Ponedeljak, 07.01.2013.

00:01

Sedam decenija od smrti Nikole Tesle

Izvor: Tanjug

Sedam decenija od smrti Nikole Tesle IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Lala

pre 11 godina

Verovatno ni vi a ni vecina vasih citalaca nije procitala Teslinu autobiografiju. U njoj on uopste ne spominje svoje srpsko poreklo. Najvise govori o svojoj majci. Za oca kaze da je bio svestenik, a cak ne kaze ni koje vere. Ocigledno mu to nije bilo vazno, pa ne bi trebalo ni nama da bude. Rodjen je u bivsoj Austro-Ugarskoj, danas Hrvatskoj, tamo se i skolovao, a najvise je stvarao u Americi. U Srbiji je proveo 48 ne bas prijatnih sati, pa je smesno da ga Srbija svojata.
P.S. Interesantno je da su i Tesla, i Milankovic i Pupin precanski Srbi. Nijednog svetskog velikana nauke srpskog porekla juzno od Save i Dunava, i istocno od Drine!!

Метаноја

pre 11 godina

На овај дан, сећајући се нашег великана, дужни смо и да једну комунистичку и монстроузну лаж демаскирамо.
Реченицу " Поносим се Хрватском државом и Србским пореклом" овај Геније никад, али никад није изговорио.
Слава му ......

Ivan Drago

pre 11 godina

@(Filmofil, 7. januar 2013 11:22)
Pun ti je net sa Teslinim govorima, na svim svetskim jezicima ima toliko dokumentarca o geniju koji je išao 100 godina ispred svog vremena. Imaš ga i na Youtube u dokumentarnim emisijama o njemu koliko želiš da ga vidiš i čuješ kako priča engleski.

Tesla i znanost

pre 11 godina

Tesla je spavao samo dva sata dnevno ,kako ne bi misli prekidao.Sebe nije smatrao znanstvenikom nego pronalazaćem stvari oko sebe i u prirodi.Zadužio je čovječanstvo.Mir Božji.Hristos se rodi.

Tesla,Milankovic,Ducic,Santic,Njegos...

pre 11 godina

Veliki covik i najveci Srbin van matice! Hvala Bogu sto je dao da se u nasem krsu rodi ovakva velicina!

inzenjer

pre 11 godina

usudjujem se da me proglase za jeretika, ali moram reci da je Tesla u svemu i po svemu sto je ucinio, bio najblizi slavi Isusovoj.
Nijedan covek posle isusa nije pravio takva cuda kao Tesla. Recimo da drzi neonku u ruci da ona svetli. Nijedan drugi nije oslobodio covecanstvo najtezih poslova i omogucio njeegov brzi napredak, kao sto je Tesla ucinio pronalaskom magnetnoga obrtnoga polja. Iz toga pronalaska proistekla je proizvodnja i prenos elektricne energije na velike daljine. Asinhroni elektromotor, najveci Teslin izum, je verovatno i najcesce primenjivana masina u istoriji covecanstva. Da li je uopste moguce i zamisliti na kom stupnju razvoja bi se svet nalazio da nije bilo Teslinoga Pronalaska.
Daleko bi nas odvelo da ovde nabrajamo njegova otkrica, kao sve ono sto je mogao jos da ucini, ali je u tome nasilno sprecen. Ni sto godina posle njgovih otkrica, uz svu savremenu opremu i instrumente, nijedan naucnik nije se ni priblizio Teslinim nezavrsenim ideejama. Jedini je on imao moc imaginacije, da vidi sliku onoga sto zamisli.
Sa druge strane, Tesla je ziveo aksetski, skoro isposnicki. Nije mario za ovozemaljskim dobrima.Umro je u bedi, gle slucaja na dan Hristovog rodjenja.
Bio je jedini i neponovljiv. Boziji covek. Pravoslavna crkva bi morala pod hitno da ga proglasi za sveca.
Neka mu je slava.

Filmofil

pre 11 godina

Muzej Nikole Tesle u Beogradu, koji je nedavno obeležio 60 godina rada i koji poseduje oko 160.000 originalnih dokumenata, više hiljada publikacija (knjiga i časopisa) i preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, od decembra 1952. godine smešten je u Krunskoj ulici u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929, po projektu Dragiše Brašovana. U muzeju se, između ostalog, čuva i (stilizovana) urna sa njegovim posmrtnim ostacima.

Gore navedeni podaci fasciniraju, ali ono sto fascinira jos vise, je cinjenica da Mzej ne poseduje nikakav VIDEO niti AUDIO zapis o Tesli. Tesko je poverovati da ga niko nikada nije snimio filmskom kamerom, iako je Tesla bio prisutan na mnogim znacajnim dogadjajima koji su bili "pokrivani" brojnim filmskim i radio ekipama. Zamislite sta bi to dans znacilo, kada bismo bili u mogucnosti da cujemo njegov glas - da cujemo tacno sta je nekada govorio, pa makar ti bilo i na engleskom. Nisam pristalica svetskih teorija zavera, vec sam pre sklon pomisli da nas nagrdjivani Muzej nije dorastao zadatku da se ozbiljno angazuje u potrazi za ovim materijalima. Ne moze se samo sedeti i cekati da nam neko nesto nadje i pokloni, kao sto je nedavno bio slucaj sa tonskim filmom "Sahrana kralja Aleksandra".

Milan

pre 11 godina

Tesla je dokazao da je tehnika oblast
vrhunske umetnosti a ne suvoparna
primena matematike i fizike. Njemu
su Božiji anđeli donosili poruke da
najviše on otkrije tajni o elektricitetu
koji je jedna od sila kojima Stvoritelj
vlada Kosmosom. Tesla je prvo usnivao
svoje izume. Pred nama je tek vek Te-
sle. "Blago onom ko vječno živi, imao
se rašta roditi"

Polje

pre 11 godina

Mi živimo u vremenu tehničkih otkrića bez presedana, koja vode sve potpunijem ovladavanju silama prirode i neutralisanju vremena i prostora. Ali ovaj razvoj, iako doprinosi našem komforu, udobnosti i sigurnosti života, ne ide u pravcu istinske kulture i prosvetljenja. Sasvim suprotno, on je destruktivan za ideale...
Stvarni uzrok propasti naroda je nesposobnost čovečanstva da reši SOCIJALNE, MORALNE i DUHOVNE probleme. Sve dok je borba za egzistenciju takva da samo najprilagođeniji mogu da prežive, postoji zdrav razvoj vladavine individualizma. Kada se mehanizmi reakcija eliminišu iz individue, originalni napor i inicijativa suzbiju a kreativne sposobnosti naruše, rasa postepeno tone u divljaštvo i nestaje. Sličan kraj preti našoj današnjoj civilizaciji. (Nikola Tesla) Hvala ti za sve sto si ucinio za nas, tvoje ime u toj memoriji secanja ostaje upamceno zauvek!!!

bezmozga

pre 11 godina

Извињавам се, али заборавих да додам кључну мисао, везану за мој претходни коментар. То како се Србија односи према својим великим синовима најбоље се огледа у томе што већина Србаља појма нема ко је био поменути Миланковић, али зато сви знају шта је малопре јео Новак Ђоковић.

bezmozga

pre 11 godina

(@Nikola Kopanja)
Г. Копања, не би било лепо да кажем да лупетате, али близу сте томе. Не можете да прогласите Теслу и Ђоковића, који ни по чему нису за поређење, за "највеће икад". Распитајте се ко су били, на пример, Милутин Миланковић, Драгослав Срејовић, или Михајло Пупин. Почните одатле, па пређите на Новакову "област" и проверите колико су били успешни, рецимо, Жељко Обрадовић, Владе Дивац, или Веселин Вујовић... Нити је Тесла наш једини признати научник, нити је само тенис спорт. Све најбоље и да у Новој Години будете боље обавештени.

Ivan Drago

pre 11 godina

Teslin je jedini problem bio i ostao taj što je on išao 100 godina ispred svog vremena. Zato nije ni mogao da ima veći uspeh i da bude bolje shvaćen. Mlogi ne znaju se Tesla prvi javno zapitao "šta kad potrošimo fosilna goriva?" za koja se tad smatralo da su večna i da je kod njega sve išlo u pravcu regenerativne energije i da se on danas na zapadu smatra zečetnikom tog pravca koji će sigurno na kraju i pobediti. To se već danas vidi u razvijenom svetu da se može tako tvrditi.
Čak i jedna američka kompanija za proizvodnju automobila na struju nosi njemu u čast ime Tesla.

http://www.teslamotors.com

mnogi ne znaju

pre 11 godina

Nikola Tesla sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara 1943. godine. U sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom, na večni počinak otišao je, po sopstvenoj želji, uz zvuke Šubertove „Ave Marija“ i srpske tradicionalne pesme „Tamo daleko“. Izveo ih je na violini njegov prijatelj Zlatko Baloković zajedno sa slovenačkim horom Slovan.

Andjela

pre 11 godina

Najpoznatiji biograf Nikole Tesle, Džon O’ Nil, zapisao je: „Tesla nije pripadao nijednoj veri. Rano u životu je raskinuo sa crkvom i nije prihvatio njena učenja.“ (Nenadmašni genije,1944).

Andjela

pre 11 godina

Samo da vas potsetim da se Tesla odrekao pravoslavlja i da je bio budista i da ga je istocnjacka mudsrost daleko vise privlacila.

Mozete procitati :)

Ruzno je kad religijske vodje svojataju velike ljude
samo marketinga radi...

Georg

pre 11 godina

"Tesla je 12. januara 1943. sahranjen na njujorškom groblju, posle opela služenog u srpskoj katedralnoj (sabornoj) crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.
Crkva St. John the Divine je najveća i najlepša protestantska crkva u Njujorku. Iz počasti Tesli stavljena je na raspolaganje za pravoslavni obred opela.

Nikola Kopanja

pre 11 godina

Nikola je na žalost, veliki deo svoga vremena i energije, potrošio u traganju za istrajnim i dobronamernim mecenom (mada ih je imao ali ne i sa navedenim epitetima). Možemo samo da zamisljamo, do kakvih bi još otkrica i pronalazaka došao da nije morao da se birne da sam obezbedi sredstva za svaki svoj eksperiment i ični život. Osim toga, za njegova života, su drugi već crpeli slavu i bogatstvo na osnovu njegovih izuma, kao što mu je i potpuno neopravdano izmakla Nobelova nagrada.
Drugog i jedinog Srbina, koji mu se približio po planetarnom značaju na svom polju, Novaka, prati čitav tim experata, koji brinu da se on fokusira na pripremu za igru i samu igru.
Ono sto im je zajedničko je vrlo loš odnos Srbije i u ono i u ovo vreme prema svojim sinovima i njihovom delu i uspehu. Osim svojatanja, Nikola je dobio muzej u Krunskoj koji se tek poslednjih godina afirmisao kao referentna ustanova koja predstavlja njegovo delo, a Novak je (tj njegova porodica) zbog totalne nezainteresovanosti dezave za afirmaciju realnih vrednost, morala ovih dana da vrati licencu za organizaciju ATP turnira, koji u krajnjem nije promocija te porodice, već Srbije.
I na kraju jačom izgradnjom kulta ove dve ličnosti Srbija bi imala ne izrecivu korist, bolji imidž i sigurno u budućnosti još članova ovog elitnog kluba u kome su ova dvojica potonja, na žalost još uvek usamljena.

Srx

pre 11 godina

Ima i neke simbolike u smrti ovog velikog srbina i covjeka na bozic... Edison je bio i prosao, a ti zivis vjecno... Slava ti na danasnji dan

Морава и брда

pre 11 godina

Велики научник, из православне породице, Србин!

Преминуо на Божић!

Време је да се достојно сахрани у храму Св. Саве или поред храма!

И време је да се у Србији подигне спомен-обележје " Торањ Вондерклиф" као сећање на великог научника и Србина!

Мало се зна да је и у Америци Тесла слао и примао честитке за православни Божић, да је посећивао Србске заједнице на Видовдан или им слао пригодне текстове , дружио са светским али и Србским научењацима и књижевницима,...итд.
Теслина кућа је уништена за време последњег рата у Хрватској од стране кроатских екстремиста, и то до темеља! У току Другог св. рата доста чланова фамилије Тесла у Смиљану је убијено на најсвирепији начин од стране усташа!...

Време је да се Тесла из Музеја пресели на пригодно место, храм Св. Саве!

*додатак: потребна је пажња и за друге наше заслужне грађане, на пр. за Михаила Пупина,...

Milutin

pre 11 godina

Covek je toliki genije bio i toliko toga ucino a nasa mladez toliko malo znao o Tesli da je to sramotno... jos je veca tuga sto se nalazi na novcanici od 100 dinara, ko razume shvatice...

tv

pre 11 godina

Covek je zaduzio celo covecanstvo i trebali bi da ga se setimo i poklonimo svaki put,tj svaki dan kada se probudimo,jer samo razmislite koje su nam svakodnevne potrebe i sta sve danas zivot cini onim sto jeste,i za samo ostavljanje ovog komentara je velikim delom zasluzan nas Nikola Tesla!

blondie

pre 11 godina

Da zivi danas bio ni na birou.a kad bi trazio pare za pronalaske morao bi da se uclani u URS ili bi ga ismejali,a crkva proglasila jeretikom jer ne mogu da se koriste bozje sile.A kad bi sam pokusao,uz pomoc prijatelja i u nekoj garazi,da napravi prototipe svojih izuma,tada bi ga strane sluzbe ili kidnapovale ili likvidirale.

blondie

pre 11 godina

Da zivi danas bio ni na birou.a kad bi trazio pare za pronalaske morao bi da se uclani u URS ili bi ga ismejali,a crkva proglasila jeretikom jer ne mogu da se koriste bozje sile.A kad bi sam pokusao,uz pomoc prijatelja i u nekoj garazi,da napravi prototipe svojih izuma,tada bi ga strane sluzbe ili kidnapovale ili likvidirale.

Srx

pre 11 godina

Ima i neke simbolike u smrti ovog velikog srbina i covjeka na bozic... Edison je bio i prosao, a ti zivis vjecno... Slava ti na danasnji dan

Milutin

pre 11 godina

Covek je toliki genije bio i toliko toga ucino a nasa mladez toliko malo znao o Tesli da je to sramotno... jos je veca tuga sto se nalazi na novcanici od 100 dinara, ko razume shvatice...

Морава и брда

pre 11 godina

Велики научник, из православне породице, Србин!

Преминуо на Божић!

Време је да се достојно сахрани у храму Св. Саве или поред храма!

И време је да се у Србији подигне спомен-обележје " Торањ Вондерклиф" као сећање на великог научника и Србина!

Мало се зна да је и у Америци Тесла слао и примао честитке за православни Божић, да је посећивао Србске заједнице на Видовдан или им слао пригодне текстове , дружио са светским али и Србским научењацима и књижевницима,...итд.
Теслина кућа је уништена за време последњег рата у Хрватској од стране кроатских екстремиста, и то до темеља! У току Другог св. рата доста чланова фамилије Тесла у Смиљану је убијено на најсвирепији начин од стране усташа!...

Време је да се Тесла из Музеја пресели на пригодно место, храм Св. Саве!

*додатак: потребна је пажња и за друге наше заслужне грађане, на пр. за Михаила Пупина,...

mnogi ne znaju

pre 11 godina

Nikola Tesla sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara 1943. godine. U sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom, na večni počinak otišao je, po sopstvenoj želji, uz zvuke Šubertove „Ave Marija“ i srpske tradicionalne pesme „Tamo daleko“. Izveo ih je na violini njegov prijatelj Zlatko Baloković zajedno sa slovenačkim horom Slovan.

tv

pre 11 godina

Covek je zaduzio celo covecanstvo i trebali bi da ga se setimo i poklonimo svaki put,tj svaki dan kada se probudimo,jer samo razmislite koje su nam svakodnevne potrebe i sta sve danas zivot cini onim sto jeste,i za samo ostavljanje ovog komentara je velikim delom zasluzan nas Nikola Tesla!

bezmozga

pre 11 godina

(@Nikola Kopanja)
Г. Копања, не би било лепо да кажем да лупетате, али близу сте томе. Не можете да прогласите Теслу и Ђоковића, који ни по чему нису за поређење, за "највеће икад". Распитајте се ко су били, на пример, Милутин Миланковић, Драгослав Срејовић, или Михајло Пупин. Почните одатле, па пређите на Новакову "област" и проверите колико су били успешни, рецимо, Жељко Обрадовић, Владе Дивац, или Веселин Вујовић... Нити је Тесла наш једини признати научник, нити је само тенис спорт. Све најбоље и да у Новој Години будете боље обавештени.

Andjela

pre 11 godina

Najpoznatiji biograf Nikole Tesle, Džon O’ Nil, zapisao je: „Tesla nije pripadao nijednoj veri. Rano u životu je raskinuo sa crkvom i nije prihvatio njena učenja.“ (Nenadmašni genije,1944).

bezmozga

pre 11 godina

Извињавам се, али заборавих да додам кључну мисао, везану за мој претходни коментар. То како се Србија односи према својим великим синовима најбоље се огледа у томе што већина Србаља појма нема ко је био поменути Миланковић, али зато сви знају шта је малопре јео Новак Ђоковић.

Filmofil

pre 11 godina

Muzej Nikole Tesle u Beogradu, koji je nedavno obeležio 60 godina rada i koji poseduje oko 160.000 originalnih dokumenata, više hiljada publikacija (knjiga i časopisa) i preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, od decembra 1952. godine smešten je u Krunskoj ulici u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929, po projektu Dragiše Brašovana. U muzeju se, između ostalog, čuva i (stilizovana) urna sa njegovim posmrtnim ostacima.

Gore navedeni podaci fasciniraju, ali ono sto fascinira jos vise, je cinjenica da Mzej ne poseduje nikakav VIDEO niti AUDIO zapis o Tesli. Tesko je poverovati da ga niko nikada nije snimio filmskom kamerom, iako je Tesla bio prisutan na mnogim znacajnim dogadjajima koji su bili "pokrivani" brojnim filmskim i radio ekipama. Zamislite sta bi to dans znacilo, kada bismo bili u mogucnosti da cujemo njegov glas - da cujemo tacno sta je nekada govorio, pa makar ti bilo i na engleskom. Nisam pristalica svetskih teorija zavera, vec sam pre sklon pomisli da nas nagrdjivani Muzej nije dorastao zadatku da se ozbiljno angazuje u potrazi za ovim materijalima. Ne moze se samo sedeti i cekati da nam neko nesto nadje i pokloni, kao sto je nedavno bio slucaj sa tonskim filmom "Sahrana kralja Aleksandra".

Andjela

pre 11 godina

Samo da vas potsetim da se Tesla odrekao pravoslavlja i da je bio budista i da ga je istocnjacka mudsrost daleko vise privlacila.

Mozete procitati :)

Ruzno je kad religijske vodje svojataju velike ljude
samo marketinga radi...

Метаноја

pre 11 godina

На овај дан, сећајући се нашег великана, дужни смо и да једну комунистичку и монстроузну лаж демаскирамо.
Реченицу " Поносим се Хрватском државом и Србским пореклом" овај Геније никад, али никад није изговорио.
Слава му ......

Lala

pre 11 godina

Verovatno ni vi a ni vecina vasih citalaca nije procitala Teslinu autobiografiju. U njoj on uopste ne spominje svoje srpsko poreklo. Najvise govori o svojoj majci. Za oca kaze da je bio svestenik, a cak ne kaze ni koje vere. Ocigledno mu to nije bilo vazno, pa ne bi trebalo ni nama da bude. Rodjen je u bivsoj Austro-Ugarskoj, danas Hrvatskoj, tamo se i skolovao, a najvise je stvarao u Americi. U Srbiji je proveo 48 ne bas prijatnih sati, pa je smesno da ga Srbija svojata.
P.S. Interesantno je da su i Tesla, i Milankovic i Pupin precanski Srbi. Nijednog svetskog velikana nauke srpskog porekla juzno od Save i Dunava, i istocno od Drine!!

Ivan Drago

pre 11 godina

Teslin je jedini problem bio i ostao taj što je on išao 100 godina ispred svog vremena. Zato nije ni mogao da ima veći uspeh i da bude bolje shvaćen. Mlogi ne znaju se Tesla prvi javno zapitao "šta kad potrošimo fosilna goriva?" za koja se tad smatralo da su večna i da je kod njega sve išlo u pravcu regenerativne energije i da se on danas na zapadu smatra zečetnikom tog pravca koji će sigurno na kraju i pobediti. To se već danas vidi u razvijenom svetu da se može tako tvrditi.
Čak i jedna američka kompanija za proizvodnju automobila na struju nosi njemu u čast ime Tesla.

http://www.teslamotors.com

Polje

pre 11 godina

Mi živimo u vremenu tehničkih otkrića bez presedana, koja vode sve potpunijem ovladavanju silama prirode i neutralisanju vremena i prostora. Ali ovaj razvoj, iako doprinosi našem komforu, udobnosti i sigurnosti života, ne ide u pravcu istinske kulture i prosvetljenja. Sasvim suprotno, on je destruktivan za ideale...
Stvarni uzrok propasti naroda je nesposobnost čovečanstva da reši SOCIJALNE, MORALNE i DUHOVNE probleme. Sve dok je borba za egzistenciju takva da samo najprilagođeniji mogu da prežive, postoji zdrav razvoj vladavine individualizma. Kada se mehanizmi reakcija eliminišu iz individue, originalni napor i inicijativa suzbiju a kreativne sposobnosti naruše, rasa postepeno tone u divljaštvo i nestaje. Sličan kraj preti našoj današnjoj civilizaciji. (Nikola Tesla) Hvala ti za sve sto si ucinio za nas, tvoje ime u toj memoriji secanja ostaje upamceno zauvek!!!

Milan

pre 11 godina

Tesla je dokazao da je tehnika oblast
vrhunske umetnosti a ne suvoparna
primena matematike i fizike. Njemu
su Božiji anđeli donosili poruke da
najviše on otkrije tajni o elektricitetu
koji je jedna od sila kojima Stvoritelj
vlada Kosmosom. Tesla je prvo usnivao
svoje izume. Pred nama je tek vek Te-
sle. "Blago onom ko vječno živi, imao
se rašta roditi"

inzenjer

pre 11 godina

usudjujem se da me proglase za jeretika, ali moram reci da je Tesla u svemu i po svemu sto je ucinio, bio najblizi slavi Isusovoj.
Nijedan covek posle isusa nije pravio takva cuda kao Tesla. Recimo da drzi neonku u ruci da ona svetli. Nijedan drugi nije oslobodio covecanstvo najtezih poslova i omogucio njeegov brzi napredak, kao sto je Tesla ucinio pronalaskom magnetnoga obrtnoga polja. Iz toga pronalaska proistekla je proizvodnja i prenos elektricne energije na velike daljine. Asinhroni elektromotor, najveci Teslin izum, je verovatno i najcesce primenjivana masina u istoriji covecanstva. Da li je uopste moguce i zamisliti na kom stupnju razvoja bi se svet nalazio da nije bilo Teslinoga Pronalaska.
Daleko bi nas odvelo da ovde nabrajamo njegova otkrica, kao sve ono sto je mogao jos da ucini, ali je u tome nasilno sprecen. Ni sto godina posle njgovih otkrica, uz svu savremenu opremu i instrumente, nijedan naucnik nije se ni priblizio Teslinim nezavrsenim ideejama. Jedini je on imao moc imaginacije, da vidi sliku onoga sto zamisli.
Sa druge strane, Tesla je ziveo aksetski, skoro isposnicki. Nije mario za ovozemaljskim dobrima.Umro je u bedi, gle slucaja na dan Hristovog rodjenja.
Bio je jedini i neponovljiv. Boziji covek. Pravoslavna crkva bi morala pod hitno da ga proglasi za sveca.
Neka mu je slava.

Tesla i znanost

pre 11 godina

Tesla je spavao samo dva sata dnevno ,kako ne bi misli prekidao.Sebe nije smatrao znanstvenikom nego pronalazaćem stvari oko sebe i u prirodi.Zadužio je čovječanstvo.Mir Božji.Hristos se rodi.

Tesla,Milankovic,Ducic,Santic,Njegos...

pre 11 godina

Veliki covik i najveci Srbin van matice! Hvala Bogu sto je dao da se u nasem krsu rodi ovakva velicina!

Ivan Drago

pre 11 godina

@(Filmofil, 7. januar 2013 11:22)
Pun ti je net sa Teslinim govorima, na svim svetskim jezicima ima toliko dokumentarca o geniju koji je išao 100 godina ispred svog vremena. Imaš ga i na Youtube u dokumentarnim emisijama o njemu koliko želiš da ga vidiš i čuješ kako priča engleski.

Georg

pre 11 godina

"Tesla je 12. januara 1943. sahranjen na njujorškom groblju, posle opela služenog u srpskoj katedralnoj (sabornoj) crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.
Crkva St. John the Divine je najveća i najlepša protestantska crkva u Njujorku. Iz počasti Tesli stavljena je na raspolaganje za pravoslavni obred opela.

Nikola Kopanja

pre 11 godina

Nikola je na žalost, veliki deo svoga vremena i energije, potrošio u traganju za istrajnim i dobronamernim mecenom (mada ih je imao ali ne i sa navedenim epitetima). Možemo samo da zamisljamo, do kakvih bi još otkrica i pronalazaka došao da nije morao da se birne da sam obezbedi sredstva za svaki svoj eksperiment i ični život. Osim toga, za njegova života, su drugi već crpeli slavu i bogatstvo na osnovu njegovih izuma, kao što mu je i potpuno neopravdano izmakla Nobelova nagrada.
Drugog i jedinog Srbina, koji mu se približio po planetarnom značaju na svom polju, Novaka, prati čitav tim experata, koji brinu da se on fokusira na pripremu za igru i samu igru.
Ono sto im je zajedničko je vrlo loš odnos Srbije i u ono i u ovo vreme prema svojim sinovima i njihovom delu i uspehu. Osim svojatanja, Nikola je dobio muzej u Krunskoj koji se tek poslednjih godina afirmisao kao referentna ustanova koja predstavlja njegovo delo, a Novak je (tj njegova porodica) zbog totalne nezainteresovanosti dezave za afirmaciju realnih vrednost, morala ovih dana da vrati licencu za organizaciju ATP turnira, koji u krajnjem nije promocija te porodice, već Srbije.
I na kraju jačom izgradnjom kulta ove dve ličnosti Srbija bi imala ne izrecivu korist, bolji imidž i sigurno u budućnosti još članova ovog elitnog kluba u kome su ova dvojica potonja, na žalost još uvek usamljena.

Nikola Kopanja

pre 11 godina

Nikola je na žalost, veliki deo svoga vremena i energije, potrošio u traganju za istrajnim i dobronamernim mecenom (mada ih je imao ali ne i sa navedenim epitetima). Možemo samo da zamisljamo, do kakvih bi još otkrica i pronalazaka došao da nije morao da se birne da sam obezbedi sredstva za svaki svoj eksperiment i ični život. Osim toga, za njegova života, su drugi već crpeli slavu i bogatstvo na osnovu njegovih izuma, kao što mu je i potpuno neopravdano izmakla Nobelova nagrada.
Drugog i jedinog Srbina, koji mu se približio po planetarnom značaju na svom polju, Novaka, prati čitav tim experata, koji brinu da se on fokusira na pripremu za igru i samu igru.
Ono sto im je zajedničko je vrlo loš odnos Srbije i u ono i u ovo vreme prema svojim sinovima i njihovom delu i uspehu. Osim svojatanja, Nikola je dobio muzej u Krunskoj koji se tek poslednjih godina afirmisao kao referentna ustanova koja predstavlja njegovo delo, a Novak je (tj njegova porodica) zbog totalne nezainteresovanosti dezave za afirmaciju realnih vrednost, morala ovih dana da vrati licencu za organizaciju ATP turnira, koji u krajnjem nije promocija te porodice, već Srbije.
I na kraju jačom izgradnjom kulta ove dve ličnosti Srbija bi imala ne izrecivu korist, bolji imidž i sigurno u budućnosti još članova ovog elitnog kluba u kome su ova dvojica potonja, na žalost još uvek usamljena.

Морава и брда

pre 11 godina

Велики научник, из православне породице, Србин!

Преминуо на Божић!

Време је да се достојно сахрани у храму Св. Саве или поред храма!

И време је да се у Србији подигне спомен-обележје " Торањ Вондерклиф" као сећање на великог научника и Србина!

Мало се зна да је и у Америци Тесла слао и примао честитке за православни Божић, да је посећивао Србске заједнице на Видовдан или им слао пригодне текстове , дружио са светским али и Србским научењацима и књижевницима,...итд.
Теслина кућа је уништена за време последњег рата у Хрватској од стране кроатских екстремиста, и то до темеља! У току Другог св. рата доста чланова фамилије Тесла у Смиљану је убијено на најсвирепији начин од стране усташа!...

Време је да се Тесла из Музеја пресели на пригодно место, храм Св. Саве!

*додатак: потребна је пажња и за друге наше заслужне грађане, на пр. за Михаила Пупина,...

Lala

pre 11 godina

Verovatno ni vi a ni vecina vasih citalaca nije procitala Teslinu autobiografiju. U njoj on uopste ne spominje svoje srpsko poreklo. Najvise govori o svojoj majci. Za oca kaze da je bio svestenik, a cak ne kaze ni koje vere. Ocigledno mu to nije bilo vazno, pa ne bi trebalo ni nama da bude. Rodjen je u bivsoj Austro-Ugarskoj, danas Hrvatskoj, tamo se i skolovao, a najvise je stvarao u Americi. U Srbiji je proveo 48 ne bas prijatnih sati, pa je smesno da ga Srbija svojata.
P.S. Interesantno je da su i Tesla, i Milankovic i Pupin precanski Srbi. Nijednog svetskog velikana nauke srpskog porekla juzno od Save i Dunava, i istocno od Drine!!

Milan

pre 11 godina

Tesla je dokazao da je tehnika oblast
vrhunske umetnosti a ne suvoparna
primena matematike i fizike. Njemu
su Božiji anđeli donosili poruke da
najviše on otkrije tajni o elektricitetu
koji je jedna od sila kojima Stvoritelj
vlada Kosmosom. Tesla je prvo usnivao
svoje izume. Pred nama je tek vek Te-
sle. "Blago onom ko vječno živi, imao
se rašta roditi"

Andjela

pre 11 godina

Samo da vas potsetim da se Tesla odrekao pravoslavlja i da je bio budista i da ga je istocnjacka mudsrost daleko vise privlacila.

Mozete procitati :)

Ruzno je kad religijske vodje svojataju velike ljude
samo marketinga radi...

blondie

pre 11 godina

Da zivi danas bio ni na birou.a kad bi trazio pare za pronalaske morao bi da se uclani u URS ili bi ga ismejali,a crkva proglasila jeretikom jer ne mogu da se koriste bozje sile.A kad bi sam pokusao,uz pomoc prijatelja i u nekoj garazi,da napravi prototipe svojih izuma,tada bi ga strane sluzbe ili kidnapovale ili likvidirale.

Andjela

pre 11 godina

Najpoznatiji biograf Nikole Tesle, Džon O’ Nil, zapisao je: „Tesla nije pripadao nijednoj veri. Rano u životu je raskinuo sa crkvom i nije prihvatio njena učenja.“ (Nenadmašni genije,1944).

inzenjer

pre 11 godina

usudjujem se da me proglase za jeretika, ali moram reci da je Tesla u svemu i po svemu sto je ucinio, bio najblizi slavi Isusovoj.
Nijedan covek posle isusa nije pravio takva cuda kao Tesla. Recimo da drzi neonku u ruci da ona svetli. Nijedan drugi nije oslobodio covecanstvo najtezih poslova i omogucio njeegov brzi napredak, kao sto je Tesla ucinio pronalaskom magnetnoga obrtnoga polja. Iz toga pronalaska proistekla je proizvodnja i prenos elektricne energije na velike daljine. Asinhroni elektromotor, najveci Teslin izum, je verovatno i najcesce primenjivana masina u istoriji covecanstva. Da li je uopste moguce i zamisliti na kom stupnju razvoja bi se svet nalazio da nije bilo Teslinoga Pronalaska.
Daleko bi nas odvelo da ovde nabrajamo njegova otkrica, kao sve ono sto je mogao jos da ucini, ali je u tome nasilno sprecen. Ni sto godina posle njgovih otkrica, uz svu savremenu opremu i instrumente, nijedan naucnik nije se ni priblizio Teslinim nezavrsenim ideejama. Jedini je on imao moc imaginacije, da vidi sliku onoga sto zamisli.
Sa druge strane, Tesla je ziveo aksetski, skoro isposnicki. Nije mario za ovozemaljskim dobrima.Umro je u bedi, gle slucaja na dan Hristovog rodjenja.
Bio je jedini i neponovljiv. Boziji covek. Pravoslavna crkva bi morala pod hitno da ga proglasi za sveca.
Neka mu je slava.

Srx

pre 11 godina

Ima i neke simbolike u smrti ovog velikog srbina i covjeka na bozic... Edison je bio i prosao, a ti zivis vjecno... Slava ti na danasnji dan

Метаноја

pre 11 godina

На овај дан, сећајући се нашег великана, дужни смо и да једну комунистичку и монстроузну лаж демаскирамо.
Реченицу " Поносим се Хрватском државом и Србским пореклом" овај Геније никад, али никад није изговорио.
Слава му ......

Milutin

pre 11 godina

Covek je toliki genije bio i toliko toga ucino a nasa mladez toliko malo znao o Tesli da je to sramotno... jos je veca tuga sto se nalazi na novcanici od 100 dinara, ko razume shvatice...

mnogi ne znaju

pre 11 godina

Nikola Tesla sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara 1943. godine. U sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom, na večni počinak otišao je, po sopstvenoj želji, uz zvuke Šubertove „Ave Marija“ i srpske tradicionalne pesme „Tamo daleko“. Izveo ih je na violini njegov prijatelj Zlatko Baloković zajedno sa slovenačkim horom Slovan.

bezmozga

pre 11 godina

Извињавам се, али заборавих да додам кључну мисао, везану за мој претходни коментар. То како се Србија односи према својим великим синовима најбоље се огледа у томе што већина Србаља појма нема ко је био поменути Миланковић, али зато сви знају шта је малопре јео Новак Ђоковић.

Tesla,Milankovic,Ducic,Santic,Njegos...

pre 11 godina

Veliki covik i najveci Srbin van matice! Hvala Bogu sto je dao da se u nasem krsu rodi ovakva velicina!

Ivan Drago

pre 11 godina

@(Filmofil, 7. januar 2013 11:22)
Pun ti je net sa Teslinim govorima, na svim svetskim jezicima ima toliko dokumentarca o geniju koji je išao 100 godina ispred svog vremena. Imaš ga i na Youtube u dokumentarnim emisijama o njemu koliko želiš da ga vidiš i čuješ kako priča engleski.

tv

pre 11 godina

Covek je zaduzio celo covecanstvo i trebali bi da ga se setimo i poklonimo svaki put,tj svaki dan kada se probudimo,jer samo razmislite koje su nam svakodnevne potrebe i sta sve danas zivot cini onim sto jeste,i za samo ostavljanje ovog komentara je velikim delom zasluzan nas Nikola Tesla!

bezmozga

pre 11 godina

(@Nikola Kopanja)
Г. Копања, не би било лепо да кажем да лупетате, али близу сте томе. Не можете да прогласите Теслу и Ђоковића, који ни по чему нису за поређење, за "највеће икад". Распитајте се ко су били, на пример, Милутин Миланковић, Драгослав Срејовић, или Михајло Пупин. Почните одатле, па пређите на Новакову "област" и проверите колико су били успешни, рецимо, Жељко Обрадовић, Владе Дивац, или Веселин Вујовић... Нити је Тесла наш једини признати научник, нити је само тенис спорт. Све најбоље и да у Новој Години будете боље обавештени.

Polje

pre 11 godina

Mi živimo u vremenu tehničkih otkrića bez presedana, koja vode sve potpunijem ovladavanju silama prirode i neutralisanju vremena i prostora. Ali ovaj razvoj, iako doprinosi našem komforu, udobnosti i sigurnosti života, ne ide u pravcu istinske kulture i prosvetljenja. Sasvim suprotno, on je destruktivan za ideale...
Stvarni uzrok propasti naroda je nesposobnost čovečanstva da reši SOCIJALNE, MORALNE i DUHOVNE probleme. Sve dok je borba za egzistenciju takva da samo najprilagođeniji mogu da prežive, postoji zdrav razvoj vladavine individualizma. Kada se mehanizmi reakcija eliminišu iz individue, originalni napor i inicijativa suzbiju a kreativne sposobnosti naruše, rasa postepeno tone u divljaštvo i nestaje. Sličan kraj preti našoj današnjoj civilizaciji. (Nikola Tesla) Hvala ti za sve sto si ucinio za nas, tvoje ime u toj memoriji secanja ostaje upamceno zauvek!!!

Georg

pre 11 godina

"Tesla je 12. januara 1943. sahranjen na njujorškom groblju, posle opela služenog u srpskoj katedralnoj (sabornoj) crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.
Crkva St. John the Divine je najveća i najlepša protestantska crkva u Njujorku. Iz počasti Tesli stavljena je na raspolaganje za pravoslavni obred opela.

Ivan Drago

pre 11 godina

Teslin je jedini problem bio i ostao taj što je on išao 100 godina ispred svog vremena. Zato nije ni mogao da ima veći uspeh i da bude bolje shvaćen. Mlogi ne znaju se Tesla prvi javno zapitao "šta kad potrošimo fosilna goriva?" za koja se tad smatralo da su večna i da je kod njega sve išlo u pravcu regenerativne energije i da se on danas na zapadu smatra zečetnikom tog pravca koji će sigurno na kraju i pobediti. To se već danas vidi u razvijenom svetu da se može tako tvrditi.
Čak i jedna američka kompanija za proizvodnju automobila na struju nosi njemu u čast ime Tesla.

http://www.teslamotors.com

Filmofil

pre 11 godina

Muzej Nikole Tesle u Beogradu, koji je nedavno obeležio 60 godina rada i koji poseduje oko 160.000 originalnih dokumenata, više hiljada publikacija (knjiga i časopisa) i preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, od decembra 1952. godine smešten je u Krunskoj ulici u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929, po projektu Dragiše Brašovana. U muzeju se, između ostalog, čuva i (stilizovana) urna sa njegovim posmrtnim ostacima.

Gore navedeni podaci fasciniraju, ali ono sto fascinira jos vise, je cinjenica da Mzej ne poseduje nikakav VIDEO niti AUDIO zapis o Tesli. Tesko je poverovati da ga niko nikada nije snimio filmskom kamerom, iako je Tesla bio prisutan na mnogim znacajnim dogadjajima koji su bili "pokrivani" brojnim filmskim i radio ekipama. Zamislite sta bi to dans znacilo, kada bismo bili u mogucnosti da cujemo njegov glas - da cujemo tacno sta je nekada govorio, pa makar ti bilo i na engleskom. Nisam pristalica svetskih teorija zavera, vec sam pre sklon pomisli da nas nagrdjivani Muzej nije dorastao zadatku da se ozbiljno angazuje u potrazi za ovim materijalima. Ne moze se samo sedeti i cekati da nam neko nesto nadje i pokloni, kao sto je nedavno bio slucaj sa tonskim filmom "Sahrana kralja Aleksandra".

Tesla i znanost

pre 11 godina

Tesla je spavao samo dva sata dnevno ,kako ne bi misli prekidao.Sebe nije smatrao znanstvenikom nego pronalazaćem stvari oko sebe i u prirodi.Zadužio je čovječanstvo.Mir Božji.Hristos se rodi.