Subota, 18.01.2014.

17:00

Zašto slovenački gimnazijalci vole burek?

Izvor: Tanjug

Zašto slovenaèki gimnazijalci vole burek? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Swedenonline

pre 10 godina

Napokon su u Vojvodjanske gradove poceli da se vracaju albanci i burek sa njima! Ovde na severu, najblize sto se moze naci su iz Lidla, grcki mini bureci, na grckom se izgovaraju, bureci, od lisnatog testa. Tako da, devijacija bureka kroz balkan je ogromna, stvar ukusa. Onaj bosanski zamotuljak sto mi zovemo pita, nema ni b od bureka a sije ga grcka spirala! Uskoro ce vam doci Lidl ali sumnjam da ce vam ovaj grcki produkt biti aktuelan, od kilograma tezine je u alu tepsiji i pecete ga sami, cena oko 400din. Od lisnatog testa i ubija od masnoce grcke fete.

Whats the difference

pre 10 godina

@ andreas kisser Bila sam u toj radnji, ona je takav omaz Jugoslavije da sam se setila detinjstva i osetila kao dete kad sam ugledala ledene kocke i stobi flips! Tog dana nisu imali jogurt pa sam uzela samo burek. Radnja mi nije tako blizu te ne mogu cesto da idem. Sto se kefira tice, uzimam u Tesku poljski kefir i to jeste kefir (ciji sam ja ljubitelj). Probala sam druge stvari, ali onaj ukus i gustinu jogurta koji trazim ne mogu da nadjem. Ja sam uvek bila izbirljiva kad su mlecni proivodi u pitanju, pogotovo jogurt, i slazem se da su mnogi razvodnjeni. Uglavnom, tekst je o bureku. E da, probala sam i sama da ga napravim, sa kupljenim korama, cak sam i vurdu nasla (poljsku naravno) da bude bas ko jedan koji sam jela u Makedoniji kao dete, medjutim nije to to.

Pure Green

pre 10 godina

Molim vas, dajte mi jedan burek, sa srbijanskim nacionalizmom. Može i sa ćevapima ili jabukama. P.S. Burek je burek, al' više volim zeljanicu
(Pike iz Hajduk Veljkove, 19. januar 2014 01:52)

Ne može Pike. Ti si materijal za McDonalds & 'Fashion week parties'.

andreas kisser

pre 10 godina

(Whats the difference, 19. januar 2014 02:35)

u nacelu se slazem sa vasim komentarom, mada mislim da precenjujete nas domaci jogurt (verovatno kao posledica nostalgije), koji je najcesce kad su u pitanju mali lokalni proizvodjaci obicna voda (cast izuzecima, a ima ih). elem, nisam hteo o tome vec mala preporuka: u svakoj posljskoj prodavnici u engleskoj imate njihovu verziju koju oni zovu kefir, ali to nije ono sto mi zovemo kefir, vec identicno nasem jogurtu. probajte, mislim da se necete pokajati. a na uxbridge road na shepsherd's bush, otp. na uglu sa askew road, pre godinu, dve je jedan nas covek (bosanac) otvorio radnju sa ex-yu proizvodima; jedina takva prodavnica u londonu koliko ja znam - sto dovoljno govori o poslovnoj preduzimljivosti jugovica. mislim da se zove 'magaza'. naci cete tu sve domace proizvode, ukljucujci i svez jogurt i zamrznuti burek. pozdrav

Burek King Super Star

pre 10 godina

Najbolji burek u Sloveniji prave Bosanci (svih vera).Nedavno sam jeo u Mariboru burek u burekčinici "Sarajevo" i bio je prima!

II

pre 10 godina

sto se tice bureka,naravno mislim na pitu s mesom .postoje razne vrste.pekari pretezno prave slagani burek sa mljevenim mesom,mrkvom, lukom.da bi se to ispeklo mora biti ulja dosta ,jer se brzo pece ,tj da se sto brze proda.najbolji burek je sa sjeckanim mesom u jufkama,tanjim ili debljim nebitno,zamotan u zvrkove ili se sjece u tepsiji za prodaju na vagu.obicno poput cevapa se sluzi sa jogurtom ili kefirom.i netreba da bude previse masan.pozz

Sercan

pre 10 godina

Pre par godina kada sam bio u BG burazera pitam gde da odem na burek, a on kaze teraj ih sve u .... postavili one pizza hut znakove kao da smo na divljem zapadu, pa nemam osecaj da zivim u Beogradu, kakav burek te spopao, gledace te sa snebivanjem, kao koji ti je...

Whats the difference

pre 10 godina

@ London calling
Bez svega se moze ali bez bureka i jogurta (ne grckog, koji je vise kisela pavlaka po gustini i sadrzaju masnoce, vec "naseg", tecnog- nema slicnog vise u Tesku, Danone pouring yogurt natural) tesko! No, ima radnja u Londonu, nasla sam i glavicu kiselog kupusa, i burek (doduse, vise savijaca nego "nas" mastan, okrugao burek), oblande, ajvar i svasta nesto, ako mi redakcija dozvoli u sledecem komentaru bih napisala ime. Ali, samo da se zna, stomak je najvise homesick, koliko god to povrsno zvucalo!

cyborg

pre 10 godina

(Burek King, 18. januar 2014 18:58)

Ja mi posle takvog tvoga teksta, tvoje "Omaž" pojeo i mnogo više osim samo bureka. Hajd´ napiši više neku knjigu, kupujem! :P

Ljuba

pre 10 godina

Burek se pravi rucno ne fabricki.Kada biste znali koliko godina iskustva za to treba narocito kada se kore testa moraju okretati oko glave da se ne razvuku ili ne pocepaju mislili biste i 5000 evra mesecne plate je malo za takvog majstora i pekara.U Beogradu majstori bureka koji znaju da prave ukusan burek rade za 300-400 evra mesecne plate.U manjim mestima u Srbiji za 200 evra.

Jedan pekar iz Prokuplja vec pre 5-6 godina je dosao na ideju da prodaje smrznuti burek u svakom vecem gradu Evrope.Covek izvozi na vagone u zadnjih par godina.

Od male pekare stigao je do 40 radnika.I 99% je izvoz.Da je ostao u Srbiji ostao bi na nivou male pekare i imao par stotina evra plate kao sto je i imao.

Mi Srbi od jednog drveta koji se zove Srbija ne vidimo jednu lepu sumu koja se zove Evropa u ekonomskom smislu reci.

Ko se pomakao od tog"drveta" zvana Srbija i video"Sumu" vec broji par desetine hiljada evra mesecno od srpskih gurmanluka iskljucivo u smrznutom obliku"Ready to eat".

Pike iz Hajduk Veljkove

pre 10 godina

Molim vas, dajte mi jedan burek, sa srbijanskim nacionalizmom. Može i sa ćevapima ili jabukama. P.S. Burek je burek, al' više volim zeljanicu

Beogradjanin

pre 10 godina

Probacu taj burek u Mutapovoj koju preporuci neki od komentatora,a ja preporucujem buregdzinicu "Sarajevo" i najpre,meni najnoviji iznenadjujuci kvalitet:"pitu sa mesom" u pekari na cosku na okretnici 23,16,25,Karaburma-neka vam bace 350g(meni uvek zapadne 400,ali ne zalim se)u tanjir i jogurtic "Granice" i UDRI!

A i okrugle pice su im extra,kao i projice sa zeljem...

andreas kisser

pre 10 godina

(London calling, 18. januar 2014 19:45)

ja to resavam povremeno turskim donerima i kebabima i narocito masnim, presoljenim, prezacinjenim, najnezdravijim mogucim pilecim krilcima u chicken cottage ili sammy's, svehedno. jedan moj ortak ih zove 'dirty chicken' :-) najcesce ih zamolim da mi umesto pepsija daju jos par krilaca, tako da ih za £2.50 dobijem i po 9, 10 uz gomilu pomfrija! a kad sam u beogradu zaista nema boljeg bureka nego u mutapovoj, bas preko puta kaleniceve pijace, odmah pored sodadzije. vodio sam i devojku irkinju tamo na burek i odusevljena je.

Novi 'Novi Val'

pre 10 godina

To je samo bunt slovenacke omladine protiv establismenta. Kao sto su se nekada bunili protiv "starih baba koje sade cveklu 'za zelezno zaveso'", tako su sada malo krenuli u suprotnom smeru, pa se bune protiv McDonald baba iza EU zavese.

Gradjanin

pre 10 godina

Vise sam puta jeo burek u Ljubljani. Mozda nije najbolji na svetu, ipak moram da kazem da je sasvim dobar. Pogotovo nakon nekoliko dana "maltretiranja" u "boljim restoranima" gde se posluzuje "lepa" hrana, a gde nisam uzivao u hrani, a moram da kazem da se nisam posteno ni najeo. Nakon bureka, sve je bilo na svom mestu.

Ne bih bio nimalo iznenadjen da Slovenci, nakon sto su nama uzeli ajvar, a Hrvatima prsut (citao sam pre neki dan neke tekstove o istarskom prsutu), da Bosancima preotmu burek i registruju ga kao svoj izvorni proizvod.

Mikicarock

pre 10 godina

Prvo, ovo na slici je vise prevrata a na burek.... A pitanje zasto mladi slovenci vole burek je suvisno jer ih dosta vuce porijeklo iz Bosne.... Pozdrav ljubiteljima pravog bureka

Hejbrigade

pre 10 godina

Mozda zato sto su nashKi ti Slovenci za koje pise da su iz "alpskog kulturnog kruga". Ne znam stvarno sta je to "alpska kultura", ali svakako znam sta je jugoslovenska.

Tokyo

pre 10 godina

Ne znam gde se u Ljubljani pravi najukusniji burek, ali u Beogradu je to definitivno kod Ivana u Mutapovoj ulici. Tamo se prodaje samo burek i ništa više. Dakle, radi se o pravoj buregdžinici. A pored nje je sodadžija. Duh starih vremena u Beogradu...

Milan

pre 10 godina

To je cist rasizam! Povezivanje hrane sa kulturom i nacijom a burek treba da predstavlja nesto primitivno sto je doslo sa istoka u Evropsku Sloveniju!

London calling

pre 10 godina

@Burek King

Brate ja te potpuno razumem. Ista prica. Ja kazem da mi je burek i 10 s lukom pa da umrem ko covek. Splacine koje ovde jedemo i ispiranje mozga sa zdravom hranom i vezbanjima 24/7. Ali mene nisu uspeli da slome. Ja znam da postoji burek i znam da postojim i ja.

Neplivač

pre 10 godina

Evo jos jednog razloga da Slovenci dolaze u BG, "burekturizam", burek vikend u Beogradu, posetite beogradske pekare,... i tome sl.
(dane, 18. januar 2014 18:06)

Inače je Bg poznat kao prestonica bureka. Još nisam čuo da je tamo neko pojeo nešto što liči na burek.

Berlinac

pre 10 godina

Ljubljancanke su lepe jer je Ljubljana puna slovenacko-beogradskih brakova , a za burek kod Sipca preko puta zel.stanice u Ljubljani ostavljam uvek extra vreme na putu za Triglav !

London calling

pre 10 godina

Potpuno se slazem. Znaci zivot u tudjini je mnogo strasniji bez bureka. Ja cesto sanjam burek i cevape s lukom. A toga ovde nema. Za ljude u Srbiji je to tesko da razumeju ali znajte da zivot bez bureka i cevapa s lukom je praznina koju gotovo nista nemoze da ispuni.

Obavesten

pre 10 godina

Zaista ne vidim nikakvu misteriju u vezi bureka i slovenacke omladine!
Posto su decenijama bosanski radnici radili u Sl.,pravili decu i vracali se u Bosnu,burek je omladini jednostavno u genima....

Burek King

pre 10 godina

Mali doprinos debati, nisam mladi Slovenac, ali sam godinama živeo u EU. Burek je sve ono što nije zapad - mastan, jeftin, ukusan. Posle godina trouglastih sendviča sa sirom ili tunjevinom, niskokaloričnih jogurta, zelenila u svim oblicima koji zauzimaju pola tanjira ili su ceo obrok, providnih šnicli kojima je izvučena sva masnoća, polusatnih ručkova koji su više obaveza nego užitak jer svi ritualno imaju pauzu u isto vreme, burek postaje san. Burek je sloboda od takvog sveta, kalkulantskog, racionalnog, politički korektnog. Burek je sve ono što su vam rekli da ne treba, ne valja, nije dobro. Burek je orijent, egzotika, mistika, zabranje voće. Za mene je boravak u Beogradu počinjao tako što sa aviona odem u lokalnu pekaru, na četvrt i jogurt. Pojedem, popričam sa prodavcima u pekari, pa do stana. Nisam nikad hteo da me neko čeka na aerodromu da bih mogao ritualno da se vratim Balkanu i dovedem svoje gene u red. Burek je antipod svih usvojenih nutritivnih i društvenih konvencija zapadnih društava, i zato je predivan.

burek

pre 10 godina

Jednostavno.
Vole ga zato što je DOBAR...što je sto puta bolji i zdraviji od Mc donaldsa, pice, pleskavica napraveljenih od ko zna čega.


Ta ljubav nije slučajna!

Gogi

pre 10 godina

Vole burek zato što je tako dobar! Ne robuju kompleksima i stereotipima, pa imaju hrabrosti reći da im se nešto svidja, prosto zato što im se svidja! Tri puta ura za burek!!!

Igor

pre 10 godina

Ni gibanica nije "zapadnjačko jelo po meri establišmenta", ni pita zeljanica itd. Ali naravno da ne jedu te budalaštine nego burek zato što je D BEST!

Burek King

pre 10 godina

Mali doprinos debati, nisam mladi Slovenac, ali sam godinama živeo u EU. Burek je sve ono što nije zapad - mastan, jeftin, ukusan. Posle godina trouglastih sendviča sa sirom ili tunjevinom, niskokaloričnih jogurta, zelenila u svim oblicima koji zauzimaju pola tanjira ili su ceo obrok, providnih šnicli kojima je izvučena sva masnoća, polusatnih ručkova koji su više obaveza nego užitak jer svi ritualno imaju pauzu u isto vreme, burek postaje san. Burek je sloboda od takvog sveta, kalkulantskog, racionalnog, politički korektnog. Burek je sve ono što su vam rekli da ne treba, ne valja, nije dobro. Burek je orijent, egzotika, mistika, zabranje voće. Za mene je boravak u Beogradu počinjao tako što sa aviona odem u lokalnu pekaru, na četvrt i jogurt. Pojedem, popričam sa prodavcima u pekari, pa do stana. Nisam nikad hteo da me neko čeka na aerodromu da bih mogao ritualno da se vratim Balkanu i dovedem svoje gene u red. Burek je antipod svih usvojenih nutritivnih i društvenih konvencija zapadnih društava, i zato je predivan.

Gogi

pre 10 godina

Vole burek zato što je tako dobar! Ne robuju kompleksima i stereotipima, pa imaju hrabrosti reći da im se nešto svidja, prosto zato što im se svidja! Tri puta ura za burek!!!

London calling

pre 10 godina

Potpuno se slazem. Znaci zivot u tudjini je mnogo strasniji bez bureka. Ja cesto sanjam burek i cevape s lukom. A toga ovde nema. Za ljude u Srbiji je to tesko da razumeju ali znajte da zivot bez bureka i cevapa s lukom je praznina koju gotovo nista nemoze da ispuni.

London calling

pre 10 godina

@Burek King

Brate ja te potpuno razumem. Ista prica. Ja kazem da mi je burek i 10 s lukom pa da umrem ko covek. Splacine koje ovde jedemo i ispiranje mozga sa zdravom hranom i vezbanjima 24/7. Ali mene nisu uspeli da slome. Ja znam da postoji burek i znam da postojim i ja.

burek

pre 10 godina

Jednostavno.
Vole ga zato što je DOBAR...što je sto puta bolji i zdraviji od Mc donaldsa, pice, pleskavica napraveljenih od ko zna čega.


Ta ljubav nije slučajna!

Berlinac

pre 10 godina

Ljubljancanke su lepe jer je Ljubljana puna slovenacko-beogradskih brakova , a za burek kod Sipca preko puta zel.stanice u Ljubljani ostavljam uvek extra vreme na putu za Triglav !

Obavesten

pre 10 godina

Zaista ne vidim nikakvu misteriju u vezi bureka i slovenacke omladine!
Posto su decenijama bosanski radnici radili u Sl.,pravili decu i vracali se u Bosnu,burek je omladini jednostavno u genima....

Tokyo

pre 10 godina

Ne znam gde se u Ljubljani pravi najukusniji burek, ali u Beogradu je to definitivno kod Ivana u Mutapovoj ulici. Tamo se prodaje samo burek i ništa više. Dakle, radi se o pravoj buregdžinici. A pored nje je sodadžija. Duh starih vremena u Beogradu...

Neplivač

pre 10 godina

Evo jos jednog razloga da Slovenci dolaze u BG, "burekturizam", burek vikend u Beogradu, posetite beogradske pekare,... i tome sl.
(dane, 18. januar 2014 18:06)

Inače je Bg poznat kao prestonica bureka. Još nisam čuo da je tamo neko pojeo nešto što liči na burek.

Hejbrigade

pre 10 godina

Mozda zato sto su nashKi ti Slovenci za koje pise da su iz "alpskog kulturnog kruga". Ne znam stvarno sta je to "alpska kultura", ali svakako znam sta je jugoslovenska.

Gradjanin

pre 10 godina

Vise sam puta jeo burek u Ljubljani. Mozda nije najbolji na svetu, ipak moram da kazem da je sasvim dobar. Pogotovo nakon nekoliko dana "maltretiranja" u "boljim restoranima" gde se posluzuje "lepa" hrana, a gde nisam uzivao u hrani, a moram da kazem da se nisam posteno ni najeo. Nakon bureka, sve je bilo na svom mestu.

Ne bih bio nimalo iznenadjen da Slovenci, nakon sto su nama uzeli ajvar, a Hrvatima prsut (citao sam pre neki dan neke tekstove o istarskom prsutu), da Bosancima preotmu burek i registruju ga kao svoj izvorni proizvod.

Mikicarock

pre 10 godina

Prvo, ovo na slici je vise prevrata a na burek.... A pitanje zasto mladi slovenci vole burek je suvisno jer ih dosta vuce porijeklo iz Bosne.... Pozdrav ljubiteljima pravog bureka

Igor

pre 10 godina

Ni gibanica nije "zapadnjačko jelo po meri establišmenta", ni pita zeljanica itd. Ali naravno da ne jedu te budalaštine nego burek zato što je D BEST!

Ljuba

pre 10 godina

Burek se pravi rucno ne fabricki.Kada biste znali koliko godina iskustva za to treba narocito kada se kore testa moraju okretati oko glave da se ne razvuku ili ne pocepaju mislili biste i 5000 evra mesecne plate je malo za takvog majstora i pekara.U Beogradu majstori bureka koji znaju da prave ukusan burek rade za 300-400 evra mesecne plate.U manjim mestima u Srbiji za 200 evra.

Jedan pekar iz Prokuplja vec pre 5-6 godina je dosao na ideju da prodaje smrznuti burek u svakom vecem gradu Evrope.Covek izvozi na vagone u zadnjih par godina.

Od male pekare stigao je do 40 radnika.I 99% je izvoz.Da je ostao u Srbiji ostao bi na nivou male pekare i imao par stotina evra plate kao sto je i imao.

Mi Srbi od jednog drveta koji se zove Srbija ne vidimo jednu lepu sumu koja se zove Evropa u ekonomskom smislu reci.

Ko se pomakao od tog"drveta" zvana Srbija i video"Sumu" vec broji par desetine hiljada evra mesecno od srpskih gurmanluka iskljucivo u smrznutom obliku"Ready to eat".

Milan

pre 10 godina

To je cist rasizam! Povezivanje hrane sa kulturom i nacijom a burek treba da predstavlja nesto primitivno sto je doslo sa istoka u Evropsku Sloveniju!

Novi 'Novi Val'

pre 10 godina

To je samo bunt slovenacke omladine protiv establismenta. Kao sto su se nekada bunili protiv "starih baba koje sade cveklu 'za zelezno zaveso'", tako su sada malo krenuli u suprotnom smeru, pa se bune protiv McDonald baba iza EU zavese.

Whats the difference

pre 10 godina

@ London calling
Bez svega se moze ali bez bureka i jogurta (ne grckog, koji je vise kisela pavlaka po gustini i sadrzaju masnoce, vec "naseg", tecnog- nema slicnog vise u Tesku, Danone pouring yogurt natural) tesko! No, ima radnja u Londonu, nasla sam i glavicu kiselog kupusa, i burek (doduse, vise savijaca nego "nas" mastan, okrugao burek), oblande, ajvar i svasta nesto, ako mi redakcija dozvoli u sledecem komentaru bih napisala ime. Ali, samo da se zna, stomak je najvise homesick, koliko god to povrsno zvucalo!

Pure Green

pre 10 godina

Molim vas, dajte mi jedan burek, sa srbijanskim nacionalizmom. Može i sa ćevapima ili jabukama. P.S. Burek je burek, al' više volim zeljanicu
(Pike iz Hajduk Veljkove, 19. januar 2014 01:52)

Ne može Pike. Ti si materijal za McDonalds & 'Fashion week parties'.

andreas kisser

pre 10 godina

(London calling, 18. januar 2014 19:45)

ja to resavam povremeno turskim donerima i kebabima i narocito masnim, presoljenim, prezacinjenim, najnezdravijim mogucim pilecim krilcima u chicken cottage ili sammy's, svehedno. jedan moj ortak ih zove 'dirty chicken' :-) najcesce ih zamolim da mi umesto pepsija daju jos par krilaca, tako da ih za £2.50 dobijem i po 9, 10 uz gomilu pomfrija! a kad sam u beogradu zaista nema boljeg bureka nego u mutapovoj, bas preko puta kaleniceve pijace, odmah pored sodadzije. vodio sam i devojku irkinju tamo na burek i odusevljena je.

Burek King Super Star

pre 10 godina

Najbolji burek u Sloveniji prave Bosanci (svih vera).Nedavno sam jeo u Mariboru burek u burekčinici "Sarajevo" i bio je prima!

cyborg

pre 10 godina

(Burek King, 18. januar 2014 18:58)

Ja mi posle takvog tvoga teksta, tvoje "Omaž" pojeo i mnogo više osim samo bureka. Hajd´ napiši više neku knjigu, kupujem! :P

Beogradjanin

pre 10 godina

Probacu taj burek u Mutapovoj koju preporuci neki od komentatora,a ja preporucujem buregdzinicu "Sarajevo" i najpre,meni najnoviji iznenadjujuci kvalitet:"pitu sa mesom" u pekari na cosku na okretnici 23,16,25,Karaburma-neka vam bace 350g(meni uvek zapadne 400,ali ne zalim se)u tanjir i jogurtic "Granice" i UDRI!

A i okrugle pice su im extra,kao i projice sa zeljem...

Whats the difference

pre 10 godina

@ andreas kisser Bila sam u toj radnji, ona je takav omaz Jugoslavije da sam se setila detinjstva i osetila kao dete kad sam ugledala ledene kocke i stobi flips! Tog dana nisu imali jogurt pa sam uzela samo burek. Radnja mi nije tako blizu te ne mogu cesto da idem. Sto se kefira tice, uzimam u Tesku poljski kefir i to jeste kefir (ciji sam ja ljubitelj). Probala sam druge stvari, ali onaj ukus i gustinu jogurta koji trazim ne mogu da nadjem. Ja sam uvek bila izbirljiva kad su mlecni proivodi u pitanju, pogotovo jogurt, i slazem se da su mnogi razvodnjeni. Uglavnom, tekst je o bureku. E da, probala sam i sama da ga napravim, sa kupljenim korama, cak sam i vurdu nasla (poljsku naravno) da bude bas ko jedan koji sam jela u Makedoniji kao dete, medjutim nije to to.

andreas kisser

pre 10 godina

(Whats the difference, 19. januar 2014 02:35)

u nacelu se slazem sa vasim komentarom, mada mislim da precenjujete nas domaci jogurt (verovatno kao posledica nostalgije), koji je najcesce kad su u pitanju mali lokalni proizvodjaci obicna voda (cast izuzecima, a ima ih). elem, nisam hteo o tome vec mala preporuka: u svakoj posljskoj prodavnici u engleskoj imate njihovu verziju koju oni zovu kefir, ali to nije ono sto mi zovemo kefir, vec identicno nasem jogurtu. probajte, mislim da se necete pokajati. a na uxbridge road na shepsherd's bush, otp. na uglu sa askew road, pre godinu, dve je jedan nas covek (bosanac) otvorio radnju sa ex-yu proizvodima; jedina takva prodavnica u londonu koliko ja znam - sto dovoljno govori o poslovnoj preduzimljivosti jugovica. mislim da se zove 'magaza'. naci cete tu sve domace proizvode, ukljucujci i svez jogurt i zamrznuti burek. pozdrav

Pike iz Hajduk Veljkove

pre 10 godina

Molim vas, dajte mi jedan burek, sa srbijanskim nacionalizmom. Može i sa ćevapima ili jabukama. P.S. Burek je burek, al' više volim zeljanicu

Swedenonline

pre 10 godina

Napokon su u Vojvodjanske gradove poceli da se vracaju albanci i burek sa njima! Ovde na severu, najblize sto se moze naci su iz Lidla, grcki mini bureci, na grckom se izgovaraju, bureci, od lisnatog testa. Tako da, devijacija bureka kroz balkan je ogromna, stvar ukusa. Onaj bosanski zamotuljak sto mi zovemo pita, nema ni b od bureka a sije ga grcka spirala! Uskoro ce vam doci Lidl ali sumnjam da ce vam ovaj grcki produkt biti aktuelan, od kilograma tezine je u alu tepsiji i pecete ga sami, cena oko 400din. Od lisnatog testa i ubija od masnoce grcke fete.

II

pre 10 godina

sto se tice bureka,naravno mislim na pitu s mesom .postoje razne vrste.pekari pretezno prave slagani burek sa mljevenim mesom,mrkvom, lukom.da bi se to ispeklo mora biti ulja dosta ,jer se brzo pece ,tj da se sto brze proda.najbolji burek je sa sjeckanim mesom u jufkama,tanjim ili debljim nebitno,zamotan u zvrkove ili se sjece u tepsiji za prodaju na vagu.obicno poput cevapa se sluzi sa jogurtom ili kefirom.i netreba da bude previse masan.pozz

Sercan

pre 10 godina

Pre par godina kada sam bio u BG burazera pitam gde da odem na burek, a on kaze teraj ih sve u .... postavili one pizza hut znakove kao da smo na divljem zapadu, pa nemam osecaj da zivim u Beogradu, kakav burek te spopao, gledace te sa snebivanjem, kao koji ti je...

Neplivač

pre 10 godina

Evo jos jednog razloga da Slovenci dolaze u BG, "burekturizam", burek vikend u Beogradu, posetite beogradske pekare,... i tome sl.
(dane, 18. januar 2014 18:06)

Inače je Bg poznat kao prestonica bureka. Još nisam čuo da je tamo neko pojeo nešto što liči na burek.

Igor

pre 10 godina

Ni gibanica nije "zapadnjačko jelo po meri establišmenta", ni pita zeljanica itd. Ali naravno da ne jedu te budalaštine nego burek zato što je D BEST!

Berlinac

pre 10 godina

Ljubljancanke su lepe jer je Ljubljana puna slovenacko-beogradskih brakova , a za burek kod Sipca preko puta zel.stanice u Ljubljani ostavljam uvek extra vreme na putu za Triglav !

Pike iz Hajduk Veljkove

pre 10 godina

Molim vas, dajte mi jedan burek, sa srbijanskim nacionalizmom. Može i sa ćevapima ili jabukama. P.S. Burek je burek, al' više volim zeljanicu

London calling

pre 10 godina

Potpuno se slazem. Znaci zivot u tudjini je mnogo strasniji bez bureka. Ja cesto sanjam burek i cevape s lukom. A toga ovde nema. Za ljude u Srbiji je to tesko da razumeju ali znajte da zivot bez bureka i cevapa s lukom je praznina koju gotovo nista nemoze da ispuni.

Obavesten

pre 10 godina

Zaista ne vidim nikakvu misteriju u vezi bureka i slovenacke omladine!
Posto su decenijama bosanski radnici radili u Sl.,pravili decu i vracali se u Bosnu,burek je omladini jednostavno u genima....

Burek King

pre 10 godina

Mali doprinos debati, nisam mladi Slovenac, ali sam godinama živeo u EU. Burek je sve ono što nije zapad - mastan, jeftin, ukusan. Posle godina trouglastih sendviča sa sirom ili tunjevinom, niskokaloričnih jogurta, zelenila u svim oblicima koji zauzimaju pola tanjira ili su ceo obrok, providnih šnicli kojima je izvučena sva masnoća, polusatnih ručkova koji su više obaveza nego užitak jer svi ritualno imaju pauzu u isto vreme, burek postaje san. Burek je sloboda od takvog sveta, kalkulantskog, racionalnog, politički korektnog. Burek je sve ono što su vam rekli da ne treba, ne valja, nije dobro. Burek je orijent, egzotika, mistika, zabranje voće. Za mene je boravak u Beogradu počinjao tako što sa aviona odem u lokalnu pekaru, na četvrt i jogurt. Pojedem, popričam sa prodavcima u pekari, pa do stana. Nisam nikad hteo da me neko čeka na aerodromu da bih mogao ritualno da se vratim Balkanu i dovedem svoje gene u red. Burek je antipod svih usvojenih nutritivnih i društvenih konvencija zapadnih društava, i zato je predivan.

Milan

pre 10 godina

To je cist rasizam! Povezivanje hrane sa kulturom i nacijom a burek treba da predstavlja nesto primitivno sto je doslo sa istoka u Evropsku Sloveniju!

London calling

pre 10 godina

@Burek King

Brate ja te potpuno razumem. Ista prica. Ja kazem da mi je burek i 10 s lukom pa da umrem ko covek. Splacine koje ovde jedemo i ispiranje mozga sa zdravom hranom i vezbanjima 24/7. Ali mene nisu uspeli da slome. Ja znam da postoji burek i znam da postojim i ja.

Gogi

pre 10 godina

Vole burek zato što je tako dobar! Ne robuju kompleksima i stereotipima, pa imaju hrabrosti reći da im se nešto svidja, prosto zato što im se svidja! Tri puta ura za burek!!!

Sercan

pre 10 godina

Pre par godina kada sam bio u BG burazera pitam gde da odem na burek, a on kaze teraj ih sve u .... postavili one pizza hut znakove kao da smo na divljem zapadu, pa nemam osecaj da zivim u Beogradu, kakav burek te spopao, gledace te sa snebivanjem, kao koji ti je...

burek

pre 10 godina

Jednostavno.
Vole ga zato što je DOBAR...što je sto puta bolji i zdraviji od Mc donaldsa, pice, pleskavica napraveljenih od ko zna čega.


Ta ljubav nije slučajna!

Hejbrigade

pre 10 godina

Mozda zato sto su nashKi ti Slovenci za koje pise da su iz "alpskog kulturnog kruga". Ne znam stvarno sta je to "alpska kultura", ali svakako znam sta je jugoslovenska.

Mikicarock

pre 10 godina

Prvo, ovo na slici je vise prevrata a na burek.... A pitanje zasto mladi slovenci vole burek je suvisno jer ih dosta vuce porijeklo iz Bosne.... Pozdrav ljubiteljima pravog bureka

Gradjanin

pre 10 godina

Vise sam puta jeo burek u Ljubljani. Mozda nije najbolji na svetu, ipak moram da kazem da je sasvim dobar. Pogotovo nakon nekoliko dana "maltretiranja" u "boljim restoranima" gde se posluzuje "lepa" hrana, a gde nisam uzivao u hrani, a moram da kazem da se nisam posteno ni najeo. Nakon bureka, sve je bilo na svom mestu.

Ne bih bio nimalo iznenadjen da Slovenci, nakon sto su nama uzeli ajvar, a Hrvatima prsut (citao sam pre neki dan neke tekstove o istarskom prsutu), da Bosancima preotmu burek i registruju ga kao svoj izvorni proizvod.

Tokyo

pre 10 godina

Ne znam gde se u Ljubljani pravi najukusniji burek, ali u Beogradu je to definitivno kod Ivana u Mutapovoj ulici. Tamo se prodaje samo burek i ništa više. Dakle, radi se o pravoj buregdžinici. A pored nje je sodadžija. Duh starih vremena u Beogradu...

Swedenonline

pre 10 godina

Napokon su u Vojvodjanske gradove poceli da se vracaju albanci i burek sa njima! Ovde na severu, najblize sto se moze naci su iz Lidla, grcki mini bureci, na grckom se izgovaraju, bureci, od lisnatog testa. Tako da, devijacija bureka kroz balkan je ogromna, stvar ukusa. Onaj bosanski zamotuljak sto mi zovemo pita, nema ni b od bureka a sije ga grcka spirala! Uskoro ce vam doci Lidl ali sumnjam da ce vam ovaj grcki produkt biti aktuelan, od kilograma tezine je u alu tepsiji i pecete ga sami, cena oko 400din. Od lisnatog testa i ubija od masnoce grcke fete.

Novi 'Novi Val'

pre 10 godina

To je samo bunt slovenacke omladine protiv establismenta. Kao sto su se nekada bunili protiv "starih baba koje sade cveklu 'za zelezno zaveso'", tako su sada malo krenuli u suprotnom smeru, pa se bune protiv McDonald baba iza EU zavese.

Ljuba

pre 10 godina

Burek se pravi rucno ne fabricki.Kada biste znali koliko godina iskustva za to treba narocito kada se kore testa moraju okretati oko glave da se ne razvuku ili ne pocepaju mislili biste i 5000 evra mesecne plate je malo za takvog majstora i pekara.U Beogradu majstori bureka koji znaju da prave ukusan burek rade za 300-400 evra mesecne plate.U manjim mestima u Srbiji za 200 evra.

Jedan pekar iz Prokuplja vec pre 5-6 godina je dosao na ideju da prodaje smrznuti burek u svakom vecem gradu Evrope.Covek izvozi na vagone u zadnjih par godina.

Od male pekare stigao je do 40 radnika.I 99% je izvoz.Da je ostao u Srbiji ostao bi na nivou male pekare i imao par stotina evra plate kao sto je i imao.

Mi Srbi od jednog drveta koji se zove Srbija ne vidimo jednu lepu sumu koja se zove Evropa u ekonomskom smislu reci.

Ko se pomakao od tog"drveta" zvana Srbija i video"Sumu" vec broji par desetine hiljada evra mesecno od srpskih gurmanluka iskljucivo u smrznutom obliku"Ready to eat".

Burek King Super Star

pre 10 godina

Najbolji burek u Sloveniji prave Bosanci (svih vera).Nedavno sam jeo u Mariboru burek u burekčinici "Sarajevo" i bio je prima!

Pure Green

pre 10 godina

Molim vas, dajte mi jedan burek, sa srbijanskim nacionalizmom. Može i sa ćevapima ili jabukama. P.S. Burek je burek, al' više volim zeljanicu
(Pike iz Hajduk Veljkove, 19. januar 2014 01:52)

Ne može Pike. Ti si materijal za McDonalds & 'Fashion week parties'.

andreas kisser

pre 10 godina

(London calling, 18. januar 2014 19:45)

ja to resavam povremeno turskim donerima i kebabima i narocito masnim, presoljenim, prezacinjenim, najnezdravijim mogucim pilecim krilcima u chicken cottage ili sammy's, svehedno. jedan moj ortak ih zove 'dirty chicken' :-) najcesce ih zamolim da mi umesto pepsija daju jos par krilaca, tako da ih za £2.50 dobijem i po 9, 10 uz gomilu pomfrija! a kad sam u beogradu zaista nema boljeg bureka nego u mutapovoj, bas preko puta kaleniceve pijace, odmah pored sodadzije. vodio sam i devojku irkinju tamo na burek i odusevljena je.

Beogradjanin

pre 10 godina

Probacu taj burek u Mutapovoj koju preporuci neki od komentatora,a ja preporucujem buregdzinicu "Sarajevo" i najpre,meni najnoviji iznenadjujuci kvalitet:"pitu sa mesom" u pekari na cosku na okretnici 23,16,25,Karaburma-neka vam bace 350g(meni uvek zapadne 400,ali ne zalim se)u tanjir i jogurtic "Granice" i UDRI!

A i okrugle pice su im extra,kao i projice sa zeljem...

cyborg

pre 10 godina

(Burek King, 18. januar 2014 18:58)

Ja mi posle takvog tvoga teksta, tvoje "Omaž" pojeo i mnogo više osim samo bureka. Hajd´ napiši više neku knjigu, kupujem! :P

andreas kisser

pre 10 godina

(Whats the difference, 19. januar 2014 02:35)

u nacelu se slazem sa vasim komentarom, mada mislim da precenjujete nas domaci jogurt (verovatno kao posledica nostalgije), koji je najcesce kad su u pitanju mali lokalni proizvodjaci obicna voda (cast izuzecima, a ima ih). elem, nisam hteo o tome vec mala preporuka: u svakoj posljskoj prodavnici u engleskoj imate njihovu verziju koju oni zovu kefir, ali to nije ono sto mi zovemo kefir, vec identicno nasem jogurtu. probajte, mislim da se necete pokajati. a na uxbridge road na shepsherd's bush, otp. na uglu sa askew road, pre godinu, dve je jedan nas covek (bosanac) otvorio radnju sa ex-yu proizvodima; jedina takva prodavnica u londonu koliko ja znam - sto dovoljno govori o poslovnoj preduzimljivosti jugovica. mislim da se zove 'magaza'. naci cete tu sve domace proizvode, ukljucujci i svez jogurt i zamrznuti burek. pozdrav

Whats the difference

pre 10 godina

@ andreas kisser Bila sam u toj radnji, ona je takav omaz Jugoslavije da sam se setila detinjstva i osetila kao dete kad sam ugledala ledene kocke i stobi flips! Tog dana nisu imali jogurt pa sam uzela samo burek. Radnja mi nije tako blizu te ne mogu cesto da idem. Sto se kefira tice, uzimam u Tesku poljski kefir i to jeste kefir (ciji sam ja ljubitelj). Probala sam druge stvari, ali onaj ukus i gustinu jogurta koji trazim ne mogu da nadjem. Ja sam uvek bila izbirljiva kad su mlecni proivodi u pitanju, pogotovo jogurt, i slazem se da su mnogi razvodnjeni. Uglavnom, tekst je o bureku. E da, probala sam i sama da ga napravim, sa kupljenim korama, cak sam i vurdu nasla (poljsku naravno) da bude bas ko jedan koji sam jela u Makedoniji kao dete, medjutim nije to to.

Whats the difference

pre 10 godina

@ London calling
Bez svega se moze ali bez bureka i jogurta (ne grckog, koji je vise kisela pavlaka po gustini i sadrzaju masnoce, vec "naseg", tecnog- nema slicnog vise u Tesku, Danone pouring yogurt natural) tesko! No, ima radnja u Londonu, nasla sam i glavicu kiselog kupusa, i burek (doduse, vise savijaca nego "nas" mastan, okrugao burek), oblande, ajvar i svasta nesto, ako mi redakcija dozvoli u sledecem komentaru bih napisala ime. Ali, samo da se zna, stomak je najvise homesick, koliko god to povrsno zvucalo!

II

pre 10 godina

sto se tice bureka,naravno mislim na pitu s mesom .postoje razne vrste.pekari pretezno prave slagani burek sa mljevenim mesom,mrkvom, lukom.da bi se to ispeklo mora biti ulja dosta ,jer se brzo pece ,tj da se sto brze proda.najbolji burek je sa sjeckanim mesom u jufkama,tanjim ili debljim nebitno,zamotan u zvrkove ili se sjece u tepsiji za prodaju na vagu.obicno poput cevapa se sluzi sa jogurtom ili kefirom.i netreba da bude previse masan.pozz