Petak, 30.04.2010.

16:57

Ćirilica

Izvor: B92

Æirilica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

legenda

pre 13 godina

A jas sam uvek bio ponosan na to da se kod nas u skolama uce dva pisma. I sad to hoce da ukinu? Zasto? Zar smo manji Srbi ako smo obrazovaniji? Strano pismo? A cirilica je nase izvorno? Onda sveti Ciril mora da je bio iz Male Mostanice zar ne?

лицемерје

pre 13 godina

Солидан чланак, штета је што је на латиници! Сваки текст на латиници (на српском језику) у Србији је донекле одраз некултуре и нецивилизованог понашања, које његови издавачи нигде више не би практиковалим нити могли то да раде. Уређена и правна друштва никада не би дозволила ово распињање српског језика. Латиница у њему је последица политичко-идеолошког експеримента, и сада је у њему као загађење остало после еколошке несреће. Неки кажу да су навикли да пишу њоме - па, имамо много лоших навика, треба једном да се цивилизујемо. Занимљиво је како они који некритички (као некад комунистичку идеологију) примају СВЕ из Западне Европе, а никако неће и стандард који тамо важи - једно писмо у једном језику. Два писма у једном језику су поремећај, штетна ствар, одступање од нормалног и прихваћених стандарда. Они који се за то залажу као да се залажу за непоштовање важећих стандарда у саобраћају, електродистрибуцији, водоводу, техници, медицини ...

Tipolir

pre 13 godina

Koliko znam, stari Srbi prvo su pisali klinastim pismom, pa kad im dosadilo prešli su na čirilicu. Početak crtanja klinastih znakova, desio se na srpskom pašnjaku, gdje je stari Srbin čuvao stoku, i s povelikim štapom, lupao po dreku. Sve što je frcalo na sve satrane, postale su interpunkcije, a otiske štapova na dreku, polako je spajao u razne oblike, pa su tako nastala slova. Na toj osnovi nastalo je i Kinesko pismo.

незнање не оправдава

pre 13 godina

Господин ЕУ нема појма да се у ЕУ не пише само латиница.

srbin

pre 13 godina

ja ne znam cemu sluzi cirilica, ok staro pismo i to, kao tradicija, ali latinica je u upotrebi u svakodnevnom zivotu, svuda, gde god se okrenes, sve je na latinici, smatram da tako i treba da bude stoga ukinimo hijeroglife i ne mucimo vise onu napacenu decu u skolama sa oba pisma !

Тамара

pre 13 godina

Нико не сматра људе који желе и латиницу учинити званичним писмом у Србији "фистулом на гузи националног бића", али се мора признати да ти људи показују завидну количину истрајног безобразлука у наметњу свог писма јер би се исти ти сасвим сигурно у својим матичним државама зубима борили да се нити једно друго писмо званично не користи (примјер: Срби у Хрватској не смију ставити ни двојезичне натписе у селима и градовима гдје чине већину или замјетан број унутар популације). Било би добро да схвате да Србија више није Југославија, као што су лако схватили да Хрватска више није Југославија, БиХ више није Југославија, Црна Гора више није Југославија, итд. Латиница у Србији мора бити само писмо које се толерира, као што се толерира овдје, међу коментаторима и на бројним другим сајтовима и новинама у Србији, али никако као писмо које је главно и супериорно аутохтоној ћирилици. Нигдје се тако не ради. Успут, морам све похвале одати Македонцима јер су се досад у многочему показали као најпаметнији народ бивше СФРЈ, а овакве теме код њих и не постоје. Њима је одавно јасно које је њихово писмо и никоме не пада на памет да му намеће сурогате. Није познато ни да им се странци губе по градовима.

P.S.

pre 13 godina

Nacional-socijalisticka indoktrinacija, koja je pocela recima "Niko ne smije da vas bije", zavrsava se recima "niko ne smije da koristi latinicu".
Zatucanost, zaostalost, uskogrudost, zatupljenost, mrznja prema svemu sto nije obojeno crveno-plavo-belo, "nauka" u sluzbi nacije - sve je to deo jedne i iste indoktrinacije kojom se vise od 20 godina vlada masom u Srbiji. Ko god iskace iz tog sistema proglasava se fistulom na guzi nacionalnog bica.

Лела 2

pre 13 godina

Господи која се залажу за законску равноправност ћирилице и латинице у Србији (с чиме се, наравно, не слажем јер такву "великодушност" према страном писму у властитој земљи мало која држава упражњава), желим само рећи да није никакав спецификум ни богатство Србије то што користи и латиницу јер латиницу уче и знају сви људи на свијету који уче бар један страни језик чије писмо је латиница: енглески, француски, њемачки, чешки, португалски, итд. Свака од тих латиница се донекле и разликује, па ако и Срби желе користити латиницу, онда би било добро да се измисли неколико специфичних знакова за правило "један глас, једно слово". Мислим да не би било превише захтјевно измислити знакове за, на примјер, џ, љ, њ, умјесто знакова из хрватске латинице: dž, lj, nj. Странцу ништа не значи ако му уз "Добродошли" напишете "Dobrodosli", умјесто "Dobrodošli". Он ионако разумије енглески, а не хрватски и хрватско-латинична добродошлица му сасвим сигурно и мање значи од ћириличне јер за ћирилицу бар зна да је српско писмо.

neki ja

pre 13 godina

Stvarno ne mogu da verujem oko cega se raspravljate. Toliko stvari u ovoj zemlji nije kako treba...
Mislim da treba znati oba pisma...od viska glava ne boli...bogat si onoliko koliko znas...

Maks

pre 13 godina

Живим у Шпанији већ скоро две године, и могу пренети лична искуства у погледу коришћења писма и језика. Као програмер који је навикао да користу енглеску тастатуру (као да сам и имао избора да се навикнем на ћириличну тастатуру) имао сам много проблема не да пронађем енглеску тастатуру у Спанији већ да пронађем не-шпанску тастатуру. Употреба енглеског језика је сведена на најмњу могућу меру и уместо да свој језик прилагођавају енглеском (или језику тј. писму неке друге велике нације) у туристичким местима они додају називе на енглеском језику али никако свуда. Почев од Виндоуса (Windows) преко декларације артикала до синхронизованих филмова и серија све је на шпанском језику (у Баскијској земљи, Каталонији... користе се регионални језици Еускера, Катала, Гаљего... али обавезно са шпанским језиком). У свакодневној употреби имају користе много мање енглеских жаргона него у српском али се и поред тога на улици може чути како се шпански језик помало вулгаризује смс терминима.
Српска национална свест је прекидана у свом развоју много пута разним ратовима и нормално је да немамо континуитет у традицији какав на пример има једна Шпанија, можда ћемо доћи дотле али сада смо много далеко. Апсурд је тврдити да ће нас странци боље разумети ако користимо латиницу јер је странцу неће бити јасније шта значи "beskičmenjak" ако то буде било написано латиницом, мада се при оваквом по интелигенцију увредљивом "аргументу", често запоставља чињеница да српски језик користимо ми а не да нас странци разумеју а да ми не разумемо једни друге. Бржи улазак у ЕУ ако би користили латиницуу уместо ћирилице је још псеудо-аргумент а нажалост није и последњи.
Многи странци са којима сам имао прилике да разговарам, су збуњени тиме што имамо два писма у употреби. Ја лично мислим да два писма у употреби не представљају богатство језика већ збуњеност нације и недвршеност стандарда. Колико је само недоумица, тешкоћа у употреби, беспотребног трошења новца... због употребе два писма.
Лично мислим да је ћирилично писмо савршеније, али нисам против ни латиничног писма, али треба најзад утврдити стандард и користити једно писмо. Ако је то ћирилица онда држава треба да учини више од декларативног изјашњавања у корист ћирилице. Ту пре свега мислим на прописе који би обавезивали употребу ћириличног писма и субвенционисање продукције српске ћириличне тастатуре као и опскрбљивање школа тим тастатурама.
Нисам песимиста али мислим да Србији треба времена да усклади и поврати цивилизацијски и национални ток. У земљама (западне) Европе људи се не стиде да признају да су Шпанци, Французи или Немци да користе шпански, француски или немачки језик, да га користе где год могу па чак и изван граница своје земље, да су поносни и да захтевају од имиграната да поштују земљу у којој јесу и да науче њихов језик (на пример овде у Шпанији старији Кинези иду у школе да би научили шпански језик док у Србији када би и хтели вероватно не би знали где да почну). У србији се још нажалост говори да је једно писмо националистичко (?!?), ушли би брже у ЕУ, странци би на боље разумели (иако би вероватно себе лошије разумели)... јели би најскупљи кабијар свакога дана о трошку САД само ако би користили латиницу. Још жалосније је што неки људи (деца) поверују оваквим причама...

Срђан

pre 13 godina

Моје прво писмо које сам научио била је Латиница пошто ме је тако запало. У Сарајеву се равномерно учала оба писма до избијања рата. До осамнаесте године нисам знао да пишем штампана Ћирилична слова јер нисам учио у првом разреду. Тек после Осамнаесте сам научио Ћирилицу комплетну и од тада само и њу користим.
1. Хрвати и Муслимани моје генерације нису учили Ћирилицу па ја увек морам да им пишем НПР. мејл Латиницом па сам поставио себи питање зашто ја то радим.
2. Ћирилица је много лепше писмо
3. Срби полако губе свој идентитет и прихватају нешто што није њихово. Хрват никада неће писати Ћирилицом јер је и не зна.
Ја ретко читам сајтове које немају Ћирилицу јер ме то вређа и осећам се дискриминисан. Али на крају за моје муке се побринула компанија гугл која ми је омогућила да ове редове читам на Ћирилици јер ми је превела са хрватског на Српски.

D DJ

pre 13 godina

Srbija je jedna od malobrojnih drzava ciji gradjani znaju i cirilicu i latinicu. Mislim da je pogresno sto nisu ravnopravne po Ustavu, ali najvaznije je da se i dalje bude ucila i cirilica i latinica!!! Ne mogu da se setim jos nekih drzava gde znaju dva pisma. Razmislite da li ima takvih. Meni je veoma drago sto ne moram na kompjuteru da pisem sve cirilicom, a s druge strane sto znam cirilicu kao jedno od najstarijih pisama.

dudoni

pre 13 godina

Mislim da kad je cirilica u pitanju i oni koji je vole i oni koji je ne vole pocinju da lupaju gluposti. Svim ostrascenima preporucujem Tome Tasovca "Zašto pišem ćirilicom” koji počinje recima: "Ja ne znam ko je tu luđi: da li ovi prvi koji vode rat za ćirilicu zato što je ona naše izvorno pismo ili ovi drugi koje nije blam da kažu da se ćirilice – gade" http://bit.ly/aLql7Z

Realni pragmaticar

pre 13 godina

Cirlici nema sta da se zameri, ali njenim braniteljima i propagatorima i te kako ima. Ljudi, smanjite gas. Toliko ostrascenosti ce samo naskoditi cirlici u krajnjem efektu.

Лела

pre 13 godina

Само мали коментар: Срби у Аустро-Угарској, подручје данашње Хрватске, смјели су писати ћирилицом, а доказ томе су старе фотографије, гдје се види да на радњама Срба поред латиничних, стоје и ћирилични натписи. Тако је било и за вријеме Краљевине, а ти ћирилични натписи су из непознатих разлога нагло нестали након Другог свјетског рата. Такођер, српска дјеца су у СР Хрватској све мање и мање учила своје писмо, тако да је уочи распада Југославије већ било много Срба који нису ни знали ћирилицу. За тај период не можемо првенствено кривити Хрвате, већ српску снисходљивост и улизиштво према највећем сину наших народа и народности (ваљда се претпостављало да би се то њему свиђало), а моја мама каже да је у једној великој основној школи с готово искључиво српском дјецом (два или три ђака су били Хрвати),шездесетих година ћирилицу избацио сам директор, Србин по националности,јер му је ћирилица у читанкама дјеловала националистички. Тај потез му је ускоро отворио пут ка дуговјечној каријери комунистичког руководиоца. Апсурдно, али након рата је пожелио да ради у СКД "Просвјета" и "брине о очувању српске културе и ћирилице". За кога сад, за себе и пар стараца? Србија ипак нема право на овакве катастрофалне грешке.

љњшђжчћџзипдглцб

pre 13 godina

Ако се Гугл као најнапредније предузеће на свету, поставља како се поставља (обезбеђује ћириличне преводе) зашто се било који "модерниста" у Србији бори против тога?

Proud to be a Serbian

pre 13 godina

U Grčkoj nema saobraćajnih znakova ni na jednom jeziku osim na grčkom???
Majku mu, ja mora da sam sanjao da sam vozio po Grčkoj i da sam video natpise na grčkom i na engleskom na razdaljini od sto metara.

U Kini su natpisi samo na kineskom???
Aha, i tamo sam verovatno bio žrtva fatamorgane kada sam video dvojezične natpise na putevima (i mnogim drugim mestima).

Čitajući neke komentare dolazim do zaključka da neki od ogorčenih branilaca ćirilice, u svom inkvizitorskom žaru, previše veruju u neke stvari koje pročitaju na internetu a pri tom se nisu i sami osvedočili.

Što se tiče "pseudo" (???) engleskih naziva u srpskom jeziku moj stav je da je jezik bogatiji što je raznovrsniji. Oni koji se boje gubitka nacionalnog identiteta primenom stranih reči u svakodnevnom govoru za mene su nacionalno zaslepljeni. Boraveći u mnogim zemljama sveta imao sam priliku da uočim taj fenomen samo u duhovno ili materijalno siromašnim sredinama. Ljudi nesigurni u sebe i svoje okruženje podsvesno traže opasnost u svemu, što jača njihove paranoje. Dok nasuprot tome, građani razvijenih zemalja koji koriste strane reči ili rečenice, smatraju se prefinjenim i elokventnim.

Kod nekih komentatora ovde opet vidim i naopaku naviku, svojstvenu manje inteligentnim ljudima da glorifikuju svoje neznanje.
Ej, ja ne znam pisana slova latinice, ja sam car!

Moje mišljenje i mislim da je to jedino pravilno: Niko ne treba da se brine što se koristi jedno ili drugo pismo. Problem će biti ako se zabrani jedno ili drugo a to je počelo da se dešava sa latinicom.

Mi Srbi smo jedini narod na svetu u kojem se koristi i jedno i drugo pismo i ta činjenica mi je puno pomogla u komunikaciji sa ljudima širom sveta.

Iskreno ja ne mogu da zamislim da moje dete, ili deca moje dece jednog dana ne znaju ćirilicu ili latinicu. Neznanje jednog od ta dva pisma je hendikep i mi se moramo boriti da očuvamo pravo na oba pisma.

Pogledajte mlade Hrvate. Oni ne znaju ćirilicu. Da li i naša deca jednog dana treba da dođu u situaciju da ne znaju latinicu (ili ćirilicu)? Mislite da će im to pomoći u životu?

@Еуситизен

pre 13 godina

Иди реци Грцима, Кинезима, Јапанцима, Русима и осталим врло развијеним и прогресивним друштвима да ће употребом латинице ући у "развије" народе ...

Боки

pre 13 godina

@Lat
Да ли си ти икада дигао глас против дискриминације људи који пишу ћирилицом. Да ли је нама љубитељима ћирилице омогућено да шаљемо SMS-ове написане ћирилицом? Да ли ти је познато колико се наплаћују такви SMS-ови? Да ли имамо могућност да купимо тастатуре на којима се налазе означени ћирилични симболи? Да ли имамо право да "равноправно" читамо декларације на производима?
Из овога се може закључити да си ти "de iure" дискриминисан, а ми смо "de facto" дискриминисани. И уосталом зар ти латинично писмо не изгледа некако конфекцијски?

Слободан

pre 13 godina

Морам признати да нисам љубитељ Б92 телевизије, али сам се позитивно изненадио оваквим текстом на овом сајту.
Морам се осврнути на два "латиничка" коментара, јер осећам неку агресивност у њима. За праву дебату о овој теми су потребни дани и месеци и више чак. Ал' само пар коментара.
Да ли је било "уставно насиље" када је зарад Хрвата и Словенаца наметнута латиница Србима (нећу рачунати Србе из Аустро-Угарске који су већ морали да се служе латиницом из очигледних разлога)?
Да ли слобода значи да "радим шта ми је воља и то нека буде сав мој закон"?
Да ли наше културолошко богатсво расте равноправном употребом оба писма? Као прво, да би била равноправна све би се морало писати у исто време у оба писма. Што је апсолутно непрактично и сулудо, ако је исти језик. А ако се користе овако како се користе данас, увек ће једно доминирати. А то води поделама на једне и друге (којих је у Срба и превише). Дакле ствар је избора. Како се данашње стање националне свести српске може дијагностицирати само као анархија, онда није никакво чудо зашто се налазимо у ситуацији да немамо сагласност око овог изузетно битног питања, а то је писмо. Свако ко је прочитао речи Арчибалда Рајса разумеће какви смо ми Срби.
"ЕУ грађанин" ме је својим тоном и ставом подсетио на оне ултра-националисте, само што су му идеје супротне. Реторика је иста. Зато ћу прећутати, иако мами на расправу.
За крај ћу само скренути пажњу на нешто што може да нам свима буде звезда водиља у овом нашем покушају да поново оживимо нашу националну свест и дефинишемо шта је то српство.
Погледајте Кину и Кинезе. И када су били најсиромашнији нису одустали од своје културе. Када је западни капитал продирао нису почели да користе западњачки језик и писмо. Погледајте са којом муком они целог живота уче да пишу и читају, али не одустају. Размислите зашто. И у Јапану је био покушај увођења латинице из јасно практичних разлога, али безуспешно. Погледајте све народе који не користе латиницу. Да ли су они заостали због тога? Да ли су мање цивилизовани? Ја мислим да нису.
Наши грађани и наш народ треба да схвате да око неких битних ствари треба да се ујединимо. А пре свега треба да схвате да се морају одрећи неких својих навика зарад неког вишег циља. Људима се на леп и добронамеран начин мора објаснити зашто је Азбука прави избор и зашто је она једини избор ако нам је стало до нас самих и ако не желимо да се културолошки утопимо у овом глобалном селу.

cedomir

pre 13 godina

U svetu se cirilicom koriste mnogi narodi i imaju je mnogi jezici:
-Slovenski: Ruski,Beloruski,Ukrajinski,Srpski,Crnogorski,Bugarski,Makedonski...
-Ne Slovenski: Kazahski,Kirgizski,Tadzikski,Mongolski...

Nije to bas tako malo "trziste" kao sto izgleda na prvi pogled. A sto se tice zatucanosti Ruskog jezika i sl komentari, tim jeziko se mozete sasvim lepo sporazumeti sa svim vise ukazanim narodima (ukljucujuci i Mongole, sam probao - ferscera) tako da bilo kakvo prenebregavanje Ruskog jezika i Ruske drzave i trzista je samo na nasu stetu

Филип

pre 13 godina

@Lat, мислим да си се мало превише занео и побркао чињенице са илузијом. 50 година је у овој земљи форсирана латиница и одрицање свега што је српско и српског порекла, самим тим и комплетног српског националног индетитет.
За разлику од тебе, ја, од како знам да пишем, пишем искључиво ћирилицом. Право да Вам кажем, не знам писана латинична слова, никада их нисам ни користио. Иако радим последњих 8 година као програмер(5 као web-dev).
Знам latin alphabet и то ми је довољно за 3 страна језика којима се служим(енглески, шпански и немачки).
Не слажем се са тобом да треба да се користи латиница због мањина, пошто исте те мањине у Бугарској или Грчкој, морале да науче њихова писма, ЕУ земље, зар не? Уосталом и ја сам припадам мањинама у Реп. Србија, па као што можете да видити, пишем ћирилицом. Моји родитељи су инсистирали на исправном учењу српског језика и самим тим, његовог писма. Обоје су рођени у другој, земљи за разлику од мене, па опет користе ћирилично писмо када пишу на српском.
Двојезичност? Свакако! Али српски писан искључиво ћирилицом и енглески језик.
Ко не жели да користи ћирилицу у свом приватном животу, наравно да не мора али ће свакако морати да на истој пише све и било које службене акте/документа.
Апсолутно сам за избацивање латинице са свих табли и рекламних паноа(осим ако није на страном језику, наравно) нпр уместо McDonalds -> MeкДоналдс, уместо Coca-Cola -> Кока-Кола... итд

Нина

pre 13 godina

Ја равноправно пишем и читам текстове на оба писма, као и неке друге језике. Али, ћирилица је моје писмо и одувег га користим када пишем на срском језику. Нема ни једног разлога да се приоритет у Србији даје латиници. Странци неће српски разумети ни ако је написан латиницом јер га не знају. Грци су фантастични, код њих не постоји ни текст ни ознака на путевима, радњама, аеродромима да није на грчком. Сва роба у продавницама је на грчком. Тако се чува своје писмо и култура. А овим такозваним ЕУропљанима препоручујем да мало боље упознају своју културу и одакле потичу да би ценили свој народ. Не чини писмо некога назадним него понашање и некултура, као овог ЕУропејца. Б92 би морао да се модернизује и омогући равноправно коришћење оба писма. То је технички лако и изводљиво.

kengur

pre 13 godina

cirilica i latinica su oba srpska pisma i treba svako da koristi po svojoj zelji koje ce kada upotrebljavati, cak na nekim obrascima uveo bih dvojezicno oba pisma tako da se zastite oba kao srpska

takvi smo mi, zato nam je tako lepo

pre 13 godina

Odnos prema chirilici pokazuje zapravo nash odnos prema istoriji, prema kulturi, prema okolini i svetu. To je otprilike isto kao shto se odnosimo prema zivotnoj sredini kad bacamo nemilice otpatke po ulici, pljujemo, neopranih usta i zuba idemo kod stomatologa, pushimo u zgradama gde je to zabranjeno, smrdimo po busevima i sl. Jevreji od Mojsija naovamo nisu jedno slovo dodali svome alefbetu, Grci svom alfavitu nisu ni jedan znak od Hrista do danas. I jedni i drugi su sachuvali svoja pisma, pored traumatichne istorije. Ali, oni znaju gde idu, a mi ne znamo. Kod nas je sve stvar podele, navijanja Zvezda - Partizan, Evropa - Rusija, zhuti - crveni, NATO - ne u NATO, chetnici i partizani, karadjordjevichevci - obrenovichevci i sl. I ja nazhalost pishem latinicom na web portalima, ne iz besa prema nekome i nechemu, vech iskljuchivo zato shto su me mnogi percepirali nacionalistom usled pisma koje sam koristio. Jednostavno, ne zhelim da gubim vreme ispravljajuchi krive Drine. Chirilica che nestati, samo za razliku od Rumuna koji su namerno preshli sa nje na latinicu u XVIII veku, mi chemo to uraditi stihijski, kao i sve drugo...

Lat

pre 13 godina

Ja ravnopravno koristim oba pisma. I tako već 32 godine od kad znam da pišem.

Međutim, ustavno nasilje koje me tera da koristim isključivo ćirilicu kod mene (pa i svih normalnih ljudi) stvara jedan odboj prema ćirilici.

Iz tog razloga i od dana proglašenja Ustava, na izborima lažiranog broja glasova, ja ne koristim ćirilicu, niti ću je više koristiti dok god ne mogu ponovo ravnopravno da koristim oba pisma.

Naš Ustav je pun besmislenih odredbi koje niti važe, niti se poštuju. Kao što Kosovo NIJE deo Srbije, tako i ćirilica NIJE, niti će biti jedino pismo, ma šta tamo pisalo. Najveći dokaz je upravo - Beograd. Tamo je najviše latiničnih natpisa, najviše firmi koristi isključivo latinicu. Ćirilica se koristi samo na zvaničnim dokumentima koji se šalju državnim institucijama, pa čak ni onda.

Tako da - man'te se demagogije i dozvolite da koristimo latinicu.

Zapravo, tu se ogleda i pad naše Vlade u domenu ljudskih sloboda. To je kao da napišu u Ustavu, "dinar je jedino sredstvo plaćanja". A to što svi ravnopravno koriste Evro, što svi štede u Evrima, to nikom ništa.

Kad država nije normalna, tako to ide.

Pre nego što zabeležite negativan komentar, razmislite da li naše kultuloroško bogatstvo raste ravnopravnom upotrebom oba pisma, ili ne?

Strane kompanije, Microsoft je najbolji primer, kod nas otvaraju istraživačka odeljenja zato što "bez po muke" koristimo oba pisma.

Drugo, ja bih, ako ništa drugo, iz poštovanja prema sugrađanima druge nacionalnosti i koji uglavnom koriste latinicu, dozvolio latinicu. Ključna reč je: tolerancija. Bez oba pisma u ravnopravnoj upotrebi smo prosto - osakaćeni, obogaljeni, nepotpuni.

Грађанин ЕУ

pre 13 godina

Цитат: "a ćirilica (uz koju idu nacionalizam, verska zatucanost i političko i vojno povezivanje sa Rusijom, to jest stvari koje ovoj zemlji - a, bogami, i nijednoj drugoj - nikada nisu donele ništa dobro)"
ово постоји само у твојој глави.
Ћирилица је наше писмо и имамо дужност да је сачувамо, као и у осталом наш језик, А то право и дужност имају и сви остали народи.
Ја на пример имам другачије асоцијације.
Нпр. Ћирилица: школа, лектира
Латиница: Турбо-фолк,Пинк телевизија, Југословенска левица; сви који мисле да ће употребом латинице изгледати "светски" и прикрити шта им "вири из доњег дела леђа".
Недостатак ћирилице у свакодневној употреби и константна употреба псеудо Енглеских назива на свему је само последица наше некултуре, и техничке необразованости у употеби уникода.

сале

pre 13 godina

EU Citizen очигледно и Бугари и Грци имају проблем са споразумевањем,зар не? Иначе тај пост који си написао је најодвратнији који сам видео у последњих неколико месеци на овом сајту.Ја би се стидео да тако нешто напишем,можда зато што сам полуписмен,крезуб и националиста,не знам.

Боки

pre 13 godina

@EU Citizen
Тај твој језик са два писма се зове српскохрватски. Ја немам ништа против да он буде у службеној употреби у Србији али сам против тога да се српском језику подмеће кукавичје јаје.
Узгред колико сам приметио сви малограђански часописи се штампају латиничним писмом.

EU Citizen

pre 13 godina

Ćirilica je jedno od dva srpska pisma, i to ono manje korisno i povezano sa retrogradnim i štetnim kulturnim aspektima i političkim tendencijama koje su Srbiju unazadile, pa je danas upotreba ćirilice ili latinice u suštini politička odluka. Meni je nelegalno doneseni "noćni ustav" uzeo pravo da ravnopravno koristim moje pismo, "srpsku latinicu", a ćirilica (uz koju idu nacionalizam, verska zatucanost i političko i vojno povezivanje sa Rusijom, to jest stvari koje ovoj zemlji - a, bogami, i nijednoj drugoj - nikada nisu donele ništa dobro) predstavlja jedino zvanično pismo koje vlast iz demagoških i političko-marketinških razloga forsira (a "ćiriličare" je, uzgred, i mnogo lakše manipulisati, jer mnogo teže dolaze do pravih informacija) te ja na ovom pismu i sa ljudima koji ga koriste odbijam da komuniciram sve dok moje pravo na izbor pisma ne bude priznato i ovaj istorijsko-lingvistički falsifikat ne nestane iz temeljnog pravnog dokumenta zemlje. A, uzgred, mogu ministri da pričaju o iskorenjivanju nepismenosti koliko hoće, ali, dokle god deca i stariji uče pre svega ćirilicu, dobijaćemo ljude koji su u suštini polupismeni, odnosno funkcionalno nepismeni za opstanak i konkurentnost u savremenom svetu. Učiti, osim kao deo tradicije ili istorijski kuriozum alfabet koje (i to samo delimično) može da vam bude od koristi isključivo u nekoliko zaostalih i drugo- ili trećerazrednih država čist je gubitak vremena i novca poreskih obveznika. Iskreno ne verujem ni u kakav pravi prosperitet i integraciju u zapadne strukture sve dok Srbija ne postane ponovo većinski latinična, dominacija ćirilica je ogromna barijera za brži prodor svih civilizacijskih tekovina, a to je danas odlučujući faktor uspeha za jednu zemlju.

marko

pre 13 godina

Добро, и?Хоће ли б92 увести и опцију за ћирилицу, хоће ли се статус штампати српским писмом? Гдје је друштвена одговорност фирми за заштиту културног блага?

С. Милошевић

pre 13 godina

ЕВО вама мога коментара. Делује ми увредљиво да један повољан напис о ЋИРИЛИЦИ читам на латиници.Ваши, Б92, написи су само и увек на латиници.Ја лично свесно избегавам ЛАТИНИЧАРЕ (ТВ станице и новине). ЖИВЕЛА ЋИРИЛИЦА !

Бојан

pre 13 godina

Пар коментара.

Мало је претенциозно навести како је Вуково писмо "најсавршеније на свету". То је превише!

Заинтересованима за причу о реформи ћирилице итд. предлажем да потраже књигу "Тајне Вукове реформе" Милослава Самарџића, има је на интернету, аутор је слободно дистрибуира. Књига не разобличава само неке митове у вези са поменутом реформом, већ баца свјетло и на неке друге митове у вези са нашим народом, национализмом итд.

Друга ствар коју бих навео је дио који се односи на закон о писму. Наиме, закон о службеној употреби писма из 1992. године је још увијек на снази јер није донесен нови, али куриозитет је то што га нико не поштује нити је до сада ико кажњен због његовог кршења, иако се то свакодневно обавља и од стране државних институција. Као и у свим другим областима, постојање закона није довољно јер се код нас закони систематски крше и једноставно систем не функционише.

питам б92

pre 13 godina

И све је то написано на б92 латиници. Смејте се ви, али мени дизајнеру је много лепше Ђ од Đ. Много је лепше Њ или Љ od NJ и LJ. Зашто гоогле транслате мора да пријављује сваки пут кад се дође на б92 сајт : This page is in croatian, would you like to translate ?

питам б92

pre 13 godina

И све је то написано на б92 латиници. Смејте се ви, али мени дизајнеру је много лепше Ђ од Đ. Много је лепше Њ или Љ od NJ и LJ. Зашто гоогле транслате мора да пријављује сваки пут кад се дође на б92 сајт : This page is in croatian, would you like to translate ?

Грађанин ЕУ

pre 13 godina

Цитат: "a ćirilica (uz koju idu nacionalizam, verska zatucanost i političko i vojno povezivanje sa Rusijom, to jest stvari koje ovoj zemlji - a, bogami, i nijednoj drugoj - nikada nisu donele ništa dobro)"
ово постоји само у твојој глави.
Ћирилица је наше писмо и имамо дужност да је сачувамо, као и у осталом наш језик, А то право и дужност имају и сви остали народи.
Ја на пример имам другачије асоцијације.
Нпр. Ћирилица: школа, лектира
Латиница: Турбо-фолк,Пинк телевизија, Југословенска левица; сви који мисле да ће употребом латинице изгледати "светски" и прикрити шта им "вири из доњег дела леђа".
Недостатак ћирилице у свакодневној употреби и константна употреба псеудо Енглеских назива на свему је само последица наше некултуре, и техничке необразованости у употеби уникода.

С. Милошевић

pre 13 godina

ЕВО вама мога коментара. Делује ми увредљиво да један повољан напис о ЋИРИЛИЦИ читам на латиници.Ваши, Б92, написи су само и увек на латиници.Ја лично свесно избегавам ЛАТИНИЧАРЕ (ТВ станице и новине). ЖИВЕЛА ЋИРИЛИЦА !

сале

pre 13 godina

EU Citizen очигледно и Бугари и Грци имају проблем са споразумевањем,зар не? Иначе тај пост који си написао је најодвратнији који сам видео у последњих неколико месеци на овом сајту.Ја би се стидео да тако нешто напишем,можда зато што сам полуписмен,крезуб и националиста,не знам.

marko

pre 13 godina

Добро, и?Хоће ли б92 увести и опцију за ћирилицу, хоће ли се статус штампати српским писмом? Гдје је друштвена одговорност фирми за заштиту културног блага?

Боки

pre 13 godina

@EU Citizen
Тај твој језик са два писма се зове српскохрватски. Ја немам ништа против да он буде у службеној употреби у Србији али сам против тога да се српском језику подмеће кукавичје јаје.
Узгред колико сам приметио сви малограђански часописи се штампају латиничним писмом.

Слободан

pre 13 godina

Морам признати да нисам љубитељ Б92 телевизије, али сам се позитивно изненадио оваквим текстом на овом сајту.
Морам се осврнути на два "латиничка" коментара, јер осећам неку агресивност у њима. За праву дебату о овој теми су потребни дани и месеци и више чак. Ал' само пар коментара.
Да ли је било "уставно насиље" када је зарад Хрвата и Словенаца наметнута латиница Србима (нећу рачунати Србе из Аустро-Угарске који су већ морали да се служе латиницом из очигледних разлога)?
Да ли слобода значи да "радим шта ми је воља и то нека буде сав мој закон"?
Да ли наше културолошко богатсво расте равноправном употребом оба писма? Као прво, да би била равноправна све би се морало писати у исто време у оба писма. Што је апсолутно непрактично и сулудо, ако је исти језик. А ако се користе овако како се користе данас, увек ће једно доминирати. А то води поделама на једне и друге (којих је у Срба и превише). Дакле ствар је избора. Како се данашње стање националне свести српске може дијагностицирати само као анархија, онда није никакво чудо зашто се налазимо у ситуацији да немамо сагласност око овог изузетно битног питања, а то је писмо. Свако ко је прочитао речи Арчибалда Рајса разумеће какви смо ми Срби.
"ЕУ грађанин" ме је својим тоном и ставом подсетио на оне ултра-националисте, само што су му идеје супротне. Реторика је иста. Зато ћу прећутати, иако мами на расправу.
За крај ћу само скренути пажњу на нешто што може да нам свима буде звезда водиља у овом нашем покушају да поново оживимо нашу националну свест и дефинишемо шта је то српство.
Погледајте Кину и Кинезе. И када су били најсиромашнији нису одустали од своје културе. Када је западни капитал продирао нису почели да користе западњачки језик и писмо. Погледајте са којом муком они целог живота уче да пишу и читају, али не одустају. Размислите зашто. И у Јапану је био покушај увођења латинице из јасно практичних разлога, али безуспешно. Погледајте све народе који не користе латиницу. Да ли су они заостали због тога? Да ли су мање цивилизовани? Ја мислим да нису.
Наши грађани и наш народ треба да схвате да око неких битних ствари треба да се ујединимо. А пре свега треба да схвате да се морају одрећи неких својих навика зарад неког вишег циља. Људима се на леп и добронамеран начин мора објаснити зашто је Азбука прави избор и зашто је она једини избор ако нам је стало до нас самих и ако не желимо да се културолошки утопимо у овом глобалном селу.

Филип

pre 13 godina

@Lat, мислим да си се мало превише занео и побркао чињенице са илузијом. 50 година је у овој земљи форсирана латиница и одрицање свега што је српско и српског порекла, самим тим и комплетног српског националног индетитет.
За разлику од тебе, ја, од како знам да пишем, пишем искључиво ћирилицом. Право да Вам кажем, не знам писана латинична слова, никада их нисам ни користио. Иако радим последњих 8 година као програмер(5 као web-dev).
Знам latin alphabet и то ми је довољно за 3 страна језика којима се служим(енглески, шпански и немачки).
Не слажем се са тобом да треба да се користи латиница због мањина, пошто исте те мањине у Бугарској или Грчкој, морале да науче њихова писма, ЕУ земље, зар не? Уосталом и ја сам припадам мањинама у Реп. Србија, па као што можете да видити, пишем ћирилицом. Моји родитељи су инсистирали на исправном учењу српског језика и самим тим, његовог писма. Обоје су рођени у другој, земљи за разлику од мене, па опет користе ћирилично писмо када пишу на српском.
Двојезичност? Свакако! Али српски писан искључиво ћирилицом и енглески језик.
Ко не жели да користи ћирилицу у свом приватном животу, наравно да не мора али ће свакако морати да на истој пише све и било које службене акте/документа.
Апсолутно сам за избацивање латинице са свих табли и рекламних паноа(осим ако није на страном језику, наравно) нпр уместо McDonalds -> MeкДоналдс, уместо Coca-Cola -> Кока-Кола... итд

Нина

pre 13 godina

Ја равноправно пишем и читам текстове на оба писма, као и неке друге језике. Али, ћирилица је моје писмо и одувег га користим када пишем на срском језику. Нема ни једног разлога да се приоритет у Србији даје латиници. Странци неће српски разумети ни ако је написан латиницом јер га не знају. Грци су фантастични, код њих не постоји ни текст ни ознака на путевима, радњама, аеродромима да није на грчком. Сва роба у продавницама је на грчком. Тако се чува своје писмо и култура. А овим такозваним ЕУропљанима препоручујем да мало боље упознају своју културу и одакле потичу да би ценили свој народ. Не чини писмо некога назадним него понашање и некултура, као овог ЕУропејца. Б92 би морао да се модернизује и омогући равноправно коришћење оба писма. То је технички лако и изводљиво.

Лела

pre 13 godina

Само мали коментар: Срби у Аустро-Угарској, подручје данашње Хрватске, смјели су писати ћирилицом, а доказ томе су старе фотографије, гдје се види да на радњама Срба поред латиничних, стоје и ћирилични натписи. Тако је било и за вријеме Краљевине, а ти ћирилични натписи су из непознатих разлога нагло нестали након Другог свјетског рата. Такођер, српска дјеца су у СР Хрватској све мање и мање учила своје писмо, тако да је уочи распада Југославије већ било много Срба који нису ни знали ћирилицу. За тај период не можемо првенствено кривити Хрвате, већ српску снисходљивост и улизиштво према највећем сину наших народа и народности (ваљда се претпостављало да би се то њему свиђало), а моја мама каже да је у једној великој основној школи с готово искључиво српском дјецом (два или три ђака су били Хрвати),шездесетих година ћирилицу избацио сам директор, Србин по националности,јер му је ћирилица у читанкама дјеловала националистички. Тај потез му је ускоро отворио пут ка дуговјечној каријери комунистичког руководиоца. Апсурдно, али након рата је пожелио да ради у СКД "Просвјета" и "брине о очувању српске културе и ћирилице". За кога сад, за себе и пар стараца? Србија ипак нема право на овакве катастрофалне грешке.

@Еуситизен

pre 13 godina

Иди реци Грцима, Кинезима, Јапанцима, Русима и осталим врло развијеним и прогресивним друштвима да ће употребом латинице ући у "развије" народе ...

Lat

pre 13 godina

Ja ravnopravno koristim oba pisma. I tako već 32 godine od kad znam da pišem.

Međutim, ustavno nasilje koje me tera da koristim isključivo ćirilicu kod mene (pa i svih normalnih ljudi) stvara jedan odboj prema ćirilici.

Iz tog razloga i od dana proglašenja Ustava, na izborima lažiranog broja glasova, ja ne koristim ćirilicu, niti ću je više koristiti dok god ne mogu ponovo ravnopravno da koristim oba pisma.

Naš Ustav je pun besmislenih odredbi koje niti važe, niti se poštuju. Kao što Kosovo NIJE deo Srbije, tako i ćirilica NIJE, niti će biti jedino pismo, ma šta tamo pisalo. Najveći dokaz je upravo - Beograd. Tamo je najviše latiničnih natpisa, najviše firmi koristi isključivo latinicu. Ćirilica se koristi samo na zvaničnim dokumentima koji se šalju državnim institucijama, pa čak ni onda.

Tako da - man'te se demagogije i dozvolite da koristimo latinicu.

Zapravo, tu se ogleda i pad naše Vlade u domenu ljudskih sloboda. To je kao da napišu u Ustavu, "dinar je jedino sredstvo plaćanja". A to što svi ravnopravno koriste Evro, što svi štede u Evrima, to nikom ništa.

Kad država nije normalna, tako to ide.

Pre nego što zabeležite negativan komentar, razmislite da li naše kultuloroško bogatstvo raste ravnopravnom upotrebom oba pisma, ili ne?

Strane kompanije, Microsoft je najbolji primer, kod nas otvaraju istraživačka odeljenja zato što "bez po muke" koristimo oba pisma.

Drugo, ja bih, ako ništa drugo, iz poštovanja prema sugrađanima druge nacionalnosti i koji uglavnom koriste latinicu, dozvolio latinicu. Ključna reč je: tolerancija. Bez oba pisma u ravnopravnoj upotrebi smo prosto - osakaćeni, obogaljeni, nepotpuni.

Maks

pre 13 godina

Живим у Шпанији већ скоро две године, и могу пренети лична искуства у погледу коришћења писма и језика. Као програмер који је навикао да користу енглеску тастатуру (као да сам и имао избора да се навикнем на ћириличну тастатуру) имао сам много проблема не да пронађем енглеску тастатуру у Спанији већ да пронађем не-шпанску тастатуру. Употреба енглеског језика је сведена на најмњу могућу меру и уместо да свој језик прилагођавају енглеском (или језику тј. писму неке друге велике нације) у туристичким местима они додају називе на енглеском језику али никако свуда. Почев од Виндоуса (Windows) преко декларације артикала до синхронизованих филмова и серија све је на шпанском језику (у Баскијској земљи, Каталонији... користе се регионални језици Еускера, Катала, Гаљего... али обавезно са шпанским језиком). У свакодневној употреби имају користе много мање енглеских жаргона него у српском али се и поред тога на улици може чути како се шпански језик помало вулгаризује смс терминима.
Српска национална свест је прекидана у свом развоју много пута разним ратовима и нормално је да немамо континуитет у традицији какав на пример има једна Шпанија, можда ћемо доћи дотле али сада смо много далеко. Апсурд је тврдити да ће нас странци боље разумети ако користимо латиницу јер је странцу неће бити јасније шта значи "beskičmenjak" ако то буде било написано латиницом, мада се при оваквом по интелигенцију увредљивом "аргументу", често запоставља чињеница да српски језик користимо ми а не да нас странци разумеју а да ми не разумемо једни друге. Бржи улазак у ЕУ ако би користили латиницуу уместо ћирилице је још псеудо-аргумент а нажалост није и последњи.
Многи странци са којима сам имао прилике да разговарам, су збуњени тиме што имамо два писма у употреби. Ја лично мислим да два писма у употреби не представљају богатство језика већ збуњеност нације и недвршеност стандарда. Колико је само недоумица, тешкоћа у употреби, беспотребног трошења новца... због употребе два писма.
Лично мислим да је ћирилично писмо савршеније, али нисам против ни латиничног писма, али треба најзад утврдити стандард и користити једно писмо. Ако је то ћирилица онда држава треба да учини више од декларативног изјашњавања у корист ћирилице. Ту пре свега мислим на прописе који би обавезивали употребу ћириличног писма и субвенционисање продукције српске ћириличне тастатуре као и опскрбљивање школа тим тастатурама.
Нисам песимиста али мислим да Србији треба времена да усклади и поврати цивилизацијски и национални ток. У земљама (западне) Европе људи се не стиде да признају да су Шпанци, Французи или Немци да користе шпански, француски или немачки језик, да га користе где год могу па чак и изван граница своје земље, да су поносни и да захтевају од имиграната да поштују земљу у којој јесу и да науче њихов језик (на пример овде у Шпанији старији Кинези иду у школе да би научили шпански језик док у Србији када би и хтели вероватно не би знали где да почну). У србији се још нажалост говори да је једно писмо националистичко (?!?), ушли би брже у ЕУ, странци би на боље разумели (иако би вероватно себе лошије разумели)... јели би најскупљи кабијар свакога дана о трошку САД само ако би користили латиницу. Још жалосније је што неки људи (деца) поверују оваквим причама...

љњшђжчћџзипдглцб

pre 13 godina

Ако се Гугл као најнапредније предузеће на свету, поставља како се поставља (обезбеђује ћириличне преводе) зашто се било који "модерниста" у Србији бори против тога?

cedomir

pre 13 godina

U svetu se cirilicom koriste mnogi narodi i imaju je mnogi jezici:
-Slovenski: Ruski,Beloruski,Ukrajinski,Srpski,Crnogorski,Bugarski,Makedonski...
-Ne Slovenski: Kazahski,Kirgizski,Tadzikski,Mongolski...

Nije to bas tako malo "trziste" kao sto izgleda na prvi pogled. A sto se tice zatucanosti Ruskog jezika i sl komentari, tim jeziko se mozete sasvim lepo sporazumeti sa svim vise ukazanim narodima (ukljucujuci i Mongole, sam probao - ferscera) tako da bilo kakvo prenebregavanje Ruskog jezika i Ruske drzave i trzista je samo na nasu stetu

Лела 2

pre 13 godina

Господи која се залажу за законску равноправност ћирилице и латинице у Србији (с чиме се, наравно, не слажем јер такву "великодушност" према страном писму у властитој земљи мало која држава упражњава), желим само рећи да није никакав спецификум ни богатство Србије то што користи и латиницу јер латиницу уче и знају сви људи на свијету који уче бар један страни језик чије писмо је латиница: енглески, француски, њемачки, чешки, португалски, итд. Свака од тих латиница се донекле и разликује, па ако и Срби желе користити латиницу, онда би било добро да се измисли неколико специфичних знакова за правило "један глас, једно слово". Мислим да не би било превише захтјевно измислити знакове за, на примјер, џ, љ, њ, умјесто знакова из хрватске латинице: dž, lj, nj. Странцу ништа не значи ако му уз "Добродошли" напишете "Dobrodosli", умјесто "Dobrodošli". Он ионако разумије енглески, а не хрватски и хрватско-латинична добродошлица му сасвим сигурно и мање значи од ћириличне јер за ћирилицу бар зна да је српско писмо.

Боки

pre 13 godina

@Lat
Да ли си ти икада дигао глас против дискриминације људи који пишу ћирилицом. Да ли је нама љубитељима ћирилице омогућено да шаљемо SMS-ове написане ћирилицом? Да ли ти је познато колико се наплаћују такви SMS-ови? Да ли имамо могућност да купимо тастатуре на којима се налазе означени ћирилични симболи? Да ли имамо право да "равноправно" читамо декларације на производима?
Из овога се може закључити да си ти "de iure" дискриминисан, а ми смо "de facto" дискриминисани. И уосталом зар ти латинично писмо не изгледа некако конфекцијски?

Тамара

pre 13 godina

Нико не сматра људе који желе и латиницу учинити званичним писмом у Србији "фистулом на гузи националног бића", али се мора признати да ти људи показују завидну количину истрајног безобразлука у наметњу свог писма јер би се исти ти сасвим сигурно у својим матичним државама зубима борили да се нити једно друго писмо званично не користи (примјер: Срби у Хрватској не смију ставити ни двојезичне натписе у селима и градовима гдје чине већину или замјетан број унутар популације). Било би добро да схвате да Србија више није Југославија, као што су лако схватили да Хрватска више није Југославија, БиХ више није Југославија, Црна Гора више није Југославија, итд. Латиница у Србији мора бити само писмо које се толерира, као што се толерира овдје, међу коментаторима и на бројним другим сајтовима и новинама у Србији, али никако као писмо које је главно и супериорно аутохтоној ћирилици. Нигдје се тако не ради. Успут, морам све похвале одати Македонцима јер су се досад у многочему показали као најпаметнији народ бивше СФРЈ, а овакве теме код њих и не постоје. Њима је одавно јасно које је њихово писмо и никоме не пада на памет да му намеће сурогате. Није познато ни да им се странци губе по градовима.

takvi smo mi, zato nam je tako lepo

pre 13 godina

Odnos prema chirilici pokazuje zapravo nash odnos prema istoriji, prema kulturi, prema okolini i svetu. To je otprilike isto kao shto se odnosimo prema zivotnoj sredini kad bacamo nemilice otpatke po ulici, pljujemo, neopranih usta i zuba idemo kod stomatologa, pushimo u zgradama gde je to zabranjeno, smrdimo po busevima i sl. Jevreji od Mojsija naovamo nisu jedno slovo dodali svome alefbetu, Grci svom alfavitu nisu ni jedan znak od Hrista do danas. I jedni i drugi su sachuvali svoja pisma, pored traumatichne istorije. Ali, oni znaju gde idu, a mi ne znamo. Kod nas je sve stvar podele, navijanja Zvezda - Partizan, Evropa - Rusija, zhuti - crveni, NATO - ne u NATO, chetnici i partizani, karadjordjevichevci - obrenovichevci i sl. I ja nazhalost pishem latinicom na web portalima, ne iz besa prema nekome i nechemu, vech iskljuchivo zato shto su me mnogi percepirali nacionalistom usled pisma koje sam koristio. Jednostavno, ne zhelim da gubim vreme ispravljajuchi krive Drine. Chirilica che nestati, samo za razliku od Rumuna koji su namerno preshli sa nje na latinicu u XVIII veku, mi chemo to uraditi stihijski, kao i sve drugo...

Срђан

pre 13 godina

Моје прво писмо које сам научио била је Латиница пошто ме је тако запало. У Сарајеву се равномерно учала оба писма до избијања рата. До осамнаесте године нисам знао да пишем штампана Ћирилична слова јер нисам учио у првом разреду. Тек после Осамнаесте сам научио Ћирилицу комплетну и од тада само и њу користим.
1. Хрвати и Муслимани моје генерације нису учили Ћирилицу па ја увек морам да им пишем НПР. мејл Латиницом па сам поставио себи питање зашто ја то радим.
2. Ћирилица је много лепше писмо
3. Срби полако губе свој идентитет и прихватају нешто што није њихово. Хрват никада неће писати Ћирилицом јер је и не зна.
Ја ретко читам сајтове које немају Ћирилицу јер ме то вређа и осећам се дискриминисан. Али на крају за моје муке се побринула компанија гугл која ми је омогућила да ове редове читам на Ћирилици јер ми је превела са хрватског на Српски.

лицемерје

pre 13 godina

Солидан чланак, штета је што је на латиници! Сваки текст на латиници (на српском језику) у Србији је донекле одраз некултуре и нецивилизованог понашања, које његови издавачи нигде више не би практиковалим нити могли то да раде. Уређена и правна друштва никада не би дозволила ово распињање српског језика. Латиница у њему је последица политичко-идеолошког експеримента, и сада је у њему као загађење остало после еколошке несреће. Неки кажу да су навикли да пишу њоме - па, имамо много лоших навика, треба једном да се цивилизујемо. Занимљиво је како они који некритички (као некад комунистичку идеологију) примају СВЕ из Западне Европе, а никако неће и стандард који тамо важи - једно писмо у једном језику. Два писма у једном језику су поремећај, штетна ствар, одступање од нормалног и прихваћених стандарда. Они који се за то залажу као да се залажу за непоштовање важећих стандарда у саобраћају, електродистрибуцији, водоводу, техници, медицини ...

dudoni

pre 13 godina

Mislim da kad je cirilica u pitanju i oni koji je vole i oni koji je ne vole pocinju da lupaju gluposti. Svim ostrascenima preporucujem Tome Tasovca "Zašto pišem ćirilicom” koji počinje recima: "Ja ne znam ko je tu luđi: da li ovi prvi koji vode rat za ćirilicu zato što je ona naše izvorno pismo ili ovi drugi koje nije blam da kažu da se ćirilice – gade" http://bit.ly/aLql7Z

Бојан

pre 13 godina

Пар коментара.

Мало је претенциозно навести како је Вуково писмо "најсавршеније на свету". То је превише!

Заинтересованима за причу о реформи ћирилице итд. предлажем да потраже књигу "Тајне Вукове реформе" Милослава Самарџића, има је на интернету, аутор је слободно дистрибуира. Књига не разобличава само неке митове у вези са поменутом реформом, већ баца свјетло и на неке друге митове у вези са нашим народом, национализмом итд.

Друга ствар коју бих навео је дио који се односи на закон о писму. Наиме, закон о службеној употреби писма из 1992. године је још увијек на снази јер није донесен нови, али куриозитет је то што га нико не поштује нити је до сада ико кажњен због његовог кршења, иако се то свакодневно обавља и од стране државних институција. Као и у свим другим областима, постојање закона није довољно јер се код нас закони систематски крше и једноставно систем не функционише.

EU Citizen

pre 13 godina

Ćirilica je jedno od dva srpska pisma, i to ono manje korisno i povezano sa retrogradnim i štetnim kulturnim aspektima i političkim tendencijama koje su Srbiju unazadile, pa je danas upotreba ćirilice ili latinice u suštini politička odluka. Meni je nelegalno doneseni "noćni ustav" uzeo pravo da ravnopravno koristim moje pismo, "srpsku latinicu", a ćirilica (uz koju idu nacionalizam, verska zatucanost i političko i vojno povezivanje sa Rusijom, to jest stvari koje ovoj zemlji - a, bogami, i nijednoj drugoj - nikada nisu donele ništa dobro) predstavlja jedino zvanično pismo koje vlast iz demagoških i političko-marketinških razloga forsira (a "ćiriličare" je, uzgred, i mnogo lakše manipulisati, jer mnogo teže dolaze do pravih informacija) te ja na ovom pismu i sa ljudima koji ga koriste odbijam da komuniciram sve dok moje pravo na izbor pisma ne bude priznato i ovaj istorijsko-lingvistički falsifikat ne nestane iz temeljnog pravnog dokumenta zemlje. A, uzgred, mogu ministri da pričaju o iskorenjivanju nepismenosti koliko hoće, ali, dokle god deca i stariji uče pre svega ćirilicu, dobijaćemo ljude koji su u suštini polupismeni, odnosno funkcionalno nepismeni za opstanak i konkurentnost u savremenom svetu. Učiti, osim kao deo tradicije ili istorijski kuriozum alfabet koje (i to samo delimično) može da vam bude od koristi isključivo u nekoliko zaostalih i drugo- ili trećerazrednih država čist je gubitak vremena i novca poreskih obveznika. Iskreno ne verujem ni u kakav pravi prosperitet i integraciju u zapadne strukture sve dok Srbija ne postane ponovo većinski latinična, dominacija ćirilica je ogromna barijera za brži prodor svih civilizacijskih tekovina, a to je danas odlučujući faktor uspeha za jednu zemlju.

Proud to be a Serbian

pre 13 godina

U Grčkoj nema saobraćajnih znakova ni na jednom jeziku osim na grčkom???
Majku mu, ja mora da sam sanjao da sam vozio po Grčkoj i da sam video natpise na grčkom i na engleskom na razdaljini od sto metara.

U Kini su natpisi samo na kineskom???
Aha, i tamo sam verovatno bio žrtva fatamorgane kada sam video dvojezične natpise na putevima (i mnogim drugim mestima).

Čitajući neke komentare dolazim do zaključka da neki od ogorčenih branilaca ćirilice, u svom inkvizitorskom žaru, previše veruju u neke stvari koje pročitaju na internetu a pri tom se nisu i sami osvedočili.

Što se tiče "pseudo" (???) engleskih naziva u srpskom jeziku moj stav je da je jezik bogatiji što je raznovrsniji. Oni koji se boje gubitka nacionalnog identiteta primenom stranih reči u svakodnevnom govoru za mene su nacionalno zaslepljeni. Boraveći u mnogim zemljama sveta imao sam priliku da uočim taj fenomen samo u duhovno ili materijalno siromašnim sredinama. Ljudi nesigurni u sebe i svoje okruženje podsvesno traže opasnost u svemu, što jača njihove paranoje. Dok nasuprot tome, građani razvijenih zemalja koji koriste strane reči ili rečenice, smatraju se prefinjenim i elokventnim.

Kod nekih komentatora ovde opet vidim i naopaku naviku, svojstvenu manje inteligentnim ljudima da glorifikuju svoje neznanje.
Ej, ja ne znam pisana slova latinice, ja sam car!

Moje mišljenje i mislim da je to jedino pravilno: Niko ne treba da se brine što se koristi jedno ili drugo pismo. Problem će biti ako se zabrani jedno ili drugo a to je počelo da se dešava sa latinicom.

Mi Srbi smo jedini narod na svetu u kojem se koristi i jedno i drugo pismo i ta činjenica mi je puno pomogla u komunikaciji sa ljudima širom sveta.

Iskreno ja ne mogu da zamislim da moje dete, ili deca moje dece jednog dana ne znaju ćirilicu ili latinicu. Neznanje jednog od ta dva pisma je hendikep i mi se moramo boriti da očuvamo pravo na oba pisma.

Pogledajte mlade Hrvate. Oni ne znaju ćirilicu. Da li i naša deca jednog dana treba da dođu u situaciju da ne znaju latinicu (ili ćirilicu)? Mislite da će im to pomoći u životu?

незнање не оправдава

pre 13 godina

Господин ЕУ нема појма да се у ЕУ не пише само латиница.

Realni pragmaticar

pre 13 godina

Cirlici nema sta da se zameri, ali njenim braniteljima i propagatorima i te kako ima. Ljudi, smanjite gas. Toliko ostrascenosti ce samo naskoditi cirlici u krajnjem efektu.

neki ja

pre 13 godina

Stvarno ne mogu da verujem oko cega se raspravljate. Toliko stvari u ovoj zemlji nije kako treba...
Mislim da treba znati oba pisma...od viska glava ne boli...bogat si onoliko koliko znas...

D DJ

pre 13 godina

Srbija je jedna od malobrojnih drzava ciji gradjani znaju i cirilicu i latinicu. Mislim da je pogresno sto nisu ravnopravne po Ustavu, ali najvaznije je da se i dalje bude ucila i cirilica i latinica!!! Ne mogu da se setim jos nekih drzava gde znaju dva pisma. Razmislite da li ima takvih. Meni je veoma drago sto ne moram na kompjuteru da pisem sve cirilicom, a s druge strane sto znam cirilicu kao jedno od najstarijih pisama.

P.S.

pre 13 godina

Nacional-socijalisticka indoktrinacija, koja je pocela recima "Niko ne smije da vas bije", zavrsava se recima "niko ne smije da koristi latinicu".
Zatucanost, zaostalost, uskogrudost, zatupljenost, mrznja prema svemu sto nije obojeno crveno-plavo-belo, "nauka" u sluzbi nacije - sve je to deo jedne i iste indoktrinacije kojom se vise od 20 godina vlada masom u Srbiji. Ko god iskace iz tog sistema proglasava se fistulom na guzi nacionalnog bica.

kengur

pre 13 godina

cirilica i latinica su oba srpska pisma i treba svako da koristi po svojoj zelji koje ce kada upotrebljavati, cak na nekim obrascima uveo bih dvojezicno oba pisma tako da se zastite oba kao srpska

legenda

pre 13 godina

A jas sam uvek bio ponosan na to da se kod nas u skolama uce dva pisma. I sad to hoce da ukinu? Zasto? Zar smo manji Srbi ako smo obrazovaniji? Strano pismo? A cirilica je nase izvorno? Onda sveti Ciril mora da je bio iz Male Mostanice zar ne?

srbin

pre 13 godina

ja ne znam cemu sluzi cirilica, ok staro pismo i to, kao tradicija, ali latinica je u upotrebi u svakodnevnom zivotu, svuda, gde god se okrenes, sve je na latinici, smatram da tako i treba da bude stoga ukinimo hijeroglife i ne mucimo vise onu napacenu decu u skolama sa oba pisma !

Tipolir

pre 13 godina

Koliko znam, stari Srbi prvo su pisali klinastim pismom, pa kad im dosadilo prešli su na čirilicu. Početak crtanja klinastih znakova, desio se na srpskom pašnjaku, gdje je stari Srbin čuvao stoku, i s povelikim štapom, lupao po dreku. Sve što je frcalo na sve satrane, postale su interpunkcije, a otiske štapova na dreku, polako je spajao u razne oblike, pa su tako nastala slova. Na toj osnovi nastalo je i Kinesko pismo.

EU Citizen

pre 13 godina

Ćirilica je jedno od dva srpska pisma, i to ono manje korisno i povezano sa retrogradnim i štetnim kulturnim aspektima i političkim tendencijama koje su Srbiju unazadile, pa je danas upotreba ćirilice ili latinice u suštini politička odluka. Meni je nelegalno doneseni "noćni ustav" uzeo pravo da ravnopravno koristim moje pismo, "srpsku latinicu", a ćirilica (uz koju idu nacionalizam, verska zatucanost i političko i vojno povezivanje sa Rusijom, to jest stvari koje ovoj zemlji - a, bogami, i nijednoj drugoj - nikada nisu donele ništa dobro) predstavlja jedino zvanično pismo koje vlast iz demagoških i političko-marketinških razloga forsira (a "ćiriličare" je, uzgred, i mnogo lakše manipulisati, jer mnogo teže dolaze do pravih informacija) te ja na ovom pismu i sa ljudima koji ga koriste odbijam da komuniciram sve dok moje pravo na izbor pisma ne bude priznato i ovaj istorijsko-lingvistički falsifikat ne nestane iz temeljnog pravnog dokumenta zemlje. A, uzgred, mogu ministri da pričaju o iskorenjivanju nepismenosti koliko hoće, ali, dokle god deca i stariji uče pre svega ćirilicu, dobijaćemo ljude koji su u suštini polupismeni, odnosno funkcionalno nepismeni za opstanak i konkurentnost u savremenom svetu. Učiti, osim kao deo tradicije ili istorijski kuriozum alfabet koje (i to samo delimično) može da vam bude od koristi isključivo u nekoliko zaostalih i drugo- ili trećerazrednih država čist je gubitak vremena i novca poreskih obveznika. Iskreno ne verujem ni u kakav pravi prosperitet i integraciju u zapadne strukture sve dok Srbija ne postane ponovo većinski latinična, dominacija ćirilica je ogromna barijera za brži prodor svih civilizacijskih tekovina, a to je danas odlučujući faktor uspeha za jednu zemlju.

Lat

pre 13 godina

Ja ravnopravno koristim oba pisma. I tako već 32 godine od kad znam da pišem.

Međutim, ustavno nasilje koje me tera da koristim isključivo ćirilicu kod mene (pa i svih normalnih ljudi) stvara jedan odboj prema ćirilici.

Iz tog razloga i od dana proglašenja Ustava, na izborima lažiranog broja glasova, ja ne koristim ćirilicu, niti ću je više koristiti dok god ne mogu ponovo ravnopravno da koristim oba pisma.

Naš Ustav je pun besmislenih odredbi koje niti važe, niti se poštuju. Kao što Kosovo NIJE deo Srbije, tako i ćirilica NIJE, niti će biti jedino pismo, ma šta tamo pisalo. Najveći dokaz je upravo - Beograd. Tamo je najviše latiničnih natpisa, najviše firmi koristi isključivo latinicu. Ćirilica se koristi samo na zvaničnim dokumentima koji se šalju državnim institucijama, pa čak ni onda.

Tako da - man'te se demagogije i dozvolite da koristimo latinicu.

Zapravo, tu se ogleda i pad naše Vlade u domenu ljudskih sloboda. To je kao da napišu u Ustavu, "dinar je jedino sredstvo plaćanja". A to što svi ravnopravno koriste Evro, što svi štede u Evrima, to nikom ništa.

Kad država nije normalna, tako to ide.

Pre nego što zabeležite negativan komentar, razmislite da li naše kultuloroško bogatstvo raste ravnopravnom upotrebom oba pisma, ili ne?

Strane kompanije, Microsoft je najbolji primer, kod nas otvaraju istraživačka odeljenja zato što "bez po muke" koristimo oba pisma.

Drugo, ja bih, ako ništa drugo, iz poštovanja prema sugrađanima druge nacionalnosti i koji uglavnom koriste latinicu, dozvolio latinicu. Ključna reč je: tolerancija. Bez oba pisma u ravnopravnoj upotrebi smo prosto - osakaćeni, obogaljeni, nepotpuni.

srbin

pre 13 godina

ja ne znam cemu sluzi cirilica, ok staro pismo i to, kao tradicija, ali latinica je u upotrebi u svakodnevnom zivotu, svuda, gde god se okrenes, sve je na latinici, smatram da tako i treba da bude stoga ukinimo hijeroglife i ne mucimo vise onu napacenu decu u skolama sa oba pisma !

P.S.

pre 13 godina

Nacional-socijalisticka indoktrinacija, koja je pocela recima "Niko ne smije da vas bije", zavrsava se recima "niko ne smije da koristi latinicu".
Zatucanost, zaostalost, uskogrudost, zatupljenost, mrznja prema svemu sto nije obojeno crveno-plavo-belo, "nauka" u sluzbi nacije - sve je to deo jedne i iste indoktrinacije kojom se vise od 20 godina vlada masom u Srbiji. Ko god iskace iz tog sistema proglasava se fistulom na guzi nacionalnog bica.

С. Милошевић

pre 13 godina

ЕВО вама мога коментара. Делује ми увредљиво да један повољан напис о ЋИРИЛИЦИ читам на латиници.Ваши, Б92, написи су само и увек на латиници.Ја лично свесно избегавам ЛАТИНИЧАРЕ (ТВ станице и новине). ЖИВЕЛА ЋИРИЛИЦА !

kengur

pre 13 godina

cirilica i latinica su oba srpska pisma i treba svako da koristi po svojoj zelji koje ce kada upotrebljavati, cak na nekim obrascima uveo bih dvojezicno oba pisma tako da se zastite oba kao srpska

Tipolir

pre 13 godina

Koliko znam, stari Srbi prvo su pisali klinastim pismom, pa kad im dosadilo prešli su na čirilicu. Početak crtanja klinastih znakova, desio se na srpskom pašnjaku, gdje je stari Srbin čuvao stoku, i s povelikim štapom, lupao po dreku. Sve što je frcalo na sve satrane, postale su interpunkcije, a otiske štapova na dreku, polako je spajao u razne oblike, pa su tako nastala slova. Na toj osnovi nastalo je i Kinesko pismo.

Realni pragmaticar

pre 13 godina

Cirlici nema sta da se zameri, ali njenim braniteljima i propagatorima i te kako ima. Ljudi, smanjite gas. Toliko ostrascenosti ce samo naskoditi cirlici u krajnjem efektu.

Грађанин ЕУ

pre 13 godina

Цитат: "a ćirilica (uz koju idu nacionalizam, verska zatucanost i političko i vojno povezivanje sa Rusijom, to jest stvari koje ovoj zemlji - a, bogami, i nijednoj drugoj - nikada nisu donele ništa dobro)"
ово постоји само у твојој глави.
Ћирилица је наше писмо и имамо дужност да је сачувамо, као и у осталом наш језик, А то право и дужност имају и сви остали народи.
Ја на пример имам другачије асоцијације.
Нпр. Ћирилица: школа, лектира
Латиница: Турбо-фолк,Пинк телевизија, Југословенска левица; сви који мисле да ће употребом латинице изгледати "светски" и прикрити шта им "вири из доњег дела леђа".
Недостатак ћирилице у свакодневној употреби и константна употреба псеудо Енглеских назива на свему је само последица наше некултуре, и техничке необразованости у употеби уникода.

Филип

pre 13 godina

@Lat, мислим да си се мало превише занео и побркао чињенице са илузијом. 50 година је у овој земљи форсирана латиница и одрицање свега што је српско и српског порекла, самим тим и комплетног српског националног индетитет.
За разлику од тебе, ја, од како знам да пишем, пишем искључиво ћирилицом. Право да Вам кажем, не знам писана латинична слова, никада их нисам ни користио. Иако радим последњих 8 година као програмер(5 као web-dev).
Знам latin alphabet и то ми је довољно за 3 страна језика којима се служим(енглески, шпански и немачки).
Не слажем се са тобом да треба да се користи латиница због мањина, пошто исте те мањине у Бугарској или Грчкој, морале да науче њихова писма, ЕУ земље, зар не? Уосталом и ја сам припадам мањинама у Реп. Србија, па као што можете да видити, пишем ћирилицом. Моји родитељи су инсистирали на исправном учењу српског језика и самим тим, његовог писма. Обоје су рођени у другој, земљи за разлику од мене, па опет користе ћирилично писмо када пишу на српском.
Двојезичност? Свакако! Али српски писан искључиво ћирилицом и енглески језик.
Ко не жели да користи ћирилицу у свом приватном животу, наравно да не мора али ће свакако морати да на истој пише све и било које службене акте/документа.
Апсолутно сам за избацивање латинице са свих табли и рекламних паноа(осим ако није на страном језику, наравно) нпр уместо McDonalds -> MeкДоналдс, уместо Coca-Cola -> Кока-Кола... итд

Proud to be a Serbian

pre 13 godina

U Grčkoj nema saobraćajnih znakova ni na jednom jeziku osim na grčkom???
Majku mu, ja mora da sam sanjao da sam vozio po Grčkoj i da sam video natpise na grčkom i na engleskom na razdaljini od sto metara.

U Kini su natpisi samo na kineskom???
Aha, i tamo sam verovatno bio žrtva fatamorgane kada sam video dvojezične natpise na putevima (i mnogim drugim mestima).

Čitajući neke komentare dolazim do zaključka da neki od ogorčenih branilaca ćirilice, u svom inkvizitorskom žaru, previše veruju u neke stvari koje pročitaju na internetu a pri tom se nisu i sami osvedočili.

Što se tiče "pseudo" (???) engleskih naziva u srpskom jeziku moj stav je da je jezik bogatiji što je raznovrsniji. Oni koji se boje gubitka nacionalnog identiteta primenom stranih reči u svakodnevnom govoru za mene su nacionalno zaslepljeni. Boraveći u mnogim zemljama sveta imao sam priliku da uočim taj fenomen samo u duhovno ili materijalno siromašnim sredinama. Ljudi nesigurni u sebe i svoje okruženje podsvesno traže opasnost u svemu, što jača njihove paranoje. Dok nasuprot tome, građani razvijenih zemalja koji koriste strane reči ili rečenice, smatraju se prefinjenim i elokventnim.

Kod nekih komentatora ovde opet vidim i naopaku naviku, svojstvenu manje inteligentnim ljudima da glorifikuju svoje neznanje.
Ej, ja ne znam pisana slova latinice, ja sam car!

Moje mišljenje i mislim da je to jedino pravilno: Niko ne treba da se brine što se koristi jedno ili drugo pismo. Problem će biti ako se zabrani jedno ili drugo a to je počelo da se dešava sa latinicom.

Mi Srbi smo jedini narod na svetu u kojem se koristi i jedno i drugo pismo i ta činjenica mi je puno pomogla u komunikaciji sa ljudima širom sveta.

Iskreno ja ne mogu da zamislim da moje dete, ili deca moje dece jednog dana ne znaju ćirilicu ili latinicu. Neznanje jednog od ta dva pisma je hendikep i mi se moramo boriti da očuvamo pravo na oba pisma.

Pogledajte mlade Hrvate. Oni ne znaju ćirilicu. Da li i naša deca jednog dana treba da dođu u situaciju da ne znaju latinicu (ili ćirilicu)? Mislite da će im to pomoći u životu?

Боки

pre 13 godina

@EU Citizen
Тај твој језик са два писма се зове српскохрватски. Ја немам ништа против да он буде у службеној употреби у Србији али сам против тога да се српском језику подмеће кукавичје јаје.
Узгред колико сам приметио сви малограђански часописи се штампају латиничним писмом.

Слободан

pre 13 godina

Морам признати да нисам љубитељ Б92 телевизије, али сам се позитивно изненадио оваквим текстом на овом сајту.
Морам се осврнути на два "латиничка" коментара, јер осећам неку агресивност у њима. За праву дебату о овој теми су потребни дани и месеци и више чак. Ал' само пар коментара.
Да ли је било "уставно насиље" када је зарад Хрвата и Словенаца наметнута латиница Србима (нећу рачунати Србе из Аустро-Угарске који су већ морали да се служе латиницом из очигледних разлога)?
Да ли слобода значи да "радим шта ми је воља и то нека буде сав мој закон"?
Да ли наше културолошко богатсво расте равноправном употребом оба писма? Као прво, да би била равноправна све би се морало писати у исто време у оба писма. Што је апсолутно непрактично и сулудо, ако је исти језик. А ако се користе овако како се користе данас, увек ће једно доминирати. А то води поделама на једне и друге (којих је у Срба и превише). Дакле ствар је избора. Како се данашње стање националне свести српске може дијагностицирати само као анархија, онда није никакво чудо зашто се налазимо у ситуацији да немамо сагласност око овог изузетно битног питања, а то је писмо. Свако ко је прочитао речи Арчибалда Рајса разумеће какви смо ми Срби.
"ЕУ грађанин" ме је својим тоном и ставом подсетио на оне ултра-националисте, само што су му идеје супротне. Реторика је иста. Зато ћу прећутати, иако мами на расправу.
За крај ћу само скренути пажњу на нешто што може да нам свима буде звезда водиља у овом нашем покушају да поново оживимо нашу националну свест и дефинишемо шта је то српство.
Погледајте Кину и Кинезе. И када су били најсиромашнији нису одустали од своје културе. Када је западни капитал продирао нису почели да користе западњачки језик и писмо. Погледајте са којом муком они целог живота уче да пишу и читају, али не одустају. Размислите зашто. И у Јапану је био покушај увођења латинице из јасно практичних разлога, али безуспешно. Погледајте све народе који не користе латиницу. Да ли су они заостали због тога? Да ли су мање цивилизовани? Ја мислим да нису.
Наши грађани и наш народ треба да схвате да око неких битних ствари треба да се ујединимо. А пре свега треба да схвате да се морају одрећи неких својих навика зарад неког вишег циља. Људима се на леп и добронамеран начин мора објаснити зашто је Азбука прави избор и зашто је она једини избор ако нам је стало до нас самих и ако не желимо да се културолошки утопимо у овом глобалном селу.

питам б92

pre 13 godina

И све је то написано на б92 латиници. Смејте се ви, али мени дизајнеру је много лепше Ђ од Đ. Много је лепше Њ или Љ od NJ и LJ. Зашто гоогле транслате мора да пријављује сваки пут кад се дође на б92 сајт : This page is in croatian, would you like to translate ?

legenda

pre 13 godina

A jas sam uvek bio ponosan na to da se kod nas u skolama uce dva pisma. I sad to hoce da ukinu? Zasto? Zar smo manji Srbi ako smo obrazovaniji? Strano pismo? A cirilica je nase izvorno? Onda sveti Ciril mora da je bio iz Male Mostanice zar ne?

marko

pre 13 godina

Добро, и?Хоће ли б92 увести и опцију за ћирилицу, хоће ли се статус штампати српским писмом? Гдје је друштвена одговорност фирми за заштиту културног блага?

Срђан

pre 13 godina

Моје прво писмо које сам научио била је Латиница пошто ме је тако запало. У Сарајеву се равномерно учала оба писма до избијања рата. До осамнаесте године нисам знао да пишем штампана Ћирилична слова јер нисам учио у првом разреду. Тек после Осамнаесте сам научио Ћирилицу комплетну и од тада само и њу користим.
1. Хрвати и Муслимани моје генерације нису учили Ћирилицу па ја увек морам да им пишем НПР. мејл Латиницом па сам поставио себи питање зашто ја то радим.
2. Ћирилица је много лепше писмо
3. Срби полако губе свој идентитет и прихватају нешто што није њихово. Хрват никада неће писати Ћирилицом јер је и не зна.
Ја ретко читам сајтове које немају Ћирилицу јер ме то вређа и осећам се дискриминисан. Али на крају за моје муке се побринула компанија гугл која ми је омогућила да ове редове читам на Ћирилици јер ми је превела са хрватског на Српски.

сале

pre 13 godina

EU Citizen очигледно и Бугари и Грци имају проблем са споразумевањем,зар не? Иначе тај пост који си написао је најодвратнији који сам видео у последњих неколико месеци на овом сајту.Ја би се стидео да тако нешто напишем,можда зато што сам полуписмен,крезуб и националиста,не знам.

D DJ

pre 13 godina

Srbija je jedna od malobrojnih drzava ciji gradjani znaju i cirilicu i latinicu. Mislim da je pogresno sto nisu ravnopravne po Ustavu, ali najvaznije je da se i dalje bude ucila i cirilica i latinica!!! Ne mogu da se setim jos nekih drzava gde znaju dva pisma. Razmislite da li ima takvih. Meni je veoma drago sto ne moram na kompjuteru da pisem sve cirilicom, a s druge strane sto znam cirilicu kao jedno od najstarijih pisama.

Нина

pre 13 godina

Ја равноправно пишем и читам текстове на оба писма, као и неке друге језике. Али, ћирилица је моје писмо и одувег га користим када пишем на срском језику. Нема ни једног разлога да се приоритет у Србији даје латиници. Странци неће српски разумети ни ако је написан латиницом јер га не знају. Грци су фантастични, код њих не постоји ни текст ни ознака на путевима, радњама, аеродромима да није на грчком. Сва роба у продавницама је на грчком. Тако се чува своје писмо и култура. А овим такозваним ЕУропљанима препоручујем да мало боље упознају своју културу и одакле потичу да би ценили свој народ. Не чини писмо некога назадним него понашање и некултура, као овог ЕУропејца. Б92 би морао да се модернизује и омогући равноправно коришћење оба писма. То је технички лако и изводљиво.

Лела 2

pre 13 godina

Господи која се залажу за законску равноправност ћирилице и латинице у Србији (с чиме се, наравно, не слажем јер такву "великодушност" према страном писму у властитој земљи мало која држава упражњава), желим само рећи да није никакав спецификум ни богатство Србије то што користи и латиницу јер латиницу уче и знају сви људи на свијету који уче бар један страни језик чије писмо је латиница: енглески, француски, њемачки, чешки, португалски, итд. Свака од тих латиница се донекле и разликује, па ако и Срби желе користити латиницу, онда би било добро да се измисли неколико специфичних знакова за правило "један глас, једно слово". Мислим да не би било превише захтјевно измислити знакове за, на примјер, џ, љ, њ, умјесто знакова из хрватске латинице: dž, lj, nj. Странцу ништа не значи ако му уз "Добродошли" напишете "Dobrodosli", умјесто "Dobrodošli". Он ионако разумије енглески, а не хрватски и хрватско-латинична добродошлица му сасвим сигурно и мање значи од ћириличне јер за ћирилицу бар зна да је српско писмо.

cedomir

pre 13 godina

U svetu se cirilicom koriste mnogi narodi i imaju je mnogi jezici:
-Slovenski: Ruski,Beloruski,Ukrajinski,Srpski,Crnogorski,Bugarski,Makedonski...
-Ne Slovenski: Kazahski,Kirgizski,Tadzikski,Mongolski...

Nije to bas tako malo "trziste" kao sto izgleda na prvi pogled. A sto se tice zatucanosti Ruskog jezika i sl komentari, tim jeziko se mozete sasvim lepo sporazumeti sa svim vise ukazanim narodima (ukljucujuci i Mongole, sam probao - ferscera) tako da bilo kakvo prenebregavanje Ruskog jezika i Ruske drzave i trzista je samo na nasu stetu

takvi smo mi, zato nam je tako lepo

pre 13 godina

Odnos prema chirilici pokazuje zapravo nash odnos prema istoriji, prema kulturi, prema okolini i svetu. To je otprilike isto kao shto se odnosimo prema zivotnoj sredini kad bacamo nemilice otpatke po ulici, pljujemo, neopranih usta i zuba idemo kod stomatologa, pushimo u zgradama gde je to zabranjeno, smrdimo po busevima i sl. Jevreji od Mojsija naovamo nisu jedno slovo dodali svome alefbetu, Grci svom alfavitu nisu ni jedan znak od Hrista do danas. I jedni i drugi su sachuvali svoja pisma, pored traumatichne istorije. Ali, oni znaju gde idu, a mi ne znamo. Kod nas je sve stvar podele, navijanja Zvezda - Partizan, Evropa - Rusija, zhuti - crveni, NATO - ne u NATO, chetnici i partizani, karadjordjevichevci - obrenovichevci i sl. I ja nazhalost pishem latinicom na web portalima, ne iz besa prema nekome i nechemu, vech iskljuchivo zato shto su me mnogi percepirali nacionalistom usled pisma koje sam koristio. Jednostavno, ne zhelim da gubim vreme ispravljajuchi krive Drine. Chirilica che nestati, samo za razliku od Rumuna koji su namerno preshli sa nje na latinicu u XVIII veku, mi chemo to uraditi stihijski, kao i sve drugo...

Тамара

pre 13 godina

Нико не сматра људе који желе и латиницу учинити званичним писмом у Србији "фистулом на гузи националног бића", али се мора признати да ти људи показују завидну количину истрајног безобразлука у наметњу свог писма јер би се исти ти сасвим сигурно у својим матичним државама зубима борили да се нити једно друго писмо званично не користи (примјер: Срби у Хрватској не смију ставити ни двојезичне натписе у селима и градовима гдје чине већину или замјетан број унутар популације). Било би добро да схвате да Србија више није Југославија, као што су лако схватили да Хрватска више није Југославија, БиХ више није Југославија, Црна Гора више није Југославија, итд. Латиница у Србији мора бити само писмо које се толерира, као што се толерира овдје, међу коментаторима и на бројним другим сајтовима и новинама у Србији, али никако као писмо које је главно и супериорно аутохтоној ћирилици. Нигдје се тако не ради. Успут, морам све похвале одати Македонцима јер су се досад у многочему показали као најпаметнији народ бивше СФРЈ, а овакве теме код њих и не постоје. Њима је одавно јасно које је њихово писмо и никоме не пада на памет да му намеће сурогате. Није познато ни да им се странци губе по градовима.

@Еуситизен

pre 13 godina

Иди реци Грцима, Кинезима, Јапанцима, Русима и осталим врло развијеним и прогресивним друштвима да ће употребом латинице ући у "развије" народе ...

Maks

pre 13 godina

Живим у Шпанији већ скоро две године, и могу пренети лична искуства у погледу коришћења писма и језика. Као програмер који је навикао да користу енглеску тастатуру (као да сам и имао избора да се навикнем на ћириличну тастатуру) имао сам много проблема не да пронађем енглеску тастатуру у Спанији већ да пронађем не-шпанску тастатуру. Употреба енглеског језика је сведена на најмњу могућу меру и уместо да свој језик прилагођавају енглеском (или језику тј. писму неке друге велике нације) у туристичким местима они додају називе на енглеском језику али никако свуда. Почев од Виндоуса (Windows) преко декларације артикала до синхронизованих филмова и серија све је на шпанском језику (у Баскијској земљи, Каталонији... користе се регионални језици Еускера, Катала, Гаљего... али обавезно са шпанским језиком). У свакодневној употреби имају користе много мање енглеских жаргона него у српском али се и поред тога на улици може чути како се шпански језик помало вулгаризује смс терминима.
Српска национална свест је прекидана у свом развоју много пута разним ратовима и нормално је да немамо континуитет у традицији какав на пример има једна Шпанија, можда ћемо доћи дотле али сада смо много далеко. Апсурд је тврдити да ће нас странци боље разумети ако користимо латиницу јер је странцу неће бити јасније шта значи "beskičmenjak" ако то буде било написано латиницом, мада се при оваквом по интелигенцију увредљивом "аргументу", често запоставља чињеница да српски језик користимо ми а не да нас странци разумеју а да ми не разумемо једни друге. Бржи улазак у ЕУ ако би користили латиницуу уместо ћирилице је још псеудо-аргумент а нажалост није и последњи.
Многи странци са којима сам имао прилике да разговарам, су збуњени тиме што имамо два писма у употреби. Ја лично мислим да два писма у употреби не представљају богатство језика већ збуњеност нације и недвршеност стандарда. Колико је само недоумица, тешкоћа у употреби, беспотребног трошења новца... због употребе два писма.
Лично мислим да је ћирилично писмо савршеније, али нисам против ни латиничног писма, али треба најзад утврдити стандард и користити једно писмо. Ако је то ћирилица онда држава треба да учини више од декларативног изјашњавања у корист ћирилице. Ту пре свега мислим на прописе који би обавезивали употребу ћириличног писма и субвенционисање продукције српске ћириличне тастатуре као и опскрбљивање школа тим тастатурама.
Нисам песимиста али мислим да Србији треба времена да усклади и поврати цивилизацијски и национални ток. У земљама (западне) Европе људи се не стиде да признају да су Шпанци, Французи или Немци да користе шпански, француски или немачки језик, да га користе где год могу па чак и изван граница своје земље, да су поносни и да захтевају од имиграната да поштују земљу у којој јесу и да науче њихов језик (на пример овде у Шпанији старији Кинези иду у школе да би научили шпански језик док у Србији када би и хтели вероватно не би знали где да почну). У србији се још нажалост говори да је једно писмо националистичко (?!?), ушли би брже у ЕУ, странци би на боље разумели (иако би вероватно себе лошије разумели)... јели би најскупљи кабијар свакога дана о трошку САД само ако би користили латиницу. Још жалосније је што неки људи (деца) поверују оваквим причама...

neki ja

pre 13 godina

Stvarno ne mogu da verujem oko cega se raspravljate. Toliko stvari u ovoj zemlji nije kako treba...
Mislim da treba znati oba pisma...od viska glava ne boli...bogat si onoliko koliko znas...

лицемерје

pre 13 godina

Солидан чланак, штета је што је на латиници! Сваки текст на латиници (на српском језику) у Србији је донекле одраз некултуре и нецивилизованог понашања, које његови издавачи нигде више не би практиковалим нити могли то да раде. Уређена и правна друштва никада не би дозволила ово распињање српског језика. Латиница у њему је последица политичко-идеолошког експеримента, и сада је у њему као загађење остало после еколошке несреће. Неки кажу да су навикли да пишу њоме - па, имамо много лоших навика, треба једном да се цивилизујемо. Занимљиво је како они који некритички (као некад комунистичку идеологију) примају СВЕ из Западне Европе, а никако неће и стандард који тамо важи - једно писмо у једном језику. Два писма у једном језику су поремећај, штетна ствар, одступање од нормалног и прихваћених стандарда. Они који се за то залажу као да се залажу за непоштовање важећих стандарда у саобраћају, електродистрибуцији, водоводу, техници, медицини ...

Бојан

pre 13 godina

Пар коментара.

Мало је претенциозно навести како је Вуково писмо "најсавршеније на свету". То је превише!

Заинтересованима за причу о реформи ћирилице итд. предлажем да потраже књигу "Тајне Вукове реформе" Милослава Самарџића, има је на интернету, аутор је слободно дистрибуира. Књига не разобличава само неке митове у вези са поменутом реформом, већ баца свјетло и на неке друге митове у вези са нашим народом, национализмом итд.

Друга ствар коју бих навео је дио који се односи на закон о писму. Наиме, закон о службеној употреби писма из 1992. године је још увијек на снази јер није донесен нови, али куриозитет је то што га нико не поштује нити је до сада ико кажњен због његовог кршења, иако се то свакодневно обавља и од стране државних институција. Као и у свим другим областима, постојање закона није довољно јер се код нас закони систематски крше и једноставно систем не функционише.

Лела

pre 13 godina

Само мали коментар: Срби у Аустро-Угарској, подручје данашње Хрватске, смјели су писати ћирилицом, а доказ томе су старе фотографије, гдје се види да на радњама Срба поред латиничних, стоје и ћирилични натписи. Тако је било и за вријеме Краљевине, а ти ћирилични натписи су из непознатих разлога нагло нестали након Другог свјетског рата. Такођер, српска дјеца су у СР Хрватској све мање и мање учила своје писмо, тако да је уочи распада Југославије већ било много Срба који нису ни знали ћирилицу. За тај период не можемо првенствено кривити Хрвате, већ српску снисходљивост и улизиштво према највећем сину наших народа и народности (ваљда се претпостављало да би се то њему свиђало), а моја мама каже да је у једној великој основној школи с готово искључиво српском дјецом (два или три ђака су били Хрвати),шездесетих година ћирилицу избацио сам директор, Србин по националности,јер му је ћирилица у читанкама дјеловала националистички. Тај потез му је ускоро отворио пут ка дуговјечној каријери комунистичког руководиоца. Апсурдно, али након рата је пожелио да ради у СКД "Просвјета" и "брине о очувању српске културе и ћирилице". За кога сад, за себе и пар стараца? Србија ипак нема право на овакве катастрофалне грешке.

Боки

pre 13 godina

@Lat
Да ли си ти икада дигао глас против дискриминације људи који пишу ћирилицом. Да ли је нама љубитељима ћирилице омогућено да шаљемо SMS-ове написане ћирилицом? Да ли ти је познато колико се наплаћују такви SMS-ови? Да ли имамо могућност да купимо тастатуре на којима се налазе означени ћирилични симболи? Да ли имамо право да "равноправно" читамо декларације на производима?
Из овога се може закључити да си ти "de iure" дискриминисан, а ми смо "de facto" дискриминисани. И уосталом зар ти латинично писмо не изгледа некако конфекцијски?

dudoni

pre 13 godina

Mislim da kad je cirilica u pitanju i oni koji je vole i oni koji je ne vole pocinju da lupaju gluposti. Svim ostrascenima preporucujem Tome Tasovca "Zašto pišem ćirilicom” koji počinje recima: "Ja ne znam ko je tu luđi: da li ovi prvi koji vode rat za ćirilicu zato što je ona naše izvorno pismo ili ovi drugi koje nije blam da kažu da se ćirilice – gade" http://bit.ly/aLql7Z

љњшђжчћџзипдглцб

pre 13 godina

Ако се Гугл као најнапредније предузеће на свету, поставља како се поставља (обезбеђује ћириличне преводе) зашто се било који "модерниста" у Србији бори против тога?

незнање не оправдава

pre 13 godina

Господин ЕУ нема појма да се у ЕУ не пише само латиница.