- Komentari -

CERN: Hadronski sudarač ide na odmor

Najveći i najmoćniji atomski sudarač na svetu, Veliki hadronski kolajder Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlazi u martu u dvogodišnju hibernaciju, saopšteno je iz ovog centra na švajcarko-francuskoj granici.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ajmo opet na kurs fizike, medicine i filozofije:
  1. LHC cak i da stvori (mikro) crnu rupu, ona bi zato sto je nastala od dva protona (i samim tim ima njihovu masu) trajala delic delica sekunde i horizont dogadjaja (fakticki precnik) bi joj bio velicine protona. Pa sta pojede za to vreme, pojela je.
  2. Cemu sluze sudaraci cestica - pa na primer kao pogon za terapiju u lecenju raka. Ajd da sad to sve zakopamo jer se "plasimo"
  3. Jedan bombarder B-2 kosta 2.1 milijardu dolara, a napravljeno je 20tak komada. Sta bi tek moglo da se napravi za te pare
  (Petar, 8. januar 2013 11:34)

  # Link komentara

 2. 2 godine smo na miru. plasim se sta ce biti ako uspeju da naprave crnu rupu jer teoretski ona moze da proguta celu planetu!
   (ostaje nam da vidimo, 5. januar 2013 23:02)

  # Link komentara

 3. ugasite ga skroz...prvo je trebao 2012 da nam otkrije boga i da nam kaze zasto smo ovde...pa iskocio osigurac...pa nisu mogli par godina da nadju novi...pa kao 2014 ce da napravi male crne rupe i da nam kaze od cega smo sastavljeni...na kraju jedno veliko nista...batali to
  (alek, 5. januar 2013 22:27)

  # Link komentara

 4. Nema veze sto je pauza dve godine, verovatno imaju podataka za analizu narednih 10 godina.
  (Mrtvac, 5. januar 2013 17:26)

  # Link komentara

 5. Ovaj projekat kosta manje od kompletne vodovodne instalacije za citavu Afriku gde ovog momenta, znaci dok ovo citate, umire jedna izgladnela i zedna osoba.
  Ne, nisam protiv istrazivanja ali jesam protiv cinjenice da vecina evropljana pojma nema o Cernu niti zna koje sve rizike sa sobom donosi proizvodnja elem konstatacija nekontrolisane energije. Dan kada je izmisljeno vatreno oruzije je danas nebitan, bitni su oni koji imaju najbolje.
  Hm, da, verovatno gresim, nase covecanstvo je dovoljno odraslo da neko od novih otkrica nece isprobati na tamo neke neposlusnike.
  (Drule, 5. januar 2013 09:36)

  # Link komentara