 kilometara. Ne mogu da odu na svemirsku stanicu, nego placaju one raspale Ruse da ih prevezu, a pricaju o naseljavanju Marsa!?

Bivsi Balkanac

pre 9 godina

Sjetih se jednog vica iz 90ih. Slete na Mjesec Amerikanac, Rus, Srbin i Seselj. Cim su sletili Seselj izvadi pistolj i ubije Srbina.

Sokirani Amerikanac i Rus pitaju sto ga ubi?

Odgovara Seselj: "Gdje su srpski grobovi tu je srpska zemlja"

putnik

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da ljudi jos uvek misle kako su ovi bili na Mesecu...!!??
Da ste ikada, u ovom zivotu, imali mogucnost da vidite mesecev modul u prostoru, jasno bi vam bilo da ta skalmerija (zaista drugachiji anziv nije pogodan) ne bi mogla ni u park, noshena kranom, da se spusti.
Nije na odmet poznavati bar osnove fizike, astronomije nekih srodnih nauka, kako bi se shvatila nemogucnost da tih godina se ovako neshto uradi. Usput, mi ni danas nemamo tehnologiju da ljude prebacimo na Mesec...da li vam je to jasno..?? Najvishe mozemo da doguramo, sa ljudima, do medjunarodne stanice..zapravo Ameri ,danas, ne mogu ni to.

Sta tek reci o gubljenju svih originalnih filmovo o praktichno najepohalnijem dogadjaju u istoriji civilizacije..!!!! Dok sa druge strane svi filmovi iz doba nemog filma, pa svi kaubojci su sachuvani. Izgleda da je jedan kaubojac film, isapo vazniji od filma spushtanja prvog choveka na Mesec...hmmmm...bas chudno, zar ne..??

obavesten

pre 9 godina

Amerikanci su bili na mesecu!
Previse je dokaza da su bili,a premalo da nisu.Uostalom,da kojim slucajem nisu bili ,rusi bi ih odavno i to sa velikim zadovoljstvom razotkrili,a to se ,naravno,nije desilo.
Mnogi se pitaju zasto rusi nisu takodje otisli na mesec?
Sam put na mesec je,kao sto je vec neko napisao,bio cist marketing .Iako je sam mesec itekako zanimljiv,bez trajnih naseobina i objekata,svako istrazivanje se svodi na besmislicu.Poznato nam je da do sada covek nije uspeo da izgradi nista ni na jednom drugom nebeskom telu....
Rusi nisu bili na mesecu,jer da jesu,svet bi to odavno znao!
Sto se tice tehnologije,svedoci smo da se i danas koristi tehnologija koja je u svojoj sustini stara preko pola veka i iako je unapredjivana od tada,sustinski se nije mnogo promenila.Rusi i dalje koriste Sojuz kapsule,a Buran ,iako je bio znacajno bolji od spejs satla,su napustili posto je ekonomski neisplativ.Naime,Buran je jedini objekat koji je ikada poleteo u svemir i vratio se iz njega potpuno automatski,bez posade i navodjenja sa zemlje.
Ekonomska strana cele price jos nije utvrdjena,jer samo sletanje na mesec nije donelo nikakvu ekonomsku dobit,niti je ma mesecu napravljen neki objekat koji bi posluzio za dalja istrazivanja i eventualni boravak ljudi.
Cinjenica je da mi o svemiru znamo veoma malo,kao i ta da nijedno ljudsko bice nije otislo dalje od meseca,koji je za kosmicke prilike jako,jako blizu....

miki , n.y.c.

pre 9 godina

" ...Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva. .."
(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08)

Ja sam toliki zapadofil da sam evo vec petu godinu na mrskom zapadu na koji sam pobegao upravo zbog takvih kao sto si ti i tebi slicnih .
I mogu ti reci da ne zivim nimalo lose .

Dzoni

pre 9 godina

@darth neshko
A zasto mislis da nisu bili Rusi?Rusi su 60tih poslali zilion letelica do MEseca ..prva slike tamne strane meseca je poslala ruska letelica Luna jos 1959 godine..10 godina pre sletanja na mesec.

Zoran

pre 9 godina

(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08), kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?

video vanzemaljce, paz' molim te

pre 9 godina

Te lazi oko puta na mesec su mogle da prodju u proslom stolecu, sad su toliko out da zali boze vremena za pisanje komentara i citanje nebuloza.

Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva.

Btw. neko spomenu da je put na mesec bio ekonomski neisplativ i da je cela svrha tog odlaska bilo dokazivanje zapadne superiornosti. Znaci potrosis na milijarde dolara poreskih obveznika samo da bi gradio imidz: hleb i cirkus.

Onda je nas siroti ministar Bacevic sa predlogom kopanja kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more, koje i ima ekonomskog smisla, intelekktualna velicina za pola americkog establismenta i sve domace eurofile.

Jakov

pre 9 godina

Ja mislim da su Srbi prvi krocili na Mesec. I to ovi - Srbi komentatori! Cime? Prvo su se merdevinama popeli na nebo, a odatle su produzili sopstevnim nogama u pravcu samog Meseca :) Medju prvima koji su pristigli su bili Aleksa77 i 666, za njima slede "Video vanzemaljce, paz' molim te" i druzina genija!:)))

darth neshko

pre 9 godina

@aleksa77, samo sanjaj da su bili rusi @666, aha nisu bili, pazi da nije, aloo na projekat apolo je dato na desetine milijardi dolara i da posle laziraju sletanje jeftinim SF filmom?! A da su rusi sleteli, onda ne bi ste sumnjali, da ne kazem sljumljali!? Ne bi, garant. Sto se tice UFO, ili NLO moguce je da su i videli nesto, jer kosmos nije cudan, on je cudniji nego sto mozete i da zamislite

Mario

pre 9 godina

koliko god zelim da nisam u pravi ali niste vi bili na mesecu
(666, 11. jul 2014 13:50)

Razume se da nisi u pravu. Svako čudo tri dana pa i te teorije zavere o zastavici koja se "vijori", a ustvari osciluje kao feder pošto je od tankog lima, a nema vazduha da je umiri ...

Argumenti tipa "zašto ne lete danas" ili "zašto ga nisu naselili" možda važe u Evropi, ali ne i u Ameriki gde je sve u marketingu i zaradi. Pa nijedna TV mreža nije htela da prenosi snimke iz "Apola 13" jer nije više zanimljivo (???), sve dok im nije eksplodirao rezervoar pa su morali da se spasavaju i tako postali zabava za narod! Zapravo kompletna Apolo misija je bila čist marketing bez vojnog ili ekonomskog opravdanja, iako su planeri pokušavali da ga nađu na sve moguće načine. Nažalost gde god su izabrali da slete naletali su na silicijum-aluminijum stene i pesak od kojeg nikakve posebne koristi! Malo im je onaj "džip" pomogao da podignu popularnost ali u principu Vašington je jedva čekaoi da im ugasi budžet za "Apolo".

Rhyzm

pre 9 godina

Naravno kada su ti dali ludaru, pa si umislio i da si video NLO, i da si video Mesec, a tek da si skakutao po njemu, a svo vreme si bio u nekom podrumu u Lujzijani.

Aleksandar

pre 9 godina

@svima koji misle da covek nije bio na Mesecu: Ovo je moj standardni odgovor: Sto se tice trke oko toga ko ce prvi u svemir, evo kako je to islo. Sovjeti su celu pricu smislili kako bi finansijski iscrpli SAD, kao i da kroz svoju spijunsku mrezu saznaju sto je vise moguce o industrijskim, naucnim i tehnickim potencijalima protivnika. U tu svrhu je izvesnom Haharinu naredjeno da ode u studio Mosfiljma gde je, sa njim u glavnoj ulozi, napravljen igrano-crtani film u kojem jedan sovjet putuje u svemir. Amerikanci su se primili na to i, ne stedeci novac i ljudske zivote, STVARNO otisli u svemir. Za njima su onda sledili sovjeti koji su tehnologiju za let u svemir ukrali od Amerikanaca, preko svoje spijunske mreze. Tako su na kraju Amerikanci stigli i do Meseca, ali ih je kostalo i previse, pa su poceli da stampaju dolare bez ogranicenja i da izazivaju krize u celom svetu, ne bi li se izvukli iz bule. Onaj Haharin je na kraju smaknut da ne bi pricao o sovjetskoj prevari, a ne zato sto je uskakao u krevet zenama i cerkama clanova Politbiroa.Eto tako.:)))))

A jednog dana ce se pojaviti i vanzemaljci.

Lana

pre 9 godina

Razumite čoveka, ozbiljne su to godine i beta-amiloidni peptid radi svoje, a i ko zna šta su sve pušili na snimanju tog Kjubrikovog epic sajens fikšn spektakla, ipak su to bile lude šezdesete.

Steva

pre 9 godina

Halo mali zeleni javite se već jednom bre i nemojte više da nas zamajavate i da nas držite u neizvesnosti znamo da ste tu.Svratite na dragačevske trubaše,čeka vas topla jagnjetina i hladno pivo.

vlađimir tanjirovič svemirčaljev

pre 9 godina

Ja viđeh danas, na putu do pijace, tanjir! Kroz prozorče maše PPV sa svojom svitom. Sad sam siguran da vanzemaljcovi postoje!

Cosmo

pre 9 godina

@Optimuse ako si fan filmova Majkla Beja teski si noob i botina. Od transformarsa priznajem samo crtać iz 80ih i stripove iz istog perioda koji su epski kako sa pričom tako i sa crtežom... Baz Oldrin je legenda i slažem se sa njim da misija na Mars treba da ima i mogućnost povratka na Zemlju.

bre

pre 9 godina

U filmu "Neispričana priča" govore između ostalog i o NLO koji su videli a nisu smeli da zovu Hjuston jer nisu znali kada su u direktnom Tv prenosu. Samo su tražili da im daju podatke koliko se od njih nalazi segment rakete koji su prethodno odbacili i dobili odgovor 3 hiljade km pa su tako zaključili da ovo što gledaju je nepoznatog porekla.

bre

pre 9 godina

U filmu "Neispričana priča" govore između ostalog i o NLO koji su videli a nisu smeli da zovu Hjuston jer nisu znali kada su u direktnom Tv prenosu. Samo su tražili da im daju podatke koliko se od njih nalazi segment rakete koji su prethodno odbacili i dobili odgovor 3 hiljade km pa su tako zaključili da ovo što gledaju je nepoznatog porekla.

miki , n.y.c.

pre 9 godina

" ...Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva. .."
(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08)

Ja sam toliki zapadofil da sam evo vec petu godinu na mrskom zapadu na koji sam pobegao upravo zbog takvih kao sto si ti i tebi slicnih .
I mogu ti reci da ne zivim nimalo lose .

obavesten

pre 9 godina

Amerikanci su bili na mesecu!
Previse je dokaza da su bili,a premalo da nisu.Uostalom,da kojim slucajem nisu bili ,rusi bi ih odavno i to sa velikim zadovoljstvom razotkrili,a to se ,naravno,nije desilo.
Mnogi se pitaju zasto rusi nisu takodje otisli na mesec?
Sam put na mesec je,kao sto je vec neko napisao,bio cist marketing .Iako je sam mesec itekako zanimljiv,bez trajnih naseobina i objekata,svako istrazivanje se svodi na besmislicu.Poznato nam je da do sada covek nije uspeo da izgradi nista ni na jednom drugom nebeskom telu....
Rusi nisu bili na mesecu,jer da jesu,svet bi to odavno znao!
Sto se tice tehnologije,svedoci smo da se i danas koristi tehnologija koja je u svojoj sustini stara preko pola veka i iako je unapredjivana od tada,sustinski se nije mnogo promenila.Rusi i dalje koriste Sojuz kapsule,a Buran ,iako je bio znacajno bolji od spejs satla,su napustili posto je ekonomski neisplativ.Naime,Buran je jedini objekat koji je ikada poleteo u svemir i vratio se iz njega potpuno automatski,bez posade i navodjenja sa zemlje.
Ekonomska strana cele price jos nije utvrdjena,jer samo sletanje na mesec nije donelo nikakvu ekonomsku dobit,niti je ma mesecu napravljen neki objekat koji bi posluzio za dalja istrazivanja i eventualni boravak ljudi.
Cinjenica je da mi o svemiru znamo veoma malo,kao i ta da nijedno ljudsko bice nije otislo dalje od meseca,koji je za kosmicke prilike jako,jako blizu....

Jakov

pre 9 godina

Ja mislim da su Srbi prvi krocili na Mesec. I to ovi - Srbi komentatori! Cime? Prvo su se merdevinama popeli na nebo, a odatle su produzili sopstevnim nogama u pravcu samog Meseca :) Medju prvima koji su pristigli su bili Aleksa77 i 666, za njima slede "Video vanzemaljce, paz' molim te" i druzina genija!:)))

darth neshko

pre 9 godina

@aleksa77, samo sanjaj da su bili rusi @666, aha nisu bili, pazi da nije, aloo na projekat apolo je dato na desetine milijardi dolara i da posle laziraju sletanje jeftinim SF filmom?! A da su rusi sleteli, onda ne bi ste sumnjali, da ne kazem sljumljali!? Ne bi, garant. Sto se tice UFO, ili NLO moguce je da su i videli nesto, jer kosmos nije cudan, on je cudniji nego sto mozete i da zamislite

Mario

pre 9 godina

koliko god zelim da nisam u pravi ali niste vi bili na mesecu
(666, 11. jul 2014 13:50)

Razume se da nisi u pravu. Svako čudo tri dana pa i te teorije zavere o zastavici koja se "vijori", a ustvari osciluje kao feder pošto je od tankog lima, a nema vazduha da je umiri ...

Argumenti tipa "zašto ne lete danas" ili "zašto ga nisu naselili" možda važe u Evropi, ali ne i u Ameriki gde je sve u marketingu i zaradi. Pa nijedna TV mreža nije htela da prenosi snimke iz "Apola 13" jer nije više zanimljivo (???), sve dok im nije eksplodirao rezervoar pa su morali da se spasavaju i tako postali zabava za narod! Zapravo kompletna Apolo misija je bila čist marketing bez vojnog ili ekonomskog opravdanja, iako su planeri pokušavali da ga nađu na sve moguće načine. Nažalost gde god su izabrali da slete naletali su na silicijum-aluminijum stene i pesak od kojeg nikakve posebne koristi! Malo im je onaj "džip" pomogao da podignu popularnost ali u principu Vašington je jedva čekaoi da im ugasi budžet za "Apolo".

Cosmo

pre 9 godina

@Optimuse ako si fan filmova Majkla Beja teski si noob i botina. Od transformarsa priznajem samo crtać iz 80ih i stripove iz istog perioda koji su epski kako sa pričom tako i sa crtežom... Baz Oldrin je legenda i slažem se sa njim da misija na Mars treba da ima i mogućnost povratka na Zemlju.

Bivsi Balkanac

pre 9 godina

Sjetih se jednog vica iz 90ih. Slete na Mjesec Amerikanac, Rus, Srbin i Seselj. Cim su sletili Seselj izvadi pistolj i ubije Srbina.

Sokirani Amerikanac i Rus pitaju sto ga ubi?

Odgovara Seselj: "Gdje su srpski grobovi tu je srpska zemlja"

Zoran

pre 9 godina

(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08), kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?

vlađimir tanjirovič svemirčaljev

pre 9 godina

Ja viđeh danas, na putu do pijace, tanjir! Kroz prozorče maše PPV sa svojom svitom. Sad sam siguran da vanzemaljcovi postoje!

Aleksandar

pre 9 godina

@svima koji misle da covek nije bio na Mesecu: Ovo je moj standardni odgovor: Sto se tice trke oko toga ko ce prvi u svemir, evo kako je to islo. Sovjeti su celu pricu smislili kako bi finansijski iscrpli SAD, kao i da kroz svoju spijunsku mrezu saznaju sto je vise moguce o industrijskim, naucnim i tehnickim potencijalima protivnika. U tu svrhu je izvesnom Haharinu naredjeno da ode u studio Mosfiljma gde je, sa njim u glavnoj ulozi, napravljen igrano-crtani film u kojem jedan sovjet putuje u svemir. Amerikanci su se primili na to i, ne stedeci novac i ljudske zivote, STVARNO otisli u svemir. Za njima su onda sledili sovjeti koji su tehnologiju za let u svemir ukrali od Amerikanaca, preko svoje spijunske mreze. Tako su na kraju Amerikanci stigli i do Meseca, ali ih je kostalo i previse, pa su poceli da stampaju dolare bez ogranicenja i da izazivaju krize u celom svetu, ne bi li se izvukli iz bule. Onaj Haharin je na kraju smaknut da ne bi pricao o sovjetskoj prevari, a ne zato sto je uskakao u krevet zenama i cerkama clanova Politbiroa.Eto tako.:)))))

A jednog dana ce se pojaviti i vanzemaljci.

obavesten

pre 9 godina

(kacam rasan @ obavesten, 11. jul 2014 19:28) ,

Svemirski programi uzasno kostaju.Finansiranje takvih poduhvata zahteva pre svega povoljnu politicku klimu,neku vecu krizu ,sukob ili rat.Tada se na novac ne gleda vec je samo cilj bitan.
Amerika je proizvela prvu atomsku bombu.To je kostalo stravicno.Upotrebili su je.Par godina posle i rusi su je imali.
Rusi su poslali prvi satelit u svemir,zatim prvog coveka i zenu .
Svemirski programi su tada bili u fazi razvoja i bilo je veoma bitno postaviti cilj,ma koliko on izgledao nerealan ili sulud.Cilj je bio mesec!
Sa ekonomske strane,ovo je bio sulud cilj,ali je ta pobeda u hladnom ratu ,bila vise nego znacajna,iako nije imala nikakvu prakticnu vrednost.Kada se sumira cela prica,zakljucak je da je najveca vrednost ovakvog poduhvata u ubrzanom razvoju tehnologije sa obe strane ,koja se u gotovo neizmenjenom obliku koristi i danas.Da nije bilo trke na mesec ,taj razvoj bi trajao znacajno duze.
Sto se tice samog odlaska na mesec,postavlja se pitanje zasto bi ga lazirali ,kada su imali tehnologiju da odu tamo?
Tu tehnologiju imaju i danas,ali nemaju love!
Sve te rakete ne pokrece samo gorivo,vec novac!

zatucan @ Jakov

pre 9 godina

Genijalac si ti i tebi slicni, zato sto verujete da su sleteli na drugu planetu u onoj konzervi, navodno je priliom Apollo 11 misije ostalo 150 litara goriva u rezervoaru i to je bilo dovoljno za povratak na Zemlju. Da bi se posada preko lansirne rampe lansirala u svemir, potrosi se i do 500000 litara goriva, jer je potrebna ogromna snaga da bi se prevazisla gravitacija i napustila nasa planeta. E sada, vi pametnjakovici verujete da za povratak na Zemlju sa Meseca, nije potrebna lansirna rampa, i da je dovoljno goriva koliko stane u Yugo Floridu, samo zbog cinjenice da je gravitacija 6 puta manja. Te price kako smo mi zatucani, paranoicni... to je jedino sto vam ostaje jer nemate cinjenice. Odgovorite samo na prosto pitanje. Zbog cega danas ne postoji opremljena sonda na povrsini Meseca a postoji na Marsu? Potpuno ste u pravu, ne treba zbog nas zatucanih balkanaca da salju ljude "ponovo" tamo, ali zasto ne posalju jednu usr**u sondu? Zbog cega u 2014 nemamo fotografije sa povrsine Meseca a imamo sa Marsa? Nemoj samo da mi kazete da je to skupo i komplikovano, jer ako su pre 40 godina slali ljude nekoliko puta bez problema, trebalo bi da je slanje jedne sonde bez posade pi**in dim (sve je vec poznato). Imaju para da salju na Mars, koji je 1000 puta udaljeniji od Meseca, ne vidim problem da se posalje sonda na "smesnih" 384000 kilometara. Ne mogu da odu na svemirsku stanicu, nego placaju one raspale Ruse da ih prevezu, a pricaju o naseljavanju Marsa!?

Lana

pre 9 godina

Razumite čoveka, ozbiljne su to godine i beta-amiloidni peptid radi svoje, a i ko zna šta su sve pušili na snimanju tog Kjubrikovog epic sajens fikšn spektakla, ipak su to bile lude šezdesete.

Rhyzm

pre 9 godina

Naravno kada su ti dali ludaru, pa si umislio i da si video NLO, i da si video Mesec, a tek da si skakutao po njemu, a svo vreme si bio u nekom podrumu u Lujzijani.

legionar

pre 9 godina

Vidim ovde se ljudi svadjaju oko Rusa i Amerikanaca,a oni su jedni drugima prosledili uzorke mesecevog tla.Rusi iz svojih automatskih objekata "Lunohoda",a ovi njima iz Appolo misija.
Ne budite glupi oni su previse veliki da bi ste se vi svadjali.

video vanzemaljce, paz' molim te

pre 9 godina

Te lazi oko puta na mesec su mogle da prodju u proslom stolecu, sad su toliko out da zali boze vremena za pisanje komentara i citanje nebuloza.

Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva.

Btw. neko spomenu da je put na mesec bio ekonomski neisplativ i da je cela svrha tog odlaska bilo dokazivanje zapadne superiornosti. Znaci potrosis na milijarde dolara poreskih obveznika samo da bi gradio imidz: hleb i cirkus.

Onda je nas siroti ministar Bacevic sa predlogom kopanja kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more, koje i ima ekonomskog smisla, intelekktualna velicina za pola americkog establismenta i sve domace eurofile.

putnik

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da ljudi jos uvek misle kako su ovi bili na Mesecu...!!??
Da ste ikada, u ovom zivotu, imali mogucnost da vidite mesecev modul u prostoru, jasno bi vam bilo da ta skalmerija (zaista drugachiji anziv nije pogodan) ne bi mogla ni u park, noshena kranom, da se spusti.
Nije na odmet poznavati bar osnove fizike, astronomije nekih srodnih nauka, kako bi se shvatila nemogucnost da tih godina se ovako neshto uradi. Usput, mi ni danas nemamo tehnologiju da ljude prebacimo na Mesec...da li vam je to jasno..?? Najvishe mozemo da doguramo, sa ljudima, do medjunarodne stanice..zapravo Ameri ,danas, ne mogu ni to.

Sta tek reci o gubljenju svih originalnih filmovo o praktichno najepohalnijem dogadjaju u istoriji civilizacije..!!!! Dok sa druge strane svi filmovi iz doba nemog filma, pa svi kaubojci su sachuvani. Izgleda da je jedan kaubojac film, isapo vazniji od filma spushtanja prvog choveka na Mesec...hmmmm...bas chudno, zar ne..??

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Rusi nikad nisu sumljali u Amere da su bili na mesecu. Cak u dubokom dobu hladnog rata. Jer su imali tehnologiju da prate desavanja. Nazalost izgubili su bitku. A teorije zavere ce uvek kruziti, a naj lakse je sve negirati, umesto baciti se na literaturu tj. Analizirati istorijso-politicke cinjenice tog doba. U Apollo misiji su i ucestovali 10 naucnika poreklom i Srbije.

Dzoni

pre 9 godina

@darth neshko
A zasto mislis da nisu bili Rusi?Rusi su 60tih poslali zilion letelica do MEseca ..prva slike tamne strane meseca je poslala ruska letelica Luna jos 1959 godine..10 godina pre sletanja na mesec.

Steva

pre 9 godina

Halo mali zeleni javite se već jednom bre i nemojte više da nas zamajavate i da nas držite u neizvesnosti znamo da ste tu.Svratite na dragačevske trubaše,čeka vas topla jagnjetina i hladno pivo.

kacam rasan @ obavesten

pre 9 godina

Ti si obavesten kao Kostunica. Vidim da si dobio mnogo pluseva, ali to je prijatelju zbog toga sto umes lepo da srocis te duge recenice. Vidi se da si zavrsio neki Mega-Bleja ili Sega-Mega fakultet, pa mislis da je dovoljno biti elokventan da bi te nazvali naucnikom. Da nisi neki nas ministar? Po tvojoj logici Amerikanci su imali bolju tehnologiju pre 40-50 godina nego danas. Danas ne mogu da odu ni do svemirske stanice, pa moraju da ih prevoze Rusi, a ti meni pricas kako su oni isli na Mesec pre 45 godina. Rusi nisu osporili i to je dokaz, jel da? Naravno da nisu kada su dobili silne pare (nisu ni bombardovanje Srbije osporili zbog par milijardi), a i sami su lazirali dosta toga tih godina. U 21. veku covecanstvo nema ni robota na Mesecu (ne trazim zivog coveka), ali zato planira da naseljava Mars i da spusta robote na Jupiterove i Saturnove satelite. To je isto kao kada bi covek mogao da podigne 200kg ali nekim cudom ne moze 2kg. Kada budu imali svoju svemirsku stanicu i svoju sondu na Mesecu onda mozes da mi pricas o NASA-inim projektima. Na Marsu, koji je udaljen 300 miliona km, odnedavno se nalazi Curiosity, a na Mesecu koji nam je hiljadu puta blizi, jos uvek nemamo robota/sondu. Zasto? Znamo da se za robote ima para (Curiosity). Ne osporavaju nasi ugledani profesori i politicari mnoge cudne doktorate, ali to ne znaci da nisu prevara. Inace, Amerika je poznata kroz istoriju kao zemlja u kojoj nikada nije bilo lazi i prevara (nisu ni Rusi bolji, da ne pomislis svasta).

Invisible Resident

pre 9 godina

Njegova čuvena rečenica povodom spuštanja na mesec je počela sa: We aliens... Interesantnije od navodno viđenog NLO-a je ritual koji je Oldrin izveo na površini Meseca, a o kom je progovorio tek posle pola veka.
Upravo čitam knjigu bivšeg astronauta i jednog od ljudi koji su se spustili na Mesec, Edgara Mičela, The way of the explorer, u kojoj on govori o školovanju, pripremama, eksperimentu izvršenom na površini, svojim mističnim iskustvima i td. Između ostalog u jednom trenutku opisuje njegovu razočaranost i zbunjenost sa dva najčešća pitanja koja su mu novinari i ostali postavljali po povratku: kakav je osećaj hodati po Mesecu i kako ste vršili nuždu?
Dakle, na svim mestima postoje ljudi koji ne shvataju značaj i veličinu izvršenog poduhvata, bilo da ne veruju da je iko uopšte bio tamo, bilo da veruju, a da ih zanimaju potpuno marginalne stvari.

Bog je jedino objasnjenje

pre 9 godina

Mi smo jos uvek "zarobljeni" na planeti I za sada ne postoji ni nagovestaj da postoji druga civilizacija, sa druge strane niko I ne sluti srazmere prostranstva "tamo negde" tako da je sigurno da nismo sami.Bojim se da posle Tesle (citaj pionir) ozbiljnijih naucnika skoro pa I nema...

milan-bgd

pre 9 godina

(putnik, 11. jul 2014 17:32)

Meni se cini da bi nekom drugom bile potrebne osnove fizike i astronomije... U cemu je problem to shvatiti - visestepene rakete, ubacivanje u orbitu, meko spustanje, povratak na Zemlju? Dzinovska Saturn V raketa je mogla da posalje 30 tona tereta u orbitu oko Meseca. To je trostepena raketa - prvi stepen nosi do nekih 65 km, drugi do 180, a treci stepen, jedini koji se aktivira dvaput, u prvom paljenju ubacuje teret u nisku orbitu od 190 km; u drugom ga izbacuje put Meseca...
Tih godina se MOGLO mnogo stosta uraditi... Rusi su npr. jos 1959. sondom Luna 2 pogodili Mesec, a Luna 9 se 1966. meko spustila na Mesec i poslala slike. Luna 16 je 1970. poslala uzorke Mesecevog tla na Zemlju. Venera 3 je 1966. pogodila Veneru, prvi objekat sa Zemlje koji je dostigao drugu planetu, a Venera 7 je 1970. prva poslala merenja sa njene paklene povrsine. Namerno navodim samo sovjetske uspehe da ne pomislite da sam slepi amerikanofil. U to vreme se neverovatno ulagalo u svemirsku trku i mnogo se raketa svake godine ispaljivalo sa promenljivim rezultatima! To je bilo doba velikih saznanja i razvoja svih grana industrije koje su imale imalo veze sa svemirskim programom! A sto se tice boravka ljudi, troclana posada Apola 7 je cak 11 dana boravila u orbiti jos 1967. utiruci put za visednevni put do Meseca i nazad. Apolo 8 je prva ljudska posada koja je obletela Mesec, a Apolo 10 sespustio na 15km od njegove povrsine. I tog 20. jula 1969. je sve bilo spremno...

Zurkolomac

pre 9 godina

Kakavi Rusi, ta država se polako i sigurno raspada, da im nije plina već bio se velika većina na istočno ruskih republika odvojilo od Rusije. Ništa od Rusa i od njihovog puta na mjesec... Zaboravite na to!

Electromagnetic beings

pre 9 godina

Kad dodju,tj kad se pojave bice ko u filmu 4.jul,harvest time. Ljudi su na dnu lanca ishrane a ni svesni nismo. Zivimo u njihovom svetu,na najnizem nivou ljudskog postojanja,trecoj dimenziji.Dali smo svu svoju moc i energiju onima koji bi samo da nas uniste,a mi im i dalje sluzimo, gledamo fudbal,igramo igrice, citamo neke nebitne i idiotske stvari. Svaka misao je energija,gledas fudbal svu svoju moc dajes njemu. Soul childrens,Electromagnetic beings,to smo mi,deca sunca,a pali smo na nivo da budemo niko i nista,jer je to ceo koncept zivota da budes rob,da das svu svoju moc,jer djavo(negativni entitet na planeti) zeli samo da te porobi,da budes rob,slave.Djavo nemoze da prezivi ako mu nedas zivot(energiju). Vise ljudi i neveruju u nista koliko im se sranja servira,kao sta bude bice, Mi mladji smo rodjeni sa svom moci da promenimo ovu realnost i dosli smo sa zadatkom,a ispali smo budale,zatvorene u ogranicenjima ovog tela i igrama ovog sveta,i diskonektovali se od citavog univerzuma,tako nam i treba.

Jelena

pre 9 godina

Zakljucak nakon citanja komentara:
1) Srbi ne veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec.
2) Srbi misle da je Mesec planeta.
3) Samo komunjare veruju da je covek sleteo na Mesec (?!).
4) Ruski naucnici ne opovrgavaju sletanje na Mesec, jer je to ispod njihovog nivoa.
Zakljucak zakljucaka: Amerikanci su, zapravo, komunjare, a Rusi su...ehm, valjda suprotno od toga.
I jos da citiram druga Tita: "S ovakvom omladinom, ne moramo da brinemo za buducnost nase zemlje." Ode u p.m.

Cosmo

pre 9 godina

@simo vrlo lako su došli do meseca on je svega 330 000 km udaljen, a sletanje i poletanje sa njega je još lakše jer je gravitacija samo 1/6 zemljine. Ljudi se posle toga nisu vraćali na mesec jer nema apsolutno ništa korisno na njemu a tehnološki smo suviše daleko od nekog isplativog eksploatisanja potencijalnih ruda koje možda imaju na njemu.

paz' da nije

pre 9 godina

kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?
(Zoran, 11. jul 2014 16:30)

A sto bi to oni radili, jel' bi preneo CNN njihovu reakciju? Ja bi im recimo trazio neku paru zauzvrat. Znam da su ruski naucnici ignorisali celu igranku, imaju nivo.

Ja pricam o roku trajanja jedne lazi. Ovoje je rok istekao 90'ih godina. U tim ste godinama izgleda i vi zapadofili ostali.

Najvise zacudjuje sto, eto, covek video vanzemaljce, zemlja pukla silne milijarde ni za sta i plus poslali ljude, rizikovali im zivote, bez predhodne probe. I vi nigde ne nadjete eticke probleme cak i da ovo nije laz. A laz je. A u lazi su kratke noge.

Odgovor: nikako

pre 9 godina

(miki , n.y.c., 11. jul 2014 16:43)

Tebi da je stvarno tako lepo ne bi imao potrebe da postavljaš komentare o tome nego bi uživao u životu. Stvarnost je drugačija, zar ne? I još nešto. Amrikanci nisu bili na Mesecu. Mogao bih to i da obrazložim ali nema smisla. Kako ubediti komunjare preobučene u odelo liberala da nisu u pravu?

Munja

pre 9 godina

Pogledajte dokumentarac na Youtube "Tajanstvene priče - Mesec: Neka druga stvarnost". https://www.youtube.com/watch?v=BEfbM8YZ3qI U njemu se spominje baš ovo o čemu je oldrin govorio.

Gradjanin Q

pre 9 godina

Odlican tekst da pokaze psihozu spremnu za kolektivno lecenje dobrog dela naroda koji ne veruje u nauku, ali zato veruje masovno teorijama zavere.
Bitno da veruju da HAARP moze da izazove grmljavinu - a da znaju fiziku i kako to funkcionise, sami bi sebi presudili ili bar nikad vise ne bi ni ocemu pred nekim pricali dok ne zavrse skolu potrebnu da bi se pricalo nesto - negde, bilo gde.

Tafkal

pre 9 godina

Zatucan @ Jakov: Ako se dobro secam Mershceskog i Cioklovskog i njihovih formula, potrebno je za povratni put najvise 2.71^6 puta manje goriva... i jos cak mnogo manje jer sam samo gledao gravitaciju, a ulazi i masa tu jer je mnogo manja nego na Zemlji, samo taj broj 2.71^6 puta manje bi bio za celo ono cudo sa rampe, a on odbaci vecinu mozda cak i 90% mase, prvo diferencijalni racun, visa matematika, i dobro znanje fizike, barem fizika1 i 2 na ozbiljnijem tehnickom fakultetu kao minimum.

nameless 1984

pre 9 godina

stara škola :)

http://www.youtube.com/watch?v=1wcrkxOgzhU

Možda je Stelney Kubrick imao šta da kaže o posjeti na Mjesec. Buzz se jako dobro drži sa obzirom na godine, očigledno na njega radijacija u svemiru utiče pozitivno.

Sima

pre 9 godina

To kako su se pripremali, namestili platformu na zemlji i uspesno poleteli u svemir mi je jasno. Jedino mi nije jasno kako su sa meseca poleteli i vratili se na zemlju?
A sto se tice vanzemaljaca verujem da je to samo prica da se skrene paznja sa toga kako vrse eksperimente na ljudima, znate kao nadjen bez bubrega, oteliga vanzemljaci... :0

vlada

pre 9 godina

Davno je ta priča i započeta i završena. Ispostavilo se da je u pitanju tečnost koju brod automatski izbacuje sa smećem iz letilice.
Manite se odmah teorija zavere...

Zoran

pre 9 godina

Ej genijalci samo mi objasnite 2 stvari:
1.Odakle njihove senke koje ih prate?
2.Odakle vetar koji njise americku zastavu?
Neverovatno kakvi neki naucnici po Srbiji.
(mozak, 12. jul 2014 00:18)

To samo pocetnik pita. Krajnji laik. Ima Sunca i tamo, verovao ili ne. VErovatno ces d apitas a sto nema neba kad dan. Pa nema atmosfere. Vetra nema, u tome je poenta, pa kad zastavu navuces na horizontalnu sipku i ostavis tako ona ce da bude zatalasanapolse 10 godina bas onako kako se zatalasala kada si je prvi put stavio. Da zastavu nisi navukao na horizontalnu sipku, ona bi pala(Mesec ima tezu (1/6 Zemljine) i tako bi stajala vecito, jer vetra nema.

Ima mnogo komlikovanijih pitanja, kako nema prasine na nogarima Apola kada sleteo na Mesec. Ima i za to objasnjnje.

Sad me jos pitaj sto nema zvezda na slici pa da idem da se ubijem od muke. Slikaj nocu nekog kad je zvezdano nebo, ako ti se pojave zvezde na slici evo ja cu da pojedem taj fotoaprat.

Zoran

pre 9 godina

"Argumenti tipa "zašto ne lete danas" ili "zašto ga nisu naselili" možda važe u Evropi, ali ne i u Ameriki gde je sve u marketingu i zaradi."

A sta je bilo obletanje Gagarina oko Zemlje pre odlaska Amera na Mesec? Cemu to sluzilo? To nije bilo marketing a sletanje na Mesec jeste? Pazi da nije.

Zoran

pre 9 godina

kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?
(Zoran, 11. jul 2014 16:30)

A sto bi to oni radili, jel' bi preneo CNN njihovu reakciju?
(paz' da nije, 11. jul 2014 19:30)

Imas RT(Russia Today na internetu), sto oni ne prenesu sada? To citaju i Ameri i Britanci, samo ti izgleda ne citas, a ja koji sam vise ka Zapadu okrenut citam. Citaj malo RT, mozda objave i ismeju Amere.

Evo ti link, pa citaj: http://rt.com/

Imas i China Daily, citaj, sto ne ismeju Amere?

http://www.chinadaily.com.cn/

Teorija zavere

pre 9 godina

Ovi sto osporavaju gospodina Oldrina svi zajedno (bukvalno) nemaju skole niti inteligencije koliko ima gospodin Oldrin, po obrazovanju Inzenjer, Astronaut, drugi covek koji je krocio na Mesec. On se zna sta je i ko je.
A ovi sto ovde pricaju protiv su jedni obicni gubitnici kojima bi amerikanci kratko napisali "Get a life". "Izgooglajte" smisao prevoda posto ga vecina vas ne shvata. A mozda i ne treba da poverujete u taj prevod, jer je sa nekog americkog sajta. Aaaa, kako bi bilo da ne idete nikad na interet vi mrzitelji Amerike, jer sta cete tu kad su amerikanci osmislili internet. Ma to su rusi nesto zapoceli a ovi im ukrali ideju :D Jel to imate da kazete, tuzni li ste? Ha ha.

esi vido patujka

pre 9 godina

Znaci Oldrin priznaje da su 1969. lagali kada su rekli da na tom putovanju nisu pronasli nista, osim malo fine prasine i nekog kamenja. Utvrdili smo znaci da je LAZOV! (kao onaj vic o plavusi koja nece za 20 ali hoce za milion dolara___utvrdili smo ko si, sada se cenkamo). Ali mi glupi i zatucani Srbi, umesto da verujemo dokazanim lazovima, sa pojavom interneta i lakim pristupom informacijama, pocinjemo da sumnjamo. Sram da nas bude!!! Oni iskreno sire demokratiju po svetu, njihova elita uvek je govorila samo istinu, ali sta mi znamo. Zamislite situaciju od pre 100 godina, kada je Nikola Tesla govorio o svojim pronalascima pred hiljadama Amerikanaca a oni ga nazivali paranoicnim ludakom (tako danas kazu "strucnjaci" na ovom forumu za svakoga ko se ne slaze sa Americkom "elitom"). Znaci sama cinjenica da se ne zoves Dzordz ili Nil, za mnoge je ovde dokaz da pripadas zatucanom delu sveta. Prvo su pricali da su sve to originalni snimci sa Meseca, kasnije su rekli da su ih izgubili (tako vaznu stvar izgubiti!), sada pricaju da su godinama lagali i da su zapravo videli vanzemaljce. Da nije smesno bilo bi zalosno. Ovako ni deca u osnovnoj skoli ne lazu. Godinama su na ovom forumu ostavljani komentari o tome kako je NASA tih godina imala susret sa UFO, i da je zbog toga obustavljen svemirski program. Svi koji su tada pisali o takvim TEORIJAMA ZAVERE, spadali su u onu grupu - zatucani, glupi, paranoicni.. ali posto je to izjavio Oldrin a ne neki Mihajlo ili Nikola, mora biti istina.

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 9 godina

(Zatucan 11.07.2014 17:33)
Pre svega to nije konzerva, ispitivana je dugo u Zemljinoj orbiti i pri povratku na Zemlju pre nego sto je poslana put Meseca. Ako je izdrzala sve sile i vibracije i temperaturske sokove pri lansiranju i povratku, onda zasluzuje malo vise postovanja.
Dalje, pri SPUSTANJU Apola 11 je ostalo mozda malo goriva u motoru za SPUSTANJE; ali je zato gorivo u stepenu za USPON bilo netaknuto i dovoljno za svoju svrhu, da podigne astronaute do orbite na visini od 110 km iznad Meseca gde ih ceka komandno-servisni modul. To nije stvar verovanja nas pametnjakovica, vec naucno-inzenjerska cinjenica.
Dalje, odgovor na prosto pitanje, Mars je mnogo zanimljivija sredina od Meseca i zato na njemu ima vise "usr**ih" (kako ih zovete) sondi. Na Mesecu je bilo 3 (2 sovjetske i jedna kineska). Na Mars je spusteno ukupno 4 (sve americke, dve vise ne rade). Dakle, nije daleko vise sondi na Marsu. A za Mesec postoje planovi za slanje nekoliko usr**ih sondi u blizoj buducnosti... Zasto i cemu - to neka odluce oni koji placaju, a ne gnevni srpski teoreticari zavere (STZ). Sto se tice slika sa Meseca, tu imamo slike visoke rezolucije sa orbitalnih stanica, koje mogu da pokriju daleko vecu povrsinu nego bilo koji rover. Na primer indijski Candrajan 1 ili americki LRO koji su snimili i mesta spustanja svih Apolo misija (uz prezrive komentare STZa). Postoje mnogo vaznija ispitivanja Meseca (gravitacione anomalije, prisustvo vode) od slikanja povrsine, ali o tome drugom prilikom.

obavesten

pre 9 godina

Zasto sad nakon 45 godina,kad je tehnologija mnoogo naprednija i sofisticiranija i kad se zna da na Mjesecu ima mnogo skupocijenih elemenata za eksploataciju ti isti ponovo ne salju ljudske posade na Mjesec?Odgovor je veoma logican,jer ne mogu i drugi put slagati i obmanuti planetu da su bili tamo,a jos uvijek nemaju razvijenu tu vrstu tehnologije jer je to veoma slozen program,mozda tamo iza 2040. ce mo stvarno biti svjedoci stvarnog skakutanja po Mjesecevoj povrsini a do tad ohladimo malo svi onako kolektivno od ove najvece ali provaljena svjetske zavjere!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Alexander, 11. jul 2014 23:03)
Vidim da pojedinci uporno ne zele da koriste mozak i pocnu da razmisljaju.
Da bi opravdao odlazak na mesecpotrebno je da se dogodi vise stvari.Jedna od njih je da taj odlazak zaista posluzi necemu osim za slikanje,kao sto je to bilo za vreme Apola.Da bi se obavilo bilo kakvo istrazivanje,potrebno je napraviti objekte za boravak ljudi.Kako je sama ekonomska dobit od svega toga upitna,to se nece desiti u skorije vreme.Mars je druga prica,jer nijedno ljudsko bice do sada nije stiglo do njeda i prvi put je bitan.Dokle god na planeti vlada ekonomija kakva je danas,vrlo malo cemo nauciti o svemiru.Pare pokrecu rakete i istrazivanja,a njih ima dovoljno samo kada su ratovi,jer onda cilj opravdava sredstva.U miru je to nemoguce!

milan-bgd

pre 9 godina

Bilo bi totalno neverovatno, čak i za SAD, da takvu laž plasiraju. Pitanje je zašto kamenčić koji su, na svojoj turneji po svetu, astronauti poklonili predsedniku Holandije ne potiče sa meseca? To je objavio holandski muzej, zar ne? (zoran56, 12. jul 2014 13:48)

Taj "kamencic" iz Rijks muzeja je u odnosu na ono sto su astronauti doneli sa Meseca prava stencuga. Pocetne Apolo misije su donele male kolicine stenja, deo toga je razbijen na opiljke, zaliven u providu plastiku, i sa prigodnom plaketom podeljene mnogim Vladama sveta, medju njima SSSRu i Jugoslaviji. Bilo bi zanimljivo na godisnjicu leta Apola 11 napraviti reportazu o nasem primerku.
S druge strane, "kamen sa Meseca" u Rijks muzeju je komad rude - kamenog uglja iz americkog rudnika, koji je americki ambasador u Holandiji poklonio tadasnjem Premijeru, negde bas u to vreme Apolo podviga. Nigde nije pisalo da je to kamen sa Meseca. Kad je premijer umro, rodbina ga je nasla u zaostavstini, proglasila za Mesecev kamen i poklonila muzeju koji ga je bez ispitivanja uvrstio u svoju zbirku. Kasnije je istina izasla na videlo.
Holandija ima svoj malecki primerak pravog Mesecevog kamena i on se nalazi u jednom drugom muzeju (mislim da je Prirodnjacki muzej u Delftu).

Marx

pre 9 godina

Iz dosadašnjih komentara smo saznali da to što Rusi nisu negirali nije dokaz da su Amerikanci stvarno i sleteli na Mesec. I saznali smo dva razloga zašto nisu negirali, a to je zato što je ruskim naučnicima ispod nivoa da se bave time, i zato što su im Amerikanci kapnuli kintu da ćute. Inače, postavljeno je i logično pitanje, kako su Amerikanci uopšte leteli pre 50 godina kada sad nemaju para za misije već ih Rusi šlepaju. Saznali smo i da su uslovi poletanja sa Meseca i sa Zemlje identični: za početak gravitacija i otpor vazduha su isti. Ima još toliko razloga, ali nekoliko kolega koji ih znaju ne mogu da objašnjavaju jer ovi koji veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec ne bi to razumeli.

Alexander

pre 9 godina

Zasto sad nakon 45 godina,kad je tehnologija mnoogo naprednija i sofisticiranija i kad se zna da na Mjesecu ima mnogo skupocijenih elemenata za eksploataciju ti isti ponovo ne salju ljudske posade na Mjesec?Odgovor je veoma logican,jer ne mogu i drugi put slagati i obmanuti planetu da su bili tamo,a jos uvijek nemaju razvijenu tu vrstu tehnologije jer je to veoma slozen program,mozda tamo iza 2040. ce mo stvarno biti svjedoci stvarnog skakutanja po Mjesecevoj povrsini a do tad ohladimo malo svi onako kolektivno od ove najvece ali provaljena svjetske zavjere!!!

Goran

pre 9 godina

Verovao bih u let na mesec da nije bilo spejs satlova. Kako je moguce da je svaki Apolo dosao do meseca, a dva Spejs satla su eksplodirala iako je tehnologija u medjuvremenu napredovala a spejs satl je leteo najvise oko 400 milja oko zemlje dok je mesec udaljen 380 hiljada milja, znaci hiljadu puta dalje nego sto je otisao bilo koji Spejs satl. Koja je uopste svrha kruzenja na 200-400 milja ako se otislo na 380 hiljada milja. To je kao da neko osvoji Himalaje a posle 10 drugih ekspedicija samo kruze oko podnozja i jos ginu u podnozju.

video vanzemaljce, pa' molim te

pre 9 godina

" ...Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva. .."
(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08)

Ja sam toliki zapadofil da sam evo vec petu godinu na mrskom zapadu na koji sam pobegao upravo zbog takvih kao sto si ti i tebi slicnih .
I mogu ti reci da ne zivim nimalo lose .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki , n.y.c., 11. jul 2014 16:43)

Ako ti je to neki argument, evo ja sam 15 godina radio na zapadu.
Ako si spreman da poverujes u sve ove lazi, pa cak ides dotle da poverujes da je sreo vanzemaljce, onda tamo i ostani. Tamo i pripadas. Oduvek.

milan-bgd

pre 9 godina

(zatucan, 12.07.2014 15:19)

Kao prvo, sa nepoznatim covekom koji Vas ne psuje, budite na "Vi".
Kao drugo, mala zabuna je oko pojma "sonda". Imamo orbitalne sonde, lendere i rovere. Nisam nikad ni tvrdio da SADA ima aktivnih pokretnih sondi (rovera) na Mesecu. Bila su dva ruska Lunohoda koji odavno ne rade, a i ovaj kineski "Zec od zada" nesto trokira. Tako da ne mogu da Vam dam nikakav link sa snimcima sadasnjih rovera a i ne zanima me da mi podignete spomenik usred Beograda.
Kao trece, americki program istrazivanja Meseca nisam spominjao zbog duzine komentara, a i zbog toga sto bi mi pripisali da slavim Amere a omalovazavam Ruse. Naravno da je let na Mesec pazljivo i dugotrajno pripreman. Ameri su slali sonde iz programa "Rejndzer", "Survejer" i "Lunar orbiter" da bi snimali povrsinu, analizirali je i trazili pogodno mesto za spustanje. Prvi americki rover je bio dzip iz Apola 15, 1971.
Kao cetvrto, CEMU rover na Mesecu? Cena rovera i verovatnoca njegovog uspesnog rada je daleko u nesrazmeri sa orbitalnim sondama, koje mogu dovoljno precizno i dugotrajno da ispitaju ogromne povrsine koje nijedan rover ne bi mogao da predje. "Slike visoke rezolucije" koje sam spominjao - mislio sam na fotografije iz orbite. Pored toga, mozete da ispalite projektil na povrsinu i ispitate njen sastav. Ili da neutronskim spektrometrom trazite vodu u okolini Mesecevih polova. Ili da merite gravitacione anomalije. Samo niko nece da baca pare da bi uverio nepokolebljive STZ.

mozak

pre 9 godina

Ej genijalci samo mi objasnite 2 stvari:
1.Odakle njihove senke koje ih prate?
2.Odakle vetar koji njise americku zastavu?
Neverovatno kakvi neki naucnici po Srbiji.

West Is The Best

pre 9 godina

@video vanzemaljce, paz' molim te

Jel ti kapiras da smo mi skoro pa okruzeni zemljama EU? I sta sad, treba da ostanemo rupa na mapi? Kao da nam drzava nije dovoljno propala, ajmo jos unazad ....

Zoran

pre 9 godina

"Iz dosadašnjih komentara smo saznali da to što Rusi nisu negirali nije dokaz da su Amerikanci stvarno i sleteli na Mesec. I saznali smo dva razloga zašto nisu negirali, a to je zato što je ruskim naučnicima ispod nivoa da se bave time, i zato što su im Amerikanci kapnuli kintu da ćute."

I Kinezima cusnuli kintu? I Indijcima? I Rusima? Pa nije valjda da se braca Rusi tako lako prodaju?

"Inače, postavljeno je i logično pitanje, kako su Amerikanci uopšte leteli pre 50 godina kada sad nemaju para za misije već ih Rusi šlepaju."

Desva se da nekad covek ima para, a nekad nema.

"Saznali smo i da su uslovi poletanja sa Meseca i sa Zemlje identični: za početak gravitacija i otpor vazduha su isti."

Gravitacija na Mesecu je 6 puta manja. Ako na Zemlji mozes da skoci u vis 1 metar na Mesecu ces 6 metara. Otpor vazduha nema, jer ga nema.

"Ima još toliko razloga, ali nekoliko kolega koji ih znaju ne mogu da objašnjavaju jer ovi koji veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec ne bi to razumeli."

Ja isto mogu da kazem da Juriji Gagarin nije obleteo Zemlju, ali ja verujem da je to Rusija prva uradila.

(Marx, 12. jul 2014 01:04)

I trebalo bi da znas da su Ameri vise puta isli na Mesec i vozili vozilo po Mesecu. I niko od Rusa da se nadje da to negira? Sto se mene tice, ne bi bilo para koje bi mogle da me plate da im ja priznam da su bolji od mene i prvi otisli na Mesec.

Zoran

pre 9 godina

Rusi cak ne negiraju i ovo:

"Beginning with the first flight with a primitive capsule, and then getting to the moon, it was a great achievement for humanity," Russian astronaut Sergei Krikalev said.

"Of course, we would have liked to see the first man on the moon be Soviet, Russian, but that's life ... Our own achievements were very many," he told Associated Press Television News.

http://www.usnews.com/science/articles/2009/07/20/russia-still-blue-over-moon-landing-40-years-later

zatucan @ milan-bg, obavesten

pre 9 godina

Izvini genije, da li mozes da postavis link na kojem mogu videti te slike visoke rezolucije koje su napravile Ruske i Kineske sonde na Mesecu? Da li postoji video zapis visoke rezolucije, bar jedan video klip u trajanju od par sekundi. Znamo da su 1969. prenosili uzivo sa Meseca kao da je poluifinale Brazil-Nemacka, dakle mi zatucani ocekujemo da te Ruske i Kineske sonde nekoliko decenija kasnije imaju bar jednake mogucnosti. Daj mi samo jedan video snimak bilo koje sonde sa Meseca i ja cu ti podici spomenik u sred Beograda. Znaci 1969. direktan prenos, 2014 ni jedna jedina fotografija sa bilo kog rovera ili vozila, jer takvo vozilo ne postoji na povrsini Meseca, sta god "strucnjaci" kao ti govorili. Slike sa udaljenosti od nekoliko desetina i stotina hiljada kilometara me ne zanimaju, dakle hocu sliku sa povrsine Meseca (robota, rovera). Nemate i necete ih imati do 2030. godine a mozda ni tada, to je cinjenica koju ne moze da obori ni jedan od vas genijalaca jer ne vidite dalje od BBC-a i CNN-a. Direktan TV prenos pre 45 godina a sada kazu kako je skupo poslati bar sondu/robota jer nema racunicu. Po tvojoj prici, Ameri nikada nisu imali sondu na Mesecu (samo Rusi i Kinezi), vec su odmah slali ljude tamo, bez prethodnih ispitivanja i anticipiranja eventualnih posledica po zdravlje tih astronauta. Postoje zapisi i snimci, da njihove letelice nisu mogle da funkcionisu ni u poznatim, Zemaljskim uslovima, a NASA je nekako bez proucavanja nepoznate sredine poslala ljude tamo!?

da, kako da ne

pre 9 godina

@video vanzemaljce, paz' molim te

Jel ti kapiras da smo mi skoro pa okruzeni zemljama EU? I sta sad, treba da ostanemo rupa na mapi? Kao da nam drzava nije dovoljno propala, ajmo jos unazad ....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (West Is The Best, 12. jul 2014 03:40)

Da i zbog toga sto smo okruzeni sa EU moram da verujem i u vanzemaljce ako oni kazu da je to istina.

zoran56

pre 9 godina

Bilo bi totalno neverovatno, čak i za SAD, da takvu laž plasiraju. Pitanje je zašto kamenčić koji su, na svojoj turneji po svetu, astronauti poklonili predsedniku Holandije ne potiče sa meseca? To je objavio holandski muzej, zar ne?

Lana

pre 9 godina

Razumite čoveka, ozbiljne su to godine i beta-amiloidni peptid radi svoje, a i ko zna šta su sve pušili na snimanju tog Kjubrikovog epic sajens fikšn spektakla, ipak su to bile lude šezdesete.

video vanzemaljce, paz' molim te

pre 9 godina

Te lazi oko puta na mesec su mogle da prodju u proslom stolecu, sad su toliko out da zali boze vremena za pisanje komentara i citanje nebuloza.

Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva.

Btw. neko spomenu da je put na mesec bio ekonomski neisplativ i da je cela svrha tog odlaska bilo dokazivanje zapadne superiornosti. Znaci potrosis na milijarde dolara poreskih obveznika samo da bi gradio imidz: hleb i cirkus.

Onda je nas siroti ministar Bacevic sa predlogom kopanja kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more, koje i ima ekonomskog smisla, intelekktualna velicina za pola americkog establismenta i sve domace eurofile.

Rhyzm

pre 9 godina

Naravno kada su ti dali ludaru, pa si umislio i da si video NLO, i da si video Mesec, a tek da si skakutao po njemu, a svo vreme si bio u nekom podrumu u Lujzijani.

miki , n.y.c.

pre 9 godina

" ...Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva. .."
(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08)

Ja sam toliki zapadofil da sam evo vec petu godinu na mrskom zapadu na koji sam pobegao upravo zbog takvih kao sto si ti i tebi slicnih .
I mogu ti reci da ne zivim nimalo lose .

Aleksandar

pre 9 godina

@svima koji misle da covek nije bio na Mesecu: Ovo je moj standardni odgovor: Sto se tice trke oko toga ko ce prvi u svemir, evo kako je to islo. Sovjeti su celu pricu smislili kako bi finansijski iscrpli SAD, kao i da kroz svoju spijunsku mrezu saznaju sto je vise moguce o industrijskim, naucnim i tehnickim potencijalima protivnika. U tu svrhu je izvesnom Haharinu naredjeno da ode u studio Mosfiljma gde je, sa njim u glavnoj ulozi, napravljen igrano-crtani film u kojem jedan sovjet putuje u svemir. Amerikanci su se primili na to i, ne stedeci novac i ljudske zivote, STVARNO otisli u svemir. Za njima su onda sledili sovjeti koji su tehnologiju za let u svemir ukrali od Amerikanaca, preko svoje spijunske mreze. Tako su na kraju Amerikanci stigli i do Meseca, ali ih je kostalo i previse, pa su poceli da stampaju dolare bez ogranicenja i da izazivaju krize u celom svetu, ne bi li se izvukli iz bule. Onaj Haharin je na kraju smaknut da ne bi pricao o sovjetskoj prevari, a ne zato sto je uskakao u krevet zenama i cerkama clanova Politbiroa.Eto tako.:)))))

A jednog dana ce se pojaviti i vanzemaljci.

paz' da nije

pre 9 godina

kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?
(Zoran, 11. jul 2014 16:30)

A sto bi to oni radili, jel' bi preneo CNN njihovu reakciju? Ja bi im recimo trazio neku paru zauzvrat. Znam da su ruski naucnici ignorisali celu igranku, imaju nivo.

Ja pricam o roku trajanja jedne lazi. Ovoje je rok istekao 90'ih godina. U tim ste godinama izgleda i vi zapadofili ostali.

Najvise zacudjuje sto, eto, covek video vanzemaljce, zemlja pukla silne milijarde ni za sta i plus poslali ljude, rizikovali im zivote, bez predhodne probe. I vi nigde ne nadjete eticke probleme cak i da ovo nije laz. A laz je. A u lazi su kratke noge.

kacam rasan @ obavesten

pre 9 godina

Ti si obavesten kao Kostunica. Vidim da si dobio mnogo pluseva, ali to je prijatelju zbog toga sto umes lepo da srocis te duge recenice. Vidi se da si zavrsio neki Mega-Bleja ili Sega-Mega fakultet, pa mislis da je dovoljno biti elokventan da bi te nazvali naucnikom. Da nisi neki nas ministar? Po tvojoj logici Amerikanci su imali bolju tehnologiju pre 40-50 godina nego danas. Danas ne mogu da odu ni do svemirske stanice, pa moraju da ih prevoze Rusi, a ti meni pricas kako su oni isli na Mesec pre 45 godina. Rusi nisu osporili i to je dokaz, jel da? Naravno da nisu kada su dobili silne pare (nisu ni bombardovanje Srbije osporili zbog par milijardi), a i sami su lazirali dosta toga tih godina. U 21. veku covecanstvo nema ni robota na Mesecu (ne trazim zivog coveka), ali zato planira da naseljava Mars i da spusta robote na Jupiterove i Saturnove satelite. To je isto kao kada bi covek mogao da podigne 200kg ali nekim cudom ne moze 2kg. Kada budu imali svoju svemirsku stanicu i svoju sondu na Mesecu onda mozes da mi pricas o NASA-inim projektima. Na Marsu, koji je udaljen 300 miliona km, odnedavno se nalazi Curiosity, a na Mesecu koji nam je hiljadu puta blizi, jos uvek nemamo robota/sondu. Zasto? Znamo da se za robote ima para (Curiosity). Ne osporavaju nasi ugledani profesori i politicari mnoge cudne doktorate, ali to ne znaci da nisu prevara. Inace, Amerika je poznata kroz istoriju kao zemlja u kojoj nikada nije bilo lazi i prevara (nisu ni Rusi bolji, da ne pomislis svasta).

darth neshko

pre 9 godina

@aleksa77, samo sanjaj da su bili rusi @666, aha nisu bili, pazi da nije, aloo na projekat apolo je dato na desetine milijardi dolara i da posle laziraju sletanje jeftinim SF filmom?! A da su rusi sleteli, onda ne bi ste sumnjali, da ne kazem sljumljali!? Ne bi, garant. Sto se tice UFO, ili NLO moguce je da su i videli nesto, jer kosmos nije cudan, on je cudniji nego sto mozete i da zamislite

Jakov

pre 9 godina

Ja mislim da su Srbi prvi krocili na Mesec. I to ovi - Srbi komentatori! Cime? Prvo su se merdevinama popeli na nebo, a odatle su produzili sopstevnim nogama u pravcu samog Meseca :) Medju prvima koji su pristigli su bili Aleksa77 i 666, za njima slede "Video vanzemaljce, paz' molim te" i druzina genija!:)))

Dzoni

pre 9 godina

@darth neshko
A zasto mislis da nisu bili Rusi?Rusi su 60tih poslali zilion letelica do MEseca ..prva slike tamne strane meseca je poslala ruska letelica Luna jos 1959 godine..10 godina pre sletanja na mesec.

Odgovor: nikako

pre 9 godina

(miki , n.y.c., 11. jul 2014 16:43)

Tebi da je stvarno tako lepo ne bi imao potrebe da postavljaš komentare o tome nego bi uživao u životu. Stvarnost je drugačija, zar ne? I još nešto. Amrikanci nisu bili na Mesecu. Mogao bih to i da obrazložim ali nema smisla. Kako ubediti komunjare preobučene u odelo liberala da nisu u pravu?

zatucan @ Jakov

pre 9 godina

Genijalac si ti i tebi slicni, zato sto verujete da su sleteli na drugu planetu u onoj konzervi, navodno je priliom Apollo 11 misije ostalo 150 litara goriva u rezervoaru i to je bilo dovoljno za povratak na Zemlju. Da bi se posada preko lansirne rampe lansirala u svemir, potrosi se i do 500000 litara goriva, jer je potrebna ogromna snaga da bi se prevazisla gravitacija i napustila nasa planeta. E sada, vi pametnjakovici verujete da za povratak na Zemlju sa Meseca, nije potrebna lansirna rampa, i da je dovoljno goriva koliko stane u Yugo Floridu, samo zbog cinjenice da je gravitacija 6 puta manja. Te price kako smo mi zatucani, paranoicni... to je jedino sto vam ostaje jer nemate cinjenice. Odgovorite samo na prosto pitanje. Zbog cega danas ne postoji opremljena sonda na povrsini Meseca a postoji na Marsu? Potpuno ste u pravu, ne treba zbog nas zatucanih balkanaca da salju ljude "ponovo" tamo, ali zasto ne posalju jednu usr**u sondu? Zbog cega u 2014 nemamo fotografije sa povrsine Meseca a imamo sa Marsa? Nemoj samo da mi kazete da je to skupo i komplikovano, jer ako su pre 40 godina slali ljude nekoliko puta bez problema, trebalo bi da je slanje jedne sonde bez posade pi**in dim (sve je vec poznato). Imaju para da salju na Mars, koji je 1000 puta udaljeniji od Meseca, ne vidim problem da se posalje sonda na "smesnih" 384000 kilometara. Ne mogu da odu na svemirsku stanicu, nego placaju one raspale Ruse da ih prevezu, a pricaju o naseljavanju Marsa!?

putnik

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da ljudi jos uvek misle kako su ovi bili na Mesecu...!!??
Da ste ikada, u ovom zivotu, imali mogucnost da vidite mesecev modul u prostoru, jasno bi vam bilo da ta skalmerija (zaista drugachiji anziv nije pogodan) ne bi mogla ni u park, noshena kranom, da se spusti.
Nije na odmet poznavati bar osnove fizike, astronomije nekih srodnih nauka, kako bi se shvatila nemogucnost da tih godina se ovako neshto uradi. Usput, mi ni danas nemamo tehnologiju da ljude prebacimo na Mesec...da li vam je to jasno..?? Najvishe mozemo da doguramo, sa ljudima, do medjunarodne stanice..zapravo Ameri ,danas, ne mogu ni to.

Sta tek reci o gubljenju svih originalnih filmovo o praktichno najepohalnijem dogadjaju u istoriji civilizacije..!!!! Dok sa druge strane svi filmovi iz doba nemog filma, pa svi kaubojci su sachuvani. Izgleda da je jedan kaubojac film, isapo vazniji od filma spushtanja prvog choveka na Mesec...hmmmm...bas chudno, zar ne..??

Mario

pre 9 godina

koliko god zelim da nisam u pravi ali niste vi bili na mesecu
(666, 11. jul 2014 13:50)

Razume se da nisi u pravu. Svako čudo tri dana pa i te teorije zavere o zastavici koja se "vijori", a ustvari osciluje kao feder pošto je od tankog lima, a nema vazduha da je umiri ...

Argumenti tipa "zašto ne lete danas" ili "zašto ga nisu naselili" možda važe u Evropi, ali ne i u Ameriki gde je sve u marketingu i zaradi. Pa nijedna TV mreža nije htela da prenosi snimke iz "Apola 13" jer nije više zanimljivo (???), sve dok im nije eksplodirao rezervoar pa su morali da se spasavaju i tako postali zabava za narod! Zapravo kompletna Apolo misija je bila čist marketing bez vojnog ili ekonomskog opravdanja, iako su planeri pokušavali da ga nađu na sve moguće načine. Nažalost gde god su izabrali da slete naletali su na silicijum-aluminijum stene i pesak od kojeg nikakve posebne koristi! Malo im je onaj "džip" pomogao da podignu popularnost ali u principu Vašington je jedva čekaoi da im ugasi budžet za "Apolo".

obavesten

pre 9 godina

Amerikanci su bili na mesecu!
Previse je dokaza da su bili,a premalo da nisu.Uostalom,da kojim slucajem nisu bili ,rusi bi ih odavno i to sa velikim zadovoljstvom razotkrili,a to se ,naravno,nije desilo.
Mnogi se pitaju zasto rusi nisu takodje otisli na mesec?
Sam put na mesec je,kao sto je vec neko napisao,bio cist marketing .Iako je sam mesec itekako zanimljiv,bez trajnih naseobina i objekata,svako istrazivanje se svodi na besmislicu.Poznato nam je da do sada covek nije uspeo da izgradi nista ni na jednom drugom nebeskom telu....
Rusi nisu bili na mesecu,jer da jesu,svet bi to odavno znao!
Sto se tice tehnologije,svedoci smo da se i danas koristi tehnologija koja je u svojoj sustini stara preko pola veka i iako je unapredjivana od tada,sustinski se nije mnogo promenila.Rusi i dalje koriste Sojuz kapsule,a Buran ,iako je bio znacajno bolji od spejs satla,su napustili posto je ekonomski neisplativ.Naime,Buran je jedini objekat koji je ikada poleteo u svemir i vratio se iz njega potpuno automatski,bez posade i navodjenja sa zemlje.
Ekonomska strana cele price jos nije utvrdjena,jer samo sletanje na mesec nije donelo nikakvu ekonomsku dobit,niti je ma mesecu napravljen neki objekat koji bi posluzio za dalja istrazivanja i eventualni boravak ljudi.
Cinjenica je da mi o svemiru znamo veoma malo,kao i ta da nijedno ljudsko bice nije otislo dalje od meseca,koji je za kosmicke prilike jako,jako blizu....

Zurkolomac

pre 9 godina

Kakavi Rusi, ta država se polako i sigurno raspada, da im nije plina već bio se velika većina na istočno ruskih republika odvojilo od Rusije. Ništa od Rusa i od njihovog puta na mjesec... Zaboravite na to!

Steva

pre 9 godina

Halo mali zeleni javite se već jednom bre i nemojte više da nas zamajavate i da nas držite u neizvesnosti znamo da ste tu.Svratite na dragačevske trubaše,čeka vas topla jagnjetina i hladno pivo.

Sima

pre 9 godina

To kako su se pripremali, namestili platformu na zemlji i uspesno poleteli u svemir mi je jasno. Jedino mi nije jasno kako su sa meseca poleteli i vratili se na zemlju?
A sto se tice vanzemaljaca verujem da je to samo prica da se skrene paznja sa toga kako vrse eksperimente na ljudima, znate kao nadjen bez bubrega, oteliga vanzemljaci... :0

vlađimir tanjirovič svemirčaljev

pre 9 godina

Ja viđeh danas, na putu do pijace, tanjir! Kroz prozorče maše PPV sa svojom svitom. Sad sam siguran da vanzemaljcovi postoje!

Alexander

pre 9 godina

Zasto sad nakon 45 godina,kad je tehnologija mnoogo naprednija i sofisticiranija i kad se zna da na Mjesecu ima mnogo skupocijenih elemenata za eksploataciju ti isti ponovo ne salju ljudske posade na Mjesec?Odgovor je veoma logican,jer ne mogu i drugi put slagati i obmanuti planetu da su bili tamo,a jos uvijek nemaju razvijenu tu vrstu tehnologije jer je to veoma slozen program,mozda tamo iza 2040. ce mo stvarno biti svjedoci stvarnog skakutanja po Mjesecevoj povrsini a do tad ohladimo malo svi onako kolektivno od ove najvece ali provaljena svjetske zavjere!!!

Cosmo

pre 9 godina

@Optimuse ako si fan filmova Majkla Beja teski si noob i botina. Od transformarsa priznajem samo crtać iz 80ih i stripove iz istog perioda koji su epski kako sa pričom tako i sa crtežom... Baz Oldrin je legenda i slažem se sa njim da misija na Mars treba da ima i mogućnost povratka na Zemlju.

mozak

pre 9 godina

Ej genijalci samo mi objasnite 2 stvari:
1.Odakle njihove senke koje ih prate?
2.Odakle vetar koji njise americku zastavu?
Neverovatno kakvi neki naucnici po Srbiji.

bre

pre 9 godina

U filmu "Neispričana priča" govore između ostalog i o NLO koji su videli a nisu smeli da zovu Hjuston jer nisu znali kada su u direktnom Tv prenosu. Samo su tražili da im daju podatke koliko se od njih nalazi segment rakete koji su prethodno odbacili i dobili odgovor 3 hiljade km pa su tako zaključili da ovo što gledaju je nepoznatog porekla.

Zoran

pre 9 godina

(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08), kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?

Zoonlogonechon

pre 9 godina

Rusi nikad nisu sumljali u Amere da su bili na mesecu. Cak u dubokom dobu hladnog rata. Jer su imali tehnologiju da prate desavanja. Nazalost izgubili su bitku. A teorije zavere ce uvek kruziti, a naj lakse je sve negirati, umesto baciti se na literaturu tj. Analizirati istorijso-politicke cinjenice tog doba. U Apollo misiji su i ucestovali 10 naucnika poreklom i Srbije.

video vanzemaljce, pa' molim te

pre 9 godina

" ...Jedino je interesantno da zapadofili i dalje hoce da odrze taj privid zapadne moci, nauke i bogatstva. .."
(video vanzemaljce, paz' molim te, 11. jul 2014 16:08)

Ja sam toliki zapadofil da sam evo vec petu godinu na mrskom zapadu na koji sam pobegao upravo zbog takvih kao sto si ti i tebi slicnih .
I mogu ti reci da ne zivim nimalo lose .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miki , n.y.c., 11. jul 2014 16:43)

Ako ti je to neki argument, evo ja sam 15 godina radio na zapadu.
Ako si spreman da poverujes u sve ove lazi, pa cak ides dotle da poverujes da je sreo vanzemaljce, onda tamo i ostani. Tamo i pripadas. Oduvek.

vlada

pre 9 godina

Davno je ta priča i započeta i završena. Ispostavilo se da je u pitanju tečnost koju brod automatski izbacuje sa smećem iz letilice.
Manite se odmah teorija zavere...

Electromagnetic beings

pre 9 godina

Kad dodju,tj kad se pojave bice ko u filmu 4.jul,harvest time. Ljudi su na dnu lanca ishrane a ni svesni nismo. Zivimo u njihovom svetu,na najnizem nivou ljudskog postojanja,trecoj dimenziji.Dali smo svu svoju moc i energiju onima koji bi samo da nas uniste,a mi im i dalje sluzimo, gledamo fudbal,igramo igrice, citamo neke nebitne i idiotske stvari. Svaka misao je energija,gledas fudbal svu svoju moc dajes njemu. Soul childrens,Electromagnetic beings,to smo mi,deca sunca,a pali smo na nivo da budemo niko i nista,jer je to ceo koncept zivota da budes rob,da das svu svoju moc,jer djavo(negativni entitet na planeti) zeli samo da te porobi,da budes rob,slave.Djavo nemoze da prezivi ako mu nedas zivot(energiju). Vise ljudi i neveruju u nista koliko im se sranja servira,kao sta bude bice, Mi mladji smo rodjeni sa svom moci da promenimo ovu realnost i dosli smo sa zadatkom,a ispali smo budale,zatvorene u ogranicenjima ovog tela i igrama ovog sveta,i diskonektovali se od citavog univerzuma,tako nam i treba.

Gradjanin Q

pre 9 godina

Odlican tekst da pokaze psihozu spremnu za kolektivno lecenje dobrog dela naroda koji ne veruje u nauku, ali zato veruje masovno teorijama zavere.
Bitno da veruju da HAARP moze da izazove grmljavinu - a da znaju fiziku i kako to funkcionise, sami bi sebi presudili ili bar nikad vise ne bi ni ocemu pred nekim pricali dok ne zavrse skolu potrebnu da bi se pricalo nesto - negde, bilo gde.

Bivsi Balkanac

pre 9 godina

Sjetih se jednog vica iz 90ih. Slete na Mjesec Amerikanac, Rus, Srbin i Seselj. Cim su sletili Seselj izvadi pistolj i ubije Srbina.

Sokirani Amerikanac i Rus pitaju sto ga ubi?

Odgovara Seselj: "Gdje su srpski grobovi tu je srpska zemlja"

Marx

pre 9 godina

Iz dosadašnjih komentara smo saznali da to što Rusi nisu negirali nije dokaz da su Amerikanci stvarno i sleteli na Mesec. I saznali smo dva razloga zašto nisu negirali, a to je zato što je ruskim naučnicima ispod nivoa da se bave time, i zato što su im Amerikanci kapnuli kintu da ćute. Inače, postavljeno je i logično pitanje, kako su Amerikanci uopšte leteli pre 50 godina kada sad nemaju para za misije već ih Rusi šlepaju. Saznali smo i da su uslovi poletanja sa Meseca i sa Zemlje identični: za početak gravitacija i otpor vazduha su isti. Ima još toliko razloga, ali nekoliko kolega koji ih znaju ne mogu da objašnjavaju jer ovi koji veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec ne bi to razumeli.

Invisible Resident

pre 9 godina

Njegova čuvena rečenica povodom spuštanja na mesec je počela sa: We aliens... Interesantnije od navodno viđenog NLO-a je ritual koji je Oldrin izveo na površini Meseca, a o kom je progovorio tek posle pola veka.
Upravo čitam knjigu bivšeg astronauta i jednog od ljudi koji su se spustili na Mesec, Edgara Mičela, The way of the explorer, u kojoj on govori o školovanju, pripremama, eksperimentu izvršenom na površini, svojim mističnim iskustvima i td. Između ostalog u jednom trenutku opisuje njegovu razočaranost i zbunjenost sa dva najčešća pitanja koja su mu novinari i ostali postavljali po povratku: kakav je osećaj hodati po Mesecu i kako ste vršili nuždu?
Dakle, na svim mestima postoje ljudi koji ne shvataju značaj i veličinu izvršenog poduhvata, bilo da ne veruju da je iko uopšte bio tamo, bilo da veruju, a da ih zanimaju potpuno marginalne stvari.

obavesten

pre 9 godina

(kacam rasan @ obavesten, 11. jul 2014 19:28) ,

Svemirski programi uzasno kostaju.Finansiranje takvih poduhvata zahteva pre svega povoljnu politicku klimu,neku vecu krizu ,sukob ili rat.Tada se na novac ne gleda vec je samo cilj bitan.
Amerika je proizvela prvu atomsku bombu.To je kostalo stravicno.Upotrebili su je.Par godina posle i rusi su je imali.
Rusi su poslali prvi satelit u svemir,zatim prvog coveka i zenu .
Svemirski programi su tada bili u fazi razvoja i bilo je veoma bitno postaviti cilj,ma koliko on izgledao nerealan ili sulud.Cilj je bio mesec!
Sa ekonomske strane,ovo je bio sulud cilj,ali je ta pobeda u hladnom ratu ,bila vise nego znacajna,iako nije imala nikakvu prakticnu vrednost.Kada se sumira cela prica,zakljucak je da je najveca vrednost ovakvog poduhvata u ubrzanom razvoju tehnologije sa obe strane ,koja se u gotovo neizmenjenom obliku koristi i danas.Da nije bilo trke na mesec ,taj razvoj bi trajao znacajno duze.
Sto se tice samog odlaska na mesec,postavlja se pitanje zasto bi ga lazirali ,kada su imali tehnologiju da odu tamo?
Tu tehnologiju imaju i danas,ali nemaju love!
Sve te rakete ne pokrece samo gorivo,vec novac!

Cosmo

pre 9 godina

@simo vrlo lako su došli do meseca on je svega 330 000 km udaljen, a sletanje i poletanje sa njega je još lakše jer je gravitacija samo 1/6 zemljine. Ljudi se posle toga nisu vraćali na mesec jer nema apsolutno ništa korisno na njemu a tehnološki smo suviše daleko od nekog isplativog eksploatisanja potencijalnih ruda koje možda imaju na njemu.

Goran

pre 9 godina

Verovao bih u let na mesec da nije bilo spejs satlova. Kako je moguce da je svaki Apolo dosao do meseca, a dva Spejs satla su eksplodirala iako je tehnologija u medjuvremenu napredovala a spejs satl je leteo najvise oko 400 milja oko zemlje dok je mesec udaljen 380 hiljada milja, znaci hiljadu puta dalje nego sto je otisao bilo koji Spejs satl. Koja je uopste svrha kruzenja na 200-400 milja ako se otislo na 380 hiljada milja. To je kao da neko osvoji Himalaje a posle 10 drugih ekspedicija samo kruze oko podnozja i jos ginu u podnozju.

milan-bgd

pre 9 godina

(putnik, 11. jul 2014 17:32)

Meni se cini da bi nekom drugom bile potrebne osnove fizike i astronomije... U cemu je problem to shvatiti - visestepene rakete, ubacivanje u orbitu, meko spustanje, povratak na Zemlju? Dzinovska Saturn V raketa je mogla da posalje 30 tona tereta u orbitu oko Meseca. To je trostepena raketa - prvi stepen nosi do nekih 65 km, drugi do 180, a treci stepen, jedini koji se aktivira dvaput, u prvom paljenju ubacuje teret u nisku orbitu od 190 km; u drugom ga izbacuje put Meseca...
Tih godina se MOGLO mnogo stosta uraditi... Rusi su npr. jos 1959. sondom Luna 2 pogodili Mesec, a Luna 9 se 1966. meko spustila na Mesec i poslala slike. Luna 16 je 1970. poslala uzorke Mesecevog tla na Zemlju. Venera 3 je 1966. pogodila Veneru, prvi objekat sa Zemlje koji je dostigao drugu planetu, a Venera 7 je 1970. prva poslala merenja sa njene paklene povrsine. Namerno navodim samo sovjetske uspehe da ne pomislite da sam slepi amerikanofil. U to vreme se neverovatno ulagalo u svemirsku trku i mnogo se raketa svake godine ispaljivalo sa promenljivim rezultatima! To je bilo doba velikih saznanja i razvoja svih grana industrije koje su imale imalo veze sa svemirskim programom! A sto se tice boravka ljudi, troclana posada Apola 7 je cak 11 dana boravila u orbiti jos 1967. utiruci put za visednevni put do Meseca i nazad. Apolo 8 je prva ljudska posada koja je obletela Mesec, a Apolo 10 sespustio na 15km od njegove povrsine. I tog 20. jula 1969. je sve bilo spremno...

Teorija zavere

pre 9 godina

Ovi sto osporavaju gospodina Oldrina svi zajedno (bukvalno) nemaju skole niti inteligencije koliko ima gospodin Oldrin, po obrazovanju Inzenjer, Astronaut, drugi covek koji je krocio na Mesec. On se zna sta je i ko je.
A ovi sto ovde pricaju protiv su jedni obicni gubitnici kojima bi amerikanci kratko napisali "Get a life". "Izgooglajte" smisao prevoda posto ga vecina vas ne shvata. A mozda i ne treba da poverujete u taj prevod, jer je sa nekog americkog sajta. Aaaa, kako bi bilo da ne idete nikad na interet vi mrzitelji Amerike, jer sta cete tu kad su amerikanci osmislili internet. Ma to su rusi nesto zapoceli a ovi im ukrali ideju :D Jel to imate da kazete, tuzni li ste? Ha ha.

zatucan @ milan-bg, obavesten

pre 9 godina

Izvini genije, da li mozes da postavis link na kojem mogu videti te slike visoke rezolucije koje su napravile Ruske i Kineske sonde na Mesecu? Da li postoji video zapis visoke rezolucije, bar jedan video klip u trajanju od par sekundi. Znamo da su 1969. prenosili uzivo sa Meseca kao da je poluifinale Brazil-Nemacka, dakle mi zatucani ocekujemo da te Ruske i Kineske sonde nekoliko decenija kasnije imaju bar jednake mogucnosti. Daj mi samo jedan video snimak bilo koje sonde sa Meseca i ja cu ti podici spomenik u sred Beograda. Znaci 1969. direktan prenos, 2014 ni jedna jedina fotografija sa bilo kog rovera ili vozila, jer takvo vozilo ne postoji na povrsini Meseca, sta god "strucnjaci" kao ti govorili. Slike sa udaljenosti od nekoliko desetina i stotina hiljada kilometara me ne zanimaju, dakle hocu sliku sa povrsine Meseca (robota, rovera). Nemate i necete ih imati do 2030. godine a mozda ni tada, to je cinjenica koju ne moze da obori ni jedan od vas genijalaca jer ne vidite dalje od BBC-a i CNN-a. Direktan TV prenos pre 45 godina a sada kazu kako je skupo poslati bar sondu/robota jer nema racunicu. Po tvojoj prici, Ameri nikada nisu imali sondu na Mesecu (samo Rusi i Kinezi), vec su odmah slali ljude tamo, bez prethodnih ispitivanja i anticipiranja eventualnih posledica po zdravlje tih astronauta. Postoje zapisi i snimci, da njihove letelice nisu mogle da funkcionisu ni u poznatim, Zemaljskim uslovima, a NASA je nekako bez proucavanja nepoznate sredine poslala ljude tamo!?

Bog je jedino objasnjenje

pre 9 godina

Mi smo jos uvek "zarobljeni" na planeti I za sada ne postoji ni nagovestaj da postoji druga civilizacija, sa druge strane niko I ne sluti srazmere prostranstva "tamo negde" tako da je sigurno da nismo sami.Bojim se da posle Tesle (citaj pionir) ozbiljnijih naucnika skoro pa I nema...

nameless 1984

pre 9 godina

stara škola :)

http://www.youtube.com/watch?v=1wcrkxOgzhU

Možda je Stelney Kubrick imao šta da kaže o posjeti na Mjesec. Buzz se jako dobro drži sa obzirom na godine, očigledno na njega radijacija u svemiru utiče pozitivno.

Jelena

pre 9 godina

Zakljucak nakon citanja komentara:
1) Srbi ne veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec.
2) Srbi misle da je Mesec planeta.
3) Samo komunjare veruju da je covek sleteo na Mesec (?!).
4) Ruski naucnici ne opovrgavaju sletanje na Mesec, jer je to ispod njihovog nivoa.
Zakljucak zakljucaka: Amerikanci su, zapravo, komunjare, a Rusi su...ehm, valjda suprotno od toga.
I jos da citiram druga Tita: "S ovakvom omladinom, ne moramo da brinemo za buducnost nase zemlje." Ode u p.m.

esi vido patujka

pre 9 godina

Znaci Oldrin priznaje da su 1969. lagali kada su rekli da na tom putovanju nisu pronasli nista, osim malo fine prasine i nekog kamenja. Utvrdili smo znaci da je LAZOV! (kao onaj vic o plavusi koja nece za 20 ali hoce za milion dolara___utvrdili smo ko si, sada se cenkamo). Ali mi glupi i zatucani Srbi, umesto da verujemo dokazanim lazovima, sa pojavom interneta i lakim pristupom informacijama, pocinjemo da sumnjamo. Sram da nas bude!!! Oni iskreno sire demokratiju po svetu, njihova elita uvek je govorila samo istinu, ali sta mi znamo. Zamislite situaciju od pre 100 godina, kada je Nikola Tesla govorio o svojim pronalascima pred hiljadama Amerikanaca a oni ga nazivali paranoicnim ludakom (tako danas kazu "strucnjaci" na ovom forumu za svakoga ko se ne slaze sa Americkom "elitom"). Znaci sama cinjenica da se ne zoves Dzordz ili Nil, za mnoge je ovde dokaz da pripadas zatucanom delu sveta. Prvo su pricali da su sve to originalni snimci sa Meseca, kasnije su rekli da su ih izgubili (tako vaznu stvar izgubiti!), sada pricaju da su godinama lagali i da su zapravo videli vanzemaljce. Da nije smesno bilo bi zalosno. Ovako ni deca u osnovnoj skoli ne lazu. Godinama su na ovom forumu ostavljani komentari o tome kako je NASA tih godina imala susret sa UFO, i da je zbog toga obustavljen svemirski program. Svi koji su tada pisali o takvim TEORIJAMA ZAVERE, spadali su u onu grupu - zatucani, glupi, paranoicni.. ali posto je to izjavio Oldrin a ne neki Mihajlo ili Nikola, mora biti istina.

legionar

pre 9 godina

Vidim ovde se ljudi svadjaju oko Rusa i Amerikanaca,a oni su jedni drugima prosledili uzorke mesecevog tla.Rusi iz svojih automatskih objekata "Lunohoda",a ovi njima iz Appolo misija.
Ne budite glupi oni su previse veliki da bi ste se vi svadjali.

Zoran

pre 9 godina

"Argumenti tipa "zašto ne lete danas" ili "zašto ga nisu naselili" možda važe u Evropi, ali ne i u Ameriki gde je sve u marketingu i zaradi."

A sta je bilo obletanje Gagarina oko Zemlje pre odlaska Amera na Mesec? Cemu to sluzilo? To nije bilo marketing a sletanje na Mesec jeste? Pazi da nije.

West Is The Best

pre 9 godina

@video vanzemaljce, paz' molim te

Jel ti kapiras da smo mi skoro pa okruzeni zemljama EU? I sta sad, treba da ostanemo rupa na mapi? Kao da nam drzava nije dovoljno propala, ajmo jos unazad ....

Tafkal

pre 9 godina

Zatucan @ Jakov: Ako se dobro secam Mershceskog i Cioklovskog i njihovih formula, potrebno je za povratni put najvise 2.71^6 puta manje goriva... i jos cak mnogo manje jer sam samo gledao gravitaciju, a ulazi i masa tu jer je mnogo manja nego na Zemlji, samo taj broj 2.71^6 puta manje bi bio za celo ono cudo sa rampe, a on odbaci vecinu mozda cak i 90% mase, prvo diferencijalni racun, visa matematika, i dobro znanje fizike, barem fizika1 i 2 na ozbiljnijem tehnickom fakultetu kao minimum.

Zoran

pre 9 godina

kad je tebi to tako jasno da nsiu bili naMesecu, zasto Rusija i Kina ne ismenju Ameriku? Izgleda ti si pametniji od Rusije i Kine?
(Zoran, 11. jul 2014 16:30)

A sto bi to oni radili, jel' bi preneo CNN njihovu reakciju?
(paz' da nije, 11. jul 2014 19:30)

Imas RT(Russia Today na internetu), sto oni ne prenesu sada? To citaju i Ameri i Britanci, samo ti izgleda ne citas, a ja koji sam vise ka Zapadu okrenut citam. Citaj malo RT, mozda objave i ismeju Amere.

Evo ti link, pa citaj: http://rt.com/

Imas i China Daily, citaj, sto ne ismeju Amere?

http://www.chinadaily.com.cn/

Zoran

pre 9 godina

Ej genijalci samo mi objasnite 2 stvari:
1.Odakle njihove senke koje ih prate?
2.Odakle vetar koji njise americku zastavu?
Neverovatno kakvi neki naucnici po Srbiji.
(mozak, 12. jul 2014 00:18)

To samo pocetnik pita. Krajnji laik. Ima Sunca i tamo, verovao ili ne. VErovatno ces d apitas a sto nema neba kad dan. Pa nema atmosfere. Vetra nema, u tome je poenta, pa kad zastavu navuces na horizontalnu sipku i ostavis tako ona ce da bude zatalasanapolse 10 godina bas onako kako se zatalasala kada si je prvi put stavio. Da zastavu nisi navukao na horizontalnu sipku, ona bi pala(Mesec ima tezu (1/6 Zemljine) i tako bi stajala vecito, jer vetra nema.

Ima mnogo komlikovanijih pitanja, kako nema prasine na nogarima Apola kada sleteo na Mesec. Ima i za to objasnjnje.

Sad me jos pitaj sto nema zvezda na slici pa da idem da se ubijem od muke. Slikaj nocu nekog kad je zvezdano nebo, ako ti se pojave zvezde na slici evo ja cu da pojedem taj fotoaprat.

obavesten

pre 9 godina

Zasto sad nakon 45 godina,kad je tehnologija mnoogo naprednija i sofisticiranija i kad se zna da na Mjesecu ima mnogo skupocijenih elemenata za eksploataciju ti isti ponovo ne salju ljudske posade na Mjesec?Odgovor je veoma logican,jer ne mogu i drugi put slagati i obmanuti planetu da su bili tamo,a jos uvijek nemaju razvijenu tu vrstu tehnologije jer je to veoma slozen program,mozda tamo iza 2040. ce mo stvarno biti svjedoci stvarnog skakutanja po Mjesecevoj povrsini a do tad ohladimo malo svi onako kolektivno od ove najvece ali provaljena svjetske zavjere!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Alexander, 11. jul 2014 23:03)
Vidim da pojedinci uporno ne zele da koriste mozak i pocnu da razmisljaju.
Da bi opravdao odlazak na mesecpotrebno je da se dogodi vise stvari.Jedna od njih je da taj odlazak zaista posluzi necemu osim za slikanje,kao sto je to bilo za vreme Apola.Da bi se obavilo bilo kakvo istrazivanje,potrebno je napraviti objekte za boravak ljudi.Kako je sama ekonomska dobit od svega toga upitna,to se nece desiti u skorije vreme.Mars je druga prica,jer nijedno ljudsko bice do sada nije stiglo do njeda i prvi put je bitan.Dokle god na planeti vlada ekonomija kakva je danas,vrlo malo cemo nauciti o svemiru.Pare pokrecu rakete i istrazivanja,a njih ima dovoljno samo kada su ratovi,jer onda cilj opravdava sredstva.U miru je to nemoguce!

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 9 godina

(Zatucan 11.07.2014 17:33)
Pre svega to nije konzerva, ispitivana je dugo u Zemljinoj orbiti i pri povratku na Zemlju pre nego sto je poslana put Meseca. Ako je izdrzala sve sile i vibracije i temperaturske sokove pri lansiranju i povratku, onda zasluzuje malo vise postovanja.
Dalje, pri SPUSTANJU Apola 11 je ostalo mozda malo goriva u motoru za SPUSTANJE; ali je zato gorivo u stepenu za USPON bilo netaknuto i dovoljno za svoju svrhu, da podigne astronaute do orbite na visini od 110 km iznad Meseca gde ih ceka komandno-servisni modul. To nije stvar verovanja nas pametnjakovica, vec naucno-inzenjerska cinjenica.
Dalje, odgovor na prosto pitanje, Mars je mnogo zanimljivija sredina od Meseca i zato na njemu ima vise "usr**ih" (kako ih zovete) sondi. Na Mesecu je bilo 3 (2 sovjetske i jedna kineska). Na Mars je spusteno ukupno 4 (sve americke, dve vise ne rade). Dakle, nije daleko vise sondi na Marsu. A za Mesec postoje planovi za slanje nekoliko usr**ih sondi u blizoj buducnosti... Zasto i cemu - to neka odluce oni koji placaju, a ne gnevni srpski teoreticari zavere (STZ). Sto se tice slika sa Meseca, tu imamo slike visoke rezolucije sa orbitalnih stanica, koje mogu da pokriju daleko vecu povrsinu nego bilo koji rover. Na primer indijski Candrajan 1 ili americki LRO koji su snimili i mesta spustanja svih Apolo misija (uz prezrive komentare STZa). Postoje mnogo vaznija ispitivanja Meseca (gravitacione anomalije, prisustvo vode) od slikanja povrsine, ali o tome drugom prilikom.

da, kako da ne

pre 9 godina

@video vanzemaljce, paz' molim te

Jel ti kapiras da smo mi skoro pa okruzeni zemljama EU? I sta sad, treba da ostanemo rupa na mapi? Kao da nam drzava nije dovoljno propala, ajmo jos unazad ....
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (West Is The Best, 12. jul 2014 03:40)

Da i zbog toga sto smo okruzeni sa EU moram da verujem i u vanzemaljce ako oni kazu da je to istina.

zoran56

pre 9 godina

Bilo bi totalno neverovatno, čak i za SAD, da takvu laž plasiraju. Pitanje je zašto kamenčić koji su, na svojoj turneji po svetu, astronauti poklonili predsedniku Holandije ne potiče sa meseca? To je objavio holandski muzej, zar ne?

milan-bgd

pre 9 godina

(zatucan, 12.07.2014 15:19)

Kao prvo, sa nepoznatim covekom koji Vas ne psuje, budite na "Vi".
Kao drugo, mala zabuna je oko pojma "sonda". Imamo orbitalne sonde, lendere i rovere. Nisam nikad ni tvrdio da SADA ima aktivnih pokretnih sondi (rovera) na Mesecu. Bila su dva ruska Lunohoda koji odavno ne rade, a i ovaj kineski "Zec od zada" nesto trokira. Tako da ne mogu da Vam dam nikakav link sa snimcima sadasnjih rovera a i ne zanima me da mi podignete spomenik usred Beograda.
Kao trece, americki program istrazivanja Meseca nisam spominjao zbog duzine komentara, a i zbog toga sto bi mi pripisali da slavim Amere a omalovazavam Ruse. Naravno da je let na Mesec pazljivo i dugotrajno pripreman. Ameri su slali sonde iz programa "Rejndzer", "Survejer" i "Lunar orbiter" da bi snimali povrsinu, analizirali je i trazili pogodno mesto za spustanje. Prvi americki rover je bio dzip iz Apola 15, 1971.
Kao cetvrto, CEMU rover na Mesecu? Cena rovera i verovatnoca njegovog uspesnog rada je daleko u nesrazmeri sa orbitalnim sondama, koje mogu dovoljno precizno i dugotrajno da ispitaju ogromne povrsine koje nijedan rover ne bi mogao da predje. "Slike visoke rezolucije" koje sam spominjao - mislio sam na fotografije iz orbite. Pored toga, mozete da ispalite projektil na povrsinu i ispitate njen sastav. Ili da neutronskim spektrometrom trazite vodu u okolini Mesecevih polova. Ili da merite gravitacione anomalije. Samo niko nece da baca pare da bi uverio nepokolebljive STZ.

Zoran

pre 9 godina

"Iz dosadašnjih komentara smo saznali da to što Rusi nisu negirali nije dokaz da su Amerikanci stvarno i sleteli na Mesec. I saznali smo dva razloga zašto nisu negirali, a to je zato što je ruskim naučnicima ispod nivoa da se bave time, i zato što su im Amerikanci kapnuli kintu da ćute."

I Kinezima cusnuli kintu? I Indijcima? I Rusima? Pa nije valjda da se braca Rusi tako lako prodaju?

"Inače, postavljeno je i logično pitanje, kako su Amerikanci uopšte leteli pre 50 godina kada sad nemaju para za misije već ih Rusi šlepaju."

Desva se da nekad covek ima para, a nekad nema.

"Saznali smo i da su uslovi poletanja sa Meseca i sa Zemlje identični: za početak gravitacija i otpor vazduha su isti."

Gravitacija na Mesecu je 6 puta manja. Ako na Zemlji mozes da skoci u vis 1 metar na Mesecu ces 6 metara. Otpor vazduha nema, jer ga nema.

"Ima još toliko razloga, ali nekoliko kolega koji ih znaju ne mogu da objašnjavaju jer ovi koji veruju da su Amerikanci sleteli na Mesec ne bi to razumeli."

Ja isto mogu da kazem da Juriji Gagarin nije obleteo Zemlju, ali ja verujem da je to Rusija prva uradila.

(Marx, 12. jul 2014 01:04)

I trebalo bi da znas da su Ameri vise puta isli na Mesec i vozili vozilo po Mesecu. I niko od Rusa da se nadje da to negira? Sto se mene tice, ne bi bilo para koje bi mogle da me plate da im ja priznam da su bolji od mene i prvi otisli na Mesec.

Zoran

pre 9 godina

Rusi cak ne negiraju i ovo:

"Beginning with the first flight with a primitive capsule, and then getting to the moon, it was a great achievement for humanity," Russian astronaut Sergei Krikalev said.

"Of course, we would have liked to see the first man on the moon be Soviet, Russian, but that's life ... Our own achievements were very many," he told Associated Press Television News.

http://www.usnews.com/science/articles/2009/07/20/russia-still-blue-over-moon-landing-40-years-later

milan-bgd

pre 9 godina

Bilo bi totalno neverovatno, čak i za SAD, da takvu laž plasiraju. Pitanje je zašto kamenčić koji su, na svojoj turneji po svetu, astronauti poklonili predsedniku Holandije ne potiče sa meseca? To je objavio holandski muzej, zar ne? (zoran56, 12. jul 2014 13:48)

Taj "kamencic" iz Rijks muzeja je u odnosu na ono sto su astronauti doneli sa Meseca prava stencuga. Pocetne Apolo misije su donele male kolicine stenja, deo toga je razbijen na opiljke, zaliven u providu plastiku, i sa prigodnom plaketom podeljene mnogim Vladama sveta, medju njima SSSRu i Jugoslaviji. Bilo bi zanimljivo na godisnjicu leta Apola 11 napraviti reportazu o nasem primerku.
S druge strane, "kamen sa Meseca" u Rijks muzeju je komad rude - kamenog uglja iz americkog rudnika, koji je americki ambasador u Holandiji poklonio tadasnjem Premijeru, negde bas u to vreme Apolo podviga. Nigde nije pisalo da je to kamen sa Meseca. Kad je premijer umro, rodbina ga je nasla u zaostavstini, proglasila za Mesecev kamen i poklonila muzeju koji ga je bez ispitivanja uvrstio u svoju zbirku. Kasnije je istina izasla na videlo.
Holandija ima svoj malecki primerak pravog Mesecevog kamena i on se nalazi u jednom drugom muzeju (mislim da je Prirodnjacki muzej u Delftu).

Munja

pre 9 godina

Pogledajte dokumentarac na Youtube "Tajanstvene priče - Mesec: Neka druga stvarnost". https://www.youtube.com/watch?v=BEfbM8YZ3qI U njemu se spominje baš ovo o čemu je oldrin govorio.