Sreda, 13.03.2013.

15:28

Najčuvanija "tajna" JNA dostupna civilima

Izvor: B92

Najèuvanija "tajna" JNA dostupna civilima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

240 Komentari

Sortiraj po:

Miladin D Tomovic

pre 3 godine

Sluzio sam obuku u Kninu kao pesadinac i hrana je bila ok al je nije bilo dovoljno, uvek sam bio gladan. Morao sam uvek da dokupim nesto.
Kad sam presao posle obuke u Kumbor - eee, to je bila kasarna, dva, tri jela da biras, sladoled na stapicu i mnogo, mnogo toga... Razlika izmedju Knina i Kumbora ogromna...

DIxiSi

pre 5 godina

Ljudi, nemojte tako molim vas. Za vreme Jugoslavije nije bilo sve u redu a bilo je i nekih jako dobrih stvari kojih danas nema. Jugoslavija me je naučila to, da moram u svakoj situaciji napraviti tisto sto sam sposoban a to nema veze jeli je situacija težka ili laka. Danas živim u Njemačkoj i moram njemce učiti nekih stvari koje smo u Jugoslaviji več davno radili. Ja mogu samo reči HVALA za sve. Nije bilo lako a nije bilo težko. Uvjek so postojale neke opcije za rešenje problema. Morao si samo napraviti tisto što je bilo treba. A to nije ni danas drukčije.

Ja

pre 10 godina

Kakavi tajni recepti, kakve gluposti??? Ja sam bio kuvar u JNA i tvrdim da nema niakvih tajnih recepata. Otvoris kazan, strpas sastojke unutra, zatvoris, pustis paru i nakon par sati otvoris i eventualno dosolis. I to je to. "Tajna" je samo u tome da su neka jela ukusnija sto se u vecoj kolicini kuvaju. Inace fama nije vezana za taj pasulj, vec za pasulj u konzervi koji se dobija u SDO. Uf, taj je fenomenalan! Ko zna kakve su sve hemije trpali u njega ali ukus....... Vidim da neki pominju DRNC sto je za ne upucene skracenica za deterdzentski rastvor za ciscenje naoruzanja, a u vojnickom slengu je naziv za prilicno odurno jelo kome je zvanicni naziv Bosanski lonac. I ne, ne kuva se od otpadaka, kuva se od namirnica trebovanih bas za to jelo... :-D

Билећа

pre 10 godina

Билећа,92 класа питомаца,Автовац,зима -18стц. и више, хладноћа у кости улази а за ручак пасуљ са кобасицама.Све буде лакше кад се наједеш пасуља.
Сећања,само сећања.

KOBAC011

pre 10 godina

Bože kakve dangube... u vojsci sam jedva čekao da sve prođe i da brišem kući, a ne da još razmatram kako ću i šta jesti, gde izaći, kako se provesti... pa to bi značilo da prihvatam silom mi nametnutu situaciju i gotovo neljudski tretman (da ne ulazim u detalje)... JNA, '83/'84.

kögel TIR.

pre 10 godina

hehhehe ... voleo bih da sam iskusio JNA ... moj cale je sluzio 77' u Rijeku ... 194 cm. visok covek otiso sa 85 kg. na odsluzenje vojnog roka i u vojsci dodao na 113 kg. to je bila zemlja to je bila vojska ... :) gledam njegove slike i osecam se nekako ponosno .. :D

džomba iz raške

pre 10 godina

nama je pasulj uglavnom bio sa slaninom i ja bih tad uvek seo negde uz drugove muslimane pa kad krenu da vade istu ja samo poturim moj tanjir i milina od ručka

dudule

pre 10 godina

"Imali smo zastavnika Dobića kao šefa kuhinje (VP 1478, Ljubljana Polje) koji nas je hranio junački - svi po 10 kg viška.. Al se nekad dobro jelo baš...
(DD, 14. mart 2013 14:56)"
Imaš iste inicijale kao i ja i služio si u LJ. Polju i pamtiš Dobića, a nisi ja. Pa ko si ti? Hahahahaha.
Hrana je bila tako-tako.
Jedino što nisam jeo su ćufte jer je bio jedan dlakavi kuvar za kojeg su pričali da pravi dve ćufte odjednom. Rola ih na grudima. Bljak.
Septembarska 1986

s t v

pre 10 godina

Prema ovome sto pise na [link] pri dnu stranice ispade da je prosecan vojnik za vreme JNA jeo bolje od vecine gradjana Srbije danas.

Kompoti, napitci, glavna i sporedna jela...idi begaj...
(Guster, 14. mart 2013 15:20)

Tebi je to smešno ili glupo, ali je tačno.... na žalost.

Sima

pre 10 godina

@ne ponovilo se
Ne znam u kojoj si ti to vojsci bio, u kojoj si kasarni boravio, ali iznosis prilicno cudne podatke. Prisustvovao si misterioznim dogadjajima, u vise navrata pominjes da su drugi, ali i ti krali hranu (?!, odakle, od koga, u cemu se ti onda razlikujes od tih koje kritikujes), onda tajne aktovke i sl. Kakva ti je logika, mozda najbolje opisuju poslednje recenice u kojima konstatujes da nisi jeo svez i topao hleb. Da ista znas o ishrani u vojsci, bio bi obavesten da se, izmedju ostalog, u vojnim kolektivima takav hleb nikada ne sluzi, sto iz razloga prevelike potrosnje koja bi time nastala, sto iz razloga pojave gojaznosti i problema sa varenjem.

Troml

pre 10 godina

E to je bila armija!
(srle, 14. mart 2013 08:51)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Je, sve sa vrhunskim oficirskim
kadrom, kao što je pukovnik
Bogosav Stojmenović Bogi,
pa nije ni čudo što je takva
JNA izgubila četiri rata
u devedesetim godinama.

Sara

pre 10 godina

Mozda ovakav pasulj i jeste 'ukusan' ali samo za one koji su navikli na aditive, jer klasicna zaprska (przenje brasna na masnoci) je nesto najgore sto se moze primeniti u kulinarstvu (pored kuvanja u ekspres loncima pri cemu se gube svi enzimi i potpuno razgradjuju proteini, zatim koriscenje vestackih dodataka jelima sa Na-glutaminatom i ostale stetne stvari). Uz modifikacije sa zdravijim nacinom pripreme (bez zaprske, bez przenja sargarepe i bez vestackih dodataka jelima), ovaj recept je ok. Dobro je dodati i celer i sargarepu ali pri kraju kuvanja da se ne prekuvaju. To isto vazi i za list svezeg persuna, celera...
I uz mahunarke je uvek dobro dodati neki od karminativnih zacina - nana, kim, anis, djumbir, mirodjija, cimet, karanfilic, kurkuma, paprika, timijan...

kao, ne naviru secanja ...

pre 10 godina

Nis, oktobar 1983.-septembar 1984. god, vp: 9070
Pozdrav svima, diljem bivse drzave, koji su sluzili sa mnom! ;)

Mladen S.

pre 10 godina

Ja eto nisam imao cast da sluzim u JNA (rodjen sam 1977). Medjutim, trenutno sam profesionalni vojnik u Vojsci Sjedinjenih Americkih Drzava. Ovom se profesijom bavim vec nekih 10ak godina.

Kada poredim hranu koja se sluzila u JNA mogu da vam kazem da je na nivou hrane koja se sluzi u menzama Americke Vojske. Kvalitet hrane i ovde nije mnogo bolji od hrane koja se nekoc sluzila u JNA. Takodjer, ima dosta razlike od jedne kasarne do druge.

Naj ukusniju hranu (vjerovali ili ne) sam jeo u Iraku i Afganistanu. Svake srijede u menzi sam jeo govedji odrezak i lopstera (ovde to zovu Surf & Turf). Hrana na velikim vojim bazama u Iraku i Afganistanu bila je bolja nego u nekim visoko rengiranim restoranima u Americi. Medjutim, na poslednjoj turi u Afganistanu jeo sam jako lose. Uglavnom gotova jela kojim je isteko rok upotrebe Bog zna kada. Jeo sam te splacine dok mi jedan dan nije prekipilo pa sam poceo da kupujem hranu od lokalnih Afganaca. Onda sam poceo da dobro jedem, svakih par dana sam kupovao voce i povrce a jednom nedeljno sam kupovao ovcu, kokosi ili kozu. Ovi me moji Amerikanci isprva gledali kao budalu ali nisu mogli odoliti mirisu koji je izlazio iz kazana. Tako da smo pred kraj nase ture u Afganistanu jeli kao grofovi.

Da se Juga nije raspala sigurno bih danas sluzio kao Oficir u JNA.
Pozdrav svima iz Amerike. Hvala B92 sto su postavili ovaj recept na web stranici. Bas cu da napravim ovaj pasulj sledeci vikend.

ne ponovilo se

pre 11 godina

Jednom prilikom sam se zatekao u magacinu ishrane, kada su kuvari došli po govedinu za ručak, koje nije bilo, a na to će oficir kuvara "daj onda pileće šije umesto govedine"... Toliko o receptima.

Sve u svemu, sem jako retkog SDO, sardina, višli, zdenka sira i marende (razne vrste keksa ili euroblok+sok), sve ono što je kuvano je bilo đubre. Ni jedan obrok spremljen u kasarni nije bio prisojan. Dešavalo se jada je DRNČ za jelo (pomešani ostaci variva od prethonih par dana), da cela kasarna prođe kroz trpezariju, svi uzmu tanjir jer moraju, prospu bez da jedu, i odu gladni na spavanje.

Šnicle su napravili samo jednom, i to kada je bila inspekcija u kuhinji.

Svu dobru gotovu hranu koja je stizala za vojsku, je šef magacina ishrane davao poslovođi kantine, te su delili čistu dobit. Tako da su obični vojnici morali kupovati ono što su trebali dobiti po PS. Neki od industrijskih kolača NIKAD nisu deljeni vojsci, već su u aktericama preko njihovih kurira tajno nošene visokim oficirima u komandu.

Da nije bilo kantine, i da nisam krao hranu - crkao bih od gladi. Pojedini podoficiri su krali celo sledovanje marende za četu ili vod, i štekovali ga samo za sebe.

Ceo vojni rok mi je prošao u pronalaženju načina da ukradem hranu, i uvek smo bili gladni. Jednom smo nas dvojica zaustavili kamion koji je donosio svež hleb, izmolili jednu veknu, i presrećni je pojeli onako suvu, bez ičeg, jer inače, ni svež ni topao hleb nikad pre toga nismo dobili.

Gojko

pre 11 godina

Gde mogu da nadjem taj dokument za fiskulturu u JNA sto neko spominje u komentarima ? Ubih se trazeci, ali nema nista na netu...bar ja ne mogu da nadjem...

i civili mogu...

pre 11 godina

JNA,77/78/79

xaxaxa,secam se kao da je jucer bilo,posle vise neuspelih pokusaja,jednog suncanog dana udovoljim uplakanoj majci,sednem u mercedes nemacih tablica kojim se pojavim pred kapijom kasarne..kao u filmu,duga kosa,dzins,rejban,odmahnem staroj za pozdrav,pogledam u nebo i zakoracim u "zonu sumraka"..mozes misliti odusevljenja kad sam rekao moje ime i pokusao da objasnim zasto kasnim skoro mesec dana..ljudi,ja sam svoje vreme u JNA iskoristio na najbolji nacin,prosao sam sve moguce i ne moguce,bez cinova,partijske knjizice i naucio najvecu zivotnu tajnu,koja vredi vise od svake diplome..zivio sam kako sam hteo ali nikad nisam nikom ucinio nista nazao,upoznao sam mnogo sposobnih ljudi iz citave nam bivse drzave,vremenom se stvorila izuzetna ekipa pametnih momaka koja je doprinela da vreme u vojsci dobije svoj pravi smisao..zivilo se ko u raju,bilo je svega,para,zena,fine klope,alkohola,trave,u gradu skoro svaki dan itd..eee,bio je to tezak rastanak,na kraju sam po PS-u ostao zadnji i zavrsio svoju vojnicku karijeru predajuci nazad kljuceve komandantu..sto se mene tice,o JNA i SFRJ sve najbolje,a pasulj volim i dan danas...

Vlad

pre 11 godina

Sada pošto to više nije najčuvanija "tajna" pitam se kako li će reagovati pripadnici CIA-e, Američke i Britanske vojske kada im bude bio serviran ovakav pasulj? (He, he, he - ne mislim kakve će kasnije posledice ostaviti po njihove stomake) :)

Mancini

pre 11 godina

Ja nisam služio vojni rok, pripadam maldjoj generaciji...
A moj ćale je služio JNA u Nišu pčetkom 80ih godina. I uopšte se nije žalio na hranu. Kaže mi da je toliko bio naporan svaki dan, pa jedeš, i nemaš vremena da se žališ. Kaže da je pasulj bio sasvim solidan, ali mi je rekao da je pirinač bio grozan, jer je bio totalno bezukusan, i kao suva kompatna masa...Mogu da zamislim.

Jerko Petrovic

pre 11 godina

Skopje Oktobar 1983 kad smo imali grah zvali smo taj dan praznikom, 18 godina sam bio star . Ma sve svemu bila su to lijepa vremena.

drnda

pre 11 godina

Nis 1995...hrana sasvim solidna,ponekad malo bolja(u prolece prvo povrce)nekada malo losija(pocetak jeseni),ali najveci fazon oko jela je bio sto se sve merilo hranom,tj vremenu za obroke,ustajes,doucak,fiskultura,sve obaveze pre podne meris vremenom do rucka(kada ti lako i dobro prodju,onda ti je i rucak sjajan)a kada naj..es onda ti ni najbolji restoran ne bi udovoljio.tako i do vecere.ko kod kuce jede vise od tri obilata obroka,plus marenda?za godinu dana nabacio 13 kg,uglavnom misica,konju rep sam mogao tada da iscupam.pasulj,makarone(svih vrsta),paprikasi,kupus,grasak i slicno su bili odlicni,a posebno sutlijas koji je bio vrh!virsle,pastete,decije radosti,ocajni kolutici i cigla su ok,rado ih uvek jedem(osim cigle koje sam samo tamo jeo)a i drnc nije bio los,cak naprotiv.ko bi svima udovoljio,uvek je neko nezadovoljan...dzabe potrosena godina,moglo se mnogo lepsih stvri pamtiti iz tog doba.

Dusan Petrovic

pre 11 godina

Vojska Jugoslavije VP 6881 Radovici - Tivat, Klasa '94/'95.
Dorucak - Decja Radost :) Marenda - Euro blok, Navipov sok, napolitranke. Rucak - Drnc ili Pasulj iz ratnih rezervi iz 1965. originalni Kentucky Beans made in USA pakovan u dzakovima, sitan i tvrd ko sljunak, kuvari su nam pricali da su ga potapali dan ranije a kuvali od 5 ujutro i nece da omeksa. Vecera - SDO: Rizi Bizi, Pasulj sa Hamburskom slaninom, sir u konzervi, mesni narezak ili pasteta i Marokanske sardine. Preko grane ratno stanje a mi pod blokadom Seste flote. Ali sve u svemu bilo je dobro iskustvo i rado ga se secam.
Vojnicki pozdrav - ZDRAVO!

perapk

pre 11 godina

JA sam bio odusevljen vojnickim pasuljem i skoro svim osim onog prokletog pirinca, a i njega sam jeo kad sam morao. A one kurtonke su stvarno bile odvratne i neznam stvarno kako ali sam uzivao u njima i uvekm uzimao re-pe-te.

Petar

pre 11 godina

@Guster
U principu - da. Kao i sve vojske sveta, i JNA je imala neke normative kojih se drzala (za razliku od situacije sa mlekom danas i sl.) Na primer normativ za virsle je bio stroziji nego u civilstvu, tako da je vojnicka virsla bila kvalitetnija!!!

Ivan

pre 11 godina

2002. децембар Сурудлица. Касарна је имала свој узгој калифорнијске пастрмке. Примерци који нису били за продају барем једном у 10-15 дана су завршавали у војничкој кухињи. Уопште узев, храна је била веома добра (посебно пасуљ) а заставник који ју је водио имао је гвоздену дисциплину што се чистоће тиче и односа према интедантима. Када ту кухињу упоредим са касарном у Врању где сам провео првих 10 дана као да говоримо о две различите планете. Тих година из Сурдулице 90% класе је последњих месец и по проводило у копненој зони безбедности. Ту се већ не може говорити о храни као таквој:). Поздрав артиљерцима најхладније класе!

todos

pre 11 godina

Bilo je i splačina u ishrani. Služi sam početkom devedesetih pred raspad sfrj u Hrvatskoj. Bilo je zanimljivih stvari u ishrani ali najviše mi je upečatljiva bila marenda. Zapazio sam da su Muslimani jeli svinjetinu,a ja da sam jednako bio gladan.

Alex

pre 11 godina

Za Anu recept za Drnc:

Ubacis par krompira u dosta vode I kuhas 10 minuta,onda ubacis luk, tikvice partadajz, ako ima malo kobasice isjeckas na komadice, moze I slanina moze I bilo koje drrugo meso isjeckano na komadice. Dobro posolis, dvoje tri kasike vegeta bacis bibera onako ofrljoke. Kad se sve prekuhalo ubacis kupusa, karfiola ubacios jos jedan krompir I rize, ubacis patlidzana I stavis par konzervi paradajz sosa. Pri tome primjetic ces da si I presolila I prebiberila Drnc, onda dodas vode unacis jos krompira, jos malo rizes i jos koji patlidzan tikvicu I kupus. E onda primjetis da si pretjerala sa paradajz sosom I patlidzanom, Drnc prekiseo pa ubacis malo secera, vode opet malo krompira rize, par paprika I kupus, dolijes vode I jos kilo luka nek se krcka, Onda kad primjetis daje sa novom vodom postalo neslano dodas soli, vegete, ubacij jos krompira, kupusa, secera ako je jos uvijek kiselo a ako nekiselo dodas paradajz sos I patlidzan. I tako dodajes I ubacuejs sastojke dok ne potrefis da je ni preslano ni preslatko ni preksielo ni nekisle ili da bude sve od uvih. Kad si zadovoljna da si postigla ovaj cilj isjeckas jos par krompirica dodas kupus ai nek se krcka jos sat vremena. Psoto dok si utalila optimalno kombinacije se oduljilo a vec je kasno vece za jesti Drnc onda ga ohladis I servisar sutra ujutro za dorucak. Ostatak od dorucka serviras za veceru. Samo se pridrzavaj ovog recept ai DRNC nece omanuti.

Pera

pre 11 godina

Jedina tema iz sekcije recepti na koji je dato preko 150 iskljucivo muskih komentara :)

Kod mene pasulj bio prosecan. Ostalo nista narocito ali ja nisam bio izbirljiv. Meni je casa bila pola puna, bio sam svestan da moze i gore.

jun89/90 ,2.vod.

pre 11 godina

Pančevo,diverzantski odred dvadeset dvojka,156 dana šume za 12 meseci...na terenima kuvar iz hotela Tamiš,auuuu...ali pasulj na Drini,Fruška Gora,Homoljske planine,Deliblatskoj peščari,
Kopaoniku,Gacko polje-hercegovina...eee nekad bilo sad se pripoveda.

skeptik

pre 11 godina

@(Realni, 14. mart 2013 10:33

Cigla je u stvari proja, tj. projara, bar je na to ličila izdaleka....

Pola od ovih jela iz kuvara nisam ni video u vojsci... A hrana u mojoj kasarni je bila toliko dobra (plus što su kuvarima često u kazan upadale one krpe što su nosili oko pojasa za brisanje ruku) da se iz vojske najradije sećam onih konzervi od pola kg - gulaš, špagete, itd... ma i sardina je bila zakon.Nema veze što je na njima pisala godina mog rođenja...

Stara kuka pitala fazana ...

pre 11 godina

Vojnicka hrana je VOJNICKA i tako je treba i posmatrati. Vi sto je pljujete treba da imate u vidu da nijedna kasarna na ovoj planeti nije hotel sa pet zvezdica. Kasarne, zatvori, staracki domovi, prihvatilista, sirotista, narodne kuhinje, bolnice ... sve su to mesta koja moraju da prehrane ogromnu masu ljudi, uz veoma ogranicene resurse.

Osim toga, ni potrosaci takve hrane nisu bas uvek u istoj poziciji, pa je zato svako dozivljava na svoj nacin. Ovi sto hvale vojnicku hranu su ljudi koji su imali jezivo tesku obuku. Znate, taj ДРНЧ, odnosno bosanski lonac - to jeste bio najbljutaviji obrok koji sam jeo u vojsci. Izbegavao sam ga koliko god sam mogao. Ali jednog dana nas pokupise i poslase na neki teren, tamo negde kod Slunja. Napolju -15, a mene i jos jednog ostavili u nekoj guduri da se igramo straze. Kad je dosao drnc za rucak, kako smo ga pojeli u slast. Jer je bio TOPAO, a nama se kosti smrzle tamo gore.

Druga jela nisu bila losa. Cigla je obicna debela prepecena proja sa sirom. Burek je bio uvek poslastica. Pasulj kako gde. Nista posebno, ali daleko od splacina!

S druge strane, ovi sto su im tate bili majori, pukice i generali, pa su sluzili vojsku po toplim kancelarijama kao nekakvi kuriri, "ćate" i kafe kuvarice oficirima (i to po pravilu u mestu stanovanja) - e, pa njima je svaka dlaka naravno smetala. Prepoznacete ih po tome sto ovde objavljuju najgore pljuvacke komentare. Ali pitajte ih malo kako je njima izgledala vojska ...

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Još da dodaju uputsta za jutarnju fiskulturu :)
Odoh sad da vidim imaju li i drnč i one kobaje kurtonke :D
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (krang, 13. mart 2013 15:57)

A za zanimaciju do večere preporučujem čuveni konjski pepermint iz kompleta suve hrane. :-O)

pablito

pre 11 godina

Benkovac, septembarska '86. Pozdrav ako ima koga iz te ture.
Ušao i izašao sa 72 kg iz vojske, a bio intendant... šta reći
Inače smo najviše mrzeli viršle za doručak, znalo se da višak uvek završi u pasulju tog dana. Pasulj jeste bio sa svežim mesom (jeste plivalo neko meso tamo) i to ga je značajno popravljalo. Uz njega je uvek išla ili faširana ili krmenadla, zato sam ga i jeo uglavnom.
Od jela se najradije sećam špageta u konzervi 500 gr. i neke pite sa sirom.

Hrvat

pre 11 godina

P.S. I da li bi neko mogao da mi pomogne i da me poceti sta je to "CIGLA" i sta je to "RIZI BIZI" :)?
(Realni, 14. mart 2013 10:33)

Cigla je, barem u mojoj kasarni, bio kuhana i zapečena pura a rezala se u komade koji sliče cigli (samo manje). Uz nju smo dobivali jedan jogurt. Bilo je vrlo ukusno i hranljivo. Rizi bizi je riža s graškom i nekim neindetificiranim komadićima mesa. U Petrovcu na Mlavi to je bilo vrlo ukusno jelo, a u Jemenskim stenama (kuhalo se u Požegi) vrlo bljutavo i bez ikakvog okusa. Drnč je u Petrovcu bio gulaš iz konzerve s kuhanim krumpirom. U Jemenskim stenama drnč je bio nekakva rijetka čorba od povrća i vlaknastog mesa. Vrlo neukusno i bljutavo.

Vlada

pre 11 godina

Ono što sam ja primetio je razlika u ishrani u zavisnosti da li je kasarna imala svoju kuhinju ili je hrana dopremana.Recimo dok sam bio na obuci (Muzil) donosili su nam hranu i količina je bila problem(kad je meso,koje se davalo posebno u pitanju,suljpa i drugo je bilo repete).Pored toga to je period kad prelaziš sa domaće na vojnu hranu pa ti baš ne prija.
posle prekomande sam bio u kuhinji u kasarni 1.Maj gde je bila kuhinja koja je snabdevala dobar deo Pule.Dva civilna kuvara,vojnici (i mornari)koji su imali neke srednje škole (kuvari,mesari i sl.),ogromna i za to vreme jako dobro opremljena a namirnice kvalitetne.
Meso je bilo svaki dan.Kada se meso davalo posebno(kad nije neki gulaš i slično) meso se vadilo iz rerni oko 10-11 sati.Sečeni komadi koji su ispečeni bili teški kilogram su onda usitnjavani na 8 delova-to je bilo sledovanje za jednog vojnika.
Hrana se onda iz ogromnih kazana pretakala u bidone kutlačama koje sam tada prvi put u životu video.Držalje su bile ko od lopate a kutlače su nosile 5 kg.Čorbasto posebno,posebno meso(uvek više komada,ali to u kasarnama obavezno zdipe pozadinci)a posebno salata.
Naravno,bilo je jela koja su bila neomiljena vojsci-Drnč(ali baš odvratno),neke keramičke pločice u SDO i pseći kolačići za marendu(užinu),ali ih se sećam samo kroz izmaglicu jer sam posle obuke bio u boljoj poziciji.Mornari na DTMovima,remorkerima i baržama su dobro klopali jer su imali svog kuvara i radili posebne nabavke.
To je bilo u Puli 87-88.

Cveta

pre 11 godina

Mislim da je za Titovo vreme bilo bolje u vojsci pa i hrana.Kasnije su poceli da kradu..
Vidim da se neki i zale da nije ukusno jelo.Vojska nije hotel a sluzenje je priprema za survival surovi rat,prezivljavanje u teskim okolnostima.ne bi ni trebalo da bude udobno.

Guster

pre 11 godina

Prema ovome sto pise na http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-strucni-izrazi-1.php pri dnu stranice ispade da je prosecan vojnik za vreme JNA jeo bolje od vecine gradjana Srbije danas.

Kompoti, napitci, glavna i sporedna jela...idi begaj...

DD

pre 11 godina

Nema čega nije bilo i sve prva klasa!

Konzerve su bile odlične, posebno bolonjez (SDO). Gavrilovićeva pašteta je imala miris nezaboravan. Grah odličan. Juhu u onim bijelim šalicama za čaj nisam jeo/pio. Burek i sirnica odlični.

Imali smo zastavnika Dobića kao šefa kuhinje (VP 1478, Ljubljana Polje) koji nas je hranio junački - svi po 10 kg viška.. Al se nekad dobro jelo baš...

Radovan

pre 11 godina

Najbolja klopa u JNA bila je iz konzervi namenjenih za izvoz, koje su pravili CARNEX, GAVRILOVIĆ i ostali, kao i kandirano voće, a ono po kuhinjama je bilo loše.
Konzerve kiselog kupusa sa šunkom, slaninom ili kobasicom, pasulj, rizi-bizi, koje otvoriš i staviš na peć da se zagreje uz stalno mešanje.

Aleksandar

pre 11 godina

@Mali Knindza

Zato sto si imao jelo tacno u odredjeno vreme i vezbe u tacno odredjena vremena. Sve ostalo ti je bila "bleja", jer ti nije bilo do vojske, eto zasto. POcni da treniras, manje jedi, u stvari baci se na redovno jelo, dorucak, rucak, vecera i 2 uzine (vocka), ali u normalnim kolicinama, jedi vise ribe, zbog krvotoka i zgrusavanja i naravno kreni na vezbe, a ne da se zavalis.

DrZ

pre 11 godina

Beograd, VP4795 GMTBR, 1985/86. Prijatno svima!
Ne sećam se nikakvih problematičnih jela. Pasulj je bio bar na 4-5 različita načina i sasvimn solidan. Skoro pa ko kod kuće, skoro.
Ipak se razlikovala ishrana po jedinicama, to sam ukapirao tek kasnioje. U Gradi je bila prvoklasna, marenda svaki dan (kremipan ili euro blok 100g + voćni sok 0.2 litra, ili neki drugi slatki proizvod) zimi na straži čaj ili toplo mleko u gluvo doba noći. Ujutru cela konzerva (negde se delilo po pola). Kasnije sam uvideo da mnogi drugi nisu imali sve te privilegije.


PS
Pozdrtav i našem četnom ćati, a sadašnjem predsedniku Hr vlade Zoranu Milanoviću od Pirketa!!!!

PPS
I on se bio ugojio bar 10kg (ko i ostali) za tih 380-400 dana.

patriot

pre 11 godina

TO KLASO!POZDRAV ZA SVE KOJI SU BILI U VOJSCI,A POSEBNO ZA KLASU 2002-2003 Aleksinac,pa Vranje.Samo kad se setim kurtonki,nostalgija me uhvati.;)

Mikael Hansen

pre 11 godina

Mmm, drnč, rizi-bizi ... njam, njam, već sam ogladneo!
A tajna vojničkog pasulja je što se spremao u zagorelim kazanima. Postoji čak i ona izreka: Zagoreo je kao vojnički kazan ...

JNA for ever

pre 11 godina

Ima li nekog ko je sluzio VP 4445/50 Djakovica u zadnjoj godini postojanja JNA (1990-1991)?
Inace u toj kasarni je hrana bila OK, burek je na zalost bio igra srece... prve dve cete su mogle da se nadaju da ce ga dobiti, ostale dve su se morale zadovoljavati buterom i salamom-pozrigusom

DARKO

pre 11 godina

@Ana Drnc je srestvo za ciscenje oruzja i svi vojnici su jednom nedefinisanom sosu koji je bio vodnjikav i masan a prelivao se preko makarona, pirinca ili samostalan sa nekim vlaknima od mesa dali to ime DRNC, svako ko je imao love je izbegavao drnc i jeo u kantini!!! A sto se tice vojnickog pasulja, svaka prosecna domacica ga pravi bar duplo bolje nego sto je bio u vojsci!!!! Moja klasa iz 82 je imala sasvim pristojnu hranu i pasulj je bio sasvim prosecan a kolicinski si mogao da ga pojedes koliko si hteo jer mnogi Muslimani i Albanci su zbog slanine i komadica svinjskog mesa ustupali porcije nama koji smo to voleli!!!

Mali Knindza

pre 11 godina

Neka mi neko objasni kada hrana zaista nije bila nista narocito, kako sam mogao samo u vojsci da se ugojim 10k?Imam problem sa tezinom jer ne mogu ni kilo da nabacim to jest konstantno mi je ista tezina godinama, ali zato sam se samo u vojsci ugojio i kada sam je zavrshio ponovo sam se vratio na moju staru tezinu.

Realni

pre 11 godina

Ja sam vojsku sluzio u Prokuplju 2002-2003 i iskreno ne mogu da se pohvalim da mi je klopa bila nesto posebno, pa ssamim tim ni pasulj.
Da se razumemo jeo jesam sve sto mi daju (osim kurtonke i salame dugmetarke) ali ono sto mi je ostaalo u secanju kao posebno lose jelo je onaj zeleni krompir paprikas sa mesom kojeg naravno nije bilo nigde.
Seca li sse neeko kako se to jelo zvalo?

P.S. I da li bi neko mogao da mi pomogne i da me poceti sta je to "CIGLA" i sta je to "RIZI BIZI" :)?

titov vojnik

pre 11 godina

pozdrav svim klasama 87/88 Nis FK.fica i Kraljevo Jarcujak,uz odlican pasulj
ako citaju ovu poruku,
da se podsetimo dobre hrane i bezanije u grad..

bogdan

pre 11 godina

Iz komentara je jasno da su ,osim jednog,svi služili rok relativno skoro.Ja sam bio u vojsci 1965/66 u Sloveniji, na granici,i veoma rado se sećam vojničkog pasulja .Neki spominju konzerve pasulja sa hamburškom slaninom.To NIJE vojnički pasulj koji smo mi jeli i sanjali da jedemo.U to vreme se pasulj kuvao sa junetinom a bez bio začina i gluposti.Bio je jednostavan i baš zato odličan.Tajna je i u činjenici da se pasulj mora kuvati u velikoj količini.

mattko

pre 11 godina

Svi mi , obrazovani i manje obrazovani, nakon sto smo odsluzili vojsku godinama se secali iste. Kako je u prirodi coveka da pamti lepe stvari a ruzne potiskuje svi se secaju bas lepih trenutaka, pasulj je bio jedan oda tih lepih trenutaka. I niko nije izasao iz vojske nenormalno, na americko-hormonski nacin debeo, napunjen zivotinjskim hormonima , ogromene mase da mu kosti popustaju. Naprotiv , svi su uoblicili svoje telo i to je jedna od malombrojnih stvari zbog kojih je JNA medju svima bila popularana.
Sve dok nije pocelo ludilo devedesetih! Ziveo vojnicki pasulj!
Danasnji klinci su se globalizovali svi lice jedni na druge i veoma je veliki broj onih sa prekomernom tezinom i ogromnim dupetima!

Brdska_pesadija

pre 11 godina

Sluzio sam u JNA u Pirotu 88/89 i secam se da smo bili gladni gotovo uvek.
U cuvenom "drnču" sam jednom prilikom pronasao kravlji zub, pasulj je bio OK ali nista posebno. Secam se da su nam u suvom obroku na terenima delili i one govedje konzerve od kojih su neke datirale cak i iz 1975, 1978., dok su najgore bile one sa retke, ovcijim mesom u loju, uzas jedan.
Medjutim, uvek cu se secati terena na Krivolaku u Makedoniji, kada sam sa jos dva vojnika radeci pri komandi bataljona, od preostalih skuvanih virsli, a bilo ih je oko 60, pojeo ni manje ni vise nego 17 za dorucak, dok ih je drugi vojnik smazao preko dvadeset za pola sata.
Jelo se gde se stiglo i koliko je vec ko mogao.

Simon

pre 11 godina

Meni je najjača bila popara za doručak :), ja volim poparu i probao sam ali zamalo nisam zub slomio. Pazi, na poparu... pa kod kuće mi nisu verovali.
Inače, moram reći za gulaš, pravi, nekoliko puta je bilo stvarno svaka čast a kada je bio pasulj jeo sam po skoro celo parče hleba uz svaku kašiku a sve bih pojeo- pa sad vi vidite šta je jak pasulj.
Ostalo sam se uglavnom, kad god sam mogao, hranio u kantini- keks, mleko, čips, smoki, pivo...

repus

pre 11 godina

лавер браво за коментар тадашње јна храна је била ужас могу само да је хвале они који кући су гладовали ја као дете са села сам стално имао проблема са старешином који је у позадини био задужен за кантину и са командантом касарне јел сам пролазио кроз линију и нисам хтео да узмем те сплачине за јело стално је било неко правдање динар уштеде у војсци и остале глупости још горе је било онима мученицима који су служили у макадонији јел када су моји отишли у прекоманду у македонију слали су ми писма да бих доле тек заглавио на робију каква је храна нон стоп пиринач и неки ћуш сада сам заборавио шта им то беше од хране ћуш али знам да су кукали и они који нису у нашој касарни тако ко покушава са овим текстом да провуче како је ипак нешто ваљало у јна опет је неистина и за пасуљ и осталу храну а да заборавих хлеб ја био обично старости четири пењт дана када га ломите пун паучине толико о славној четвртој армији света јна

milan-bgd

pre 11 godina

"Hoće neko da objasni šta su taj drnč i rizi-bizi :)?
(Ana, 13. mart 2013 23:11)"

Ljudi bi objasnili kad bi znali šta je :) ... Kad sam se spremao u vojsku, meni su oni koji su odslužili govorili "Eee, moj Milane, kad u vojsku dođeš, ješćeš nešto a da ni sam nečeš znati šta je...". Meni je to bilo neverovatno, ali zaista, jednom sam jeo neku homogenu smešu raskuvanog pirinča, mrva od mesa i nečeg zelenog, kao mrve graška... Ne znam da li je to taj rizi-bizi, to bi trebalo da je neko ukusno jelo od graška i pirinča... A drnč je smeša pirinča i raskuvanog mesa (vlaknasta govedina?) u slanom retkom sosu. To valjda sprema najniža klasa kuvara od ostataka hrane. Nije to tako neukusno nego što je na jelovniku SVAKI dan. Pa da su sarme moje babe smučile bi mi se. Sam naziv drnč je u stvari akronim od "Deterdžentski Rastvor za Namakanje i Čišćenje" i to je sredstvo za održavanje oružja. Vojska je dala taj podrugljiv naziv najčešćoj klopi, koja je bila i dvaput dnevno na jelovniku. Kod nas je bilo zabranjeno da se taj naziv koristi, dežurni oficir je hteo da izbacuje vojsku sa klope kad bi čuo "O neee, opet drnč! Odo ja u kantinu...".

U mojoj kasarni su na jelovniku za ručak bila tri jela, prvo je bilo jako dobro urađeno, drugo onako a treće je bilo uvek pasulj. I bilo je ljudi koji su samo to jeli, svaki dan... Kome se ne sviđa - pravac kantina (nas je održala, njojzi hvala).

Izvinjavam se na dužem komentaru, zna se, ko o čemu - muškarci o vojsci. I da, PRIJATNO DECEMBAR 1986!

ŠRO Obrenovac

pre 11 godina

Posle 2001 godine, klopa je bila LOŠA kakav je i budžet vojske bio, ne može se meriti sa vremenom SFRJ ili ti JNA.

Ali je pasulj bio PASULJ!

Saldzo

pre 11 godina

Hoće neko da objasni šta su taj drnč i rizi-bizi :)?
(Ana, 13. mart 2013 23:11)

Drnc je univerzalni naziv koji su vojnici koristili za splacinu od pomesanih raznih sastojaka. Ne postoji jedinstven recept i zavisio je od kasarne do kasarne. Kod mene u kasarni je drnc bio kuvani kiseli kupus sa mrkvom, pirincem i kuvanim mesom iz konzerve zaliveno jajima u prahu, pa zapeceno u rerni, bio je prihvatljivog ukusa, mada smo mi radije mogli i bez toga. Od drugih sam cuo drugacije recepte koji ili su slicni ili uopste nemaju veze sa ovim. Jednostavno, drnc je drugi naziv za buckuris. Rizi-bizi je pirinac sa graskom, nekima se to svidjalo nekima nije, meni je bio OK jer smo imali dobrog kuvara, zavisio je ukus i od toga ko spremi. Znam da sam u prvoj kasarni gde sam imao osnovnu obuku skoro peglao od rizi-bizija, a kada sam prekomandovan rizi-bizi je bio skroz jestiv, mada nista posebno. Ipak je vojnicki suljpa nepobediv.

titov vojnik

pre 11 godina

ko nije okusio vojsku,pasulj,drnc i ostale djakonije,tesko se snasao kao covek u zivotu,da prezivi..a da ne govorim o danasnjoj vojsci..

chooyu

pre 11 godina

Dali iko normalan moze da kaze da je hrana u JNA bila dobra? Bila je sve samo ne to. Manite se tih gluposti i jugonostalgije. Godinu dana jedenja najskrnavijih pomija. Ali hrana je samo dala naslutiti kakva je ustvari JNA bila? Suplja, nesposobna, razvodnjena, neadekvatna.....Aj sad svi vi koji o tom periodu zivota govorite u superlativima, udrite po minusima.

Granicar-Vrsac2000

pre 11 godina

@Bivsi kuvar sa karaule Gakovo,
A kakvih je to situacija bilo na granici sa Madjarskom 2000-te prosvetli nas molim te? Zagorela ti jaja ili sta u kuhinji??

delala

pre 11 godina

Služio sam vojsku u Gornjem Milanovcu 86-87.Hrana prava vojnička tako da bih stalno bio gladan da nisu stizali paketi od kuće sa konjskim kobasicama i slavonskim kulenom.Nakon pola godine siže "zemo" iz Lipika u kuhinju i on me na šverc vodi po noći u kuhinju gdje sam se znao dobro najesti pasulja sa suhim mesom i kobasica koje su dobijali samo oficiri.U kantini je bio fenomenalan tekući jogurt u tetrapaku.Bio sam u orkestru tako da nije falilo niti eurokrema i viljamovke kada smo svirali izvan kasarne.Sve u svemu lijepe uspomene ako uzmem na stranu izgubljenu godinu života.

Reporter

pre 11 godina

A onda je vojnik Stepa Stepanovic iz Stepojevca, za Jovanjdan dobio paket od kuće, pečeno prase + karlovačko iz kantine. Gospić 82/83.

Andrej

pre 11 godina

Sombor-Beograd 2003/2003. Hrana je bila odlična u obe kasarne, osim kupusa i naravno mesnog nareska i paštete. Kupus sam jednom video kad su me poslali da donesem nekoliko kofa. Majko mila, prvo se onaj gornji, buđavi sloj skine, tj. gurne u stranu, pa se tek onda vadi kupus. To je bilo užas. A narezak i pašteta su bili iz, ako se dobro sećam, 60ih. Sve buđavo. Jeli smo kao da je nešto najbolje na svetu.

Ali zato pasulj. To je bilo kao da nam serviraju kavijar i šampanjac. Ništa lepše!

Drnč i dečija radost

pre 11 godina

A jel ima i recept za pileći abortus? :)
Bez šale, 1992/93 promenio sam nekoliko kasarna i mogu da kažem da je razlika u hrani bila ogromna. U Podgorici samo g-din Pasulj i Drnč svakog dana, buđav hleb, ali baš zbog toga počneš da ceniš civilni život i majkinu hranu. U Nikšiću je hrana bila prilično bolja (čak je bilo i sarmica od kiselog kupusa)...a u Somboru je bilo skoro kao u hotelu. Hrana je bila fenomenalna i obilna. Ali pobednik po meni je konzerva PSM i špagete iz konzerve i to sve naravno se jelo hladno.
Pozdrav svima

vojska cucavac uzasna hrana, cupanje trave po pisti i mlacenje prazne slame

pre 11 godina

Ljudi budimo realno JNA klopa je bila vise nego uzas cast nekim karaulama i malim kasarnama gde je bio neki ok kuvar civil pa je kuvao ko za ljude a ne ko za svinje.
Pasulj stoprdavac.Nikad mi se ne ponovio. Pucala zadnjica pucali hemoroidi od poluskuvanosti a i kocke na krevetu su se posle njega od mene daleko cule kad ustanem . Ni najveca promaja to nije mogla da istera iz kreveta.Onaj muceni bosanac ispod mene boga pitaj sta je sa njim i gde je ako je ziv sigurno je zakacio rak pluca od mojih toksicnih nus produkta zeluca .
Rizi bizi je bio jedino prepoznatljivo i jasno bojama podeljeno jelo . Gulas po sastavu ne bi trebao da ima kosti i ostala cudesa ovaj kod nas sto je kuvao trpao je i krzno u njega ma sta nije stavljao . Jedom probao i pakovanje listic papira za pozadinu sam ostavio tog dana.Ljudi hrana je blagi ocaj sad su se kao malo popravili koliko cujem ali ono sto su nama dali u to vreme da jedemo da nije bilo onih vakcina i revakcina zive glave ne bi izvukli od trovanja .Nas ne bi pobio ``neprijatelj`` vec hrana koju su nam davali .
Setite se caja pa coca cola je ima manje secera po litri od onog caja tj secerne vode sa necim . Setite se mesnih narezaka vecina nas je jela svoje vrsnjake po godini proizvodnje a tek onaj dvopek na terenu bio je iz vremena rodjenja nasih roditelja . Bogu hvala ni sugu ni koleru nisam fasovao ali pamticu do kraja zivota cucavac od kog mi i danas kolena pucketaju

Kuvar

pre 11 godina

@misha

Ti nisi kuvao u JNA nego u Vojsci SRJ :)

Ja sam nekih desetak godina pre tebe bio kuvar u JNA i mogu da kažem da je knjiga autentična. Medjutim, u praksi je uvek bilo odstupanja. Nisi potapao pasulj ako si imao moderne kazane za kuvanje pod pritiskom (princip ekspres lonca), ali ovi recepti su pravljeni tako da može da se kuva i u zemljanom loncu.
Improvizacija je uvek bilo, i to iz više razloga. Nekada nije bilo svih sastojaka, nekada smo bili lenji da sve dodamo, nekad bi voleli da napravimo malo gušći, za one koji na kraju ostanu bez mesa. Ako se kuvalo meso, ta voda se koristila za pasulj. Kod pasulja obično nije bilo veliki odstupanja, ali kod mesa jeste. Ako se kuva za 1500 ljudi, npr. ćufte uz pasulj, uvek će se napraviti malo više, da intendantska četa i oni koji nam trebaju ne ostanu gladni, znači kuva se npr. 1800. Pošto je količina mesa kontrolisana, doda se više hleba i malo smanje porcije.

Veličina porcije zavisi da li je meso (kobasica, slanina) već ubačeno u pasulj pre serviranja, ili se dodaje posebno, što je pravilnije.

Dobar broj jela je nepoznat jer se nije spremao za vojsku. Ali po ovim receptima se kuvalo i za oficirsku menzu, gde je izbor hrane bio bolji. takođe i u domovima JNA i ustanovama.

Što se tiče tajne vojničkog pasulja, neko je napisao da se radi o velikim količinama i tu je u pravu. Puno je lakše pravilno odmeriti začine kada se kuva u kazanu od 250 litara, nego u šerpi od 5 litara.

Teleprinterista

pre 11 godina

Vojska i radne akcije su odlična škola života,Drago mi je sto sam sve to prosao. Vojska, Mesto na kome se navikavaš na sve ono što te kasnije čeka u civilstvu. Praksa je pokazala da oni koji to nisu prošli teško da su se u životu snašli. Hrana odlicna Sombor i Skopski Petrovac 80/81. Ne zaboravite, da u Austriji nije proso referendum za ukidanje vojnog roka.
Pozdrav teleprinterista ,

bojan

pre 11 godina

@mark sta znaci ovo otisao sam iz zemlje,pa dobio poziv da skoknes za kipar sto ces i uraditi...cemu ovo..u temi o pasulju...hoces da kazes da si ti neka faca ides na kipar pobegao iz zemlje...e jbg nisi...poslao zenu u italiju pre nedelju dana,kupio joj kola,sat od 300e,sutra putujem u italiju,pa u hong kong pa u tursku...a zivim u Srbiji...faks jos nisam zavrsio ali znam mnoge koji jesu,a ne umeju ni jaje da uprze,a vode se kao meenadzeri,a traze posao...kakav je to menadzer koji ne ume da napravi posao???!!! trollu jadni

Kuvar VP1159B i VP4712

pre 11 godina

Ja zakasnio u vojsku par dana, pa zavrsio kao kuvar. Elem, hrana u JNA nije bila hotelska, ali je bila OK. Jelo se 5 puta dnevno I svako je dobio svaki dan po komad mesa. I bilo je raznih jela da se jede. U Divuljama kod Splita, smo pravili lignje, stizale su zamrznute iz Japana, za veceru za celu kasarnu. Jedino smo bili kratki na salati, toga je uvek moglo da bude vise.

Inace kao kuvar imao sam privilegiju da jedem vruc 'leba sa pasulj sa suvim rebrima, koji se pravio za specijane jedinice. E to je bilo cudo!

Nisam ni slutio da ce mi taj zanat posle koristiti u zivotu.

Ajd' pozdrav svima!

Jakuza

pre 11 godina

Eee cuveni vojnicki pasulj, kad se vratis sa gadjanja a ono mirise, nije bilo lepseg jela ,kad si mrtav gladan.A zeludac ko prazan stan.Mada mi i nismo smeli da se zalimo na klopu, kuvar 2.05 visine i crni pojas u tekvondou. Pozdrav za klasu mart 2010 zajecar

Emir

pre 11 godina

@ Klopa je bila ok davne 89/90 Postojna.
(Alen, 13. mart 2013 22:50)

I ja sam bio u Postojnoj 89/90 ( 6 mjeseci Postojna, 4 mjeseca Urosevac, i 2 mjeseca Kumanovo )

Hrvat

pre 11 godina

Travanjska klasa 1984./85. Petrovac na Mlavi pa prekomanda u Jemenske stene pored Užičke Požege. Hrana u Petrovcu vrhunska i to zahvaljujući jednom civilnom kuharu. Nikad u životu ni prije ni poslije nisam jeo bolji grah. Do kasarne je bila pekara pa smo uvijek jeli svježi i vrući kruh. I dan danas se sjećam mirisa koji se iz te pekare širio kasarnom. U Jemenskim stenama hrana očaj. Kuhalo se u Užičkoj Požegi, pa bi nam se dovozilo u manjerkama. Porcije male i neukusne pa bi sami nešto mućkali i kuhali. Srećom selo Prijanovići je bilo uz kasarnu pa su nam civili često donosili svakakvog suhog i svježeg mesa, povrća, krumpira, jaja i voća. Od svega mi je u najgorem sjećanju ostala konzerva "Dimljena ukljeva". To je smrdilo ko svi vrazi, a o ukusu bolje da ne pišem. Imali smo jednog Albanca (Bujar Gashi) koji se davio tim konzervama. Mogao ih je deset komada pojesti u jednom obroku.

Sk.Mkd

pre 11 godina

Maj;88` Kao tenkista sam prvo bio u B Luci,hrana-onako...pasulj solidan,ali kad sam dobio prekomondu u Pirot zaprepastio sam se....sve GOTOVA jela,plutaju u mlaku vodu Sarma,cufte,pasulj,pire sa pljeskavicom...?! Pozdrav klasi MAJ 88 B luka Pirot Nis

Sk.Mkd

pre 11 godina

Maj;88` Kao tenkista sam prvo bio u B Luci,hrana-onako...pasulj solidan,ali kad sam dobio prekomondu u Pirot zaprepastio sam se....sve GOTOVA jela,plutaju u mlaku vodu Sarma,cufte,pasulj,pire sa pljeskavicom...?! Pozdrav klasi MAJ 88 B luka Pirot Nis

enis

pre 11 godina

hvala Bogu pa sa bio u materijalnoj mogucnosti da kupujem hranu van kasarne (i kantina je bila nula) jer sam kao musliman imao velike probleme sa hranom, pozdrav za klasu sept 2003
kolege su bile ok ali bih rado sreo par staresina i naterao ih da progutaju svoje zube

nsabi

pre 11 godina

Pirot 89/90, ne znam zavisi li to od kuvara ali ja sam u vojsci odlicno jeo. Otisao sa 75 a vratio se sa 85 kg. cesto smo imali burek za dorucak ili veceru a za rucak stvarno dobar pasulj a tek bosanski lonac (imao sam drugara Albanca i sa njime sam se menjao dao bi mu salaru za meso) u par navrata smo dobili i pohovanog mesa a u svaku nedelju neki kolac.

sonic

pre 11 godina

...Slavonska Požega 1988/89

Komandir čete: Ivanuša Marjan
Komandiri vodova: Hašim Begić, Josip Kramarić, Dejan Mihajlović, Dragan Miljković, Iztok Markovič

A onda je sve to neko raz....bao. Izvinite za izraz, ali ne pada mi na pamet nijedan prikladniji.
(Nesa, 13. mart 2013 21:54)

Bio tada na otkomandi iz Varazdina u Sl. Pozegu.Obuka za vozaca.U Varazdinu nismo imali kuhinju u kasarni vec se donosilo iz druge.Hrana katastrofa.Ali kada sam dosao u Pozegu...kao u hotelu.
Niko nije spomenuo konzervu sa zigom KKM.Kiseli kupus sa mesom.Sme da se otvori samo na brisanom prostoru sa dobrom ruzom vetrova.
Otvaranje u spavaoni-kao da je prdnulo 200 tvorova.Ipak se i to rado jelo.
Omiljeni dorucak-jaje i sapunjara.Jaje das Siptaru ,on tebi slaninu i idemo dalje.

crnac

pre 11 godina

Jao covece, secam se kao da je jutros bilo! 87 godina, granica sa Albanijom, cela karaula imala vezbe, a ja bio postedjen posto sam dan pre uganuo nogu i druzio se sa kuvarom i pitao kako kuva tako dobar pasulj. On iz fioke izvuce neki stari opanak i nozem pocne da secka sitne delice i to sve istrese u onaj kazan... Kaze to je moj "tajni sastojak"! Ali sta cu, za rucak sam jeo pasulj posto nije bilo nista drugo i mogu vam reci da mi nista nije falilo :)
Tako da ni ove recepte ne treba shvatati bukvalno, svaki kuvar je ,verovatno, imao svoj "tajni sastojak"!

visnja

pre 11 godina

Mene kao zensku osobu posebno zanima recept za keks ,posto se odrzao i posle 20 godina.Potpuno je nepromenjen,a i ne oseca se.Otkrila sam ga pre nekoliko dana .Iz neke kasarne u Podgorici .Sliku saljem sutra

Django

pre 11 godina

Titograd 1989 -1990 masline hrana je bila ok ,ali najbojle jelo pasulj.pozdrav za kapetana barakovica treca pesadiska ceta 63/15. prijatno septembar

Mrga

pre 11 godina

...(Nesa, 13. mart 2013 21:54)

Ovo je po meni najbolji i najsmisleniji komentar od svih, vrlo realan i istinit...cak me i nasmejao u jednom delu. Sto se tice teme, smatram da je pasulj u JNAbio sasvim u redu, a ostala hrana u zavisnosti od afiniteta i gladi pojedinca.
Inace sluzio sam u Ohridu 1988/89 i prekomanda na karauli Sveti Naum.
PRIJATNO SEPTEMBAR!!!

Aleksandar

pre 11 godina

U taj "cuveni" pasulj ide sve kao i normalan pasulj kod kuce sto se prai, onaj domacinski sa sela, ali ne idu nikakve kolenice, slanina ili dimljeno meso. Nego idu govedje snicle. VOsjka nije dobijala snicle, ali zato se sa druge strane ozderavalo od istih i nesto da ostane za "glavonje". Ako zele pasulj, pa mora daim ide meso.

Marko

pre 11 godina

Prijatno septembar 1991 DJevdjelija. Hrana je bila fantastična. Sami smo se služili u kuhinji i uzimali mesa, jela, salate, slatkiša koliko smo hteli. Ako nam se nešto specijalno jede kažemo kuvaru da spremi. Graničari su se uvek dobro hranili.

Velj@

pre 11 godina

@brod vis, potpisujem brate! Patrolac Sibenik, 13 mornara na brodu i 6 oficira. Svi smo iz istog lonca jeli. A kuvara Zucu iz Arandjelovca Bog da pozivi 200 godina! Pizzu nam je pravio bar jednom nedeljno! Covek je bio sampion u kuvanju. Pa lignje zapecene u rerni sa krompirom i crnim lukom. O zecetini necu da pricam, necete verovati.. I to sve 90-91!! Pozdrav PČ 171!!

Kumbor

pre 11 godina

Uzme se ceo džak belog pasulja i direktno iz džaka sipa u kazan sa hladnom vodom. Zatim stavite ogromnu varjaču i začepite rupu na kazanu i ispuštate vodu dok istovremeno punite kazan i tako ga ispirate. To se obično uveče odradi da prenoći. Ujutru uključite da prokuva i onda izbacite prvu vodu i sipate novu i nastavljate kuvanje, dodate biber u zrnu , lovor ako ima svež još bolje(obično na primorju ga ima) i so. Posle toga isečete crni luk sitno, sipate ulje u šerpu i upržavate dok ne postane braonkast zatim dodate brašno da se dobro uprži a da ne zagori, zatim dodate paradajz koncentrat iz konzerve kratko upržavate i sklanjate sa šporeta i dodate beli luk u prahu, vegetu i alevu papriku. Izmešate dobro i ostavite sa strane. Kad se pasulj skuvao otvorite poklopac kazana i sipate onu uprženu smesu i izmešate dobro, kuvate još malo da se lepo zgusne. Začinite solju i služite u dubokim činijama obično uz barenu govedinu uz sladak kupus salatu, Pasulj je išao svaki dan uz još 2 različita jela. Ovo je bila prilično kvalitetnija ishrana nego u drugim kasarnama naročito onim u kojim se nije kuvala hrana nego su iz druge kasarne u kanisterima termosima bidonima donosili i to obično bude jedno jelo.Nisu svi vojni rodovi i kasarne imali isti tretman u kvalitetu ishrane. Gladovao sam dok nisam stigao u Kumbor. Marenda očajni kolutići samo odgrizeš pri vrhu platiku i napuniš vodom malo da kolutići omekšaju i onda ko paštetu istiskaš kao iz tube, kad nema "TAKO" kolač
Kumbor 1992/1993

ja se pitam

pre 11 godina

Nataeos- a ko je tu uopste govorio o siromasima? Nauci citati, pa se onda javi.
I ja se pitam- vojsku sam sluzio 87.-88. Nikad pre ni posle nisam dostigao ni 100 kila. A jedino mesto gde si Ti bolje jeo od mene je izgleda- vojska.

nekadasnji kuvar

pre 11 godina

@misha U pravu si. Ja sam bio u vojsci 1982, prvo u Puli, zatim u Kninu, gde sam jedno vreme radio u kuhinji. Pasulj uopste nije spreman po recepturi koju su naveli. Hvala ti sto si napisao sve sto sam hteo ja, pa si me postedeo posla:-)

Lik

pre 11 godina

Klasa Januar 78, Zagreb, Borongaj...
Ja dosao iz BG i prvi dan za rucak: pasulj sa faširanim šniclama!
Mila majko kako sam se najeo, to ostaje zauvek u sećanju.
Još i onaj kačkavalj iz velike konzerve, jeste da mi onda nije nešto mirisao ali danas, pored svih ovih na tržištu nikako da pogodim taj ukus a želeo bih da opet to osetim.
Prijatno Januar 78!

Mister NO

pre 11 godina

Sećam se još uvek SDO-a sredom.
Dvopek je imao sve karakteristike keramičke pločice.
Od rizi-bizija sam bacio peglu, ali pasulj sa hamburskom slaninom (u podgrejanoj konzervi) jos uvek sanjam kao nešto savršeno.
E, da, i Gali-frut bombonice proklete...

Najave burek sa sirom i jogurt za veceru (najveci specijalitet), a onda dodje vojna policija ispred nas i sve pojede, a za nas pešadince opet konzerve.

Dva dana u džubaji pala su mi teže nego ceo vojni rok.
Ali i tamo se dobro klopalo - sećam se da smo vekne hleba potapali u nekakav pretop, a zatim zapečene jeli.

Zvuči glupo, ali mi Vojska nekada nedostaje, iako sam je mrzeo.
I duša me boli kad prođem pored moje kasarne u kojoj više nema vojnika i sve je zaraslo u travu i korov.

46. ZMTB, VP 2130, jul 96/97, Topčider

Luminor

pre 11 godina

@Vladimir Hahahaha dugmetara... Kad se samo sjetim; evo sad se raspadam od smijeha...
Tad mi bas i nije bilo smijesno, eurokrem blok iz 1973će itd

Jure

pre 11 godina

Ovi sto hvale to sto su jeli u vosci ili nisu navikli na dobru hranu ili ih je udarila vakcina u glavu. Pa vi nemate pojma sta ste jeli a i bolje je da ne znate. Jel vi mislite da ste dobili onu vakcinu uzalud? Danas bi za covjek zavrsio u zatvoru kad bi napravio hranu od onoga sto smo mi pravili, a morali smo jer je to bilo to.
Jednostavno ne mogu razummit da netko tvrdi da mu je hrana u JNA bila dobra. Mozda zato sto nije znao sto je bilo unutra...tko ce znat.



septembarac 88/89 na Banjici i Topcideru, kuvar.

Gale

pre 11 godina

Skoplje, kasarna Đorče Petrov, 1977/1978. Pričalo se da su naši kuvari osvojili I mesto na svearmijskom takmičenju. Naravno, bilo je jako dobrih jela, ali bilo je i onih bljak. Izašao sam iz vojske sa 9 kg. više, valjda zato što nisam bio probirač. Sve u svemu, voleo bih da se to vreme vrati, ne zato što je bilo naročito lepo, nego zato što sam bio mlad.

Bivsi kuvar sa karaule Gakovo

pre 11 godina

Iako se tesko zivelo te 2000 (kao da je danas nesto bolje) sam odsluzio vojsku prvo u Svilajncu pa pravac karaula na granici sa Madjarskom.Najlepsi dani,eeeeeeej,tamo sve jednostavno ima smisla.Nas malo,pa kad stigne sledovanje,ja ih pitam sta cete vojsko,a oni biraju jela.Kuvao sam im sto nikad jeli nisu,uzivali smo svi zajedno.Dodjem kuci za vikend,pa mi nedostaje ekipa...ne veruju ljudi kada im pricam.Kad sam se skidao iz vojaka,a ekipa me ispraca i cmizdre.Rekoh im,ma ne cmizdrite vi zbog mene,vec zbog klope.Kako kaze ona reklama,neprocenjivo!
Nije legenda vojnicki pasulj je jedno od najboljih jela koje postoje,ali treba znati.Nekom je vojni rok tesko padao,mi smo na karauli uzivali,ali bilo je situacija zeznutijih nego u filmu Karaula,ali to nije vec tema.
"Zivot na granici je opasan i tvrd,al moje ime ovde odsad znaci pravda"

misha

pre 11 godina

Kao neko ko je u toku '95 skuvao bar cisternu pasulja,u jednoj od najstrozijih kasarni u Vojvodini, tvrdim da ovaj recept nema veze sa vojnickim pasuljem! Pored gresaka u proceduri....

1. Da krenem sa ispravkama - u vojsci se pasulj nikada ne potapa u vodu, nego se direkt stavlja u hladnu vodu da prokuva. U kazanu je to izvodivo.

2. Kada se prva voda ispusti, doda se vrela voda, so, biber, lovor i uprzeni sastojci - luk (przen, da bude tamno braon, NE DINSTAN!), susena sargarepa ogrezla u vodi, slanina/dimnjeno meso. Potom se doda paradajz pire (cuveni PGU) i dosta crvene paprike i beli luk u prahu. Dodatak jelu NIJE POSTOJAO kao namirnica u "Kuvaru"!. Dodavanje malo ovoga, pola onoga je nepotrebna besmislica.

3. Kad je pasulj skuvan (zrna su dosta smeksala, proveri se ukus, doda belog luka (nikad ga nije dosta:) ), pravi se zaprska. Stari kuvari preferiraju crvenu zaprsku (brasno+ulje+ paprika), ali posto paprika lako izgori i dobije VEOMA GORAK ukus, mi smo pravili obicnu brasno+ulje zaprsku. Razlika u ukusu nema.

4. Pasulj u toku kuvanja niko ne mesa, jer kuvanje pasulja je idealna prilika za kuvara da odrema 60-90min :)

5. Zaprska se dodaje u pasulj koji kljuca, i kada se dobro umesa, GASI se dovod pare! Kuvanje je gotovo. Inace, persun se dodavao samo ako ga neko donese van kasarne:)

6. Vojni normativ pasulja je 6dl po vojniku.

Zasto vojnicki pasulj ima tako dobar ukus? Zato sto je ostalo prosecnog ili cak loseg ukusa!Secate se drnca?:)

Sasa31lpb

pre 11 godina

Sluzio sam u VRS od 94 te do kraja rata i nisam se najeo za sve vrojeme sluzenja. Imali smo nekakav pasulj koji smo zvali 12,7 ili Browning kako li je vec ko volio. Cuvene konzerve "IKAR" su bile izuzetno trazene mada ih ni psi nisu htjeli da jedu. Pa onda sir zvani " Smrdo" koji su nam donosili u vrecama sa zobi za konje... Hrana je bila opasnija od bivse brace ali smo na srecu primili silne vakcine pa prezivismo i kuhanje VRS-a.

Suljpa je ipak bio zakon

pre 11 godina

Auu.. covece kad se setim u nekim momentima preziveo sam samo zahvaljujuci kantini.A tek sto kantina moze da te natripuje...posle nekog vremena u vojsci lozio sam se da je neka brkata zena srednjih godina najaca riba na svetu.

Ćićkov miner

pre 11 godina

DRNČ! Hoću i ja nešto da izjavim za Dnevnik, mislim da iskomentarišem. U kasarni Ratko Pavlović Ćićko u Prokuplju u sezoni 1985/86, drnčom, koji se služio isključivo ponedeljcima za doručak, nazivao se rastvor goveđeg gulaša iz konzerve i to u razmeri: voda 80% a gulaš 20%. Tim blagim vodenim rastvorom braonkaste boje, po kome je plivao poneki "končić" govedine bili su prelivani ili bljutavi pirinač ili gorkaste makarone. Ako je u drugim kasarnama nešto drugo bilo nazivano drnčem, onda mi to nije poznato. A vojnički pasulj tamo je bio isto loš kao i svako drugo jelo. Ah da, da ne zaboravim- ja sam kao majac došao i samo par dana jeo u vojničkoj menzi. Renoviranje se oteglo i završeno je tek u novembru 1985. godine nakon prvog snega. Celo leto na 45-50 stepeni pod šatorom- menzom uspevao sam da prvu glad za ručkom utolim sa par kašika nekog kuvanog još vrelijeg jela i četvrtkom hleba, a onda trrrrrk u kantinu na 1, jer više nije moglo biti ohlasđenog, pivo, koje me je vraćalo u život. Eto, pozdrav, prijatno maj!!!

namcor

pre 11 godina

Ma sve je zavisilo od kuvara. I ja sam 80. bio u JNA i u kasarni ni pasulj niti bilo sta nije valjalo (Maribor). Ali zato, kada sam otisao na karaulu, nema toga sta nije valjalo. Kuvar je bio senzacionalan. (Zaboravih..tkz "marende"- uzine su bile bljak: "Mardesic" sardine, posle kojih godinama nisam mogao da jedem ribu...

dare

pre 11 godina

drnč nije bio bosanski lonac već dalmatinska pašticada sa finim varivom. inače, sećam se za marendu smo dobijali tzv. očajne kolutiće koji se bez soka nisu mogli savladati

Zare

pre 11 godina

Moram i ja da se umesam :). Sluzio u Vipavi '84-te. Pasulj zuti..mekan i odlicno zacinjen a slaninica seckana u kockice plivala je po vrhu, inzvanedan!!! Bio sam kasnije kao rezervista po raznim kasarnama i nigde ni slican. Inace najgore mi je bilo sa nekim pirincem kuvanim i sa kiselim kupusom, uzas jedan. Retko je tada imalo 5 obroka kao sto je neko pomenuo ali sam posle obuke bio granicar i zaista samo imali 5 obroka i od ponoci do jutra hleb i caj. Kuhinja u karauli pa cesto spremimo dorucak umesto kuvara ako smo bili te noci u patroli. Tovili smo dve velike svinje koje su kasnije zaklane i podeljene po karaulama. Imali smo bastu a i veliki sto za rucavanje u dvoristu pa kada stigne luk i paradajz skoknes tu do baste i uberes za rucak :). Ponekada i kljuc od magacina dobijes od kuvara pa jos malo dodas po volji. I na kraju krenes u patrolu a okolo fruktalove plantaze..malo skrenes i eto breskve, jabuke, kruske itd... :) Prijatno :)

zhegra99

pre 11 godina

Meni je bio cast ko Albanac da sluzim vojsku u JNA. Sluzio sam u Novi Sad i Negotin Krajina i ne mogu nikada da zaboravim. Sta jos da kazem prelepo je bilo, i pozdrav svim Negotincima.

Weber'S

pre 11 godina

Doboj 85.
Major Simic potkradao kuhinju. Nikada nismo imali marendu. Cokoladice i kremove i cipiripi prodavao privatnim radnjama. Kad smo se pobunili on kaze da je dorucak pola kriske hleba, puter i mleko a da je marenda dzem i pola kriske hleba. Cisto gladovanje. Tek kad smo jednom prebaceni privremeno u Tuzlu vidjeli smo sta je bila prava vojnicka hrana.

Mark

pre 11 godina

Nikada necu zaboraviti kada sam nenajavljen za vikend odsustvo, u zelji da iznenadim bliznje, otisao u zavicaj. Odusevljenju nema kraja. Inace vreme je rucka. A za obrok - pasulj! Posle par meseci klopanja istog, jbg, nije sve jedno. U sv. slucaju, ostao je u lepom secanju.

I danas, kada se osvrnem, vecina ljudi sa kojim sam se zblizio, ukljucujuci i sebe, pobegli smo iz ove zemlje. Svi smo zavrsili fakultete. Ali jbg... Bas sinoc sam dobio poziv da posetim Kipar. Verovatno cu otici. Pozz

Abedin Zeneli

pre 11 godina

Druze kapetan, vojnik Ramadan, jedem tri parcije na dan i opet sam gladan hahahaha, bilo je sjajna jela ne samo pasulj u TITOVOJ SFRJ!!!

мики

pre 11 godina

Шта кукате као девојчице? Као гладовали сте у војсци и сл? Војник добије тачно онолко колико му треба, ал исто важи и она стара да је војник увек гладан и уморан. Никад доста сна и хране. Иначе то су војне кантине а не ресторани у хотелу. Иначе пасуљ је био одличан и кад сам ја служио рок. Поз за класу септембар 2004.

Nesa

pre 11 godina

Vojska je odlična škola života, mesto na kome se navikavaš na sve ono što te kasnije čeka u civilstvu. Praksa je pokazala da oni koji to nisu prošli teško da su se u životu snašli.

Dakle, u vojsci je prioritetno bilo: raditi šta ti se kaže (a hvatati krivine a da te ne uhvate), biti naspavan (koristiti svaku priliku, mesto i sekund) i biti sit (snaći se kako znaš i umeš).

Bio sam ćata. Uvek sam se za sebe i drugove snašao za hranu i magacin mi je bio pun da ima za dopunu. Dežurstva sam određivao sa njima u dogovoru kada kome odgovara tj. kada je ko najmanje umoran. Sa oficirima sam bio ok, i oni su se posluživali u magacinu (i oni su vojska i to gladna) i uvek kraj sebe imali odmorne i radno sposobne dežurne desetare. Gušteri se grebali za bolji status, desetari koristili guštere da rade umesto njih, oficiri se oslanjali na desetare da rade deo njihovih poslova i tako... škola za život koji te čeka posle vojske. Ko to nije prošao nije ni čudo što se teško snašao.

Slavonska Požega 1988/89

Komandir čete: Ivanuša Marjan
Komandiri vodova: Hašim Begić, Josip Kramarić, Dejan Mihajlović, Dragan Miljković, Iztok Markovič

A onda je sve to neko raz....bao. Izvinite za izraz, ali ne pada mi na pamet nijedan prikladniji.

misko

pre 11 godina

Jest da sam proveo godinu dana u vojsci i to je bespotrebno..ali sam imao dobru hranu,a vi koji ste kupovali po kantini vi ste izgleda mamini i tatini sinovi koje niko u vojsci nije voleo,pa ni samo oficiri...ja sam za ponovno uvodjenje vojnog roka od 6 meseci osnovne pesadijske obuke i to je dovoljno za sve ostale rodove profresionala...

novosadjan

pre 11 godina

sluzio sam u bileci 81-82 SROP hrana je bila fenomenalna svaki dan 3 jela za rucak ali je posulj bio svaki dan. Od prvih 100 dana mislim da sam jedno 50 dana jeo pasulj, bio je fenomenalan. tada mi je to bilo slicno hotelskoj hrani ali moji prijatelji koji su u isto vreme sluzili sirom YU nisu imali tako dobru hranu.Znam da odavno vise nema toliko srdstava za vojsku ali u moje vreme sve pohvale za smestaj ( 12 u sobi 50m²) i za ishranu svaki respekt

Stolicak

pre 11 godina

Jasam sluzio JNA (sa ponosom) Sl. Pozega, Hrvatska, 1961-63, pasulj kada je bilo na meniju to je stvarno bilo interesantno i ne zaboravno. Tada nismo voleli u zargonu : "SMB kupus" to je neka vrsta susenog i mozda i dimljenog kupusa e to nismo voleli a ostalo je sve bilo uredu. E koliko je vremena od tada proslo. Nemojte kriviti vojsku i JNA za raspad nase mile Juge jer vojska nije osposobljena da se brani iznutra i nije imala nikakve ingerencije na donosenju odluke, to su imali i morali doneti politicari a vojska je samo izvrsavala naredjenja. Za unutrasnju bezbednost je bila odgovorna milicija-policija, teretorijalna odbrana, civilna zastita i druge institucije a ne vojska. Razbijanje Jugoslavije je planirano u Vasingtonu jos negde oko 1975 godine a Nemacka je bas pokazala da nam se dobro osvetila za oba dva rata i to je to. Naravno to je moje misljenje. Odmah da kazem da nisam clan nijedne politicke ni stranke ni opcije, obican sam jedan starac i obican gradjanin.

zutica i dizenterija u VP-PZ 1992/3.

pre 11 godina

@ Na terenu nas dvojica dok niko ne gleda, otvorimo veliku konzervu junetine u saftu i paprike u turšiji...jao majko kako smo se razneli.
(Vlajko, 13. mart 2013 18:56)

@ Na terenu oko Prizrena dok niko ne gleda, otvorimo manjerku, unutra komadic nekog ubudjalog mesa za nas pedeset... jao majko...

Duki

pre 11 godina

U vojsku sam otisao (1977-Kumanovo) sa 68 kg. i nakon 14 mesesi vratio sa 82 kg. Toliko sam voleo pasulj da sam ga svakodnevno za rucak jeo, ceo vojni rok...jedino sam menjao dorucak i veceru. I dan danas....ZIVEO PASULJ !!!

Le Frog

pre 11 godina

Od sve bede pasulj jeste bio najbolje jelo. U vojsku sam otišao sa 62 kg. a vratio se sa 48 kg. Milina božja, ni rođena mati me nije prepoznala.

I ja se pitam

pre 11 godina

@pitam se...Od tebe sam se hranio bolje, garantovano, bez obzira koji topli obrok je bio u kuci... Tvoj problem je sto si u JNA bio posle raspada, ili si imao 200 kg.. Hrana u JNA je bila dostojna coveka! Jedino onaj drnc...

ekonomista

pre 11 godina

Bio sam kuvar u vojsci. Čitam ove komentare (većinu bar) i stvarno dolazim do zaključka da je ovaj narod zreo za međunarodno starateljstvo. Da li ste bre, svesni šta ste jeli? Ili je stvarno većina u vojsku otišla a da se nikada nisu pristojno najeli pre toga?

Nataeos

pre 11 godina

Neko se hvali hranom u JNA ??? Sa koje planete ste vi pali? Da nisam kupovao kekse i cokolade u kantini u ogromnim kolicinama- krepao bih od gladi! To se moglo svidati jedino onima, koji pre vojske nisu imali posten topli obrok u zivotu.
(pitam se, 13. mart 2013 16:40)
Znaci siromah koji nije imao je budala jel??? Bolje cuti i stidi se tvojim glupim recima!

boban,nis

pre 11 godina

Generacija septembar 89-90 Stip-Makedonija,dobar je vojnicki pasulj,ali kad ga imas 19 dana za redom,slucajno ili ne,cak i da je perfektan pa bi vam ogadeo.Pozdrav pomenutoj klasi!

Goran

pre 11 godina

Kada vidim muskarce koji pljuju po vojsci onda mi je jasno zasto je Srbija pukla!! Meni je bila cast sluziti vojsku, i voleo bih da i moje dete sluzi, nadam se da ce neko vratiti obavezan vojni rok!!

džomba

pre 11 godina

DECJA RADOST Najomrazeniji vojnicki dorucak u bivsoj JNA sastavljen od parceta hleba, pakovanja butera pd 25 grama, malo marmelade i solje razmucenog mleka u prahu sto se zvalo "bela kafa"!

"Stara kuka lezi ispod "dajca"/ pored njega guster sto mu ceska j***a.

novosadjanin

pre 11 godina

Ja sam se dobrovoljno prijavljivao za terenske radove kada je bio pasulj jer smo dobijali duple porcije. Naravno, imao sam dojave od intedanata. :) A tek kada se vozi i kazan, ijao srece, komadine slanine.

bobanaro

pre 11 godina

ljudi,jel se sećate teleća šnicla u natur sosu.to je nešto najukusnije što sam probao u vojsci,a i onaj puding od vojničkog dvopeka za desert.

sofronije

pre 11 godina

neznam gde ste sluzili vojsku I u koje vreme. Sluzio sam u Vranju pasulj je bio katastrofa cak su I zrna bila tvrda kao nekuvana. Od svih jela podvarak je bio najbolji koji pre vojske nisam ni jeo.. Toliko o hrani u vojsci mogu ovo da potpisem..

Maksa;Novi Sad

pre 11 godina

Pasulj je zakon sva ostala hrana je splačina...Više i kvalitetnije su hranili i brinuli o psima,služio u centru za obuku pasa pa znam...

Žile sa Zvezdare

pre 11 godina

ma, dajte, jedino je pasulj nešto vredeo od jela. Sve ostalo: makarone, kupus, čaj, toljeni sir, riblje konzerve...da baciš peglu. Oktobar 76. Niš.

Slauter

pre 11 godina

Famu su raširili oni koji su se hranili u kasarnama u kojima se kuvalo, u većini nije, nažalost. Ne dao Bog nikome da se hrani kao ja prvih 6 meseci vojske. Otišao mršav, smršao još 9 kila, pa posle premeštaja u asarnu sa kuhinjom ugojio se 20 kila. Hrana u vojsci je katastrofa, osim za oficire.

Vlada

pre 11 godina

Znate šta je najbolje u receptu, drugi deo rečenice kojom se završava ovo uputstvo. Onaj koji je pisao neki iluzionista. Stoji: ... ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Interesuje me koji je vojnik jeo faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Kuvari, eventualno.
p.s. Oficiri, pazite, nisu vojnici. Oni nisu jeli pasulj, njima su služene faširane šnicle, ćufte...

Vlajko

pre 11 godina

Na terenu nas dvojica dok niko ne gleda, otvorimo veliku konzervu junetine u saftu i paprike u turšiji...jao majko kako smo se razneli.

Mrgud

pre 11 godina

Ove osobe koje kazu da nije bilo kantine da bi krepali od gladi to su mamine i tatine maze koje su navikle na finu hranu! Ja dok sam sluzio vojsku sam se ugojio tamo,hrane je bilo do duse nije bilo sada nesto specijalno ali je bilo!
Trenutno radim u vojsci,i pravo da vam kazem da hrana nije kao pre ima je ali nije toliko ukusna!

Napolitanke i pivo

pre 11 godina

Sluzio sam vojsku u zlatno doba jna i iskreno, nije bilo gore stvari od tog pasulja! Ne znam ko je izmislio tu famu oko vojnickog pasulja, osim tadasnjih staresina, zbog morala vojske...

fffffffd

pre 11 godina

ja sam '03. god. sluzio vojsku i ni najmanje nisam fasciniran tim pasuljem. mozda je bio dobar u sfrj, ali danas nije nista posebno. jos kada se setim one bele slanine sa milimetarskom linijom roze boje na vrhu...

todmio

pre 11 godina

kad sam ja sluzio bilo je i bureka za dorucak a pasulj sa dve vrste mesa suvo svinj suvo govedje i puding svaki dan !!!!! OKTOBARSKA 1980 novopazarska banja.

Dalibor

pre 11 godina

Zanimljiva ideja. Moj otac je penzionisani intedant i imali smo kuci ovu knjigu jos osamdesetih godina. Ima super recepata ali najvise pamtim krofne i buhtle :)

Dobro

pre 11 godina

Sorbast pasulj volem,
sa rebarca suva.
Stamena ga kuva,
da te bog sacuvaaaaa!!!

Capljina/Sarajvo 1980/81
(Beogradjanin, sada u Holandiji), uvek Vas,

Ovo nije izvorni recept JNA ni recept brigadirskih akcija

pre 11 godina

Nemam ništa protiv mrkve iako radije jedem zečetinu, ali za Vojnički pasulj se ne koristi mrkva, ustvari to je strogo zabranjeno jer mrkva zasladi pasulj a svi mi znamo da Vojnički pasulj kao ni vojničiki život nije sladak. Nedavno sam prvi put nakon nekoliko godina istraživanja tj. eksperimentisanja, napravio pasulj koji je gotovo izgledao i bio dobar kao Vojnički a kada moj eksperiment utpotpunim nekim uputstvima iz ovog recepta ima da ga brendiram.

TotalnoDrugačijiOdDrugih

pre 11 godina

Sve ima svoje, ja lično sam služio na karauli kao graničar. Rintali smo ko konji, ali jeli kao bogovi. Kada nam dođe neka "zvanična poseta" iz kasarne, vozača ne možeš nahraniti, mučenik sve vreme provede u kuhinji... :) Mi smo za razliku od kasarni imali kvalitetne obroke(minimalno 5 na dan) + voće u neograničenim količinama. Kada se ide u patrolu poneseš konzerve, čokolade, sokove po želji... ali zato samo jedan vikend i odsustvo kući za godinu dana. :)

Aca

pre 11 godina

Već godinama sa NET-a može da se skine knjiga "Veliki vojni kuvar". Ukucajte u Google i naćičete gomilu LINK-ova za Download.

To su originalne vojne recepture za sva jela koja su se spremala u bivšoj JNA.

Ovi što kukaju da su gladovali u JNA jednostavno - lažu. 5 obroka dnevno je sasvim dovoljno da zadovolji sve potrebe normalne osobe za hranom. Repete su se uvek podrazumevale i kome je bilo potrebno, mogao je da sačeka da svi prođu i dobio je repete. Samo maminim mazama je sve živo smetalo, ali takvima ni kod kuće ništa nije bilo potaman.

U vojsku ko je došao debeo, sveo je telesnu masu na normalu, a ko je došao neuhranjen, iz vojske bi izlazio dobro uhranjen.

O svemu možemo raspravljati, ali to da je hrana u JNA bila loša, to jednostavno ne stoji. Možda ne svakome po ukusu, ali ne i loša.
Čak i takozvani DRNČ - inače se jelo zvalo bosanski lonac, je sasvim dobro po svim parametrima, ali kod nas kad neko jelo nije konkretno (meso sa salatom od mesa) odmah ga proglase za zlo zla. No dobro - mora se priznati da su bile retke kuhinje koje su znale da pripreme bosanski lonac kako treba i naravno ... ne može se očekivati da baš sve bude u rangu restorana.

Takođe, i ovaj pasulj ... nikada vam neće uspeti kao u vojnom kazanu gde se isti priprema za više desetina ili stotina osoba. U tome i jeste tajna vojničkog pasulje. A najbolji je u kazanu na drva i kad se polako krčka.

ŠRO Bileca

pre 11 godina

Jednom sam u vojsci za veceru imao pasulj i u tanjuru ugledao par crva, i preskocio veceru. Te noci sam vidio sta je to biti gladan.

SDO

pre 11 godina

Sombor, kasarna Aerodrom, septembar 89/90... otišao u JNA sa 75, vratio se sa 84kg...

Jel ovo beše drnč?
http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-204-bosanski-lonac.php

Alex

pre 11 godina

Ma nije istina da je hrana u JNA bila losa i da je bila ukusna samo jer je vojska bila gladna. Bilo je zaista odlicnih i ukusnih variva ali je takodjer bilo raznih varijanti drnceva da je trebalo izuzetna kuharska kretaivnost za skuhati nesto tako lose. ubjedljivo najgore jelo je bio ovciji kasule koji je do piste znao smrditi. Takodjer se desavalo kuharima da greskom posecere ummjesto posole jela pa nekad kad ne primjete tako varivo ostane slatko ili cesce kad primjete onda udare po soli pa jelo bude ko more. No sve u svemu hrana je bila odlicna.

posteni janjicar

pre 11 godina

"Pored tačnih, vojničkih, mera za sve sastojke koji idu u jelo, tu su naravno i preporučene količine priloga i hleba koje treba da se nađu uz jela kako bi celokupan doživljaj bio što sličniji onom u kantini." Tacne mere!??? 100 kila pasulja staviti da se krcka u 3 hektolitra vode, dodati 5 kila kobasica...? BTW, mislim da nista sem pasulja nisam ni okusio (osim prvi put). Kad nije bilo pasulja, bile su napolitanke iz kantine (ili nista, ako nije bilo para; nego... onaj ko je pisao ovaj clanak ocigledno ne zna sta je kantina, a sta trpezarija, odnosno menza). Dobro, nije bas tako - bilo je jos ponesto sto se moglo jesti, ako ste bili gladni. Ali, pasulj sam jeo sigurno jedno 200 puta, kad god sam ga ulovio. A na kraju, skinem se 2 dana ranije (u subotu, umesto u ponedeljak), dodjem kuci, a za rucak - pasulj.

gnevni gradjanin

pre 11 godina

Ovo je zapravo skenirana knjiga Veliki vojni kuvar po recepturi SSNO iz 1982 god. Isti posedujem već jako dugo vremena i jako teško sam ga se ''dočepao'' te sam ponosan na to. Dosta recepata sam već podelio prijateljima i poznanicima, a suljpa je ekstra :)

Prijatno!

milovan živković

pre 11 godina

U R.Sloveniji je već godinu dana u slobodnoj prodaji knjiga RECEPTURE za pripremanje jela u jugoslovenskoj narodnoj armiji, izdanje SSNO-a pod oznako InSl-72 sa svim podacima za kuvanje.Cena je 12 Eura.

apsolutno konsterniran

pre 11 godina

Za rucak podvarak,a uz to kupus salata,ili dobijes pasulj koji je hladan,a opeces se na kiselu papriku koju si dobio za salatu,posto je majstor kiselio tako sto je kuvao u esenciji 5min pred rucak!
SDO,kao daska,potopis u caj,i kroz pola sata mozes samo cosak da mu nacnes.ABC bombone,smrt za plombe...Vise smo se brinuli da ne pocrkamo gladni,nego od pucnjave :-)

porfirije

pre 11 godina

@drnc,Nisam bio gladan dok sam se patio u vojsci jer sam bio vojnog gu*onje sin,pa sam jeo po restoranima i ponasao se kao turista.Rizi bizi je bio objektivno veoma ukusan,sa puno mesa i nekim domacinskim ukusom koji samo nase bakice znaju da naprave.

jna 92

pre 11 godina

ovaj "sken" kuvara imam vec vise od deset godina.. to su intendanti iz jna skenirali jos sa pojavom prvih skenera..nego, to su sve recepti sa ogromnom masnocom, starinski i tesko da su lako iskoristivi za domacinstva. pritom, "sken" je najgrublji moguci, nije user friendly nimalo. mnogo je komfornije koristiti stampanu verziju, tj. isplati se pomuciti i nabaviti je ako se vec zeli ovakav vid kuvara.

Mecong

pre 11 godina

Na osnovu komentara zakljucujem da ovde velika vecina prica (gotovo svi) o vojnickoj hrnani iz kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Ta hrana o kojoj vi pricate nema bas nikakve veze sa hranom u JNA, recimo 1977/78 kad sam ja sluzio vojsku na Brionima. Bila je odlicna hrana i mogao si da jedes koliko hoces (repeta). Kad svi vojnici dobiju hranu delila se repeta. Kome nije bilo dovoljno isao je po repetu. Staresine (oficiri i podoficiri) su jeli istu hranu kao i vojnici samo sto su imali posebnu prostoriju i stolnjake na stolovima.

Vladimir

pre 11 godina

@sve je otislo u Honduras: HVALA, KLASO!!! :-)))
Svima ostalim koji negoduju: i mi pre s....a iz devedesetih iako smo mogli da biramo izmedju 3 jela i tukli se iznad paketa od kuce bili smo i dalje stalno gladni, pa sta? Verovatno sad pola tih jela ne bih ni pogledao, a kamoli probao, ali tad ... sa mojim drugovima ... nema tih para!!!

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ajme cale ce mi poludit od sreće ... On je početkom '70tih služio vojni rok u Čačku i koliko sam se ja naslusao priča i legendi, a najveća je o tom vojnickom grahu! On je uvijek tvrdio da je tajna u kazanu, u količini.. E možda je i u receptu, vidit ćemo probat ćemo...

igi

pre 11 godina

Ovako je mozda trebalo da bude ili je bilo u `70-80 proslog veka, ja sam u vojsci bio 1999 i za rucak je bilo ukupno 4 razlicita jela koja su vrteli u krug a nedeljom redovno buckuris od ta 4 jela koji smo zvali drnc i sa kojim bi inace seljaci tovili svinje a ne hranili ljude. Sve konzerve koje sam video su bile po 15-20 godina stare jedino sveze je bio euroblok ili krem koje su po pravilu uzimali raznorazni oficircici koji su izgledali i ponasali se kao da su tek sisli sa planine. Drago mi je sto sluzenje vojnog roka nije obavezno posto jedino sto sam tamo radio osim sto sam izgubio 20 kila od 90 (visok sam 1.88 m) je kuvao kafe i izigravao poslugu raznoraznim dezurnim nazovi oficirima koji su usput i ziveli u toj istoj komandi stana a sto i ne bi kada imaju poslugu 24 sata dnevno, kasarna je bila u Kumboru u Crnoj Gori. Secam se da je bio neki kapetan Vujinovic iz Cacka koji se posebno isticao po svom javasluku i neljudskom odnosu prema vojnicima, njemu ovom prilikom zelim sve najgore.

sluzio vojsku

pre 11 godina

JNA sam sluzio u doba kad je Tito umirao Bio sam vozac i sluzio u svim republikama. Nisam cuo ni za "rizi" ni za "ciglu". U pocetku je bilo mnogo protesta na hranu. Srbima je riba bila smrdljiva, Albancima slanina previse masna, Slovencima supa nikad slana, Hrvatima nikad nista nije valjalo. Zavisilo je sve od dezurnog oficira. Kada je bio neko pazljiv harna je bila odlicna, kada je bio neki sonja, kuvari su spavali u magacinu.

Saldzo

pre 11 godina

Uhh kad se setim pasulja sa hamruskom slaninom iz konzerve,obozavao sam, davao sam pastete i narezak za taj pasulj...
(DejanNBGD, 13. mart 2013 16:40)

Ista prica i kod mene. Teren i logorovanje, a ti dobijes pasulj u konzervi i suv hleb od prekjuce. Pa hleb zamotas u vreo vlazan peskir da se "napari" i omeksa, pa pasulj i udri. I ovaj "po receptu" nam je bio drazi nego da nam daju pecenje. Mi smo jos imali nekog blesavog glavnog kuvara, zvao se Mitko (valjda od Mitar), poreklom negde sa juga Srbije. Voleo je da ekperimentise, pa je znao da u pasulj strpa nesto nasumicno sto nadje u magacinu, tipa svezu papriku baburu, kobasice (one cuvene suve i ljute, da ne kazem kako ih je vojska zvala) i jos kojesta. Ne znam kako, kada vidis sta sve pliva u pasulju nije ti jasno kako moze jedno sa drugim, ali nijednom nije omanuo sto se kombinacije tice, ubijali smo se od pasulja covece, maltene tuca u redu za repete.

adolf ufati ga za belo meso!

pre 11 godina

Ovaj spisak nema veze sa realnošću u tadašnjim kasarnama.(Sombor 84/Zagreb/85)
Verovatno su se ovako hranili u oficirskim menzama i u generalštabu.
Obična vojska je gulila pasulju sa vrlo malo dodatka mesa ili čak bez, ribu sa krompir salatom i uvek iznova hrana iz konzervi, verovatno je kuvare mrzelo da kuvaju svaki dan (zvanično objašnjenje-cisti se kuhinja!Pa zar se ona ne bi trebala čistiti svaki dan?!)
Tek kasnije sam saznaoo da su ustvari kuvali obični vojnici koji su bili u tom rodu.To mi je potvrdio moj školski drug koji je u isto vreme služio kao kuvar kao i: da se nisu drzali propisanog jelovnika, kada je bilo nekog mesa vojsci bi podelili konzerve a meso je spremano za oficire...
Jedini dobar i verovatno pravi vojnički pasulj smo dobili samo jednom kada nam je bila neka omladinska organizacija u poseti. Oni su onda naravno dalje širili tu legendu o vojnickom pasulju/grahu i kako se dobro jede u vojsci.
Osim toga uopšte nije uzimano u obzir da ima ljudi koji se drže nekih pravila u ishrani: muslimani,vegetarijanci,dijabeticari,jevreji...
Jedi šta ti se da ili ostavi,jer izbora uopšte nije bilo.
Mogu sada da prikazuju sta hoće da je pisalo u jelovniku,toga se niko nije držao.
I u pravilu službe je pisalo da je JNA narodna vojska i da se drzi Ženevske konvecije a oni ipak pobiše onoliki narod.

steva iz kule

pre 11 godina

posto sam malo stariji , sluzio sam JNA sredinom 80. i posle obuke sam bio intedant.
mema nista specificno u vezi spremanje pasulja,stvar je u tome sto nije isto kuvas li 1000lit. pasulja ili 2lit. dobijes dnevni proracun i radis po njemu, tamo ti je sve zapisano , koliko pasulja, soli, luka, sve tacno u gram , i nikakva mudrost, sto pise to trpaj. i zato je pasulj bio kakav je bio.

nikola zrinski

pre 11 godina

notorne laži ! odvratna hrana je bila. osobno, za 12 mjeseci izgubio sam 12 kg ! kantina; napolitanke + piva. te izlasci ( rijetki) u grad su me održali na životu. apsolutno izgubljeno vrijeme

bolt iz kuhinje

pre 11 godina

pasulj koji je vojska jela svakog dana u JNA ( sredinom osamdesetih ),bio je dobar,bolji od svih ostalih jela.Pasulj koji su spremali za proslave pojedinih datuma recimo 22.12 ,bio je nešto neopisivo ukusan.Tako ukusan pasulj nigde van JNA nije pravljen.....

Balkan

pre 11 godina

To je mozda bilo u Titovoj armiji. Ko je sluzio u poslednjih 20 godina, taj je dobru hranu jeo samo kad se vrati sa vikenda,dok traju zalihe, a posle glad...

Glas razuma

pre 11 godina

Ja samo želim da dodam da je u bivšoj JNA radio tim najboljih nutrcionista (naravno naših) u rangu najboljih na svetu u tom trenutku. Oni su u zavisnosti od roda vojske propisivali šta koji vojnik mora da jede da bi dao najbolje rezultate tokom služenja vojske. Samom činjenicom da je stara armija bila među najboljim u svetu i da se po rečima vojnika - jelo neverovatno dobro i kvalitetno, dokaz je da su u tome i uspeli...
I još nešto, za sve vas koji želite da smršate ili da vodite računa o kilogramima - primenite njihov recept: 5 obroka dnevno! Doručak, marenda, ručak, marenda, večera - i to na cca. 3 sata razmaka.
Nema bolje... A količine praktikujte u skladu sa trošenhem energije tokom dana (manja aktivnost - manje porcije...).
Pozdrav svima

Dragan

pre 11 godina

2001. kada su već prošli svi ratovi, bejah u "elitnoj" gardijskoj jedinici za koju se tvrdilo zvanično da ima najbolju klopu, a pasulj sam video samo jednom i to ono carnex gotovo jelo što se danas prodaje po marketima. Koliko sam samo pirinča pojeo, dobro je da nisam postao Kinez.

Što se tiče recepta, hmmmmm, pa ne znam šta bih rekao. Volim da kuvam, a i umem to da radim, al' u pasulj ne stavljam ni šargarepu, a kamoli mrkvu.

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Mozda to i jeste recept ali nece nikada ispasti onako ko u JNA. Mnogo bolje ispadne u kazanu za 300 osoba nego u expres loncu za 5! Ista stvar je u Sarajevu sa samunima (lepinama) za cevape! Bez daljnjeg, carstvo bi dao za tanjur graha sa kobasicom iz JNA! PRIJATNO MART '89/90!

Prtko

pre 11 godina

@sale_bgd
I ja se zapitah gde je cigla, al' da me ubijes ne mogoh da se obsetim kako se to "strucno" zvalo...
Elem, mislim da sam nasao:
http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-333-gratinirani-dvopek-sa-sirom.php

prijatno? :)

pitam se

pre 11 godina

Neko se hvali hranom u JNA ??? Sa koje planete ste vi pali? Da nisam kupovao kekse i cokolade u kantini u ogromnim kolicinama- krepao bih od gladi! To se moglo svidati jedino onima, koji pre vojske nisu imali posten topli obrok u zivotu.

dada

pre 11 godina

svaka cast za ovo, moj otac dvadeset godina govori mojoj mami da ne ume da skuva pasulj kakav je jeo u vojsci, sad konacno imamo recept :))))

Ride The

pre 11 godina

Ja mislim da bi JNA odnosno Srpska Vojska trebali uputiti tuzbu protiv restorana koja koriste u menijima naziv "Vojnicki pasulj" jer nema veze sa istim :)

Maxim

pre 11 godina

Obavezno bi trebalo u receptima opisati kako se kiselio kupus u vojsci.
Ko je učestvovao u postupku zna na šta mislim.
E to je slika i prilika ishrane u JNA.

Bio sam gladan

pre 11 godina

Kada sam bio u vojsci, jeo sam iz kante za smeće jer sam bio gladan. Oficiri su jeli meso. Vojsku treba ukinuti i sve to lepo prebaciti na obrazovanje, zdravstveniu i socijalnu zaštitu.

Dragan

pre 11 godina

Kakav je ovo "klot" vojnički pasulj, bre?! Nema mesa, nema kobasica, nema čak ni drobljenih kuvanih jaja ostalih od doručka, ništa - samo pasulj!

Ivan

pre 11 godina

Meni je ovaj pasulj bio ok dok nam od ostre zime nije sve popucalo u kasarni, sve cevi, ma sve se raspalo, i onda smo jeli samo pasulj iz lose opranih tanjira mesec dana, jer su izgleda samo to mogli da spremaju. Pa kako jedes i spusta se nivo pasulja u tanjiru, tako ti se pokazuje novi "prsten" od pasulja koji je ostao neopran od prethodnih dana. Tip do mene je izvukao parce pertle, drugi muvu... Nisam mogao da vidim corbast pasulj 5 godina posle vojske.
Najjaca klopa je bio burek!! Najgora kletva je bila "dabogda ti nestao burek dok cekas u redu". :) Carnex pastete i svez hleb nisu bili losi, makaroni sa sirom su bili ok, ali evo sta nije bilo ok: cigla, podrigusa (salama), drnc, smb kuglice (grasak), slanina-sapunjarka, SDO, ocajni kolutici...
Secam se da smo jeli jednom i virsle sa senfom i pitu sa visnjama. Znali smo da nas salju u rat pa su valjda racunali, daj da bar jedu pre nego sto izginu.
E da, mnogo puta mi je ceo dorucak bio kockica kackavalja i jedno bareno jaje.
Da nije bilo onih vakcina, ko zna sta bi bilo.
Prijatno... :)

Zkr

pre 11 godina

Lako je nama koji smo početkom i sredinom osamdesetih bil iu JNA, tada se još i dobro jelo.
Moj kolega je bio 96-97 i hteo da manjka od gladi, a nije neki probirač.

nego, gde je bre drnč!!!

LAWER

pre 11 godina

Vojnički pasulj je obična glupost. Svaka domaćica koja je dva puta skuvala pasulj bolje ga kuva nego što su ga kuvali kuvari u JNA. Druga stvar je što su se tamo vojsci kuvale isključivo splačine, pa kad dodje red na pasulj svio skaču od sreće kao da su dobili premiju na lutriji.

uskok

pre 11 godina

Davno sam sluzio JNA i secam se da smo bili srecni kada je nas vod bio medju prvima za rucak... samo u pocetku je bio pasulj, a posle je ostao rizoto ili nesto drugo.
I nikada ga nije bilo dovoljno

ratni veteran

pre 11 godina

spremao sam vojnicki pasulj 9 meseci u marsalci u Skoplju pa na vezbama pa na ratistu 80 dana na Kosovu...pa sta jaka stvar

bolje napisite koliko dece nema danas da jede ni jednu kasiku tog pasulja

Nenad-EU

pre 11 godina

Hrana u JNA zavisi od garnizona gde se priprema odnosno od glavnog kuvara i nije svuda ista. Ja sam sluzio u vise garnizona i najbolji suljpa je bio u Beloj Crkvi. Takvog nema ni u restoranima. Naravno, bilo je tu dosta mamiih i tatinih sinova koji su se hranili virslama i sendvicima iz kantine.

drnch

pre 11 godina

a gde je recept za drnch ? To je nesto sto nikad vise ne bi smestio u svoj zeludac
imali su dobre recepte ali tesko da sam video i jednu stotinu toga dok sam gulio tih godinu dana``robije``

drnč

pre 11 godina

"Najbolje sto sam jeo u JNA je rizi bizi iz konzerve.Pamtim taj ukus i sad posle cetvrt veka i kad bih znao ko je to proizvodio,a mozda jos i proizvodi,odmah bih se naoruzao bar jednim paketom.Ako neko zna,bilo bi lepo da podeli informaciju,unapred zahvalan!
(porfirije, 13. mart 2013 16:01)"

Porfirije, druže, bio si gladan, baš kao i ja. Taj rizi-bizi (sa utisnutim RB na poklopcu :-) je bio nešto najbolje što se može zamisliti!

Mada, kad smo bili siti, njime smo se kuglali -baš tim punim konzervama! Možda i nije bio baš toliko dobar :-)

Dijaspora

pre 11 godina

Mozda je ovo za one koji su u JNA isli pre devedesetih, mi koji smo sluzili pocetkom devedesetih tesko da imamo ciglu u mislima i setnom secanju. Rizi bizi je bio zakon jer je bio u konzervi i nekako najmanje bolova u stomaku nakon istog. A ovo za pasulj, naravno da je bilo super, ali samo zato sto smo bili gladni ko vukovi.

porfirije

pre 11 godina

Najbolje sto sam jeo u JNA je rizi bizi iz konzerve.Pamtim taj ukus i sad posle cetvrt veka i kad bih znao ko je to proizvodio,a mozda jos i proizvodi,odmah bih se naoruzao bar jednim paketom.Ako neko zna,bilo bi lepo da podeli informaciju,unapred zahvalan!

Mirko

pre 11 godina

Ja samo znam da smo u JNA gladovali jer su oficiri krali hranu. Morali smo da svercujemo hranu u kasarnu da se ne bi osusili ko u logoru. Toliko to toj cenjenoj JNA. Sramota.

sale_bgd

pre 11 godina

nigde ne nadjoh "ciglu". vidim na spisku neke becke snicle, rostilje,...princes krofne??? ima li ovde nekoga da je u redovnoj vojsci jeo 2% jela sa spiska?

Glas razuma

pre 11 godina

Ja samo želim da dodam da je u bivšoj JNA radio tim najboljih nutrcionista (naravno naših) u rangu najboljih na svetu u tom trenutku. Oni su u zavisnosti od roda vojske propisivali šta koji vojnik mora da jede da bi dao najbolje rezultate tokom služenja vojske. Samom činjenicom da je stara armija bila među najboljim u svetu i da se po rečima vojnika - jelo neverovatno dobro i kvalitetno, dokaz je da su u tome i uspeli...
I još nešto, za sve vas koji želite da smršate ili da vodite računa o kilogramima - primenite njihov recept: 5 obroka dnevno! Doručak, marenda, ručak, marenda, večera - i to na cca. 3 sata razmaka.
Nema bolje... A količine praktikujte u skladu sa trošenhem energije tokom dana (manja aktivnost - manje porcije...).
Pozdrav svima

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Mozda to i jeste recept ali nece nikada ispasti onako ko u JNA. Mnogo bolje ispadne u kazanu za 300 osoba nego u expres loncu za 5! Ista stvar je u Sarajevu sa samunima (lepinama) za cevape! Bez daljnjeg, carstvo bi dao za tanjur graha sa kobasicom iz JNA! PRIJATNO MART '89/90!

sale_bgd

pre 11 godina

nigde ne nadjoh "ciglu". vidim na spisku neke becke snicle, rostilje,...princes krofne??? ima li ovde nekoga da je u redovnoj vojsci jeo 2% jela sa spiska?

zhegra99

pre 11 godina

Meni je bio cast ko Albanac da sluzim vojsku u JNA. Sluzio sam u Novi Sad i Negotin Krajina i ne mogu nikada da zaboravim. Sta jos da kazem prelepo je bilo, i pozdrav svim Negotincima.

Dijaspora

pre 11 godina

Mozda je ovo za one koji su u JNA isli pre devedesetih, mi koji smo sluzili pocetkom devedesetih tesko da imamo ciglu u mislima i setnom secanju. Rizi bizi je bio zakon jer je bio u konzervi i nekako najmanje bolova u stomaku nakon istog. A ovo za pasulj, naravno da je bilo super, ali samo zato sto smo bili gladni ko vukovi.

LAWER

pre 11 godina

Vojnički pasulj je obična glupost. Svaka domaćica koja je dva puta skuvala pasulj bolje ga kuva nego što su ga kuvali kuvari u JNA. Druga stvar je što su se tamo vojsci kuvale isključivo splačine, pa kad dodje red na pasulj svio skaču od sreće kao da su dobili premiju na lutriji.

Goran

pre 11 godina

Kada vidim muskarce koji pljuju po vojsci onda mi je jasno zasto je Srbija pukla!! Meni je bila cast sluziti vojsku, i voleo bih da i moje dete sluzi, nadam se da ce neko vratiti obavezan vojni rok!!

pitam se

pre 11 godina

Neko se hvali hranom u JNA ??? Sa koje planete ste vi pali? Da nisam kupovao kekse i cokolade u kantini u ogromnim kolicinama- krepao bih od gladi! To se moglo svidati jedino onima, koji pre vojske nisu imali posten topli obrok u zivotu.

porfirije

pre 11 godina

Najbolje sto sam jeo u JNA je rizi bizi iz konzerve.Pamtim taj ukus i sad posle cetvrt veka i kad bih znao ko je to proizvodio,a mozda jos i proizvodi,odmah bih se naoruzao bar jednim paketom.Ako neko zna,bilo bi lepo da podeli informaciju,unapred zahvalan!

ekonomista

pre 11 godina

Bio sam kuvar u vojsci. Čitam ove komentare (većinu bar) i stvarno dolazim do zaključka da je ovaj narod zreo za međunarodno starateljstvo. Da li ste bre, svesni šta ste jeli? Ili je stvarno većina u vojsku otišla a da se nikada nisu pristojno najeli pre toga?

drnch

pre 11 godina

a gde je recept za drnch ? To je nesto sto nikad vise ne bi smestio u svoj zeludac
imali su dobre recepte ali tesko da sam video i jednu stotinu toga dok sam gulio tih godinu dana``robije``

Bio sam gladan

pre 11 godina

Kada sam bio u vojsci, jeo sam iz kante za smeće jer sam bio gladan. Oficiri su jeli meso. Vojsku treba ukinuti i sve to lepo prebaciti na obrazovanje, zdravstveniu i socijalnu zaštitu.

misha

pre 11 godina

Kao neko ko je u toku '95 skuvao bar cisternu pasulja,u jednoj od najstrozijih kasarni u Vojvodini, tvrdim da ovaj recept nema veze sa vojnickim pasuljem! Pored gresaka u proceduri....

1. Da krenem sa ispravkama - u vojsci se pasulj nikada ne potapa u vodu, nego se direkt stavlja u hladnu vodu da prokuva. U kazanu je to izvodivo.

2. Kada se prva voda ispusti, doda se vrela voda, so, biber, lovor i uprzeni sastojci - luk (przen, da bude tamno braon, NE DINSTAN!), susena sargarepa ogrezla u vodi, slanina/dimnjeno meso. Potom se doda paradajz pire (cuveni PGU) i dosta crvene paprike i beli luk u prahu. Dodatak jelu NIJE POSTOJAO kao namirnica u "Kuvaru"!. Dodavanje malo ovoga, pola onoga je nepotrebna besmislica.

3. Kad je pasulj skuvan (zrna su dosta smeksala, proveri se ukus, doda belog luka (nikad ga nije dosta:) ), pravi se zaprska. Stari kuvari preferiraju crvenu zaprsku (brasno+ulje+ paprika), ali posto paprika lako izgori i dobije VEOMA GORAK ukus, mi smo pravili obicnu brasno+ulje zaprsku. Razlika u ukusu nema.

4. Pasulj u toku kuvanja niko ne mesa, jer kuvanje pasulja je idealna prilika za kuvara da odrema 60-90min :)

5. Zaprska se dodaje u pasulj koji kljuca, i kada se dobro umesa, GASI se dovod pare! Kuvanje je gotovo. Inace, persun se dodavao samo ako ga neko donese van kasarne:)

6. Vojni normativ pasulja je 6dl po vojniku.

Zasto vojnicki pasulj ima tako dobar ukus? Zato sto je ostalo prosecnog ili cak loseg ukusa!Secate se drnca?:)

Mirko

pre 11 godina

Ja samo znam da smo u JNA gladovali jer su oficiri krali hranu. Morali smo da svercujemo hranu u kasarnu da se ne bi osusili ko u logoru. Toliko to toj cenjenoj JNA. Sramota.

Nataeos

pre 11 godina

Neko se hvali hranom u JNA ??? Sa koje planete ste vi pali? Da nisam kupovao kekse i cokolade u kantini u ogromnim kolicinama- krepao bih od gladi! To se moglo svidati jedino onima, koji pre vojske nisu imali posten topli obrok u zivotu.
(pitam se, 13. mart 2013 16:40)
Znaci siromah koji nije imao je budala jel??? Bolje cuti i stidi se tvojim glupim recima!

Aca

pre 11 godina

Već godinama sa NET-a može da se skine knjiga "Veliki vojni kuvar". Ukucajte u Google i naćičete gomilu LINK-ova za Download.

To su originalne vojne recepture za sva jela koja su se spremala u bivšoj JNA.

Ovi što kukaju da su gladovali u JNA jednostavno - lažu. 5 obroka dnevno je sasvim dovoljno da zadovolji sve potrebe normalne osobe za hranom. Repete su se uvek podrazumevale i kome je bilo potrebno, mogao je da sačeka da svi prođu i dobio je repete. Samo maminim mazama je sve živo smetalo, ali takvima ni kod kuće ništa nije bilo potaman.

U vojsku ko je došao debeo, sveo je telesnu masu na normalu, a ko je došao neuhranjen, iz vojske bi izlazio dobro uhranjen.

O svemu možemo raspravljati, ali to da je hrana u JNA bila loša, to jednostavno ne stoji. Možda ne svakome po ukusu, ali ne i loša.
Čak i takozvani DRNČ - inače se jelo zvalo bosanski lonac, je sasvim dobro po svim parametrima, ali kod nas kad neko jelo nije konkretno (meso sa salatom od mesa) odmah ga proglase za zlo zla. No dobro - mora se priznati da su bile retke kuhinje koje su znale da pripreme bosanski lonac kako treba i naravno ... ne može se očekivati da baš sve bude u rangu restorana.

Takođe, i ovaj pasulj ... nikada vam neće uspeti kao u vojnom kazanu gde se isti priprema za više desetina ili stotina osoba. U tome i jeste tajna vojničkog pasulje. A najbolji je u kazanu na drva i kad se polako krčka.

drnč

pre 11 godina

"Najbolje sto sam jeo u JNA je rizi bizi iz konzerve.Pamtim taj ukus i sad posle cetvrt veka i kad bih znao ko je to proizvodio,a mozda jos i proizvodi,odmah bih se naoruzao bar jednim paketom.Ako neko zna,bilo bi lepo da podeli informaciju,unapred zahvalan!
(porfirije, 13. mart 2013 16:01)"

Porfirije, druže, bio si gladan, baš kao i ja. Taj rizi-bizi (sa utisnutim RB na poklopcu :-) je bio nešto najbolje što se može zamisliti!

Mada, kad smo bili siti, njime smo se kuglali -baš tim punim konzervama! Možda i nije bio baš toliko dobar :-)

Ride The

pre 11 godina

Ja mislim da bi JNA odnosno Srpska Vojska trebali uputiti tuzbu protiv restorana koja koriste u menijima naziv "Vojnicki pasulj" jer nema veze sa istim :)

Bivsi kuvar sa karaule Gakovo

pre 11 godina

Iako se tesko zivelo te 2000 (kao da je danas nesto bolje) sam odsluzio vojsku prvo u Svilajncu pa pravac karaula na granici sa Madjarskom.Najlepsi dani,eeeeeeej,tamo sve jednostavno ima smisla.Nas malo,pa kad stigne sledovanje,ja ih pitam sta cete vojsko,a oni biraju jela.Kuvao sam im sto nikad jeli nisu,uzivali smo svi zajedno.Dodjem kuci za vikend,pa mi nedostaje ekipa...ne veruju ljudi kada im pricam.Kad sam se skidao iz vojaka,a ekipa me ispraca i cmizdre.Rekoh im,ma ne cmizdrite vi zbog mene,vec zbog klope.Kako kaze ona reklama,neprocenjivo!
Nije legenda vojnicki pasulj je jedno od najboljih jela koje postoje,ali treba znati.Nekom je vojni rok tesko padao,mi smo na karauli uzivali,ali bilo je situacija zeznutijih nego u filmu Karaula,ali to nije vec tema.
"Zivot na granici je opasan i tvrd,al moje ime ovde odsad znaci pravda"

igi

pre 11 godina

Ovako je mozda trebalo da bude ili je bilo u `70-80 proslog veka, ja sam u vojsci bio 1999 i za rucak je bilo ukupno 4 razlicita jela koja su vrteli u krug a nedeljom redovno buckuris od ta 4 jela koji smo zvali drnc i sa kojim bi inace seljaci tovili svinje a ne hranili ljude. Sve konzerve koje sam video su bile po 15-20 godina stare jedino sveze je bio euroblok ili krem koje su po pravilu uzimali raznorazni oficircici koji su izgledali i ponasali se kao da su tek sisli sa planine. Drago mi je sto sluzenje vojnog roka nije obavezno posto jedino sto sam tamo radio osim sto sam izgubio 20 kila od 90 (visok sam 1.88 m) je kuvao kafe i izigravao poslugu raznoraznim dezurnim nazovi oficirima koji su usput i ziveli u toj istoj komandi stana a sto i ne bi kada imaju poslugu 24 sata dnevno, kasarna je bila u Kumboru u Crnoj Gori. Secam se da je bio neki kapetan Vujinovic iz Cacka koji se posebno isticao po svom javasluku i neljudskom odnosu prema vojnicima, njemu ovom prilikom zelim sve najgore.

Nesa

pre 11 godina

Vojska je odlična škola života, mesto na kome se navikavaš na sve ono što te kasnije čeka u civilstvu. Praksa je pokazala da oni koji to nisu prošli teško da su se u životu snašli.

Dakle, u vojsci je prioritetno bilo: raditi šta ti se kaže (a hvatati krivine a da te ne uhvate), biti naspavan (koristiti svaku priliku, mesto i sekund) i biti sit (snaći se kako znaš i umeš).

Bio sam ćata. Uvek sam se za sebe i drugove snašao za hranu i magacin mi je bio pun da ima za dopunu. Dežurstva sam određivao sa njima u dogovoru kada kome odgovara tj. kada je ko najmanje umoran. Sa oficirima sam bio ok, i oni su se posluživali u magacinu (i oni su vojska i to gladna) i uvek kraj sebe imali odmorne i radno sposobne dežurne desetare. Gušteri se grebali za bolji status, desetari koristili guštere da rade umesto njih, oficiri se oslanjali na desetare da rade deo njihovih poslova i tako... škola za život koji te čeka posle vojske. Ko to nije prošao nije ni čudo što se teško snašao.

Slavonska Požega 1988/89

Komandir čete: Ivanuša Marjan
Komandiri vodova: Hašim Begić, Josip Kramarić, Dejan Mihajlović, Dragan Miljković, Iztok Markovič

A onda je sve to neko raz....bao. Izvinite za izraz, ali ne pada mi na pamet nijedan prikladniji.

Stolicak

pre 11 godina

Jasam sluzio JNA (sa ponosom) Sl. Pozega, Hrvatska, 1961-63, pasulj kada je bilo na meniju to je stvarno bilo interesantno i ne zaboravno. Tada nismo voleli u zargonu : "SMB kupus" to je neka vrsta susenog i mozda i dimljenog kupusa e to nismo voleli a ostalo je sve bilo uredu. E koliko je vremena od tada proslo. Nemojte kriviti vojsku i JNA za raspad nase mile Juge jer vojska nije osposobljena da se brani iznutra i nije imala nikakve ingerencije na donosenju odluke, to su imali i morali doneti politicari a vojska je samo izvrsavala naredjenja. Za unutrasnju bezbednost je bila odgovorna milicija-policija, teretorijalna odbrana, civilna zastita i druge institucije a ne vojska. Razbijanje Jugoslavije je planirano u Vasingtonu jos negde oko 1975 godine a Nemacka je bas pokazala da nam se dobro osvetila za oba dva rata i to je to. Naravno to je moje misljenje. Odmah da kazem da nisam clan nijedne politicke ni stranke ni opcije, obican sam jedan starac i obican gradjanin.

Suljpa je ipak bio zakon

pre 11 godina

Auu.. covece kad se setim u nekim momentima preziveo sam samo zahvaljujuci kantini.A tek sto kantina moze da te natripuje...posle nekog vremena u vojsci lozio sam se da je neka brkata zena srednjih godina najaca riba na svetu.

džomba

pre 11 godina

DECJA RADOST Najomrazeniji vojnicki dorucak u bivsoj JNA sastavljen od parceta hleba, pakovanja butera pd 25 grama, malo marmelade i solje razmucenog mleka u prahu sto se zvalo "bela kafa"!

"Stara kuka lezi ispod "dajca"/ pored njega guster sto mu ceska j***a.

Dobro

pre 11 godina

Sorbast pasulj volem,
sa rebarca suva.
Stamena ga kuva,
da te bog sacuvaaaaa!!!

Capljina/Sarajvo 1980/81
(Beogradjanin, sada u Holandiji), uvek Vas,

Dragan

pre 11 godina

Kakav je ovo "klot" vojnički pasulj, bre?! Nema mesa, nema kobasica, nema čak ni drobljenih kuvanih jaja ostalih od doručka, ništa - samo pasulj!

I ja se pitam

pre 11 godina

@pitam se...Od tebe sam se hranio bolje, garantovano, bez obzira koji topli obrok je bio u kuci... Tvoj problem je sto si u JNA bio posle raspada, ili si imao 200 kg.. Hrana u JNA je bila dostojna coveka! Jedino onaj drnc...

Vlajko

pre 11 godina

Na terenu nas dvojica dok niko ne gleda, otvorimo veliku konzervu junetine u saftu i paprike u turšiji...jao majko kako smo se razneli.

Mladen S.

pre 10 godina

Ja eto nisam imao cast da sluzim u JNA (rodjen sam 1977). Medjutim, trenutno sam profesionalni vojnik u Vojsci Sjedinjenih Americkih Drzava. Ovom se profesijom bavim vec nekih 10ak godina.

Kada poredim hranu koja se sluzila u JNA mogu da vam kazem da je na nivou hrane koja se sluzi u menzama Americke Vojske. Kvalitet hrane i ovde nije mnogo bolji od hrane koja se nekoc sluzila u JNA. Takodjer, ima dosta razlike od jedne kasarne do druge.

Naj ukusniju hranu (vjerovali ili ne) sam jeo u Iraku i Afganistanu. Svake srijede u menzi sam jeo govedji odrezak i lopstera (ovde to zovu Surf & Turf). Hrana na velikim vojim bazama u Iraku i Afganistanu bila je bolja nego u nekim visoko rengiranim restoranima u Americi. Medjutim, na poslednjoj turi u Afganistanu jeo sam jako lose. Uglavnom gotova jela kojim je isteko rok upotrebe Bog zna kada. Jeo sam te splacine dok mi jedan dan nije prekipilo pa sam poceo da kupujem hranu od lokalnih Afganaca. Onda sam poceo da dobro jedem, svakih par dana sam kupovao voce i povrce a jednom nedeljno sam kupovao ovcu, kokosi ili kozu. Ovi me moji Amerikanci isprva gledali kao budalu ali nisu mogli odoliti mirisu koji je izlazio iz kazana. Tako da smo pred kraj nase ture u Afganistanu jeli kao grofovi.

Da se Juga nije raspala sigurno bih danas sluzio kao Oficir u JNA.
Pozdrav svima iz Amerike. Hvala B92 sto su postavili ovaj recept na web stranici. Bas cu da napravim ovaj pasulj sledeci vikend.

boban,nis

pre 11 godina

Generacija septembar 89-90 Stip-Makedonija,dobar je vojnicki pasulj,ali kad ga imas 19 dana za redom,slucajno ili ne,cak i da je perfektan pa bi vam ogadeo.Pozdrav pomenutoj klasi!

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ajme cale ce mi poludit od sreće ... On je početkom '70tih služio vojni rok u Čačku i koliko sam se ja naslusao priča i legendi, a najveća je o tom vojnickom grahu! On je uvijek tvrdio da je tajna u kazanu, u količini.. E možda je i u receptu, vidit ćemo probat ćemo...

Saldzo

pre 11 godina

Uhh kad se setim pasulja sa hamruskom slaninom iz konzerve,obozavao sam, davao sam pastete i narezak za taj pasulj...
(DejanNBGD, 13. mart 2013 16:40)

Ista prica i kod mene. Teren i logorovanje, a ti dobijes pasulj u konzervi i suv hleb od prekjuce. Pa hleb zamotas u vreo vlazan peskir da se "napari" i omeksa, pa pasulj i udri. I ovaj "po receptu" nam je bio drazi nego da nam daju pecenje. Mi smo jos imali nekog blesavog glavnog kuvara, zvao se Mitko (valjda od Mitar), poreklom negde sa juga Srbije. Voleo je da ekperimentise, pa je znao da u pasulj strpa nesto nasumicno sto nadje u magacinu, tipa svezu papriku baburu, kobasice (one cuvene suve i ljute, da ne kazem kako ih je vojska zvala) i jos kojesta. Ne znam kako, kada vidis sta sve pliva u pasulju nije ti jasno kako moze jedno sa drugim, ali nijednom nije omanuo sto se kombinacije tice, ubijali smo se od pasulja covece, maltene tuca u redu za repete.

Abedin Zeneli

pre 11 godina

Druze kapetan, vojnik Ramadan, jedem tri parcije na dan i opet sam gladan hahahaha, bilo je sjajna jela ne samo pasulj u TITOVOJ SFRJ!!!

Weber'S

pre 11 godina

Doboj 85.
Major Simic potkradao kuhinju. Nikada nismo imali marendu. Cokoladice i kremove i cipiripi prodavao privatnim radnjama. Kad smo se pobunili on kaze da je dorucak pola kriske hleba, puter i mleko a da je marenda dzem i pola kriske hleba. Cisto gladovanje. Tek kad smo jednom prebaceni privremeno u Tuzlu vidjeli smo sta je bila prava vojnicka hrana.

Duki

pre 11 godina

U vojsku sam otisao (1977-Kumanovo) sa 68 kg. i nakon 14 mesesi vratio sa 82 kg. Toliko sam voleo pasulj da sam ga svakodnevno za rucak jeo, ceo vojni rok...jedino sam menjao dorucak i veceru. I dan danas....ZIVEO PASULJ !!!

Gale

pre 11 godina

Skoplje, kasarna Đorče Petrov, 1977/1978. Pričalo se da su naši kuvari osvojili I mesto na svearmijskom takmičenju. Naravno, bilo je jako dobrih jela, ali bilo je i onih bljak. Izašao sam iz vojske sa 9 kg. više, valjda zato što nisam bio probirač. Sve u svemu, voleo bih da se to vreme vrati, ne zato što je bilo naročito lepo, nego zato što sam bio mlad.

Mrgud

pre 11 godina

Ove osobe koje kazu da nije bilo kantine da bi krepali od gladi to su mamine i tatine maze koje su navikle na finu hranu! Ja dok sam sluzio vojsku sam se ugojio tamo,hrane je bilo do duse nije bilo sada nesto specijalno ali je bilo!
Trenutno radim u vojsci,i pravo da vam kazem da hrana nije kao pre ima je ali nije toliko ukusna!

steva iz kule

pre 11 godina

posto sam malo stariji , sluzio sam JNA sredinom 80. i posle obuke sam bio intedant.
mema nista specificno u vezi spremanje pasulja,stvar je u tome sto nije isto kuvas li 1000lit. pasulja ili 2lit. dobijes dnevni proracun i radis po njemu, tamo ti je sve zapisano , koliko pasulja, soli, luka, sve tacno u gram , i nikakva mudrost, sto pise to trpaj. i zato je pasulj bio kakav je bio.

TotalnoDrugačijiOdDrugih

pre 11 godina

Sve ima svoje, ja lično sam služio na karauli kao graničar. Rintali smo ko konji, ali jeli kao bogovi. Kada nam dođe neka "zvanična poseta" iz kasarne, vozača ne možeš nahraniti, mučenik sve vreme provede u kuhinji... :) Mi smo za razliku od kasarni imali kvalitetne obroke(minimalno 5 na dan) + voće u neograničenim količinama. Kada se ide u patrolu poneseš konzerve, čokolade, sokove po želji... ali zato samo jedan vikend i odsustvo kući za godinu dana. :)

i civili mogu...

pre 11 godina

JNA,77/78/79

xaxaxa,secam se kao da je jucer bilo,posle vise neuspelih pokusaja,jednog suncanog dana udovoljim uplakanoj majci,sednem u mercedes nemacih tablica kojim se pojavim pred kapijom kasarne..kao u filmu,duga kosa,dzins,rejban,odmahnem staroj za pozdrav,pogledam u nebo i zakoracim u "zonu sumraka"..mozes misliti odusevljenja kad sam rekao moje ime i pokusao da objasnim zasto kasnim skoro mesec dana..ljudi,ja sam svoje vreme u JNA iskoristio na najbolji nacin,prosao sam sve moguce i ne moguce,bez cinova,partijske knjizice i naucio najvecu zivotnu tajnu,koja vredi vise od svake diplome..zivio sam kako sam hteo ali nikad nisam nikom ucinio nista nazao,upoznao sam mnogo sposobnih ljudi iz citave nam bivse drzave,vremenom se stvorila izuzetna ekipa pametnih momaka koja je doprinela da vreme u vojsci dobije svoj pravi smisao..zivilo se ko u raju,bilo je svega,para,zena,fine klope,alkohola,trave,u gradu skoro svaki dan itd..eee,bio je to tezak rastanak,na kraju sam po PS-u ostao zadnji i zavrsio svoju vojnicku karijeru predajuci nazad kljuceve komandantu..sto se mene tice,o JNA i SFRJ sve najbolje,a pasulj volim i dan danas...

Mecong

pre 11 godina

Na osnovu komentara zakljucujem da ovde velika vecina prica (gotovo svi) o vojnickoj hrnani iz kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Ta hrana o kojoj vi pricate nema bas nikakve veze sa hranom u JNA, recimo 1977/78 kad sam ja sluzio vojsku na Brionima. Bila je odlicna hrana i mogao si da jedes koliko hoces (repeta). Kad svi vojnici dobiju hranu delila se repeta. Kome nije bilo dovoljno isao je po repetu. Staresine (oficiri i podoficiri) su jeli istu hranu kao i vojnici samo sto su imali posebnu prostoriju i stolnjake na stolovima.

Prtko

pre 11 godina

@sale_bgd
I ja se zapitah gde je cigla, al' da me ubijes ne mogoh da se obsetim kako se to "strucno" zvalo...
Elem, mislim da sam nasao:
http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-333-gratinirani-dvopek-sa-sirom.php

prijatno? :)

todmio

pre 11 godina

kad sam ja sluzio bilo je i bureka za dorucak a pasulj sa dve vrste mesa suvo svinj suvo govedje i puding svaki dan !!!!! OKTOBARSKA 1980 novopazarska banja.

bobanaro

pre 11 godina

ljudi,jel se sećate teleća šnicla u natur sosu.to je nešto najukusnije što sam probao u vojsci,a i onaj puding od vojničkog dvopeka za desert.

Alex

pre 11 godina

Ma nije istina da je hrana u JNA bila losa i da je bila ukusna samo jer je vojska bila gladna. Bilo je zaista odlicnih i ukusnih variva ali je takodjer bilo raznih varijanti drnceva da je trebalo izuzetna kuharska kretaivnost za skuhati nesto tako lose. ubjedljivo najgore jelo je bio ovciji kasule koji je do piste znao smrditi. Takodjer se desavalo kuharima da greskom posecere ummjesto posole jela pa nekad kad ne primjete tako varivo ostane slatko ili cesce kad primjete onda udare po soli pa jelo bude ko more. No sve u svemu hrana je bila odlicna.

novosadjanin

pre 11 godina

Ja sam se dobrovoljno prijavljivao za terenske radove kada je bio pasulj jer smo dobijali duple porcije. Naravno, imao sam dojave od intedanata. :) A tek kada se vozi i kazan, ijao srece, komadine slanine.

Stara kuka pitala fazana ...

pre 11 godina

Vojnicka hrana je VOJNICKA i tako je treba i posmatrati. Vi sto je pljujete treba da imate u vidu da nijedna kasarna na ovoj planeti nije hotel sa pet zvezdica. Kasarne, zatvori, staracki domovi, prihvatilista, sirotista, narodne kuhinje, bolnice ... sve su to mesta koja moraju da prehrane ogromnu masu ljudi, uz veoma ogranicene resurse.

Osim toga, ni potrosaci takve hrane nisu bas uvek u istoj poziciji, pa je zato svako dozivljava na svoj nacin. Ovi sto hvale vojnicku hranu su ljudi koji su imali jezivo tesku obuku. Znate, taj ДРНЧ, odnosno bosanski lonac - to jeste bio najbljutaviji obrok koji sam jeo u vojsci. Izbegavao sam ga koliko god sam mogao. Ali jednog dana nas pokupise i poslase na neki teren, tamo negde kod Slunja. Napolju -15, a mene i jos jednog ostavili u nekoj guduri da se igramo straze. Kad je dosao drnc za rucak, kako smo ga pojeli u slast. Jer je bio TOPAO, a nama se kosti smrzle tamo gore.

Druga jela nisu bila losa. Cigla je obicna debela prepecena proja sa sirom. Burek je bio uvek poslastica. Pasulj kako gde. Nista posebno, ali daleko od splacina!

S druge strane, ovi sto su im tate bili majori, pukice i generali, pa su sluzili vojsku po toplim kancelarijama kao nekakvi kuriri, "ćate" i kafe kuvarice oficirima (i to po pravilu u mestu stanovanja) - e, pa njima je svaka dlaka naravno smetala. Prepoznacete ih po tome sto ovde objavljuju najgore pljuvacke komentare. Ali pitajte ih malo kako je njima izgledala vojska ...

Nenad-EU

pre 11 godina

Hrana u JNA zavisi od garnizona gde se priprema odnosno od glavnog kuvara i nije svuda ista. Ja sam sluzio u vise garnizona i najbolji suljpa je bio u Beloj Crkvi. Takvog nema ni u restoranima. Naravno, bilo je tu dosta mamiih i tatinih sinova koji su se hranili virslama i sendvicima iz kantine.

Sasa31lpb

pre 11 godina

Sluzio sam u VRS od 94 te do kraja rata i nisam se najeo za sve vrojeme sluzenja. Imali smo nekakav pasulj koji smo zvali 12,7 ili Browning kako li je vec ko volio. Cuvene konzerve "IKAR" su bile izuzetno trazene mada ih ni psi nisu htjeli da jedu. Pa onda sir zvani " Smrdo" koji su nam donosili u vrecama sa zobi za konje... Hrana je bila opasnija od bivse brace ali smo na srecu primili silne vakcine pa prezivismo i kuhanje VRS-a.

sluzio vojsku

pre 11 godina

JNA sam sluzio u doba kad je Tito umirao Bio sam vozac i sluzio u svim republikama. Nisam cuo ni za "rizi" ni za "ciglu". U pocetku je bilo mnogo protesta na hranu. Srbima je riba bila smrdljiva, Albancima slanina previse masna, Slovencima supa nikad slana, Hrvatima nikad nista nije valjalo. Zavisilo je sve od dezurnog oficira. Kada je bio neko pazljiv harna je bila odlicna, kada je bio neki sonja, kuvari su spavali u magacinu.

мики

pre 11 godina

Шта кукате као девојчице? Као гладовали сте у војсци и сл? Војник добије тачно онолко колико му треба, ал исто важи и она стара да је војник увек гладан и уморан. Никад доста сна и хране. Иначе то су војне кантине а не ресторани у хотелу. Иначе пасуљ је био одличан и кад сам ја служио рок. Поз за класу септембар 2004.

misko

pre 11 godina

Jest da sam proveo godinu dana u vojsci i to je bespotrebno..ali sam imao dobru hranu,a vi koji ste kupovali po kantini vi ste izgleda mamini i tatini sinovi koje niko u vojsci nije voleo,pa ni samo oficiri...ja sam za ponovno uvodjenje vojnog roka od 6 meseci osnovne pesadijske obuke i to je dovoljno za sve ostale rodove profresionala...

dare

pre 11 godina

drnč nije bio bosanski lonac već dalmatinska pašticada sa finim varivom. inače, sećam se za marendu smo dobijali tzv. očajne kolutiće koji se bez soka nisu mogli savladati

Jure

pre 11 godina

Ovi sto hvale to sto su jeli u vosci ili nisu navikli na dobru hranu ili ih je udarila vakcina u glavu. Pa vi nemate pojma sta ste jeli a i bolje je da ne znate. Jel vi mislite da ste dobili onu vakcinu uzalud? Danas bi za covjek zavrsio u zatvoru kad bi napravio hranu od onoga sto smo mi pravili, a morali smo jer je to bilo to.
Jednostavno ne mogu razummit da netko tvrdi da mu je hrana u JNA bila dobra. Mozda zato sto nije znao sto je bilo unutra...tko ce znat.



septembarac 88/89 na Banjici i Topcideru, kuvar.

Alex

pre 11 godina

Za Anu recept za Drnc:

Ubacis par krompira u dosta vode I kuhas 10 minuta,onda ubacis luk, tikvice partadajz, ako ima malo kobasice isjeckas na komadice, moze I slanina moze I bilo koje drrugo meso isjeckano na komadice. Dobro posolis, dvoje tri kasike vegeta bacis bibera onako ofrljoke. Kad se sve prekuhalo ubacis kupusa, karfiola ubacios jos jedan krompir I rize, ubacis patlidzana I stavis par konzervi paradajz sosa. Pri tome primjetic ces da si I presolila I prebiberila Drnc, onda dodas vode unacis jos krompira, jos malo rizes i jos koji patlidzan tikvicu I kupus. E onda primjetis da si pretjerala sa paradajz sosom I patlidzanom, Drnc prekiseo pa ubacis malo secera, vode opet malo krompira rize, par paprika I kupus, dolijes vode I jos kilo luka nek se krcka, Onda kad primjetis daje sa novom vodom postalo neslano dodas soli, vegete, ubacij jos krompira, kupusa, secera ako je jos uvijek kiselo a ako nekiselo dodas paradajz sos I patlidzan. I tako dodajes I ubacuejs sastojke dok ne potrefis da je ni preslano ni preslatko ni preksielo ni nekisle ili da bude sve od uvih. Kad si zadovoljna da si postigla ovaj cilj isjeckas jos par krompirica dodas kupus ai nek se krcka jos sat vremena. Psoto dok si utalila optimalno kombinacije se oduljilo a vec je kasno vece za jesti Drnc onda ga ohladis I servisar sutra ujutro za dorucak. Ostatak od dorucka serviras za veceru. Samo se pridrzavaj ovog recept ai DRNC nece omanuti.

mattko

pre 11 godina

Svi mi , obrazovani i manje obrazovani, nakon sto smo odsluzili vojsku godinama se secali iste. Kako je u prirodi coveka da pamti lepe stvari a ruzne potiskuje svi se secaju bas lepih trenutaka, pasulj je bio jedan oda tih lepih trenutaka. I niko nije izasao iz vojske nenormalno, na americko-hormonski nacin debeo, napunjen zivotinjskim hormonima , ogromene mase da mu kosti popustaju. Naprotiv , svi su uoblicili svoje telo i to je jedna od malombrojnih stvari zbog kojih je JNA medju svima bila popularana.
Sve dok nije pocelo ludilo devedesetih! Ziveo vojnicki pasulj!
Danasnji klinci su se globalizovali svi lice jedni na druge i veoma je veliki broj onih sa prekomernom tezinom i ogromnim dupetima!

Ivan

pre 11 godina

Meni je ovaj pasulj bio ok dok nam od ostre zime nije sve popucalo u kasarni, sve cevi, ma sve se raspalo, i onda smo jeli samo pasulj iz lose opranih tanjira mesec dana, jer su izgleda samo to mogli da spremaju. Pa kako jedes i spusta se nivo pasulja u tanjiru, tako ti se pokazuje novi "prsten" od pasulja koji je ostao neopran od prethodnih dana. Tip do mene je izvukao parce pertle, drugi muvu... Nisam mogao da vidim corbast pasulj 5 godina posle vojske.
Najjaca klopa je bio burek!! Najgora kletva je bila "dabogda ti nestao burek dok cekas u redu". :) Carnex pastete i svez hleb nisu bili losi, makaroni sa sirom su bili ok, ali evo sta nije bilo ok: cigla, podrigusa (salama), drnc, smb kuglice (grasak), slanina-sapunjarka, SDO, ocajni kolutici...
Secam se da smo jeli jednom i virsle sa senfom i pitu sa visnjama. Znali smo da nas salju u rat pa su valjda racunali, daj da bar jedu pre nego sto izginu.
E da, mnogo puta mi je ceo dorucak bio kockica kackavalja i jedno bareno jaje.
Da nije bilo onih vakcina, ko zna sta bi bilo.
Prijatno... :)

novosadjan

pre 11 godina

sluzio sam u bileci 81-82 SROP hrana je bila fenomenalna svaki dan 3 jela za rucak ali je posulj bio svaki dan. Od prvih 100 dana mislim da sam jedno 50 dana jeo pasulj, bio je fenomenalan. tada mi je to bilo slicno hotelskoj hrani ali moji prijatelji koji su u isto vreme sluzili sirom YU nisu imali tako dobru hranu.Znam da odavno vise nema toliko srdstava za vojsku ali u moje vreme sve pohvale za smestaj ( 12 u sobi 50m²) i za ishranu svaki respekt

bogdan

pre 11 godina

Iz komentara je jasno da su ,osim jednog,svi služili rok relativno skoro.Ja sam bio u vojsci 1965/66 u Sloveniji, na granici,i veoma rado se sećam vojničkog pasulja .Neki spominju konzerve pasulja sa hamburškom slaninom.To NIJE vojnički pasulj koji smo mi jeli i sanjali da jedemo.U to vreme se pasulj kuvao sa junetinom a bez bio začina i gluposti.Bio je jednostavan i baš zato odličan.Tajna je i u činjenici da se pasulj mora kuvati u velikoj količini.

DrZ

pre 11 godina

Beograd, VP4795 GMTBR, 1985/86. Prijatno svima!
Ne sećam se nikakvih problematičnih jela. Pasulj je bio bar na 4-5 različita načina i sasvimn solidan. Skoro pa ko kod kuće, skoro.
Ipak se razlikovala ishrana po jedinicama, to sam ukapirao tek kasnioje. U Gradi je bila prvoklasna, marenda svaki dan (kremipan ili euro blok 100g + voćni sok 0.2 litra, ili neki drugi slatki proizvod) zimi na straži čaj ili toplo mleko u gluvo doba noći. Ujutru cela konzerva (negde se delilo po pola). Kasnije sam uvideo da mnogi drugi nisu imali sve te privilegije.


PS
Pozdrtav i našem četnom ćati, a sadašnjem predsedniku Hr vlade Zoranu Milanoviću od Pirketa!!!!

PPS
I on se bio ugojio bar 10kg (ko i ostali) za tih 380-400 dana.

posteni janjicar

pre 11 godina

"Pored tačnih, vojničkih, mera za sve sastojke koji idu u jelo, tu su naravno i preporučene količine priloga i hleba koje treba da se nađu uz jela kako bi celokupan doživljaj bio što sličniji onom u kantini." Tacne mere!??? 100 kila pasulja staviti da se krcka u 3 hektolitra vode, dodati 5 kila kobasica...? BTW, mislim da nista sem pasulja nisam ni okusio (osim prvi put). Kad nije bilo pasulja, bile su napolitanke iz kantine (ili nista, ako nije bilo para; nego... onaj ko je pisao ovaj clanak ocigledno ne zna sta je kantina, a sta trpezarija, odnosno menza). Dobro, nije bas tako - bilo je jos ponesto sto se moglo jesti, ako ste bili gladni. Ali, pasulj sam jeo sigurno jedno 200 puta, kad god sam ga ulovio. A na kraju, skinem se 2 dana ranije (u subotu, umesto u ponedeljak), dodjem kuci, a za rucak - pasulj.

dada

pre 11 godina

svaka cast za ovo, moj otac dvadeset godina govori mojoj mami da ne ume da skuva pasulj kakav je jeo u vojsci, sad konacno imamo recept :))))

Hrvat

pre 11 godina

Travanjska klasa 1984./85. Petrovac na Mlavi pa prekomanda u Jemenske stene pored Užičke Požege. Hrana u Petrovcu vrhunska i to zahvaljujući jednom civilnom kuharu. Nikad u životu ni prije ni poslije nisam jeo bolji grah. Do kasarne je bila pekara pa smo uvijek jeli svježi i vrući kruh. I dan danas se sjećam mirisa koji se iz te pekare širio kasarnom. U Jemenskim stenama hrana očaj. Kuhalo se u Užičkoj Požegi, pa bi nam se dovozilo u manjerkama. Porcije male i neukusne pa bi sami nešto mućkali i kuhali. Srećom selo Prijanovići je bilo uz kasarnu pa su nam civili često donosili svakakvog suhog i svježeg mesa, povrća, krumpira, jaja i voća. Od svega mi je u najgorem sjećanju ostala konzerva "Dimljena ukljeva". To je smrdilo ko svi vrazi, a o ukusu bolje da ne pišem. Imali smo jednog Albanca (Bujar Gashi) koji se davio tim konzervama. Mogao ih je deset komada pojesti u jednom obroku.

Vladimir

pre 11 godina

@sve je otislo u Honduras: HVALA, KLASO!!! :-)))
Svima ostalim koji negoduju: i mi pre s....a iz devedesetih iako smo mogli da biramo izmedju 3 jela i tukli se iznad paketa od kuce bili smo i dalje stalno gladni, pa sta? Verovatno sad pola tih jela ne bih ni pogledao, a kamoli probao, ali tad ... sa mojim drugovima ... nema tih para!!!

kao, ne naviru secanja ...

pre 10 godina

Nis, oktobar 1983.-septembar 1984. god, vp: 9070
Pozdrav svima, diljem bivse drzave, koji su sluzili sa mnom! ;)

Lik

pre 11 godina

Klasa Januar 78, Zagreb, Borongaj...
Ja dosao iz BG i prvi dan za rucak: pasulj sa faširanim šniclama!
Mila majko kako sam se najeo, to ostaje zauvek u sećanju.
Još i onaj kačkavalj iz velike konzerve, jeste da mi onda nije nešto mirisao ali danas, pored svih ovih na tržištu nikako da pogodim taj ukus a želeo bih da opet to osetim.
Prijatno Januar 78!

Jerko Petrovic

pre 11 godina

Skopje Oktobar 1983 kad smo imali grah zvali smo taj dan praznikom, 18 godina sam bio star . Ma sve svemu bila su to lijepa vremena.

ratni veteran

pre 11 godina

spremao sam vojnicki pasulj 9 meseci u marsalci u Skoplju pa na vezbama pa na ratistu 80 dana na Kosovu...pa sta jaka stvar

bolje napisite koliko dece nema danas da jede ni jednu kasiku tog pasulja

DD

pre 11 godina

Nema čega nije bilo i sve prva klasa!

Konzerve su bile odlične, posebno bolonjez (SDO). Gavrilovićeva pašteta je imala miris nezaboravan. Grah odličan. Juhu u onim bijelim šalicama za čaj nisam jeo/pio. Burek i sirnica odlični.

Imali smo zastavnika Dobića kao šefa kuhinje (VP 1478, Ljubljana Polje) koji nas je hranio junački - svi po 10 kg viška.. Al se nekad dobro jelo baš...

Zare

pre 11 godina

Moram i ja da se umesam :). Sluzio u Vipavi '84-te. Pasulj zuti..mekan i odlicno zacinjen a slaninica seckana u kockice plivala je po vrhu, inzvanedan!!! Bio sam kasnije kao rezervista po raznim kasarnama i nigde ni slican. Inace najgore mi je bilo sa nekim pirincem kuvanim i sa kiselim kupusom, uzas jedan. Retko je tada imalo 5 obroka kao sto je neko pomenuo ali sam posle obuke bio granicar i zaista samo imali 5 obroka i od ponoci do jutra hleb i caj. Kuhinja u karauli pa cesto spremimo dorucak umesto kuvara ako smo bili te noci u patroli. Tovili smo dve velike svinje koje su kasnije zaklane i podeljene po karaulama. Imali smo bastu a i veliki sto za rucavanje u dvoristu pa kada stigne luk i paradajz skoknes tu do baste i uberes za rucak :). Ponekada i kljuc od magacina dobijes od kuvara pa jos malo dodas po volji. I na kraju krenes u patrolu a okolo fruktalove plantaze..malo skrenes i eto breskve, jabuke, kruske itd... :) Prijatno :)

titov vojnik

pre 11 godina

ko nije okusio vojsku,pasulj,drnc i ostale djakonije,tesko se snasao kao covek u zivotu,da prezivi..a da ne govorim o danasnjoj vojsci..

s t v

pre 10 godina

Prema ovome sto pise na [link] pri dnu stranice ispade da je prosecan vojnik za vreme JNA jeo bolje od vecine gradjana Srbije danas.

Kompoti, napitci, glavna i sporedna jela...idi begaj...
(Guster, 14. mart 2013 15:20)

Tebi je to smešno ili glupo, ali je tačno.... na žalost.

Teleprinterista

pre 11 godina

Vojska i radne akcije su odlična škola života,Drago mi je sto sam sve to prosao. Vojska, Mesto na kome se navikavaš na sve ono što te kasnije čeka u civilstvu. Praksa je pokazala da oni koji to nisu prošli teško da su se u životu snašli. Hrana odlicna Sombor i Skopski Petrovac 80/81. Ne zaboravite, da u Austriji nije proso referendum za ukidanje vojnog roka.
Pozdrav teleprinterista ,

milan-bgd

pre 11 godina

"Hoće neko da objasni šta su taj drnč i rizi-bizi :)?
(Ana, 13. mart 2013 23:11)"

Ljudi bi objasnili kad bi znali šta je :) ... Kad sam se spremao u vojsku, meni su oni koji su odslužili govorili "Eee, moj Milane, kad u vojsku dođeš, ješćeš nešto a da ni sam nečeš znati šta je...". Meni je to bilo neverovatno, ali zaista, jednom sam jeo neku homogenu smešu raskuvanog pirinča, mrva od mesa i nečeg zelenog, kao mrve graška... Ne znam da li je to taj rizi-bizi, to bi trebalo da je neko ukusno jelo od graška i pirinča... A drnč je smeša pirinča i raskuvanog mesa (vlaknasta govedina?) u slanom retkom sosu. To valjda sprema najniža klasa kuvara od ostataka hrane. Nije to tako neukusno nego što je na jelovniku SVAKI dan. Pa da su sarme moje babe smučile bi mi se. Sam naziv drnč je u stvari akronim od "Deterdžentski Rastvor za Namakanje i Čišćenje" i to je sredstvo za održavanje oružja. Vojska je dala taj podrugljiv naziv najčešćoj klopi, koja je bila i dvaput dnevno na jelovniku. Kod nas je bilo zabranjeno da se taj naziv koristi, dežurni oficir je hteo da izbacuje vojsku sa klope kad bi čuo "O neee, opet drnč! Odo ja u kantinu...".

U mojoj kasarni su na jelovniku za ručak bila tri jela, prvo je bilo jako dobro urađeno, drugo onako a treće je bilo uvek pasulj. I bilo je ljudi koji su samo to jeli, svaki dan... Kome se ne sviđa - pravac kantina (nas je održala, njojzi hvala).

Izvinjavam se na dužem komentaru, zna se, ko o čemu - muškarci o vojsci. I da, PRIJATNO DECEMBAR 1986!

Dusan Petrovic

pre 11 godina

Vojska Jugoslavije VP 6881 Radovici - Tivat, Klasa '94/'95.
Dorucak - Decja Radost :) Marenda - Euro blok, Navipov sok, napolitranke. Rucak - Drnc ili Pasulj iz ratnih rezervi iz 1965. originalni Kentucky Beans made in USA pakovan u dzakovima, sitan i tvrd ko sljunak, kuvari su nam pricali da su ga potapali dan ranije a kuvali od 5 ujutro i nece da omeksa. Vecera - SDO: Rizi Bizi, Pasulj sa Hamburskom slaninom, sir u konzervi, mesni narezak ili pasteta i Marokanske sardine. Preko grane ratno stanje a mi pod blokadom Seste flote. Ali sve u svemu bilo je dobro iskustvo i rado ga se secam.
Vojnicki pozdrav - ZDRAVO!

bolt iz kuhinje

pre 11 godina

pasulj koji je vojska jela svakog dana u JNA ( sredinom osamdesetih ),bio je dobar,bolji od svih ostalih jela.Pasulj koji su spremali za proslave pojedinih datuma recimo 22.12 ,bio je nešto neopisivo ukusan.Tako ukusan pasulj nigde van JNA nije pravljen.....

gnevni gradjanin

pre 11 godina

Ovo je zapravo skenirana knjiga Veliki vojni kuvar po recepturi SSNO iz 1982 god. Isti posedujem već jako dugo vremena i jako teško sam ga se ''dočepao'' te sam ponosan na to. Dosta recepata sam već podelio prijateljima i poznanicima, a suljpa je ekstra :)

Prijatno!

Reporter

pre 11 godina

A onda je vojnik Stepa Stepanovic iz Stepojevca, za Jovanjdan dobio paket od kuće, pečeno prase + karlovačko iz kantine. Gospić 82/83.

Saldzo

pre 11 godina

Hoće neko da objasni šta su taj drnč i rizi-bizi :)?
(Ana, 13. mart 2013 23:11)

Drnc je univerzalni naziv koji su vojnici koristili za splacinu od pomesanih raznih sastojaka. Ne postoji jedinstven recept i zavisio je od kasarne do kasarne. Kod mene u kasarni je drnc bio kuvani kiseli kupus sa mrkvom, pirincem i kuvanim mesom iz konzerve zaliveno jajima u prahu, pa zapeceno u rerni, bio je prihvatljivog ukusa, mada smo mi radije mogli i bez toga. Od drugih sam cuo drugacije recepte koji ili su slicni ili uopste nemaju veze sa ovim. Jednostavno, drnc je drugi naziv za buckuris. Rizi-bizi je pirinac sa graskom, nekima se to svidjalo nekima nije, meni je bio OK jer smo imali dobrog kuvara, zavisio je ukus i od toga ko spremi. Znam da sam u prvoj kasarni gde sam imao osnovnu obuku skoro peglao od rizi-bizija, a kada sam prekomandovan rizi-bizi je bio skroz jestiv, mada nista posebno. Ipak je vojnicki suljpa nepobediv.

Mister NO

pre 11 godina

Sećam se još uvek SDO-a sredom.
Dvopek je imao sve karakteristike keramičke pločice.
Od rizi-bizija sam bacio peglu, ali pasulj sa hamburskom slaninom (u podgrejanoj konzervi) jos uvek sanjam kao nešto savršeno.
E, da, i Gali-frut bombonice proklete...

Najave burek sa sirom i jogurt za veceru (najveci specijalitet), a onda dodje vojna policija ispred nas i sve pojede, a za nas pešadince opet konzerve.

Dva dana u džubaji pala su mi teže nego ceo vojni rok.
Ali i tamo se dobro klopalo - sećam se da smo vekne hleba potapali u nekakav pretop, a zatim zapečene jeli.

Zvuči glupo, ali mi Vojska nekada nedostaje, iako sam je mrzeo.
I duša me boli kad prođem pored moje kasarne u kojoj više nema vojnika i sve je zaraslo u travu i korov.

46. ZMTB, VP 2130, jul 96/97, Topčider

ne ponovilo se

pre 11 godina

Jednom prilikom sam se zatekao u magacinu ishrane, kada su kuvari došli po govedinu za ručak, koje nije bilo, a na to će oficir kuvara "daj onda pileće šije umesto govedine"... Toliko o receptima.

Sve u svemu, sem jako retkog SDO, sardina, višli, zdenka sira i marende (razne vrste keksa ili euroblok+sok), sve ono što je kuvano je bilo đubre. Ni jedan obrok spremljen u kasarni nije bio prisojan. Dešavalo se jada je DRNČ za jelo (pomešani ostaci variva od prethonih par dana), da cela kasarna prođe kroz trpezariju, svi uzmu tanjir jer moraju, prospu bez da jedu, i odu gladni na spavanje.

Šnicle su napravili samo jednom, i to kada je bila inspekcija u kuhinji.

Svu dobru gotovu hranu koja je stizala za vojsku, je šef magacina ishrane davao poslovođi kantine, te su delili čistu dobit. Tako da su obični vojnici morali kupovati ono što su trebali dobiti po PS. Neki od industrijskih kolača NIKAD nisu deljeni vojsci, već su u aktericama preko njihovih kurira tajno nošene visokim oficirima u komandu.

Da nije bilo kantine, i da nisam krao hranu - crkao bih od gladi. Pojedini podoficiri su krali celo sledovanje marende za četu ili vod, i štekovali ga samo za sebe.

Ceo vojni rok mi je prošao u pronalaženju načina da ukradem hranu, i uvek smo bili gladni. Jednom smo nas dvojica zaustavili kamion koji je donosio svež hleb, izmolili jednu veknu, i presrećni je pojeli onako suvu, bez ičeg, jer inače, ni svež ni topao hleb nikad pre toga nismo dobili.

Luminor

pre 11 godina

@Vladimir Hahahaha dugmetara... Kad se samo sjetim; evo sad se raspadam od smijeha...
Tad mi bas i nije bilo smijesno, eurokrem blok iz 1973će itd

Kuvar

pre 11 godina

@misha

Ti nisi kuvao u JNA nego u Vojsci SRJ :)

Ja sam nekih desetak godina pre tebe bio kuvar u JNA i mogu da kažem da je knjiga autentična. Medjutim, u praksi je uvek bilo odstupanja. Nisi potapao pasulj ako si imao moderne kazane za kuvanje pod pritiskom (princip ekspres lonca), ali ovi recepti su pravljeni tako da može da se kuva i u zemljanom loncu.
Improvizacija je uvek bilo, i to iz više razloga. Nekada nije bilo svih sastojaka, nekada smo bili lenji da sve dodamo, nekad bi voleli da napravimo malo gušći, za one koji na kraju ostanu bez mesa. Ako se kuvalo meso, ta voda se koristila za pasulj. Kod pasulja obično nije bilo veliki odstupanja, ali kod mesa jeste. Ako se kuva za 1500 ljudi, npr. ćufte uz pasulj, uvek će se napraviti malo više, da intendantska četa i oni koji nam trebaju ne ostanu gladni, znači kuva se npr. 1800. Pošto je količina mesa kontrolisana, doda se više hleba i malo smanje porcije.

Veličina porcije zavisi da li je meso (kobasica, slanina) već ubačeno u pasulj pre serviranja, ili se dodaje posebno, što je pravilnije.

Dobar broj jela je nepoznat jer se nije spremao za vojsku. Ali po ovim receptima se kuvalo i za oficirsku menzu, gde je izbor hrane bio bolji. takođe i u domovima JNA i ustanovama.

Što se tiče tajne vojničkog pasulja, neko je napisao da se radi o velikim količinama i tu je u pravu. Puno je lakše pravilno odmeriti začine kada se kuva u kazanu od 250 litara, nego u šerpi od 5 litara.

uskok

pre 11 godina

Davno sam sluzio JNA i secam se da smo bili srecni kada je nas vod bio medju prvima za rucak... samo u pocetku je bio pasulj, a posle je ostao rizoto ili nesto drugo.
I nikada ga nije bilo dovoljno

Brdska_pesadija

pre 11 godina

Sluzio sam u JNA u Pirotu 88/89 i secam se da smo bili gladni gotovo uvek.
U cuvenom "drnču" sam jednom prilikom pronasao kravlji zub, pasulj je bio OK ali nista posebno. Secam se da su nam u suvom obroku na terenima delili i one govedje konzerve od kojih su neke datirale cak i iz 1975, 1978., dok su najgore bile one sa retke, ovcijim mesom u loju, uzas jedan.
Medjutim, uvek cu se secati terena na Krivolaku u Makedoniji, kada sam sa jos dva vojnika radeci pri komandi bataljona, od preostalih skuvanih virsli, a bilo ih je oko 60, pojeo ni manje ni vise nego 17 za dorucak, dok ih je drugi vojnik smazao preko dvadeset za pola sata.
Jelo se gde se stiglo i koliko je vec ko mogao.

Sima

pre 10 godina

@ne ponovilo se
Ne znam u kojoj si ti to vojsci bio, u kojoj si kasarni boravio, ali iznosis prilicno cudne podatke. Prisustvovao si misterioznim dogadjajima, u vise navrata pominjes da su drugi, ali i ti krali hranu (?!, odakle, od koga, u cemu se ti onda razlikujes od tih koje kritikujes), onda tajne aktovke i sl. Kakva ti je logika, mozda najbolje opisuju poslednje recenice u kojima konstatujes da nisi jeo svez i topao hleb. Da ista znas o ishrani u vojsci, bio bi obavesten da se, izmedju ostalog, u vojnim kolektivima takav hleb nikada ne sluzi, sto iz razloga prevelike potrosnje koja bi time nastala, sto iz razloga pojave gojaznosti i problema sa varenjem.

sonic

pre 11 godina

...Slavonska Požega 1988/89

Komandir čete: Ivanuša Marjan
Komandiri vodova: Hašim Begić, Josip Kramarić, Dejan Mihajlović, Dragan Miljković, Iztok Markovič

A onda je sve to neko raz....bao. Izvinite za izraz, ali ne pada mi na pamet nijedan prikladniji.
(Nesa, 13. mart 2013 21:54)

Bio tada na otkomandi iz Varazdina u Sl. Pozegu.Obuka za vozaca.U Varazdinu nismo imali kuhinju u kasarni vec se donosilo iz druge.Hrana katastrofa.Ali kada sam dosao u Pozegu...kao u hotelu.
Niko nije spomenuo konzervu sa zigom KKM.Kiseli kupus sa mesom.Sme da se otvori samo na brisanom prostoru sa dobrom ruzom vetrova.
Otvaranje u spavaoni-kao da je prdnulo 200 tvorova.Ipak se i to rado jelo.
Omiljeni dorucak-jaje i sapunjara.Jaje das Siptaru ,on tebi slaninu i idemo dalje.

Vlada

pre 11 godina

Ono što sam ja primetio je razlika u ishrani u zavisnosti da li je kasarna imala svoju kuhinju ili je hrana dopremana.Recimo dok sam bio na obuci (Muzil) donosili su nam hranu i količina je bila problem(kad je meso,koje se davalo posebno u pitanju,suljpa i drugo je bilo repete).Pored toga to je period kad prelaziš sa domaće na vojnu hranu pa ti baš ne prija.
posle prekomande sam bio u kuhinji u kasarni 1.Maj gde je bila kuhinja koja je snabdevala dobar deo Pule.Dva civilna kuvara,vojnici (i mornari)koji su imali neke srednje škole (kuvari,mesari i sl.),ogromna i za to vreme jako dobro opremljena a namirnice kvalitetne.
Meso je bilo svaki dan.Kada se meso davalo posebno(kad nije neki gulaš i slično) meso se vadilo iz rerni oko 10-11 sati.Sečeni komadi koji su ispečeni bili teški kilogram su onda usitnjavani na 8 delova-to je bilo sledovanje za jednog vojnika.
Hrana se onda iz ogromnih kazana pretakala u bidone kutlačama koje sam tada prvi put u životu video.Držalje su bile ko od lopate a kutlače su nosile 5 kg.Čorbasto posebno,posebno meso(uvek više komada,ali to u kasarnama obavezno zdipe pozadinci)a posebno salata.
Naravno,bilo je jela koja su bila neomiljena vojsci-Drnč(ali baš odvratno),neke keramičke pločice u SDO i pseći kolačići za marendu(užinu),ali ih se sećam samo kroz izmaglicu jer sam posle obuke bio u boljoj poziciji.Mornari na DTMovima,remorkerima i baržama su dobro klopali jer su imali svog kuvara i radili posebne nabavke.
To je bilo u Puli 87-88.

Dalibor

pre 11 godina

Zanimljiva ideja. Moj otac je penzionisani intedant i imali smo kuci ovu knjigu jos osamdesetih godina. Ima super recepata ali najvise pamtim krofne i buhtle :)

Hrvat

pre 11 godina

P.S. I da li bi neko mogao da mi pomogne i da me poceti sta je to "CIGLA" i sta je to "RIZI BIZI" :)?
(Realni, 14. mart 2013 10:33)

Cigla je, barem u mojoj kasarni, bio kuhana i zapečena pura a rezala se u komade koji sliče cigli (samo manje). Uz nju smo dobivali jedan jogurt. Bilo je vrlo ukusno i hranljivo. Rizi bizi je riža s graškom i nekim neindetificiranim komadićima mesa. U Petrovcu na Mlavi to je bilo vrlo ukusno jelo, a u Jemenskim stenama (kuhalo se u Požegi) vrlo bljutavo i bez ikakvog okusa. Drnč je u Petrovcu bio gulaš iz konzerve s kuhanim krumpirom. U Jemenskim stenama drnč je bio nekakva rijetka čorba od povrća i vlaknastog mesa. Vrlo neukusno i bljutavo.

džomba iz raške

pre 10 godina

nama je pasulj uglavnom bio sa slaninom i ja bih tad uvek seo negde uz drugove muslimane pa kad krenu da vade istu ja samo poturim moj tanjir i milina od ručka

Vlada

pre 11 godina

Znate šta je najbolje u receptu, drugi deo rečenice kojom se završava ovo uputstvo. Onaj koji je pisao neki iluzionista. Stoji: ... ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Interesuje me koji je vojnik jeo faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Kuvari, eventualno.
p.s. Oficiri, pazite, nisu vojnici. Oni nisu jeli pasulj, njima su služene faširane šnicle, ćufte...

namcor

pre 11 godina

Ma sve je zavisilo od kuvara. I ja sam 80. bio u JNA i u kasarni ni pasulj niti bilo sta nije valjalo (Maribor). Ali zato, kada sam otisao na karaulu, nema toga sta nije valjalo. Kuvar je bio senzacionalan. (Zaboravih..tkz "marende"- uzine su bile bljak: "Mardesic" sardine, posle kojih godinama nisam mogao da jedem ribu...

Guster

pre 11 godina

Prema ovome sto pise na http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-strucni-izrazi-1.php pri dnu stranice ispade da je prosecan vojnik za vreme JNA jeo bolje od vecine gradjana Srbije danas.

Kompoti, napitci, glavna i sporedna jela...idi begaj...

Cveta

pre 11 godina

Mislim da je za Titovo vreme bilo bolje u vojsci pa i hrana.Kasnije su poceli da kradu..
Vidim da se neki i zale da nije ukusno jelo.Vojska nije hotel a sluzenje je priprema za survival surovi rat,prezivljavanje u teskim okolnostima.ne bi ni trebalo da bude udobno.

drnda

pre 11 godina

Nis 1995...hrana sasvim solidna,ponekad malo bolja(u prolece prvo povrce)nekada malo losija(pocetak jeseni),ali najveci fazon oko jela je bio sto se sve merilo hranom,tj vremenu za obroke,ustajes,doucak,fiskultura,sve obaveze pre podne meris vremenom do rucka(kada ti lako i dobro prodju,onda ti je i rucak sjajan)a kada naj..es onda ti ni najbolji restoran ne bi udovoljio.tako i do vecere.ko kod kuce jede vise od tri obilata obroka,plus marenda?za godinu dana nabacio 13 kg,uglavnom misica,konju rep sam mogao tada da iscupam.pasulj,makarone(svih vrsta),paprikasi,kupus,grasak i slicno su bili odlicni,a posebno sutlijas koji je bio vrh!virsle,pastete,decije radosti,ocajni kolutici i cigla su ok,rado ih uvek jedem(osim cigle koje sam samo tamo jeo)a i drnc nije bio los,cak naprotiv.ko bi svima udovoljio,uvek je neko nezadovoljan...dzabe potrosena godina,moglo se mnogo lepsih stvri pamtiti iz tog doba.

nikola zrinski

pre 11 godina

notorne laži ! odvratna hrana je bila. osobno, za 12 mjeseci izgubio sam 12 kg ! kantina; napolitanke + piva. te izlasci ( rijetki) u grad su me održali na životu. apsolutno izgubljeno vrijeme

Kuvar VP1159B i VP4712

pre 11 godina

Ja zakasnio u vojsku par dana, pa zavrsio kao kuvar. Elem, hrana u JNA nije bila hotelska, ali je bila OK. Jelo se 5 puta dnevno I svako je dobio svaki dan po komad mesa. I bilo je raznih jela da se jede. U Divuljama kod Splita, smo pravili lignje, stizale su zamrznute iz Japana, za veceru za celu kasarnu. Jedino smo bili kratki na salati, toga je uvek moglo da bude vise.

Inace kao kuvar imao sam privilegiju da jedem vruc 'leba sa pasulj sa suvim rebrima, koji se pravio za specijane jedinice. E to je bilo cudo!

Nisam ni slutio da ce mi taj zanat posle koristiti u zivotu.

Ajd' pozdrav svima!

Le Frog

pre 11 godina

Od sve bede pasulj jeste bio najbolje jelo. U vojsku sam otišao sa 62 kg. a vratio se sa 48 kg. Milina božja, ni rođena mati me nije prepoznala.

Mali Knindza

pre 11 godina

Neka mi neko objasni kada hrana zaista nije bila nista narocito, kako sam mogao samo u vojsci da se ugojim 10k?Imam problem sa tezinom jer ne mogu ni kilo da nabacim to jest konstantno mi je ista tezina godinama, ali zato sam se samo u vojsci ugojio i kada sam je zavrshio ponovo sam se vratio na moju staru tezinu.

Zkr

pre 11 godina

Lako je nama koji smo početkom i sredinom osamdesetih bil iu JNA, tada se još i dobro jelo.
Moj kolega je bio 96-97 i hteo da manjka od gladi, a nije neki probirač.

nego, gde je bre drnč!!!

Balkan

pre 11 godina

To je mozda bilo u Titovoj armiji. Ko je sluzio u poslednjih 20 godina, taj je dobru hranu jeo samo kad se vrati sa vikenda,dok traju zalihe, a posle glad...

SDO

pre 11 godina

Sombor, kasarna Aerodrom, septembar 89/90... otišao u JNA sa 75, vratio se sa 84kg...

Jel ovo beše drnč?
http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-204-bosanski-lonac.php

Ćićkov miner

pre 11 godina

DRNČ! Hoću i ja nešto da izjavim za Dnevnik, mislim da iskomentarišem. U kasarni Ratko Pavlović Ćićko u Prokuplju u sezoni 1985/86, drnčom, koji se služio isključivo ponedeljcima za doručak, nazivao se rastvor goveđeg gulaša iz konzerve i to u razmeri: voda 80% a gulaš 20%. Tim blagim vodenim rastvorom braonkaste boje, po kome je plivao poneki "končić" govedine bili su prelivani ili bljutavi pirinač ili gorkaste makarone. Ako je u drugim kasarnama nešto drugo bilo nazivano drnčem, onda mi to nije poznato. A vojnički pasulj tamo je bio isto loš kao i svako drugo jelo. Ah da, da ne zaboravim- ja sam kao majac došao i samo par dana jeo u vojničkoj menzi. Renoviranje se oteglo i završeno je tek u novembru 1985. godine nakon prvog snega. Celo leto na 45-50 stepeni pod šatorom- menzom uspevao sam da prvu glad za ručkom utolim sa par kašika nekog kuvanog još vrelijeg jela i četvrtkom hleba, a onda trrrrrk u kantinu na 1, jer više nije moglo biti ohlasđenog, pivo, koje me je vraćalo u život. Eto, pozdrav, prijatno maj!!!

bojan

pre 11 godina

@mark sta znaci ovo otisao sam iz zemlje,pa dobio poziv da skoknes za kipar sto ces i uraditi...cemu ovo..u temi o pasulju...hoces da kazes da si ti neka faca ides na kipar pobegao iz zemlje...e jbg nisi...poslao zenu u italiju pre nedelju dana,kupio joj kola,sat od 300e,sutra putujem u italiju,pa u hong kong pa u tursku...a zivim u Srbiji...faks jos nisam zavrsio ali znam mnoge koji jesu,a ne umeju ni jaje da uprze,a vode se kao meenadzeri,a traze posao...kakav je to menadzer koji ne ume da napravi posao???!!! trollu jadni

Drnč i dečija radost

pre 11 godina

A jel ima i recept za pileći abortus? :)
Bez šale, 1992/93 promenio sam nekoliko kasarna i mogu da kažem da je razlika u hrani bila ogromna. U Podgorici samo g-din Pasulj i Drnč svakog dana, buđav hleb, ali baš zbog toga počneš da ceniš civilni život i majkinu hranu. U Nikšiću je hrana bila prilično bolja (čak je bilo i sarmica od kiselog kupusa)...a u Somboru je bilo skoro kao u hotelu. Hrana je bila fenomenalna i obilna. Ali pobednik po meni je konzerva PSM i špagete iz konzerve i to sve naravno se jelo hladno.
Pozdrav svima

titov vojnik

pre 11 godina

pozdrav svim klasama 87/88 Nis FK.fica i Kraljevo Jarcujak,uz odlican pasulj
ako citaju ovu poruku,
da se podsetimo dobre hrane i bezanije u grad..

zutica i dizenterija u VP-PZ 1992/3.

pre 11 godina

@ Na terenu nas dvojica dok niko ne gleda, otvorimo veliku konzervu junetine u saftu i paprike u turšiji...jao majko kako smo se razneli.
(Vlajko, 13. mart 2013 18:56)

@ Na terenu oko Prizrena dok niko ne gleda, otvorimo manjerku, unutra komadic nekog ubudjalog mesa za nas pedeset... jao majko...

Velj@

pre 11 godina

@brod vis, potpisujem brate! Patrolac Sibenik, 13 mornara na brodu i 6 oficira. Svi smo iz istog lonca jeli. A kuvara Zucu iz Arandjelovca Bog da pozivi 200 godina! Pizzu nam je pravio bar jednom nedeljno! Covek je bio sampion u kuvanju. Pa lignje zapecene u rerni sa krompirom i crnim lukom. O zecetini necu da pricam, necete verovati.. I to sve 90-91!! Pozdrav PČ 171!!

vojska cucavac uzasna hrana, cupanje trave po pisti i mlacenje prazne slame

pre 11 godina

Ljudi budimo realno JNA klopa je bila vise nego uzas cast nekim karaulama i malim kasarnama gde je bio neki ok kuvar civil pa je kuvao ko za ljude a ne ko za svinje.
Pasulj stoprdavac.Nikad mi se ne ponovio. Pucala zadnjica pucali hemoroidi od poluskuvanosti a i kocke na krevetu su se posle njega od mene daleko cule kad ustanem . Ni najveca promaja to nije mogla da istera iz kreveta.Onaj muceni bosanac ispod mene boga pitaj sta je sa njim i gde je ako je ziv sigurno je zakacio rak pluca od mojih toksicnih nus produkta zeluca .
Rizi bizi je bio jedino prepoznatljivo i jasno bojama podeljeno jelo . Gulas po sastavu ne bi trebao da ima kosti i ostala cudesa ovaj kod nas sto je kuvao trpao je i krzno u njega ma sta nije stavljao . Jedom probao i pakovanje listic papira za pozadinu sam ostavio tog dana.Ljudi hrana je blagi ocaj sad su se kao malo popravili koliko cujem ali ono sto su nama dali u to vreme da jedemo da nije bilo onih vakcina i revakcina zive glave ne bi izvukli od trovanja .Nas ne bi pobio ``neprijatelj`` vec hrana koju su nam davali .
Setite se caja pa coca cola je ima manje secera po litri od onog caja tj secerne vode sa necim . Setite se mesnih narezaka vecina nas je jela svoje vrsnjake po godini proizvodnje a tek onaj dvopek na terenu bio je iz vremena rodjenja nasih roditelja . Bogu hvala ni sugu ni koleru nisam fasovao ali pamticu do kraja zivota cucavac od kog mi i danas kolena pucketaju

delala

pre 11 godina

Služio sam vojsku u Gornjem Milanovcu 86-87.Hrana prava vojnička tako da bih stalno bio gladan da nisu stizali paketi od kuće sa konjskim kobasicama i slavonskim kulenom.Nakon pola godine siže "zemo" iz Lipika u kuhinju i on me na šverc vodi po noći u kuhinju gdje sam se znao dobro najesti pasulja sa suhim mesom i kobasica koje su dobijali samo oficiri.U kantini je bio fenomenalan tekući jogurt u tetrapaku.Bio sam u orkestru tako da nije falilo niti eurokrema i viljamovke kada smo svirali izvan kasarne.Sve u svemu lijepe uspomene ako uzmem na stranu izgubljenu godinu života.

milovan živković

pre 11 godina

U R.Sloveniji je već godinu dana u slobodnoj prodaji knjiga RECEPTURE za pripremanje jela u jugoslovenskoj narodnoj armiji, izdanje SSNO-a pod oznako InSl-72 sa svim podacima za kuvanje.Cena je 12 Eura.

jun89/90 ,2.vod.

pre 11 godina

Pančevo,diverzantski odred dvadeset dvojka,156 dana šume za 12 meseci...na terenima kuvar iz hotela Tamiš,auuuu...ali pasulj na Drini,Fruška Gora,Homoljske planine,Deliblatskoj peščari,
Kopaoniku,Gacko polje-hercegovina...eee nekad bilo sad se pripoveda.

fffffffd

pre 11 godina

ja sam '03. god. sluzio vojsku i ni najmanje nisam fasciniran tim pasuljem. mozda je bio dobar u sfrj, ali danas nije nista posebno. jos kada se setim one bele slanine sa milimetarskom linijom roze boje na vrhu...

ŠRO Obrenovac

pre 11 godina

Posle 2001 godine, klopa je bila LOŠA kakav je i budžet vojske bio, ne može se meriti sa vremenom SFRJ ili ti JNA.

Ali je pasulj bio PASULJ!

Ovo nije izvorni recept JNA ni recept brigadirskih akcija

pre 11 godina

Nemam ništa protiv mrkve iako radije jedem zečetinu, ali za Vojnički pasulj se ne koristi mrkva, ustvari to je strogo zabranjeno jer mrkva zasladi pasulj a svi mi znamo da Vojnički pasulj kao ni vojničiki život nije sladak. Nedavno sam prvi put nakon nekoliko godina istraživanja tj. eksperimentisanja, napravio pasulj koji je gotovo izgledao i bio dobar kao Vojnički a kada moj eksperiment utpotpunim nekim uputstvima iz ovog recepta ima da ga brendiram.

Marko

pre 11 godina

Prijatno septembar 1991 DJevdjelija. Hrana je bila fantastična. Sami smo se služili u kuhinji i uzimali mesa, jela, salate, slatkiša koliko smo hteli. Ako nam se nešto specijalno jede kažemo kuvaru da spremi. Graničari su se uvek dobro hranili.

Maxim

pre 11 godina

Obavezno bi trebalo u receptima opisati kako se kiselio kupus u vojsci.
Ko je učestvovao u postupku zna na šta mislim.
E to je slika i prilika ishrane u JNA.

JNA for ever

pre 11 godina

Ima li nekog ko je sluzio VP 4445/50 Djakovica u zadnjoj godini postojanja JNA (1990-1991)?
Inace u toj kasarni je hrana bila OK, burek je na zalost bio igra srece... prve dve cete su mogle da se nadaju da ce ga dobiti, ostale dve su se morale zadovoljavati buterom i salamom-pozrigusom

adolf ufati ga za belo meso!

pre 11 godina

Ovaj spisak nema veze sa realnošću u tadašnjim kasarnama.(Sombor 84/Zagreb/85)
Verovatno su se ovako hranili u oficirskim menzama i u generalštabu.
Obična vojska je gulila pasulju sa vrlo malo dodatka mesa ili čak bez, ribu sa krompir salatom i uvek iznova hrana iz konzervi, verovatno je kuvare mrzelo da kuvaju svaki dan (zvanično objašnjenje-cisti se kuhinja!Pa zar se ona ne bi trebala čistiti svaki dan?!)
Tek kasnije sam saznaoo da su ustvari kuvali obični vojnici koji su bili u tom rodu.To mi je potvrdio moj školski drug koji je u isto vreme služio kao kuvar kao i: da se nisu drzali propisanog jelovnika, kada je bilo nekog mesa vojsci bi podelili konzerve a meso je spremano za oficire...
Jedini dobar i verovatno pravi vojnički pasulj smo dobili samo jednom kada nam je bila neka omladinska organizacija u poseti. Oni su onda naravno dalje širili tu legendu o vojnickom pasulju/grahu i kako se dobro jede u vojsci.
Osim toga uopšte nije uzimano u obzir da ima ljudi koji se drže nekih pravila u ishrani: muslimani,vegetarijanci,dijabeticari,jevreji...
Jedi šta ti se da ili ostavi,jer izbora uopšte nije bilo.
Mogu sada da prikazuju sta hoće da je pisalo u jelovniku,toga se niko nije držao.
I u pravilu službe je pisalo da je JNA narodna vojska i da se drzi Ženevske konvecije a oni ipak pobiše onoliki narod.

apsolutno konsterniran

pre 11 godina

Za rucak podvarak,a uz to kupus salata,ili dobijes pasulj koji je hladan,a opeces se na kiselu papriku koju si dobio za salatu,posto je majstor kiselio tako sto je kuvao u esenciji 5min pred rucak!
SDO,kao daska,potopis u caj,i kroz pola sata mozes samo cosak da mu nacnes.ABC bombone,smrt za plombe...Vise smo se brinuli da ne pocrkamo gladni,nego od pucnjave :-)

Mark

pre 11 godina

Nikada necu zaboraviti kada sam nenajavljen za vikend odsustvo, u zelji da iznenadim bliznje, otisao u zavicaj. Odusevljenju nema kraja. Inace vreme je rucka. A za obrok - pasulj! Posle par meseci klopanja istog, jbg, nije sve jedno. U sv. slucaju, ostao je u lepom secanju.

I danas, kada se osvrnem, vecina ljudi sa kojim sam se zblizio, ukljucujuci i sebe, pobegli smo iz ove zemlje. Svi smo zavrsili fakultete. Ali jbg... Bas sinoc sam dobio poziv da posetim Kipar. Verovatno cu otici. Pozz

dudule

pre 10 godina

"Imali smo zastavnika Dobića kao šefa kuhinje (VP 1478, Ljubljana Polje) koji nas je hranio junački - svi po 10 kg viška.. Al se nekad dobro jelo baš...
(DD, 14. mart 2013 14:56)"
Imaš iste inicijale kao i ja i služio si u LJ. Polju i pamtiš Dobića, a nisi ja. Pa ko si ti? Hahahahaha.
Hrana je bila tako-tako.
Jedino što nisam jeo su ćufte jer je bio jedan dlakavi kuvar za kojeg su pričali da pravi dve ćufte odjednom. Rola ih na grudima. Bljak.
Septembarska 1986

DARKO

pre 11 godina

@Ana Drnc je srestvo za ciscenje oruzja i svi vojnici su jednom nedefinisanom sosu koji je bio vodnjikav i masan a prelivao se preko makarona, pirinca ili samostalan sa nekim vlaknima od mesa dali to ime DRNC, svako ko je imao love je izbegavao drnc i jeo u kantini!!! A sto se tice vojnickog pasulja, svaka prosecna domacica ga pravi bar duplo bolje nego sto je bio u vojsci!!!! Moja klasa iz 82 je imala sasvim pristojnu hranu i pasulj je bio sasvim prosecan a kolicinski si mogao da ga pojedes koliko si hteo jer mnogi Muslimani i Albanci su zbog slanine i komadica svinjskog mesa ustupali porcije nama koji smo to voleli!!!

ŠRO Bileca

pre 11 godina

Jednom sam u vojsci za veceru imao pasulj i u tanjuru ugledao par crva, i preskocio veceru. Te noci sam vidio sta je to biti gladan.

Django

pre 11 godina

Titograd 1989 -1990 masline hrana je bila ok ,ali najbojle jelo pasulj.pozdrav za kapetana barakovica treca pesadiska ceta 63/15. prijatno septembar

Emir

pre 11 godina

@ Klopa je bila ok davne 89/90 Postojna.
(Alen, 13. mart 2013 22:50)

I ja sam bio u Postojnoj 89/90 ( 6 mjeseci Postojna, 4 mjeseca Urosevac, i 2 mjeseca Kumanovo )

Granicar-Vrsac2000

pre 11 godina

@Bivsi kuvar sa karaule Gakovo,
A kakvih je to situacija bilo na granici sa Madjarskom 2000-te prosvetli nas molim te? Zagorela ti jaja ili sta u kuhinji??

Petar

pre 11 godina

@Guster
U principu - da. Kao i sve vojske sveta, i JNA je imala neke normative kojih se drzala (za razliku od situacije sa mlekom danas i sl.) Na primer normativ za virsle je bio stroziji nego u civilstvu, tako da je vojnicka virsla bila kvalitetnija!!!

porfirije

pre 11 godina

@drnc,Nisam bio gladan dok sam se patio u vojsci jer sam bio vojnog gu*onje sin,pa sam jeo po restoranima i ponasao se kao turista.Rizi bizi je bio objektivno veoma ukusan,sa puno mesa i nekim domacinskim ukusom koji samo nase bakice znaju da naprave.

Napolitanke i pivo

pre 11 godina

Sluzio sam vojsku u zlatno doba jna i iskreno, nije bilo gore stvari od tog pasulja! Ne znam ko je izmislio tu famu oko vojnickog pasulja, osim tadasnjih staresina, zbog morala vojske...

Žile sa Zvezdare

pre 11 godina

ma, dajte, jedino je pasulj nešto vredeo od jela. Sve ostalo: makarone, kupus, čaj, toljeni sir, riblje konzerve...da baciš peglu. Oktobar 76. Niš.

Simon

pre 11 godina

Meni je najjača bila popara za doručak :), ja volim poparu i probao sam ali zamalo nisam zub slomio. Pazi, na poparu... pa kod kuće mi nisu verovali.
Inače, moram reći za gulaš, pravi, nekoliko puta je bilo stvarno svaka čast a kada je bio pasulj jeo sam po skoro celo parče hleba uz svaku kašiku a sve bih pojeo- pa sad vi vidite šta je jak pasulj.
Ostalo sam se uglavnom, kad god sam mogao, hranio u kantini- keks, mleko, čips, smoki, pivo...

Ja

pre 10 godina

Kakavi tajni recepti, kakve gluposti??? Ja sam bio kuvar u JNA i tvrdim da nema niakvih tajnih recepata. Otvoris kazan, strpas sastojke unutra, zatvoris, pustis paru i nakon par sati otvoris i eventualno dosolis. I to je to. "Tajna" je samo u tome da su neka jela ukusnija sto se u vecoj kolicini kuvaju. Inace fama nije vezana za taj pasulj, vec za pasulj u konzervi koji se dobija u SDO. Uf, taj je fenomenalan! Ko zna kakve su sve hemije trpali u njega ali ukus....... Vidim da neki pominju DRNC sto je za ne upucene skracenica za deterdzentski rastvor za ciscenje naoruzanja, a u vojnickom slengu je naziv za prilicno odurno jelo kome je zvanicni naziv Bosanski lonac. I ne, ne kuva se od otpadaka, kuva se od namirnica trebovanih bas za to jelo... :-D

Mikael Hansen

pre 11 godina

Mmm, drnč, rizi-bizi ... njam, njam, već sam ogladneo!
A tajna vojničkog pasulja je što se spremao u zagorelim kazanima. Postoji čak i ona izreka: Zagoreo je kao vojnički kazan ...

Pera

pre 11 godina

Jedina tema iz sekcije recepti na koji je dato preko 150 iskljucivo muskih komentara :)

Kod mene pasulj bio prosecan. Ostalo nista narocito ali ja nisam bio izbirljiv. Meni je casa bila pola puna, bio sam svestan da moze i gore.

Ivan

pre 11 godina

2002. децембар Сурудлица. Касарна је имала свој узгој калифорнијске пастрмке. Примерци који нису били за продају барем једном у 10-15 дана су завршавали у војничкој кухињи. Уопште узев, храна је била веома добра (посебно пасуљ) а заставник који ју је водио имао је гвоздену дисциплину што се чистоће тиче и односа према интедантима. Када ту кухињу упоредим са касарном у Врању где сам провео првих 10 дана као да говоримо о две различите планете. Тих година из Сурдулице 90% класе је последњих месец и по проводило у копненој зони безбедности. Ту се већ не може говорити о храни као таквој:). Поздрав артиљерцима најхладније класе!

Vlad

pre 11 godina

Sada pošto to više nije najčuvanija "tajna" pitam se kako li će reagovati pripadnici CIA-e, Američke i Britanske vojske kada im bude bio serviran ovakav pasulj? (He, he, he - ne mislim kakve će kasnije posledice ostaviti po njihove stomake) :)

kögel TIR.

pre 10 godina

hehhehe ... voleo bih da sam iskusio JNA ... moj cale je sluzio 77' u Rijeku ... 194 cm. visok covek otiso sa 85 kg. na odsluzenje vojnog roka i u vojsci dodao na 113 kg. to je bila zemlja to je bila vojska ... :) gledam njegove slike i osecam se nekako ponosno .. :D

Dragan

pre 11 godina

2001. kada su već prošli svi ratovi, bejah u "elitnoj" gardijskoj jedinici za koju se tvrdilo zvanično da ima najbolju klopu, a pasulj sam video samo jednom i to ono carnex gotovo jelo što se danas prodaje po marketima. Koliko sam samo pirinča pojeo, dobro je da nisam postao Kinez.

Što se tiče recepta, hmmmmm, pa ne znam šta bih rekao. Volim da kuvam, a i umem to da radim, al' u pasulj ne stavljam ni šargarepu, a kamoli mrkvu.

sofronije

pre 11 godina

neznam gde ste sluzili vojsku I u koje vreme. Sluzio sam u Vranju pasulj je bio katastrofa cak su I zrna bila tvrda kao nekuvana. Od svih jela podvarak je bio najbolji koji pre vojske nisam ni jeo.. Toliko o hrani u vojsci mogu ovo da potpisem..

Kumbor

pre 11 godina

Uzme se ceo džak belog pasulja i direktno iz džaka sipa u kazan sa hladnom vodom. Zatim stavite ogromnu varjaču i začepite rupu na kazanu i ispuštate vodu dok istovremeno punite kazan i tako ga ispirate. To se obično uveče odradi da prenoći. Ujutru uključite da prokuva i onda izbacite prvu vodu i sipate novu i nastavljate kuvanje, dodate biber u zrnu , lovor ako ima svež još bolje(obično na primorju ga ima) i so. Posle toga isečete crni luk sitno, sipate ulje u šerpu i upržavate dok ne postane braonkast zatim dodate brašno da se dobro uprži a da ne zagori, zatim dodate paradajz koncentrat iz konzerve kratko upržavate i sklanjate sa šporeta i dodate beli luk u prahu, vegetu i alevu papriku. Izmešate dobro i ostavite sa strane. Kad se pasulj skuvao otvorite poklopac kazana i sipate onu uprženu smesu i izmešate dobro, kuvate još malo da se lepo zgusne. Začinite solju i služite u dubokim činijama obično uz barenu govedinu uz sladak kupus salatu, Pasulj je išao svaki dan uz još 2 različita jela. Ovo je bila prilično kvalitetnija ishrana nego u drugim kasarnama naročito onim u kojim se nije kuvala hrana nego su iz druge kasarne u kanisterima termosima bidonima donosili i to obično bude jedno jelo.Nisu svi vojni rodovi i kasarne imali isti tretman u kvalitetu ishrane. Gladovao sam dok nisam stigao u Kumbor. Marenda očajni kolutići samo odgrizeš pri vrhu platiku i napuniš vodom malo da kolutići omekšaju i onda ko paštetu istiskaš kao iz tube, kad nema "TAKO" kolač
Kumbor 1992/1993

Jakuza

pre 11 godina

Eee cuveni vojnicki pasulj, kad se vratis sa gadjanja a ono mirise, nije bilo lepseg jela ,kad si mrtav gladan.A zeludac ko prazan stan.Mada mi i nismo smeli da se zalimo na klopu, kuvar 2.05 visine i crni pojas u tekvondou. Pozdrav za klasu mart 2010 zajecar

patriot

pre 11 godina

TO KLASO!POZDRAV ZA SVE KOJI SU BILI U VOJSCI,A POSEBNO ZA KLASU 2002-2003 Aleksinac,pa Vranje.Samo kad se setim kurtonki,nostalgija me uhvati.;)

skeptik

pre 11 godina

@(Realni, 14. mart 2013 10:33

Cigla je u stvari proja, tj. projara, bar je na to ličila izdaleka....

Pola od ovih jela iz kuvara nisam ni video u vojsci... A hrana u mojoj kasarni je bila toliko dobra (plus što su kuvarima često u kazan upadale one krpe što su nosili oko pojasa za brisanje ruku) da se iz vojske najradije sećam onih konzervi od pola kg - gulaš, špagete, itd... ma i sardina je bila zakon.Nema veze što je na njima pisala godina mog rođenja...

todos

pre 11 godina

Bilo je i splačina u ishrani. Služi sam početkom devedesetih pred raspad sfrj u Hrvatskoj. Bilo je zanimljivih stvari u ishrani ali najviše mi je upečatljiva bila marenda. Zapazio sam da su Muslimani jeli svinjetinu,a ja da sam jednako bio gladan.

Mancini

pre 11 godina

Ja nisam služio vojni rok, pripadam maldjoj generaciji...
A moj ćale je služio JNA u Nišu pčetkom 80ih godina. I uopšte se nije žalio na hranu. Kaže mi da je toliko bio naporan svaki dan, pa jedeš, i nemaš vremena da se žališ. Kaže da je pasulj bio sasvim solidan, ali mi je rekao da je pirinač bio grozan, jer je bio totalno bezukusan, i kao suva kompatna masa...Mogu da zamislim.

chooyu

pre 11 godina

Dali iko normalan moze da kaze da je hrana u JNA bila dobra? Bila je sve samo ne to. Manite se tih gluposti i jugonostalgije. Godinu dana jedenja najskrnavijih pomija. Ali hrana je samo dala naslutiti kakva je ustvari JNA bila? Suplja, nesposobna, razvodnjena, neadekvatna.....Aj sad svi vi koji o tom periodu zivota govorite u superlativima, udrite po minusima.

Maksa;Novi Sad

pre 11 godina

Pasulj je zakon sva ostala hrana je splačina...Više i kvalitetnije su hranili i brinuli o psima,služio u centru za obuku pasa pa znam...

Slauter

pre 11 godina

Famu su raširili oni koji su se hranili u kasarnama u kojima se kuvalo, u većini nije, nažalost. Ne dao Bog nikome da se hrani kao ja prvih 6 meseci vojske. Otišao mršav, smršao još 9 kila, pa posle premeštaja u asarnu sa kuhinjom ugojio se 20 kila. Hrana u vojsci je katastrofa, osim za oficire.

enis

pre 11 godina

hvala Bogu pa sa bio u materijalnoj mogucnosti da kupujem hranu van kasarne (i kantina je bila nula) jer sam kao musliman imao velike probleme sa hranom, pozdrav za klasu sept 2003
kolege su bile ok ali bih rado sreo par staresina i naterao ih da progutaju svoje zube

pablito

pre 11 godina

Benkovac, septembarska '86. Pozdrav ako ima koga iz te ture.
Ušao i izašao sa 72 kg iz vojske, a bio intendant... šta reći
Inače smo najviše mrzeli viršle za doručak, znalo se da višak uvek završi u pasulju tog dana. Pasulj jeste bio sa svežim mesom (jeste plivalo neko meso tamo) i to ga je značajno popravljalo. Uz njega je uvek išla ili faširana ili krmenadla, zato sam ga i jeo uglavnom.
Od jela se najradije sećam špageta u konzervi 500 gr. i neke pite sa sirom.

perapk

pre 11 godina

JA sam bio odusevljen vojnickim pasuljem i skoro svim osim onog prokletog pirinca, a i njega sam jeo kad sam morao. A one kurtonke su stvarno bile odvratne i neznam stvarno kako ali sam uzivao u njima i uvekm uzimao re-pe-te.

Gojko

pre 11 godina

Gde mogu da nadjem taj dokument za fiskulturu u JNA sto neko spominje u komentarima ? Ubih se trazeci, ali nema nista na netu...bar ja ne mogu da nadjem...

repus

pre 11 godina

лавер браво за коментар тадашње јна храна је била ужас могу само да је хвале они који кући су гладовали ја као дете са села сам стално имао проблема са старешином који је у позадини био задужен за кантину и са командантом касарне јел сам пролазио кроз линију и нисам хтео да узмем те сплачине за јело стално је било неко правдање динар уштеде у војсци и остале глупости још горе је било онима мученицима који су служили у макадонији јел када су моји отишли у прекоманду у македонију слали су ми писма да бих доле тек заглавио на робију каква је храна нон стоп пиринач и неки ћуш сада сам заборавио шта им то беше од хране ћуш али знам да су кукали и они који нису у нашој касарни тако ко покушава са овим текстом да провуче како је ипак нешто ваљало у јна опет је неистина и за пасуљ и осталу храну а да заборавих хлеб ја био обично старости четири пењт дана када га ломите пун паучине толико о славној четвртој армији света јна

Andrej

pre 11 godina

Sombor-Beograd 2003/2003. Hrana je bila odlična u obe kasarne, osim kupusa i naravno mesnog nareska i paštete. Kupus sam jednom video kad su me poslali da donesem nekoliko kofa. Majko mila, prvo se onaj gornji, buđavi sloj skine, tj. gurne u stranu, pa se tek onda vadi kupus. To je bilo užas. A narezak i pašteta su bili iz, ako se dobro sećam, 60ih. Sve buđavo. Jeli smo kao da je nešto najbolje na svetu.

Ali zato pasulj. To je bilo kao da nam serviraju kavijar i šampanjac. Ništa lepše!

Aleksandar

pre 11 godina

@Mali Knindza

Zato sto si imao jelo tacno u odredjeno vreme i vezbe u tacno odredjena vremena. Sve ostalo ti je bila "bleja", jer ti nije bilo do vojske, eto zasto. POcni da treniras, manje jedi, u stvari baci se na redovno jelo, dorucak, rucak, vecera i 2 uzine (vocka), ali u normalnim kolicinama, jedi vise ribe, zbog krvotoka i zgrusavanja i naravno kreni na vezbe, a ne da se zavalis.

Mrga

pre 11 godina

...(Nesa, 13. mart 2013 21:54)

Ovo je po meni najbolji i najsmisleniji komentar od svih, vrlo realan i istinit...cak me i nasmejao u jednom delu. Sto se tice teme, smatram da je pasulj u JNAbio sasvim u redu, a ostala hrana u zavisnosti od afiniteta i gladi pojedinca.
Inace sluzio sam u Ohridu 1988/89 i prekomanda na karauli Sveti Naum.
PRIJATNO SEPTEMBAR!!!

nsabi

pre 11 godina

Pirot 89/90, ne znam zavisi li to od kuvara ali ja sam u vojsci odlicno jeo. Otisao sa 75 a vratio se sa 85 kg. cesto smo imali burek za dorucak ili veceru a za rucak stvarno dobar pasulj a tek bosanski lonac (imao sam drugara Albanca i sa njime sam se menjao dao bi mu salaru za meso) u par navrata smo dobili i pohovanog mesa a u svaku nedelju neki kolac.

Radovan

pre 11 godina

Najbolja klopa u JNA bila je iz konzervi namenjenih za izvoz, koje su pravili CARNEX, GAVRILOVIĆ i ostali, kao i kandirano voće, a ono po kuhinjama je bilo loše.
Konzerve kiselog kupusa sa šunkom, slaninom ili kobasicom, pasulj, rizi-bizi, koje otvoriš i staviš na peć da se zagreje uz stalno mešanje.

Troml

pre 10 godina

E to je bila armija!
(srle, 14. mart 2013 08:51)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Je, sve sa vrhunskim oficirskim
kadrom, kao što je pukovnik
Bogosav Stojmenović Bogi,
pa nije ni čudo što je takva
JNA izgubila četiri rata
u devedesetim godinama.

Sk.Mkd

pre 11 godina

Maj;88` Kao tenkista sam prvo bio u B Luci,hrana-onako...pasulj solidan,ali kad sam dobio prekomondu u Pirot zaprepastio sam se....sve GOTOVA jela,plutaju u mlaku vodu Sarma,cufte,pasulj,pire sa pljeskavicom...?! Pozdrav klasi MAJ 88 B luka Pirot Nis

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Još da dodaju uputsta za jutarnju fiskulturu :)
Odoh sad da vidim imaju li i drnč i one kobaje kurtonke :D
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (krang, 13. mart 2013 15:57)

A za zanimaciju do večere preporučujem čuveni konjski pepermint iz kompleta suve hrane. :-O)

KOBAC011

pre 10 godina

Bože kakve dangube... u vojsci sam jedva čekao da sve prođe i da brišem kući, a ne da još razmatram kako ću i šta jesti, gde izaći, kako se provesti... pa to bi značilo da prihvatam silom mi nametnutu situaciju i gotovo neljudski tretman (da ne ulazim u detalje)... JNA, '83/'84.

nekadasnji kuvar

pre 11 godina

@misha U pravu si. Ja sam bio u vojsci 1982, prvo u Puli, zatim u Kninu, gde sam jedno vreme radio u kuhinji. Pasulj uopste nije spreman po recepturi koju su naveli. Hvala ti sto si napisao sve sto sam hteo ja, pa si me postedeo posla:-)

crnac

pre 11 godina

Jao covece, secam se kao da je jutros bilo! 87 godina, granica sa Albanijom, cela karaula imala vezbe, a ja bio postedjen posto sam dan pre uganuo nogu i druzio se sa kuvarom i pitao kako kuva tako dobar pasulj. On iz fioke izvuce neki stari opanak i nozem pocne da secka sitne delice i to sve istrese u onaj kazan... Kaze to je moj "tajni sastojak"! Ali sta cu, za rucak sam jeo pasulj posto nije bilo nista drugo i mogu vam reci da mi nista nije falilo :)
Tako da ni ove recepte ne treba shvatati bukvalno, svaki kuvar je ,verovatno, imao svoj "tajni sastojak"!

Realni

pre 11 godina

Ja sam vojsku sluzio u Prokuplju 2002-2003 i iskreno ne mogu da se pohvalim da mi je klopa bila nesto posebno, pa ssamim tim ni pasulj.
Da se razumemo jeo jesam sve sto mi daju (osim kurtonke i salame dugmetarke) ali ono sto mi je ostaalo u secanju kao posebno lose jelo je onaj zeleni krompir paprikas sa mesom kojeg naravno nije bilo nigde.
Seca li sse neeko kako se to jelo zvalo?

P.S. I da li bi neko mogao da mi pomogne i da me poceti sta je to "CIGLA" i sta je to "RIZI BIZI" :)?

Sara

pre 10 godina

Mozda ovakav pasulj i jeste 'ukusan' ali samo za one koji su navikli na aditive, jer klasicna zaprska (przenje brasna na masnoci) je nesto najgore sto se moze primeniti u kulinarstvu (pored kuvanja u ekspres loncima pri cemu se gube svi enzimi i potpuno razgradjuju proteini, zatim koriscenje vestackih dodataka jelima sa Na-glutaminatom i ostale stetne stvari). Uz modifikacije sa zdravijim nacinom pripreme (bez zaprske, bez przenja sargarepe i bez vestackih dodataka jelima), ovaj recept je ok. Dobro je dodati i celer i sargarepu ali pri kraju kuvanja da se ne prekuvaju. To isto vazi i za list svezeg persuna, celera...
I uz mahunarke je uvek dobro dodati neki od karminativnih zacina - nana, kim, anis, djumbir, mirodjija, cimet, karanfilic, kurkuma, paprika, timijan...

Билећа

pre 10 godina

Билећа,92 класа питомаца,Автовац,зима -18стц. и више, хладноћа у кости улази а за ручак пасуљ са кобасицама.Све буде лакше кад се наједеш пасуља.
Сећања,само сећања.

Sk.Mkd

pre 11 godina

Maj;88` Kao tenkista sam prvo bio u B Luci,hrana-onako...pasulj solidan,ali kad sam dobio prekomondu u Pirot zaprepastio sam se....sve GOTOVA jela,plutaju u mlaku vodu Sarma,cufte,pasulj,pire sa pljeskavicom...?! Pozdrav klasi MAJ 88 B luka Pirot Nis

jna 92

pre 11 godina

ovaj "sken" kuvara imam vec vise od deset godina.. to su intendanti iz jna skenirali jos sa pojavom prvih skenera..nego, to su sve recepti sa ogromnom masnocom, starinski i tesko da su lako iskoristivi za domacinstva. pritom, "sken" je najgrublji moguci, nije user friendly nimalo. mnogo je komfornije koristiti stampanu verziju, tj. isplati se pomuciti i nabaviti je ako se vec zeli ovakav vid kuvara.

visnja

pre 11 godina

Mene kao zensku osobu posebno zanima recept za keks ,posto se odrzao i posle 20 godina.Potpuno je nepromenjen,a i ne oseca se.Otkrila sam ga pre nekoliko dana .Iz neke kasarne u Podgorici .Sliku saljem sutra

Aleksandar

pre 11 godina

U taj "cuveni" pasulj ide sve kao i normalan pasulj kod kuce sto se prai, onaj domacinski sa sela, ali ne idu nikakve kolenice, slanina ili dimljeno meso. Nego idu govedje snicle. VOsjka nije dobijala snicle, ali zato se sa druge strane ozderavalo od istih i nesto da ostane za "glavonje". Ako zele pasulj, pa mora daim ide meso.

DIxiSi

pre 5 godina

Ljudi, nemojte tako molim vas. Za vreme Jugoslavije nije bilo sve u redu a bilo je i nekih jako dobrih stvari kojih danas nema. Jugoslavija me je naučila to, da moram u svakoj situaciji napraviti tisto sto sam sposoban a to nema veze jeli je situacija težka ili laka. Danas živim u Njemačkoj i moram njemce učiti nekih stvari koje smo u Jugoslaviji več davno radili. Ja mogu samo reči HVALA za sve. Nije bilo lako a nije bilo težko. Uvjek so postojale neke opcije za rešenje problema. Morao si samo napraviti tisto što je bilo treba. A to nije ni danas drukčije.

ja se pitam

pre 11 godina

Nataeos- a ko je tu uopste govorio o siromasima? Nauci citati, pa se onda javi.
I ja se pitam- vojsku sam sluzio 87.-88. Nikad pre ni posle nisam dostigao ni 100 kila. A jedino mesto gde si Ti bolje jeo od mene je izgleda- vojska.

Miladin D Tomovic

pre 3 godine

Sluzio sam obuku u Kninu kao pesadinac i hrana je bila ok al je nije bilo dovoljno, uvek sam bio gladan. Morao sam uvek da dokupim nesto.
Kad sam presao posle obuke u Kumbor - eee, to je bila kasarna, dva, tri jela da biras, sladoled na stapicu i mnogo, mnogo toga... Razlika izmedju Knina i Kumbora ogromna...

pitam se

pre 11 godina

Neko se hvali hranom u JNA ??? Sa koje planete ste vi pali? Da nisam kupovao kekse i cokolade u kantini u ogromnim kolicinama- krepao bih od gladi! To se moglo svidati jedino onima, koji pre vojske nisu imali posten topli obrok u zivotu.

LAWER

pre 11 godina

Vojnički pasulj je obična glupost. Svaka domaćica koja je dva puta skuvala pasulj bolje ga kuva nego što su ga kuvali kuvari u JNA. Druga stvar je što su se tamo vojsci kuvale isključivo splačine, pa kad dodje red na pasulj svio skaču od sreće kao da su dobili premiju na lutriji.

Mirko

pre 11 godina

Ja samo znam da smo u JNA gladovali jer su oficiri krali hranu. Morali smo da svercujemo hranu u kasarnu da se ne bi osusili ko u logoru. Toliko to toj cenjenoj JNA. Sramota.

Bio sam gladan

pre 11 godina

Kada sam bio u vojsci, jeo sam iz kante za smeće jer sam bio gladan. Oficiri su jeli meso. Vojsku treba ukinuti i sve to lepo prebaciti na obrazovanje, zdravstveniu i socijalnu zaštitu.

Goran

pre 11 godina

Kada vidim muskarce koji pljuju po vojsci onda mi je jasno zasto je Srbija pukla!! Meni je bila cast sluziti vojsku, i voleo bih da i moje dete sluzi, nadam se da ce neko vratiti obavezan vojni rok!!

chooyu

pre 11 godina

Dali iko normalan moze da kaze da je hrana u JNA bila dobra? Bila je sve samo ne to. Manite se tih gluposti i jugonostalgije. Godinu dana jedenja najskrnavijih pomija. Ali hrana je samo dala naslutiti kakva je ustvari JNA bila? Suplja, nesposobna, razvodnjena, neadekvatna.....Aj sad svi vi koji o tom periodu zivota govorite u superlativima, udrite po minusima.

Glas razuma

pre 11 godina

Ja samo želim da dodam da je u bivšoj JNA radio tim najboljih nutrcionista (naravno naših) u rangu najboljih na svetu u tom trenutku. Oni su u zavisnosti od roda vojske propisivali šta koji vojnik mora da jede da bi dao najbolje rezultate tokom služenja vojske. Samom činjenicom da je stara armija bila među najboljim u svetu i da se po rečima vojnika - jelo neverovatno dobro i kvalitetno, dokaz je da su u tome i uspeli...
I još nešto, za sve vas koji želite da smršate ili da vodite računa o kilogramima - primenite njihov recept: 5 obroka dnevno! Doručak, marenda, ručak, marenda, večera - i to na cca. 3 sata razmaka.
Nema bolje... A količine praktikujte u skladu sa trošenhem energije tokom dana (manja aktivnost - manje porcije...).
Pozdrav svima

adolf ufati ga za belo meso!

pre 11 godina

Ovaj spisak nema veze sa realnošću u tadašnjim kasarnama.(Sombor 84/Zagreb/85)
Verovatno su se ovako hranili u oficirskim menzama i u generalštabu.
Obična vojska je gulila pasulju sa vrlo malo dodatka mesa ili čak bez, ribu sa krompir salatom i uvek iznova hrana iz konzervi, verovatno je kuvare mrzelo da kuvaju svaki dan (zvanično objašnjenje-cisti se kuhinja!Pa zar se ona ne bi trebala čistiti svaki dan?!)
Tek kasnije sam saznaoo da su ustvari kuvali obični vojnici koji su bili u tom rodu.To mi je potvrdio moj školski drug koji je u isto vreme služio kao kuvar kao i: da se nisu drzali propisanog jelovnika, kada je bilo nekog mesa vojsci bi podelili konzerve a meso je spremano za oficire...
Jedini dobar i verovatno pravi vojnički pasulj smo dobili samo jednom kada nam je bila neka omladinska organizacija u poseti. Oni su onda naravno dalje širili tu legendu o vojnickom pasulju/grahu i kako se dobro jede u vojsci.
Osim toga uopšte nije uzimano u obzir da ima ljudi koji se drže nekih pravila u ishrani: muslimani,vegetarijanci,dijabeticari,jevreji...
Jedi šta ti se da ili ostavi,jer izbora uopšte nije bilo.
Mogu sada da prikazuju sta hoće da je pisalo u jelovniku,toga se niko nije držao.
I u pravilu službe je pisalo da je JNA narodna vojska i da se drzi Ženevske konvecije a oni ipak pobiše onoliki narod.

nikola zrinski

pre 11 godina

notorne laži ! odvratna hrana je bila. osobno, za 12 mjeseci izgubio sam 12 kg ! kantina; napolitanke + piva. te izlasci ( rijetki) u grad su me održali na životu. apsolutno izgubljeno vrijeme

Napolitanke i pivo

pre 11 godina

Sluzio sam vojsku u zlatno doba jna i iskreno, nije bilo gore stvari od tog pasulja! Ne znam ko je izmislio tu famu oko vojnickog pasulja, osim tadasnjih staresina, zbog morala vojske...

ne ponovilo se

pre 11 godina

Jednom prilikom sam se zatekao u magacinu ishrane, kada su kuvari došli po govedinu za ručak, koje nije bilo, a na to će oficir kuvara "daj onda pileće šije umesto govedine"... Toliko o receptima.

Sve u svemu, sem jako retkog SDO, sardina, višli, zdenka sira i marende (razne vrste keksa ili euroblok+sok), sve ono što je kuvano je bilo đubre. Ni jedan obrok spremljen u kasarni nije bio prisojan. Dešavalo se jada je DRNČ za jelo (pomešani ostaci variva od prethonih par dana), da cela kasarna prođe kroz trpezariju, svi uzmu tanjir jer moraju, prospu bez da jedu, i odu gladni na spavanje.

Šnicle su napravili samo jednom, i to kada je bila inspekcija u kuhinji.

Svu dobru gotovu hranu koja je stizala za vojsku, je šef magacina ishrane davao poslovođi kantine, te su delili čistu dobit. Tako da su obični vojnici morali kupovati ono što su trebali dobiti po PS. Neki od industrijskih kolača NIKAD nisu deljeni vojsci, već su u aktericama preko njihovih kurira tajno nošene visokim oficirima u komandu.

Da nije bilo kantine, i da nisam krao hranu - crkao bih od gladi. Pojedini podoficiri su krali celo sledovanje marende za četu ili vod, i štekovali ga samo za sebe.

Ceo vojni rok mi je prošao u pronalaženju načina da ukradem hranu, i uvek smo bili gladni. Jednom smo nas dvojica zaustavili kamion koji je donosio svež hleb, izmolili jednu veknu, i presrećni je pojeli onako suvu, bez ičeg, jer inače, ni svež ni topao hleb nikad pre toga nismo dobili.

Sara

pre 10 godina

Mozda ovakav pasulj i jeste 'ukusan' ali samo za one koji su navikli na aditive, jer klasicna zaprska (przenje brasna na masnoci) je nesto najgore sto se moze primeniti u kulinarstvu (pored kuvanja u ekspres loncima pri cemu se gube svi enzimi i potpuno razgradjuju proteini, zatim koriscenje vestackih dodataka jelima sa Na-glutaminatom i ostale stetne stvari). Uz modifikacije sa zdravijim nacinom pripreme (bez zaprske, bez przenja sargarepe i bez vestackih dodataka jelima), ovaj recept je ok. Dobro je dodati i celer i sargarepu ali pri kraju kuvanja da se ne prekuvaju. To isto vazi i za list svezeg persuna, celera...
I uz mahunarke je uvek dobro dodati neki od karminativnih zacina - nana, kim, anis, djumbir, mirodjija, cimet, karanfilic, kurkuma, paprika, timijan...

Nataeos

pre 11 godina

Neko se hvali hranom u JNA ??? Sa koje planete ste vi pali? Da nisam kupovao kekse i cokolade u kantini u ogromnim kolicinama- krepao bih od gladi! To se moglo svidati jedino onima, koji pre vojske nisu imali posten topli obrok u zivotu.
(pitam se, 13. mart 2013 16:40)
Znaci siromah koji nije imao je budala jel??? Bolje cuti i stidi se tvojim glupim recima!

repus

pre 11 godina

лавер браво за коментар тадашње јна храна је била ужас могу само да је хвале они који кући су гладовали ја као дете са села сам стално имао проблема са старешином који је у позадини био задужен за кантину и са командантом касарне јел сам пролазио кроз линију и нисам хтео да узмем те сплачине за јело стално је било неко правдање динар уштеде у војсци и остале глупости још горе је било онима мученицима који су служили у макадонији јел када су моји отишли у прекоманду у македонију слали су ми писма да бих доле тек заглавио на робију каква је храна нон стоп пиринач и неки ћуш сада сам заборавио шта им то беше од хране ћуш али знам да су кукали и они који нису у нашој касарни тако ко покушава са овим текстом да провуче како је ипак нешто ваљало у јна опет је неистина и за пасуљ и осталу храну а да заборавих хлеб ја био обично старости четири пењт дана када га ломите пун паучине толико о славној четвртој армији света јна

ekonomista

pre 11 godina

Bio sam kuvar u vojsci. Čitam ove komentare (većinu bar) i stvarno dolazim do zaključka da je ovaj narod zreo za međunarodno starateljstvo. Da li ste bre, svesni šta ste jeli? Ili je stvarno većina u vojsku otišla a da se nikada nisu pristojno najeli pre toga?

Le Frog

pre 11 godina

Od sve bede pasulj jeste bio najbolje jelo. U vojsku sam otišao sa 62 kg. a vratio se sa 48 kg. Milina božja, ni rođena mati me nije prepoznala.

Slauter

pre 11 godina

Famu su raširili oni koji su se hranili u kasarnama u kojima se kuvalo, u većini nije, nažalost. Ne dao Bog nikome da se hrani kao ja prvih 6 meseci vojske. Otišao mršav, smršao još 9 kila, pa posle premeštaja u asarnu sa kuhinjom ugojio se 20 kila. Hrana u vojsci je katastrofa, osim za oficire.

Mark

pre 11 godina

Nikada necu zaboraviti kada sam nenajavljen za vikend odsustvo, u zelji da iznenadim bliznje, otisao u zavicaj. Odusevljenju nema kraja. Inace vreme je rucka. A za obrok - pasulj! Posle par meseci klopanja istog, jbg, nije sve jedno. U sv. slucaju, ostao je u lepom secanju.

I danas, kada se osvrnem, vecina ljudi sa kojim sam se zblizio, ukljucujuci i sebe, pobegli smo iz ove zemlje. Svi smo zavrsili fakultete. Ali jbg... Bas sinoc sam dobio poziv da posetim Kipar. Verovatno cu otici. Pozz

Troml

pre 10 godina

E to je bila armija!
(srle, 14. mart 2013 08:51)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Je, sve sa vrhunskim oficirskim
kadrom, kao što je pukovnik
Bogosav Stojmenović Bogi,
pa nije ni čudo što je takva
JNA izgubila četiri rata
u devedesetim godinama.

Jure

pre 11 godina

Ovi sto hvale to sto su jeli u vosci ili nisu navikli na dobru hranu ili ih je udarila vakcina u glavu. Pa vi nemate pojma sta ste jeli a i bolje je da ne znate. Jel vi mislite da ste dobili onu vakcinu uzalud? Danas bi za covjek zavrsio u zatvoru kad bi napravio hranu od onoga sto smo mi pravili, a morali smo jer je to bilo to.
Jednostavno ne mogu razummit da netko tvrdi da mu je hrana u JNA bila dobra. Mozda zato sto nije znao sto je bilo unutra...tko ce znat.



septembarac 88/89 na Banjici i Topcideru, kuvar.

vojska cucavac uzasna hrana, cupanje trave po pisti i mlacenje prazne slame

pre 11 godina

Ljudi budimo realno JNA klopa je bila vise nego uzas cast nekim karaulama i malim kasarnama gde je bio neki ok kuvar civil pa je kuvao ko za ljude a ne ko za svinje.
Pasulj stoprdavac.Nikad mi se ne ponovio. Pucala zadnjica pucali hemoroidi od poluskuvanosti a i kocke na krevetu su se posle njega od mene daleko cule kad ustanem . Ni najveca promaja to nije mogla da istera iz kreveta.Onaj muceni bosanac ispod mene boga pitaj sta je sa njim i gde je ako je ziv sigurno je zakacio rak pluca od mojih toksicnih nus produkta zeluca .
Rizi bizi je bio jedino prepoznatljivo i jasno bojama podeljeno jelo . Gulas po sastavu ne bi trebao da ima kosti i ostala cudesa ovaj kod nas sto je kuvao trpao je i krzno u njega ma sta nije stavljao . Jedom probao i pakovanje listic papira za pozadinu sam ostavio tog dana.Ljudi hrana je blagi ocaj sad su se kao malo popravili koliko cujem ali ono sto su nama dali u to vreme da jedemo da nije bilo onih vakcina i revakcina zive glave ne bi izvukli od trovanja .Nas ne bi pobio ``neprijatelj`` vec hrana koju su nam davali .
Setite se caja pa coca cola je ima manje secera po litri od onog caja tj secerne vode sa necim . Setite se mesnih narezaka vecina nas je jela svoje vrsnjake po godini proizvodnje a tek onaj dvopek na terenu bio je iz vremena rodjenja nasih roditelja . Bogu hvala ni sugu ni koleru nisam fasovao ali pamticu do kraja zivota cucavac od kog mi i danas kolena pucketaju

sofronije

pre 11 godina

neznam gde ste sluzili vojsku I u koje vreme. Sluzio sam u Vranju pasulj je bio katastrofa cak su I zrna bila tvrda kao nekuvana. Od svih jela podvarak je bio najbolji koji pre vojske nisam ni jeo.. Toliko o hrani u vojsci mogu ovo da potpisem..

ŠRO Bileca

pre 11 godina

Jednom sam u vojsci za veceru imao pasulj i u tanjuru ugledao par crva, i preskocio veceru. Te noci sam vidio sta je to biti gladan.

drnch

pre 11 godina

a gde je recept za drnch ? To je nesto sto nikad vise ne bi smestio u svoj zeludac
imali su dobre recepte ali tesko da sam video i jednu stotinu toga dok sam gulio tih godinu dana``robije``

Vlada

pre 11 godina

Znate šta je najbolje u receptu, drugi deo rečenice kojom se završava ovo uputstvo. Onaj koji je pisao neki iluzionista. Stoji: ... ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Interesuje me koji je vojnik jeo faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Kuvari, eventualno.
p.s. Oficiri, pazite, nisu vojnici. Oni nisu jeli pasulj, njima su služene faširane šnicle, ćufte...

misko

pre 11 godina

Jest da sam proveo godinu dana u vojsci i to je bespotrebno..ali sam imao dobru hranu,a vi koji ste kupovali po kantini vi ste izgleda mamini i tatini sinovi koje niko u vojsci nije voleo,pa ni samo oficiri...ja sam za ponovno uvodjenje vojnog roka od 6 meseci osnovne pesadijske obuke i to je dovoljno za sve ostale rodove profresionala...

Dragan

pre 11 godina

2001. kada su već prošli svi ratovi, bejah u "elitnoj" gardijskoj jedinici za koju se tvrdilo zvanično da ima najbolju klopu, a pasulj sam video samo jednom i to ono carnex gotovo jelo što se danas prodaje po marketima. Koliko sam samo pirinča pojeo, dobro je da nisam postao Kinez.

Što se tiče recepta, hmmmmm, pa ne znam šta bih rekao. Volim da kuvam, a i umem to da radim, al' u pasulj ne stavljam ni šargarepu, a kamoli mrkvu.

sale_bgd

pre 11 godina

nigde ne nadjoh "ciglu". vidim na spisku neke becke snicle, rostilje,...princes krofne??? ima li ovde nekoga da je u redovnoj vojsci jeo 2% jela sa spiska?

KOBAC011

pre 10 godina

Bože kakve dangube... u vojsci sam jedva čekao da sve prođe i da brišem kući, a ne da još razmatram kako ću i šta jesti, gde izaći, kako se provesti... pa to bi značilo da prihvatam silom mi nametnutu situaciju i gotovo neljudski tretman (da ne ulazim u detalje)... JNA, '83/'84.

Dijaspora

pre 11 godina

Mozda je ovo za one koji su u JNA isli pre devedesetih, mi koji smo sluzili pocetkom devedesetih tesko da imamo ciglu u mislima i setnom secanju. Rizi bizi je bio zakon jer je bio u konzervi i nekako najmanje bolova u stomaku nakon istog. A ovo za pasulj, naravno da je bilo super, ali samo zato sto smo bili gladni ko vukovi.

Maksa;Novi Sad

pre 11 godina

Pasulj je zakon sva ostala hrana je splačina...Više i kvalitetnije su hranili i brinuli o psima,služio u centru za obuku pasa pa znam...

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Mozda to i jeste recept ali nece nikada ispasti onako ko u JNA. Mnogo bolje ispadne u kazanu za 300 osoba nego u expres loncu za 5! Ista stvar je u Sarajevu sa samunima (lepinama) za cevape! Bez daljnjeg, carstvo bi dao za tanjur graha sa kobasicom iz JNA! PRIJATNO MART '89/90!

Ride The

pre 11 godina

Ja mislim da bi JNA odnosno Srpska Vojska trebali uputiti tuzbu protiv restorana koja koriste u menijima naziv "Vojnicki pasulj" jer nema veze sa istim :)

apsolutno konsterniran

pre 11 godina

Za rucak podvarak,a uz to kupus salata,ili dobijes pasulj koji je hladan,a opeces se na kiselu papriku koju si dobio za salatu,posto je majstor kiselio tako sto je kuvao u esenciji 5min pred rucak!
SDO,kao daska,potopis u caj,i kroz pola sata mozes samo cosak da mu nacnes.ABC bombone,smrt za plombe...Vise smo se brinuli da ne pocrkamo gladni,nego od pucnjave :-)

Mrgud

pre 11 godina

Ove osobe koje kazu da nije bilo kantine da bi krepali od gladi to su mamine i tatine maze koje su navikle na finu hranu! Ja dok sam sluzio vojsku sam se ugojio tamo,hrane je bilo do duse nije bilo sada nesto specijalno ali je bilo!
Trenutno radim u vojsci,i pravo da vam kazem da hrana nije kao pre ima je ali nije toliko ukusna!

fffffffd

pre 11 godina

ja sam '03. god. sluzio vojsku i ni najmanje nisam fasciniran tim pasuljem. mozda je bio dobar u sfrj, ali danas nije nista posebno. jos kada se setim one bele slanine sa milimetarskom linijom roze boje na vrhu...

Dragan

pre 11 godina

Kakav je ovo "klot" vojnički pasulj, bre?! Nema mesa, nema kobasica, nema čak ni drobljenih kuvanih jaja ostalih od doručka, ništa - samo pasulj!

enis

pre 11 godina

hvala Bogu pa sa bio u materijalnoj mogucnosti da kupujem hranu van kasarne (i kantina je bila nula) jer sam kao musliman imao velike probleme sa hranom, pozdrav za klasu sept 2003
kolege su bile ok ali bih rado sreo par staresina i naterao ih da progutaju svoje zube

porfirije

pre 11 godina

Najbolje sto sam jeo u JNA je rizi bizi iz konzerve.Pamtim taj ukus i sad posle cetvrt veka i kad bih znao ko je to proizvodio,a mozda jos i proizvodi,odmah bih se naoruzao bar jednim paketom.Ako neko zna,bilo bi lepo da podeli informaciju,unapred zahvalan!

Žile sa Zvezdare

pre 11 godina

ma, dajte, jedino je pasulj nešto vredeo od jela. Sve ostalo: makarone, kupus, čaj, toljeni sir, riblje konzerve...da baciš peglu. Oktobar 76. Niš.

Maxim

pre 11 godina

Obavezno bi trebalo u receptima opisati kako se kiselio kupus u vojsci.
Ko je učestvovao u postupku zna na šta mislim.
E to je slika i prilika ishrane u JNA.

ratni veteran

pre 11 godina

spremao sam vojnicki pasulj 9 meseci u marsalci u Skoplju pa na vezbama pa na ratistu 80 dana na Kosovu...pa sta jaka stvar

bolje napisite koliko dece nema danas da jede ni jednu kasiku tog pasulja

мики

pre 11 godina

Шта кукате као девојчице? Као гладовали сте у војсци и сл? Војник добије тачно онолко колико му треба, ал исто важи и она стара да је војник увек гладан и уморан. Никад доста сна и хране. Иначе то су војне кантине а не ресторани у хотелу. Иначе пасуљ је био одличан и кад сам ја служио рок. Поз за класу септембар 2004.

Aca

pre 11 godina

Već godinama sa NET-a može da se skine knjiga "Veliki vojni kuvar". Ukucajte u Google i naćičete gomilu LINK-ova za Download.

To su originalne vojne recepture za sva jela koja su se spremala u bivšoj JNA.

Ovi što kukaju da su gladovali u JNA jednostavno - lažu. 5 obroka dnevno je sasvim dovoljno da zadovolji sve potrebe normalne osobe za hranom. Repete su se uvek podrazumevale i kome je bilo potrebno, mogao je da sačeka da svi prođu i dobio je repete. Samo maminim mazama je sve živo smetalo, ali takvima ni kod kuće ništa nije bilo potaman.

U vojsku ko je došao debeo, sveo je telesnu masu na normalu, a ko je došao neuhranjen, iz vojske bi izlazio dobro uhranjen.

O svemu možemo raspravljati, ali to da je hrana u JNA bila loša, to jednostavno ne stoji. Možda ne svakome po ukusu, ali ne i loša.
Čak i takozvani DRNČ - inače se jelo zvalo bosanski lonac, je sasvim dobro po svim parametrima, ali kod nas kad neko jelo nije konkretno (meso sa salatom od mesa) odmah ga proglase za zlo zla. No dobro - mora se priznati da su bile retke kuhinje koje su znale da pripreme bosanski lonac kako treba i naravno ... ne može se očekivati da baš sve bude u rangu restorana.

Takođe, i ovaj pasulj ... nikada vam neće uspeti kao u vojnom kazanu gde se isti priprema za više desetina ili stotina osoba. U tome i jeste tajna vojničkog pasulje. A najbolji je u kazanu na drva i kad se polako krčka.

I ja se pitam

pre 11 godina

@pitam se...Od tebe sam se hranio bolje, garantovano, bez obzira koji topli obrok je bio u kuci... Tvoj problem je sto si u JNA bio posle raspada, ili si imao 200 kg.. Hrana u JNA je bila dostojna coveka! Jedino onaj drnc...

jna 92

pre 11 godina

ovaj "sken" kuvara imam vec vise od deset godina.. to su intendanti iz jna skenirali jos sa pojavom prvih skenera..nego, to su sve recepti sa ogromnom masnocom, starinski i tesko da su lako iskoristivi za domacinstva. pritom, "sken" je najgrublji moguci, nije user friendly nimalo. mnogo je komfornije koristiti stampanu verziju, tj. isplati se pomuciti i nabaviti je ako se vec zeli ovakav vid kuvara.

DARKO

pre 11 godina

@Ana Drnc je srestvo za ciscenje oruzja i svi vojnici su jednom nedefinisanom sosu koji je bio vodnjikav i masan a prelivao se preko makarona, pirinca ili samostalan sa nekim vlaknima od mesa dali to ime DRNC, svako ko je imao love je izbegavao drnc i jeo u kantini!!! A sto se tice vojnickog pasulja, svaka prosecna domacica ga pravi bar duplo bolje nego sto je bio u vojsci!!!! Moja klasa iz 82 je imala sasvim pristojnu hranu i pasulj je bio sasvim prosecan a kolicinski si mogao da ga pojedes koliko si hteo jer mnogi Muslimani i Albanci su zbog slanine i komadica svinjskog mesa ustupali porcije nama koji smo to voleli!!!

ja se pitam

pre 11 godina

Nataeos- a ko je tu uopste govorio o siromasima? Nauci citati, pa se onda javi.
I ja se pitam- vojsku sam sluzio 87.-88. Nikad pre ni posle nisam dostigao ni 100 kila. A jedino mesto gde si Ti bolje jeo od mene je izgleda- vojska.

Nesa

pre 11 godina

Vojska je odlična škola života, mesto na kome se navikavaš na sve ono što te kasnije čeka u civilstvu. Praksa je pokazala da oni koji to nisu prošli teško da su se u životu snašli.

Dakle, u vojsci je prioritetno bilo: raditi šta ti se kaže (a hvatati krivine a da te ne uhvate), biti naspavan (koristiti svaku priliku, mesto i sekund) i biti sit (snaći se kako znaš i umeš).

Bio sam ćata. Uvek sam se za sebe i drugove snašao za hranu i magacin mi je bio pun da ima za dopunu. Dežurstva sam određivao sa njima u dogovoru kada kome odgovara tj. kada je ko najmanje umoran. Sa oficirima sam bio ok, i oni su se posluživali u magacinu (i oni su vojska i to gladna) i uvek kraj sebe imali odmorne i radno sposobne dežurne desetare. Gušteri se grebali za bolji status, desetari koristili guštere da rade umesto njih, oficiri se oslanjali na desetare da rade deo njihovih poslova i tako... škola za život koji te čeka posle vojske. Ko to nije prošao nije ni čudo što se teško snašao.

Slavonska Požega 1988/89

Komandir čete: Ivanuša Marjan
Komandiri vodova: Hašim Begić, Josip Kramarić, Dejan Mihajlović, Dragan Miljković, Iztok Markovič

A onda je sve to neko raz....bao. Izvinite za izraz, ali ne pada mi na pamet nijedan prikladniji.

bobanaro

pre 11 godina

ljudi,jel se sećate teleća šnicla u natur sosu.to je nešto najukusnije što sam probao u vojsci,a i onaj puding od vojničkog dvopeka za desert.

Stolicak

pre 11 godina

Jasam sluzio JNA (sa ponosom) Sl. Pozega, Hrvatska, 1961-63, pasulj kada je bilo na meniju to je stvarno bilo interesantno i ne zaboravno. Tada nismo voleli u zargonu : "SMB kupus" to je neka vrsta susenog i mozda i dimljenog kupusa e to nismo voleli a ostalo je sve bilo uredu. E koliko je vremena od tada proslo. Nemojte kriviti vojsku i JNA za raspad nase mile Juge jer vojska nije osposobljena da se brani iznutra i nije imala nikakve ingerencije na donosenju odluke, to su imali i morali doneti politicari a vojska je samo izvrsavala naredjenja. Za unutrasnju bezbednost je bila odgovorna milicija-policija, teretorijalna odbrana, civilna zastita i druge institucije a ne vojska. Razbijanje Jugoslavije je planirano u Vasingtonu jos negde oko 1975 godine a Nemacka je bas pokazala da nam se dobro osvetila za oba dva rata i to je to. Naravno to je moje misljenje. Odmah da kazem da nisam clan nijedne politicke ni stranke ni opcije, obican sam jedan starac i obican gradjanin.

Suljpa je ipak bio zakon

pre 11 godina

Auu.. covece kad se setim u nekim momentima preziveo sam samo zahvaljujuci kantini.A tek sto kantina moze da te natripuje...posle nekog vremena u vojsci lozio sam se da je neka brkata zena srednjih godina najaca riba na svetu.

Mladen S.

pre 10 godina

Ja eto nisam imao cast da sluzim u JNA (rodjen sam 1977). Medjutim, trenutno sam profesionalni vojnik u Vojsci Sjedinjenih Americkih Drzava. Ovom se profesijom bavim vec nekih 10ak godina.

Kada poredim hranu koja se sluzila u JNA mogu da vam kazem da je na nivou hrane koja se sluzi u menzama Americke Vojske. Kvalitet hrane i ovde nije mnogo bolji od hrane koja se nekoc sluzila u JNA. Takodjer, ima dosta razlike od jedne kasarne do druge.

Naj ukusniju hranu (vjerovali ili ne) sam jeo u Iraku i Afganistanu. Svake srijede u menzi sam jeo govedji odrezak i lopstera (ovde to zovu Surf & Turf). Hrana na velikim vojim bazama u Iraku i Afganistanu bila je bolja nego u nekim visoko rengiranim restoranima u Americi. Medjutim, na poslednjoj turi u Afganistanu jeo sam jako lose. Uglavnom gotova jela kojim je isteko rok upotrebe Bog zna kada. Jeo sam te splacine dok mi jedan dan nije prekipilo pa sam poceo da kupujem hranu od lokalnih Afganaca. Onda sam poceo da dobro jedem, svakih par dana sam kupovao voce i povrce a jednom nedeljno sam kupovao ovcu, kokosi ili kozu. Ovi me moji Amerikanci isprva gledali kao budalu ali nisu mogli odoliti mirisu koji je izlazio iz kazana. Tako da smo pred kraj nase ture u Afganistanu jeli kao grofovi.

Da se Juga nije raspala sigurno bih danas sluzio kao Oficir u JNA.
Pozdrav svima iz Amerike. Hvala B92 sto su postavili ovaj recept na web stranici. Bas cu da napravim ovaj pasulj sledeci vikend.

zutica i dizenterija u VP-PZ 1992/3.

pre 11 godina

@ Na terenu nas dvojica dok niko ne gleda, otvorimo veliku konzervu junetine u saftu i paprike u turšiji...jao majko kako smo se razneli.
(Vlajko, 13. mart 2013 18:56)

@ Na terenu oko Prizrena dok niko ne gleda, otvorimo manjerku, unutra komadic nekog ubudjalog mesa za nas pedeset... jao majko...

Sasa31lpb

pre 11 godina

Sluzio sam u VRS od 94 te do kraja rata i nisam se najeo za sve vrojeme sluzenja. Imali smo nekakav pasulj koji smo zvali 12,7 ili Browning kako li je vec ko volio. Cuvene konzerve "IKAR" su bile izuzetno trazene mada ih ni psi nisu htjeli da jedu. Pa onda sir zvani " Smrdo" koji su nam donosili u vrecama sa zobi za konje... Hrana je bila opasnija od bivse brace ali smo na srecu primili silne vakcine pa prezivismo i kuhanje VRS-a.

misha

pre 11 godina

Kao neko ko je u toku '95 skuvao bar cisternu pasulja,u jednoj od najstrozijih kasarni u Vojvodini, tvrdim da ovaj recept nema veze sa vojnickim pasuljem! Pored gresaka u proceduri....

1. Da krenem sa ispravkama - u vojsci se pasulj nikada ne potapa u vodu, nego se direkt stavlja u hladnu vodu da prokuva. U kazanu je to izvodivo.

2. Kada se prva voda ispusti, doda se vrela voda, so, biber, lovor i uprzeni sastojci - luk (przen, da bude tamno braon, NE DINSTAN!), susena sargarepa ogrezla u vodi, slanina/dimnjeno meso. Potom se doda paradajz pire (cuveni PGU) i dosta crvene paprike i beli luk u prahu. Dodatak jelu NIJE POSTOJAO kao namirnica u "Kuvaru"!. Dodavanje malo ovoga, pola onoga je nepotrebna besmislica.

3. Kad je pasulj skuvan (zrna su dosta smeksala, proveri se ukus, doda belog luka (nikad ga nije dosta:) ), pravi se zaprska. Stari kuvari preferiraju crvenu zaprsku (brasno+ulje+ paprika), ali posto paprika lako izgori i dobije VEOMA GORAK ukus, mi smo pravili obicnu brasno+ulje zaprsku. Razlika u ukusu nema.

4. Pasulj u toku kuvanja niko ne mesa, jer kuvanje pasulja je idealna prilika za kuvara da odrema 60-90min :)

5. Zaprska se dodaje u pasulj koji kljuca, i kada se dobro umesa, GASI se dovod pare! Kuvanje je gotovo. Inace, persun se dodavao samo ako ga neko donese van kasarne:)

6. Vojni normativ pasulja je 6dl po vojniku.

Zasto vojnicki pasulj ima tako dobar ukus? Zato sto je ostalo prosecnog ili cak loseg ukusa!Secate se drnca?:)

i civili mogu...

pre 11 godina

JNA,77/78/79

xaxaxa,secam se kao da je jucer bilo,posle vise neuspelih pokusaja,jednog suncanog dana udovoljim uplakanoj majci,sednem u mercedes nemacih tablica kojim se pojavim pred kapijom kasarne..kao u filmu,duga kosa,dzins,rejban,odmahnem staroj za pozdrav,pogledam u nebo i zakoracim u "zonu sumraka"..mozes misliti odusevljenja kad sam rekao moje ime i pokusao da objasnim zasto kasnim skoro mesec dana..ljudi,ja sam svoje vreme u JNA iskoristio na najbolji nacin,prosao sam sve moguce i ne moguce,bez cinova,partijske knjizice i naucio najvecu zivotnu tajnu,koja vredi vise od svake diplome..zivio sam kako sam hteo ali nikad nisam nikom ucinio nista nazao,upoznao sam mnogo sposobnih ljudi iz citave nam bivse drzave,vremenom se stvorila izuzetna ekipa pametnih momaka koja je doprinela da vreme u vojsci dobije svoj pravi smisao..zivilo se ko u raju,bilo je svega,para,zena,fine klope,alkohola,trave,u gradu skoro svaki dan itd..eee,bio je to tezak rastanak,na kraju sam po PS-u ostao zadnji i zavrsio svoju vojnicku karijeru predajuci nazad kljuceve komandantu..sto se mene tice,o JNA i SFRJ sve najbolje,a pasulj volim i dan danas...

Ovo nije izvorni recept JNA ni recept brigadirskih akcija

pre 11 godina

Nemam ništa protiv mrkve iako radije jedem zečetinu, ali za Vojnički pasulj se ne koristi mrkva, ustvari to je strogo zabranjeno jer mrkva zasladi pasulj a svi mi znamo da Vojnički pasulj kao ni vojničiki život nije sladak. Nedavno sam prvi put nakon nekoliko godina istraživanja tj. eksperimentisanja, napravio pasulj koji je gotovo izgledao i bio dobar kao Vojnički a kada moj eksperiment utpotpunim nekim uputstvima iz ovog recepta ima da ga brendiram.

zhegra99

pre 11 godina

Meni je bio cast ko Albanac da sluzim vojsku u JNA. Sluzio sam u Novi Sad i Negotin Krajina i ne mogu nikada da zaboravim. Sta jos da kazem prelepo je bilo, i pozdrav svim Negotincima.

crnac

pre 11 godina

Jao covece, secam se kao da je jutros bilo! 87 godina, granica sa Albanijom, cela karaula imala vezbe, a ja bio postedjen posto sam dan pre uganuo nogu i druzio se sa kuvarom i pitao kako kuva tako dobar pasulj. On iz fioke izvuce neki stari opanak i nozem pocne da secka sitne delice i to sve istrese u onaj kazan... Kaze to je moj "tajni sastojak"! Ali sta cu, za rucak sam jeo pasulj posto nije bilo nista drugo i mogu vam reci da mi nista nije falilo :)
Tako da ni ove recepte ne treba shvatati bukvalno, svaki kuvar je ,verovatno, imao svoj "tajni sastojak"!

drnč

pre 11 godina

"Najbolje sto sam jeo u JNA je rizi bizi iz konzerve.Pamtim taj ukus i sad posle cetvrt veka i kad bih znao ko je to proizvodio,a mozda jos i proizvodi,odmah bih se naoruzao bar jednim paketom.Ako neko zna,bilo bi lepo da podeli informaciju,unapred zahvalan!
(porfirije, 13. mart 2013 16:01)"

Porfirije, druže, bio si gladan, baš kao i ja. Taj rizi-bizi (sa utisnutim RB na poklopcu :-) je bio nešto najbolje što se može zamisliti!

Mada, kad smo bili siti, njime smo se kuglali -baš tim punim konzervama! Možda i nije bio baš toliko dobar :-)

igi

pre 11 godina

Ovako je mozda trebalo da bude ili je bilo u `70-80 proslog veka, ja sam u vojsci bio 1999 i za rucak je bilo ukupno 4 razlicita jela koja su vrteli u krug a nedeljom redovno buckuris od ta 4 jela koji smo zvali drnc i sa kojim bi inace seljaci tovili svinje a ne hranili ljude. Sve konzerve koje sam video su bile po 15-20 godina stare jedino sveze je bio euroblok ili krem koje su po pravilu uzimali raznorazni oficircici koji su izgledali i ponasali se kao da su tek sisli sa planine. Drago mi je sto sluzenje vojnog roka nije obavezno posto jedino sto sam tamo radio osim sto sam izgubio 20 kila od 90 (visok sam 1.88 m) je kuvao kafe i izigravao poslugu raznoraznim dezurnim nazovi oficirima koji su usput i ziveli u toj istoj komandi stana a sto i ne bi kada imaju poslugu 24 sata dnevno, kasarna je bila u Kumboru u Crnoj Gori. Secam se da je bio neki kapetan Vujinovic iz Cacka koji se posebno isticao po svom javasluku i neljudskom odnosu prema vojnicima, njemu ovom prilikom zelim sve najgore.

Balkan

pre 11 godina

To je mozda bilo u Titovoj armiji. Ko je sluzio u poslednjih 20 godina, taj je dobru hranu jeo samo kad se vrati sa vikenda,dok traju zalihe, a posle glad...

novosadjanin

pre 11 godina

Ja sam se dobrovoljno prijavljivao za terenske radove kada je bio pasulj jer smo dobijali duple porcije. Naravno, imao sam dojave od intedanata. :) A tek kada se vozi i kazan, ijao srece, komadine slanine.

Ćićkov miner

pre 11 godina

DRNČ! Hoću i ja nešto da izjavim za Dnevnik, mislim da iskomentarišem. U kasarni Ratko Pavlović Ćićko u Prokuplju u sezoni 1985/86, drnčom, koji se služio isključivo ponedeljcima za doručak, nazivao se rastvor goveđeg gulaša iz konzerve i to u razmeri: voda 80% a gulaš 20%. Tim blagim vodenim rastvorom braonkaste boje, po kome je plivao poneki "končić" govedine bili su prelivani ili bljutavi pirinač ili gorkaste makarone. Ako je u drugim kasarnama nešto drugo bilo nazivano drnčem, onda mi to nije poznato. A vojnički pasulj tamo je bio isto loš kao i svako drugo jelo. Ah da, da ne zaboravim- ja sam kao majac došao i samo par dana jeo u vojničkoj menzi. Renoviranje se oteglo i završeno je tek u novembru 1985. godine nakon prvog snega. Celo leto na 45-50 stepeni pod šatorom- menzom uspevao sam da prvu glad za ručkom utolim sa par kašika nekog kuvanog još vrelijeg jela i četvrtkom hleba, a onda trrrrrk u kantinu na 1, jer više nije moglo biti ohlasđenog, pivo, koje me je vraćalo u život. Eto, pozdrav, prijatno maj!!!

posteni janjicar

pre 11 godina

"Pored tačnih, vojničkih, mera za sve sastojke koji idu u jelo, tu su naravno i preporučene količine priloga i hleba koje treba da se nađu uz jela kako bi celokupan doživljaj bio što sličniji onom u kantini." Tacne mere!??? 100 kila pasulja staviti da se krcka u 3 hektolitra vode, dodati 5 kila kobasica...? BTW, mislim da nista sem pasulja nisam ni okusio (osim prvi put). Kad nije bilo pasulja, bile su napolitanke iz kantine (ili nista, ako nije bilo para; nego... onaj ko je pisao ovaj clanak ocigledno ne zna sta je kantina, a sta trpezarija, odnosno menza). Dobro, nije bas tako - bilo je jos ponesto sto se moglo jesti, ako ste bili gladni. Ali, pasulj sam jeo sigurno jedno 200 puta, kad god sam ga ulovio. A na kraju, skinem se 2 dana ranije (u subotu, umesto u ponedeljak), dodjem kuci, a za rucak - pasulj.

Alex

pre 11 godina

Ma nije istina da je hrana u JNA bila losa i da je bila ukusna samo jer je vojska bila gladna. Bilo je zaista odlicnih i ukusnih variva ali je takodjer bilo raznih varijanti drnceva da je trebalo izuzetna kuharska kretaivnost za skuhati nesto tako lose. ubjedljivo najgore jelo je bio ovciji kasule koji je do piste znao smrditi. Takodjer se desavalo kuharima da greskom posecere ummjesto posole jela pa nekad kad ne primjete tako varivo ostane slatko ili cesce kad primjete onda udare po soli pa jelo bude ko more. No sve u svemu hrana je bila odlicna.

Vlajko

pre 11 godina

Na terenu nas dvojica dok niko ne gleda, otvorimo veliku konzervu junetine u saftu i paprike u turšiji...jao majko kako smo se razneli.

džomba

pre 11 godina

DECJA RADOST Najomrazeniji vojnicki dorucak u bivsoj JNA sastavljen od parceta hleba, pakovanja butera pd 25 grama, malo marmelade i solje razmucenog mleka u prahu sto se zvalo "bela kafa"!

"Stara kuka lezi ispod "dajca"/ pored njega guster sto mu ceska j***a.

Bivsi kuvar sa karaule Gakovo

pre 11 godina

Iako se tesko zivelo te 2000 (kao da je danas nesto bolje) sam odsluzio vojsku prvo u Svilajncu pa pravac karaula na granici sa Madjarskom.Najlepsi dani,eeeeeeej,tamo sve jednostavno ima smisla.Nas malo,pa kad stigne sledovanje,ja ih pitam sta cete vojsko,a oni biraju jela.Kuvao sam im sto nikad jeli nisu,uzivali smo svi zajedno.Dodjem kuci za vikend,pa mi nedostaje ekipa...ne veruju ljudi kada im pricam.Kad sam se skidao iz vojaka,a ekipa me ispraca i cmizdre.Rekoh im,ma ne cmizdrite vi zbog mene,vec zbog klope.Kako kaze ona reklama,neprocenjivo!
Nije legenda vojnicki pasulj je jedno od najboljih jela koje postoje,ali treba znati.Nekom je vojni rok tesko padao,mi smo na karauli uzivali,ali bilo je situacija zeznutijih nego u filmu Karaula,ali to nije vec tema.
"Zivot na granici je opasan i tvrd,al moje ime ovde odsad znaci pravda"

Mikael Hansen

pre 11 godina

Mmm, drnč, rizi-bizi ... njam, njam, već sam ogladneo!
A tajna vojničkog pasulja je što se spremao u zagorelim kazanima. Postoji čak i ona izreka: Zagoreo je kao vojnički kazan ...

Alex

pre 11 godina

Za Anu recept za Drnc:

Ubacis par krompira u dosta vode I kuhas 10 minuta,onda ubacis luk, tikvice partadajz, ako ima malo kobasice isjeckas na komadice, moze I slanina moze I bilo koje drrugo meso isjeckano na komadice. Dobro posolis, dvoje tri kasike vegeta bacis bibera onako ofrljoke. Kad se sve prekuhalo ubacis kupusa, karfiola ubacios jos jedan krompir I rize, ubacis patlidzana I stavis par konzervi paradajz sosa. Pri tome primjetic ces da si I presolila I prebiberila Drnc, onda dodas vode unacis jos krompira, jos malo rizes i jos koji patlidzan tikvicu I kupus. E onda primjetis da si pretjerala sa paradajz sosom I patlidzanom, Drnc prekiseo pa ubacis malo secera, vode opet malo krompira rize, par paprika I kupus, dolijes vode I jos kilo luka nek se krcka, Onda kad primjetis daje sa novom vodom postalo neslano dodas soli, vegete, ubacij jos krompira, kupusa, secera ako je jos uvijek kiselo a ako nekiselo dodas paradajz sos I patlidzan. I tako dodajes I ubacuejs sastojke dok ne potrefis da je ni preslano ni preslatko ni preksielo ni nekisle ili da bude sve od uvih. Kad si zadovoljna da si postigla ovaj cilj isjeckas jos par krompirica dodas kupus ai nek se krcka jos sat vremena. Psoto dok si utalila optimalno kombinacije se oduljilo a vec je kasno vece za jesti Drnc onda ga ohladis I servisar sutra ujutro za dorucak. Ostatak od dorucka serviras za veceru. Samo se pridrzavaj ovog recept ai DRNC nece omanuti.

Mecong

pre 11 godina

Na osnovu komentara zakljucujem da ovde velika vecina prica (gotovo svi) o vojnickoj hrnani iz kraja osamdesetih i pocetka devedesetih. Ta hrana o kojoj vi pricate nema bas nikakve veze sa hranom u JNA, recimo 1977/78 kad sam ja sluzio vojsku na Brionima. Bila je odlicna hrana i mogao si da jedes koliko hoces (repeta). Kad svi vojnici dobiju hranu delila se repeta. Kome nije bilo dovoljno isao je po repetu. Staresine (oficiri i podoficiri) su jeli istu hranu kao i vojnici samo sto su imali posebnu prostoriju i stolnjake na stolovima.

boban,nis

pre 11 godina

Generacija septembar 89-90 Stip-Makedonija,dobar je vojnicki pasulj,ali kad ga imas 19 dana za redom,slucajno ili ne,cak i da je perfektan pa bi vam ogadeo.Pozdrav pomenutoj klasi!

Duki

pre 11 godina

U vojsku sam otisao (1977-Kumanovo) sa 68 kg. i nakon 14 mesesi vratio sa 82 kg. Toliko sam voleo pasulj da sam ga svakodnevno za rucak jeo, ceo vojni rok...jedino sam menjao dorucak i veceru. I dan danas....ZIVEO PASULJ !!!

Weber'S

pre 11 godina

Doboj 85.
Major Simic potkradao kuhinju. Nikada nismo imali marendu. Cokoladice i kremove i cipiripi prodavao privatnim radnjama. Kad smo se pobunili on kaze da je dorucak pola kriske hleba, puter i mleko a da je marenda dzem i pola kriske hleba. Cisto gladovanje. Tek kad smo jednom prebaceni privremeno u Tuzlu vidjeli smo sta je bila prava vojnicka hrana.

dare

pre 11 godina

drnč nije bio bosanski lonac već dalmatinska pašticada sa finim varivom. inače, sećam se za marendu smo dobijali tzv. očajne kolutiće koji se bez soka nisu mogli savladati

Guster

pre 11 godina

Prema ovome sto pise na http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-strucni-izrazi-1.php pri dnu stranice ispade da je prosecan vojnik za vreme JNA jeo bolje od vecine gradjana Srbije danas.

Kompoti, napitci, glavna i sporedna jela...idi begaj...

bolt iz kuhinje

pre 11 godina

pasulj koji je vojska jela svakog dana u JNA ( sredinom osamdesetih ),bio je dobar,bolji od svih ostalih jela.Pasulj koji su spremali za proslave pojedinih datuma recimo 22.12 ,bio je nešto neopisivo ukusan.Tako ukusan pasulj nigde van JNA nije pravljen.....

Dobro

pre 11 godina

Sorbast pasulj volem,
sa rebarca suva.
Stamena ga kuva,
da te bog sacuvaaaaa!!!

Capljina/Sarajvo 1980/81
(Beogradjanin, sada u Holandiji), uvek Vas,

Ivan

pre 11 godina

Meni je ovaj pasulj bio ok dok nam od ostre zime nije sve popucalo u kasarni, sve cevi, ma sve se raspalo, i onda smo jeli samo pasulj iz lose opranih tanjira mesec dana, jer su izgleda samo to mogli da spremaju. Pa kako jedes i spusta se nivo pasulja u tanjiru, tako ti se pokazuje novi "prsten" od pasulja koji je ostao neopran od prethodnih dana. Tip do mene je izvukao parce pertle, drugi muvu... Nisam mogao da vidim corbast pasulj 5 godina posle vojske.
Najjaca klopa je bio burek!! Najgora kletva je bila "dabogda ti nestao burek dok cekas u redu". :) Carnex pastete i svez hleb nisu bili losi, makaroni sa sirom su bili ok, ali evo sta nije bilo ok: cigla, podrigusa (salama), drnc, smb kuglice (grasak), slanina-sapunjarka, SDO, ocajni kolutici...
Secam se da smo jeli jednom i virsle sa senfom i pitu sa visnjama. Znali smo da nas salju u rat pa su valjda racunali, daj da bar jedu pre nego sto izginu.
E da, mnogo puta mi je ceo dorucak bio kockica kackavalja i jedno bareno jaje.
Da nije bilo onih vakcina, ko zna sta bi bilo.
Prijatno... :)

porfirije

pre 11 godina

@drnc,Nisam bio gladan dok sam se patio u vojsci jer sam bio vojnog gu*onje sin,pa sam jeo po restoranima i ponasao se kao turista.Rizi bizi je bio objektivno veoma ukusan,sa puno mesa i nekim domacinskim ukusom koji samo nase bakice znaju da naprave.

TotalnoDrugačijiOdDrugih

pre 11 godina

Sve ima svoje, ja lično sam služio na karauli kao graničar. Rintali smo ko konji, ali jeli kao bogovi. Kada nam dođe neka "zvanična poseta" iz kasarne, vozača ne možeš nahraniti, mučenik sve vreme provede u kuhinji... :) Mi smo za razliku od kasarni imali kvalitetne obroke(minimalno 5 na dan) + voće u neograničenim količinama. Kada se ide u patrolu poneseš konzerve, čokolade, sokove po želji... ali zato samo jedan vikend i odsustvo kući za godinu dana. :)

Abedin Zeneli

pre 11 godina

Druze kapetan, vojnik Ramadan, jedem tri parcije na dan i opet sam gladan hahahaha, bilo je sjajna jela ne samo pasulj u TITOVOJ SFRJ!!!

Gale

pre 11 godina

Skoplje, kasarna Đorče Petrov, 1977/1978. Pričalo se da su naši kuvari osvojili I mesto na svearmijskom takmičenju. Naravno, bilo je jako dobrih jela, ali bilo je i onih bljak. Izašao sam iz vojske sa 9 kg. više, valjda zato što nisam bio probirač. Sve u svemu, voleo bih da se to vreme vrati, ne zato što je bilo naročito lepo, nego zato što sam bio mlad.

visnja

pre 11 godina

Mene kao zensku osobu posebno zanima recept za keks ,posto se odrzao i posle 20 godina.Potpuno je nepromenjen,a i ne oseca se.Otkrila sam ga pre nekoliko dana .Iz neke kasarne u Podgorici .Sliku saljem sutra

Teleprinterista

pre 11 godina

Vojska i radne akcije su odlična škola života,Drago mi je sto sam sve to prosao. Vojska, Mesto na kome se navikavaš na sve ono što te kasnije čeka u civilstvu. Praksa je pokazala da oni koji to nisu prošli teško da su se u životu snašli. Hrana odlicna Sombor i Skopski Petrovac 80/81. Ne zaboravite, da u Austriji nije proso referendum za ukidanje vojnog roka.
Pozdrav teleprinterista ,

delala

pre 11 godina

Služio sam vojsku u Gornjem Milanovcu 86-87.Hrana prava vojnička tako da bih stalno bio gladan da nisu stizali paketi od kuće sa konjskim kobasicama i slavonskim kulenom.Nakon pola godine siže "zemo" iz Lipika u kuhinju i on me na šverc vodi po noći u kuhinju gdje sam se znao dobro najesti pasulja sa suhim mesom i kobasica koje su dobijali samo oficiri.U kantini je bio fenomenalan tekući jogurt u tetrapaku.Bio sam u orkestru tako da nije falilo niti eurokrema i viljamovke kada smo svirali izvan kasarne.Sve u svemu lijepe uspomene ako uzmem na stranu izgubljenu godinu života.

patriot

pre 11 godina

TO KLASO!POZDRAV ZA SVE KOJI SU BILI U VOJSCI,A POSEBNO ZA KLASU 2002-2003 Aleksinac,pa Vranje.Samo kad se setim kurtonki,nostalgija me uhvati.;)

drnda

pre 11 godina

Nis 1995...hrana sasvim solidna,ponekad malo bolja(u prolece prvo povrce)nekada malo losija(pocetak jeseni),ali najveci fazon oko jela je bio sto se sve merilo hranom,tj vremenu za obroke,ustajes,doucak,fiskultura,sve obaveze pre podne meris vremenom do rucka(kada ti lako i dobro prodju,onda ti je i rucak sjajan)a kada naj..es onda ti ni najbolji restoran ne bi udovoljio.tako i do vecere.ko kod kuce jede vise od tri obilata obroka,plus marenda?za godinu dana nabacio 13 kg,uglavnom misica,konju rep sam mogao tada da iscupam.pasulj,makarone(svih vrsta),paprikasi,kupus,grasak i slicno su bili odlicni,a posebno sutlijas koji je bio vrh!virsle,pastete,decije radosti,ocajni kolutici i cigla su ok,rado ih uvek jedem(osim cigle koje sam samo tamo jeo)a i drnc nije bio los,cak naprotiv.ko bi svima udovoljio,uvek je neko nezadovoljan...dzabe potrosena godina,moglo se mnogo lepsih stvri pamtiti iz tog doba.

Mancini

pre 11 godina

Ja nisam služio vojni rok, pripadam maldjoj generaciji...
A moj ćale je služio JNA u Nišu pčetkom 80ih godina. I uopšte se nije žalio na hranu. Kaže mi da je toliko bio naporan svaki dan, pa jedeš, i nemaš vremena da se žališ. Kaže da je pasulj bio sasvim solidan, ali mi je rekao da je pirinač bio grozan, jer je bio totalno bezukusan, i kao suva kompatna masa...Mogu da zamislim.

kao, ne naviru secanja ...

pre 10 godina

Nis, oktobar 1983.-septembar 1984. god, vp: 9070
Pozdrav svima, diljem bivse drzave, koji su sluzili sa mnom! ;)

Sima

pre 10 godina

@ne ponovilo se
Ne znam u kojoj si ti to vojsci bio, u kojoj si kasarni boravio, ali iznosis prilicno cudne podatke. Prisustvovao si misterioznim dogadjajima, u vise navrata pominjes da su drugi, ali i ti krali hranu (?!, odakle, od koga, u cemu se ti onda razlikujes od tih koje kritikujes), onda tajne aktovke i sl. Kakva ti je logika, mozda najbolje opisuju poslednje recenice u kojima konstatujes da nisi jeo svez i topao hleb. Da ista znas o ishrani u vojsci, bio bi obavesten da se, izmedju ostalog, u vojnim kolektivima takav hleb nikada ne sluzi, sto iz razloga prevelike potrosnje koja bi time nastala, sto iz razloga pojave gojaznosti i problema sa varenjem.

džomba iz raške

pre 10 godina

nama je pasulj uglavnom bio sa slaninom i ja bih tad uvek seo negde uz drugove muslimane pa kad krenu da vade istu ja samo poturim moj tanjir i milina od ručka

Prtko

pre 11 godina

@sale_bgd
I ja se zapitah gde je cigla, al' da me ubijes ne mogoh da se obsetim kako se to "strucno" zvalo...
Elem, mislim da sam nasao:
http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-333-gratinirani-dvopek-sa-sirom.php

prijatno? :)

Zare

pre 11 godina

Moram i ja da se umesam :). Sluzio u Vipavi '84-te. Pasulj zuti..mekan i odlicno zacinjen a slaninica seckana u kockice plivala je po vrhu, inzvanedan!!! Bio sam kasnije kao rezervista po raznim kasarnama i nigde ni slican. Inace najgore mi je bilo sa nekim pirincem kuvanim i sa kiselim kupusom, uzas jedan. Retko je tada imalo 5 obroka kao sto je neko pomenuo ali sam posle obuke bio granicar i zaista samo imali 5 obroka i od ponoci do jutra hleb i caj. Kuhinja u karauli pa cesto spremimo dorucak umesto kuvara ako smo bili te noci u patroli. Tovili smo dve velike svinje koje su kasnije zaklane i podeljene po karaulama. Imali smo bastu a i veliki sto za rucavanje u dvoristu pa kada stigne luk i paradajz skoknes tu do baste i uberes za rucak :). Ponekada i kljuc od magacina dobijes od kuvara pa jos malo dodas po volji. I na kraju krenes u patrolu a okolo fruktalove plantaze..malo skrenes i eto breskve, jabuke, kruske itd... :) Prijatno :)

namcor

pre 11 godina

Ma sve je zavisilo od kuvara. I ja sam 80. bio u JNA i u kasarni ni pasulj niti bilo sta nije valjalo (Maribor). Ali zato, kada sam otisao na karaulu, nema toga sta nije valjalo. Kuvar je bio senzacionalan. (Zaboravih..tkz "marende"- uzine su bile bljak: "Mardesic" sardine, posle kojih godinama nisam mogao da jedem ribu...

novosadjan

pre 11 godina

sluzio sam u bileci 81-82 SROP hrana je bila fenomenalna svaki dan 3 jela za rucak ali je posulj bio svaki dan. Od prvih 100 dana mislim da sam jedno 50 dana jeo pasulj, bio je fenomenalan. tada mi je to bilo slicno hotelskoj hrani ali moji prijatelji koji su u isto vreme sluzili sirom YU nisu imali tako dobru hranu.Znam da odavno vise nema toliko srdstava za vojsku ali u moje vreme sve pohvale za smestaj ( 12 u sobi 50m²) i za ishranu svaki respekt

Aleksandar

pre 11 godina

U taj "cuveni" pasulj ide sve kao i normalan pasulj kod kuce sto se prai, onaj domacinski sa sela, ali ne idu nikakve kolenice, slanina ili dimljeno meso. Nego idu govedje snicle. VOsjka nije dobijala snicle, ali zato se sa druge strane ozderavalo od istih i nesto da ostane za "glavonje". Ako zele pasulj, pa mora daim ide meso.

bojan

pre 11 godina

@mark sta znaci ovo otisao sam iz zemlje,pa dobio poziv da skoknes za kipar sto ces i uraditi...cemu ovo..u temi o pasulju...hoces da kazes da si ti neka faca ides na kipar pobegao iz zemlje...e jbg nisi...poslao zenu u italiju pre nedelju dana,kupio joj kola,sat od 300e,sutra putujem u italiju,pa u hong kong pa u tursku...a zivim u Srbiji...faks jos nisam zavrsio ali znam mnoge koji jesu,a ne umeju ni jaje da uprze,a vode se kao meenadzeri,a traze posao...kakav je to menadzer koji ne ume da napravi posao???!!! trollu jadni

Drnč i dečija radost

pre 11 godina

A jel ima i recept za pileći abortus? :)
Bez šale, 1992/93 promenio sam nekoliko kasarna i mogu da kažem da je razlika u hrani bila ogromna. U Podgorici samo g-din Pasulj i Drnč svakog dana, buđav hleb, ali baš zbog toga počneš da ceniš civilni život i majkinu hranu. U Nikšiću je hrana bila prilično bolja (čak je bilo i sarmica od kiselog kupusa)...a u Somboru je bilo skoro kao u hotelu. Hrana je bila fenomenalna i obilna. Ali pobednik po meni je konzerva PSM i špagete iz konzerve i to sve naravno se jelo hladno.
Pozdrav svima

Granicar-Vrsac2000

pre 11 godina

@Bivsi kuvar sa karaule Gakovo,
A kakvih je to situacija bilo na granici sa Madjarskom 2000-te prosvetli nas molim te? Zagorela ti jaja ili sta u kuhinji??

Simon

pre 11 godina

Meni je najjača bila popara za doručak :), ja volim poparu i probao sam ali zamalo nisam zub slomio. Pazi, na poparu... pa kod kuće mi nisu verovali.
Inače, moram reći za gulaš, pravi, nekoliko puta je bilo stvarno svaka čast a kada je bio pasulj jeo sam po skoro celo parče hleba uz svaku kašiku a sve bih pojeo- pa sad vi vidite šta je jak pasulj.
Ostalo sam se uglavnom, kad god sam mogao, hranio u kantini- keks, mleko, čips, smoki, pivo...

Mali Knindza

pre 11 godina

Neka mi neko objasni kada hrana zaista nije bila nista narocito, kako sam mogao samo u vojsci da se ugojim 10k?Imam problem sa tezinom jer ne mogu ni kilo da nabacim to jest konstantno mi je ista tezina godinama, ali zato sam se samo u vojsci ugojio i kada sam je zavrshio ponovo sam se vratio na moju staru tezinu.

skeptik

pre 11 godina

@(Realni, 14. mart 2013 10:33

Cigla je u stvari proja, tj. projara, bar je na to ličila izdaleka....

Pola od ovih jela iz kuvara nisam ni video u vojsci... A hrana u mojoj kasarni je bila toliko dobra (plus što su kuvarima često u kazan upadale one krpe što su nosili oko pojasa za brisanje ruku) da se iz vojske najradije sećam onih konzervi od pola kg - gulaš, špagete, itd... ma i sardina je bila zakon.Nema veze što je na njima pisala godina mog rođenja...

todos

pre 11 godina

Bilo je i splačina u ishrani. Služi sam početkom devedesetih pred raspad sfrj u Hrvatskoj. Bilo je zanimljivih stvari u ishrani ali najviše mi je upečatljiva bila marenda. Zapazio sam da su Muslimani jeli svinjetinu,a ja da sam jednako bio gladan.

Jerko Petrovic

pre 11 godina

Skopje Oktobar 1983 kad smo imali grah zvali smo taj dan praznikom, 18 godina sam bio star . Ma sve svemu bila su to lijepa vremena.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Ajme cale ce mi poludit od sreće ... On je početkom '70tih služio vojni rok u Čačku i koliko sam se ja naslusao priča i legendi, a najveća je o tom vojnickom grahu! On je uvijek tvrdio da je tajna u kazanu, u količini.. E možda je i u receptu, vidit ćemo probat ćemo...

sluzio vojsku

pre 11 godina

JNA sam sluzio u doba kad je Tito umirao Bio sam vozac i sluzio u svim republikama. Nisam cuo ni za "rizi" ni za "ciglu". U pocetku je bilo mnogo protesta na hranu. Srbima je riba bila smrdljiva, Albancima slanina previse masna, Slovencima supa nikad slana, Hrvatima nikad nista nije valjalo. Zavisilo je sve od dezurnog oficira. Kada je bio neko pazljiv harna je bila odlicna, kada je bio neki sonja, kuvari su spavali u magacinu.

Luminor

pre 11 godina

@Vladimir Hahahaha dugmetara... Kad se samo sjetim; evo sad se raspadam od smijeha...
Tad mi bas i nije bilo smijesno, eurokrem blok iz 1973će itd

Mister NO

pre 11 godina

Sećam se još uvek SDO-a sredom.
Dvopek je imao sve karakteristike keramičke pločice.
Od rizi-bizija sam bacio peglu, ali pasulj sa hamburskom slaninom (u podgrejanoj konzervi) jos uvek sanjam kao nešto savršeno.
E, da, i Gali-frut bombonice proklete...

Najave burek sa sirom i jogurt za veceru (najveci specijalitet), a onda dodje vojna policija ispred nas i sve pojede, a za nas pešadince opet konzerve.

Dva dana u džubaji pala su mi teže nego ceo vojni rok.
Ali i tamo se dobro klopalo - sećam se da smo vekne hleba potapali u nekakav pretop, a zatim zapečene jeli.

Zvuči glupo, ali mi Vojska nekada nedostaje, iako sam je mrzeo.
I duša me boli kad prođem pored moje kasarne u kojoj više nema vojnika i sve je zaraslo u travu i korov.

46. ZMTB, VP 2130, jul 96/97, Topčider

Andrej

pre 11 godina

Sombor-Beograd 2003/2003. Hrana je bila odlična u obe kasarne, osim kupusa i naravno mesnog nareska i paštete. Kupus sam jednom video kad su me poslali da donesem nekoliko kofa. Majko mila, prvo se onaj gornji, buđavi sloj skine, tj. gurne u stranu, pa se tek onda vadi kupus. To je bilo užas. A narezak i pašteta su bili iz, ako se dobro sećam, 60ih. Sve buđavo. Jeli smo kao da je nešto najbolje na svetu.

Ali zato pasulj. To je bilo kao da nam serviraju kavijar i šampanjac. Ništa lepše!

titov vojnik

pre 11 godina

ko nije okusio vojsku,pasulj,drnc i ostale djakonije,tesko se snasao kao covek u zivotu,da prezivi..a da ne govorim o danasnjoj vojsci..

Brdska_pesadija

pre 11 godina

Sluzio sam u JNA u Pirotu 88/89 i secam se da smo bili gladni gotovo uvek.
U cuvenom "drnču" sam jednom prilikom pronasao kravlji zub, pasulj je bio OK ali nista posebno. Secam se da su nam u suvom obroku na terenima delili i one govedje konzerve od kojih su neke datirale cak i iz 1975, 1978., dok su najgore bile one sa retke, ovcijim mesom u loju, uzas jedan.
Medjutim, uvek cu se secati terena na Krivolaku u Makedoniji, kada sam sa jos dva vojnika radeci pri komandi bataljona, od preostalih skuvanih virsli, a bilo ih je oko 60, pojeo ni manje ni vise nego 17 za dorucak, dok ih je drugi vojnik smazao preko dvadeset za pola sata.
Jelo se gde se stiglo i koliko je vec ko mogao.

Realni

pre 11 godina

Ja sam vojsku sluzio u Prokuplju 2002-2003 i iskreno ne mogu da se pohvalim da mi je klopa bila nesto posebno, pa ssamim tim ni pasulj.
Da se razumemo jeo jesam sve sto mi daju (osim kurtonke i salame dugmetarke) ali ono sto mi je ostaalo u secanju kao posebno lose jelo je onaj zeleni krompir paprikas sa mesom kojeg naravno nije bilo nigde.
Seca li sse neeko kako se to jelo zvalo?

P.S. I da li bi neko mogao da mi pomogne i da me poceti sta je to "CIGLA" i sta je to "RIZI BIZI" :)?

Radovan

pre 11 godina

Najbolja klopa u JNA bila je iz konzervi namenjenih za izvoz, koje su pravili CARNEX, GAVRILOVIĆ i ostali, kao i kandirano voće, a ono po kuhinjama je bilo loše.
Konzerve kiselog kupusa sa šunkom, slaninom ili kobasicom, pasulj, rizi-bizi, koje otvoriš i staviš na peć da se zagreje uz stalno mešanje.

Aleksandar

pre 11 godina

@Mali Knindza

Zato sto si imao jelo tacno u odredjeno vreme i vezbe u tacno odredjena vremena. Sve ostalo ti je bila "bleja", jer ti nije bilo do vojske, eto zasto. POcni da treniras, manje jedi, u stvari baci se na redovno jelo, dorucak, rucak, vecera i 2 uzine (vocka), ali u normalnim kolicinama, jedi vise ribe, zbog krvotoka i zgrusavanja i naravno kreni na vezbe, a ne da se zavalis.

DD

pre 11 godina

Nema čega nije bilo i sve prva klasa!

Konzerve su bile odlične, posebno bolonjez (SDO). Gavrilovićeva pašteta je imala miris nezaboravan. Grah odličan. Juhu u onim bijelim šalicama za čaj nisam jeo/pio. Burek i sirnica odlični.

Imali smo zastavnika Dobića kao šefa kuhinje (VP 1478, Ljubljana Polje) koji nas je hranio junački - svi po 10 kg viška.. Al se nekad dobro jelo baš...

Cveta

pre 11 godina

Mislim da je za Titovo vreme bilo bolje u vojsci pa i hrana.Kasnije su poceli da kradu..
Vidim da se neki i zale da nije ukusno jelo.Vojska nije hotel a sluzenje je priprema za survival surovi rat,prezivljavanje u teskim okolnostima.ne bi ni trebalo da bude udobno.

Stara kuka pitala fazana ...

pre 11 godina

Vojnicka hrana je VOJNICKA i tako je treba i posmatrati. Vi sto je pljujete treba da imate u vidu da nijedna kasarna na ovoj planeti nije hotel sa pet zvezdica. Kasarne, zatvori, staracki domovi, prihvatilista, sirotista, narodne kuhinje, bolnice ... sve su to mesta koja moraju da prehrane ogromnu masu ljudi, uz veoma ogranicene resurse.

Osim toga, ni potrosaci takve hrane nisu bas uvek u istoj poziciji, pa je zato svako dozivljava na svoj nacin. Ovi sto hvale vojnicku hranu su ljudi koji su imali jezivo tesku obuku. Znate, taj ДРНЧ, odnosno bosanski lonac - to jeste bio najbljutaviji obrok koji sam jeo u vojsci. Izbegavao sam ga koliko god sam mogao. Ali jednog dana nas pokupise i poslase na neki teren, tamo negde kod Slunja. Napolju -15, a mene i jos jednog ostavili u nekoj guduri da se igramo straze. Kad je dosao drnc za rucak, kako smo ga pojeli u slast. Jer je bio TOPAO, a nama se kosti smrzle tamo gore.

Druga jela nisu bila losa. Cigla je obicna debela prepecena proja sa sirom. Burek je bio uvek poslastica. Pasulj kako gde. Nista posebno, ali daleko od splacina!

S druge strane, ovi sto su im tate bili majori, pukice i generali, pa su sluzili vojsku po toplim kancelarijama kao nekakvi kuriri, "ćate" i kafe kuvarice oficirima (i to po pravilu u mestu stanovanja) - e, pa njima je svaka dlaka naravno smetala. Prepoznacete ih po tome sto ovde objavljuju najgore pljuvacke komentare. Ali pitajte ih malo kako je njima izgledala vojska ...

Dusan Petrovic

pre 11 godina

Vojska Jugoslavije VP 6881 Radovici - Tivat, Klasa '94/'95.
Dorucak - Decja Radost :) Marenda - Euro blok, Navipov sok, napolitranke. Rucak - Drnc ili Pasulj iz ratnih rezervi iz 1965. originalni Kentucky Beans made in USA pakovan u dzakovima, sitan i tvrd ko sljunak, kuvari su nam pricali da su ga potapali dan ranije a kuvali od 5 ujutro i nece da omeksa. Vecera - SDO: Rizi Bizi, Pasulj sa Hamburskom slaninom, sir u konzervi, mesni narezak ili pasteta i Marokanske sardine. Preko grane ratno stanje a mi pod blokadom Seste flote. Ali sve u svemu bilo je dobro iskustvo i rado ga se secam.
Vojnicki pozdrav - ZDRAVO!

Vlad

pre 11 godina

Sada pošto to više nije najčuvanija "tajna" pitam se kako li će reagovati pripadnici CIA-e, Američke i Britanske vojske kada im bude bio serviran ovakav pasulj? (He, he, he - ne mislim kakve će kasnije posledice ostaviti po njihove stomake) :)

dudule

pre 10 godina

"Imali smo zastavnika Dobića kao šefa kuhinje (VP 1478, Ljubljana Polje) koji nas je hranio junački - svi po 10 kg viška.. Al se nekad dobro jelo baš...
(DD, 14. mart 2013 14:56)"
Imaš iste inicijale kao i ja i služio si u LJ. Polju i pamtiš Dobića, a nisi ja. Pa ko si ti? Hahahahaha.
Hrana je bila tako-tako.
Jedino što nisam jeo su ćufte jer je bio jedan dlakavi kuvar za kojeg su pričali da pravi dve ćufte odjednom. Rola ih na grudima. Bljak.
Septembarska 1986

Nenad-EU

pre 11 godina

Hrana u JNA zavisi od garnizona gde se priprema odnosno od glavnog kuvara i nije svuda ista. Ja sam sluzio u vise garnizona i najbolji suljpa je bio u Beloj Crkvi. Takvog nema ni u restoranima. Naravno, bilo je tu dosta mamiih i tatinih sinova koji su se hranili virslama i sendvicima iz kantine.

dada

pre 11 godina

svaka cast za ovo, moj otac dvadeset godina govori mojoj mami da ne ume da skuva pasulj kakav je jeo u vojsci, sad konacno imamo recept :))))

Zkr

pre 11 godina

Lako je nama koji smo početkom i sredinom osamdesetih bil iu JNA, tada se još i dobro jelo.
Moj kolega je bio 96-97 i hteo da manjka od gladi, a nije neki probirač.

nego, gde je bre drnč!!!

Vladimir

pre 11 godina

@sve je otislo u Honduras: HVALA, KLASO!!! :-)))
Svima ostalim koji negoduju: i mi pre s....a iz devedesetih iako smo mogli da biramo izmedju 3 jela i tukli se iznad paketa od kuce bili smo i dalje stalno gladni, pa sta? Verovatno sad pola tih jela ne bih ni pogledao, a kamoli probao, ali tad ... sa mojim drugovima ... nema tih para!!!

milovan živković

pre 11 godina

U R.Sloveniji je već godinu dana u slobodnoj prodaji knjiga RECEPTURE za pripremanje jela u jugoslovenskoj narodnoj armiji, izdanje SSNO-a pod oznako InSl-72 sa svim podacima za kuvanje.Cena je 12 Eura.

Saldzo

pre 11 godina

Uhh kad se setim pasulja sa hamruskom slaninom iz konzerve,obozavao sam, davao sam pastete i narezak za taj pasulj...
(DejanNBGD, 13. mart 2013 16:40)

Ista prica i kod mene. Teren i logorovanje, a ti dobijes pasulj u konzervi i suv hleb od prekjuce. Pa hleb zamotas u vreo vlazan peskir da se "napari" i omeksa, pa pasulj i udri. I ovaj "po receptu" nam je bio drazi nego da nam daju pecenje. Mi smo jos imali nekog blesavog glavnog kuvara, zvao se Mitko (valjda od Mitar), poreklom negde sa juga Srbije. Voleo je da ekperimentise, pa je znao da u pasulj strpa nesto nasumicno sto nadje u magacinu, tipa svezu papriku baburu, kobasice (one cuvene suve i ljute, da ne kazem kako ih je vojska zvala) i jos kojesta. Ne znam kako, kada vidis sta sve pliva u pasulju nije ti jasno kako moze jedno sa drugim, ali nijednom nije omanuo sto se kombinacije tice, ubijali smo se od pasulja covece, maltene tuca u redu za repete.

gnevni gradjanin

pre 11 godina

Ovo je zapravo skenirana knjiga Veliki vojni kuvar po recepturi SSNO iz 1982 god. Isti posedujem već jako dugo vremena i jako teško sam ga se ''dočepao'' te sam ponosan na to. Dosta recepata sam već podelio prijateljima i poznanicima, a suljpa je ekstra :)

Prijatno!

todmio

pre 11 godina

kad sam ja sluzio bilo je i bureka za dorucak a pasulj sa dve vrste mesa suvo svinj suvo govedje i puding svaki dan !!!!! OKTOBARSKA 1980 novopazarska banja.

Lik

pre 11 godina

Klasa Januar 78, Zagreb, Borongaj...
Ja dosao iz BG i prvi dan za rucak: pasulj sa faširanim šniclama!
Mila majko kako sam se najeo, to ostaje zauvek u sećanju.
Još i onaj kačkavalj iz velike konzerve, jeste da mi onda nije nešto mirisao ali danas, pored svih ovih na tržištu nikako da pogodim taj ukus a želeo bih da opet to osetim.
Prijatno Januar 78!

Mrga

pre 11 godina

...(Nesa, 13. mart 2013 21:54)

Ovo je po meni najbolji i najsmisleniji komentar od svih, vrlo realan i istinit...cak me i nasmejao u jednom delu. Sto se tice teme, smatram da je pasulj u JNAbio sasvim u redu, a ostala hrana u zavisnosti od afiniteta i gladi pojedinca.
Inace sluzio sam u Ohridu 1988/89 i prekomanda na karauli Sveti Naum.
PRIJATNO SEPTEMBAR!!!

nekadasnji kuvar

pre 11 godina

@misha U pravu si. Ja sam bio u vojsci 1982, prvo u Puli, zatim u Kninu, gde sam jedno vreme radio u kuhinji. Pasulj uopste nije spreman po recepturi koju su naveli. Hvala ti sto si napisao sve sto sam hteo ja, pa si me postedeo posla:-)

Marko

pre 11 godina

Prijatno septembar 1991 DJevdjelija. Hrana je bila fantastična. Sami smo se služili u kuhinji i uzimali mesa, jela, salate, slatkiša koliko smo hteli. Ako nam se nešto specijalno jede kažemo kuvaru da spremi. Graničari su se uvek dobro hranili.

Django

pre 11 godina

Titograd 1989 -1990 masline hrana je bila ok ,ali najbojle jelo pasulj.pozdrav za kapetana barakovica treca pesadiska ceta 63/15. prijatno septembar

Kumbor

pre 11 godina

Uzme se ceo džak belog pasulja i direktno iz džaka sipa u kazan sa hladnom vodom. Zatim stavite ogromnu varjaču i začepite rupu na kazanu i ispuštate vodu dok istovremeno punite kazan i tako ga ispirate. To se obično uveče odradi da prenoći. Ujutru uključite da prokuva i onda izbacite prvu vodu i sipate novu i nastavljate kuvanje, dodate biber u zrnu , lovor ako ima svež još bolje(obično na primorju ga ima) i so. Posle toga isečete crni luk sitno, sipate ulje u šerpu i upržavate dok ne postane braonkast zatim dodate brašno da se dobro uprži a da ne zagori, zatim dodate paradajz koncentrat iz konzerve kratko upržavate i sklanjate sa šporeta i dodate beli luk u prahu, vegetu i alevu papriku. Izmešate dobro i ostavite sa strane. Kad se pasulj skuvao otvorite poklopac kazana i sipate onu uprženu smesu i izmešate dobro, kuvate još malo da se lepo zgusne. Začinite solju i služite u dubokim činijama obično uz barenu govedinu uz sladak kupus salatu, Pasulj je išao svaki dan uz još 2 različita jela. Ovo je bila prilično kvalitetnija ishrana nego u drugim kasarnama naročito onim u kojim se nije kuvala hrana nego su iz druge kasarne u kanisterima termosima bidonima donosili i to obično bude jedno jelo.Nisu svi vojni rodovi i kasarne imali isti tretman u kvalitetu ishrane. Gladovao sam dok nisam stigao u Kumbor. Marenda očajni kolutići samo odgrizeš pri vrhu platiku i napuniš vodom malo da kolutići omekšaju i onda ko paštetu istiskaš kao iz tube, kad nema "TAKO" kolač
Kumbor 1992/1993

nsabi

pre 11 godina

Pirot 89/90, ne znam zavisi li to od kuvara ali ja sam u vojsci odlicno jeo. Otisao sa 75 a vratio se sa 85 kg. cesto smo imali burek za dorucak ili veceru a za rucak stvarno dobar pasulj a tek bosanski lonac (imao sam drugara Albanca i sa njime sam se menjao dao bi mu salaru za meso) u par navrata smo dobili i pohovanog mesa a u svaku nedelju neki kolac.

Hrvat

pre 11 godina

Travanjska klasa 1984./85. Petrovac na Mlavi pa prekomanda u Jemenske stene pored Užičke Požege. Hrana u Petrovcu vrhunska i to zahvaljujući jednom civilnom kuharu. Nikad u životu ni prije ni poslije nisam jeo bolji grah. Do kasarne je bila pekara pa smo uvijek jeli svježi i vrući kruh. I dan danas se sjećam mirisa koji se iz te pekare širio kasarnom. U Jemenskim stenama hrana očaj. Kuhalo se u Užičkoj Požegi, pa bi nam se dovozilo u manjerkama. Porcije male i neukusne pa bi sami nešto mućkali i kuhali. Srećom selo Prijanovići je bilo uz kasarnu pa su nam civili često donosili svakakvog suhog i svježeg mesa, povrća, krumpira, jaja i voća. Od svega mi je u najgorem sjećanju ostala konzerva "Dimljena ukljeva". To je smrdilo ko svi vrazi, a o ukusu bolje da ne pišem. Imali smo jednog Albanca (Bujar Gashi) koji se davio tim konzervama. Mogao ih je deset komada pojesti u jednom obroku.

Jakuza

pre 11 godina

Eee cuveni vojnicki pasulj, kad se vratis sa gadjanja a ono mirise, nije bilo lepseg jela ,kad si mrtav gladan.A zeludac ko prazan stan.Mada mi i nismo smeli da se zalimo na klopu, kuvar 2.05 visine i crni pojas u tekvondou. Pozdrav za klasu mart 2010 zajecar

Kuvar VP1159B i VP4712

pre 11 godina

Ja zakasnio u vojsku par dana, pa zavrsio kao kuvar. Elem, hrana u JNA nije bila hotelska, ali je bila OK. Jelo se 5 puta dnevno I svako je dobio svaki dan po komad mesa. I bilo je raznih jela da se jede. U Divuljama kod Splita, smo pravili lignje, stizale su zamrznute iz Japana, za veceru za celu kasarnu. Jedino smo bili kratki na salati, toga je uvek moglo da bude vise.

Inace kao kuvar imao sam privilegiju da jedem vruc 'leba sa pasulj sa suvim rebrima, koji se pravio za specijane jedinice. E to je bilo cudo!

Nisam ni slutio da ce mi taj zanat posle koristiti u zivotu.

Ajd' pozdrav svima!

Kuvar

pre 11 godina

@misha

Ti nisi kuvao u JNA nego u Vojsci SRJ :)

Ja sam nekih desetak godina pre tebe bio kuvar u JNA i mogu da kažem da je knjiga autentična. Medjutim, u praksi je uvek bilo odstupanja. Nisi potapao pasulj ako si imao moderne kazane za kuvanje pod pritiskom (princip ekspres lonca), ali ovi recepti su pravljeni tako da može da se kuva i u zemljanom loncu.
Improvizacija je uvek bilo, i to iz više razloga. Nekada nije bilo svih sastojaka, nekada smo bili lenji da sve dodamo, nekad bi voleli da napravimo malo gušći, za one koji na kraju ostanu bez mesa. Ako se kuvalo meso, ta voda se koristila za pasulj. Kod pasulja obično nije bilo veliki odstupanja, ali kod mesa jeste. Ako se kuva za 1500 ljudi, npr. ćufte uz pasulj, uvek će se napraviti malo više, da intendantska četa i oni koji nam trebaju ne ostanu gladni, znači kuva se npr. 1800. Pošto je količina mesa kontrolisana, doda se više hleba i malo smanje porcije.

Veličina porcije zavisi da li je meso (kobasica, slanina) već ubačeno u pasulj pre serviranja, ili se dodaje posebno, što je pravilnije.

Dobar broj jela je nepoznat jer se nije spremao za vojsku. Ali po ovim receptima se kuvalo i za oficirsku menzu, gde je izbor hrane bio bolji. takođe i u domovima JNA i ustanovama.

Što se tiče tajne vojničkog pasulja, neko je napisao da se radi o velikim količinama i tu je u pravu. Puno je lakše pravilno odmeriti začine kada se kuva u kazanu od 250 litara, nego u šerpi od 5 litara.

mattko

pre 11 godina

Svi mi , obrazovani i manje obrazovani, nakon sto smo odsluzili vojsku godinama se secali iste. Kako je u prirodi coveka da pamti lepe stvari a ruzne potiskuje svi se secaju bas lepih trenutaka, pasulj je bio jedan oda tih lepih trenutaka. I niko nije izasao iz vojske nenormalno, na americko-hormonski nacin debeo, napunjen zivotinjskim hormonima , ogromene mase da mu kosti popustaju. Naprotiv , svi su uoblicili svoje telo i to je jedna od malombrojnih stvari zbog kojih je JNA medju svima bila popularana.
Sve dok nije pocelo ludilo devedesetih! Ziveo vojnicki pasulj!
Danasnji klinci su se globalizovali svi lice jedni na druge i veoma je veliki broj onih sa prekomernom tezinom i ogromnim dupetima!

ŠRO Obrenovac

pre 11 godina

Posle 2001 godine, klopa je bila LOŠA kakav je i budžet vojske bio, ne može se meriti sa vremenom SFRJ ili ti JNA.

Ali je pasulj bio PASULJ!

milan-bgd

pre 11 godina

"Hoće neko da objasni šta su taj drnč i rizi-bizi :)?
(Ana, 13. mart 2013 23:11)"

Ljudi bi objasnili kad bi znali šta je :) ... Kad sam se spremao u vojsku, meni su oni koji su odslužili govorili "Eee, moj Milane, kad u vojsku dođeš, ješćeš nešto a da ni sam nečeš znati šta je...". Meni je to bilo neverovatno, ali zaista, jednom sam jeo neku homogenu smešu raskuvanog pirinča, mrva od mesa i nečeg zelenog, kao mrve graška... Ne znam da li je to taj rizi-bizi, to bi trebalo da je neko ukusno jelo od graška i pirinča... A drnč je smeša pirinča i raskuvanog mesa (vlaknasta govedina?) u slanom retkom sosu. To valjda sprema najniža klasa kuvara od ostataka hrane. Nije to tako neukusno nego što je na jelovniku SVAKI dan. Pa da su sarme moje babe smučile bi mi se. Sam naziv drnč je u stvari akronim od "Deterdžentski Rastvor za Namakanje i Čišćenje" i to je sredstvo za održavanje oružja. Vojska je dala taj podrugljiv naziv najčešćoj klopi, koja je bila i dvaput dnevno na jelovniku. Kod nas je bilo zabranjeno da se taj naziv koristi, dežurni oficir je hteo da izbacuje vojsku sa klope kad bi čuo "O neee, opet drnč! Odo ja u kantinu...".

U mojoj kasarni su na jelovniku za ručak bila tri jela, prvo je bilo jako dobro urađeno, drugo onako a treće je bilo uvek pasulj. I bilo je ljudi koji su samo to jeli, svaki dan... Kome se ne sviđa - pravac kantina (nas je održala, njojzi hvala).

Izvinjavam se na dužem komentaru, zna se, ko o čemu - muškarci o vojsci. I da, PRIJATNO DECEMBAR 1986!

Saldzo

pre 11 godina

Hoće neko da objasni šta su taj drnč i rizi-bizi :)?
(Ana, 13. mart 2013 23:11)

Drnc je univerzalni naziv koji su vojnici koristili za splacinu od pomesanih raznih sastojaka. Ne postoji jedinstven recept i zavisio je od kasarne do kasarne. Kod mene u kasarni je drnc bio kuvani kiseli kupus sa mrkvom, pirincem i kuvanim mesom iz konzerve zaliveno jajima u prahu, pa zapeceno u rerni, bio je prihvatljivog ukusa, mada smo mi radije mogli i bez toga. Od drugih sam cuo drugacije recepte koji ili su slicni ili uopste nemaju veze sa ovim. Jednostavno, drnc je drugi naziv za buckuris. Rizi-bizi je pirinac sa graskom, nekima se to svidjalo nekima nije, meni je bio OK jer smo imali dobrog kuvara, zavisio je ukus i od toga ko spremi. Znam da sam u prvoj kasarni gde sam imao osnovnu obuku skoro peglao od rizi-bizija, a kada sam prekomandovan rizi-bizi je bio skroz jestiv, mada nista posebno. Ipak je vojnicki suljpa nepobediv.

JNA for ever

pre 11 godina

Ima li nekog ko je sluzio VP 4445/50 Djakovica u zadnjoj godini postojanja JNA (1990-1991)?
Inace u toj kasarni je hrana bila OK, burek je na zalost bio igra srece... prve dve cete su mogle da se nadaju da ce ga dobiti, ostale dve su se morale zadovoljavati buterom i salamom-pozrigusom

Hrvat

pre 11 godina

P.S. I da li bi neko mogao da mi pomogne i da me poceti sta je to "CIGLA" i sta je to "RIZI BIZI" :)?
(Realni, 14. mart 2013 10:33)

Cigla je, barem u mojoj kasarni, bio kuhana i zapečena pura a rezala se u komade koji sliče cigli (samo manje). Uz nju smo dobivali jedan jogurt. Bilo je vrlo ukusno i hranljivo. Rizi bizi je riža s graškom i nekim neindetificiranim komadićima mesa. U Petrovcu na Mlavi to je bilo vrlo ukusno jelo, a u Jemenskim stenama (kuhalo se u Požegi) vrlo bljutavo i bez ikakvog okusa. Drnč je u Petrovcu bio gulaš iz konzerve s kuhanim krumpirom. U Jemenskim stenama drnč je bio nekakva rijetka čorba od povrća i vlaknastog mesa. Vrlo neukusno i bljutavo.

pablito

pre 11 godina

Benkovac, septembarska '86. Pozdrav ako ima koga iz te ture.
Ušao i izašao sa 72 kg iz vojske, a bio intendant... šta reći
Inače smo najviše mrzeli viršle za doručak, znalo se da višak uvek završi u pasulju tog dana. Pasulj jeste bio sa svežim mesom (jeste plivalo neko meso tamo) i to ga je značajno popravljalo. Uz njega je uvek išla ili faširana ili krmenadla, zato sam ga i jeo uglavnom.
Od jela se najradije sećam špageta u konzervi 500 gr. i neke pite sa sirom.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

Još da dodaju uputsta za jutarnju fiskulturu :)
Odoh sad da vidim imaju li i drnč i one kobaje kurtonke :D
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (krang, 13. mart 2013 15:57)

A za zanimaciju do večere preporučujem čuveni konjski pepermint iz kompleta suve hrane. :-O)

Ivan

pre 11 godina

2002. децембар Сурудлица. Касарна је имала свој узгој калифорнијске пастрмке. Примерци који нису били за продају барем једном у 10-15 дана су завршавали у војничкој кухињи. Уопште узев, храна је била веома добра (посебно пасуљ) а заставник који ју је водио имао је гвоздену дисциплину што се чистоће тиче и односа према интедантима. Када ту кухињу упоредим са касарном у Врању где сам провео првих 10 дана као да говоримо о две различите планете. Тих година из Сурдулице 90% класе је последњих месец и по проводило у копненој зони безбедности. Ту се већ не може говорити о храни као таквој:). Поздрав артиљерцима најхладније класе!

s t v

pre 10 godina

Prema ovome sto pise na [link] pri dnu stranice ispade da je prosecan vojnik za vreme JNA jeo bolje od vecine gradjana Srbije danas.

Kompoti, napitci, glavna i sporedna jela...idi begaj...
(Guster, 14. mart 2013 15:20)

Tebi je to smešno ili glupo, ali je tačno.... na žalost.

kögel TIR.

pre 10 godina

hehhehe ... voleo bih da sam iskusio JNA ... moj cale je sluzio 77' u Rijeku ... 194 cm. visok covek otiso sa 85 kg. na odsluzenje vojnog roka i u vojsci dodao na 113 kg. to je bila zemlja to je bila vojska ... :) gledam njegove slike i osecam se nekako ponosno .. :D

Ja

pre 10 godina

Kakavi tajni recepti, kakve gluposti??? Ja sam bio kuvar u JNA i tvrdim da nema niakvih tajnih recepata. Otvoris kazan, strpas sastojke unutra, zatvoris, pustis paru i nakon par sati otvoris i eventualno dosolis. I to je to. "Tajna" je samo u tome da su neka jela ukusnija sto se u vecoj kolicini kuvaju. Inace fama nije vezana za taj pasulj, vec za pasulj u konzervi koji se dobija u SDO. Uf, taj je fenomenalan! Ko zna kakve su sve hemije trpali u njega ali ukus....... Vidim da neki pominju DRNC sto je za ne upucene skracenica za deterdzentski rastvor za ciscenje naoruzanja, a u vojnickom slengu je naziv za prilicno odurno jelo kome je zvanicni naziv Bosanski lonac. I ne, ne kuva se od otpadaka, kuva se od namirnica trebovanih bas za to jelo... :-D

uskok

pre 11 godina

Davno sam sluzio JNA i secam se da smo bili srecni kada je nas vod bio medju prvima za rucak... samo u pocetku je bio pasulj, a posle je ostao rizoto ili nesto drugo.
I nikada ga nije bilo dovoljno

steva iz kule

pre 11 godina

posto sam malo stariji , sluzio sam JNA sredinom 80. i posle obuke sam bio intedant.
mema nista specificno u vezi spremanje pasulja,stvar je u tome sto nije isto kuvas li 1000lit. pasulja ili 2lit. dobijes dnevni proracun i radis po njemu, tamo ti je sve zapisano , koliko pasulja, soli, luka, sve tacno u gram , i nikakva mudrost, sto pise to trpaj. i zato je pasulj bio kakav je bio.

SDO

pre 11 godina

Sombor, kasarna Aerodrom, septembar 89/90... otišao u JNA sa 75, vratio se sa 84kg...

Jel ovo beše drnč?
http://jna-kuvar.atwebpages.com/jna-kuvar-204-bosanski-lonac.php

Dalibor

pre 11 godina

Zanimljiva ideja. Moj otac je penzionisani intedant i imali smo kuci ovu knjigu jos osamdesetih godina. Ima super recepata ali najvise pamtim krofne i buhtle :)

Velj@

pre 11 godina

@brod vis, potpisujem brate! Patrolac Sibenik, 13 mornara na brodu i 6 oficira. Svi smo iz istog lonca jeli. A kuvara Zucu iz Arandjelovca Bog da pozivi 200 godina! Pizzu nam je pravio bar jednom nedeljno! Covek je bio sampion u kuvanju. Pa lignje zapecene u rerni sa krompirom i crnim lukom. O zecetini necu da pricam, necete verovati.. I to sve 90-91!! Pozdrav PČ 171!!

Sk.Mkd

pre 11 godina

Maj;88` Kao tenkista sam prvo bio u B Luci,hrana-onako...pasulj solidan,ali kad sam dobio prekomondu u Pirot zaprepastio sam se....sve GOTOVA jela,plutaju u mlaku vodu Sarma,cufte,pasulj,pire sa pljeskavicom...?! Pozdrav klasi MAJ 88 B luka Pirot Nis

Sk.Mkd

pre 11 godina

Maj;88` Kao tenkista sam prvo bio u B Luci,hrana-onako...pasulj solidan,ali kad sam dobio prekomondu u Pirot zaprepastio sam se....sve GOTOVA jela,plutaju u mlaku vodu Sarma,cufte,pasulj,pire sa pljeskavicom...?! Pozdrav klasi MAJ 88 B luka Pirot Nis

sonic

pre 11 godina

...Slavonska Požega 1988/89

Komandir čete: Ivanuša Marjan
Komandiri vodova: Hašim Begić, Josip Kramarić, Dejan Mihajlović, Dragan Miljković, Iztok Markovič

A onda je sve to neko raz....bao. Izvinite za izraz, ali ne pada mi na pamet nijedan prikladniji.
(Nesa, 13. mart 2013 21:54)

Bio tada na otkomandi iz Varazdina u Sl. Pozegu.Obuka za vozaca.U Varazdinu nismo imali kuhinju u kasarni vec se donosilo iz druge.Hrana katastrofa.Ali kada sam dosao u Pozegu...kao u hotelu.
Niko nije spomenuo konzervu sa zigom KKM.Kiseli kupus sa mesom.Sme da se otvori samo na brisanom prostoru sa dobrom ruzom vetrova.
Otvaranje u spavaoni-kao da je prdnulo 200 tvorova.Ipak se i to rado jelo.
Omiljeni dorucak-jaje i sapunjara.Jaje das Siptaru ,on tebi slaninu i idemo dalje.

Emir

pre 11 godina

@ Klopa je bila ok davne 89/90 Postojna.
(Alen, 13. mart 2013 22:50)

I ja sam bio u Postojnoj 89/90 ( 6 mjeseci Postojna, 4 mjeseca Urosevac, i 2 mjeseca Kumanovo )

Reporter

pre 11 godina

A onda je vojnik Stepa Stepanovic iz Stepojevca, za Jovanjdan dobio paket od kuće, pečeno prase + karlovačko iz kantine. Gospić 82/83.

bogdan

pre 11 godina

Iz komentara je jasno da su ,osim jednog,svi služili rok relativno skoro.Ja sam bio u vojsci 1965/66 u Sloveniji, na granici,i veoma rado se sećam vojničkog pasulja .Neki spominju konzerve pasulja sa hamburškom slaninom.To NIJE vojnički pasulj koji smo mi jeli i sanjali da jedemo.U to vreme se pasulj kuvao sa junetinom a bez bio začina i gluposti.Bio je jednostavan i baš zato odličan.Tajna je i u činjenici da se pasulj mora kuvati u velikoj količini.

titov vojnik

pre 11 godina

pozdrav svim klasama 87/88 Nis FK.fica i Kraljevo Jarcujak,uz odlican pasulj
ako citaju ovu poruku,
da se podsetimo dobre hrane i bezanije u grad..

DrZ

pre 11 godina

Beograd, VP4795 GMTBR, 1985/86. Prijatno svima!
Ne sećam se nikakvih problematičnih jela. Pasulj je bio bar na 4-5 različita načina i sasvimn solidan. Skoro pa ko kod kuće, skoro.
Ipak se razlikovala ishrana po jedinicama, to sam ukapirao tek kasnioje. U Gradi je bila prvoklasna, marenda svaki dan (kremipan ili euro blok 100g + voćni sok 0.2 litra, ili neki drugi slatki proizvod) zimi na straži čaj ili toplo mleko u gluvo doba noći. Ujutru cela konzerva (negde se delilo po pola). Kasnije sam uvideo da mnogi drugi nisu imali sve te privilegije.


PS
Pozdrtav i našem četnom ćati, a sadašnjem predsedniku Hr vlade Zoranu Milanoviću od Pirketa!!!!

PPS
I on se bio ugojio bar 10kg (ko i ostali) za tih 380-400 dana.

Vlada

pre 11 godina

Ono što sam ja primetio je razlika u ishrani u zavisnosti da li je kasarna imala svoju kuhinju ili je hrana dopremana.Recimo dok sam bio na obuci (Muzil) donosili su nam hranu i količina je bila problem(kad je meso,koje se davalo posebno u pitanju,suljpa i drugo je bilo repete).Pored toga to je period kad prelaziš sa domaće na vojnu hranu pa ti baš ne prija.
posle prekomande sam bio u kuhinji u kasarni 1.Maj gde je bila kuhinja koja je snabdevala dobar deo Pule.Dva civilna kuvara,vojnici (i mornari)koji su imali neke srednje škole (kuvari,mesari i sl.),ogromna i za to vreme jako dobro opremljena a namirnice kvalitetne.
Meso je bilo svaki dan.Kada se meso davalo posebno(kad nije neki gulaš i slično) meso se vadilo iz rerni oko 10-11 sati.Sečeni komadi koji su ispečeni bili teški kilogram su onda usitnjavani na 8 delova-to je bilo sledovanje za jednog vojnika.
Hrana se onda iz ogromnih kazana pretakala u bidone kutlačama koje sam tada prvi put u životu video.Držalje su bile ko od lopate a kutlače su nosile 5 kg.Čorbasto posebno,posebno meso(uvek više komada,ali to u kasarnama obavezno zdipe pozadinci)a posebno salata.
Naravno,bilo je jela koja su bila neomiljena vojsci-Drnč(ali baš odvratno),neke keramičke pločice u SDO i pseći kolačići za marendu(užinu),ali ih se sećam samo kroz izmaglicu jer sam posle obuke bio u boljoj poziciji.Mornari na DTMovima,remorkerima i baržama su dobro klopali jer su imali svog kuvara i radili posebne nabavke.
To je bilo u Puli 87-88.

jun89/90 ,2.vod.

pre 11 godina

Pančevo,diverzantski odred dvadeset dvojka,156 dana šume za 12 meseci...na terenima kuvar iz hotela Tamiš,auuuu...ali pasulj na Drini,Fruška Gora,Homoljske planine,Deliblatskoj peščari,
Kopaoniku,Gacko polje-hercegovina...eee nekad bilo sad se pripoveda.

Pera

pre 11 godina

Jedina tema iz sekcije recepti na koji je dato preko 150 iskljucivo muskih komentara :)

Kod mene pasulj bio prosecan. Ostalo nista narocito ali ja nisam bio izbirljiv. Meni je casa bila pola puna, bio sam svestan da moze i gore.

perapk

pre 11 godina

JA sam bio odusevljen vojnickim pasuljem i skoro svim osim onog prokletog pirinca, a i njega sam jeo kad sam morao. A one kurtonke su stvarno bile odvratne i neznam stvarno kako ali sam uzivao u njima i uvekm uzimao re-pe-te.

Petar

pre 11 godina

@Guster
U principu - da. Kao i sve vojske sveta, i JNA je imala neke normative kojih se drzala (za razliku od situacije sa mlekom danas i sl.) Na primer normativ za virsle je bio stroziji nego u civilstvu, tako da je vojnicka virsla bila kvalitetnija!!!

Gojko

pre 11 godina

Gde mogu da nadjem taj dokument za fiskulturu u JNA sto neko spominje u komentarima ? Ubih se trazeci, ali nema nista na netu...bar ja ne mogu da nadjem...

Билећа

pre 10 godina

Билећа,92 класа питомаца,Автовац,зима -18стц. и више, хладноћа у кости улази а за ручак пасуљ са кобасицама.Све буде лакше кад се наједеш пасуља.
Сећања,само сећања.

DIxiSi

pre 5 godina

Ljudi, nemojte tako molim vas. Za vreme Jugoslavije nije bilo sve u redu a bilo je i nekih jako dobrih stvari kojih danas nema. Jugoslavija me je naučila to, da moram u svakoj situaciji napraviti tisto sto sam sposoban a to nema veze jeli je situacija težka ili laka. Danas živim u Njemačkoj i moram njemce učiti nekih stvari koje smo u Jugoslaviji več davno radili. Ja mogu samo reči HVALA za sve. Nije bilo lako a nije bilo težko. Uvjek so postojale neke opcije za rešenje problema. Morao si samo napraviti tisto što je bilo treba. A to nije ni danas drukčije.

Miladin D Tomovic

pre 3 godine

Sluzio sam obuku u Kninu kao pesadinac i hrana je bila ok al je nije bilo dovoljno, uvek sam bio gladan. Morao sam uvek da dokupim nesto.
Kad sam presao posle obuke u Kumbor - eee, to je bila kasarna, dva, tri jela da biras, sladoled na stapicu i mnogo, mnogo toga... Razlika izmedju Knina i Kumbora ogromna...