- Komentari -

Treba li nauci promocija?

Nauka je težak posao i ne možemo očekivati da je svi vole i razumeju. Mnogo je bitnije da znaju čemu služi i da je cene. Jedna od tekovina tehnološkog razvoja je da čovek danas sasvim uspešno može da radi bez da išta zna o nauci.

Piše: Srđan Verbić

Pošaljite komentar
 1. Jako lep članak. Jedan od retkih ovog tipa koji me je oduševio. Naime mislim da su tu dva glavna problema finansiranje, kao što je autor lepo rekao:
  Sa aspekta društva koje hoće da se pare uložene u nauku što pre vrate, nauka je vrlo spor i neizvestan proces.

  Sa druge strane, mislim da nije jedini razlog nedostatka praktičnog dela. Svi spominju taj praktični deo, kao teorija nije toliko bitna i suvoparna je, ali mislim da je glavni problem, to što mnogi nastavnici/profesori i sami ne shvataju lepotu svega toga. Primera radi, teorija u matematici nije skup nabacanih teorema, već svaka od njih krije neku suštinu, neku lepo karakteristiku modela koji izučava. Ako neko tu lepotu vidi, njemu će teorija biti kao poezija...
  (Andreja Ilic, 14. april 2010 11:59)

  # Link komentara

 2. Ja sam istrazivac. Nisam u Srbiji. Ono sto Srbiji treba da bi se oporavila je strategija naucnog razvoja. Koju nemamo. Sve promocije nauke pozdravljam, ali Srbija je uvek imala dovoljno ljudi koji su hteli da se bave (fundamentalnom)naukom. Ali nikad nije imala plan da te ljude pametno iskoristi (kao Kuba recimo). Ministri nauke su svoja ministarstva koristili da bi dobijali platu i to je sve. Bez strategije sada nece biti nikakvih rezulatata jos 20 godina u srpskoj nauci.
  (Marga, 30. mart 2010 17:08)

  # Link komentara

 3. Za drzavicu kao sto jadna i bedna Srbijica postoje samo dva vida nauke. Prvi je onaj koji neposredno koristi njenim gradjanima recimo u poljoprivredi. Drugi vid nauke je onaj o kome obican citalac moze da prati sa interesovanjem u raznim javnim medijima. Sve ostalo je... Uostalom, gradjani koji placaju naucnike moraju da znaju sta oni rade i zasto, zar ne?
  (Pavle I. Premovic, 26. mart 2010 19:39)

  # Link komentara

 4. Zapamticu ovaj tekst ako nista drugo jer je autor lansirao zanimljivu sintagmu - kultura nauke. Ne znam gde bi bilo kakva akcija promovisanja nauke u Srbiji mogla da izadje, ali to jeste pojam skroz nepoznat nasoj javnosti, a oko njega se u stvari plete sva prica o reformama, napretku i razvoju koje su nasi lideri puna usta.
  (Igor, 25. mart 2010 23:51)

  # Link komentara

 5. Potrebna je promocija,naravno.Ali je uz to potrebna i reforma skolskog sistema.Sto se nauke same tice,malo vise prakticnog dela a manje ucenja napamet, jer nauka u biti to nije.
  (NadamSeNaucnikJednogLepogDana, 25. mart 2010 17:05)

  # Link komentara