Petak, 30.08.2013.

20:30

Ovako izgleda Amerika u očima jednog Indijca

Izvor: B92

Ovako izgleda Amerika u oèima jednog Indijca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

djordjevic

pre 10 godina

@the One,

amerika je imperija kao i svaka druga. Sve, ali sve do jedne, su uvek pljackale i pljackaju sve sto mogu. Ovde je rec o unutrasnjem uredjenju Amerike koje je, bar meni, dosta interesantnije nego tipicne imperatorske akcije koje su za SVAKU OSUDU ali uzasno smaraju jer nema koja sila se njima ne bavi.

Swedenonline

pre 10 godina

@Swedenonline...Dobar ti komentar. U Tumbi, pored Stokholma, proveo sam tri meseca, kod brace. Sve sto je ovaj napisao, podseca me na Svedsku! Ipak, ne bih ja u SAD, Svedska je daleko bolja...tu mislim i na zenski rod :)
(A?, 31. avgust 2013 07:41) Osnovna pravila igre u prirodi, mravi, pcele, sve jake zajednice imaju zajednicki imenilac: homogenost! Srbija, gomila jakih individualaca koji imaju samo svoje ciljeve, nacija ih nema. Sve opsano proizilazi kao nacionalni kodeks, tu smo medju najsiromasnijim na svetu i sve sto nam se desava je posledica nedostatka kulture teamworka! :( PS: manje masti u svedskom McDonaldsu a ipak prioritet na zdravijoj ishrani, jeftina hrana nije "in" ;)

antiparazit

pre 10 godina

@TJefferson
Prijatelju, prećutao si glavnu razliku. Posle tridesete većina Amerikanaca je ipak prepuštena sebi. Ovde većina očekuje da im babe i dede i mama i tata obezbede stan, posao bez posla, kola, devizne džeparce od babine i dedine gastarbajterske penzije... Tužno je sve to vaše trabunjanje o umeću življenja, o provodu i slično... Niko od vas odavde ne upita sebe da li neko ipak plaća za vaše bezbrižno splavarenje, gluvarenje, rad u NVO (to plaćaju stranke i zapadnjaci) i slično...

TJefferson

pre 10 godina

Po mom misljenju Amerika je fenomenalna za ljude do negde cca 30-te godine. Studentski dani (ukljucujuci masters), malo stvarnih zivotnih briga i stresova (sem da polozis ispit, smuvas koleginicu/e sa faksa, gde ces u grad sledeci vikend ili da li ce biti Miami, Ft Lauderdale, Daytona itd za sledeci spring break). Stvar se menja kad krene masina (9-5 posao koji je u sustini 8-8 kako bi zadrzali radno mesto i "izgledali" vredniji od konkurencije/kolega), cesti vikendi za laptopom - treba dostaviti file prva stvar ponedeljak ujutro, stalno zvrckanje celularnog tel za vreme godisnjeg odmora ( i to AKO ga uzmete - samo 2 nedelje godisnje). A gde je zaduzenje za kucu, kola itd 2 sata u proseku dnevno u putu do i sa posla itd itd Duga prica ukratko: nakon 30-te po meni je bolje 5 nedelja odmora i svoj stan (u vlasnistvu) i vikendi po evropi za male pare (a svakodnevni socijalni zivot da ne pominjem) nego Homer Simpson zivot. Howgh!

riddick

pre 10 godina

@darko
i treba da se vijori kad lepo izgleda i medju najpoznatijima je na svetu . nasa zastava je em ruzna , em su ona 4 C na grbu ukradena od vizantije , a boje su tako poredjane jer je valjda kao neka nasa delegacija okrenula rusku civilnu zastavu naopacke u 19. veku. znaci zastava nam je glupost totalna

Naturalizovani Amerikanac

pre 10 godina

@rox izvini ali to si lupio. Ko god ti je to rekao slagao te. Amerikanci su veliki patrioti i zastavu drze samo zbog toga. Jako su i sa pravom ponosni na svoju zemlju ali ne zaboravljaju svoje poreklo. Cesto ces videti, na primer irsku zastavu pored americke itd. Zastava jedino ne sme da se unisti/zapali. To je zakonom kaznjivo. Ne postoji nikakva stavka u porezu vezana za americku zastavu. Ako tvrdis da postoji onda postavi link pa da svi vide. Americkom patriotizmu ne treba novcani podsticaj. U ovim ratovima, Irak, Avganistan itd. na prste ruke mogu da se izbroje rezervisti koji su dezertirali i nisu posli na turu u Irak i to po nekoliko,puta. Uporedi to sa Srbijom koja se busa u prsa, daje mitinge podrake "ugrozenim Srbima" a 80% je zbrisalo kad je bilo gusto i to na par sati od kuce. Amerika je jaka zemlja jakih ljudi koji su veliki individualci ki ne dozvoliavaju da ih neko gazi i vrlo brzo reaguju kada su im licna prava ugrozena. Amerika je novi Rim i to sa pravom i ja sam srecan sto iz prve ruke mogu da to dozivim.

Gale

pre 10 godina

Nikada nisam bio u Americi, ali sam gledao dokumentarne filmove Majkla Mura: "Žeđ za nasiljem", "Bolesnik", Farenhajt 9/11" i "Kapitalizam:Ljubavna priča". Nekako više verujem ovom režiseru nego Indijcu, mada verovatno i u njegovim rečima ima ponešto istinito.

Lima

pre 10 godina

Dirljiva prica o Americi kao humanom drustvu. Umesto Indijca trebali su da pitaju Indijanca, slicno im zvuci ime ali bi ovaj drugi imao realniji opis stanja.

vladar

pre 10 godina

E pa zato njihova vlada može da kinji ostatak sveta jer je svoje podanike uljuljkala lagodnim životom pa ih dalje od sopstvenih potreba ne zanima. Bio više puta i video. Zaglupljujuće lepo.

Zoran

pre 10 godina

Ja kazem zeni, posto smo u 2% po zaradama u SAD: Bolje biti prvi medju najboljima nego poslednji medju najgorima.

Iskreno, iz nekog meni neobjasnjivog razloga, mi se lepse osecamo ovde u Americi nego u Kanadi. Ne mogu da kazem da su losi prema strancima u Kanadi, ne mogu da kazem da je drzava neodgovorna u Kanadi ili manje odgovorna nego SAD, ali nesto ima definitivno.

Pandemonium

pre 10 godina

Odavno neki tekst nije ostavio ovako dobar utisak na mene. Generacio '84 ostaje nam samo da stavimo prst na celo i da se zapitamo "Gde smo to pogresili"? A kad shvatimo, nadam se da nece biti kasno!

gile

pre 10 godina

Iz ugla tog malog IT geeka koji je u USA bioo tek nestoo malo vise od onicnog turiste, sve sto je rekao je istina. Ali on je mlad, zdrav, pun snage, volje i zelje za radom i dokazivanjem. Da je kojim slucajem zagazio u 50-tu pa izgubio posao, preziveo uz to i nervni slom ili infarkt, a jos odozgo ga zadesio i razvod, gubitak imovine ... drugacije bi on pisao. Zato i ne treba da mu zamerite sto nije pisao npr o njihovom zdravstvu, kad je decko zdrav i nisu mu potrebni lekari.

Ja sam tamo bio jedno vreme i u jednoj recenici bih opisao Ameriku kao zemlju u kojoj rec dedovina ne postoji. Ceo sistem je osmisljen da ti lepo zivis i podignes svoju porodicu, ali da se zaduzis taman toliko da svojoj deci iza smrti ne mozes da ostavis nista. Oni naslede tvoju kucu a onda je prodaju da bi nammirili tvoje dugove, naslednu taxu, advokate ... U Americi svaka generacija gradi svoj zivot iz pocetka, cast retkim izuzecima!

bgd

pre 10 godina

Zavisi šta ti se sviđa, ako cilj ti je da kući svake nedelje doneseš nzm ni ja koliko pakovanja neke junk hrane i da imaš 5 nepotrebnih gedzeta, da imaš odeće toliko da ne znaš šta da nosiš onda OK. Ja bih pre otišao bilo gde u Evropu. Pa ameri umiru za Evropom, kada kažeš da si iz evrope gledaju te ko marsovca, njima je prestiž otputovati u Evropu.

kisa

pre 10 godina

Da bi razumeli sta jedan Indijac vidi posle godinu dana studiranja i staziranja u Americi, prvo moramo da razmislimo sta smo to uvideli o nasem mestu bivanja u proteklih godinu dve i shvatimo da to i nije tako dugacak period za uvid u jednu kulturu pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da je decko kao student i stazista u izvesnom smislu zasticena vrsta. I drugo treba znati kako je u Indiji da bi njegova vizija imala realnije mesto.
U Indiji je 90% od onoga sto je Bapu (tata Gandi) uradio u smeru brisanja granica izmedju kasta i stvaranja klasnog ali ne i kastijanskog drustva, odavno izbrisano i vraceno na staro. Indija je podeljena na kaste i unutar kasta klase. Siromasni su cisti, lepo obuceni, mnogo ih zivi na ulici i mnogi od poseda imaju samo sebe , maramicu, cesalj, ... mnogi nisu nikada jos upotrebili sapun. Po pravilu su mrsavi, nasmejani, izgledaju srecno, druzeljubivi su i veseli. Bogati su po pravilu debeli, odaju ne zadovoljstvo ili su namrsteni jer je statusni simbol, pogresno pokupljen od Britanaca, da se bude strog i bez obziran sto ste vise na socijalnoj lestvici. Bogati zele da vas impresioniraju svojom pripadnoscu zapadnoj kolonijalnoj kulturi sto pokazuje izvestan kompleks nize vrednosti. Kastijanski i unutar njega klasni sistem je ne milosrdan. Iz kaste iz koje ste mozete da imate taj i taj posao i da se zenite u istoj kasti. Zene imaju pravo pomeranja u visu kastu udajom. Cinican zakon napravljen od bogatih.
Decko ce imati vremena da otkrije US.

m

pre 10 godina

Amerika zemlja velika!Svako je dozivljava na svojstven nacin.Ovde neki kritikuju americku hranu.Jeo sam po restoranima ,probao kupovnu, smrznutu hranu,podgrevao kempbelove corbe i supe u mikrotalasnoj,rucao kod prijatelja amerikanaca i nisam nasao manu.Hrana je daleko bolja od nase.Mada,u pitanju su ukusi.Svidja mi se jos to sto se svi koje sretnes na ulici javljaju i pitaju za zdravlje sto bi rekao moj rahmetli otac!O zdravstvu ne znam mnogo ali mislim da neki koji su pisali o cenama pregleda i operacija preteruju.Prosto to nije tacno ili oni nisu bili osigurani.Kao prijatelji su OK kada te prihvate.Nisu stipse, pricljivi su sto meni licno odgovara.Nisu pakosni i ne vole lazove.Na kraju jos samo ovo.Posten i vredan gradjanin Srbije sasvim lepo moze da se snadje i zivi u SAD.Ono sto ja znam o zastavama koje stoje na kucama je ovo.Pravo da stave zastavu imaju oni ciji clan familije sluzi u Iraku ili Afganistanu.To sam cuo-mozda i nije tacno.

Prozac nation, supersila smeca

pre 10 godina

Lepo je opisao Ameriku, zemlju magle i junk food-a.

Svi jure golu materiju, novac je tvoj bog, potrosnja je nacionalna obaveza, i cini 70 odsto bruto nac. proizvoda. Tolerancija je goli privid koju omogucava stampanje para, svi ambiciozni imaju psihijatra, to je takav sistem koji je veliki pritisak na svako ljudsko bice s imalo empatije.

Mnoge stvari ce tu doci na naplatu. Nece dolar vecno biti vezan za svetsku trgovinu naftom.

1 Amerikanac u proseku proizvede 2700 tona djubreta godisnje kad se doda industrijski otpad, a bez toga, po glavi, dnevno pravi 3,22 kilograma, a za zivota prosecno 105 tona. To je kao kad bi napunili 1100 grobova otpadom samo jednog coveka.

Dare

pre 10 godina

Ček, ček, a šta je sa onim: mrski neprijatelj, mučki okupator, truli zapad, majčica Rusija, Kina prijatelj, legenda Ugo Čavez, okrećemo se Kazahstanu(Uzbekistanu, Azerbejdžanu)... Tome nas uče ptiJote 70 godina!
Bravo za Ameriku, obećana zemlja.

seljadin

pre 10 godina

nije istina da se crnci lose odnose prema belcima, ja sam upravo doziveo suprotno, prijateljstvo i razumevanje. Za imigrante, USA je najbolja opcija,
mnogo bolja od Nemacke. Treba biti u prvorazrednoj drzavi prvorazredni gradjanin, a ne u drugorazrednoj Nemackoj trecerazredni gradjanin.

StefanBU

pre 10 godina

Mi se plasimo da isticemo zastavu, da nas ne bi nazivali nacionalistima! Kad je Djokovic nosio kacket sa obelezjima Srbije, njemu su strani mediji i kolega Federer zamerali sto istice nacionalnost!

blesi

pre 10 godina

ovako izgleda beograd u ocima jednog srbina iz unutrasnjosti. Oni imaju sve... i most i mol...prava evropska metropola izgradjena na znoju ljudi iz unutrasnjosti....ajmo Vojvodino, ajmo Sumadijo!!!!!!

Zeleni Zub

pre 10 godina

Ja da mogu, sutra bih otisao, nevezano za ovaj tekst. Ljudi koji pominju amricku globalnu politiku, sa njom imaju veze koliko i obican amer - a vecinu amera boli uvo i za asada i za ostale, i protiv su slanja trupa bilo gde. U svakom slucaju, ko nije ziveo negde preko, makar neko vreme, nezna sta je to normalan zivot. Posto ovo u srbiji poslednjih 30 godina ne moze da se kvalifikuje kao "normalan" zivot, ma koliko nekome on bio lagodan.

Slav

pre 10 godina

(Bivsi dizajner tobogana, 30. avgust 2013 21:06). To znaci da prilicno nisi shvatio njegove misli.... Krediti su dostupni svima ko ima full time job ... Samim tim svi mogu manje vise da kupe isto.. kuce , auto, čamac , motor , tucnu tehniku.. tu ne moze da se primeti razlika, jer je sve dostupno svima.. kartice samo rade! Zato i jeste licni posao statusni simbol, jer dok svi imaju nabrojane stvari, ne mogu svi da imaju cenjen i dobar posao... a samim tim veci ili vise veci bankovni racun... A on nije dostupan na uvid!! Razlika je samo u manjoj , vecoj ili nikakvoj zaduženosti .

mirko

pre 10 godina

Lepo je sve to, ali kako je moguće da se taj student ili "student" nije zapitao koliko je krvi nedužnih ljudi na planeti proliveno da bi oni tamo imali tako lagodan život?

Čudno je i to da se baš sada plasiraju ovakvi tekstovi.

Nika

pre 10 godina

"Ljudi se ponose svojim napornim radom i generalno ne varaju.">Rodjak radi kao web programmer za puno americkih klijenata od kuce.
Dosta njih su fizicka lica.Medju njima ima I firmi ali vecinom su fizicka lica koja nadje na sajtovima za programiranje u Americi.Svi do jednog placaju nakon zavrsenog posla istog dana po upucenom zahtevu za uplatom I nakon samo jednog poslatog email-a.Vecina radova je standardne vrednosti od 300 do 1000 dolara.

U Srbiji je radio za 10-ak firmi projekte od 200 do 4000 evra.Nijedna mu nije isplatila na vreme I to sto mu je isplatila je nesto smesno mozda 5% ugovorene cene.Direktore tih firmi u Srbiji zna I prave se kao da ga ne poznaju.Sve te firme su likvidne i imaju para na racunu.I do dan danas nijedno rociste nakon utuzivanja nije zakazano iako je potpisan i pecatiran ugovor od strane tih direktora.

Amerikanci svi do jednog istog dana placaju iako su primili jedan email i ne poznaje se sa njima niti se licno video i bez ugovora.

Samo email i "projekat zavrsen 100% pregledati i uplatiti izvodjacu radova"Ali Novac putem swift naloga se prosledjuje istog dana od strane AMerikanaca.U SRbiji radio I 100 sati po propisu niko ti ne garantuje da ces biti placen.

E to je po meni prvi utisak Amerike u odnosu na Srbiju.

Misha

pre 10 godina

> Da,jeste to sve tako,slazem se.Ali se pitam koliko zemalja na svetu mora da plati glavom za taj njihov luksuz.

Amerikanci u vreme svog najvećeg blagostanja nisu bili nikakva kolonijalna niti politička sila. Krenuli su ni iz čega, naselili su pustu zemlju i napravili su pravi mali raj, utemeljen na onim istim principima koji su doneli blagostanje zemljama severne Evrope, koje su antički istoričari opisivali kao što mi danas opisujemo Sibir. Duh prosvećenosti, vrednog rada i nesebičnog duha rezultovao je privrednim i naučnim blagostanjem. No, prvi počeci moralne krize i dekadencije su došli sa izbeglicama iz neprosvećenih zemalja koje su im tamo donele kriminal i kriminalne bande, što je rezultovalo potrebom da uvedu policiju, za kojom ranije nisu uopšte imali potrebe:

“U urbanim područjima bilo je gore zbog ... poplave imigranata, naročito iz Irske, Italije i Kine, koji su uveli organizovane bande i organizovani kriminal u glavnim gradovima SAD.” (Richard F. Selcer, Civil War America, 1850 to 1875, p. 438)

“Takvi preteći neredi ubedili su gradske vlasti da razmisle o onome što su nekada odbacile kao nedopustivo evropsko rešenje ― o uvođenju policije. U toku naredne decenije svi veliki gradovi su dobili uniformisane snage po modelu londonske policije ser Roberta Pila.” (Filip Dženkins, Istorija SAD, str. 98)

mUSA

pre 10 godina

Kao i obicno navijacki,manje objektivno.Ne mislim na Indijca,to je samo jedno vidjenje Amerike,objektivno,subjektivno,moze se do sutra diskutovati.
Govorim o komentatorima ovde,neki dizu USA do nebesa,a neki ih kritikuju do
daske. Istina je negde izmedju te dve opcije,ali smrdi nesto,da se upravo
sada takve stvari objavljuju!? Image popraviti? Ima tu nesto,jer se USA sada debelo "zaduzila"kod ostatka pravednog sveta...Znamo zasto!

Blanusha

pre 10 godina

U potpunosti se slazem sa ovim likom!Bio sam u Americi dva puta po 4 meseca,i to u Montani za koju kazu da je najsiromasnija drzava SAD-a.Apsolutno je tacno sve sto je Indus napisao,s'tim sto bih ja dodao i jos neke stvari.Moje iskustvo je i da su Ameri vrlo druzeljubiv narod (bar onaj krug u kome sam se ja kretao).Kao Srbin koji je cak tamo dosao da radi,posebno sam bio interesantan onima koji su bar malo bili upoznati sa recju "Srbija".Mene su tamo skroz zagotivili,a pricali smo o svemu.Laz je da Amer nece da plati pice,laz je da nece da ti pozajmi pare.Ponavljam,to je moje iskustvo.Malo je siroko reci da im zene nisu promiskuitetne.Sve zu zvemu,hteli mi to da prihvatimo ili ne,Amerika je odlicna za zivot,kao sto neko ovde napisa,pogotovo ako si vredan i posten!Jos jedna cinjenica,stekao sam utisak da ce te Ameri daleko brze prihvatiti kao jednog od njih nego Evropljani,ako te Evropljani ikada i prihvate.Na tome im skidam kapu!

gox

pre 10 godina

Za Hrena i Darka. Ko istakne americku zastavu ispred svoje kuce umanjuje mu se porez. Tako da razlog sto se na svakom koraku vije americka zastava nije patriotski vec ekonomski.Patriotizam jednog naroda se vidi na drugim poljima.

A?

pre 10 godina

@Swedenonline...Dobar ti komentar. U Tumbi, pored Stokholma, proveo sam tri meseca, kod brace. Sve sto je ovaj napisao, podseca me na Svedsku! Ipak, ne bih ja u SAD, Svedska je daleko bolja...tu mislim i na zenski rod :)

vj

pre 10 godina

Bio sam tamo ,ziveo radio ,,DO SRZI ISTINITO,,ali ima jos stavki,,
np:
nedo ti bog da se razbolis , tebace ti imovina za lecenje ,,sve sto si zaradio nestace brzo tada,,,
nema podmetacina na poslu,,kvalitet se ceni,enormno brzo se napredjuje ,
novac je svuda ,,cak i kada ga neces dolazi,,,americki san je realnost,,

gorki su tamo zalogaji hleba

pre 10 godina

(ex sns, 30. avgust 2013 21:27)

Kad procitam tvoj post prepun nebuloza, i vidim koliko ti je komentar preporucen, bude mi jasno stanje ljudi u Srbiji, i zasto, kako god da mi je, se nikada necu vratiti. A vi zemljaci, postujte i volite svoju zemlju, barem zato sto cete tako kupiti onaj tracak nade za svoju decu.

Simo

pre 10 godina

Čobanko Ovnović sa istoka Srbije došao u Beograd:
1. Stoka na ulicama je drugačija nego kod mene na livadama
2. Niko ne radi ništa zato što im je sve teško a i oni su previše pametni da rade bilo koji posao
3. Ima mnogo onih što uzimaju pare samo da ponavljaju što im drugi kažu
4. Neki stranac im nešto uradi a oni se hvale kao da su to sami uradili
5. Svađaju se oko nečega a ništa ne znaju ni jedan ni drugi
6. Jednu istu stvar ako je uradi jedan, onda je dobra, a ako je uradi drugi, onda ne valja. A ista stvar.
7. Nisu ni primetili da su im muzeji zatvoreni, dok im to nisu rekli stranci. A sad se kao svi čude.
8. Manje-više kao kod mene, samo što je stoka malo drugačija a i čobani se malo razlikuju. Inače, skoro isto.

Jvbg

pre 10 godina

Srbija i amerika totalno dva razlicita sveta u nacinu zivota. Ponekad ih posmatram i prodje mi kroz glavu da su debili a onda ustvari shvatim koliko oni nemaju potrebe za cimanjem poput ljudi u srbiji. U srbiji se budis sa stresom i isto tako lezes sa stresom. Ovde verujem da mnogi od njih i ne znaju sta je to. Svi oni koji su ziveli i zive u usa znaju o cemu pricam. Moja iskustva podjednako sa svim ljudima su pozitivna bilo da su crnci ili belci.ni jedna neprijatna situacija a zalazio sam u delove gde je itekako opasno biti belac u odredjeni deo dana. Obicno sta me pitaju odakle sam jer provale po akcentu da nisam amer. i onda krenu da smaraju sa nekim pricama i raspitivanjima o srbiji itd. U pocetku mi je islo na nerve ono njihovo smeskanje, izvinjavanje itd ali se vremenom navikao. Isto sto mi je bilo prosto neverovatno da me ljudi u prolazu pitaju kako sam. A i ne poznajem ih.( cesto mi je prolazilo kroz glavu da mu kazem "a sta te zabole" Ili da me gotovo svaki policajac ili serif pozdravi. Kad je vas neko pozdravio od policajca u srbiji a da ti posle ne odere kozu ili moras u rat na krv i noz sa njim? Meni se to nikad nije desilo. Obicno svaki kontakt sa policajcem se kod mene zavrsavao sa debelom svadjom. Tuzno ali istinito. Isto tako mogu reci da obican amer i ono sto mi znamo o americi su susta suprotnost. Svi su protiv svih ovih ratova koji su njihovom drzavom vodjeni. Dosadilo im je vise da ginu za nista. Prosecan covek ovde ne vidi sebe u tome.pozz iz missurija

PreDrag

pre 10 godina

Zivim u USA vec duze i ovaj je prilicno tacno opisao Ameriku. Ja licno mislim da se Amerika menja na bolje i ako uspe da se ne umesa u neki rat u narednih 5 ili 10 godina ona ce ponovo postati simbol dobrog zivljenja.

kosmajacsale

pre 10 godina

Prilicno tacno,a posto je ziveo u Kaliforniji onda mogu da zamislim kako mu je bilo dobro. Fantasticna zemlja za zivot,zato milioni hrle tamo pa cak rizikujuci i zivot zbog toga.Ako bih ja nekom ovde rekao da uopste nije problem i sa platom od 8 dolara za sat da zivis relativno lepo,niko mi ne bi verovao jer niko i ne zna koliko je hrana jeftinija ovde,gorivo,automobili,tehnika i odeca,da kupite kucu treba vam cca 250 000 dolara a to je kao i ovde jer te kuce tamo su prelepe i velike.
(ex sns, 30. avgust 2013 21:27) hahaha i dobi covek preko 150 pluseva, koje paljenje masa. bez kola u kaliforniji nema zivota, kuce 250000 da u nekim varosicama , pustarama. plata 8 $ to je 320 nedeljno pre taksi posle oko 250,znaci 1000 mesecno par desetina dolara gore dole ili oko 700evra. ladno masa veruje i kuka ovde kako u srbiji i 1000 evra nije nesto a u kaliforniji je 700 lepa para za zvot haha. sa tim parama u svakom vecem gradu ste beskucnik. hrana 300 kromno, soba, ne stan 600 i imate sasvim finih 100 dolara za benzin i kola na liz jos 400 minimum, osiguranje zdravstveno obucu odecu mobilni, internet praskove sapune, mora i da se sisate popravite zub , neka da se pocastite pa izadjete . sasvim lep zivot sa 1000 ako spavate naulici koje paljenje masa a koliko jos njih veruje ju ju ju da li je ovo skrivena kamera 8 na sat lep zivot steta svi ovi sto su dali pluseve ne isprobaju jedno 3 meseca sa 8 na sat kako je fin zivot

zrigor

pre 10 godina

Posle šest godina života u Americi, evo i mojih zapažanja:
-ako imate ozbiljnije zdravstvene probleme a malo para, najeb#li ste
-neorganska hrana je bljutava, nezdrava a jeftina, organska skupa i mnogima nedostupna
-većina ljudi je jako ljubazna ali uglavnom ne možete na nikoga da se zaista oslonite i da očekujete da će biti tu kada vam je zaista potreban; takvi su i svakodnevni razgovori, kulturni a isprazni i površni
-ne očekujte da će vam neko reći nešto ružno (a istinito) u lice; kasnije će te sami videti kako stvari stoje
-Amerika je obećana zemlja za one sa vrhunskim znanjem iz oblasti tehnike, biznisa, medicine, i oni mogu da žive komotno i ispunjeno (putovanja, kultura...), ostali su u najboljem slučaju niži srednji sloj.
-Amerika je obećana zemlja za one koji dolaze iz raznih zabiti bez struje, kanalizacije itd, i koji ništa ni ne očekuju
- retko se može videti klasno, rasno i nacionalno mešanje. Indijci su sa Indijcima, Poljaci sa Poljacima, američki belci sa američkim belcima, crnci sa crncima...
-šire porodice (roditelji, rođaci) su skroz zapostavljene i retko se viđaju
-rad i profesionalno usavršavanje je suština života, a ne uživanje u životu
-materijalno je daleko ispred duhovnog
U suštini, Amerika pruža mnoge mogućnosti, pogotovu za one sa vrhunskim znanjem koji to mogu da unovče i za one prirodno snalažljive. Mislim da neki srednji i viši sloj iz Srbije (osim ako ne pripadaju prethodno navedenim)može da ima kvalitetniji život u Srbiji nego u US.

350 miliona stanovnika!

pre 10 godina

Naravno da postoji mnogo razlicitih zivota, Ali zapazanja su potpuno tacna!

A zadnja recenica I komentar Oko posla su potpuno tacni!

Polozaj ili radno mesto na poslu odrazavaju moc! A svi vole I zele moc!

Daleko od toga da je ovo savrseno drustvo ili nacija, niti ce ikada biti...ali, za sada, jos uvek imas sansu da zivis iole normalno, ako koristis bar malo vijuga!

Gde god da si na svetu je dobro ako imas dobro placen posao!

Amerika u ocima jednog Srbina

pre 10 godina

Nemaju bas mnogo kreativne psovke kao sto su kod nas
Cevap zovu Kebab, A Kebu uopste ne zovu, sam dolazi
Mesaju Srbija, Siberija i Sirija, takodje bi i sve da bombarduju, za svaki slucaj
Dovode Indijce za programere umesto Srbe, jer ovi to rade jeftinije i pisu lepse stvari o Americi
Zastave svuda, a i po neki Jugo
Devojke su mnogo lepse, u odnosu na one u Indiji, ali i mnogo ruznije u odnosu na one u Srbiji
Svako moze da zivi dobro jer moze da dobije kredit, sve dok ne zakuca banka na vrata za prvu ratu(kao i kod nas) - Preporuka, kupite kucu bez vrata
Najbolje mesto za zivot u Americi je Kanada.

Molba

pre 10 godina

Molim postenog Srbina
koji trenutno zivi u majcici Rusiji,
da napise nesto slicno impresivno iz
Rusije, tako da se uspostavi balans i
svi budu zadovoljni. Naravno, ako je moguce.

Peca

pre 10 godina

Potpisujem sve sto je ovaj rekao, osim ovog poslednjeg.
To je decko pogresio jer verovatno nije ni sreo gornju klasu u Americi. Ona je mala, cak manja nego u latino americkim drzavama.

Neko Preko

pre 10 godina

"Devojke nisu promiskuitetne..." - Pa naravno da nisu kad si Indijac! Tuzno ali istinito, opet se svodi na rasu...
Inace, jesu promiskuitetne i imaju "lovacke price" vise od muskaraca!

JJ

pre 10 godina

"Zbog toga jedini statusni simbol u Americi za većinu predstavlja njihov posao a ne njihova imovina."Poslednja recenica obesmisljava citav tekst...
(Bivsi dizajner tobogana, 30. avgust 2013 21:06)
Poslednja rečenica svemu daje smisao jer govori i tome da biti obrazovan i školovan, u Americi ima posebnu težinu i to je, gotovo jedina stvar koja pravi drastične razlike medju ljudima. Ljudi vas zaista poštuju ako ste školovani i neverovatno je da vas zbog toga posebno cene ljudi koji nisu školovani, nemaju problem da vas dožive kao bolje od sebe. Oni jako poštuju obrazovanje jer je to garancija za dobijanje dobrog posla, za uspeh, ali ne toliko uspeh u materijalnom smislu koliko u smislu da ste bolji od većine i zato im je posao statusni simbol, zato što je primeren nivou obrazovanja. Hrana je jeftina i svima dostupna, svi imaju kuće i automobile, imati IPhone, ne pravi razliku medju ljudima jer ga svi imaju, biti dobro obučen nije stvar statusa jer je svima dostupno sve od garderobe tako da jedino što pravi razliku je obrazovanje!

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Nisam bio u Americi pa ne mogu da kazem kakav je odnos prema ljudima sa drugom bojom koze ili debelima, ali od ljudi koji si dole bili znam da je ovo sto se kupovine, kredita i sl tice istina. Kaze se da ako nemas kredit i imas 20 dolara u dzepu, bogatiji si od prosecnog Amerikanca. Ali taj Amerikanac zivi vrlo lepo, putuje, kupuje i uziva. Ne gladuje. Pokazuje da je patriota jer je tako naucen od prvog dana. Ali da bi tako ziveo, SAD mora da se ponasa prema ostatku sveta ovako kako se ponasa. Napada zarad svog interesa i dobiti.
Ali prosecnog Amerikanca to ne dotice jer se to njemu ne pokazuje. Novine i dnevnici prikazuju ono sto im se kaze i tako drze narod u zabludi... To je sve jedna lepo projektovana virtuelna stvarnost.

iii

pre 10 godina

6 godina sam u usa i sve je tacno,jedino sto nevalja u americi su doktori i skolovanje jer su cijene visoke.osiguranje max pokriva 80 %,a cijene su slijedece,hitna pomoc 5000,dan lezanja u bolnici 1000,operacije od 70000 -300000 koliko iznosi operacija srca,porod 360000,slijepo crijevo 50000,katerizacija 70 000.vadzenje zuba bez osiguranja 300$ ,plombiranje 1500.nikad nisam doktoru otisao bas zbog cijena,nalupam se aspirina ,ali kad djetetu zatreba tu nemozes nista.skolovanje druga stvar,godina bezveze fakulteta 20000 da budes mehanicar,ili frizer,medicinska setra,jer ovdje se ide na fakultete za sve nase zanate,tako da za ozbiljnije fakultete pravo,medicina i sl treba 50000 po godini.zato se skoluju samo bogati,ostala sirotinja guli citav zivot za 10 dolara,nasi ljudi ganjaju lovu vozeci kamione,30 centi po milji si plaen stim da moras minimalno voziti 3000 milja sedmicno.sve u svemu nemozes cijeli zivot biti zdrav i ta ce me cinjenica vratiti na balkan.pozz

Зоран

pre 10 godina

"Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!!"

Патриотизам није да пишеш ћирилицом и окачиш српску заставу. Патриотизам је, обрати пажњу шта је човек рекао: Деле се на то како раде посао, генерално не варају и женске им нису лаке како се обично мисли због филмова.

Иначе могу само на овај текст да ставим потпис после већ 10 година у САД(и исто толико кувања у САД).

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Opaske su prilicno povrsne i pomalo trivijalne (a poneke su, bogami i sasvim pogresne) i ocigledno odrazavaju samo povrsne impresije nekoga ko sasvim izvesno nije proveo dovoljno vremena u Americi. Osim toga, kulturna i kosmoloska perspektiva jednog Indijca koji dolazi u Ameriku iz jedne od najsiromasnijih (po glavi stanovnika) nacija na svetu ocigledno ne moze da bude polazna tacka za percepciju Amerike jednog Evropljanina, Australijanca ili Japanca.

tamo_daleko

pre 10 godina

Najlepsi kontinent na Svetu je "stara dama"-Evropa.Zivim u Kanadi i da ponovo pocnem "od pocetka" sigurno bih izabrao Evropu.Kanadu ne bih nikada menjao za Ameriku.Sve OVO sto je Indijac naveo+mirnija i daleko opustenija atmosfera.EVROPA je za mnoge koje zive i u Americi (i Kanadi) NEPREZALJEN SAN.EVROPA,EVROPA,EVROPA...pa onda 3 prazna mesta..:) Pozdrav iz Kanade.

Зоран

pre 10 godina

Обратите пажњу да нигде ниеј поменуо како иду обучени, а то је прво што наш човек овде примети.

Kverti

pre 10 godina

"Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!!"
(Hren, 30. avgust 2013 22:32)

Nisi u pravu, nego placaju manji porez ako istaknu zastavu. Edukuj se malo pre nego sto pocnes da pljujes po sopstvenom narodu.

kolo srpskih sestara

pre 10 godina

Ne zna ovaj momak o cemu prica.Mora se u Americi provesti vise godina da covek sagleda kakvo je to vestacko, bezlicno drustvo koje te postepeno ubija u pojam i na kraju te slomi.Za neke je OK.Uglavnom konformiste i lakomislene ljude nizeg intelektualnog kapaciteta.Za nekoga koji je dosao iz siromasnih zemalja kao Indija,Istocna Evropa itd prvi utisci su pozitivni;relativna cistoca,stvari funkcionisu, mnogo svakojake robe,usluga bolja i efektivnija nego kod kuce itd.Za nekoga je to dobro dok ne uspe da osnuje familiju ili da vidi kako se familija koju je tu doveo pocinje da menja i osipa.Vrlo brzo ce ekonomski biti potucen jer vise nema povoljnih uslova za progres i neki novi biznis.Sve je STRASNO regulisano i svi cekaju da ti uzmu sve sto si stekao kroz poreze,kazne,licence,prevode,kodove,itd. Arhitektura je nakaradna,dosadna ne mozes krociti nogom a da nisi upozoren nekom tablom i stalno se osecas ugrozen ili od policije ili lopova.Ljudi i zene su vecinom fizicki poruzni,izvestaceni i neiskreni.Zene su muskobanjaste a ljudi ili feminizirani ili vestacko naduvani macizmom kao taktikom odbrane.Stalno dokazuju da su tough. Tesko je naci prijateljstvo a o stabilnoj ljubavi i seksu za samce da ne govorimo.Puritanizam,mir i tisina.Ako se ponasas prirodno,veselo i previse prijateljski odmah si cudan,sumnjiv-a freak.O strahovitim perspektivama u starosti za one koje nisu bogati bolje ne pricati.Prazne ulice.Sahrane su jako skupe."You are on your own-good luck and God bless you"!

Dalibor

pre 10 godina

Evo ovako i ja zivim u Americi i to ne bilo gde nego u Los Angelesu, na puskomet od obale i ovo je moje misljenje o Americi.

Dosao sam ovde, tj otisao iz Srbije pre 7 godina zato sto je situacija u domovini postala nepodnosljiva, vishe dana sam provodio gladan nego sit. Sklopom prilika i malo ludosti, dobio sam sansu da odem iz Srbije i preselim se u USA, sto sam i uradio. Da mogu vratiti vreme opet bih isto uradio i ne kajem se.

Vise od 6 godina zivota i rada u Americi je bilo vise nego dovoljno da potpuno razumem ovu zemlju.
Jedna od najbogatijih zemlji sveta, US je takodje zemlja sa najvecim brojem siromasnih i bolesnih. Skoro svaka peta osoba ima neku vrstu mentalnog problema, skoro svaka 10 osoba je ultra debela i bolesna. Prosecna plata je oko 3000 dolara mesecno, kada se plati zdravstvena zastita, takse itd., na kraju ostane neka nebitna sica.
Dok sam bio u Srbiji za dve godine sam uspeo da ustedim 400 eura, ovde za dve godine sam uspeo da ustedim 250 dolara. Sta sam dobio, video sam svet, zbog posla sam proputovao celu Aziju, Evropu, Severnu i Juznu Ameriku, Evropu, Okeaniju. Ovo nikad ne bih mogao iz Srbije. I sada sa svojih 33 godina i 6 godina profesionalnog iskustva sta zelim, zelim se vratiti kuci i tamo raditi za pristojnu platu. Ne zelim ziveti u ovoj bolesnoj zemlji vise ni dan. Ali da li cu naci posao koji ce me usreciti u Srbiji? Sumnjam, mislim da ce me zivot odvesti negde drugde, daleko i od Amerike i od Srbije.

Unknown

pre 10 godina

Jedino sa cemu se nebi slozio je sto da mrsavi ljudi bolje prolaze od debelih. Dobro, ima sigurno stvari u kojima bolje prolaze, ali znam da po pitanju recimo posla - debeljko ce ga mnogo lakse dobiti nego maneken. Jer se stice utisak da je manekenu Bog dao izgled, ali ne i mozak i da je petak i subotu uvece provodio po zabavama dok je debeljko sedeo kuci i ucio ...

Pera moler

pre 10 godina

Skoro mi je jedna prijateljica pričala njen razgovor sa jednom devojkom iz Amerike:
A: Vi u Srbiji stvarno živite mnogo teško?
S: Da, veoma
A: Jel imate svoj stan ili ste ga uzeli nakredit (čitaj nije tvoje).
S: Imamo naš stan
A: Jel imate auto?
S: Da, imamo
A: Jel kupljn na kredit?
S: Ne, za keš
A: Pa kako onda loše živite?

Stvarno kad čovek razmisli i jeste tako. Njihova cela ekonomija se zasniva na dugu i tu je problem cele stvari.

Dr

pre 10 godina

1) U prodavnicama, musteriju docekuju sa osmehom, a kada musterija odlazi prodavac mu pozeli lep i uspesan dan.
2) Vredni su i radni, posebno u onim delovima Amerike gde vecinu dosljaka cine Nemci.

Marko Kraljević

pre 10 godina

Axaxaxa, baš sam se slatko nasmejao.. dobro de, čovek dolazi iz zemlje gde je glad uobičajena pojava, zato je pola texta posvećeno hrani & debeli/mršavi rebus, pa holywood/promiskuitet.. a tek "kuća od cigle" ..mila mati:) da ne pominjem društveno uredjenje, pa kaste i dalje žive u njegovoj domovini.. pitam se kako je reagovao na kupatilo ("pristup osnovnim stvarima") ili tek na vozove u kojima putnici sede u vagonima:))
..sjajno, ovo se zove kulturološki šok:))

Mirko

pre 10 godina

Problem Srba tj. svih nas je generalno to sto i da odemo u Ameriku, i da poprimimo njihove običaje, ponašanja i slično, i da imamo ne američku nego luksemburšku platu (2x veću od prosečne američke), opet ja bih bio jedan te isti Mirko, neko bi bio jedan te isti Marko, Darko, Janko, Marija, Jovana...
dakle problem je što bi Hajdeger rekao u tu-biću (čoveku), njegovoj percepciji, njegovim željama, nagonima...
problem nije u Srbiji, niti njenom nakaradnom sistemu, nego u nama jer nismo sposobni da se prilagodimo tom nakaradnom sistemu, darvinovski rečeno, nego sad plevimo o tome kako je negde tamo bolje itd. itd.
"kme kme kme"
POENTA mnogo ljudi koji svraćaju ovde na forume i čitaju vesti, slabo osmišljavaju život i sebe ostvaruju (uključujući i mene)... ali najlakše je za to kriviti Srbiju, Ameeriku, pare ili slično... nama definitivno treva neka azijska filozofija kao predmet u osnovnoj i srednjoj školi da nas "smiri"

urbani ratnik

pre 10 godina

Sta reci, ovaj gospodin je tek minimalno iskusio A od Amerike. Ima tu stvari koje je pogodio, ali primecujem da je dosta stvari naveo cisto onako jer nije upoznat.

Na primer, u zavistosti od toga gde zivis i kako se oblacis ljudi te tako i tretiraju. (u Kaliforniji na primer, odelo itekako cini coveka). Ako vozis novog Land Rovera ili Hondu staru dvadeset godina. Ako si Crnac ili Latinjanin (tj. koza braon boje) ili Belac ili Azijat.
Ljudi na poslu su vecina veoma zatvoreni, zlobni i zavidni i gledaju kako da te zakopaju ako si bolji od njih.
Vecina te nazove samo ako im treba nesto, a ne da bi se druzili(ovako je obicno u Los Andjelesu).
Ako nemas para, niko te ni nezove, a ako ih imas svi su ti prijatelji cak i oni koje ni neznas.
Ima dosta ugojenih ljudi koji su bogati cak i onih koji su invalidi ili nepokretni, nisu samo mrsavi bogati.

Sto se tice cena u prodavnicama, to je totalno od osobe do osobe gde ce kupovati i sta...Ima dosta prodavnica koje prodaju istu tu konzervu kokakole po dupo manjoj ceni. Koka-kola kompanija je ogromna korporacija, i kao takva pravi milione i milione donara godisnje na samoj prodaji. Oni ne gube na prihodu ako velikoj prodavnici(Ralphs, Vons, Albertsons, Walmart...itd.) prodaju te iste limenke po veoma niskim cenama, jer znaju da je obrt u tim velikim radnjama veliki. Ali zato male bakalnice ili benziske pumpe imaju drugacije malo skuplje kupovne cene za te limenke(jer manje prodaju).

Hren

pre 10 godina

Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!! Najzdravija hrana je ona koja se polako kuvala. Znaci kuvana jela od naseg domaceg povrca! I naseg mesa a ne iz uvoza trulog mesa. I obavezno peceno prase na raznju!!!

đunta

pre 10 godina

Nije spomenuo zdravstveno osigranje koje je očajno(oko 60 miliona nema zdravstveno osigranja)a ostali što imaju i nije neko osigranje, jer ne pokriva neke ozbiljnije intervencije. Države gde se najbolje živi u ovom slućaju Califronia je ubedljivo najskuplja za život,cene kuća su ogromne...ali zato šansa da vas sreća pogleda je nešto veća. U CA klima je perfektna,kolima možeš od grada do grada laganezi San Diego - LA - San Francisko par sati vožnje - i Havaji su blizu(avionom). Da bi se živelo komforno jednoj osobi treba minimum 100k bruto. Porodicama sa dvoje dece treba 150k-200k neto. I naravno da možeš da životariš sa mnooogo manje,i naravno da to nije dobar život :) Onaj ko misli da će raditi u Meku ili u Volamrtu i imati lepu kuću sa velikom dvorištem,dobar automobil,u lepom kraju verovatno veruje u bajke. Amerika je zemlja mogućnosti jedino za visokoobrazovane,taletnovane,ljude sa idejama...A ovaj Indijac verovatno prvi put vidi civilizaciju pa je preterano oduševljen. Isto su oduševljeni i Meksikanci za koje smo mi Srbi gospoda...Meksikanci žive po 10 godina u SAD i još nisu naučili engleski!

Апоплекс

pre 10 godina

Лепа пропаганда, у време када сви гледају у САД уз неодобравање њиховог понашања.

Milos

pre 10 godina

Da ste samo svesni kako je on lepo opisao stvari...
Ima tu jos mnogo ne tako lepih stvari za dodati ali iz mog iskustva ovo mogu da potvrdim.

ex sns

pre 10 godina

Prilicno tacno,a posto je ziveo u Kaliforniji onda mogu da zamislim kako mu je bilo dobro. Fantasticna zemlja za zivot,zato milioni hrle tamo pa cak rizikujuci i zivot zbog toga.Ako bih ja nekom ovde rekao da uopste nije problem i sa platom od 8 dolara za sat da zivis relativno lepo,niko mi ne bi verovao jer niko i ne zna koliko je hrana jeftinija ovde,gorivo,automobili,tehnika i odeca,da kupite kucu treba vam cca 250 000 dolara a to je kao i ovde jer te kuce tamo su prelepe i velike.

Tripper

pre 10 godina

... a onda se veseli i naivni Indijac probudio...
- pitanje rasnih podela je itekako prisutno
- pitanje socijalne zaštite, još je veće
- pitanje obrazovanja
.... ovo su samo neka od pitanja, koja mladac nije obradio, slučajno ili namerno?!? Tek, mladac će i to naučiti, ima vremena...

Bivsi dizajner tobogana

pre 10 godina

"Zbog toga jedini statusni simbol u Americi za većinu predstavlja njihov posao a ne njihova imovina."


Poslednja recenica obesmisljava citav tekst...

Mongo@IL

pre 10 godina

Hteo sam da napisem komentar "India(Maharashtra) u ocima jednog balkanca koji zivi u americi" ... Al ... Ok... Mogu samo da kazem, divni su to ljudi, al ne bih brate da pijem vodu iz sholje iz koje svako ko je posetio muzej Princa od Vels pije vodu ;)

Sir Giles

pre 10 godina

A kakav su tek utisak ostavili na Aleksisa de Tokvila?
OK, mi imamo razloga za fobiju u odnosu na Amerikance, ali onaj panj iz našeg oka nikako da izvadimo.
Nisam bio tamo pa ne mogu da tvrdim da su ovakvi i onakvi, zahvaljujući profesiji razumem zašto i kako se ponašaju u spoljnoj politici, ali na žalost vrlo dobro znam kakvi smo mi.

Aleksandar

pre 10 godina

Nakon godinu dana provedenih u USA mogu reci da sam imao potpuno identicna zapazanja. Prica oko debelih ljudi je interesantna ali isto vazi i za druge rase. Iako se Amerika predstavlja kao uzor "demokratije" stvari su malo drugacije u realnosti i mnogo toga zavisi od boje koze. Americki crnci nikada, ama bas nikada se nece prema bijelom covjeku odnositi sa istom ljubaznoscu i stavom kao prema nekom crnom. Slicna stvar je i sa Jevrejima koji su mnogo ponosni na sebe i promovisu se na svaki moguci nacin. Bijeli ljudi se manje/vise uvijek sklanjaju i ustupaju prednost drugim rasama zbog kolektivnog osjecaja krivice ali kad te bas upoznaju i steknu povjerenje onda krecu price o rasnoj netrepeljivosti. U nekim sredinama imas mnogo vise sanse za uspjeh i posao ako si bijel.

Milos

pre 10 godina

Da ste samo svesni kako je on lepo opisao stvari...
Ima tu jos mnogo ne tako lepih stvari za dodati ali iz mog iskustva ovo mogu da potvrdim.

Aleksandar

pre 10 godina

Nakon godinu dana provedenih u USA mogu reci da sam imao potpuno identicna zapazanja. Prica oko debelih ljudi je interesantna ali isto vazi i za druge rase. Iako se Amerika predstavlja kao uzor "demokratije" stvari su malo drugacije u realnosti i mnogo toga zavisi od boje koze. Americki crnci nikada, ama bas nikada se nece prema bijelom covjeku odnositi sa istom ljubaznoscu i stavom kao prema nekom crnom. Slicna stvar je i sa Jevrejima koji su mnogo ponosni na sebe i promovisu se na svaki moguci nacin. Bijeli ljudi se manje/vise uvijek sklanjaju i ustupaju prednost drugim rasama zbog kolektivnog osjecaja krivice ali kad te bas upoznaju i steknu povjerenje onda krecu price o rasnoj netrepeljivosti. U nekim sredinama imas mnogo vise sanse za uspjeh i posao ako si bijel.

Hren

pre 10 godina

Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!! Najzdravija hrana je ona koja se polako kuvala. Znaci kuvana jela od naseg domaceg povrca! I naseg mesa a ne iz uvoza trulog mesa. I obavezno peceno prase na raznju!!!

ex sns

pre 10 godina

Prilicno tacno,a posto je ziveo u Kaliforniji onda mogu da zamislim kako mu je bilo dobro. Fantasticna zemlja za zivot,zato milioni hrle tamo pa cak rizikujuci i zivot zbog toga.Ako bih ja nekom ovde rekao da uopste nije problem i sa platom od 8 dolara za sat da zivis relativno lepo,niko mi ne bi verovao jer niko i ne zna koliko je hrana jeftinija ovde,gorivo,automobili,tehnika i odeca,da kupite kucu treba vam cca 250 000 dolara a to je kao i ovde jer te kuce tamo su prelepe i velike.

Tripper

pre 10 godina

... a onda se veseli i naivni Indijac probudio...
- pitanje rasnih podela je itekako prisutno
- pitanje socijalne zaštite, još je veće
- pitanje obrazovanja
.... ovo su samo neka od pitanja, koja mladac nije obradio, slučajno ili namerno?!? Tek, mladac će i to naučiti, ima vremena...

Sir Giles

pre 10 godina

A kakav su tek utisak ostavili na Aleksisa de Tokvila?
OK, mi imamo razloga za fobiju u odnosu na Amerikance, ali onaj panj iz našeg oka nikako da izvadimo.
Nisam bio tamo pa ne mogu da tvrdim da su ovakvi i onakvi, zahvaljujući profesiji razumem zašto i kako se ponašaju u spoljnoj politici, ali na žalost vrlo dobro znam kakvi smo mi.

Апоплекс

pre 10 godina

Лепа пропаганда, у време када сви гледају у САД уз неодобравање њиховог понашања.

Bivsi dizajner tobogana

pre 10 godina

"Zbog toga jedini statusni simbol u Americi za većinu predstavlja njihov posao a ne njihova imovina."


Poslednja recenica obesmisljava citav tekst...

Nika

pre 10 godina

"Ljudi se ponose svojim napornim radom i generalno ne varaju.">Rodjak radi kao web programmer za puno americkih klijenata od kuce.
Dosta njih su fizicka lica.Medju njima ima I firmi ali vecinom su fizicka lica koja nadje na sajtovima za programiranje u Americi.Svi do jednog placaju nakon zavrsenog posla istog dana po upucenom zahtevu za uplatom I nakon samo jednog poslatog email-a.Vecina radova je standardne vrednosti od 300 do 1000 dolara.

U Srbiji je radio za 10-ak firmi projekte od 200 do 4000 evra.Nijedna mu nije isplatila na vreme I to sto mu je isplatila je nesto smesno mozda 5% ugovorene cene.Direktore tih firmi u Srbiji zna I prave se kao da ga ne poznaju.Sve te firme su likvidne i imaju para na racunu.I do dan danas nijedno rociste nakon utuzivanja nije zakazano iako je potpisan i pecatiran ugovor od strane tih direktora.

Amerikanci svi do jednog istog dana placaju iako su primili jedan email i ne poznaje se sa njima niti se licno video i bez ugovora.

Samo email i "projekat zavrsen 100% pregledati i uplatiti izvodjacu radova"Ali Novac putem swift naloga se prosledjuje istog dana od strane AMerikanaca.U SRbiji radio I 100 sati po propisu niko ti ne garantuje da ces biti placen.

E to je po meni prvi utisak Amerike u odnosu na Srbiju.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Ja da mogu, sutra bih otisao, nevezano za ovaj tekst. Ljudi koji pominju amricku globalnu politiku, sa njom imaju veze koliko i obican amer - a vecinu amera boli uvo i za asada i za ostale, i protiv su slanja trupa bilo gde. U svakom slucaju, ko nije ziveo negde preko, makar neko vreme, nezna sta je to normalan zivot. Posto ovo u srbiji poslednjih 30 godina ne moze da se kvalifikuje kao "normalan" zivot, ma koliko nekome on bio lagodan.

Blanusha

pre 10 godina

U potpunosti se slazem sa ovim likom!Bio sam u Americi dva puta po 4 meseca,i to u Montani za koju kazu da je najsiromasnija drzava SAD-a.Apsolutno je tacno sve sto je Indus napisao,s'tim sto bih ja dodao i jos neke stvari.Moje iskustvo je i da su Ameri vrlo druzeljubiv narod (bar onaj krug u kome sam se ja kretao).Kao Srbin koji je cak tamo dosao da radi,posebno sam bio interesantan onima koji su bar malo bili upoznati sa recju "Srbija".Mene su tamo skroz zagotivili,a pricali smo o svemu.Laz je da Amer nece da plati pice,laz je da nece da ti pozajmi pare.Ponavljam,to je moje iskustvo.Malo je siroko reci da im zene nisu promiskuitetne.Sve zu zvemu,hteli mi to da prihvatimo ili ne,Amerika je odlicna za zivot,kao sto neko ovde napisa,pogotovo ako si vredan i posten!Jos jedna cinjenica,stekao sam utisak da ce te Ameri daleko brze prihvatiti kao jednog od njih nego Evropljani,ako te Evropljani ikada i prihvate.Na tome im skidam kapu!

StefanBU

pre 10 godina

Mi se plasimo da isticemo zastavu, da nas ne bi nazivali nacionalistima! Kad je Djokovic nosio kacket sa obelezjima Srbije, njemu su strani mediji i kolega Federer zamerali sto istice nacionalnost!

Simo

pre 10 godina

Čobanko Ovnović sa istoka Srbije došao u Beograd:
1. Stoka na ulicama je drugačija nego kod mene na livadama
2. Niko ne radi ništa zato što im je sve teško a i oni su previše pametni da rade bilo koji posao
3. Ima mnogo onih što uzimaju pare samo da ponavljaju što im drugi kažu
4. Neki stranac im nešto uradi a oni se hvale kao da su to sami uradili
5. Svađaju se oko nečega a ništa ne znaju ni jedan ni drugi
6. Jednu istu stvar ako je uradi jedan, onda je dobra, a ako je uradi drugi, onda ne valja. A ista stvar.
7. Nisu ni primetili da su im muzeji zatvoreni, dok im to nisu rekli stranci. A sad se kao svi čude.
8. Manje-više kao kod mene, samo što je stoka malo drugačija a i čobani se malo razlikuju. Inače, skoro isto.

seljadin

pre 10 godina

nije istina da se crnci lose odnose prema belcima, ja sam upravo doziveo suprotno, prijateljstvo i razumevanje. Za imigrante, USA je najbolja opcija,
mnogo bolja od Nemacke. Treba biti u prvorazrednoj drzavi prvorazredni gradjanin, a ne u drugorazrednoj Nemackoj trecerazredni gradjanin.

blesi

pre 10 godina

ovako izgleda beograd u ocima jednog srbina iz unutrasnjosti. Oni imaju sve... i most i mol...prava evropska metropola izgradjena na znoju ljudi iz unutrasnjosti....ajmo Vojvodino, ajmo Sumadijo!!!!!!

Dalibor

pre 10 godina

Evo ovako i ja zivim u Americi i to ne bilo gde nego u Los Angelesu, na puskomet od obale i ovo je moje misljenje o Americi.

Dosao sam ovde, tj otisao iz Srbije pre 7 godina zato sto je situacija u domovini postala nepodnosljiva, vishe dana sam provodio gladan nego sit. Sklopom prilika i malo ludosti, dobio sam sansu da odem iz Srbije i preselim se u USA, sto sam i uradio. Da mogu vratiti vreme opet bih isto uradio i ne kajem se.

Vise od 6 godina zivota i rada u Americi je bilo vise nego dovoljno da potpuno razumem ovu zemlju.
Jedna od najbogatijih zemlji sveta, US je takodje zemlja sa najvecim brojem siromasnih i bolesnih. Skoro svaka peta osoba ima neku vrstu mentalnog problema, skoro svaka 10 osoba je ultra debela i bolesna. Prosecna plata je oko 3000 dolara mesecno, kada se plati zdravstvena zastita, takse itd., na kraju ostane neka nebitna sica.
Dok sam bio u Srbiji za dve godine sam uspeo da ustedim 400 eura, ovde za dve godine sam uspeo da ustedim 250 dolara. Sta sam dobio, video sam svet, zbog posla sam proputovao celu Aziju, Evropu, Severnu i Juznu Ameriku, Evropu, Okeaniju. Ovo nikad ne bih mogao iz Srbije. I sada sa svojih 33 godina i 6 godina profesionalnog iskustva sta zelim, zelim se vratiti kuci i tamo raditi za pristojnu platu. Ne zelim ziveti u ovoj bolesnoj zemlji vise ni dan. Ali da li cu naci posao koji ce me usreciti u Srbiji? Sumnjam, mislim da ce me zivot odvesti negde drugde, daleko i od Amerike i od Srbije.

Mongo@IL

pre 10 godina

Hteo sam da napisem komentar "India(Maharashtra) u ocima jednog balkanca koji zivi u americi" ... Al ... Ok... Mogu samo da kazem, divni su to ljudi, al ne bih brate da pijem vodu iz sholje iz koje svako ko je posetio muzej Princa od Vels pije vodu ;)

Dare

pre 10 godina

Ček, ček, a šta je sa onim: mrski neprijatelj, mučki okupator, truli zapad, majčica Rusija, Kina prijatelj, legenda Ugo Čavez, okrećemo se Kazahstanu(Uzbekistanu, Azerbejdžanu)... Tome nas uče ptiJote 70 godina!
Bravo za Ameriku, obećana zemlja.

Amerika u ocima jednog Srbina

pre 10 godina

Nemaju bas mnogo kreativne psovke kao sto su kod nas
Cevap zovu Kebab, A Kebu uopste ne zovu, sam dolazi
Mesaju Srbija, Siberija i Sirija, takodje bi i sve da bombarduju, za svaki slucaj
Dovode Indijce za programere umesto Srbe, jer ovi to rade jeftinije i pisu lepse stvari o Americi
Zastave svuda, a i po neki Jugo
Devojke su mnogo lepse, u odnosu na one u Indiji, ali i mnogo ruznije u odnosu na one u Srbiji
Svako moze da zivi dobro jer moze da dobije kredit, sve dok ne zakuca banka na vrata za prvu ratu(kao i kod nas) - Preporuka, kupite kucu bez vrata
Najbolje mesto za zivot u Americi je Kanada.

Prozac nation, supersila smeca

pre 10 godina

Lepo je opisao Ameriku, zemlju magle i junk food-a.

Svi jure golu materiju, novac je tvoj bog, potrosnja je nacionalna obaveza, i cini 70 odsto bruto nac. proizvoda. Tolerancija je goli privid koju omogucava stampanje para, svi ambiciozni imaju psihijatra, to je takav sistem koji je veliki pritisak na svako ljudsko bice s imalo empatije.

Mnoge stvari ce tu doci na naplatu. Nece dolar vecno biti vezan za svetsku trgovinu naftom.

1 Amerikanac u proseku proizvede 2700 tona djubreta godisnje kad se doda industrijski otpad, a bez toga, po glavi, dnevno pravi 3,22 kilograma, a za zivota prosecno 105 tona. To je kao kad bi napunili 1100 grobova otpadom samo jednog coveka.

zrigor

pre 10 godina

Posle šest godina života u Americi, evo i mojih zapažanja:
-ako imate ozbiljnije zdravstvene probleme a malo para, najeb#li ste
-neorganska hrana je bljutava, nezdrava a jeftina, organska skupa i mnogima nedostupna
-većina ljudi je jako ljubazna ali uglavnom ne možete na nikoga da se zaista oslonite i da očekujete da će biti tu kada vam je zaista potreban; takvi su i svakodnevni razgovori, kulturni a isprazni i površni
-ne očekujte da će vam neko reći nešto ružno (a istinito) u lice; kasnije će te sami videti kako stvari stoje
-Amerika je obećana zemlja za one sa vrhunskim znanjem iz oblasti tehnike, biznisa, medicine, i oni mogu da žive komotno i ispunjeno (putovanja, kultura...), ostali su u najboljem slučaju niži srednji sloj.
-Amerika je obećana zemlja za one koji dolaze iz raznih zabiti bez struje, kanalizacije itd, i koji ništa ni ne očekuju
- retko se može videti klasno, rasno i nacionalno mešanje. Indijci su sa Indijcima, Poljaci sa Poljacima, američki belci sa američkim belcima, crnci sa crncima...
-šire porodice (roditelji, rođaci) su skroz zapostavljene i retko se viđaju
-rad i profesionalno usavršavanje je suština života, a ne uživanje u životu
-materijalno je daleko ispred duhovnog
U suštini, Amerika pruža mnoge mogućnosti, pogotovu za one sa vrhunskim znanjem koji to mogu da unovče i za one prirodno snalažljive. Mislim da neki srednji i viši sloj iz Srbije (osim ako ne pripadaju prethodno navedenim)može da ima kvalitetniji život u Srbiji nego u US.

Jvbg

pre 10 godina

Srbija i amerika totalno dva razlicita sveta u nacinu zivota. Ponekad ih posmatram i prodje mi kroz glavu da su debili a onda ustvari shvatim koliko oni nemaju potrebe za cimanjem poput ljudi u srbiji. U srbiji se budis sa stresom i isto tako lezes sa stresom. Ovde verujem da mnogi od njih i ne znaju sta je to. Svi oni koji su ziveli i zive u usa znaju o cemu pricam. Moja iskustva podjednako sa svim ljudima su pozitivna bilo da su crnci ili belci.ni jedna neprijatna situacija a zalazio sam u delove gde je itekako opasno biti belac u odredjeni deo dana. Obicno sta me pitaju odakle sam jer provale po akcentu da nisam amer. i onda krenu da smaraju sa nekim pricama i raspitivanjima o srbiji itd. U pocetku mi je islo na nerve ono njihovo smeskanje, izvinjavanje itd ali se vremenom navikao. Isto sto mi je bilo prosto neverovatno da me ljudi u prolazu pitaju kako sam. A i ne poznajem ih.( cesto mi je prolazilo kroz glavu da mu kazem "a sta te zabole" Ili da me gotovo svaki policajac ili serif pozdravi. Kad je vas neko pozdravio od policajca u srbiji a da ti posle ne odere kozu ili moras u rat na krv i noz sa njim? Meni se to nikad nije desilo. Obicno svaki kontakt sa policajcem se kod mene zavrsavao sa debelom svadjom. Tuzno ali istinito. Isto tako mogu reci da obican amer i ono sto mi znamo o americi su susta suprotnost. Svi su protiv svih ovih ratova koji su njihovom drzavom vodjeni. Dosadilo im je vise da ginu za nista. Prosecan covek ovde ne vidi sebe u tome.pozz iz missurija

Pera moler

pre 10 godina

Skoro mi je jedna prijateljica pričala njen razgovor sa jednom devojkom iz Amerike:
A: Vi u Srbiji stvarno živite mnogo teško?
S: Da, veoma
A: Jel imate svoj stan ili ste ga uzeli nakredit (čitaj nije tvoje).
S: Imamo naš stan
A: Jel imate auto?
S: Da, imamo
A: Jel kupljn na kredit?
S: Ne, za keš
A: Pa kako onda loše živite?

Stvarno kad čovek razmisli i jeste tako. Njihova cela ekonomija se zasniva na dugu i tu je problem cele stvari.

JJ

pre 10 godina

"Zbog toga jedini statusni simbol u Americi za većinu predstavlja njihov posao a ne njihova imovina."Poslednja recenica obesmisljava citav tekst...
(Bivsi dizajner tobogana, 30. avgust 2013 21:06)
Poslednja rečenica svemu daje smisao jer govori i tome da biti obrazovan i školovan, u Americi ima posebnu težinu i to je, gotovo jedina stvar koja pravi drastične razlike medju ljudima. Ljudi vas zaista poštuju ako ste školovani i neverovatno je da vas zbog toga posebno cene ljudi koji nisu školovani, nemaju problem da vas dožive kao bolje od sebe. Oni jako poštuju obrazovanje jer je to garancija za dobijanje dobrog posla, za uspeh, ali ne toliko uspeh u materijalnom smislu koliko u smislu da ste bolji od većine i zato im je posao statusni simbol, zato što je primeren nivou obrazovanja. Hrana je jeftina i svima dostupna, svi imaju kuće i automobile, imati IPhone, ne pravi razliku medju ljudima jer ga svi imaju, biti dobro obučen nije stvar statusa jer je svima dostupno sve od garderobe tako da jedino što pravi razliku je obrazovanje!

vj

pre 10 godina

Bio sam tamo ,ziveo radio ,,DO SRZI ISTINITO,,ali ima jos stavki,,
np:
nedo ti bog da se razbolis , tebace ti imovina za lecenje ,,sve sto si zaradio nestace brzo tada,,,
nema podmetacina na poslu,,kvalitet se ceni,enormno brzo se napredjuje ,
novac je svuda ,,cak i kada ga neces dolazi,,,americki san je realnost,,

Neko Preko

pre 10 godina

"Devojke nisu promiskuitetne..." - Pa naravno da nisu kad si Indijac! Tuzno ali istinito, opet se svodi na rasu...
Inace, jesu promiskuitetne i imaju "lovacke price" vise od muskaraca!

gox

pre 10 godina

Za Hrena i Darka. Ko istakne americku zastavu ispred svoje kuce umanjuje mu se porez. Tako da razlog sto se na svakom koraku vije americka zastava nije patriotski vec ekonomski.Patriotizam jednog naroda se vidi na drugim poljima.

iii

pre 10 godina

6 godina sam u usa i sve je tacno,jedino sto nevalja u americi su doktori i skolovanje jer su cijene visoke.osiguranje max pokriva 80 %,a cijene su slijedece,hitna pomoc 5000,dan lezanja u bolnici 1000,operacije od 70000 -300000 koliko iznosi operacija srca,porod 360000,slijepo crijevo 50000,katerizacija 70 000.vadzenje zuba bez osiguranja 300$ ,plombiranje 1500.nikad nisam doktoru otisao bas zbog cijena,nalupam se aspirina ,ali kad djetetu zatreba tu nemozes nista.skolovanje druga stvar,godina bezveze fakulteta 20000 da budes mehanicar,ili frizer,medicinska setra,jer ovdje se ide na fakultete za sve nase zanate,tako da za ozbiljnije fakultete pravo,medicina i sl treba 50000 po godini.zato se skoluju samo bogati,ostala sirotinja guli citav zivot za 10 dolara,nasi ljudi ganjaju lovu vozeci kamione,30 centi po milji si plaen stim da moras minimalno voziti 3000 milja sedmicno.sve u svemu nemozes cijeli zivot biti zdrav i ta ce me cinjenica vratiti na balkan.pozz

tamo_daleko

pre 10 godina

Najlepsi kontinent na Svetu je "stara dama"-Evropa.Zivim u Kanadi i da ponovo pocnem "od pocetka" sigurno bih izabrao Evropu.Kanadu ne bih nikada menjao za Ameriku.Sve OVO sto je Indijac naveo+mirnija i daleko opustenija atmosfera.EVROPA je za mnoge koje zive i u Americi (i Kanadi) NEPREZALJEN SAN.EVROPA,EVROPA,EVROPA...pa onda 3 prazna mesta..:) Pozdrav iz Kanade.

Molba

pre 10 godina

Molim postenog Srbina
koji trenutno zivi u majcici Rusiji,
da napise nesto slicno impresivno iz
Rusije, tako da se uspostavi balans i
svi budu zadovoljni. Naravno, ako je moguce.

kolo srpskih sestara

pre 10 godina

Ne zna ovaj momak o cemu prica.Mora se u Americi provesti vise godina da covek sagleda kakvo je to vestacko, bezlicno drustvo koje te postepeno ubija u pojam i na kraju te slomi.Za neke je OK.Uglavnom konformiste i lakomislene ljude nizeg intelektualnog kapaciteta.Za nekoga koji je dosao iz siromasnih zemalja kao Indija,Istocna Evropa itd prvi utisci su pozitivni;relativna cistoca,stvari funkcionisu, mnogo svakojake robe,usluga bolja i efektivnija nego kod kuce itd.Za nekoga je to dobro dok ne uspe da osnuje familiju ili da vidi kako se familija koju je tu doveo pocinje da menja i osipa.Vrlo brzo ce ekonomski biti potucen jer vise nema povoljnih uslova za progres i neki novi biznis.Sve je STRASNO regulisano i svi cekaju da ti uzmu sve sto si stekao kroz poreze,kazne,licence,prevode,kodove,itd. Arhitektura je nakaradna,dosadna ne mozes krociti nogom a da nisi upozoren nekom tablom i stalno se osecas ugrozen ili od policije ili lopova.Ljudi i zene su vecinom fizicki poruzni,izvestaceni i neiskreni.Zene su muskobanjaste a ljudi ili feminizirani ili vestacko naduvani macizmom kao taktikom odbrane.Stalno dokazuju da su tough. Tesko je naci prijateljstvo a o stabilnoj ljubavi i seksu za samce da ne govorimo.Puritanizam,mir i tisina.Ako se ponasas prirodno,veselo i previse prijateljski odmah si cudan,sumnjiv-a freak.O strahovitim perspektivama u starosti za one koje nisu bogati bolje ne pricati.Prazne ulice.Sahrane su jako skupe."You are on your own-good luck and God bless you"!

Misha

pre 10 godina

> Da,jeste to sve tako,slazem se.Ali se pitam koliko zemalja na svetu mora da plati glavom za taj njihov luksuz.

Amerikanci u vreme svog najvećeg blagostanja nisu bili nikakva kolonijalna niti politička sila. Krenuli su ni iz čega, naselili su pustu zemlju i napravili su pravi mali raj, utemeljen na onim istim principima koji su doneli blagostanje zemljama severne Evrope, koje su antički istoričari opisivali kao što mi danas opisujemo Sibir. Duh prosvećenosti, vrednog rada i nesebičnog duha rezultovao je privrednim i naučnim blagostanjem. No, prvi počeci moralne krize i dekadencije su došli sa izbeglicama iz neprosvećenih zemalja koje su im tamo donele kriminal i kriminalne bande, što je rezultovalo potrebom da uvedu policiju, za kojom ranije nisu uopšte imali potrebe:

“U urbanim područjima bilo je gore zbog ... poplave imigranata, naročito iz Irske, Italije i Kine, koji su uveli organizovane bande i organizovani kriminal u glavnim gradovima SAD.” (Richard F. Selcer, Civil War America, 1850 to 1875, p. 438)

“Takvi preteći neredi ubedili su gradske vlasti da razmisle o onome što su nekada odbacile kao nedopustivo evropsko rešenje ― o uvođenju policije. U toku naredne decenije svi veliki gradovi su dobili uniformisane snage po modelu londonske policije ser Roberta Pila.” (Filip Dženkins, Istorija SAD, str. 98)

kosmajacsale

pre 10 godina

Prilicno tacno,a posto je ziveo u Kaliforniji onda mogu da zamislim kako mu je bilo dobro. Fantasticna zemlja za zivot,zato milioni hrle tamo pa cak rizikujuci i zivot zbog toga.Ako bih ja nekom ovde rekao da uopste nije problem i sa platom od 8 dolara za sat da zivis relativno lepo,niko mi ne bi verovao jer niko i ne zna koliko je hrana jeftinija ovde,gorivo,automobili,tehnika i odeca,da kupite kucu treba vam cca 250 000 dolara a to je kao i ovde jer te kuce tamo su prelepe i velike.
(ex sns, 30. avgust 2013 21:27) hahaha i dobi covek preko 150 pluseva, koje paljenje masa. bez kola u kaliforniji nema zivota, kuce 250000 da u nekim varosicama , pustarama. plata 8 $ to je 320 nedeljno pre taksi posle oko 250,znaci 1000 mesecno par desetina dolara gore dole ili oko 700evra. ladno masa veruje i kuka ovde kako u srbiji i 1000 evra nije nesto a u kaliforniji je 700 lepa para za zvot haha. sa tim parama u svakom vecem gradu ste beskucnik. hrana 300 kromno, soba, ne stan 600 i imate sasvim finih 100 dolara za benzin i kola na liz jos 400 minimum, osiguranje zdravstveno obucu odecu mobilni, internet praskove sapune, mora i da se sisate popravite zub , neka da se pocastite pa izadjete . sasvim lep zivot sa 1000 ako spavate naulici koje paljenje masa a koliko jos njih veruje ju ju ju da li je ovo skrivena kamera 8 na sat lep zivot steta svi ovi sto su dali pluseve ne isprobaju jedno 3 meseca sa 8 na sat kako je fin zivot

đunta

pre 10 godina

Nije spomenuo zdravstveno osigranje koje je očajno(oko 60 miliona nema zdravstveno osigranja)a ostali što imaju i nije neko osigranje, jer ne pokriva neke ozbiljnije intervencije. Države gde se najbolje živi u ovom slućaju Califronia je ubedljivo najskuplja za život,cene kuća su ogromne...ali zato šansa da vas sreća pogleda je nešto veća. U CA klima je perfektna,kolima možeš od grada do grada laganezi San Diego - LA - San Francisko par sati vožnje - i Havaji su blizu(avionom). Da bi se živelo komforno jednoj osobi treba minimum 100k bruto. Porodicama sa dvoje dece treba 150k-200k neto. I naravno da možeš da životariš sa mnooogo manje,i naravno da to nije dobar život :) Onaj ko misli da će raditi u Meku ili u Volamrtu i imati lepu kuću sa velikom dvorištem,dobar automobil,u lepom kraju verovatno veruje u bajke. Amerika je zemlja mogućnosti jedino za visokoobrazovane,taletnovane,ljude sa idejama...A ovaj Indijac verovatno prvi put vidi civilizaciju pa je preterano oduševljen. Isto su oduševljeni i Meksikanci za koje smo mi Srbi gospoda...Meksikanci žive po 10 godina u SAD i još nisu naučili engleski!

Зоран

pre 10 godina

"Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!!"

Патриотизам није да пишеш ћирилицом и окачиш српску заставу. Патриотизам је, обрати пажњу шта је човек рекао: Деле се на то како раде посао, генерално не варају и женске им нису лаке како се обично мисли због филмова.

Иначе могу само на овај текст да ставим потпис после већ 10 година у САД(и исто толико кувања у САД).

Naturalizovani Amerikanac

pre 10 godina

@rox izvini ali to si lupio. Ko god ti je to rekao slagao te. Amerikanci su veliki patrioti i zastavu drze samo zbog toga. Jako su i sa pravom ponosni na svoju zemlju ali ne zaboravljaju svoje poreklo. Cesto ces videti, na primer irsku zastavu pored americke itd. Zastava jedino ne sme da se unisti/zapali. To je zakonom kaznjivo. Ne postoji nikakva stavka u porezu vezana za americku zastavu. Ako tvrdis da postoji onda postavi link pa da svi vide. Americkom patriotizmu ne treba novcani podsticaj. U ovim ratovima, Irak, Avganistan itd. na prste ruke mogu da se izbroje rezervisti koji su dezertirali i nisu posli na turu u Irak i to po nekoliko,puta. Uporedi to sa Srbijom koja se busa u prsa, daje mitinge podrake "ugrozenim Srbima" a 80% je zbrisalo kad je bilo gusto i to na par sati od kuce. Amerika je jaka zemlja jakih ljudi koji su veliki individualci ki ne dozvoliavaju da ih neko gazi i vrlo brzo reaguju kada su im licna prava ugrozena. Amerika je novi Rim i to sa pravom i ja sam srecan sto iz prve ruke mogu da to dozivim.

Mirko

pre 10 godina

Problem Srba tj. svih nas je generalno to sto i da odemo u Ameriku, i da poprimimo njihove običaje, ponašanja i slično, i da imamo ne američku nego luksemburšku platu (2x veću od prosečne američke), opet ja bih bio jedan te isti Mirko, neko bi bio jedan te isti Marko, Darko, Janko, Marija, Jovana...
dakle problem je što bi Hajdeger rekao u tu-biću (čoveku), njegovoj percepciji, njegovim željama, nagonima...
problem nije u Srbiji, niti njenom nakaradnom sistemu, nego u nama jer nismo sposobni da se prilagodimo tom nakaradnom sistemu, darvinovski rečeno, nego sad plevimo o tome kako je negde tamo bolje itd. itd.
"kme kme kme"
POENTA mnogo ljudi koji svraćaju ovde na forume i čitaju vesti, slabo osmišljavaju život i sebe ostvaruju (uključujući i mene)... ali najlakše je za to kriviti Srbiju, Ameeriku, pare ili slično... nama definitivno treva neka azijska filozofija kao predmet u osnovnoj i srednjoj školi da nas "smiri"

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Nisam bio u Americi pa ne mogu da kazem kakav je odnos prema ljudima sa drugom bojom koze ili debelima, ali od ljudi koji si dole bili znam da je ovo sto se kupovine, kredita i sl tice istina. Kaze se da ako nemas kredit i imas 20 dolara u dzepu, bogatiji si od prosecnog Amerikanca. Ali taj Amerikanac zivi vrlo lepo, putuje, kupuje i uziva. Ne gladuje. Pokazuje da je patriota jer je tako naucen od prvog dana. Ali da bi tako ziveo, SAD mora da se ponasa prema ostatku sveta ovako kako se ponasa. Napada zarad svog interesa i dobiti.
Ali prosecnog Amerikanca to ne dotice jer se to njemu ne pokazuje. Novine i dnevnici prikazuju ono sto im se kaze i tako drze narod u zabludi... To je sve jedna lepo projektovana virtuelna stvarnost.

Slav

pre 10 godina

(Bivsi dizajner tobogana, 30. avgust 2013 21:06). To znaci da prilicno nisi shvatio njegove misli.... Krediti su dostupni svima ko ima full time job ... Samim tim svi mogu manje vise da kupe isto.. kuce , auto, čamac , motor , tucnu tehniku.. tu ne moze da se primeti razlika, jer je sve dostupno svima.. kartice samo rade! Zato i jeste licni posao statusni simbol, jer dok svi imaju nabrojane stvari, ne mogu svi da imaju cenjen i dobar posao... a samim tim veci ili vise veci bankovni racun... A on nije dostupan na uvid!! Razlika je samo u manjoj , vecoj ili nikakvoj zaduženosti .

antiparazit

pre 10 godina

@TJefferson
Prijatelju, prećutao si glavnu razliku. Posle tridesete većina Amerikanaca je ipak prepuštena sebi. Ovde većina očekuje da im babe i dede i mama i tata obezbede stan, posao bez posla, kola, devizne džeparce od babine i dedine gastarbajterske penzije... Tužno je sve to vaše trabunjanje o umeću življenja, o provodu i slično... Niko od vas odavde ne upita sebe da li neko ipak plaća za vaše bezbrižno splavarenje, gluvarenje, rad u NVO (to plaćaju stranke i zapadnjaci) i slično...

mirko

pre 10 godina

Lepo je sve to, ali kako je moguće da se taj student ili "student" nije zapitao koliko je krvi nedužnih ljudi na planeti proliveno da bi oni tamo imali tako lagodan život?

Čudno je i to da se baš sada plasiraju ovakvi tekstovi.

TJefferson

pre 10 godina

Po mom misljenju Amerika je fenomenalna za ljude do negde cca 30-te godine. Studentski dani (ukljucujuci masters), malo stvarnih zivotnih briga i stresova (sem da polozis ispit, smuvas koleginicu/e sa faksa, gde ces u grad sledeci vikend ili da li ce biti Miami, Ft Lauderdale, Daytona itd za sledeci spring break). Stvar se menja kad krene masina (9-5 posao koji je u sustini 8-8 kako bi zadrzali radno mesto i "izgledali" vredniji od konkurencije/kolega), cesti vikendi za laptopom - treba dostaviti file prva stvar ponedeljak ujutro, stalno zvrckanje celularnog tel za vreme godisnjeg odmora ( i to AKO ga uzmete - samo 2 nedelje godisnje). A gde je zaduzenje za kucu, kola itd 2 sata u proseku dnevno u putu do i sa posla itd itd Duga prica ukratko: nakon 30-te po meni je bolje 5 nedelja odmora i svoj stan (u vlasnistvu) i vikendi po evropi za male pare (a svakodnevni socijalni zivot da ne pominjem) nego Homer Simpson zivot. Howgh!

Kverti

pre 10 godina

"Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!!"
(Hren, 30. avgust 2013 22:32)

Nisi u pravu, nego placaju manji porez ako istaknu zastavu. Edukuj se malo pre nego sto pocnes da pljujes po sopstvenom narodu.

PreDrag

pre 10 godina

Zivim u USA vec duze i ovaj je prilicno tacno opisao Ameriku. Ja licno mislim da se Amerika menja na bolje i ako uspe da se ne umesa u neki rat u narednih 5 ili 10 godina ona ce ponovo postati simbol dobrog zivljenja.

Marko Kraljević

pre 10 godina

Axaxaxa, baš sam se slatko nasmejao.. dobro de, čovek dolazi iz zemlje gde je glad uobičajena pojava, zato je pola texta posvećeno hrani & debeli/mršavi rebus, pa holywood/promiskuitet.. a tek "kuća od cigle" ..mila mati:) da ne pominjem društveno uredjenje, pa kaste i dalje žive u njegovoj domovini.. pitam se kako je reagovao na kupatilo ("pristup osnovnim stvarima") ili tek na vozove u kojima putnici sede u vagonima:))
..sjajno, ovo se zove kulturološki šok:))

Lima

pre 10 godina

Dirljiva prica o Americi kao humanom drustvu. Umesto Indijca trebali su da pitaju Indijanca, slicno im zvuci ime ali bi ovaj drugi imao realniji opis stanja.

Dr

pre 10 godina

1) U prodavnicama, musteriju docekuju sa osmehom, a kada musterija odlazi prodavac mu pozeli lep i uspesan dan.
2) Vredni su i radni, posebno u onim delovima Amerike gde vecinu dosljaka cine Nemci.

gile

pre 10 godina

Iz ugla tog malog IT geeka koji je u USA bioo tek nestoo malo vise od onicnog turiste, sve sto je rekao je istina. Ali on je mlad, zdrav, pun snage, volje i zelje za radom i dokazivanjem. Da je kojim slucajem zagazio u 50-tu pa izgubio posao, preziveo uz to i nervni slom ili infarkt, a jos odozgo ga zadesio i razvod, gubitak imovine ... drugacije bi on pisao. Zato i ne treba da mu zamerite sto nije pisao npr o njihovom zdravstvu, kad je decko zdrav i nisu mu potrebni lekari.

Ja sam tamo bio jedno vreme i u jednoj recenici bih opisao Ameriku kao zemlju u kojoj rec dedovina ne postoji. Ceo sistem je osmisljen da ti lepo zivis i podignes svoju porodicu, ali da se zaduzis taman toliko da svojoj deci iza smrti ne mozes da ostavis nista. Oni naslede tvoju kucu a onda je prodaju da bi nammirili tvoje dugove, naslednu taxu, advokate ... U Americi svaka generacija gradi svoj zivot iz pocetka, cast retkim izuzecima!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Opaske su prilicno povrsne i pomalo trivijalne (a poneke su, bogami i sasvim pogresne) i ocigledno odrazavaju samo povrsne impresije nekoga ko sasvim izvesno nije proveo dovoljno vremena u Americi. Osim toga, kulturna i kosmoloska perspektiva jednog Indijca koji dolazi u Ameriku iz jedne od najsiromasnijih (po glavi stanovnika) nacija na svetu ocigledno ne moze da bude polazna tacka za percepciju Amerike jednog Evropljanina, Australijanca ili Japanca.

A?

pre 10 godina

@Swedenonline...Dobar ti komentar. U Tumbi, pored Stokholma, proveo sam tri meseca, kod brace. Sve sto je ovaj napisao, podseca me na Svedsku! Ipak, ne bih ja u SAD, Svedska je daleko bolja...tu mislim i na zenski rod :)

Pandemonium

pre 10 godina

Odavno neki tekst nije ostavio ovako dobar utisak na mene. Generacio '84 ostaje nam samo da stavimo prst na celo i da se zapitamo "Gde smo to pogresili"? A kad shvatimo, nadam se da nece biti kasno!

urbani ratnik

pre 10 godina

Sta reci, ovaj gospodin je tek minimalno iskusio A od Amerike. Ima tu stvari koje je pogodio, ali primecujem da je dosta stvari naveo cisto onako jer nije upoznat.

Na primer, u zavistosti od toga gde zivis i kako se oblacis ljudi te tako i tretiraju. (u Kaliforniji na primer, odelo itekako cini coveka). Ako vozis novog Land Rovera ili Hondu staru dvadeset godina. Ako si Crnac ili Latinjanin (tj. koza braon boje) ili Belac ili Azijat.
Ljudi na poslu su vecina veoma zatvoreni, zlobni i zavidni i gledaju kako da te zakopaju ako si bolji od njih.
Vecina te nazove samo ako im treba nesto, a ne da bi se druzili(ovako je obicno u Los Andjelesu).
Ako nemas para, niko te ni nezove, a ako ih imas svi su ti prijatelji cak i oni koje ni neznas.
Ima dosta ugojenih ljudi koji su bogati cak i onih koji su invalidi ili nepokretni, nisu samo mrsavi bogati.

Sto se tice cena u prodavnicama, to je totalno od osobe do osobe gde ce kupovati i sta...Ima dosta prodavnica koje prodaju istu tu konzervu kokakole po dupo manjoj ceni. Koka-kola kompanija je ogromna korporacija, i kao takva pravi milione i milione donara godisnje na samoj prodaji. Oni ne gube na prihodu ako velikoj prodavnici(Ralphs, Vons, Albertsons, Walmart...itd.) prodaju te iste limenke po veoma niskim cenama, jer znaju da je obrt u tim velikim radnjama veliki. Ali zato male bakalnice ili benziske pumpe imaju drugacije malo skuplje kupovne cene za te limenke(jer manje prodaju).

Swedenonline

pre 10 godina

@Swedenonline...Dobar ti komentar. U Tumbi, pored Stokholma, proveo sam tri meseca, kod brace. Sve sto je ovaj napisao, podseca me na Svedsku! Ipak, ne bih ja u SAD, Svedska je daleko bolja...tu mislim i na zenski rod :)
(A?, 31. avgust 2013 07:41) Osnovna pravila igre u prirodi, mravi, pcele, sve jake zajednice imaju zajednicki imenilac: homogenost! Srbija, gomila jakih individualaca koji imaju samo svoje ciljeve, nacija ih nema. Sve opsano proizilazi kao nacionalni kodeks, tu smo medju najsiromasnijim na svetu i sve sto nam se desava je posledica nedostatka kulture teamworka! :( PS: manje masti u svedskom McDonaldsu a ipak prioritet na zdravijoj ishrani, jeftina hrana nije "in" ;)

Зоран

pre 10 godina

Обратите пажњу да нигде ниеј поменуо како иду обучени, а то је прво што наш човек овде примети.

350 miliona stanovnika!

pre 10 godina

Naravno da postoji mnogo razlicitih zivota, Ali zapazanja su potpuno tacna!

A zadnja recenica I komentar Oko posla su potpuno tacni!

Polozaj ili radno mesto na poslu odrazavaju moc! A svi vole I zele moc!

Daleko od toga da je ovo savrseno drustvo ili nacija, niti ce ikada biti...ali, za sada, jos uvek imas sansu da zivis iole normalno, ako koristis bar malo vijuga!

Gde god da si na svetu je dobro ako imas dobro placen posao!

riddick

pre 10 godina

@darko
i treba da se vijori kad lepo izgleda i medju najpoznatijima je na svetu . nasa zastava je em ruzna , em su ona 4 C na grbu ukradena od vizantije , a boje su tako poredjane jer je valjda kao neka nasa delegacija okrenula rusku civilnu zastavu naopacke u 19. veku. znaci zastava nam je glupost totalna

gorki su tamo zalogaji hleba

pre 10 godina

(ex sns, 30. avgust 2013 21:27)

Kad procitam tvoj post prepun nebuloza, i vidim koliko ti je komentar preporucen, bude mi jasno stanje ljudi u Srbiji, i zasto, kako god da mi je, se nikada necu vratiti. A vi zemljaci, postujte i volite svoju zemlju, barem zato sto cete tako kupiti onaj tracak nade za svoju decu.

bgd

pre 10 godina

Zavisi šta ti se sviđa, ako cilj ti je da kući svake nedelje doneseš nzm ni ja koliko pakovanja neke junk hrane i da imaš 5 nepotrebnih gedzeta, da imaš odeće toliko da ne znaš šta da nosiš onda OK. Ja bih pre otišao bilo gde u Evropu. Pa ameri umiru za Evropom, kada kažeš da si iz evrope gledaju te ko marsovca, njima je prestiž otputovati u Evropu.

Gale

pre 10 godina

Nikada nisam bio u Americi, ali sam gledao dokumentarne filmove Majkla Mura: "Žeđ za nasiljem", "Bolesnik", Farenhajt 9/11" i "Kapitalizam:Ljubavna priča". Nekako više verujem ovom režiseru nego Indijcu, mada verovatno i u njegovim rečima ima ponešto istinito.

m

pre 10 godina

Amerika zemlja velika!Svako je dozivljava na svojstven nacin.Ovde neki kritikuju americku hranu.Jeo sam po restoranima ,probao kupovnu, smrznutu hranu,podgrevao kempbelove corbe i supe u mikrotalasnoj,rucao kod prijatelja amerikanaca i nisam nasao manu.Hrana je daleko bolja od nase.Mada,u pitanju su ukusi.Svidja mi se jos to sto se svi koje sretnes na ulici javljaju i pitaju za zdravlje sto bi rekao moj rahmetli otac!O zdravstvu ne znam mnogo ali mislim da neki koji su pisali o cenama pregleda i operacija preteruju.Prosto to nije tacno ili oni nisu bili osigurani.Kao prijatelji su OK kada te prihvate.Nisu stipse, pricljivi su sto meni licno odgovara.Nisu pakosni i ne vole lazove.Na kraju jos samo ovo.Posten i vredan gradjanin Srbije sasvim lepo moze da se snadje i zivi u SAD.Ono sto ja znam o zastavama koje stoje na kucama je ovo.Pravo da stave zastavu imaju oni ciji clan familije sluzi u Iraku ili Afganistanu.To sam cuo-mozda i nije tacno.

Zoran

pre 10 godina

Ja kazem zeni, posto smo u 2% po zaradama u SAD: Bolje biti prvi medju najboljima nego poslednji medju najgorima.

Iskreno, iz nekog meni neobjasnjivog razloga, mi se lepse osecamo ovde u Americi nego u Kanadi. Ne mogu da kazem da su losi prema strancima u Kanadi, ne mogu da kazem da je drzava neodgovorna u Kanadi ili manje odgovorna nego SAD, ali nesto ima definitivno.

kisa

pre 10 godina

Da bi razumeli sta jedan Indijac vidi posle godinu dana studiranja i staziranja u Americi, prvo moramo da razmislimo sta smo to uvideli o nasem mestu bivanja u proteklih godinu dve i shvatimo da to i nije tako dugacak period za uvid u jednu kulturu pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da je decko kao student i stazista u izvesnom smislu zasticena vrsta. I drugo treba znati kako je u Indiji da bi njegova vizija imala realnije mesto.
U Indiji je 90% od onoga sto je Bapu (tata Gandi) uradio u smeru brisanja granica izmedju kasta i stvaranja klasnog ali ne i kastijanskog drustva, odavno izbrisano i vraceno na staro. Indija je podeljena na kaste i unutar kasta klase. Siromasni su cisti, lepo obuceni, mnogo ih zivi na ulici i mnogi od poseda imaju samo sebe , maramicu, cesalj, ... mnogi nisu nikada jos upotrebili sapun. Po pravilu su mrsavi, nasmejani, izgledaju srecno, druzeljubivi su i veseli. Bogati su po pravilu debeli, odaju ne zadovoljstvo ili su namrsteni jer je statusni simbol, pogresno pokupljen od Britanaca, da se bude strog i bez obziran sto ste vise na socijalnoj lestvici. Bogati zele da vas impresioniraju svojom pripadnoscu zapadnoj kolonijalnoj kulturi sto pokazuje izvestan kompleks nize vrednosti. Kastijanski i unutar njega klasni sistem je ne milosrdan. Iz kaste iz koje ste mozete da imate taj i taj posao i da se zenite u istoj kasti. Zene imaju pravo pomeranja u visu kastu udajom. Cinican zakon napravljen od bogatih.
Decko ce imati vremena da otkrije US.

Peca

pre 10 godina

Potpisujem sve sto je ovaj rekao, osim ovog poslednjeg.
To je decko pogresio jer verovatno nije ni sreo gornju klasu u Americi. Ona je mala, cak manja nego u latino americkim drzavama.

mUSA

pre 10 godina

Kao i obicno navijacki,manje objektivno.Ne mislim na Indijca,to je samo jedno vidjenje Amerike,objektivno,subjektivno,moze se do sutra diskutovati.
Govorim o komentatorima ovde,neki dizu USA do nebesa,a neki ih kritikuju do
daske. Istina je negde izmedju te dve opcije,ali smrdi nesto,da se upravo
sada takve stvari objavljuju!? Image popraviti? Ima tu nesto,jer se USA sada debelo "zaduzila"kod ostatka pravednog sveta...Znamo zasto!

Unknown

pre 10 godina

Jedino sa cemu se nebi slozio je sto da mrsavi ljudi bolje prolaze od debelih. Dobro, ima sigurno stvari u kojima bolje prolaze, ali znam da po pitanju recimo posla - debeljko ce ga mnogo lakse dobiti nego maneken. Jer se stice utisak da je manekenu Bog dao izgled, ali ne i mozak i da je petak i subotu uvece provodio po zabavama dok je debeljko sedeo kuci i ucio ...

vladar

pre 10 godina

E pa zato njihova vlada može da kinji ostatak sveta jer je svoje podanike uljuljkala lagodnim životom pa ih dalje od sopstvenih potreba ne zanima. Bio više puta i video. Zaglupljujuće lepo.

djordjevic

pre 10 godina

@the One,

amerika je imperija kao i svaka druga. Sve, ali sve do jedne, su uvek pljackale i pljackaju sve sto mogu. Ovde je rec o unutrasnjem uredjenju Amerike koje je, bar meni, dosta interesantnije nego tipicne imperatorske akcije koje su za SVAKU OSUDU ali uzasno smaraju jer nema koja sila se njima ne bavi.

Bivsi dizajner tobogana

pre 10 godina

"Zbog toga jedini statusni simbol u Americi za većinu predstavlja njihov posao a ne njihova imovina."


Poslednja recenica obesmisljava citav tekst...

Апоплекс

pre 10 godina

Лепа пропаганда, у време када сви гледају у САД уз неодобравање њиховог понашања.

Tripper

pre 10 godina

... a onda se veseli i naivni Indijac probudio...
- pitanje rasnih podela je itekako prisutno
- pitanje socijalne zaštite, još je veće
- pitanje obrazovanja
.... ovo su samo neka od pitanja, koja mladac nije obradio, slučajno ili namerno?!? Tek, mladac će i to naučiti, ima vremena...

Hren

pre 10 godina

Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!! Najzdravija hrana je ona koja se polako kuvala. Znaci kuvana jela od naseg domaceg povrca! I naseg mesa a ne iz uvoza trulog mesa. I obavezno peceno prase na raznju!!!

Dare

pre 10 godina

Ček, ček, a šta je sa onim: mrski neprijatelj, mučki okupator, truli zapad, majčica Rusija, Kina prijatelj, legenda Ugo Čavez, okrećemo se Kazahstanu(Uzbekistanu, Azerbejdžanu)... Tome nas uče ptiJote 70 godina!
Bravo za Ameriku, obećana zemlja.

Mongo@IL

pre 10 godina

Hteo sam da napisem komentar "India(Maharashtra) u ocima jednog balkanca koji zivi u americi" ... Al ... Ok... Mogu samo da kazem, divni su to ljudi, al ne bih brate da pijem vodu iz sholje iz koje svako ko je posetio muzej Princa od Vels pije vodu ;)

ex sns

pre 10 godina

Prilicno tacno,a posto je ziveo u Kaliforniji onda mogu da zamislim kako mu je bilo dobro. Fantasticna zemlja za zivot,zato milioni hrle tamo pa cak rizikujuci i zivot zbog toga.Ako bih ja nekom ovde rekao da uopste nije problem i sa platom od 8 dolara za sat da zivis relativno lepo,niko mi ne bi verovao jer niko i ne zna koliko je hrana jeftinija ovde,gorivo,automobili,tehnika i odeca,da kupite kucu treba vam cca 250 000 dolara a to je kao i ovde jer te kuce tamo su prelepe i velike.

mirko

pre 10 godina

Lepo je sve to, ali kako je moguće da se taj student ili "student" nije zapitao koliko je krvi nedužnih ljudi na planeti proliveno da bi oni tamo imali tako lagodan život?

Čudno je i to da se baš sada plasiraju ovakvi tekstovi.

Prozac nation, supersila smeca

pre 10 godina

Lepo je opisao Ameriku, zemlju magle i junk food-a.

Svi jure golu materiju, novac je tvoj bog, potrosnja je nacionalna obaveza, i cini 70 odsto bruto nac. proizvoda. Tolerancija je goli privid koju omogucava stampanje para, svi ambiciozni imaju psihijatra, to je takav sistem koji je veliki pritisak na svako ljudsko bice s imalo empatije.

Mnoge stvari ce tu doci na naplatu. Nece dolar vecno biti vezan za svetsku trgovinu naftom.

1 Amerikanac u proseku proizvede 2700 tona djubreta godisnje kad se doda industrijski otpad, a bez toga, po glavi, dnevno pravi 3,22 kilograma, a za zivota prosecno 105 tona. To je kao kad bi napunili 1100 grobova otpadom samo jednog coveka.

blesi

pre 10 godina

ovako izgleda beograd u ocima jednog srbina iz unutrasnjosti. Oni imaju sve... i most i mol...prava evropska metropola izgradjena na znoju ljudi iz unutrasnjosti....ajmo Vojvodino, ajmo Sumadijo!!!!!!

Lima

pre 10 godina

Dirljiva prica o Americi kao humanom drustvu. Umesto Indijca trebali su da pitaju Indijanca, slicno im zvuci ime ali bi ovaj drugi imao realniji opis stanja.

riddick

pre 10 godina

@darko
i treba da se vijori kad lepo izgleda i medju najpoznatijima je na svetu . nasa zastava je em ruzna , em su ona 4 C na grbu ukradena od vizantije , a boje su tako poredjane jer je valjda kao neka nasa delegacija okrenula rusku civilnu zastavu naopacke u 19. veku. znaci zastava nam je glupost totalna

kolo srpskih sestara

pre 10 godina

Ne zna ovaj momak o cemu prica.Mora se u Americi provesti vise godina da covek sagleda kakvo je to vestacko, bezlicno drustvo koje te postepeno ubija u pojam i na kraju te slomi.Za neke je OK.Uglavnom konformiste i lakomislene ljude nizeg intelektualnog kapaciteta.Za nekoga koji je dosao iz siromasnih zemalja kao Indija,Istocna Evropa itd prvi utisci su pozitivni;relativna cistoca,stvari funkcionisu, mnogo svakojake robe,usluga bolja i efektivnija nego kod kuce itd.Za nekoga je to dobro dok ne uspe da osnuje familiju ili da vidi kako se familija koju je tu doveo pocinje da menja i osipa.Vrlo brzo ce ekonomski biti potucen jer vise nema povoljnih uslova za progres i neki novi biznis.Sve je STRASNO regulisano i svi cekaju da ti uzmu sve sto si stekao kroz poreze,kazne,licence,prevode,kodove,itd. Arhitektura je nakaradna,dosadna ne mozes krociti nogom a da nisi upozoren nekom tablom i stalno se osecas ugrozen ili od policije ili lopova.Ljudi i zene su vecinom fizicki poruzni,izvestaceni i neiskreni.Zene su muskobanjaste a ljudi ili feminizirani ili vestacko naduvani macizmom kao taktikom odbrane.Stalno dokazuju da su tough. Tesko je naci prijateljstvo a o stabilnoj ljubavi i seksu za samce da ne govorimo.Puritanizam,mir i tisina.Ako se ponasas prirodno,veselo i previse prijateljski odmah si cudan,sumnjiv-a freak.O strahovitim perspektivama u starosti za one koje nisu bogati bolje ne pricati.Prazne ulice.Sahrane su jako skupe."You are on your own-good luck and God bless you"!

Gale

pre 10 godina

Nikada nisam bio u Americi, ali sam gledao dokumentarne filmove Majkla Mura: "Žeđ za nasiljem", "Bolesnik", Farenhajt 9/11" i "Kapitalizam:Ljubavna priča". Nekako više verujem ovom režiseru nego Indijcu, mada verovatno i u njegovim rečima ima ponešto istinito.

Sir Giles

pre 10 godina

A kakav su tek utisak ostavili na Aleksisa de Tokvila?
OK, mi imamo razloga za fobiju u odnosu na Amerikance, ali onaj panj iz našeg oka nikako da izvadimo.
Nisam bio tamo pa ne mogu da tvrdim da su ovakvi i onakvi, zahvaljujući profesiji razumem zašto i kako se ponašaju u spoljnoj politici, ali na žalost vrlo dobro znam kakvi smo mi.

gox

pre 10 godina

Za Hrena i Darka. Ko istakne americku zastavu ispred svoje kuce umanjuje mu se porez. Tako da razlog sto se na svakom koraku vije americka zastava nije patriotski vec ekonomski.Patriotizam jednog naroda se vidi na drugim poljima.

Misha

pre 10 godina

> Da,jeste to sve tako,slazem se.Ali se pitam koliko zemalja na svetu mora da plati glavom za taj njihov luksuz.

Amerikanci u vreme svog najvećeg blagostanja nisu bili nikakva kolonijalna niti politička sila. Krenuli su ni iz čega, naselili su pustu zemlju i napravili su pravi mali raj, utemeljen na onim istim principima koji su doneli blagostanje zemljama severne Evrope, koje su antički istoričari opisivali kao što mi danas opisujemo Sibir. Duh prosvećenosti, vrednog rada i nesebičnog duha rezultovao je privrednim i naučnim blagostanjem. No, prvi počeci moralne krize i dekadencije su došli sa izbeglicama iz neprosvećenih zemalja koje su im tamo donele kriminal i kriminalne bande, što je rezultovalo potrebom da uvedu policiju, za kojom ranije nisu uopšte imali potrebe:

“U urbanim područjima bilo je gore zbog ... poplave imigranata, naročito iz Irske, Italije i Kine, koji su uveli organizovane bande i organizovani kriminal u glavnim gradovima SAD.” (Richard F. Selcer, Civil War America, 1850 to 1875, p. 438)

“Takvi preteći neredi ubedili su gradske vlasti da razmisle o onome što su nekada odbacile kao nedopustivo evropsko rešenje ― o uvođenju policije. U toku naredne decenije svi veliki gradovi su dobili uniformisane snage po modelu londonske policije ser Roberta Pila.” (Filip Dženkins, Istorija SAD, str. 98)

Kverti

pre 10 godina

"Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!!"
(Hren, 30. avgust 2013 22:32)

Nisi u pravu, nego placaju manji porez ako istaknu zastavu. Edukuj se malo pre nego sto pocnes da pljujes po sopstvenom narodu.

StefanBU

pre 10 godina

Mi se plasimo da isticemo zastavu, da nas ne bi nazivali nacionalistima! Kad je Djokovic nosio kacket sa obelezjima Srbije, njemu su strani mediji i kolega Federer zamerali sto istice nacionalnost!

Dalibor

pre 10 godina

Evo ovako i ja zivim u Americi i to ne bilo gde nego u Los Angelesu, na puskomet od obale i ovo je moje misljenje o Americi.

Dosao sam ovde, tj otisao iz Srbije pre 7 godina zato sto je situacija u domovini postala nepodnosljiva, vishe dana sam provodio gladan nego sit. Sklopom prilika i malo ludosti, dobio sam sansu da odem iz Srbije i preselim se u USA, sto sam i uradio. Da mogu vratiti vreme opet bih isto uradio i ne kajem se.

Vise od 6 godina zivota i rada u Americi je bilo vise nego dovoljno da potpuno razumem ovu zemlju.
Jedna od najbogatijih zemlji sveta, US je takodje zemlja sa najvecim brojem siromasnih i bolesnih. Skoro svaka peta osoba ima neku vrstu mentalnog problema, skoro svaka 10 osoba je ultra debela i bolesna. Prosecna plata je oko 3000 dolara mesecno, kada se plati zdravstvena zastita, takse itd., na kraju ostane neka nebitna sica.
Dok sam bio u Srbiji za dve godine sam uspeo da ustedim 400 eura, ovde za dve godine sam uspeo da ustedim 250 dolara. Sta sam dobio, video sam svet, zbog posla sam proputovao celu Aziju, Evropu, Severnu i Juznu Ameriku, Evropu, Okeaniju. Ovo nikad ne bih mogao iz Srbije. I sada sa svojih 33 godina i 6 godina profesionalnog iskustva sta zelim, zelim se vratiti kuci i tamo raditi za pristojnu platu. Ne zelim ziveti u ovoj bolesnoj zemlji vise ni dan. Ali da li cu naci posao koji ce me usreciti u Srbiji? Sumnjam, mislim da ce me zivot odvesti negde drugde, daleko i od Amerike i od Srbije.

kosmajacsale

pre 10 godina

Prilicno tacno,a posto je ziveo u Kaliforniji onda mogu da zamislim kako mu je bilo dobro. Fantasticna zemlja za zivot,zato milioni hrle tamo pa cak rizikujuci i zivot zbog toga.Ako bih ja nekom ovde rekao da uopste nije problem i sa platom od 8 dolara za sat da zivis relativno lepo,niko mi ne bi verovao jer niko i ne zna koliko je hrana jeftinija ovde,gorivo,automobili,tehnika i odeca,da kupite kucu treba vam cca 250 000 dolara a to je kao i ovde jer te kuce tamo su prelepe i velike.
(ex sns, 30. avgust 2013 21:27) hahaha i dobi covek preko 150 pluseva, koje paljenje masa. bez kola u kaliforniji nema zivota, kuce 250000 da u nekim varosicama , pustarama. plata 8 $ to je 320 nedeljno pre taksi posle oko 250,znaci 1000 mesecno par desetina dolara gore dole ili oko 700evra. ladno masa veruje i kuka ovde kako u srbiji i 1000 evra nije nesto a u kaliforniji je 700 lepa para za zvot haha. sa tim parama u svakom vecem gradu ste beskucnik. hrana 300 kromno, soba, ne stan 600 i imate sasvim finih 100 dolara za benzin i kola na liz jos 400 minimum, osiguranje zdravstveno obucu odecu mobilni, internet praskove sapune, mora i da se sisate popravite zub , neka da se pocastite pa izadjete . sasvim lep zivot sa 1000 ako spavate naulici koje paljenje masa a koliko jos njih veruje ju ju ju da li je ovo skrivena kamera 8 na sat lep zivot steta svi ovi sto su dali pluseve ne isprobaju jedno 3 meseca sa 8 na sat kako je fin zivot

Amerika u ocima jednog Srbina

pre 10 godina

Nemaju bas mnogo kreativne psovke kao sto su kod nas
Cevap zovu Kebab, A Kebu uopste ne zovu, sam dolazi
Mesaju Srbija, Siberija i Sirija, takodje bi i sve da bombarduju, za svaki slucaj
Dovode Indijce za programere umesto Srbe, jer ovi to rade jeftinije i pisu lepse stvari o Americi
Zastave svuda, a i po neki Jugo
Devojke su mnogo lepse, u odnosu na one u Indiji, ali i mnogo ruznije u odnosu na one u Srbiji
Svako moze da zivi dobro jer moze da dobije kredit, sve dok ne zakuca banka na vrata za prvu ratu(kao i kod nas) - Preporuka, kupite kucu bez vrata
Najbolje mesto za zivot u Americi je Kanada.

seljadin

pre 10 godina

nije istina da se crnci lose odnose prema belcima, ja sam upravo doziveo suprotno, prijateljstvo i razumevanje. Za imigrante, USA je najbolja opcija,
mnogo bolja od Nemacke. Treba biti u prvorazrednoj drzavi prvorazredni gradjanin, a ne u drugorazrednoj Nemackoj trecerazredni gradjanin.

Milos

pre 10 godina

Da ste samo svesni kako je on lepo opisao stvari...
Ima tu jos mnogo ne tako lepih stvari za dodati ali iz mog iskustva ovo mogu da potvrdim.

Aleksandar

pre 10 godina

Nakon godinu dana provedenih u USA mogu reci da sam imao potpuno identicna zapazanja. Prica oko debelih ljudi je interesantna ali isto vazi i za druge rase. Iako se Amerika predstavlja kao uzor "demokratije" stvari su malo drugacije u realnosti i mnogo toga zavisi od boje koze. Americki crnci nikada, ama bas nikada se nece prema bijelom covjeku odnositi sa istom ljubaznoscu i stavom kao prema nekom crnom. Slicna stvar je i sa Jevrejima koji su mnogo ponosni na sebe i promovisu se na svaki moguci nacin. Bijeli ljudi se manje/vise uvijek sklanjaju i ustupaju prednost drugim rasama zbog kolektivnog osjecaja krivice ali kad te bas upoznaju i steknu povjerenje onda krecu price o rasnoj netrepeljivosti. U nekim sredinama imas mnogo vise sanse za uspjeh i posao ako si bijel.

zrigor

pre 10 godina

Posle šest godina života u Americi, evo i mojih zapažanja:
-ako imate ozbiljnije zdravstvene probleme a malo para, najeb#li ste
-neorganska hrana je bljutava, nezdrava a jeftina, organska skupa i mnogima nedostupna
-većina ljudi je jako ljubazna ali uglavnom ne možete na nikoga da se zaista oslonite i da očekujete da će biti tu kada vam je zaista potreban; takvi su i svakodnevni razgovori, kulturni a isprazni i površni
-ne očekujte da će vam neko reći nešto ružno (a istinito) u lice; kasnije će te sami videti kako stvari stoje
-Amerika je obećana zemlja za one sa vrhunskim znanjem iz oblasti tehnike, biznisa, medicine, i oni mogu da žive komotno i ispunjeno (putovanja, kultura...), ostali su u najboljem slučaju niži srednji sloj.
-Amerika je obećana zemlja za one koji dolaze iz raznih zabiti bez struje, kanalizacije itd, i koji ništa ni ne očekuju
- retko se može videti klasno, rasno i nacionalno mešanje. Indijci su sa Indijcima, Poljaci sa Poljacima, američki belci sa američkim belcima, crnci sa crncima...
-šire porodice (roditelji, rođaci) su skroz zapostavljene i retko se viđaju
-rad i profesionalno usavršavanje je suština života, a ne uživanje u životu
-materijalno je daleko ispred duhovnog
U suštini, Amerika pruža mnoge mogućnosti, pogotovu za one sa vrhunskim znanjem koji to mogu da unovče i za one prirodno snalažljive. Mislim da neki srednji i viši sloj iz Srbije (osim ako ne pripadaju prethodno navedenim)može da ima kvalitetniji život u Srbiji nego u US.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Ja da mogu, sutra bih otisao, nevezano za ovaj tekst. Ljudi koji pominju amricku globalnu politiku, sa njom imaju veze koliko i obican amer - a vecinu amera boli uvo i za asada i za ostale, i protiv su slanja trupa bilo gde. U svakom slucaju, ko nije ziveo negde preko, makar neko vreme, nezna sta je to normalan zivot. Posto ovo u srbiji poslednjih 30 godina ne moze da se kvalifikuje kao "normalan" zivot, ma koliko nekome on bio lagodan.

bgd

pre 10 godina

Zavisi šta ti se sviđa, ako cilj ti je da kući svake nedelje doneseš nzm ni ja koliko pakovanja neke junk hrane i da imaš 5 nepotrebnih gedzeta, da imaš odeće toliko da ne znaš šta da nosiš onda OK. Ja bih pre otišao bilo gde u Evropu. Pa ameri umiru za Evropom, kada kažeš da si iz evrope gledaju te ko marsovca, njima je prestiž otputovati u Evropu.

Molba

pre 10 godina

Molim postenog Srbina
koji trenutno zivi u majcici Rusiji,
da napise nesto slicno impresivno iz
Rusije, tako da se uspostavi balans i
svi budu zadovoljni. Naravno, ako je moguce.

Marko Kraljević

pre 10 godina

Axaxaxa, baš sam se slatko nasmejao.. dobro de, čovek dolazi iz zemlje gde je glad uobičajena pojava, zato je pola texta posvećeno hrani & debeli/mršavi rebus, pa holywood/promiskuitet.. a tek "kuća od cigle" ..mila mati:) da ne pominjem društveno uredjenje, pa kaste i dalje žive u njegovoj domovini.. pitam se kako je reagovao na kupatilo ("pristup osnovnim stvarima") ili tek na vozove u kojima putnici sede u vagonima:))
..sjajno, ovo se zove kulturološki šok:))

Unknown

pre 10 godina

Jedino sa cemu se nebi slozio je sto da mrsavi ljudi bolje prolaze od debelih. Dobro, ima sigurno stvari u kojima bolje prolaze, ali znam da po pitanju recimo posla - debeljko ce ga mnogo lakse dobiti nego maneken. Jer se stice utisak da je manekenu Bog dao izgled, ali ne i mozak i da je petak i subotu uvece provodio po zabavama dok je debeljko sedeo kuci i ucio ...

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Opaske su prilicno povrsne i pomalo trivijalne (a poneke su, bogami i sasvim pogresne) i ocigledno odrazavaju samo povrsne impresije nekoga ko sasvim izvesno nije proveo dovoljno vremena u Americi. Osim toga, kulturna i kosmoloska perspektiva jednog Indijca koji dolazi u Ameriku iz jedne od najsiromasnijih (po glavi stanovnika) nacija na svetu ocigledno ne moze da bude polazna tacka za percepciju Amerike jednog Evropljanina, Australijanca ili Japanca.

Зоран

pre 10 godina

"Srpska zastava se ne moze videti svuda u Srbiji! Ameri su za razliku od srba prave patriote!!!"

Патриотизам није да пишеш ћирилицом и окачиш српску заставу. Патриотизам је, обрати пажњу шта је човек рекао: Деле се на то како раде посао, генерално не варају и женске им нису лаке како се обично мисли због филмова.

Иначе могу само на овај текст да ставим потпис после већ 10 година у САД(и исто толико кувања у САД).

PreDrag

pre 10 godina

Zivim u USA vec duze i ovaj je prilicno tacno opisao Ameriku. Ja licno mislim da se Amerika menja na bolje i ako uspe da se ne umesa u neki rat u narednih 5 ili 10 godina ona ce ponovo postati simbol dobrog zivljenja.

Naturalizovani Amerikanac

pre 10 godina

@rox izvini ali to si lupio. Ko god ti je to rekao slagao te. Amerikanci su veliki patrioti i zastavu drze samo zbog toga. Jako su i sa pravom ponosni na svoju zemlju ali ne zaboravljaju svoje poreklo. Cesto ces videti, na primer irsku zastavu pored americke itd. Zastava jedino ne sme da se unisti/zapali. To je zakonom kaznjivo. Ne postoji nikakva stavka u porezu vezana za americku zastavu. Ako tvrdis da postoji onda postavi link pa da svi vide. Americkom patriotizmu ne treba novcani podsticaj. U ovim ratovima, Irak, Avganistan itd. na prste ruke mogu da se izbroje rezervisti koji su dezertirali i nisu posli na turu u Irak i to po nekoliko,puta. Uporedi to sa Srbijom koja se busa u prsa, daje mitinge podrake "ugrozenim Srbima" a 80% je zbrisalo kad je bilo gusto i to na par sati od kuce. Amerika je jaka zemlja jakih ljudi koji su veliki individualci ki ne dozvoliavaju da ih neko gazi i vrlo brzo reaguju kada su im licna prava ugrozena. Amerika je novi Rim i to sa pravom i ja sam srecan sto iz prve ruke mogu da to dozivim.

tamo_daleko

pre 10 godina

Najlepsi kontinent na Svetu je "stara dama"-Evropa.Zivim u Kanadi i da ponovo pocnem "od pocetka" sigurno bih izabrao Evropu.Kanadu ne bih nikada menjao za Ameriku.Sve OVO sto je Indijac naveo+mirnija i daleko opustenija atmosfera.EVROPA je za mnoge koje zive i u Americi (i Kanadi) NEPREZALJEN SAN.EVROPA,EVROPA,EVROPA...pa onda 3 prazna mesta..:) Pozdrav iz Kanade.

vladar

pre 10 godina

E pa zato njihova vlada može da kinji ostatak sveta jer je svoje podanike uljuljkala lagodnim životom pa ih dalje od sopstvenih potreba ne zanima. Bio više puta i video. Zaglupljujuće lepo.

Pera moler

pre 10 godina

Skoro mi je jedna prijateljica pričala njen razgovor sa jednom devojkom iz Amerike:
A: Vi u Srbiji stvarno živite mnogo teško?
S: Da, veoma
A: Jel imate svoj stan ili ste ga uzeli nakredit (čitaj nije tvoje).
S: Imamo naš stan
A: Jel imate auto?
S: Da, imamo
A: Jel kupljn na kredit?
S: Ne, za keš
A: Pa kako onda loše živite?

Stvarno kad čovek razmisli i jeste tako. Njihova cela ekonomija se zasniva na dugu i tu je problem cele stvari.

iii

pre 10 godina

6 godina sam u usa i sve je tacno,jedino sto nevalja u americi su doktori i skolovanje jer su cijene visoke.osiguranje max pokriva 80 %,a cijene su slijedece,hitna pomoc 5000,dan lezanja u bolnici 1000,operacije od 70000 -300000 koliko iznosi operacija srca,porod 360000,slijepo crijevo 50000,katerizacija 70 000.vadzenje zuba bez osiguranja 300$ ,plombiranje 1500.nikad nisam doktoru otisao bas zbog cijena,nalupam se aspirina ,ali kad djetetu zatreba tu nemozes nista.skolovanje druga stvar,godina bezveze fakulteta 20000 da budes mehanicar,ili frizer,medicinska setra,jer ovdje se ide na fakultete za sve nase zanate,tako da za ozbiljnije fakultete pravo,medicina i sl treba 50000 po godini.zato se skoluju samo bogati,ostala sirotinja guli citav zivot za 10 dolara,nasi ljudi ganjaju lovu vozeci kamione,30 centi po milji si plaen stim da moras minimalno voziti 3000 milja sedmicno.sve u svemu nemozes cijeli zivot biti zdrav i ta ce me cinjenica vratiti na balkan.pozz

Simo

pre 10 godina

Čobanko Ovnović sa istoka Srbije došao u Beograd:
1. Stoka na ulicama je drugačija nego kod mene na livadama
2. Niko ne radi ništa zato što im je sve teško a i oni su previše pametni da rade bilo koji posao
3. Ima mnogo onih što uzimaju pare samo da ponavljaju što im drugi kažu
4. Neki stranac im nešto uradi a oni se hvale kao da su to sami uradili
5. Svađaju se oko nečega a ništa ne znaju ni jedan ni drugi
6. Jednu istu stvar ako je uradi jedan, onda je dobra, a ako je uradi drugi, onda ne valja. A ista stvar.
7. Nisu ni primetili da su im muzeji zatvoreni, dok im to nisu rekli stranci. A sad se kao svi čude.
8. Manje-više kao kod mene, samo što je stoka malo drugačija a i čobani se malo razlikuju. Inače, skoro isto.

Jvbg

pre 10 godina

Srbija i amerika totalno dva razlicita sveta u nacinu zivota. Ponekad ih posmatram i prodje mi kroz glavu da su debili a onda ustvari shvatim koliko oni nemaju potrebe za cimanjem poput ljudi u srbiji. U srbiji se budis sa stresom i isto tako lezes sa stresom. Ovde verujem da mnogi od njih i ne znaju sta je to. Svi oni koji su ziveli i zive u usa znaju o cemu pricam. Moja iskustva podjednako sa svim ljudima su pozitivna bilo da su crnci ili belci.ni jedna neprijatna situacija a zalazio sam u delove gde je itekako opasno biti belac u odredjeni deo dana. Obicno sta me pitaju odakle sam jer provale po akcentu da nisam amer. i onda krenu da smaraju sa nekim pricama i raspitivanjima o srbiji itd. U pocetku mi je islo na nerve ono njihovo smeskanje, izvinjavanje itd ali se vremenom navikao. Isto sto mi je bilo prosto neverovatno da me ljudi u prolazu pitaju kako sam. A i ne poznajem ih.( cesto mi je prolazilo kroz glavu da mu kazem "a sta te zabole" Ili da me gotovo svaki policajac ili serif pozdravi. Kad je vas neko pozdravio od policajca u srbiji a da ti posle ne odere kozu ili moras u rat na krv i noz sa njim? Meni se to nikad nije desilo. Obicno svaki kontakt sa policajcem se kod mene zavrsavao sa debelom svadjom. Tuzno ali istinito. Isto tako mogu reci da obican amer i ono sto mi znamo o americi su susta suprotnost. Svi su protiv svih ovih ratova koji su njihovom drzavom vodjeni. Dosadilo im je vise da ginu za nista. Prosecan covek ovde ne vidi sebe u tome.pozz iz missurija

mUSA

pre 10 godina

Kao i obicno navijacki,manje objektivno.Ne mislim na Indijca,to je samo jedno vidjenje Amerike,objektivno,subjektivno,moze se do sutra diskutovati.
Govorim o komentatorima ovde,neki dizu USA do nebesa,a neki ih kritikuju do
daske. Istina je negde izmedju te dve opcije,ali smrdi nesto,da se upravo
sada takve stvari objavljuju!? Image popraviti? Ima tu nesto,jer se USA sada debelo "zaduzila"kod ostatka pravednog sveta...Znamo zasto!

Zoran

pre 10 godina

Ja kazem zeni, posto smo u 2% po zaradama u SAD: Bolje biti prvi medju najboljima nego poslednji medju najgorima.

Iskreno, iz nekog meni neobjasnjivog razloga, mi se lepse osecamo ovde u Americi nego u Kanadi. Ne mogu da kazem da su losi prema strancima u Kanadi, ne mogu da kazem da je drzava neodgovorna u Kanadi ili manje odgovorna nego SAD, ali nesto ima definitivno.

TJefferson

pre 10 godina

Po mom misljenju Amerika je fenomenalna za ljude do negde cca 30-te godine. Studentski dani (ukljucujuci masters), malo stvarnih zivotnih briga i stresova (sem da polozis ispit, smuvas koleginicu/e sa faksa, gde ces u grad sledeci vikend ili da li ce biti Miami, Ft Lauderdale, Daytona itd za sledeci spring break). Stvar se menja kad krene masina (9-5 posao koji je u sustini 8-8 kako bi zadrzali radno mesto i "izgledali" vredniji od konkurencije/kolega), cesti vikendi za laptopom - treba dostaviti file prva stvar ponedeljak ujutro, stalno zvrckanje celularnog tel za vreme godisnjeg odmora ( i to AKO ga uzmete - samo 2 nedelje godisnje). A gde je zaduzenje za kucu, kola itd 2 sata u proseku dnevno u putu do i sa posla itd itd Duga prica ukratko: nakon 30-te po meni je bolje 5 nedelja odmora i svoj stan (u vlasnistvu) i vikendi po evropi za male pare (a svakodnevni socijalni zivot da ne pominjem) nego Homer Simpson zivot. Howgh!

gorki su tamo zalogaji hleba

pre 10 godina

(ex sns, 30. avgust 2013 21:27)

Kad procitam tvoj post prepun nebuloza, i vidim koliko ti je komentar preporucen, bude mi jasno stanje ljudi u Srbiji, i zasto, kako god da mi je, se nikada necu vratiti. A vi zemljaci, postujte i volite svoju zemlju, barem zato sto cete tako kupiti onaj tracak nade za svoju decu.

A?

pre 10 godina

@Swedenonline...Dobar ti komentar. U Tumbi, pored Stokholma, proveo sam tri meseca, kod brace. Sve sto je ovaj napisao, podseca me na Svedsku! Ipak, ne bih ja u SAD, Svedska je daleko bolja...tu mislim i na zenski rod :)

Slav

pre 10 godina

(Bivsi dizajner tobogana, 30. avgust 2013 21:06). To znaci da prilicno nisi shvatio njegove misli.... Krediti su dostupni svima ko ima full time job ... Samim tim svi mogu manje vise da kupe isto.. kuce , auto, čamac , motor , tucnu tehniku.. tu ne moze da se primeti razlika, jer je sve dostupno svima.. kartice samo rade! Zato i jeste licni posao statusni simbol, jer dok svi imaju nabrojane stvari, ne mogu svi da imaju cenjen i dobar posao... a samim tim veci ili vise veci bankovni racun... A on nije dostupan na uvid!! Razlika je samo u manjoj , vecoj ili nikakvoj zaduženosti .

gile

pre 10 godina

Iz ugla tog malog IT geeka koji je u USA bioo tek nestoo malo vise od onicnog turiste, sve sto je rekao je istina. Ali on je mlad, zdrav, pun snage, volje i zelje za radom i dokazivanjem. Da je kojim slucajem zagazio u 50-tu pa izgubio posao, preziveo uz to i nervni slom ili infarkt, a jos odozgo ga zadesio i razvod, gubitak imovine ... drugacije bi on pisao. Zato i ne treba da mu zamerite sto nije pisao npr o njihovom zdravstvu, kad je decko zdrav i nisu mu potrebni lekari.

Ja sam tamo bio jedno vreme i u jednoj recenici bih opisao Ameriku kao zemlju u kojoj rec dedovina ne postoji. Ceo sistem je osmisljen da ti lepo zivis i podignes svoju porodicu, ali da se zaduzis taman toliko da svojoj deci iza smrti ne mozes da ostavis nista. Oni naslede tvoju kucu a onda je prodaju da bi nammirili tvoje dugove, naslednu taxu, advokate ... U Americi svaka generacija gradi svoj zivot iz pocetka, cast retkim izuzecima!

đunta

pre 10 godina

Nije spomenuo zdravstveno osigranje koje je očajno(oko 60 miliona nema zdravstveno osigranja)a ostali što imaju i nije neko osigranje, jer ne pokriva neke ozbiljnije intervencije. Države gde se najbolje živi u ovom slućaju Califronia je ubedljivo najskuplja za život,cene kuća su ogromne...ali zato šansa da vas sreća pogleda je nešto veća. U CA klima je perfektna,kolima možeš od grada do grada laganezi San Diego - LA - San Francisko par sati vožnje - i Havaji su blizu(avionom). Da bi se živelo komforno jednoj osobi treba minimum 100k bruto. Porodicama sa dvoje dece treba 150k-200k neto. I naravno da možeš da životariš sa mnooogo manje,i naravno da to nije dobar život :) Onaj ko misli da će raditi u Meku ili u Volamrtu i imati lepu kuću sa velikom dvorištem,dobar automobil,u lepom kraju verovatno veruje u bajke. Amerika je zemlja mogućnosti jedino za visokoobrazovane,taletnovane,ljude sa idejama...A ovaj Indijac verovatno prvi put vidi civilizaciju pa je preterano oduševljen. Isto su oduševljeni i Meksikanci za koje smo mi Srbi gospoda...Meksikanci žive po 10 godina u SAD i još nisu naučili engleski!

Blanusha

pre 10 godina

U potpunosti se slazem sa ovim likom!Bio sam u Americi dva puta po 4 meseca,i to u Montani za koju kazu da je najsiromasnija drzava SAD-a.Apsolutno je tacno sve sto je Indus napisao,s'tim sto bih ja dodao i jos neke stvari.Moje iskustvo je i da su Ameri vrlo druzeljubiv narod (bar onaj krug u kome sam se ja kretao).Kao Srbin koji je cak tamo dosao da radi,posebno sam bio interesantan onima koji su bar malo bili upoznati sa recju "Srbija".Mene su tamo skroz zagotivili,a pricali smo o svemu.Laz je da Amer nece da plati pice,laz je da nece da ti pozajmi pare.Ponavljam,to je moje iskustvo.Malo je siroko reci da im zene nisu promiskuitetne.Sve zu zvemu,hteli mi to da prihvatimo ili ne,Amerika je odlicna za zivot,kao sto neko ovde napisa,pogotovo ako si vredan i posten!Jos jedna cinjenica,stekao sam utisak da ce te Ameri daleko brze prihvatiti kao jednog od njih nego Evropljani,ako te Evropljani ikada i prihvate.Na tome im skidam kapu!

Neko Preko

pre 10 godina

"Devojke nisu promiskuitetne..." - Pa naravno da nisu kad si Indijac! Tuzno ali istinito, opet se svodi na rasu...
Inace, jesu promiskuitetne i imaju "lovacke price" vise od muskaraca!

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Nisam bio u Americi pa ne mogu da kazem kakav je odnos prema ljudima sa drugom bojom koze ili debelima, ali od ljudi koji si dole bili znam da je ovo sto se kupovine, kredita i sl tice istina. Kaze se da ako nemas kredit i imas 20 dolara u dzepu, bogatiji si od prosecnog Amerikanca. Ali taj Amerikanac zivi vrlo lepo, putuje, kupuje i uziva. Ne gladuje. Pokazuje da je patriota jer je tako naucen od prvog dana. Ali da bi tako ziveo, SAD mora da se ponasa prema ostatku sveta ovako kako se ponasa. Napada zarad svog interesa i dobiti.
Ali prosecnog Amerikanca to ne dotice jer se to njemu ne pokazuje. Novine i dnevnici prikazuju ono sto im se kaze i tako drze narod u zabludi... To je sve jedna lepo projektovana virtuelna stvarnost.

vj

pre 10 godina

Bio sam tamo ,ziveo radio ,,DO SRZI ISTINITO,,ali ima jos stavki,,
np:
nedo ti bog da se razbolis , tebace ti imovina za lecenje ,,sve sto si zaradio nestace brzo tada,,,
nema podmetacina na poslu,,kvalitet se ceni,enormno brzo se napredjuje ,
novac je svuda ,,cak i kada ga neces dolazi,,,americki san je realnost,,

Nika

pre 10 godina

"Ljudi se ponose svojim napornim radom i generalno ne varaju.">Rodjak radi kao web programmer za puno americkih klijenata od kuce.
Dosta njih su fizicka lica.Medju njima ima I firmi ali vecinom su fizicka lica koja nadje na sajtovima za programiranje u Americi.Svi do jednog placaju nakon zavrsenog posla istog dana po upucenom zahtevu za uplatom I nakon samo jednog poslatog email-a.Vecina radova je standardne vrednosti od 300 do 1000 dolara.

U Srbiji je radio za 10-ak firmi projekte od 200 do 4000 evra.Nijedna mu nije isplatila na vreme I to sto mu je isplatila je nesto smesno mozda 5% ugovorene cene.Direktore tih firmi u Srbiji zna I prave se kao da ga ne poznaju.Sve te firme su likvidne i imaju para na racunu.I do dan danas nijedno rociste nakon utuzivanja nije zakazano iako je potpisan i pecatiran ugovor od strane tih direktora.

Amerikanci svi do jednog istog dana placaju iako su primili jedan email i ne poznaje se sa njima niti se licno video i bez ugovora.

Samo email i "projekat zavrsen 100% pregledati i uplatiti izvodjacu radova"Ali Novac putem swift naloga se prosledjuje istog dana od strane AMerikanaca.U SRbiji radio I 100 sati po propisu niko ti ne garantuje da ces biti placen.

E to je po meni prvi utisak Amerike u odnosu na Srbiju.

JJ

pre 10 godina

"Zbog toga jedini statusni simbol u Americi za većinu predstavlja njihov posao a ne njihova imovina."Poslednja recenica obesmisljava citav tekst...
(Bivsi dizajner tobogana, 30. avgust 2013 21:06)
Poslednja rečenica svemu daje smisao jer govori i tome da biti obrazovan i školovan, u Americi ima posebnu težinu i to je, gotovo jedina stvar koja pravi drastične razlike medju ljudima. Ljudi vas zaista poštuju ako ste školovani i neverovatno je da vas zbog toga posebno cene ljudi koji nisu školovani, nemaju problem da vas dožive kao bolje od sebe. Oni jako poštuju obrazovanje jer je to garancija za dobijanje dobrog posla, za uspeh, ali ne toliko uspeh u materijalnom smislu koliko u smislu da ste bolji od većine i zato im je posao statusni simbol, zato što je primeren nivou obrazovanja. Hrana je jeftina i svima dostupna, svi imaju kuće i automobile, imati IPhone, ne pravi razliku medju ljudima jer ga svi imaju, biti dobro obučen nije stvar statusa jer je svima dostupno sve od garderobe tako da jedino što pravi razliku je obrazovanje!

Peca

pre 10 godina

Potpisujem sve sto je ovaj rekao, osim ovog poslednjeg.
To je decko pogresio jer verovatno nije ni sreo gornju klasu u Americi. Ona je mala, cak manja nego u latino americkim drzavama.

kisa

pre 10 godina

Da bi razumeli sta jedan Indijac vidi posle godinu dana studiranja i staziranja u Americi, prvo moramo da razmislimo sta smo to uvideli o nasem mestu bivanja u proteklih godinu dve i shvatimo da to i nije tako dugacak period za uvid u jednu kulturu pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da je decko kao student i stazista u izvesnom smislu zasticena vrsta. I drugo treba znati kako je u Indiji da bi njegova vizija imala realnije mesto.
U Indiji je 90% od onoga sto je Bapu (tata Gandi) uradio u smeru brisanja granica izmedju kasta i stvaranja klasnog ali ne i kastijanskog drustva, odavno izbrisano i vraceno na staro. Indija je podeljena na kaste i unutar kasta klase. Siromasni su cisti, lepo obuceni, mnogo ih zivi na ulici i mnogi od poseda imaju samo sebe , maramicu, cesalj, ... mnogi nisu nikada jos upotrebili sapun. Po pravilu su mrsavi, nasmejani, izgledaju srecno, druzeljubivi su i veseli. Bogati su po pravilu debeli, odaju ne zadovoljstvo ili su namrsteni jer je statusni simbol, pogresno pokupljen od Britanaca, da se bude strog i bez obziran sto ste vise na socijalnoj lestvici. Bogati zele da vas impresioniraju svojom pripadnoscu zapadnoj kolonijalnoj kulturi sto pokazuje izvestan kompleks nize vrednosti. Kastijanski i unutar njega klasni sistem je ne milosrdan. Iz kaste iz koje ste mozete da imate taj i taj posao i da se zenite u istoj kasti. Zene imaju pravo pomeranja u visu kastu udajom. Cinican zakon napravljen od bogatih.
Decko ce imati vremena da otkrije US.

Dr

pre 10 godina

1) U prodavnicama, musteriju docekuju sa osmehom, a kada musterija odlazi prodavac mu pozeli lep i uspesan dan.
2) Vredni su i radni, posebno u onim delovima Amerike gde vecinu dosljaka cine Nemci.

urbani ratnik

pre 10 godina

Sta reci, ovaj gospodin je tek minimalno iskusio A od Amerike. Ima tu stvari koje je pogodio, ali primecujem da je dosta stvari naveo cisto onako jer nije upoznat.

Na primer, u zavistosti od toga gde zivis i kako se oblacis ljudi te tako i tretiraju. (u Kaliforniji na primer, odelo itekako cini coveka). Ako vozis novog Land Rovera ili Hondu staru dvadeset godina. Ako si Crnac ili Latinjanin (tj. koza braon boje) ili Belac ili Azijat.
Ljudi na poslu su vecina veoma zatvoreni, zlobni i zavidni i gledaju kako da te zakopaju ako si bolji od njih.
Vecina te nazove samo ako im treba nesto, a ne da bi se druzili(ovako je obicno u Los Andjelesu).
Ako nemas para, niko te ni nezove, a ako ih imas svi su ti prijatelji cak i oni koje ni neznas.
Ima dosta ugojenih ljudi koji su bogati cak i onih koji su invalidi ili nepokretni, nisu samo mrsavi bogati.

Sto se tice cena u prodavnicama, to je totalno od osobe do osobe gde ce kupovati i sta...Ima dosta prodavnica koje prodaju istu tu konzervu kokakole po dupo manjoj ceni. Koka-kola kompanija je ogromna korporacija, i kao takva pravi milione i milione donara godisnje na samoj prodaji. Oni ne gube na prihodu ako velikoj prodavnici(Ralphs, Vons, Albertsons, Walmart...itd.) prodaju te iste limenke po veoma niskim cenama, jer znaju da je obrt u tim velikim radnjama veliki. Ali zato male bakalnice ili benziske pumpe imaju drugacije malo skuplje kupovne cene za te limenke(jer manje prodaju).

m

pre 10 godina

Amerika zemlja velika!Svako je dozivljava na svojstven nacin.Ovde neki kritikuju americku hranu.Jeo sam po restoranima ,probao kupovnu, smrznutu hranu,podgrevao kempbelove corbe i supe u mikrotalasnoj,rucao kod prijatelja amerikanaca i nisam nasao manu.Hrana je daleko bolja od nase.Mada,u pitanju su ukusi.Svidja mi se jos to sto se svi koje sretnes na ulici javljaju i pitaju za zdravlje sto bi rekao moj rahmetli otac!O zdravstvu ne znam mnogo ali mislim da neki koji su pisali o cenama pregleda i operacija preteruju.Prosto to nije tacno ili oni nisu bili osigurani.Kao prijatelji su OK kada te prihvate.Nisu stipse, pricljivi su sto meni licno odgovara.Nisu pakosni i ne vole lazove.Na kraju jos samo ovo.Posten i vredan gradjanin Srbije sasvim lepo moze da se snadje i zivi u SAD.Ono sto ja znam o zastavama koje stoje na kucama je ovo.Pravo da stave zastavu imaju oni ciji clan familije sluzi u Iraku ili Afganistanu.To sam cuo-mozda i nije tacno.

antiparazit

pre 10 godina

@TJefferson
Prijatelju, prećutao si glavnu razliku. Posle tridesete većina Amerikanaca je ipak prepuštena sebi. Ovde većina očekuje da im babe i dede i mama i tata obezbede stan, posao bez posla, kola, devizne džeparce od babine i dedine gastarbajterske penzije... Tužno je sve to vaše trabunjanje o umeću življenja, o provodu i slično... Niko od vas odavde ne upita sebe da li neko ipak plaća za vaše bezbrižno splavarenje, gluvarenje, rad u NVO (to plaćaju stranke i zapadnjaci) i slično...

350 miliona stanovnika!

pre 10 godina

Naravno da postoji mnogo razlicitih zivota, Ali zapazanja su potpuno tacna!

A zadnja recenica I komentar Oko posla su potpuno tacni!

Polozaj ili radno mesto na poslu odrazavaju moc! A svi vole I zele moc!

Daleko od toga da je ovo savrseno drustvo ili nacija, niti ce ikada biti...ali, za sada, jos uvek imas sansu da zivis iole normalno, ako koristis bar malo vijuga!

Gde god da si na svetu je dobro ako imas dobro placen posao!

Pandemonium

pre 10 godina

Odavno neki tekst nije ostavio ovako dobar utisak na mene. Generacio '84 ostaje nam samo da stavimo prst na celo i da se zapitamo "Gde smo to pogresili"? A kad shvatimo, nadam se da nece biti kasno!

Mirko

pre 10 godina

Problem Srba tj. svih nas je generalno to sto i da odemo u Ameriku, i da poprimimo njihove običaje, ponašanja i slično, i da imamo ne američku nego luksemburšku platu (2x veću od prosečne američke), opet ja bih bio jedan te isti Mirko, neko bi bio jedan te isti Marko, Darko, Janko, Marija, Jovana...
dakle problem je što bi Hajdeger rekao u tu-biću (čoveku), njegovoj percepciji, njegovim željama, nagonima...
problem nije u Srbiji, niti njenom nakaradnom sistemu, nego u nama jer nismo sposobni da se prilagodimo tom nakaradnom sistemu, darvinovski rečeno, nego sad plevimo o tome kako je negde tamo bolje itd. itd.
"kme kme kme"
POENTA mnogo ljudi koji svraćaju ovde na forume i čitaju vesti, slabo osmišljavaju život i sebe ostvaruju (uključujući i mene)... ali najlakše je za to kriviti Srbiju, Ameeriku, pare ili slično... nama definitivno treva neka azijska filozofija kao predmet u osnovnoj i srednjoj školi da nas "smiri"

Swedenonline

pre 10 godina

@Swedenonline...Dobar ti komentar. U Tumbi, pored Stokholma, proveo sam tri meseca, kod brace. Sve sto je ovaj napisao, podseca me na Svedsku! Ipak, ne bih ja u SAD, Svedska je daleko bolja...tu mislim i na zenski rod :)
(A?, 31. avgust 2013 07:41) Osnovna pravila igre u prirodi, mravi, pcele, sve jake zajednice imaju zajednicki imenilac: homogenost! Srbija, gomila jakih individualaca koji imaju samo svoje ciljeve, nacija ih nema. Sve opsano proizilazi kao nacionalni kodeks, tu smo medju najsiromasnijim na svetu i sve sto nam se desava je posledica nedostatka kulture teamworka! :( PS: manje masti u svedskom McDonaldsu a ipak prioritet na zdravijoj ishrani, jeftina hrana nije "in" ;)

djordjevic

pre 10 godina

@the One,

amerika je imperija kao i svaka druga. Sve, ali sve do jedne, su uvek pljackale i pljackaju sve sto mogu. Ovde je rec o unutrasnjem uredjenju Amerike koje je, bar meni, dosta interesantnije nego tipicne imperatorske akcije koje su za SVAKU OSUDU ali uzasno smaraju jer nema koja sila se njima ne bavi.

Зоран

pre 10 godina

Обратите пажњу да нигде ниеј поменуо како иду обучени, а то је прво што наш човек овде примети.